30 Απρ 2017

Brexit - Τι συμφώνησαν οι "27" για τις βρετανικές βάσεις στην ΚύπροΠρόνοια για βρετανικές βάσεις στην Κύπρο συμφώνησαν οι "27"
Στη σημασία των σημερινών αποφάσεων των "27" της ΕΕ σε σχέση με τη διαπραγμάτευση του Brexit και ειδικότερα στο γεγονός ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί σε κλίμα ενότητας, σε δύο φάσεις, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών και με ξεχωριστή πρόνοια για το μελλοντικό καθεστώς των πολιτών που ζουν και εργάζονται στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στον Τύπο στις Βρυξέλλες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος. 
"Η σημερινή ειδική σύνοδος των "27" ήταν εξαιρετικά σημαντική γιατί καθορίστηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσει η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση," είπε.

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης, Κυριακή των Μυροφόρων

Εκπομπή "Εκκλησία και Κόσμος" της Μητροπόλεως Κασσανδρείας στο κανάλι Atlas TV που μεταδόθηκε την Κυριακή 30 Απριλίου 2017.

Η αγία τόλμη των Μυροφόρων και του δικαίου Ιωσήφ του απ’ Αριμαθαίας.

Η ΑΓΙΑ ΤΟΛΜΗ ΤΩΝ  ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΤΟΥ ΑΠ’ ΑΡΙΜΑΘΑΙΑΣ
 ‘’Τι τα μύρα τοις δάκρυσι Μαθήτριαι κιρνάτε;  Ο λίθος κεκύλισται, ο τάφος κεκένωται, ίδετε την φθοράν, τη ζωή πατηθείσαν, τας σφραγίδας τηλαυγώς, υπνούντας δεινώς τους φύλακας των απειθών, το θνητόν σέσωσται σαρκί Θεού, ο Άδης θρηνεί, δραμούσα χαρά, είπατε τοις Αποστόλοις∙ ο νεκρώσας Χριστός τον θάνατον, πρωτότοκος εκ νεκρών, προάγει εις την Γαλιλαίαν’’ (Δοξαστικόν του Εσπερινού την Κυριακή των Αγίων Μυροφόρων).

29 Απρ 2017

Κυριακή των Μυροφόρων-«Και διαγενομένου του Σαββάτου, Μαρία η Μαγδαληνή και Μαρία η του Ιακώβου και Σαλώμη, ηγόρασαν αρώματα ίνα ελθούσαι αλείψωσιν αυτόν»


Αποτέλεσμα εικόνας για DUMINICA MIRONOSITELOR.

«Και διαγενομένου του Σαββάτου, Μαρία η Μαγδαληνή και Μαρία η του Ιακώβου και Σαλώμη, ηγόρασαν αρώματα ίνα ελθούσαι αλείψωσιν αυτόν» (Μαρκ. ιστ΄ 1)
Τρία σημαντικά γεγονότα καταγράφονται στο σημερινό Ευαγγέλιο. Πρώτον, η ταφή του Ιησού. Δεύτερον η μετάβαση των γυναικών στο τάφο με αρώματα για να προσφέρουν τις πρέπουσες, κατά τα Ιουδαϊκά έθιμα, νεκρικές τιμές, και τρίτον, η πληροφόρηση από μέρους του Αγγέλου προς τις Μυροφόρες γυναίκες σχετικά με την Ανάσταση του Ιησού. Πρωταγωνιστές αλλά και μάρτυρες των πιο πάνω γεγονότων ήταν πρόσωπα, που όχι μόνο μέσα από την τόλμη τους, αλλά και μέσα από την προσφορά πολύτιμων αρωμάτων και μύρων απέδωσαν τις πρέπουσες τιμές στον Ιησού. Έτσι η εκκλησία για να τιμήσει τα πιο πάνω πρόσωπα ονόμασε τη σημερινή Κυριακή ως Κυριακή των Μυροφόρων.

Xoρηγόσκαλα, Το «Ζάλογγο» της Μεσσηνίας


Ωδή στις αντρειωμένες γυναίκες της Χορηγόσκαλας

Xoρηγόσκαλα, Το «Ζάλογγο» της Μεσσηνίας
Του Μάριου Παν. Αθανασόπουλου, φιλόλογου από τον νέο Ερμή τον Λόγιο τ. 9
Α. Εισαγωγικά
Το Ζάλογγο, παρά τις όποιες αμφισβητήσεις έχει κατά καιρούς υποστεί (1), εξακολουθεί να αποτελεί στο συλλογικό υποσυνείδητο μια εμβληματική ιστορική στιγμή αυτοθυσίας και πατριωτισμού. Η ελληνική ιστορία, ωστόσο, διαθέτει και άλλες παρόμοιες στιγμές αυτοθυσίας από Ελληνίδες που προτίμησαν τον θάνατο από την ατίμωση. Μία από αυτές έλαβε χώρα στη «Χορηγόσκαλα», περιοχή της Αλαγονίας Μεσσηνίας, την περίοδο της παρουσίας των στρατευμάτων του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, το 1826.
Τα χωριά της Αλαγονίας βρίσκονται στον ΒΔ Ταΰγετο, στα σύνορα Μεσσηνίας και Λακωνίας, και περιλαμβάνουν 6 χωριά, που ονομάζονται: Αλαγονία (Σίτσοβα), Αρτεμισία (Τσερνίτσα), Καρβέλι (Κουτσαβά Καρβέλι), Λαδά (Κουτσαβά Λαδά), Νέδουσα (Μεγάλη Αναστάσοβα) και Πηγές (Μικρή Αναστάσοβα) (2).

Οικουμενι(στι)κή συμπροσευχή στο Κάϊρο

Αποτέλεσμα εικόνας για Ecumenical Prayer with Pope Francis, from El-Botroseya Church, Cairo, Egypt 28 April 2017
Κάϊρο- Παρασκευή 28 Απριλίου 2017, Ναός του Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου των Κοπτών.

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος: Όχι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση έχει ο λαός του Θεού να αγρυπνεί στα θέματα της Πίστεως και της πνευματικής ζωής.

Ομιλία μακαριστού Γέροντος π. Αθανασίου Μυτιληναίου (1927 – 2006)
Υπάρχει η παναίρεσις του οικουμενισμού η οποία έχει πιάσει από το σβέρκο Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους ανά τον κόσμον όλον. Πατριάρχες και Αρχιεπισκόπους ανά τον κόσμον όλον. Ξέρετε, κάποιος έρχεται από πίσω σου και σου πιάνει με το χέρι εδώ το σβέρκο. Ακινητοποιείσαι. Άμα πιάσεις τη γάτα από το σβέρκο και τη σηκώσεις, δεν μπορεί να σε δαγκώσει. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ακινητοποιείται.

Η αλήθεια για το Τάμα του Έθνους. Γιατί κάποιοι θέλουν σκοπίμως και σήμερα να παρουσιάσουν το “Τάμα του Έθνους” ως χουντικής έμπνευσης έργο;

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ
Ο δημοσιογράφος Διονύσης Μακρής, με αφορμή την πρόσφατη απόσυρση της υπογραφής των 16 βουλευτών για την εκπλήρωση του ” Τάματος του Έθνους”, αποκαλύπτει όλη την ιστορική αλήθεια αλλά και τους λόγους της μη πραγματοποίησης του ιερού μας χρέους εδώ και 200 χρόνια:

Η δολοφονία μωρών δεν διαφέρει από την άμβλωση, λένε γιατροί από το Πανεπιστήμιο ΟξφόρδηςΟι γονείς θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να σκοτώνουν τα νεογέννητα μωρά τους επειδή είναι «ηθικά άσχετα» και το να τελειώνουν τη ζωή τους δεν διαφέρει από την άμβλωση, υποστηρίζει ομάδα ιατρικών ηθικιστών που συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης,δημοσιεύει η Βρετανική The Daily Telegraph.
Το άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ιατρικής Ηθικής, λέει ότι τα νεογέννητα βρέφη δεν είναι “πραγματικά πρόσωπα” και δεν έχουν “ηθικό δικαίωμα στη ζωή”. Οι πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν επίσης ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι σε θέση να μπορούν να σκοτώνουν το μωρό τους εάν αποδειχθεί ότι είναι ανάπηρο όταν γεννιέται.

Κυριακή των Μυροφόρων- Αγάπησαν τον Κύριο

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Πράξ. ς΄ 1-7)
ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ: Μάρκ. ιε΄ 43 - ιϛ΄ 8
 «Λίαν πρωῒ τῆς μιᾶς σαββάτων ἔρχονται ἐπὶ τὸ μνημεῖον»
Τὴ σημερινὴ Κυριακή, Κυριακὴ τῶν Μυροφόρων, πλημμυρίζει τοὺς Ναούς μας μιὰ θαυμάσια εὐωδία. Δὲν εἶναι μόνο ἡ ὁλάνθιστη ἄνοιξη ποὺ μεθάει τὸν ἀέρα. Δὲν εἶναι οὔτε τὰ μύρα, τὰ φυσικὰ ἀρώματα τῶν Μυροφόρων γυναικῶν. 

28 Απρ 2017

Δημήτρης Νατσιός, "Φωνάζω ελληνικά κι ούτε που μ’ αποκρίνεται κανείς"


Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΩΝΑΖΩ

"Φωνάζω ελληνικά κι ούτε που μ’ αποκρίνεται κανείς"
«Τ΄αγγειά γινήκαν θυμιατά
και τα σκατά λιβάνι
οι γύφτοι γίναν δήμαρχοι
κι οι κλέφτες καπετάνιοι»
Γ. Σουρής
Γυρίζεις σαν άνθρωπος το μεσημέρι, το βράδυ στο σπίτι σου. Λαχταράς την γαλήνη, την θαλπωρή, την ανάπαυση του ιδιωτικού σου κάστρου. Καταπώς συνηθίζεται, μαζί με τους οικείους, σε «υποδέχεται» το ανύστακτο και ακάματο τηλεοπτικό μάτι. Συν γυναιξί και τέκνοις στυλώνεις, ασυναίσθητα, το βλέμμα σου στο μεσημεριανό - βραδινό πρόγραμμα των καναλιών. (Οι δημοσκοπικές έρευνες κατατάσσουν την μεσημεριανή ζώνη, σ’ αυτήν με τις υψηλότερες θεαματικότητες). 

Διωγμοί στό Άγιον Όρος


Αποτέλεσμα εικόνας για Ι.Μ.Κουτλουμουσίου

Διωγμοί στό Άγιον Όρος
       Η Ι.Μ. Κουτλουμουσίου από καιρό έχει ξεκινήσει διωγμούς κατά τών πατέρων  τής Μονής πού δέν συμφωνούν μέ τήν Σύνοδο τής Κρήτης καί τόν Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος τήν συγκάλεσε, καί έχει προχωρήσει σέ εξώσεις από τά κελλιά τους.
        Αγαπητοί μου Πατέρες, γιατί νά φορτώνεστε ξένες αμαρτίες; Οποίον κι΄άν ρωτήσεις, κανείς δέν δέχετε ότι είναι οικουμενιστής, κι΄άς είναι βουτιγμένος ώς τόν λαιμό στόν οικουμενισμό. Αλλά δέν γίνεστε  χειρότεροι από τούς οικουμενιστές όταν διώκετε τούς αντιοικουμενιστές πατέρες;

Μία ἀποστομωτική ἀπάντηση γιά ὅλους αὐτούς πού ἰδιοτελῶς διοργανώνουν ἡμερίδες στήριξης τῶν ἀπαράδεκτων ἀποφάσεων τῆς ψευτοσυνόδου τοῦ Κολυμπαρίου

Ἡ ἀνωτέρω σεπτή ἱερά εἰκόνα τῶν Πατέρων καί ὁμολογητῶν τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μας ἦλθε στήν κατάλληλη καί μοιραία ὥρα γιά τό ἔθνος μας. Τά ἱστορούμενα στήν εἰκόνα φρικτά μαρτύρια τῶν Πατέρων πού σφαγιάσθηκαν ὑπό τῶν λατινοφρόνων καί Λατίνων χτυποῦν μέ ἕνα τσεκούρι τήν ψυχή καί ὅλες μας τίς αἰσθήσεις, τίς νεκρωμένες ἀπό τήν ἀποστασία∙ γιά νά συγκλονίσουν, γιά νά μᾶς ξυπνήσουν, γιά νά μᾶς θυμίσουν πώς οἱ ὁμολογηταί αὐτοί προτίμησαν τά μαρτύρια καί τόν θάνατο ἀπό τόν ἐκλατινισμό, ἔστω καί στό ἐλάχιστο, λέγοντας «ἡμεῖς βουλόμεθα ἀποθανεῖν ἤ λατινῖσαί ποτε».

Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως αυτοεχρίσθη «Ανωτάτη αρχή» της Ορθοδοξίας!


Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΘΡΟΝΟΣ

Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως αυτοεχρίσθη «Ανωτάτη αρχή» της Ορθοδοξίας!
ΡΑΠΙΣΜΑ ΚΑΤΑΔΕΧΕΤΑΙ Η ΙΣΟΤΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ
Του κ. Παύλου Τρακάδα
Τα τελευταία έτη έχει αναληφθή μία συστηματική προσπάθεια από παράγοντας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, δια να επιβάλουν ένα ιδιότυπον «Πρωτεί­ον» εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι, όταν κάτι τονίζεται εις υπερβολικόν βαθμόν, αυτό σημαίνει ότι αυτό απουσιάζει από την πραγματικότητα, την οποίαν βιώνομεν. Έτσι σήμερα εν μέρει τονίζεται αυτό, διότι μετά την κατάρρευσιν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έχει απολέσει την παντοκρατορίαν του, αφού όλαι αι Αυτοκέφαλοι Εκκλησίαι είναι αυτοδιοίκητοι και δεν δέχονται παρεμβάσεις, παρά μόνον όταν αυταί γίνονται εκβιαστικώ τω τρόπω. Όμως τα πρόσωπα που απαρτίζουν το δυναμικόν του Πατριαρχείου αντί να προσαρμοσθούν εις την πραγματικότητα, καθώς επανήλθεν η Ορθοδοξία εις το μη απολυταρχικόν ισότιμον σύστημα, αναπολούν τας υπερεξουσίας της Τουρκοκρατίας, όπου ο Πατριάρχης διώριζε και έπαυε τους υπολοίπους ισοτίμους Πατριάρχας με ένα απλούν έγγραφον.

Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ: Περί της απαγορεύσεως της Ισραηλινής Κυβερνήσεως, συμμετοχής ως εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Τελετή αφής του Αγίου Φωτός.

Αποτέλεσμα εικόνας για Πειραιώς Σεραφείμ
Ἐν Πειραιεῖ τῇ 28ῃἈπριλίου 2017
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΣ,ΤΗΣ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΦΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ
Τήν Τρίτη, 7-2-2017, συνῆλθε στήν πρώτη Συνεδρία Της γιά τόν μήνα Φεβρουάριο, ἡ Διαρκής Ἱερά Συνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ὑπό τήν Προεδρία τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος                         κ. Ἱερωνύμου. Κατά τή Συνεδρία της, μεταξύ ἄλλων, ὅρισε τήν ἡμετέρα ἐλαχιστότητα ἐκπρόσωπο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος στήν Τελετή ἀφῆς τοῦ Ἁγίου Φωτός, κατά τό Μεγάλο Σάββατο (15-4), στά Ἱεροσόλυμα[1]. Γιά τόν λόγο αὐτό λάβαμε διπλωματικό διαβατήριο, πού ἐξέδωσε τό Ὑπουργεῖο Ἐξωτερικῶν. Ὅμως, ἡ Ἰσραηλινή Κυβέρνηση, ἐρχομένη σέ τηλεφωνική ἐπικοινωνία, μέ τόν Ἐξοχώτατο Πρωθυπουργό κ. Ἀλέξιο Τσίπρα, διεμήνυσε ὅτι ἡ ἐλαχιστότητά μας εἶναι ἀνεπιθύμητο πρόσωπο (personanongrata) στό Ἰσραήλ, ἐπειδή κατά καιρούς ἔχουμε ἐκφράσει δῆθεν «ἀντισημιτικές» δηλώσεις.Σέ συνεδρίατῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, ὑποστηρίξαμε ὅτι οὐδέποτε προέβημεν σέ ἀντισημιτικές δηλώσεις, ὅτι ἤδη εἴχαμε λάβει διπλωματικό διαβατήριο, ὅτι θά ἐκπροσωπούσαμε τήν Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος στήν Τελετή ἀφῆς τοῦ Ἁγίου Φωτός, ὅτι δέν θά ἐπισκεπτόμασταν κάποια ἑβραϊκή κοινότητα ἀλλά τά Ἱεροσόλυμα, μία πόλη μέ καθεστώς διεθνοῦς πόλεως καί ὅτι μιά τέτοια ἀπαγόρευση ἀποτελεῖ στέρηση τῶν θρησκευτικῶν μας δικαιωμάτων, ὡς Ὀρθοδόξου Μητροπολίτου. 

Απάντηση της Ε.Ε.Ε.Κ. Κομοτηνής σε επιστολή και ανταπάντηση

Αγαπητέ κε Πορφυρίτη,
Αρχικά ζητούμε συγνώμη για την καθυστέρηση της απάντησής μας. Οφείλεται σε έλλειψη χρόνου. Δεν σας έχουμε ξεχάσει. Χαιρόμαστε για τη δυνατότητα αυτής της επικοινωνίας μας. Είναι καλό που μπορούμε να συζητήσουμε για το ζήτημα της κοινής μας πίστης, της χριστιανικής. Καταλαβαίνετε βέβαια πως τα επιμέρους θέματα που αναφέρετε απαιτούν πολύ χώρο και χρόνο προς απάντηση και σχολιασμό. Έχουν γραφτεί άρθρα και βιβλία πάνω σ’ αυτά. Έτσι ο προβληματισμός από μέρους μας είναι, το πόσο συνοπτικά ή αναλυτικά ν’ αναφερθούμε σ’ αυτά. Θα κάνουμε λοιπόν μια προσπάθεια βασικής προσέγγισης.

Κυκλοφορεῖ τὸ φύλλον 28.4.17 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»

Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:
Φλέγον καὶ κατεπεῖγον τὸ ζήτημα τῆς Ἐκκλησιαστικῆς Ἐκπαιδεύσεως. Τὸ μέλλον τῆς στελεχώσεως τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος θὰ κρίνουν αἱ ἀποφάσεις διὰ τὴν Ἐκκλησιαστικὴν Ἐκπαίδευσιν!
Ἔκκλησις διὰ ἑνότητα - Συγκρότησις κοινοῦ μετώπου. Γράφει ὁ κ. Παναγιώτης Κατραμάδος, θεολόγος.

Δέκα επιστήμονες καταδικάζουν τις θεωρίες ταυτότητας φύλου και τη θεματική εβδομάδα...

Η Χριστιανική Φοιτητική Δράση συζητά σχετικά με τη Θεματική Εβδομάδα «Σώμα και Ταυτότητα» με 10 επιστήμονες από όλο το φάσμα του σχετικού επιστημονικού χώρου: παιδαγωγικό, ψυχοπαιδαγωγικό, ιατρικό, ψυχιατρικό, νομικό, κοινωνιολογικό και θεολογικό.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα Σκόπια

Δραματική τροπή λαμβάνουν οι πολιτικές εξελίξεις στην ΠΓΔΜ καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές οπαδοί του VMRO -DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν σήμερα στο κοινοβούλιο και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, οι οποίοι εκείνη την ώρα εξέλεγαν πρόεδρο του Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τραυματίστηκαν 4 βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ. Οι εξελίξεις προκαλούν ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Αυτή την ώρα γίνονται εκκλήσεις ώστε οι αλβανικής καταγωγής βουλευτές να συγκρατήσουν τους οπαδούς τους και να μην πάνε και εκείνοι έξω από το κοινοβούλιο προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

27 Απρ 2017

Γιατί κατήργησε το Υπουργείο Παιδείας το Διαθεματικό Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά και επιμένει στην επιβολή του νέου πολυθρησκειακού;


Αποτέλεσμα εικόνας για Ηρακλής Ρεράκης

Ηρακλής Ρεράκης, Καθηγητής Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ
Σε κοινή γραμμή,οι παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής,σε συνεργασία με μια μικρή μερίδα Θεολόγων, επιμένουν να επιβάλουν μη ορθόδοξα και άκρως επικίνδυνα και ακατάλληλα, από παιδαγωγικής και θεολογικής πλευράς, Προγράμματα θρησκευτικών. Η προσπάθειά τους τώρα, μετά από την αποδοχή της πρότασής τους από τη Διοικούσα Εκκλησία να διεξαχθεί ο διάλογος επί των νέων Προγραμμάτων,επικεντρώνεται στο να βρουν τρόπους να «πείσουν» τη Διοικούσα Εκκλησίαότι τα πολυθρησκειακά Προγράμματα είναι  Ορθόδοξα και, επομένως,ότι αντιστοιχούν στον όρο που έχει θέσει η Εκκλησία για τον «Ορθόδοξο Προσανατολισμό» των Θρησκευτικών.

«Επινέμεται γαρ το κακό της αιρέσεως»

Αποτέλεσμα εικόνας για Μ. Βασίλειος
«Επινέμεται γαρ το κακό της αιρέσεως»
(Μ. Βασίλειος, Επιστολή 243)
Νίκος Σακαλάκης, Μαθηματικός
«Φοβούμεθα, μήπως το κακόν, αυξανόμενον σαν φλόγα που προχωρεί δια μέσου του καιομένου δάσους, όταν καταφάγη τα κοντινά, εγγίση και τα μακρυνά. Διότι το κακόν της αιρέσεως επεκτείνεται…», παρατηρεί ο Μ. Βασίλειος στην επιστολή του. Η επιστολή αυτή (243) του Μ. Βασιλείου (εποχή αρειανισμού) αναφέρεται διαχρονικά και στην αίρεση του οικουμενισμού, η οποία εκτυλίσσεται στον Ορθόδοξο χώρο. Συνεισφέρει, η επιστολή αυτή, στην ανάπτυξη της Ορθόδοξης εκκλησιολογικής συνείδησης. Μια τέτοια συνειδησιακή ανάπτυξη στους Εκκλησιολογικούς άξονες, που αναφέρει ο Μ. Βασίλειος, θα συνέτριβε γρήγορα τον οικουμενισμό στα θεμέλιά του.
Η έλλειψη αυτής της συνείδησης, σε κλήρο και λαό, τους κάνει «ανεύθυνους» (όπως νομίζουν), γα την πραγματικότητα που οι ίδιοι δημιουργούν.
Αναμφίβολα, η ορθότερη αντίληψη των Εκκλησιαστικών θεμάτων – προβλημάτων είναι η Πατερική αντίληψη, η οποία προβάλλει καθολικά την αλήθεια της Εκκλησίας.

“Βροχή” επιμορφωτικών σεμιναρίων για τα Νέα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών πριν τη λήξη του σχολικού έτους


Αποτέλεσμα εικόνας για Νέα Προγράμματα Σπουδών Θρησκευτικών

“Βροχή” επιμορφωτικών σεμιναρίων για τα Νέα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών πριν τη λήξη του σχολικού έτους
Το πρώτο επιμορφωτικό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο 2ο ΠΕΚ Αθήνας σε εβδομήντα (70) Επιμορφωτών των Εκπαιδευτικών και των Σχολικών Συμβούλων ΠΕ 01 από 2 έως 4 Μαΐου.
Το επιμορφωτικό έργο των 70 επιμορφωτών ανατέθηκε στην Επιστημονική  Ομάδα  Ευθύνης (ΕΟΕ) του ΙΕΠ:
1. Σταύρο  Γιαγκάζογλου, Σύμβουλος ΥΠΠΕΘ, Συντονιστής της ΕΟΕ
2. Μάριο Κουκουνάρα  - Λιάγκη , Επ. Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας
3. Άγγελο  Βαλλιανάτο , Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων

Τα 7 αλησμόνητα σημεία της σωτηρίας μας

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΥΧΕΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ
1. Πρώτα πρέπει να θυμάται τις αμαρτίες του, πρωτίστως τις μεγάλες και φοβερές και ντροπιαστικές, με τις οποίες ήρθε σε αντίθεση με τον αιώνιο Νομοθέτη και Δημιουργό μας Θεό, ελύπησε το Πανάγιο Πνεύμα, ασέβησε στο Πάντιμο Αίμα του Κυρίου μας, που χύθηκε επί του Σταυρού στο Γολγοθά, πλήγωσε τη συνείδησή του, αμαύρωσε τον λευκό χιτώνα του βαπτίσματος, σκανδάλισε ψυχές, για τις οποίες «Χριστός απέθανεν» και έδωσε δικαιώματα και χαρά στο εχθρό διάβολο.

Σκυλί βραβεύεται για την ...«προσφορά απογόνων»(!) η πολύτεκνη μάνα (άνθρωπος) ...όχι!Σκυλί  βραβεύεται  για την ...«προσφορά απογόνων»(!)
η πολύτεκνη μάνα (άνθρωπος)  ...όχι!
 Παραθέτω από την ιστοσελίδα www.lifo.gr την είδηση:
  «Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βράβευσαν έναν θηλυκό βελγικό Ποιμενικό (Mallinois) κατά την τελετή αποφοίτησης Σχολείου Εκπαίδευσης Στρατιωτικών Σκύλων, για την «προσφορά» 43 επίλεκτων απογόνων του.       Η τελετή και η βράβευση πραγματοποιήθηκαν στο Γ΄ Κτηνιατρικό Νοσοκομείο (Γ΄ ΚΝΟ).       Ο σκύλος που γεννήθηκε το 2009, εντάχθηκε στο στρατό ως σκύλος αναπαραγωγής και η προσφορά του σε απογόνους είχε μεγάλο οικονομικό όφελος για την υπηρεσία. Πλέον έχει ολοκληρώσει την αναπαραγωγική ζωή του...»

Ο Τελευταίος Πειρασμός του Καζαντζάκη

Ο Τελευταίος Πειρασμός του Καζαντζάκη
Ο Τελευταίος Πειρασμός του Καζαντζάκη
Αρχιμ. Ιερόθεος Σ. Βλάχος
(Νυν Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγ. Βλασίου) 
Την εποχή που ήμουν φοιτητής γινόταν πολύς λόγος για τον Καζαντζάκη και τα έργα του, που κυκλοφορού­σαν πάρα πολύ και διαβάζονταν από τους νέους. Επει­δή άκουγα πολλά για τον Καζαντζάκη και για τις περι­πέτειες της ζωής του, ήθελα να έχω προσωπική γνώμη. Γι’ αυτό άρχισα να διαβάζω προσεκτικά και, κατά το δυνατόν, απροκατάληπτα τα έργα του.

Ο σωτηριολογικός χαρακτήρας του εορτασμού του Πάσχα (Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 27η Απριλίου 2017
    Όπως και άλλοτε, σε παλαιότερη ανακοίνωσή μας, επισημάναμε, ένα από τα μεγαλύτερα εκκλησιολογικά και εορτολογικά προβλήματα που αντιμετώπισε η αρχαία Εκκλησία κατά την διάρκεια των τριών πρώτων αιώνων της ιστορίας της, ήταν το πρόβλημα του κοινού εορτασμού του Πάσχα. 

«Διαρρήξωμεν τους δεσμούς αυτών και απορρίψωμεν αφ’ ημών τον ζυγόν αυτών» (Μοναχού Παϊσίου ησυχαστήριον, Ι.Μ.Κουτλουμουσίου)


Αποτέλεσμα εικόνας για Ι.Μ.Κουτλουμουσίου

«Διαρρήξωμεν τους δεσμούς αυτών και απορρίψωμεν αφ’ ημών τον ζυγόν αυτών» (Ψαλμ. Β’3)
Πονηροτέρα αίρεση όλων των αιώνων από τον Οικουμενισμό, δεν θα υπάρξει στην Ιστορία της Ανθρωπότητος, αφού μαζί με την Παγκοσμιοποίηση στον κοινωνικό -πολιτικό-οικονομικό χώρο αποτελούν το απαισιότερο και φρικωδέστερο δίδυμο-κίνημα που γνώρισε και βιώνει ο πλανήτης με τελικό στόχο, όπως όλοι μας γνωρίζουμε από την Ιερά Αποκάλυψη, την επικράτηση και κυριαρχία του «υιού της απωλείας».

Πώς οι Σατανιστές χρησιμοποιούν την Αγία Γραφή (π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος)


Πώς οι Σατανιστές χρησιμοποιούν την Αγία Γραφή

Πώς οι Σατανιστές χρησιμοποιούν την Αγία Γραφή
π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου, Δρ. Θεολογίας - Δρ. Φιλοσοφίας
Η πλύση εγκεφάλου. Από τρεις έως έξι μήνες κρατάει η «πλύση εγκεφάλου». Κι όταν ο έφηβος δείχνει «ώριμος», τον πηγαίνουν στο «μαύρο» ναό. Τον δέχονται με ανοιχτές αγκαλιές, του προσφέρουν καφέ και αναψυ­κτικά. Όλα αυτά για να του καλύψουν τα συναισθηματι­κά κενά που έχει απ’ το σπίτι του και να νιώθει πως βρήκε καινούργιους φίλους και πως επιτέλους θ’ ανήκει κάπου.
Οι απορίες
Η πρώτη αντίδραση του παιδιού είναι να ρωτήσει, γιατί ο σταυρός στο «μαύρο» ναό είναι ανάπο­δος.
— «Γιατί συμβολίζει τη δύναμη του κάτω κόσμου», του απαντούν. Κι ύστερα αρχίζουν την «εξήγηση»:

26 Απρ 2017

Πράξεις τῶν Ἀποστόλων

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ KANTONOPOU
Πράξεις τῶν Ἀποστόλων
Ἡ δύναμις τῆς Ἀναστάσεως φαίνεται κυρίως στὶς Πράξεις τῶν Ἀποστόλων. Ὄχι τυχαῖα, ἡ Ἐκκλησία ὥρισε νὰ διαβάζεται τὸ βιβλίο τῶν Πράξεων καθ' ὅλο τὸ Πεντηκοστάριο, ἀπό τὴν Κυριακὴ τοῦ Πάσχα μέχρι τὴν Κυριακή τῆς Πεντηκοστῆς. Οἱ Πράξεις εἶναι τὸ βιβλίο τῆς δυνάμεως τῆς Ἀναστάσεως.
-Δὲν ὠνομάσθηκε «θαύματα τῶν Ἀποστόλων», διότι τά θαύματα ἀνήκουν ἀποκλειστικά στὸ Θεό. Τὸ τί κατορθώνει ὁ παντοδύναμος Θεὸς εἶναι καταπληκτικό. Ἀλλὰ καταπληκτικώτερο εἶναι τὸ τί κατορθώνει ὁ ἄνθρωπος διὰ τοῦ Θεοῦ.
-Οἱ Ἀπόστολοι ἔγιναν τὰ κάτοπτρα τοῦ ἥλιου τῆς Ἀναστάσεως. Καὶ πυράκτωσαν μυριάδες ψυχές.

Ασέβεια Βουλευτού


Αποτέλεσμα εικόνας για Μπαλαούρας αγιο φως

Ασέβεια Βουλευτού
Θυμό και αγανάκτηση προκαλεί η δήλωση βουλευτού του κυβερνώντος κόμματος, δέκα ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα, ότι η Αφή του Αγίου Φωτός είναι παγανιστικό έθιμο. Δυστυχώς επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά, ότι την Χώρα μας την κυβερνούν άνθρωποι άθεοι, ασεβείς, σκοταδιστές, λαϊκιστές και ξένοι προς την παράδοση και τα βιώματα του απλού χριστιανού Έλληνα πολίτη. Ο κ. Μπαλαούρας ίσως δεν γνωρίζει ούτε αδιάσειστα  ιστορικά στοιχεία, ούτε ποιά είναι η διαφορά μεταξύ παγανισμού και χριστιανικής πίστεως. Το Άγιο Φως είναι η απτή μαρτυρία της ύπαρξης του Θεού. Και μάλιστα, μία μαρτυρία αιώνων, η οποία  επιβεβαιώνεται μόνο με την παρουσία Ορθόδοξου Πατριάρχη στον Τάφο του Κυρίου. 

Με βάση τη Σύνοδο της Κρήτης ή με βάση το κείμενο «Προς τον Λαό», θα είναι η Επιστημονική Ημερίδα ;


Αποτέλεσμα εικόνας για Επιστημονική Ημερίδα οργανώνουν τα Τμήματα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ Ή ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ;
(Επιστημονική Ημερίδα οργανώνουν τα Τμήματα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης)
Εξ αφορμής της Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα ‘’Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος και το μήνυμά της στον σύγχρονο κόσμο’’, που οργανώνουν τα Τμήματα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης (Τμήμα Θεολογίας – Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας), σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης στις 27 Απριλίου 2017, δημιουργούνται πολλά ερωτήματα. 
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται αναφορικά με την Ημερίδα αυτή, είναι αν θα είναι  βάση το Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ή με βάση τη Σύνοδο της Κρήτης.  Εκτός και αν υπάρχουν ακόμα κάποιοι που μπορούν με ειλικρίνεια να ισχυριστούν, ότι το Ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος απεικονίσει επακριβώς αυτά που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο της Κρήτης. 

Έβγαλαν τον… Άγιο Ανδρέα από το Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας! - Επιστολή του Μητροπολίτη στον υπουργό

Έβγαλαν τον… Άγιο Ανδρέα από το Γενικό Νοσοκομείο της Πάτρας! - Επιστολή του Μητροπολίτη στον υπουργό
Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, έστειλε ο Μητροπολίτης Πατρών, κ. Χρυσόστομος, διαμαρτυρόμενος γιατί από τη νέα επιγραφή του Γενικού Νοσοκομείου της πόλης έχει αφαιρεθεί η ονομασία «Άγιος Ανδρέας».
Ο Μητροπολίτης ζητάει αποκατάσταση της επιγραφής, επισημαίνοντας τόσο την σχέση της Πάτρας με τον Άγιο Ανδρέα, όσο και το γεγονός πως το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι γνωστό επί δεκαετίες ως «Άγιος Ανδρέας». Επίσης, υπογραμμίζει ότι η αφαίρεση της ονομασίας οφείλεται στην υπουργική απόφαση ενοποίησης με το Νοσημάτων Θώρακος («Άγιος Λουκάς»), τονίζοντας πως μετά την ενοποίηση αφαιρέθηκαν οι ονομασίες και των δύο Αγίων, ενώ σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις διατηρήθηκαν οι ονομασίες των νοσοκομείων.
Το ακριβές κείμενο της επιστολής του κ. Χρυσοστόμου, έχει ως εξής:

Η Ευρώπη δολοφονεί εν ψυχρώ τις ψυχές των παιδιών της – το προοίμιο μιας επερχόμενης καταστροφής (βίντεο).


ΟΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΡΕΛΛΑΘΗΚΕ
Αν αυτό [τσουλήθρα που μοιάζει με ανδρικό γεννητικό όργανο] το θεωρείτε αποκρουστικό και διεστραμμένο, κατανοείσετε ότι θα σας βλέπουν σαν ένα μη ανεκτικό και ρηχό άτομο που θα πρέπει να πάει σε ψυχίατρο. Αυτή είναι μία συνηθισμένη τσουλήθρα σε παιδική χαρά !!! Δεν το πιστεύετε; Κοιτάξτε καλύτερα. Ένα αγόρι 5 χρονών γλυστράει τώρα εκεί …

Αλήθεια τι κάνουμε;

Είμαστε 97% Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Ελλάδα – περίπου 10 εκατομμύρια – και έχουμε 9.000 κληρικούς, 2.000 μοναχούς, 3.000 θεολόγους.
Έχουμε 80 Μητροπόλεις, Μοναστήρια κατά τόπους και Αδελφότητες, και πάνω από όλα, το βουνό της Αγιότητας στην Πατρίδα μας, το Άγιο Όρος. Κι όλα αυτά συνοδευόμενα με ένα φοβερό πνευματικό και ιεραποστολικό παρελθόν που επισύρει τον θαυμασμό όλου του κόσμου.
Πόσοι είναι λοιπόν σήμερα οι ιεραπόστολοι στην υφήλιο που ξεκίνησαν από την Ελλάδα για να ευαγγελισθούν τον Χριστό στα Έθνη; Δέκα με δεκαπέντε άνθρωποι! Φοβερό! Αλλά και μέσα στην ενδοχώρα, στο εσωτερικό, η ιεραποστολή και η διδασκαλία του θείου λόγου δεν είναι στο ύψος που επεβάλλετο να είναι.

Κράτος, κοινωνία και ψυχική υγεία (κατά τον Ιερό Χρυσόστομο)

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
Κράτος, κοινωνία και ψυχική υγεία
(κατά τον Ιερό Χρυσόστομο)
Νίκος Σακαλάκης, Μαθηματικός
Το κράτος, σαν ανώτατος και κυρίαρχος θεσμός της κοινωνικής οργάνωσης, διαμορφώνει στα όριά του και σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο την οικονομική λειτουργία του κοινωνικού σώματος, αλλά και την ψυχολογία του.
Ο Ιερός Χρυσόστομος σε πολλές ομιλίες του, διατυπώνει τις θέσεις του για τους ρόλους αρχόντων και αρχομένων, πολιτικών και λαού. Σε μία ομιλία του (Ε.Π.Ε. 23, 274) λέγει σχετικά: «Πρέπει να είναι άγρυπνος ο άρχοντας και να φροντίζει όχι μόνο για τα δικά του, αλλά για τα θέματα του λαού. Να βρίσκεται σε εγρήγορση, να έχει ζωντανό το πνεύμα του, να είναι πυρακτωμένος από ζήλο, όπως θα λέγαμε. Σαν το στρατηγό εκείνο, που νύχτα και μέρα περιτρέχει το στράτευμα και κουράζεται διακονώντας, αφού έχει όλη τη μέριμνα και τη φροντίδα». Θέσεις ιδιαίτερα χρήσιμες σήμερα, όπου η Ελλάδα Βιώνει μια οδυνηρή πνευματική, κοινωνική και οικονομική κρίση.

25 Απρ 2017

Για πρώτη φορά στην ιστορία Οικ. Πατριάρχης επισκέφθηκε την οικουμενιστική μοναστική κοινότητα Ταϊζέ

Για πρώτη φορά στην ιστορία Οικ. Πατριάρχης επισκέφθηκε την μοναστική κοινότητα του Ταϊζέ

Η αλήθεια για την προστασία των ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Αποτέλεσμα εικόνας για μετεωρων λιθοπολις
Η  αλήθεια για την προστασία των ΜΕΤΕΩΡΩΝ
- Του Γρηγόρη Γ. Καλύβα
Από την δημοσιοποίηση της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, στην οποία θα συζητηθεί το υποβληθέν από το Υπουργείο Πολιτισμού σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος στο πλαίσιο του νόμου 2351/95, παρατηρείται μια προσπάθεια παραπληροφόρησης,... αφενός, και μιας ψευδούς εικόνας περί δήθεν κοινωνικής έντασης – αντίδρασης στο σχέδιο Προεδρικού διατάγματος, με προφανή στόχο να σταλούν λάθος μηνύματα.

Μήνυση σε θεολόγο για διανομή φυλλαδίου σε σχολείο της Ξάνθης

Σύμφωνα με ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ

Μήνυση σε θεολόγο για διανομή ομοφοβικού φυλλαδίου σε σχολείο της Ξάνθης
Μήνυση για διανομή φυλλαδίου με ομοφοβικό περιεχόμενο κατατέθηκε σε βάρος θεολόγου σε σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ξάνθης, στο οποίο η ομοφυλοφιλία παρουσιάζεται ως ασθένεια.

ΚΗ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων


ΚΗ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων

ΚΗ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη
Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων
ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ
Ἡ ΚΗ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Ἐντεταλμένων Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν καί Ἱερῶν Μητροπόλεων γιά θέματα αἱρέσεων καί παραθρησκείας, πού πραγματοποιήθηκε, ὑπό τήν αἰγίδα τοῦ Μακαριω­τά­του Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλ­λά­δος κ. Ἱερωνύμου, στό Παπαστράτειο Μέγαρο στό Ἀγρίνιο, ἀπό 31 Ὀκτωβρίου ἕως 2 Νοεμβρίου 2016, μέ τή φιλόξενη φροντίδα τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας κ. Κοσμᾶ καί ὑπό τήν προεδρία τοῦ Σεβασμιωτάτου Μη­τρο­πο­λί­του Λαρίσης καί Τυρνάβου κ. Ἰγνατίου, Προέδρου τῆς Συ­νο­δι­κῆς Ἐπιτροπῆς ἐπί τῶν Αἱρέσεων, μέ θέμα: «Αἱρετικές καί ἀ­πο­κρυ­φι­στι­κές θεωρήσεις περί ἀνθρώπου καί ἀνθρώπινα δικαιώματα», μετά ἀπό ἐκτενῆ συζήτηση ἐπί τῶν εἰσηγήσεων, ἐ­νέ­κρι­νε ὁμοφώνως τά ἀκόλουθα Πορίσματα:

Ναυπάκτου Ιερόθεος: ''Χωρισμός ή σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας''


Αποτέλεσμα εικόνας για Ναυπάκτου Ιερόθεος

«Χωρισµός ἤ σχέσεις µεταξύ ’Εκκλησίας καί Πολιτείας»
Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου
Κατά καιρούς γίνονται διάφορες συζητήσεις καί άνταλλαγή άπόψεων γιά τόν λεγόμενο «χωρισμό Εκκλησίας καί Πολιτείας». Τήν άφορμή τήν δίνουν οι πολιτικοί, οι όποιοι με τόν τρόπο αυτόν θέλουν νά εφαρμόσουν τίς ιδεολογικές τους άρχές η άκόμη θέλουν νά δικαιολογήσουν τήν άβελτηρία τους σέ άλλα κοινωνικά καί πολιτικά ζητήματα, καί οι εκκλησιαστικοί παράγοντες άντιδρούν σπασμωδικά η άρνούνται κάθε σκέψη γιά περαιτέρω συζήτηση.
Στό παρελθόν άσχολήθηκα μέ τό θέμα αυτό κυρίως ώς έκπρόσωπος τής Διαρκούς Ίεράς Συνόδου, άλλά καί τής Ιεραρχίας τής Εκκλησίας, καί έγραψα διάφορα κείμενα η άπάντησα σέ ερωτήσεις μέ σκοπό τήν ενημέρωση όσων ένδιαφέρονται γιά τό θέμα.

Υπουργείο Παραχάραξης της Ιστορίας


Αποτέλεσμα εικόνας για υπουργειο παιδειασ γαβρόγλου

Αποφασισμένοι για σαρωτικούς μοντερνισμούς στα εγχειρίδια
Σαρωτικές αλλαγές στα διδακτικά εγχειρίδια της Ιστορίας σε όλες τις βαθμίδες προωθεί το υπουργείο Παιδείας, μέσω της πρότασης του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), αλλοιώνοντας πλήρως το περιεχόμενό τους. Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής προτείνεται, μεταξύ άλλων, να διδάσκεται τοπική Ιστορία στη δ΄ δημοτικού και συνδυασμός της ελληνικής μυθολογίας με μύθους άλλων λαών, και στην α΄ λυκείου σύγχρονη Ιστορία, όπως ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και η εισβολή στο Ιράκ. Οπως φαίνεται, το υπουργείο Παιδείας εμφανίζεται αποφασισμένο να «εξαφανίσει» την υπάρχουσα μορφή του περιεχομένου του μαθήματος της Ιστορίας, αντικαθιστώντας την με πιο... μοντέρνες προσεγγίσεις!

Σκοτεινές όψεις από τον λαμπερό κόσμο της 7ης τέχνης


Αποτέλεσμα εικόνας για hollywood

ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΟΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΜΠΕΡΟ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ 7ης ΤΕΧΝΗΣ
τῆς κ. Ἀγγελικῆς Χατζηιωάννου, Συνεργάτιδος τῆς Σ.Ε. ἐπί τῶν Αἱρέσεων
Ὁ λαμπερός κόσμος τῆς 7ης τέχνης ἀποτελεῖ γιά τούς περισσότερους ἀνθρώπους ἕνα χῶρο στόν ὁποῖο λάμπουν τά ἀστέρια τῆς ὑποκριτικῆς. Τό ἀμερικανικό Χόλιγουντ ἀναφέρεται ὡς «Μέκκα» τοῦ κινηματογράφου, χαρακτηρισμός διά τοῦ ὁποίου ὑποδηλώνεται ὅτι αὐτό ἀποτελεῖ τό κέντρο τοῦ κινηματογράφου πού ἐπηρεάζει τά παγκόσμια κινηματογραφικά πράγματα. Οἱ ἠθοποιοί, ἀστέρες, ὅπως συνηθίζουν νά τούς ὀνομάζουν, ἔχουν ἑκατομμύρια θαυμαστές, ἀλλά καί ὀπαδούς, οἱ ὁποῖοι τούς θαυμάζουν, τούς μιμοῦνται καί τούς ἀκολουθοῦν, πολλές φορές, στά ὅρια τῆς ὑστερίας. Κάτι ἀνάλογο συμβαίνει καί μέ τούς τηλεοπτικούς ἀστέρες, οἱ ὁποῖοι ἔρχονται σέ ἐπαφή μέ πολυπληθές κοινό διά τῆς τηλεοράσεως.

Για την πίστη μας (Μητροπολίτης Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως Ἰερεμίας)


Αποτέλεσμα εικόνας για Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως Ἰερεμίας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ
1. Ὁ παλαιός Ἰσραήλ, ἀγαπητοί μου χριστιανοί, βάδιζε ἀπό τήν Αἴγυπτο γιά τήν γῆ τῆς ἐπαγγελίας. Ὁ δρόμος γιά τήν γῆ αὐτή ἦταν περίεργος μέ μυστικά δρομάκια, ἀλλά ὁδηγοῦσε σταθερά καί βέβαια στόν προορισμό. Ἔτσι καί ἐμεῖς οἱ χριστιανοί πορευόμαστε πρός τήν Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν καί οἱ πρῶτοι χριστιανοί λέγονταν οἱ «πί τς δο» (Πράξ. 9,2). Ἀλλά πρέπει νά βαδίζουμε τόν σωστό δρόμο πρός τήν Βασιλεία τοῦ Θεοῦ. Καί ὁ σωστός δρόμος εἶναι ἡ ὀρθόδοξη πίστη. Ὁ δρόμος αὐτός εἶναι πεπατημένος, γιατί τόν περπάτησαν οἱ ἅγιοι. Οἱ αἱρέσεις μᾶς μπερδεύουν τόν δρόμο γιά τήν Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν. 

24 Απρ 2017

Ναι στο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της ταυτότητας των Μετεώρων

Ναι στο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της ταυτότητας των Μετεώρων
Όπως γνωρίζετε, τα ΜΕΤΕΩΡΑ είναι η ταυτότητα της πίστεώς μας, η παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν οι  Όσιοι Μετεωρίτες  πατέρες μέσα από τον προσωπικό τους αγώνα και την θυσιαστική προσφορά τους. Είναι  τα μείλια της περιοχής, της Ορθοδοξίας και του έθνους μας που πρέπει να μείνουν άγια και αναλλοίωτα στο επέκεινα και να παραδοθούν στις  επόμενες γενιές, ώστε να συνεχίσουν να αποτελούν το φάρο της ορθής πίστης προσφέροντας στην Ορθοδοξία και στο έθνος.

π. Ἄγγελος Ἀγγελακόπουλος, Θριαμβευτική δικαίωση γιά τούς διακόψαντας τήν μνημόνευση τῶν Ἐπισκόπων τους, π. Θεόδωρο Ζήση, π. Νικόλαο Μανώλη καί π. Φώτιο Βεζύνια

Αποτέλεσμα εικόνας για π. Θεόδωρο Ζήση, π. Νικόλαο Μανώλη καί π. Φώτιο Βεζύνια
Ἐν Πειραιεῖ  24-4-2017      
ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΟΨΑΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΤΟΥΣ π. ΘΕΟΔΩΡΟ ΖΗΣΗ, π.  ΝΙΚΟΛΑΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΙ π. ΦΩΤΙΟ ΒΕΖΥΝΙΑ
Ὅπως εἶναι γνωστό οἱ κληρικοί τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, π. Θεόδωρος Ζήσης καί π. Νικόλαος Μανώλης, καί ὁ κληρικός τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Λαγκαδᾶ, Λιτῆς καί Ρεντίνης, π. Φώτιος Βεζύνιας, ἐδῶ καί περίπου ἑνάμισυ μήνα προχώρησαν 

Γενοκτονία - Η σημασία της αναγνώρισης και της καταδίκης της άρνησης

Γαλλία: Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος ιστορίας και γεωγραφίας ο καθηγητής παρουσίασε το επίμαχο σκίτσο και ρώτησε τους μαθητές «τι καταλαβαίνετε από αυτό το σκίτσο; Γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ σύμφωνα με αυτό;»
Στο σκίτσο παρουσιάζεται ένα βουνό με τη σημαία της ΕΕ υψωμένη στην κορυφή. Τρεις χαρακτηριστικές φιγούρες βαλκάνιων εμφανίζονται να ανεβαίνουν προς το βουνό, αλλά στους πρόποδες ένας τούρκος αγωνίζεται εις μάτην να ανέβει με το επίμαχο καλάθι στις πλάτες.

Είναι "ερωτική" ή "ανέραστη" η Εκκλησία; (Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 24η Απριλίου 2017
ΕΙΝΑΙ «ΕΡΩΤΙΚΗ» Η «ΑΝΕΡΑΣΤΗ» Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ;
   Είναι πράγματι ενδεικτικό της σύγχρονης ακαδημαϊκής θεολογίας να  επιχειρεί να πρωτοτυπήσει, ακροβατώντας και να χαράξει δικούς της δρόμους, με σκοπό να γίνει αρεστή στον σύγχρονο αποστατημένο άνθρωπο.

Ὑπόδειγμα Ἐπισκόπου


Αποτέλεσμα εικόνας για Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος

Ὑπόδειγμα Ἐπισκόπου
Γράφει ο Φώτης Μιχαήλ, Ἰατρός
Τρεῖς φορές διώχθηκε καί ἐξορίστηκε ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος ἀπό τήν ‘’ἐπίσημη ἐκκλησία’’. Τήν τελευταία του πνοή, στήν ἐξορία τήν ἄφησε.
Ὁ Μεγάλος μας Ἱεράρχης, ὁ Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος, δέν χαρίστηκε σέ κανέναν ἀπό τούς τότε ἰσχυρούς καί ὑπερήφανους. Ἀντιστάθηκε μέ αὐταπάρνηση στίς αὐθαιρεσίες τῶν δυναστῶν, ἤλεγξε μέ αὐστηρότητα τήν αὐτοκρατορική φαυλότητα, ἀπέβαλε ἀπό τό σῶμα τῆς Ἐκκλησίας κάθε ἀνάξιον ἐπίσκοπο  καί προπαντός ὕψωσε τεῖχος ὑψηλό καί ἀπροσπέλαστο ἀπέναντι στήν αἵρεση καί τήν ἀσέβεια. 
Οἱ διδαχές του πάνω σέ θέματα διαφύλαξης τῆς Ἐκκλησίας ἀπό τήν μάστιγα τῶν αἱρέσεων εἶναι σαφεῖς καί ἄκρως ἐπίκαιρες. Γράφει σχετικά:
‘’Ἡ Ἐκκλησία εἶναι τό στρατόπεδο τοῦ Χριστοῦ. Ὀφείλετε μέ προσοχή πολλή νά διερευνᾶτε καί νά ψάχνετε τούς γύρω σας, μήπως εἰσχώρησε στίς τάξεις μας κάποιος ἀλλόφυλος (αἱρετικός ἤ ἀσεβής). Καί νά τόν φανερώνετε ἀμέσως. Ὄχι φυσικά γιά νά τόν φονεύσουμε ἤ νά τόν τιμωρήσουμε, ἀλλά γιά νά τόν ἀπαλλάξουμε ἀπό τήν πλάνη καί τήν ἀσέβεια καί νά τόν καταστήσουμε ἐξ ὁλοκλήρου δικό μας. Διότι ὅποιος ξέρει αὐτόν πού κάνει τό κακό καί τόν ἀνέχεται καί τόν ἀποκρύπτει, εἶναι σάν νά τοῦ δίνει τήν ἄδεια νά διαπράττει μέ μεγαλύτερη θρασύτητα τό κακό’’.(*)

Μνήμη της Οσίας Ελισάβετ (24 Απριλίου)

Σήμερα η Αγία Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Οσίας Ελισάβετ και του Μάρτυρος Σάββα του Στρατηλάτου.
Η Οσία Ελισάβετ καταγόταν από την Ηράκλεια της Θράκης και έζησε τον 5ο αιώνα μ.Χ. Οι γονείς της, Ευνομιανός και Ευφημία, ήταν φημισμένοι για τα πλούτη τους και περίφημοι για την αρετή τους. Κατοικούσαν κοντά στην Ηράκλεια, στον τόπο που από παλιά ονομαζόταν Θρακοκρήνη και αργότερα Αβυδηνοί. Ζούσαν με ευσέβεια έχοντας ως πρότυπο τον Ιώβ. Ποθώντας δε με πάθος να μιμηθούν την φιλοξενία του Αβραάμ, απλόχερα βοηθούσαν όλους, όσοι είχαν υλικές ανάγκες.
Όμως είχαν περάσει δεκαέξι χρόνια από τότε που νυμφεύθηκαν και ήταν ακόμη άτεκνοι. Γι’ αυτό παρακαλούσαν αδιάκοπα τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί, διάδοχο του γένους τους και κληρονόμο τους. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός, άκουσε με ευμένεια την ταπεινή δέησή τους και δεν παρέβλεψε την ολοκληρωτική αφοσίωσή τους.
Υπήρχε στον τόπο τους το έθιμο να συναθροίζονται οι Χριστιανοί στην μνήμη της Αγίας Μάρτυρος Γλυκερίας (η οποία τιμάται στις 13 Μαΐου) και να εορτάζουν μια ολόκληρη εβδομάδα. Σε μια τέτοια συνάθροιση βρέθηκαν εκεί, μαζί με τους άλλους Χριστιανούς και οι γονείς της Οσίας Ελισάβετ.

Αθανάσιος Διάκος - Η θυσία στην Αλαμάνα (24 Απριλίου 1821)


Αθανάσιος Διάκος: Η θυσία στην Αλαμάνα

Αθανάσιος Διάκος - Η θυσία στην Αλαμάνα
Κυριακή  24 Απριλίου 1821
Δημητρίου   Φωτιάδη
Έπειτα από το πάρσιμο των Σαλώνων από τον Πανουργιά, της Λειβαδιάς από τον Θα­νάση Διάκο και της Θήβας από το πρωτοπαλίκαρό του, τον Βασίλη Μπούσγο, ένας άλλος ξακουστός καπετάνιος της Ρούμελης, ο Γιάννης Δυοβουνιώτης μπλοκάρησε τους Τούρκους στο δυνατό και σ’ απόκρημνα μέρη κάστρο της Μπουδουνίτσας. Ο Δυοβουνιώτης είχε γεννηθεί στο χωριό Δυο Βου­νά, απ’ όπου και πήρε τ’ όνομά του. Δεν ήταν πια νέος μέτραγε πενήντα οχτώ χρόνια ζωής, που τα πιό­τερα απ’ αυτά τα έζησε αρματολός και κλέφτης. Με μουστάκες ως τ’ αυτιά, με τα γκρίζα μαλλιά του που πέφτανε πλούσια στους ώμους του, με τη φωνάρα του και το δασύτριχο στήθος του στάθηκε ένας από τους γραφικούς τύπους του Εικοσιένα.
Μπροστά στην Μπουδουνίτσα έσμιξε τον Δυοβουνιώτη ο Διάκος. Μα όπως το κάστρο μπορούσε να παρθεί μονάχα από πείνα, άφησαν μια δύναμη να το πολιορκεί κι αυτοί τράβηξαν να πιάσουν τα περάσμα­τα στον Σπερχειό.
Και είχανε δίκιο. Γιατί από τη μια οι Τούρκοι της Μπουδουνίτσας, καθώς δεν τους απόμεινε πια τίποτα να φάνε, έπειτα από λίγες μέρες παραδόθηκαν και( από την άλλη, δυνατό τούρκικο ασκέρι ετοιμαζόταν να περάσει από το Ζητούνι, όπως λέγανε τότε τη Λαμία, και να ροβολήσει κατά κάτω.

23 Απρ 2017

Παλαιοί και σύγχρονοι Σέρβοι ΝεομάρτυρεςΠΑΛΑΙΟΙ ΚΑΙ  ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ
Οι λύκοι μεταμφιέστηκαν σε κοκκινοσκουφίτσες για παραπλάνηση
Από το βιβλίο Νεομάρτυρες Σέρβοι στον 20ο αιώνα, δύο γενοκτονίες μέσα σε 50 χρόνια, του ιστορικού Στεφάνου Σωτηρίου των εκδόσεων Αρμός, Αθήναι 1995, δημοσιεύουμε λίγα αποσπάσματα, μέσα από τα οποία διαπιστώνεται το σατανικό μίσος των λεγομένων χριστιανικών κρατών της Ευρώπης εναντίον ορθοδόξων λαών, δυστυχώς και με τις ευλογίες του παπισμού. Τότε μάλιστα στην περίπτωση των Σέρβων (λίγο μετά το ίδιο έγινε και στο Κοσσυφοπέδιο) ο σχεδιασμός ήταν το 1/3 των Σέρβων να εκτοπισθεί, το 1/3 να θανατωθεί και το 1/3 να αλλαξοπιστήσει, δηλαδή να γίνουν καθολικοί. Ο δε μακαρίτης Πάπας Βοϊτύλας είχε πεί στο ΝΑΤΟ στον τελευταίο πόλεμο της Σερβίας: “ αφοπλείστε του Σέρβους ή εξοπλείστε τους μουσουλμάνους”. Αξίζει όλα αυτά να τα προσέξουμε, γιατί και σήμερα οι άσπονδοι εχθροί της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού εργάζονται ύπουλα για την καταστροφή μας.
Η κατάθεση του Ρωμαιοκαθολικού ιερέα Μίροσλαβ Φιλίποβιτς-Μαστόροβιτς, διοικητή στο Γιασένοβατς επί 4 μήνες.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com