30 Ιαν 2022

Μαυροβούνιο: Γιατί η κυβέρνηση πιέζει τη Σερβική Εκκλησία για την υπογραφή συμφωνίας

Μαυροβούνιο: Γιατί η κυβέρνηση πιέζει τη Σερβική Εκκλησία για την υπογραφή συμφωνίας – Πού ποντάρει ο Κριβοκάπιτς

Εν μέσω έντονων ενδοκυβερνητικών κλυδωνισμών, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ζντράβκο Κριβοκάπιτς έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για μία πολιτική νίκη, επιδιώκοντας την άμεση υπογραφή μιας «θεμελιώδους συμφωνίας» με την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας. Και όπως αναφέρουν πληροφορίες από τη περιοχή υπάρχουν έντονες διαβουλεύσεις.

της Δέσποινας Σωτηρίου

O Κριβοκάπιτς μάλιστα, είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο είναι έτοιμο να υπογράψει μια θεμελιώδη συμφωνία με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, SPC, τη μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα στη χώρα.

Αποκάλυψε επίσης, ότι ένα τελικό σχέδιο της συμφωνίας έχει σταλεί στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία πρέπει να αποφασίσει για την υπογραφή.

«Αυτή η διαδικασία έχει περάσει από πολλά στάδια αλλαγών και διαμόρφωσης =της συμφωνίας και η κυβέρνηση εκφράζει πλέον =την απόλυτη ετοιμότητά της να την υπογράψει το συντομότερο δυνατό», είπε ο Κριβοκάπιτς στα ΜΜΕ.

Το Μαυροβούνιο έχει ήδη υπογράψει αρκετές «θεμελιώδεις συμφωνίες» με μικρότερες θρησκευτικές κοινότητες: με την Καθολική Εκκλησία το 2011 και με την Ισλαμική και Εβραϊκή κοινότητα το 2012.

Το πρώτο σχέδιο θεμελιώδους συμφωνίας προτάθηκε στην Εκκλησία τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Ανθρωπίνων και Μειονοτικών Δικαιωμάτων, Βλαντιμίρ Λεπόσαβιτς, είπε ότι θα διόρθωνε τις αδικίες του παρελθόντος και θα έδινε στην Εκκλησία τα ίδια δικαιώματα με άλλες θρησκευτικές κοινότητες. Τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι στις 11 Μαρτίου, το προσχέδιο παρουσιάστηκε στη διοικούσα σύνοδο της Σερβικής Εκκλησίας, η οποία είχε κάποιες αντιρρήσεις.

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Κριβοκάπιτς είπε ότι θα υπογραφεί συμφωνία όταν η Σερβική Εκκλησία εγκρίνει το σχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο προηγουμένως ήταν εναρμονισμένο με το σύνταγμα και τη νομοθεσία του Μαυροβουνίου. Όμως, στις 15 Ιανουαρίου, ο Πατριάρχης της Σερβικής Εκκλησίας, κ.κ. Πορφύριος, είπε ότι οι νομικοί εμπειρογνώμονες της Εκκλησίας θεωρούν ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της συμφωνίας.

«Αν έχει νόημα, μπορούμε να το ξεκινήσουμε από την αρχή. Στο ορατό μέλλον, αφού ηρεμήσουν οι πολιτικές διαφορές στο Μαυροβούνιο, θα καταλήξουμε σε μια λύση που είναι για το καλό όλων», είπε ο Μακαριώτατος στα ΜΜΕ.

Στις 26 Ιανουαρίου, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Βελιγράδι, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Dritan Abazovic και ο Πατριάρχης Πορφύριος μίλησαν για τη συμφωνία και για την πολιτική κρίση στο Μαυροβούνιο, αλλά ούτε ο Abazovic ούτε η Εκκλησία σχολίασαν δημόσια τις συνομιλίες.

Στις 25 Ιανουαρίου, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο προειδοποίησε ότι δεν θα υποστηρίξει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα επανέφερε το πρώην κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών, DPS, στην εξουσία.

 Η απάντηση του Πατριαρχείου Σερβίας

Στην φημολογία που θέλει τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία να στηρίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας στο Μαυροβούνιο απάντησε η Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας:

«Ο Μητροπολίτης δεν έχει δώσει την εν λόγω στήριξη, ούτε θέλει να συμμετάσχει, ούτε τώρα ούτε και στο μέλλον, σε εσωκομματικούς υπολογισμούς και πολιτικούς διακανονισμούς.

Για τον Μητροπολίτη, η από 30 Αυγούστου 2020 εκλογική νίκη επί του πρώην καθεστώτος, κατά την οποία κέρδισαν τα κόμματα της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενώ επικρατούσε κλίμα αντιδικίας σε ολόκληρη τη χώρα, είναι πολύτιμη και σημαντική. Όπως όλοι γνωρίζουν, αυτές οι ειρηνικές, προσευχητικές λειτουργίες ήταν η μόνη ευαγγελική έκφραση του αγώνα για την ελευθερία της θρησκείας.

Επομένως, ας μην περιμένει κανείς από τον Μητροπολίτη να δώσει στήριξη στον σχηματισμό οποιασδήποτε κυβέρνησης, που θα επανέφερε το πρώην καθεστώς στην εξουσία, άμεσα ή έμμεσα. Υπενθυμίζουμε ότι οι επίσημοι εκπρόσωποι του πρώην καθεστώτος, λόγω της απειλής των θρησκευτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αφορίστηκαν από την Εκκλησία και έτσι παρέμειναν έξω από τους κόλπους της μέχρι την ειλικρινή τους μετάνοια, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη μέχρι σήμερα».

orthodoxianewsagency

Δείτε σχετικά και:

-Η Δυτική Εκστρατεία κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας στρέφεται τώρα στο Μαυροβούνιο

-Το πρώτιστον κριτήριον της ενότητος το ενεθυμήθησαν δια το Μαυροβούνιο

-Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου απείλησε με απέλαση τους Ορθοδόξους ιερείς

-Στο στόχαστρο της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου έχει μπει η Εκκλησία τους τελευταίους μήνες-«Σχέδιο να μην υπάρχει Ορθοδοξία»

-Για σχέδιο εκδίωξης του σερβικού στοιχείου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Μαυροβούνιο κάνουν λόγο ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος και ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς

-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Συνελήφθησαν Επίσκοπος και επτά ιερείς

Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος: Συνεχίζονται οι διώξεις κατά της Ορθοδοξίας

-Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος: «Θα πάω φυλακή αλλά τις Εκκλησίες δεν θα τις κλείσω»

-Κορωνοϊός- Συνέλαβαν το Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο επειδή λειτούργησε σε μοναστήρι. Απειλεί να ξεσηκωθεί ο κόσμος αν δεν τον ελευθερώσουν

-«Μαραθώνια» συνάντηση 5 ωρών Μάρκοβιτς με τους Επισκόπους του Μαυροβουνίου- Σε επίπεδο νομικών εμπειρογνωμόνων θα επιλυθεί το «ακανθώδες» ζήτημα

-Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος: Μεγάλη δύναμη του Άδου πίσω από τις αρχές του Μαυροβουνίου

-Ο Μητροπολίτης Πειραιώς συμπαρίσταται στον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου

-Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας και οι Επισκοπές της στο Μαυροβούνιου, θα προστατεύσουν με όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους

-Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Μαυροβούνιο, ύστερα και από την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις θρησκευτικές ελευθερίες (ΒΙΝΤΕΟ από όλες τις διαδηλώσεις)

-Το εκκλησιαστικό ζήτημα βάζει "φωτιά" στη σχέση Σερβίας - Μαυροβουνίου

-Επίσκοπος Μπουντίμλιε και Νίκσιτς, Ιωαννίκιος: Ο νόμος δεν είναι δίκαιος και εναρμονισμένος με το διεθνές δίκαιο και αυτό τον καθιστά άκυρο.

-Μπάτσκας Ειρηναίος: “Δεν αναγνωρίζουμε, τα μετέπειτα προσγεγραμμένα «ειδικά δικαιώματα», αρμοδιότητες και προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου τα οποία παρεκλείνουν από το πλαίσιο των κανόνων”.

-«Καλύτερα άνεργος πάρα ντροπιασμένος!»: νέος εθνικός ήρωας στο ορθόδοξο Μαυροβούνιο»

-Επιστολή συμπαράστασης του Πατριάρχου Ιεροσολύμων προς τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου

-Να στηρίξουν όλες οι ορθόδοξες Εκκλησίες τον αγώνα των Μαυροβούνιων καλεί το Πατριαρχείο Μόσχας.

-Οικουμενικός Πατριάρχης: ''Ποτέ δεν θα αποδώσουμε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία του Μαυροβουνίου''

-Παρέμβαση από τους Επισκόπους του Μαυροβουνίου

-Συνεχίζονται αμείωτες οι αντιδράσεις για το νέο νόμο για τις θρησκευτικές ελευθερίες στο Μαυροβούνιο

-Αντίδραση της Σερβικής Εκκλησίας για την υπερψήφιση του νόμου για την «θρησκευτική ελευθερία» από το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου

-Μαυροβούνιο: Επεισόδια και διαδηλώσεις με αφορμή την ψήφιση νόμου για την «θρησκευτική ελευθερία»…

-Μαυροβούνιο- Ο Επίσκοπος Διοκλείας Μεθόδιος ξυλοκοπήθηκε από την Αστυνομία

-Μαυροβούνιο: Ψηφίστηκε ο νόμος για τις θρησκείες. Ανάθεμα από τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο

-Επιστολή Μητρ. Αμφιλόχιου προς τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές του Μαυροβουνίου, ζητώντας τους για μία ακόμα φορά να μην προχωρήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις θρησκείες.

-Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο της Ποντγκόριτσα. Μητροπολίτης Αμφιλόχιος: «Φωνή λαού- Φωνή Θεού!»

-Τι γίνεται στο Μαυροβούνιο

-Μίλο Τζουκάνοβιτς: «Κανένας συμβιβασμός με την Εκκλησία»

-Διαδήλωση στο Μαυροβούνιο κατά του νόμου για τις θρησκείες

-Πρωθυπουργός Μαυροβουνίου: «Είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε την ιδιοκτησία της Μητρόπολης του Μαυροβουνίου του Πατριαρχείου Σερβίας»

-Τὸ Φανάρι θὰ ἐπέμβη εἰς τὸ Μαυροβούνιον;

-ΜΚΟ ζητά να απαγορευτεί η είσοδος του Πατρ. Σερβίας στο Μαυροβούνιο!

-Δήλωση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την κατάσταση στο Μαυροβούνιο

-Επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς,για την Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου

(Δείτε σχετικά με το θέμα και ΕΔΩΕΔΩΕΔΩ - ΕΔΩ -ΕΔΩ -ΕΔΩ- ΕΔΩ-ΕΔΩ -ΕΔΩ -ΕΔΩ-ΕΔΩ και ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com