31 Δεκ 2019

Χρόνος: Το προοίμιο της αιωνιότητος




ΧΡΟΝΟΣ: ΤΟ ΠΡΟΟΙΜΙΟ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΟΣ
ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητή
        Εισήλθαμε ήδη με τη χάρη του Τριαδικού Θεού στο νέο έτος. Μαζί με τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας για τη νέα χρονιά, γεμίζει αυτές τις ημέρες την ψυχή μας εύλογος προβληματισμός για την έννοια της ροής του χρόνου. Κι’ αυτό διότι ο χρόνος μαζί με τον «δίδυμο αδελφό του τον χώρο», κατά το αείμνηστο νεοφανή άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, αποτελούν τους δύο βαρείς ζυγούς του ανθρώπου σε όλη την επί γης ζωή του, οι οποίοι του περιορίζουν τον διακαή του πόθο για την απολυτότητα. 
      Η έννοια του χρόνου είναι μια παμπάλαια μυστηριώδης υπόθεση για τον άνθρωπο. Κανένα άλλο ον δεν έχει την αίσθηση της ροής του χρόνου, πολλώ δε μάλλον δεν έχει την ικανότητα της μέτρησής του, εκτός από τον άνθρωπο, ο οποίος μόνος αυτός προικίσθηκε από το Θεό Δημιουργό με λογική, χάρις στην οποία υπερβαίνει την ενστικτώδη κατάσταση, κοινή σε όλα τα έμβια πλάσματα, και ανάγεται έτσι στη σφαίρα του φιλοσοφικού στοχασμού.

Επιστολή συμπαράστασης του Πατριάρχου Ιεροσολύμων προς τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου

Επιστολή συμπαράστασης του Πατριάρχου Ιεροσολύμων προς τον  Μητροπολίτη Μαυροβουνίου
Επιστολή προς τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, κ. Αμφιλόχιο, αποστέλλει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, κ. Θεόφιλος

Η απώλεια του μέτρου


Οι εχθροί της ανθρώπινης ζωής παρουσιάζονται ως υπέρμαχοί της, οι ορκισμένοι μισάνθρωποι μιλούν για την αγάπη, επικίνδυνοι παράφρονες επικαλούνται τη λογική - κι όλα αυτά με την παραπλανητική επικάλυψη της ελευθερίας της επιλογής.
Η αφορμή για τα παραπάνω δόθηκε την Κυριακή από αθλητική εφημερίδα. Είχε επιλέξει ως πρωτοσέλιδο θέμα τη γενοκτονία που διαπράττεται στην Ελλάδα με θύματα τα αγέννητα παιδιά, τα οποία μακελεύονται στις περίπου 350.000 εκτρώσεις που πραγματοποιούνται ετησίως - σχεδόν 1.000 κάθε ημέρα!
Στη δηλητηριασμένη από την υποκρισία, την παράνοια, την αυταρχικότητα και τον ανθελληνισμό δημόσια σφαίρα, το πρωτοσέλιδο, που είχε τίτλο «Αφήστε με να ζήσω», προκάλεσε τις σφοδρότατες αντιδράσεις των «υπερασπιστών» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτοί που δηλώνουν ότι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και εξεμάνησαν με την άποψη της εφημερίδας, την οποία συμμερίζεται και η θρησκεία μας, δεν δείχνουν να έχουν διάθεση να υπερασπιστούν το δικαίωμα των αγέννητων παιδιών να δουν το φως του ήλιου. Αντιμετωπίζουν αυτά τα ανυπεράσπιστα πλάσματα σαν καταναλωτικά είδη, τα οποία έχει δικαίωμα η μητέρα να δολοφονήσει πριν γεννηθούν και να τα πετάξει στα σκουπίδια - αν η γέννησή τους δεν τη... βολεύει.

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Οι Λιλλιπούτιοι και το 2020

Αποτέλεσμα εικόνας για 2020
Οι Λιλλιπούτιοι και το 2020
            Με την έλευση της νέας χρονιάς ήρθαν στο μυαλό μου οι μικροσκοπικοί κάτοικοι της Λιλλιπούτης. Σε αυτούς αναφέρεται ο Τζόναθαν Σουίφτ (1667-1745), Ιρλανδός στην εθνικότητα και αγγλικανός πάστορας, ο  ιδιοφυής συγγραφέας του κλασσικού μυθιστορήματος «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ». Οι Λιλλιπούτιοι ζούσαν σε μια γωνιά της Γης, το ύψος τους δεν ξεπερνούσε τα 15 εκατοστά, δηλαδή αρκετοί χωρούσαν στην τσέπη του Γκιούλιβερ. Τα βέλη τους κτύπησαν τον ανεπιθύμητο επισκέπτη τους, αλλά του φάνηκαν σαν τσιμπήματα από μικρές καρφίτσες. Όμως επειδή οι κάτοικοι της Λιλλιπούτης δεν είχαν δει ποτέ τους άλλους, κανονικούς στο ύψος, ανθρώπους θεωρούσαν τους εαυτούς τους παντοδύναμους.

Κυθήρων Σεραφείμ: “Tό γνωστό οὐκρανικό ζήτημα τῆς ἀντικανονικῶς δοθείσης «Αὐτοκεφαλίας». Αὐτός εἶναι ὁ ἀνυπολογίστων διαστάσεων πνευματικός κίνδυνος ἐμβαθύνσεως καί παγιώσεως τοῦ διαφαινομένου σχίσματος εἰς τάς κατά τόπους Αὐτοκεφάλους Ὀρθοδόξους Ἐκκλησίας…”

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ (ὑπ’ ἀριθ. 184/2020)
Πρός

Να στηρίξουν όλες οι ορθόδοξες Εκκλησίες τον αγώνα των Μαυροβούνιων καλεί το Πατριαρχείο Μόσχας.

Патријарх Кирил: Антицрквени закон у Црној Гори — политичко деловање против Русије
Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κάλεσε όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες να στηρίξουν την κανονική Σερβική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο, αναφέρει η συνοδική επιστολή που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ποιμαντορική Εγκύκλιος Πρωτοχρονιάς 2020 Μητροπολίτου Πειραιώς Σεραφείμ

Αποτέλεσμα εικόνας για Πειραιώς Σεραφείμ
Πειραιάς 30-12-2019
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν
Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιῶς κ. Σεραφείμ ἀπέστειλε τήν ἀκόλουθη Ποιμαντορική Ἐγκύκλιο πρός τόν εὐσεβῆ Κλῆρο καί τόν φιλόχριστο λαό τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Πειραιῶς, διά τήν Πρωτοχρονιά 2020.

Οι νεοπαγανιστές της "Κλιματικής Αλλαγής"


Η "Δευτέρα Παρουσία" αποτελεί θεμελιώδες δόγμα της εκκλησίας κατά το οποίο μετά τη πρώτη επί γης ενανθρώπιση του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριαδικής Θεότητας, του Ιησού Χριστού, θα ακολουθήσει η «δευτέρα παρουσία» Του προκειμένου να κρίνει «ζώντας και νεκρούς». Ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί αυτή παραμένει άγνωστος όπου κατά το Ευαγγέλιο "ουδέ οι άγγελοι του Θεού γνωρίζουν".
Σήμερα, υπάρχει μια νέα θρησκευτική αφήγηση, ιδίως μεταξύ των νέων, με ένα νέο σενάριο για το "τέλος του κόσμου". Ουσιαστικά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εσχατολογικό σενάριο που ασχολείται με τα έσχατα γεγονότα της ιστορίας του κόσμου και την κατάληξη του ανθρώπινου γένους. Αναφερόμαστε για το νέο σενάριο περί συντέλειας του κόσμου που το επαγγέλλεται μία Νέα Θρησκεία, αυτή της ανθρωπογενούς υπερθέρμανσης του πλανήτη που πιο απλά αναφέρεται ως «Κλιματική αλλαγή».
Αλλά αυτή η αφήγηση είναι καταθλιπτική και ζοφερή, χωρίς να περιέχει κανένα λυτρωτικό στοιχείο χωρίς καμία θετική προσδοκία.

30 Δεκ 2019

Έμποροι Συνειδήσεων


Σχετική εικόνα
Έμποροι Συνειδήσεων
Η ανυπαρξία ιδεολογίας της αριστεράς συνιστά μία κοινή πεποίθηση παγκοσμίως, δεδομένου ότι οι θιασώτες των Μπολσεβίκων, ιδίως της «Ορθόδοξου Κ.Κ.Ε» πιστεύουν σε μία χρεοκοπημένα ουτοπία η οποία αποβλήθηκε εκ της ιστορίας λόγω ότι μετασχηματίσθηκε σε μία στυγνή δικτατορία, σε ένα άκρως στυγερό ολοκληρωτικό καθεστώς το οποίο εξεδίωκε πάσα ελεύθερη  σκέψη.
Εν Ελλάδι, οι θιασώτες των ψευδεπίγραφα Αριστερών κυβερνήσεων βρίθουν, ιδίως εις τον Δημόσιο Τομέα και τούτο όχι από δήθεν ευαισθησία δια τον λαό αλλά από καθαρά τυχοδιωκτισμό και αμοραλισμό, διότι κατάφεραν ιδίως επί σοσιαλιστικών δήθεν κυβερνήσεων του πάλαι πότε Πασόκ, με μία φληναφηματική συνθηματολογική ρητορική περί αριστεροφροσύνης να προσποριστούν οικονομικά οφέλη αβρόχοις ποσί.
Την νοσηρή αυτή σοβούσα νοοτροπία πρεσβεύει και το ανεξίτηλα χαραγμένο στερεότυπο κλισέ της εποχής, «Το Πασόκ στην κυβέρνηση ο λαός στην εξουσία».

Οικουμενικός Πατριάρχης: ''Ποτέ δεν θα αποδώσουμε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία του Μαυροβουνίου''

«Άδικος ο νόμος για τις θρησκευτικές ελευθερίες στο Μαυροβούνιο»

Η συμβατική και μνησιπήμονα ημερολογιακή καμπή προς το 2020.


Αποτέλεσμα εικόνας για 2020
Η συμβατική και μνησιπήμονα ημερολογιακή καμπή προς το 2020.
Καθίσταται πρόδηλο ότι εκόντες άκοντες, βαίνουμε ολοταχώς εις την συμβατική χρονική ημερολογιακή καμπή της Χρυσής Αυγής του 2020, καθότι ο αδυσώπητος πεπερασμένος χρόνος επιδρά αφεύκτως εις τον κτιστό θνησιγενή βίο μας, σηματοδοτώντας την πάροδο του από το χθες στο σήμερα και μετέπειτα νομοτελειακά εις το αύριο, η παρέλευσης του χρόνου εν άλλοις λόγοις, άρχεται εκ του παρελθόντος και εξικνείται εις το μέλλον, πρόκειται δια μία ιλιγγιώδη ταχύτητα του χρόνου, ο οποίος συνθλίβει την σταθερότητα της φύση μας, υπομημνίσκοντας μας ότι είμεθα χοϊκοί και «ληξιπρόθεσμοι» επί της γης και ουχί αιώνιοι και αθάνατοι.
Ενόψει του στερεότυπου νέου έτους, ευαγγελιζόμαστε ότι θα κυοφορηθεί η ελπίς, ότι θα διαπλαθεί ερήμην ημών καθώς και ωσεί παρόντος οιουδήποτε συμμετέχοντος  εις μία νέα ανθρώπινη και λυσιτελή πραγματικότητα, η οποία θα μας συμπεριλαμβάνει απλοχερώς προκειμένου να εξελιχθούμε και να βελτιώσουμε την υφιστάμενη κατάσταση την οποία έχουμε περιέλθει.

Τὸ Ἐκκλησιαστικὸν Μητροπολιτικὸν σύστημα διοικήσεως τῆς ΚΡΗΤΗΣ ἐν κινδύνῳ!

Τὸ Ἐκκλησιαστικὸν Μητροπολιτικὸν σύστημα διοικήσεως τῆς ΚΡΗΤΗΣ ἐν κινδύνῳ!
Ὑπὸ κ. Κ. Καλλέργη, Γ. Βλαστοῦ καὶ Ἀ. Κουρμούλη
1.Τὸ Μητροπολιτικὸ σύστημα διοικήσεως ἔσωσε καὶ στήριξε τὴν Κρήτη στὴ δύσκολη ἐποχὴ τῆς Ἀραβοκρατίας 827-961 μ.Χ. καθώς καὶ στὴν ἐποχὴ τῆς Ἑνετοκρατίας 1204-1669 μ.Χ. Ἡ Κρήτη, γιὰ ἑξακόσια χρόνια, παρέμεινε ἔξω ἀπὸ τὴ διοίκηση τοῦ Βυζαντινοῦ αὐτοκράτορα καὶ κατὰ συνέπεια ἔξω ἀπὸ τὴν ἄμεση διοίκηση τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχη.

Ὁ Θεὸς ἀπαγορεύει τὰς συμπροσευχὰς τῶν πιστῶν μετὰ τῶν ἀλλοπίστων

Ὁ Θεὸς ἀπαγορεύει τὰς συμπροσευχὰς τῶν πιστῶν μετὰ τῶν ἀλλοπίστων
Γράφει ὁ Ἁγιορείτης Μοναχὸς Βλάσιος
Ὁποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει μέσα στὴν Ἐκκλησία, δι’ ὀρθὴν καὶ σωστὴν λύσιν του καὶ ἀντιμετώπισίν του, πρέπει ν’ ἀνατρέξουμε στὶς θεῖες Γραφὲς καὶ στοὺς Ἁγίους Πατέρες ὡς καὶ στοὺς Ἱεροὺς Κανόνες. Καὶ οἱ τρεῖς αὐτὲς πηγὲς εἶναι οἱ ὁδοδεῖκτες τῆς σωστῆς καὶ κατὰ Θεὸν λύσεως.

Παρέμβαση από τους Επισκόπους του Μαυροβουνίου

Ηχηρή παρέμβαση από τους Επισκόπους του Μαυροβουνίου
«H θέσπιση ενός τέτοιου νόμου, με πολλές παραβιάσεις της διαδικασίας και ασυμφωνίας με τα διεθνή πρότυπα και χωρίς κατάλληλο διάλογο, στρέφεται αναμφισβήτητα κατά της Ορθοδόξου Εκκλησίας και συγκεκριμένα του Πατριαρχείου Σερβίας» τονίζουν σε κοινή ανακοίνωση τους τα μέλη του Επισκοπικού Συμβουλίου του Πατριαρχείου της Σερβίας στο Μαυροβούνιο.

Αναφορά σε μια νέα χυδαία πρόκληση κατά του Κυρίου μας Ιησού Χριστού

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 30η Δεκεμβρίου 2019
Για μια ακόμη φορά οι ορκισμένοι χριστιανομάχοι -όργανα του αντικειμένου, έστρεψαν τα φαρμακερά τους βέλη προς το πανάγιο πρόσωπο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, εν όψει των Χριστουγέννων, (όπως βέβαια συνηθίζουν πάντοτε τις παραμονές μεγάλων εορτών), τρέφοντας την αυταπάτη, ότι μπορούν να Τον πλήξουν και ίσως κάποτε κατορθώσουν να εξαφανίσουν Αυτόν και το  κοσμοσωτήριο έργο του από το προσκήνιο της ιστορίας.

29 Δεκ 2019

Ὁ ἀντιαιρετικὸς ἀγών. Εἶναι προσφορά, ψυχασθένεια ἤ καυγάς;

Ὁ ἀντιαιρετικὸς ἀγών. Εἶναι προσφορά, ψυχασθένεια ἤ καυγάς;
Τοῦ κ. Ἰωάννου Μηλιώνη, ἐκπαιδευτικοῦ, μέλους τῆς Π.Ε.Γ.
Κοντεύουμε νὰ κλείσουμε 37 χρόνια διακονίας στὸν ἀντιαιρετικὸ ἀγώνα τῆς Ἐκκλησίας. Ἦταν Καλοκαίρι 1982 ὅταν ἐγκαταλείψαμε τὸ παράρτημα τοῦ «Κέντρου Γνωστικῆς Ἀνθρωπολογίας», τοῦ Σαμαὲλ Ἀούν Βεὸρ (Samael Aun Weor)[1] στὴ Θεσσαλονίκη -τὸ ὁποῖο εἴχαμε ἱδρύσει, ἐξοπλίσει καὶ λειτουργούσαμε ἀπὸ τὸ 1980- καὶ πήγαμε νὰ ζήσουμε στὸν Βόλο, γιὰ νὰ ἀπέχουμε ἀπὸ Ἀθήνα καὶ Θεσσαλονίκη… 

Ἡ νόθευσις τοῦ ὀρθοδόξου Ἁγιολογίου ναρκοθετεῖ τήν ἐκκλησιαστική ζωή!



Ἡ νόθευσις τοῦ ὀρθοδόξου Ἁγιολογίου
ναρκοθετεῖ τήν ἐκκλησιαστική ζωή!
  Μεῖζον ζήτημα περί τήν ἁγιοκατάταξιν τοῦ Γέροντος Σωφρονίου
    Σαχάρωφ (τοῦ Ἔσσεξ)
● Ἔντονος ὁ προβληματισμός διά τήν προώθησιν καί ὑποστήριξιν
    αὐτῆς ὑπό τοῦ Μητρ/του Ναυπάκτου. Παράδοξοι ἀπόψεις αὐτοῦ.
Σέ προηγούμενο ἄρθρο μας, τό ὁποῖο φιλοξένησε ὁ "Ὀρθόδοξος Τύπος" (ἀρ. φύλλ. 2285/6.12.2019) ἀναφερθήκαμε γενικῶς στό ζήτημα τῶν ἀθρόων ἁγιοκατατάξεων ἐκ μέρους τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου. Ἐκεῖ, μεταξύ ἄλλων, ἔγινε ἐπιγραμματική ἀναφορά στήν περίπτωση τῆς ἁγιοκατατάξεως, κατά τόν παρελθόντα Νοέμβριο (ἐ. ἔ.), τοῦ Γέροντος Σωφρονίου τοῦ Ἔσσεξ (+1993).
Σέ ἀντίθεση μέ τά πρόσωπα τῶν ὑπολοίπων προσφάτως ἁγιοκαταταχθέντων ὑπό τοῦ Πατριαρχείου Κων/λεως, τά ὁποῖα ὑπῆρξαν γνώριμα σέ μεγάλο μέρος τοῦ πιστοῦ λαοῦ, ὁ Γέρων Σωφρόνιος δέν ὑπῆρξε εὐρύτερα γνωστός, οὔτε εἶχε ἐπαφή καί ἐπικοινωνία μέ πλῆθος ὀρθοδόξων πιστῶν. Ἡ γνωριμία μαζί του γιά τούς περισσοτέρους ἔγινε μέσα ἀπό βιβλία, τά ὁποῖα εἴτε ὁ ἴδιος συνέγραψε, εἴτε ἄλλοι (κυρίως πνευματικά τέκνα του) ἔγραψαν περί αὐτοῦ.

Η «αγάπη» των οικουμενιστών και το «μίσος» των αγίων


Η «αγάπη» των οικουμενιστών και το «μίσος» των αγίων
«ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗΝ ΦΥΛΑΤΤΕΣΘΑΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑΝ ΕΚΔΙΚΕΙΣΘΑΙ»
(Αρχιεπ. Ρώμης Λέων, προς Φλαβιανόν, Αρχιεπ. Κωνσταντινουπόλεως. Δ΄ Οικ. Σύνοδος)
Ένας απλός, λογικός, καλοπροαίρετος και αμερόληπτος άνθρωπος δεν μπορεί να μην απορεί και να μην προβληματίζεται, παρακολουθώντας όλην αυτήν την κακόγουστη παράσταση των οικουμενιστών, η οποία βρίθει από γελοίες και θλιβερές μεταπτώσεις. Από τη μια θαυμάζουν και επικαλούνται τον βίο και την πολιτεία των αγίων και από την άλλη τους αγνοούν απαξιωτικά και παντελώς, πάντοτε σύμφωνα με τις ανάγκες εξυπηρέτησης των περιστάσεων που προκύπτουν στο δόλιο έργο τους. Από τη μια οι αλλεπάλληλες αγιοκατατάξεις και από την άλλη η ασύστολη άρνηση εφαρμογής των λόγων και των έργων αυτών, τους οποίους αγιοκατάσσουν! Μόνο ένας κακόβουλος και ανόητος άνθρωπος θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος μπροστά σ` αυτήν την άθλια και προδοτική πορεία τους!  
    Με αυτήν πέφτουν σε ατελείωτες αντιφάσεις, επινοώντας και εκφράζοντας θεολογικώς ακατανόητα πράγματα,  ανάμεσα στα οποία εξέχουσα θέση κατέχει η απόρριψη της πίστεως και της διδασκαλίας των Πατέρων και η θεοποίηση της «αγάπης» και των συναφών αυτής «αρετών»! Είναι η αρχή και το τέλος της θεολογίας τους αυτή, αφού πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων ή τουλάχιστον κλείστηκε στο επτασφράγιστο ντουλάπι της λήθης, η αλήθεια!

Συνεχίζονται αμείωτες οι αντιδράσεις για το νέο νόμο για τις θρησκευτικές ελευθερίες στο Μαυροβούνιο

Συνεχίζονται αμείωτες οι αντιδράσεις για το νέο νόμο για τις θρησκευτικές ελευθερίες στο Μαυροβούνιο
Eκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από την πρεσβεία του Μαυροβουνίου στο Βελιγράδι το Σάββατο για να διαδηλώσουν εναντίον του νέου νόμου που ψηφίστηκε ξημερώματα Παρασκευής στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου.

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Κυριακή μετά την του Χριστού Γέννησιν

Τό Μήνυμα τῆς Κυριακῆς (ἠχητικό μήνυμα) ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ - ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΙΝ (29-12-2019)  - ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΥΘΗΡΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
ΤΟ  ΛΙΜΑΝΙ  ΤΗΣ  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΣΤΗ  ΝΕΑ  ΑΜΥΝΤΙΚΗ  ΣΥΜΦΩΝΙΑ  ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Νίκος Παπανικολόπουλος, Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)
Ιστορικό της Αμυντικής Συμφωνίας
    Όπως είναι γνωστό από το καλοκαίρι του 1990 έχει συναφθεί «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερική».

Χριστός Ετέχθη

xristosetexthi
Χριστός Ετέχθη
Η Γέννησης του Θεανθρώπου κομίζει αδιαμφισβήτητα ελπίδα, εις τον θνησιγενή βίο μας, καθώς θεάται η πορείας μας προς την αιώνια ζωή, ασφαλώς τούτο θα ισχύσει, αν και εφόσον εμείς αυτεξουσίως το επιδιώξουμε, ακούοντες τις εντολές του Κυρίου  μας.

28 Δεκ 2019

Απατηλοί Σωτήρες οι Χριστιανοί Ηγέται

ΑΠΑΤΗΛΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΗΓΕΤΑΙ
Γράφει ὁ ἱερομόναχος π. Μάξιμος Λαυριώτης, Cambridge (U.K.)
Ἐλάχιστοι ἄνθρωποι συνειδητοποιοῦν ἀκόμα τὴν συγκλονιστικὴ σημασία ἑνὸς γεγονότος ποὺ διαμόρφωσε σχεδὸν ἀποκλειστικὰ τὶς ἱστορικὲς συνθῆκες τῆς Γεννήσεως τοῦ Χριστοῦ. Πολλοὶ Χριστιανοὶ οὔτε κἄν φαντάζονται τὸν ρόλο ποὺ ἔπαιξε τὸ “δόγμα παρὰ Καίσαρος Αὐγούστου” στὴν ἔλευση τοῦ Θεοῦ ἀνάμεσά μας  σὲ συγκεκριμένο τόπο καὶ χρόνο. Τὸ διάταγμα γιὰ τὴν ἀπογραφὴ “πάσης τῆς Οἰκουμένης” ἀπετέλεσε τὴν πιὸ εὔστοχη πρόφαση πρὸς κάλυψη τῆς ἀφίξεως τοῦ Λόγου ὡς ἀνθρώπου  στὸν πλανήτη μας. Δὲν ὑπῆρχε πιὸ πολύτιμη εὐκαιρία ἀπ’ αὐτὴν γιὰ Ἐκεῖνον ποὺ ἐπεδίωκε νὰ ἐμφανισθῆ ἀνάμεσά μας ὅσο γίνεται πιὸ ἀθόρυβα καὶ νὰ συναναστραφῆ μαζί μας ὄχι ἁπλῶς σὰν κάποιος ἀπό μᾶς, ὄχι σὰν ἕνα ἀκόμη ἄτομο μέσα στὴν κοσμοπλημμύρα, ἀλλὰ σὰν ὁ πραγματικὸς καὶ ἀδιαμφισβήτητος ἑαυτός μας, ἡ ἴδια μας ἡ ταυτότητα…

Κυκλοφορεῖ τὸ φύλλον 27.12.19 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»



Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:
ΑΠΑΤΗΛΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΗΓΕΤΑΙ.«Μεταβάλλονται σὲ στυγνοὺς ἱεροεξεταστὲς προκειμένου νὰ ὑπερασπισθοῦν ἀσύλληπτες ἰδιαιτερότητες». Γράφει ὁ ἱερομόναχος π. Μάξιμος Λαυριώτης, Cambridge (U.K.).
Τὸ «Παιδίον» - Πρόκλησις. Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Γεωργίου Μεταλληνοῦ †.

"Nova Radist Stala" (Χαρούμενα Νέα Μας Ήρθαν)

Μεταξύ της εκστρατείας του εναντίον του Προέδρου Gerald Ford το 1975-76 και του αγώνα του ενάντια στον Τζίμι Καρτέρ, ο Ρόναλντ Ρήγκαν έκανε περισσότερες από 1.000 ραδιοφωνικές εκπομπές, μεταξύ των οποίων και σε μία στην οποία μοιράστηκε μια ιστορία για τα Χριστούγεννα στην Ουκρανία πριν και μετά τον κομμουνισμό.

Αντίδραση της Σερβικής Εκκλησίας για την υπερψήφιση του νόμου για την «θρησκευτική ελευθερία» από το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου

Αποτέλεσμα εικόνας για Позив Патријарха српског г. Иринеја за престанак терора над Црквом и народом у Црној Гори
Αντίδραση της Σερβικής Εκκλησίας για νόμο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Σερβία η υπερψήφιση του νόμου για την «θρησκευτική ελευθερία» από το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου. Σε ανακοινωθέν της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρεται ότι «ο Πατριάρχης κ. Ειρηναίος εκφράζει την ανησυχία του και είναι βαθειά συγκλονισμένος από τις εξελίξεις».

Μαυροβούνιο: Επεισόδια και διαδηλώσεις με αφορμή την ψήφιση νόμου για την «θρησκευτική ελευθερία»…

Χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, όταν βουλευτές της φιλοσερβικής αντιπολίτευσης προσπάθησαν να εμποδίσουν την υιοθέτηση νόμου για την περιουσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Μέχρι και τον ένατο μήνα της εγκυμοσύνης μπορεί να γίνει έκτρωση με τον νέο Ποινικό Κώδικα!

Ο νέος Ποινικός Κώδικας (N. 4619/2019), ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η  Ιουλίου του 2019, επέφερε μεταξύ πολλών άλλων και ορισμένες αλλαγές (βλ. κατωτέρω τον συγκριτικό πίνακα), που αφορούν στο άρθρο 304 με τίτλο: «διακοπή της κύησης», καθώς και στο συναφές άρθρο 305. 

Ισπανία: Ακυρώθηκε η Ρωμαιοκαθολική Λειτουργία που οργάνωσε το Vox για τις αμβλώσεις

Ισπανία: Ακυρώθηκε η θεία λειτουργία που οργάνωσε το Vox για τις αμβλώσεις
Ακυρώθηκε, μετά και την άρνηση της επίσημης Εκκλησίας να την τελέσει, η παράκληση που σχεδίαζε να πραγματοποιήσει εντός της ημέρας το ακροδεξιό κόμμα Vox στην κοινότητα Γκέλβες, στη Σεβίλλη, για «όλες τις γυναίκες που κινδυνεύουν με αποκλεισμό και σκέπτονται να κάνουν άμβλωση». Παρόλα αυτά, η ακροδεξιά παράταξη θα πραγματοποιήσει τη σημερινή δημόσια εκδήλωσή της στην Τριάνα, όπου θα διανεμηθούν στους περαστικούς μικρές κούκλες που αναπαριστούν ένα έμβρυο 14 εβδομάδων.

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης - Η χαρά των Χριστουγέννων

Εκπομπή με τον π. Αρσένιο Βλιαγκόφτη που μεταδίδεται από τα κανάλια Atlas TV και Αχελώος TV (Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019)

27 Δεκ 2019

Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν -«Μέλλει γάρ Ηρώδης ζητείν το Παιδίον ,του απολέσαι αυτό»

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ: Ματθ. β΄13-23
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Γαλ. α΄,11-19
Στην Ευαγγελική περικοπή, που διαβάζεται μετά τη μεγάλη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων, ο Ευαγγελιστής Ματθαίος αναφέρει ότι Άγγελος Κυρίου εμφανίστηκε στον Ιωσήφ σε όνειρο και τον πρόσταξε να πάρει το νεογέννητο βρέφος και τη μητέρα Του και να αναχωρήσει για την Αίγυπτο, διότι ο Ηρώδης σκόπευε να αναζητήσει τον Χριστό για να Τον φονεύσει.

«Εργαλείο» στα χέρια του Ερντογάν η ισλαμική ατζέντα


«Εργαλείο» στα χέρια του Ερντογάν η ισλαμική ατζέντα
Του Νίκου Μελέτη
Ένα ακόμη μέτωπο, με σκοπό να διεκδικήσει και να νομιμοποιήσει τo ρόλο του σε παγκόσμιο επίπεδο, ανοίγει ο Ερντογάν προβάλλοντας την Τουρκία ως ηγέτιδα δύναμη του ισλαμικού κόσμου στο μεγάλο Ισλαμικό φόρουμ της Μαλαισίας, όπου συμμετείχαν εκτός των άλλων το Ιράν και το Κατάρ αλλά απείχαν η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν. Με όπλο το Ισλάμ ο τούρκος ηγέτης επιχειρεί να διεισδύσει και στην Αφρική επιδιώκοντας και με τα παράνομα Μνημόνια να εξασφαλίσει ένα ισχυρό προγεφύρωμα στην Λιβύη που θα εξισορροπήσει τον μεγάλο αντίπαλο, την Αίγυπτο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το στίγμα του στην Κουάλα Λουμπούρ δηλώνοντας ότι θα πρέπει το Συνέδριο να συμβάλει στην ενότητα του μουσουλμανικού κόσμου και στην ενίσχυση της αλληλεγγύης γιατί, όπως είπε, τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να συνεχίσουν να κρατούν στα χέρια τους τις τύχες των Μουσουλμάνων».

Μαυροβούνιο- Ο Επίσκοπος Διοκλείας Μεθόδιος ξυλοκοπήθηκε από την Αστυνομία

Η αστυνομία έχασε απόψε τον Μητροπολίτη του Διοκλητιανού Μεθόδιο
Στη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Τάρα Ντουρντέγιεβιτς, οι αστυνομικές δυνάμεις του Μαυροβουνίου χτύπησαν τον Επισκόπο Διοκλείας Μεθόδιο, βοηθό Επίσκοπο του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλοχίου, κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών ενάντια στη θέσπιση νόμου περί θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας για το Ουκρανικό:"Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν επεδίωξε κανένα προσωπικό συμφέρον παρά μόνον το πνευματικό συμφέρον των Ορθοδόξων αυτής της χώρας."

IMG_3502
Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία ετελέσθη στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων επί τη ιερά μνήμη του Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου.

Περί του σκανδάλου της Ελληνοφοβίας


Περί του σκανδάλου της Ελληνοφοβίας
Ιερέας Γεώργιος Μαξίμοφ
Πρόσφατα μου προώθησαν παραπομπή σε ρωσοφοβικό δημοσίευμα μοναχού της Αγιορείτικης Μονής Κουτλουμουσίου, αναρτημένο τόσο σε ιστοσελίδα, όσο και σε ιστολόγιο της Μονής με πολύ αξιοσημείωτα σχόλια Ελλήνων αναγνωστών κάτω από αυτό. Ιδού ένα παράδειγμα: «Οι Ρώσοι, ως βαρβαρικές ψυχές πάντοτε ταλαιπωρούσαν και θα ταλαιπωρούν τους Ρωμιούς. Έδωσαν τόνους χρυσό στον Κεμάλ για να σφάξει τους Έλληνες Ορθοδόξους» και άλλα παρόμοια.
Την τελευταία χρονιά κυκλοφόρησαν αρκετά τέτοια αντιρωσικά και ρωσοφοβικά δημοσιεύματα στις εκκλησιαστικές Ελληνικές περιοδικές εκδόσεις. Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα αυτά οφείλονται στη διαφορά εκείνη της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, με το οποίο τελευταία συστρατεύθηκαν μέρος της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Οι συντάκτες των δημοσιευμάτων επέλεξαν την οδό δαιμονοποίησης των Ρώσων και της μεταφοράς της συγκρούσεως από το επίπεδο της διαφοράς αρχής στο επίπεδο μιας αμιγώς εθνικής αντιπαραθέσεως, προσπαθώντας να παρουσιάσουν την υπόθεση έτσι, ώστε να μη είναι το πρόβλημα εκείνο, που διέπραξε ή έλεγε ο Κωνσταντινουπόλεως, αλλά το τι τέλος πάντων είναι αυτοί οι Ρώσοι.

Μαυροβούνιο: Ψηφίστηκε ο νόμος για τις θρησκείες. Ανάθεμα από τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο

Μαυροβούνιο: Ψηφίστηκε ο νόμος για τις θρησκείες
Ένταση επικρατεί από χθες στο Μαυροβούνιο, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις θρησκευτικές ελευθερίες, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους.

26 Δεκ 2019

Την αφαίρεση από τα δίπτυχα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄ αποφάσισε το Πατριαρχείο Μόσχας.

Το Πατρ. Μόσχας διακόπτει την κοινωνία με το Πατρ. Αλεξανδρείας
Την απόφαση της διακοπής κοινωνίας και την αφαίρεση από τα δίπτυχα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄ έλαβε πριν από λίγο το Πατριαρχείο Μόσχας.

Η προσφώνησις «πάτερ» των κληρικών

Η προσφώνησις «πάτερ» των κληρικών
Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Γεωργόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
Συζητώντας κάποιος με αιρετικούς διαφόρων αποχρώσεων θα διαπιστώσει ότι πολλές φορές με μια πρωτοφανή αλαζονεία, εγκαλούν τους ορθόδοξους χριστιανούς και κληρικούς για τη χρήση του όρου «Πάτερ» υποστηρίζοντας ότι αυτή η προσφώνηση είναι αντίθετη προς την Αγία Γραφή, επικαλούμενοι το Ματθ. 23, 9.

Οἱ «ἐπαφές» μέ τούς Μονοφυσίτες ἐντείνονται… Ἐνορχήστρωση «ἕνωσης» μέ τίς «χριστιανικές ἐκκλησίες»;…

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Πατριάρχης Θεόδωρος καλοσωρίζει τον Κόπτη Πατριάρχη ανήμερα των Χριστουγέννων
Οἱ «ἐπαφές» μέ τούς Μονοφυσίτες ἐντείνονται…
Ἐνορχήστρωση «ἕνωσης» μέ τίς «χριστιανικές ἐκκλησίες»;…
Δυστυχῶς οἱ «ἐπαφές» Ἀρχιποιμένων τῆς Ἐκκλησίας μας μέ τούς αἱρετικούς ἐντείνονται κι ἄλλο..

Επιστολή Μητρ. Αμφιλόχιου προς τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές του Μαυροβουνίου, ζητώντας τους για μία ακόμα φορά να μην προχωρήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις θρησκείες.

«Ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί κυρίως και πάνω απ 'όλα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως δήλωσαν σαφώς οι ανώτατοι αξιωματούχοι του κράτους, καθώς η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου συνήψε βασικές συμφωνίες με τους Ρωμαιοκαθολικούς και τις Ισλαμικές και εβραϊκές κοινότητες.» 
Μητρ. Αμφιλόχιος: Μην ψηφίσετε έναν νόμο που θα φέρει μόνο κακό

Γιατί ο Αρχάγγελος του Θεού φανέρωσε τη γέννηση του Χριστού πρωταρχικά στους ποιμένες;


Σχετική εικόνα
Γιατί ο Αρχάγγελος του Θεού φανέρωσε τη γέννηση του Χριστού πρωταρχικά στους ποιμένες;
Από τον Αχ. Πιτσίλκα, Δ.Θ.-«Ελευθερία» 24 Δεκ 2019
Καθώς μελετά κάθε Χριστιανός τα αναφερόμενα στη Γέννηση του Χριστού στο κατά Λουκά Ευαγγέλιο, βλέπει ότι το πιο μεγάλο κοσμοϊστορικό γεγονός έγινε από έναν Αρχάγγελο του Θεού, φανερό πρωταρχικά σε κάποιους απλοϊκούς ποιμένες που φύλαγαν λίγο πιο πέρα από τη Βηθλεέμ τα ποίμνιά τους «αγραυλούντες» (γλ. Λουκ. 2,8).
Χωρίς δε να το θέλει, θα διερωτάται ίσως το γιατί αξιώθηκαν οι απλοϊκοί εκείνοι ποιμένες να αντικρίσουν με τα μάτια τους το εξαίσιο εκείνο όραμα, κατά το οποίο τους περιέλαμψε «δόξα Κυρίου», δηλ. ένα φως θεϊκό, ενώ ταυτόχρονα ο Αρχάγγελος τους ευαγγελίσθηκε το πιο χαρμόσυνο γεγονός των αιώνων, την ενανθρώπηση του Θεού Λόγου, δηλ. τη Γέννηση του Χριστού - Σωτήρα; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνεται, κατά τη γνώμη μας, με τα όσα αναφέρονται από τον ιερό Ευαγγελιστή στη συνέχεια (στην οποία γίνονται φανεροί ξεκάθαρα οι πιο κάτω λόγοι:
- Εξαιτίας της προθυμίας που έδειξαν να γνωρίσουν ευθύς αμέσως τον νεογέννητο Χριστό - Μεσσία.
Μόλις εξαφανίσθηκε από τα μάτια τους το θέαμα του Αρχαγγέλου και των Αγγέλων, που ανεβοκατέβαιναν στην κλίμακα, που είχε ενώσει τον ουρανό με τη γη, ψάλλοντας το «Δόξα εν υψίστοις Θεώ, επί γης ειρήνη, εν ανθρώπoις ευδοκία» (Λουκά 2,14), οι ποιμένες εκείνοι στράφηκαν ο ένας προς τον άλλο και είπαν: «Διέλθωμεν δη έως Βηθλεέμ και ίδωμεν το ρήμα τούτο το γεγονός, ο ο Κύριος εγνώρισε ημίν» (Λουκά 2,15). Ας πάμε δηλαδή γρήγορα στη Βηθλεέμ, για να ιδούμε από κοντά το μεγάλο θαύμα, που έγινε αυτό το βράδυ και που μας φανέρωσε ο ίδιος ο Θεός με τους Αγγέλους του. Αυτή δε ακριβώς η προθυμία τους να σπεύσουν στη Βηθλεέμ, για να ιδούν από κοντά τον νεογέννητο Χριστό και να εισδύσουν βαθύτερα στα όσα τους είχε φανερώσει ο Θεός, φανερώνει, κατά τη γνώμη μας, το βάθος της πίστης των ποιμένων και της καθαρής τους καρδιάς. Για τον λόγο αυτό είναι ασφαλώς και ένας από τους λόγους, για τους οποίους αξιώθηκαν να προσκυνήσουν πρώτοι τον Χριστό, ενώ έγιναν πρότυπα προθυμίας και πίστης μέσα στους αιώνες.

Αποκρυφιστικές προσεγγίσεις στο θέμα της ασθένειας

Αποκρυφιστικές προσεγγίσεις στο θέμα της ασθένειας
Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Γεωργόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
Ο ανθρώπινος πόνος και η ασθένεια υπήρξε πάντα ένα φαινόμενο στην ιστορία του ανθρωπίνου γένους, που έτυχε πολυμερούς προσέγγισης και ερμηνείας με κύριο παράγοντα φυσικά αντιμετώπισή του την ιατρική επιστήμη. Το πλήθος των παραμέτρων, με τις οποίες συσχετίζεται το πρόβλημα της ασθένειας, υπήρξε η αφορμή ώστε να μη απουσιάσει και μία, δυστυχώς, ποικιλόμορφη αποκρυφιστική προσέγγιση του φαινομένου.

Η πρόσβαση στο μυστήριο των Χριστουγέννων

Η πρόσβαση στο μυστήριο των Χριστουγέννων
ΜΙΧΑΗΛ Γ. ΤΡΙΤΟΣ, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ- ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ,25/12/2019
Γιορτάζουμε για άλλη μια φορά τη σάρκωση του Λόγου, το μοναδικό και ανεπανάληπτο εκείνο γεγονός, που δίχασε την ανθρώπινη ιστορία και απετέλεσε την πλήρωση της πανανθρώπινης προσδοκίας για λυτρωμό.

25 Δεκ 2019

Ἡ Γέννηση τοῦ Χριστοῦ βιώνεται αὐθεντικὰ μόνο μέσα στὴν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία.


Αποτέλεσμα εικόνας για χριστουγεννα με ορθοδοξια

Ἡ Γέννηση τοῦ Χριστοῦ βιώνεται αὐθεντικὰ μόνο μέσα στὴν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία.
Γράφει ο Ἐνορίτης
             Πρὶν γεννηθεῖ  καὶ σαρκωθεῖ ὁ Χριστός, ὁ ἄνθρωπος ζοῦσε καὶ πέθαινε ἁμαρτωλός, ὄντας καταδικασμένος. Ἡ θέση του ἦταν στὴν κόλαση, δηλαδὴ στὴν κατασταση τῆς αἰώνιας ἀμεθεξίας τοῦ Θεοῦ. Εἴχαμε ἑπομένως ἀνάγκη σωτηρίας. Ποιὸς ὅμως θὰ μποροῦσε νὰ μᾶς σώσει; Μόνο ὁ Θεός, στὸν Ὁποῖο ἔχουν ἀναφορὰ οἱ ἁμαρτίες μας. Ὁ Υἱὸς καὶ Λόγος τοῦ Θεοῦ Πατρός, τὸ δεύτερο πρόσωπο τῆς Ἁγίας Τριάδος. Καὶ αὐτὸ ἔγινε, ὅταν ἦλθε τὸ «πλήρωμα τοῦ χρόνου», δηλαδὴ ὅταν ἡ ἀνθρώπινη φύση, ἀφοῦ ἐκπλήρωσε κάθε εἶδος κακίας, χρειαζόταν θεραπεία. Τότε ὁ Χριστὸς «ἔκλινεν οὐρανοὺς καὶ κατέβη», ἐνανθρώπησε, ἔγινε καὶ τέλειος ἀνθρωπος. Προσέλαβε ὁλόκληρη τὴν ἀνθρώπινη φύση, πλὴν τῆς ἁμαρτίας, καὶ τὴν ἕνωσε στὸ Θεανδρικὸ προσωπό Του, μὲ σκοπὸ νὰ μᾶς σώσει καὶ νὰ μᾶς θεώσει. Ὁ Θεὸς γίνεται ἄνθρωπος, γιὰ γίνει ὀ ἄνθρωπος Θεὸς κατὰ Χάριν. Αὐτὸ τὸ γεγονὸς ἑορτάζουμε τὰ Χριστούγεννα.

Δημόσια κακοβουλία


Δημόσια κακοβουλία
Θα ήθελα να γράψω κάτι εορταστικό για τα Χριστούγεννα. Σκέπτομαι, όμως, ότι στον δυτικό κόσμο παραείμαστε «εορταστικοί» κάθε Δεκέμβρη.
Από τον Δημήτρη Κ. Σέργιο
Από το Χάλοουιν (που προηγείται) έως την Μπλακ Φράιντεϊ και τις ακολουθούσες αμερικανιές με «ξωτικά», «πνεύματα» και «νεράιδες» στα διάφορα «Κρίστμας Θίατερς» των αμερικάνικων (σήμερα και… νεοελληνικών!) θεαμάτων και ακροαμάτων, η έννοια του χριστιανικού εορτασμού της Γεννήσεως του Κυρίου τείνει να ταφεί κάτω από χαλιά παγανισμού και εμπορίου. Εκεί το πάει η Παγκοσμιοποίηση, ρωτήστε και Κινέζους και Γιαπωνέζους που «εορτάζουν» μαζικώς στο ίδιο στιλ τη Γέννηση του Χριστού (χωρίς να το συνειδητοποιούν, αφού δεν έχουν, ως επί το πλείστον, σχέση με τη δική μας θρησκεία, μόνο σχέσεις εμπορικές -έως ανταγωνιστικές- με την Αμερική!)
Θα μιλήσω έτσι θρηνητικά… Θυμάστε, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε τροποποιήσει, ελάχιστες ημέρες προ των εκλογών του Ιουλίου 2019, τον Ποινικό μας Κώδικα. Ανάμεσα στις διατάξεις που είχε αναθεωρήσει προς το επιεικέστερο για να παράσχει εκδουλεύσεις στους «δικαιωματιστές» της Παγκοσμιοποίησης ήσαν και οι διατάξεις που τιμωρούσαν, πλην άλλων, και τη δημόσια και κακόβουλη «βλασφημία των θείων» – άρθρα 198, 199 κ.λπ. του προγενέστερου Κώδικα. Τι σημαίνει «δημόσια κακοβουλία» θα δώσω παρακάτω και παράδειγμα…

Ιερότητα της ζωής



Ένα ζευγάρι στο Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είχε να πάρει μια τεράστια απόφαση στην ιδιαίτερα απίθανη κατάσταση (πιθανότητα μία στο εκατομμύριο!) που είχε να αντιμετωπίσει.
Από τον δρα Απόστολο Κρητικόπουλο*
Έξι από τους γιατρούς του μαιευτηρίου τούς ενημέρωσαν ότι η εγκυμονούσα σύζυγος κυοφορούσε δύο κοριτσάκια με σύνδρομο Down. Η ομόφωνη πρόταση των έξι γιατρών ήταν ότι πρέπει η κυοφορούσα Ρέιτσελ Πρέσκοτ να προχωρήσει σε έκτρωση και των δύο εμβρύων.
Όχι μόνο η μητέρα προχώρησε στη γέννηση των ομοζυγωτικών διδύμων, αλλά αποφάσισε να μην κάνει καν καισαρική τομή κατά τη γέννα, παρόλο που οι μαιευτήρες τής είπαν ότι πρέπει να τη χειρουργήσουν. Τα κοριτσάκια γεννήθηκαν, και μαζί με τα άλλα δύο αδέλφια τους που υπήρχαν ήδη μεγαλώνουν στην εξαμελή οικογένειά τους.

Εκεί όπου τα Χριστούγεννα είναι «έγκλημα»

Εκεί όπου τα Χριστούγεννα είναι «έγκλημα»
Περισσότερα από 2.000 χρόνια από τη γέννηση του Ιησού, οι Χριστιανοί είναι η πλέον διωκόμενη θρησκευτική κοινότητα στον πλανήτη. Διώξεις, απειλές, προπηλακισμοί ακόμα και θάνατος περιμένουν τους Χριστιανούς σε πολλές γωνιές της γης, οι οποίοι σε πείσμα όλων αυτών διατηρούν την πίστη και θα εορτάσουν και φέτος τα Χριστούγεννα παρά τους κινδύνους.

Χριστούγεννα μὲ τρεῖς Δεσπότες.

Χριστούγεννα μὲ τρεῖς Δεσπότες.
Τζανάκης Γεώργιος. Ἀκρωτήρι Χανίων. 23 Δεκεμβρίου 2019.  
Ἔρχονται τὰ Χριστούγεννα καὶ τὰ Χανιὰ θὰ τὰ ἑορτάσουν μὲ τρεῖς (3) ἐπισκόπους!!!
Ἐκτὸς τοῦ κανονικοῦ ἐπισκόπου Δαμασκηνοῦ χειροτονήθηκαν καὶ ἄλλοι δύο. Ὁ ἡγούμενος τῆς Μονῆς Γουβερνέτου Εἰρηναῖος καὶ ὁ Πρωτοσύγγελος τῆς Μητροπόλεως Κυδωνίας καὶ Ἁποκορώνου Δαμασκηνός.  Ἀνεξαρτήτως τῆς γνώμης ποὺ μπορεῖ νὰ ἔχῃ κανεὶς γιὰ τὶς ἰκανότητες καὶ τὴν ἀξία τῶν προσώπων αὐτῶν καὶ τὴν εὐχὴ νὰ φανοῦν ἄξιοι τῆς τιμῆς ποὺ ἔλαβαν, δὲν μπορεῖ νὰ μὴν διατυπώσῃ μερικὰ πρώτα ἐρωτήματα καὶ προβληματισμούς: Ποιὰ ἀνάγκη ἐπέβαλε τὴν χειροτονία τῶν ἐπισκόπων αὐτῶν; Ποιὰ ἔλλειψις θὰ ἀντιμετωπιστῇ; Ποιὸ ποιμαντικὸ πρόβλημα θὰ λυθῇ;
Ποιὸς μπορεῖ νὰ ἀπαντήσει λογικὰ καὶ πειστικά στὰ παραπάνω ἐρωτήματα; Ἐπίσκοπος ἐδὼ ὑπάρχει ἤ δὲν ὑπάρχει; Ὑπάρχει. Εἷναι ὁ Δαμασκηνός, χρόνια τώρα. Ἄρα δεύτερος ἐπίσκοπος στὴν ἵδια δικαιοδοσία δὲν νοεῖται. Ἕνας ὑπάρχει πάντοτε. Ἔτσι λειτουργεῖ ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία.

Ηρακλής Ρεράκης, «Χριστός επί γης, υψώθητε»


Ηρακλής Ρεράκης, Καθηγητής Θεολογκής Σχολής ΑΠΘ
            Ο Θεάνθρωπος Χριστός έρχεται εξ΄ ουρανών και επισκέπτεται τη ζωή μας, ως ο αεί ερχόμενος Σωτήρας και Λυτρωτής, που ζητά να γεννηθεί ή να ξαναγεννηθεί στην ψυχή του κάθε ανθρώπου και μάλιστα του κάθε Χριστιανού.
Τον υποδέχονται όλοι εκείνοι, που αισθάνονται ότι βρίσκονται στο σκότος και γι’ αυτό αναζητούν το Φως και την Αλήθεια. Όπως αναφέρει ο ψαλμωδός στο Εξαποστειλάριον της Εορτής: «επεσκέψατο ημάς εξ ύψους ο Σωτήρ ημών, ανατολή ανατολών και οι εν σκότει και σκιά εύρομεν την αλήθεια».
Είναι σαφές ότι ο Χριστός δεν φέρνει στην ανθρωπότητα απλώς ένα μήνυμα, αλλά την ελπίδα για την αληθινή ζωή και κυρίως την πνευματική πυξίδα για την ορθή αναζήτησή της.
Το πώς υποδέχεται κάποιος τον Χριστό, ως τον ερχόμενο Σωτήρα και Λυτρωτή, μας το υπέδειξε η Παρθένος Μαρία, διά της ταπεινής και αγίας ζωής της. Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, αναφέρει σχετικά ότι ο μη καθαρός δεν είναι δυνατό, δεν επιτρέπεται, να προσεγγίσει τον καθαρό: «μη καθαρώ, καθαρού εφάπτεσθαι, ου θεμιτόν… Καθαρτέον πρώτον εαυτόν, είτα τω καθαρώ προσομιλητέον».

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Καλά Χριστούγεννα

    
Καλά Χριστούγεννα
            Η 2019η επέτειος της Γέννησης του Χριστού εορτάζεται από κάποιους συμπατριώτες μας ως να ζουν κατ’   εκείνη τη νύχτα της Βηθλεέμ παρέα με τον Ηρώδη. Αγνοούν το κοσμοϊστορικό γεγονός και το αντιμετωπίζουν προκλητικώς αδιάφορα έως εχθρικά. Είναι προφανές ότι η παρουσία Του χαλάει την υποτιθέμενη ισχύ τους, τη βολή τους, το ιδεολογικό και κοινωνικό κατεστημένο, στο οποίο ανήκουν.

Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου, Ιερωνύμου


Αποτέλεσμα εικόνας για ΛΑΡΙΣΗΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ
Λάρισα, Χριστούγεννα 2019
ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
Πρός
Τόν Ἱερό Κλῆρο καί τόν
Εὐσεβῆ Λαό τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.
Ἀγαπητοί μου,
Χριστούγεννα σήμερα καί καθώς οἱ καμπάνες τῶν Ναῶν μας εὐαγγελίζονται τό χαρμόσυνο μήνυμα «παντί τῷ λαῷ, ὅτι ἐτέχθη ἡμῖν σήμερον σωτήρ» (Λουκ. β ́,10-11), ἡ Ἁγία μας Ἐκκλησία, συνεπής στήν τακτική της νά προβληματίζει γιά νά ἀφυπνίζει τόν ἄνθρωπο, παραθέτει ἕνα εὐαγγελικό
ἀνάγνωσμα στό ὁποῖο δέν παρουσιάζεται τόσο «ὁ τεχθείς βασιλεύς» τοῦ κόσμου ὅλου, ἀλλά κυρίως οἱ ἀναζητητές του. Ἡ περικοπή τῆς ἡμέρας στερεῖται χαρακτηριστικῶν στοιχείων τῆς δόξας τῶν Χριστουγέννων, ἀφοῦ ἀπουσιάζουν ἀπό αὐτήν οἱ ἄγγελοι, οἱ ποιμένες, τό σπήλαιο, ἡ φάτνη. Ἀντίθετα, ὑπάρχουν μέν ὁ ἀστέρας καί οἱ μάγοι, ἀλλά σέ δευτερεύουσα θέση, καθώς φαίνεται ὡς πρωταγωνιστής ὁ Ἡρώδης καί ἡ μανία του νά ἀναζητᾶ γιά νά βρεῖ «τό παιδίον». Τί θέλει λοιπόν νά μᾶς πεῖ στή μεγάλη Της ἑορτή ἡ Ἐκκλησία μας ὡς βασικό μήνυμα;

24 Δεκ 2019

Να μή γίνει ποτέ η ευθανασία Ιατρική επιλογή (Margreet's Story)

Σχόλιο Μαμά Μπαμπάς και Παιδιά:
Ἡ εὐθανασία εἶναι ἁμαρτία γιατί παίρνουμε τή θέση τοῦ Θεοῦ καί βάζουμε τέλος σέ μιά ζωή, καί πού δέν εἶναι δική μας δημιουργία, ἀλλά καί μήν ἀφήνοντάς την νά ἐξιλεωθεῖ γιά τυχόν ἁμαρτήματά της.

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο της Ποντγκόριτσα. Μητροπολίτης Αμφιλόχιος: «Φωνή λαού- Φωνή Θεού!»

Μητροπολίτης Αμφιλόχιος: «Φωνή λαού- Φωνή Θεού!»

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο της Ποντγκόριτσα έχει προγραμματιστεί για σήμερα, ημέρα κατά την οποία συζητείται το νομοσχέδιο για τις θρησκευτικές ελευθερίες.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία ζητεί την απόσυρση του σχεδίου νόμου, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για απόπειρα υφαρπαγής των περιουσιακών της στοιχείων (μεταξύ των οποίων ιστορικά μοναστήρια και ναοί, οι οποίοι θα τεθούν υπό τον έλεγχο του κράτους).

Η μεγάλη δοκιμασία των χριστιανών

22855syria_chri09-09-19
Συριακές σημαίες έχουν τοποθετηθεί στον ακρωτηριασμένο σταυρό, στην κορυφή κατεστραμμένης εκκλησίας σε προάστιο της Δαμασκού. Οι χριστιανικοί πληθυσμοί δοκιμάζονται στις χώρες της Μέσης Ανατολής και το μέλλον τους, σύμφωνα με τους δύο καθηγητές που μιλούν στην «Κ», δεν είναι ευοίωνο. A.P./Hassan Ammar
Η μεγάλη δοκιμασία των χριστιανών
Μπορεί οι πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία και στο Ιράκ να περιορίστηκαν και η απειλή του Ισλαμικού Κράτους να έχει αμβυνθεί, όμως στη ρευστή μεταπολεμική πραγματικότητα, με το ισλάμ σε πρωτοφανή θέση ισχύος και τα γεωπολιτικά παιχνίδια σε πλήρη εξέλιξη, το μέλλον για τους δοκιμαζόμενους χριστιανικούς πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής μόνο ευοίωνο δεν προοιωνίζεται.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com