30 Σεπ 2018

Συμβουλές από έναν Άγιο σε μελλοντικό Πατριάρχη


Συμβουλές από έναν Άγιο σε μελλοντικό Πατριάρχη
    Είναι διαρκής η επιστράτευση των «ημετέρων», για να αποδείξουν την ορθοδοξότητα του Οικουμενικού μας Πατριάρχη. Η προσπάθειά τους βέβαια αυτή, που κύριο στόχο έχει την καλλιέργεια του  λαϊκού οικουμενισμού, έχει πετύχει το σκοπό της εν μέρει, διότι βρίσκει το κατάλληλο έδαφος στις αδιάφορες λαϊκές συνειδήσεις. Για τους υπολοίπους, τους συνειδητά Ορθοδόξους, η προσπάθεια αυτή μοιάζει τραγελαφική: ενώ βλέπουν καθαρά το σκότος, που τους επιβάλλεται «άνωθεν», οι επιστρατευμένοι τους λένε : «αυτό δεν είναι σκότος, αλλά φως»! Είναι για γέλια, αδελφοί μου, ή για κλάμματα;
     Εσχάτως, δημοσιοποιήθηκε η αλληλογραφία του Πατριάρχη μας, όταν ήταν νεανίας, με τον άγιο Αμφιλόχιο Μακρή. Σκοπός ο ίδιος: η ενίσχυση της ορθόδοξης πλευράς του «εκλεκτού» μας Πατριάρχη. Όσο, όμως, και να επιχειρείται η ορθοδοξοποίησή του, αυτό είναι αδύνατο, διότι τα γεγονότα βοούν και κραυγάζουν.
     «...ζητώ, να ανακαλύπτω εντός της χριστιανικής νεολαίας πρόσωπα με χριστιανικά αισθήματα, διά να στολισθή η Εκκλησία του Χριστού και επανέλθη εις την πρώτην της δόξαν, διά να φωτίζη και οδηγή τους βαδίζοντας την αγίαν ταύτην οδόν, που εβάδισαν Απόστολοι, Μάρτυρες και Ιεράρχαι. Η εποχή είναι τοιαύτη, που σπανίζουν οι νέοι εκείνοι, που με συγκίνηση και αγάπη βλέπουν αυτήν την οδόν της αρετής, που εβάδισαν οι Πατέρες μας»[1].

Έντυπο «Δήλωση Επιστροφής» των “Φακέλων” του μαθήματος των Θρησκευτικών

Υπόδειγμα «Δήλωση επιστροφής των Φακέλων», εμπεριέχουσα τα κύρια σημεία των αποφάσεων του ΣτΕ

Πώς φτάσαμε στην προδοσία για την παράδοση της Μακεδονίας!


Από την πρώτη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ στο Νταβός τον Ιανουάριο μέχρι τις Πρέσπες οι διαδικασίες προχώρησαν με γοργούς ρυθμούς, σαν να ήταν όλα προαποφασισμένα
Από τον Ανδρέα Κούτρα
Oταν στις πλαγιές του χιονισμένου Νταβός, στις 24 Ιανουαρίου 2018, ο Αλέξης Τσίπρας συναντούσε τον Σκοπιανό πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ λίγοι πίστευαν ότι έξι μήνες αργότερα οι δύο χώρες θα μπορούσαν να φτάσουν στην εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Επί της ουσίας όμως, η αντίστροφη μέτρηση για τη συμφωνία προδοσίας της Μακεδονίας είχε αρχίσει μήνες νωρίτερα, με την πτώση του εθνικιστή Νίκολα Γκρούεφσκι και την ανάδειξη στην εξουσία του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, και τον ξένο παράγοντα, εν προκειμένω τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Οι δύο αυτές χώρες άσκησαν μεγάλες πιέσεις και συνεχίζουν να ασκούν σε Αθήνα και Σκόπια προκειμένου να κλείσει το συντομότερο το θέμα της ονομασίας και να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ξεφεύγοντας από όποια επιρροή της Ρωσίας.

Κανείς δεν μιλά για τον ρόλο των ΜΚΟ


Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΚΟ
Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της αυθαιρεσίας της διαχείρισης των κονδυλίων για το Προσφυγικό. Η Ε.Ε. προέβλεψε κονδύλι 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τις ΜΚΟ να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος. Ομως, οι εικόνες από τη Μόρια ήταν αποκαρδιωτικές, οι συνθήκες άθλιες και ελάχιστοι ασχολούνται στα σοβαρά με το φλέγον θέμα της απόδοσης αναλυτικού λογαριασμού.
Δεν είναι δυνατό να ρέει πακτωλός κονδυλίων για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, που εξελίσσεται σε εποικισμό της πατρίδας από αλλογενείς και αλλόθρησκους πληθυσμούς, και η κατάσταση στα σημεία συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών να παραπέμπει σε τριτοκοσμικές φαβέλες, όπου όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Γονείς μην εκθέτετε σε κίνδυνο τα παιδιά σας


Γονείς μην εκθέτετε σε κίνδυνο τα παιδιά σας
Πρωτοπρεσβυτέρου Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού
    Νομίζω πως πολλοί γονείς δεν ενεργούν σωστά όταν εκθέτουν τα παιδιά τους στην τηλεόραση. Και μιλώ για τους διαγωνισμούς τραγουδιού ή την πρόσφατη εκπομπή σε κάποιο ιδιωτικό κανάλι όπου τα παιδιά του δημοτικού συναγωνίζονται ποιο θα μαγειρέψει καλύτερα. Καμαρώνουν οι γονείς που τα παιδιά τους βγήκαν στο γυαλί και τα είδε όλη η Ελλάδα. Θα περηφανεύονται και τα παιδιά για μια ζωή ότι συμμετείχαν σε ένα τηλεοπτικό παιχνίδι και έτσι γίνανε διάσημα.

Ἀνατολικός Ὀρθόδοξος Μοναχισμός ἤ ἀσπόνδυλος νεο-μοναχισμός;


Αποτέλεσμα εικόνας για Μοναστικό Συνέδριο τῆς Λευκάδος
Μέ ἀφορμή τό τριήμερο πανελλήνιο Μοναστικό Συνέδριο τῆς Λευκάδος
Ἀνατολικός Ὀρθόδοξος Μοναχισμός
ἀσπόνδυλος νεο-μοναχισμός;
Δημ. Κ. Ἀναγνώστου, Θεολόγου
Πρό ἡμερῶν ὁλοκληρώθηκε τό 3ο Μοναστικό Συνέδριο, τό ὁποῖο διοργάνωσε ἀπό 21 ἕως 23 Σεπτεμβρίου τρέχοντος ἔτους (2018)  ἡ Ἱερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδος, μέ θέμα: " Ὁ Ὀρθόδοξος Μοναχισμός καί σύγχρονες μορφές Μοναχικῆς Πολιτείας", ἀφιερωμένο στούς ἀειμνήστους Μητροπολίτες Λευκάδος & Ἰθάκης κυρόν Νικηφόρον καί Κερκύρας & Παξῶν κυρόν Πολύκαρπον.
Σ' αὐτό συμμετεῖχαν πολλοί Ἡγούμενοι, Ἡγουμένισσες, Ἀρχιμανδρίτες, Ἱερομόναχοι, μοναχοί, μοναχές ἐκ τῶν μεγαλυτέρων καί πλέον γνωστῶν Μονῶν τῆς Ἑλλάδος. Παρέστησαν καί τό παρηκολούθησαν ἀρκετοί Ἀρχιερεῖς, λοιποί Κληρικοί, Θεολόγοι καί ἄλλοι ἐκπαιδευτικοί, καθώς ἐπίσης καί ἀρκετοί ἐνδιαφερόμενοι χριστιανοί.

29 Σεπ 2018

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης, 15-9-2018. Ημερίδα για τα νέα Θρησκευτικά

Εκπομπή που μεταδίδεται από τα κανάλια Atlas TV και Αχελώος TV- 30-9-2018

Ευαγγελία Μπίτου, Η συμφωνία των Πρεσπών με την κοινή λογική

Αποτέλεσμα εικόνας για συμφωνία των Πρεσπών
Η συμφωνία των Πρεσπών με την κοινή λογική
  της Ευαγγελίας Μπίτου, φιλολόγου
     Στις 17 Ιουνίου η συμφωνία με τα Σκόπια, με φόντο το υπέροχο πράγματι τοπίο των Πρεσπών, βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής Ελλήνων, Σκοπιανών και ξένων παρατηρητών.

Δεν έχουν τον Θεό τους! Στους δανειστές και ο χώρος του Ζέιτενλικ, με τους 20.500 τάφους στρατιωτών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου!

Έδωσαν στο Υπερταμείο το συμμαχικό νεκροταφείο
Δεν έχουν τον Θεό τους! Στους δανειστές και ο χώρος του Ζέιτενλικ, με τους 20.500 τάφους στρατιωτών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου!

Πολύ νωρίς άρχισαν τα σενάρια της "Αιγαιακής Μακεδονίας"

Γιατί υποχρέωσαν εμάς να δώσουμε το όνομα Μακεδονία, και δεν υποχρέωσαν τα Σκόπια να επαναφέρουν την παλαιά τους ονομασία Βαρντάρσκα; 

Έγκλημα διαρκείας στην κλοπή της Μακεδονίας!

ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ!
Οι ΗΠΑ, που το 1944 μιλούσαν για δημαγωγία εκ μέρους του Τίτο, τώρα υποστηρίζουν τους Σκοπιανούς
Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Προτάσεις της ΠΕΘ προς τα μέλη της για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών

Αποτέλεσμα εικόνας για Πανελλήνια Ένωση ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΕΣ
Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2018
Αριθμ. Πρωτ. 110
Αγαπητοί Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων εύχεται  σε όλους σας καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά!

Δήλωση Θεολόγων και Δασκάλων για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ

Θυμωμένα καλοκαίρια…
ΔΗΛΩΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΩΝ
ΣΧ. ΕΤΟΥΣ 2018-19
ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ

Γνωμοδότηση: Καμία πειθαρχική ή ποινική ευθύνη από την άρνηση διδασκαλίας των «νέων» Θρησκευτικών Φίλη - Γαβρόγλου μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών υποχρεούνται να σεβασθούν τις αποφάσεις της ΣτΕ και να αρνηθούν να διδάσκουν το πολυθρησκειακό Πρόγραμμα Σπουδών των Φίλη-Γαβρόγλου, έστω και αν τους δοθεί εντολή προς τούτο. Εκ δε της τοιαύτης αρνήσεώς τους καμμία δυσμενής συνέπεια δεν ανακύπτει εις βάρος του ούτε πειθαρχική, ούτε και ποινική. 

Κυριακή Β΄ Λουκά – Ο τέλειος νόμος της αγάπης

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ: Λουκ. ς΄ 31-36
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Β΄ Κορ. δ΄ 6-15
Στὴ σημερινὴ εὐαγγελικὴ περικοπὴ ὁ ἱερὸς εὐ­αγγελιστὴς Λουκᾶς μᾶς μεταφέρει τὴν ­ἐξαίρετη διδασκαλία τοῦ Κυρίου, ἡ ὁποία θεωρεῖται τμῆμα τῆς περίφημης ἐπὶ τοῦ Ὄρους ὁμιλίας Του. 

Η ΠΕΘ ζητά απο το Υπουργείο Παιδείας την άμεση απόσυρση των διανεμομένων στα σχολεία «φακέλων» του μαθήματος των Θρησκευτικών

Αποτέλεσμα εικόνας για Πανελλήνια Ένωση ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΕΣ
Αθήνα, 6 Ιουλίου 2018
Αριθμ. Πρωτ. 76

Προς: Αξιότιμον κ. Κωνσταντίνον Γαβρόγλου, Υπουργό Παιδείας
Υπουργείο Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων
Ανδρέα Παπανδρέου 37
Τ.Κ. 151 80 – Μαρούσι Αθήνα

Συγκριτική μελέτη των Προγραμμάτων Σπουδών των Θρησκευτικών των κ.κ. Γαβρόγλου και Φίλη

Αποτέλεσμα εικόνας για Πανελλήνια Ένωση ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ – ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ
Τ Μ Η Μ Α   Π Ο Ι Μ Α Ν Τ Ι Κ Η Σ   Κ Α Ι   Κ Ο Ι Ν Ω Ν Ι Κ Η Σ   Θ Ε Ο Λ Ο Γ Ι Α Σ
Θ  Ε  Ο  Λ  Ο  Γ  Ι  Κ  Η   Σ  Χ  Ο  Λ  Η   Α.Π.Θ.

Περιληπτική Έκθεση της Συγκριτικής Μελέτης των Προγραμμάτων Σπουδών για τα Θρησκευτικά των κ.κ. Γαβρόγλου - Φίλη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ – ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ  ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗΣ  ΚΑΙ   ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ   ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ
Θ  Ε  Ο  Λ  Ο  Γ  Ι  Κ  Η   Σ  Χ  Ο  Λ  Η   Α.Π.Θ.
-----------------------------------------------

28 Σεπ 2018

Ηρακλής Ρεράκης, Δημοψήφισμα για το Μακεδονικό: Η μοναδική λύση αποτροπής της εθνικής ήττας



Δημοψήφισμα για το Μακεδονικό: Η μοναδική λύση αποτροπής της εθνικής ήττας
        Μετά από τα τρία ιστορικά και μεγαλειώδη συλλαλητήρια του ελληνικού λαού - ένα στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη- και όλα τα άλλα που πραγματοποιήθηκαν σε όλες σχεδόν της πόλεις της Ελλάδας,οι πολιτικοί παράγοντες της χώρας πήραν το μήνυμα,πρώτον ότι δεν μπορούν να παραχωρήσουν αυτά που υπογράφτηκαν στις Πρέσπες και, επομένως, το δημοψήφισμα αποτελεί μια διέξοδο ανάγκης και,δεύτερον, ότι,αν αρνηθούν τελικά το δημοψήφισμα,αυτό θα αποτελέσει μέγιστο εθνικό ατόπημα, οι ευθύνες του οποίου θα συνοδεύουν ιστορικά τους παραχωρητές.    
Πολύ εύστοχα ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος έχει τονίσει ότι «οι βόρειοι γείτονές μας δεν μπορούν να πάρουν το όνομα, αν δεν τους το δώσουμε εμείς και πρόσθεσε ότι εδάφη της Μακεδονίας υπάρχουν και στην Αλβανία και στην Βουλγαρία, αλλά αυτοί δεν κατασκευάζουν μακεδονική μειονότητα. Το κάνουν όμως τα Σκόπια και αυτό είναι δηλωτικό των αλυτρωτικών προθέσεων που έχουν σε βάρος της Ελλάδας».

Πρωτοπρ. Βασίλειος Κοκολάκης, Μια θετική πρόταση για ορθόδοξα βιβλία Θρησκευτικών


ΜΙΑ ΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΑ ΒΙΒΛΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Πρωτ. Βασιλείου Κοκολάκη  (ἐφημερίου Ἱ. Ν. Ὑψώσεως Τιμίου Σταυροῦ Χολαργοῦ, θεολόγου-γλωσσολόγου, ἐκπ/κοῦ Β΄θμιας Ἐκπ/σεως)
[ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ Νέα Θρησκευτικά - Ἡ ἑπόμενη μέρα ΣΕΦ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018]
Λάμψας φῶς ἐπί πᾶσιν, ὁ Σωτήρ τοῖς ἐν ἅδῃ, ἐφώτισας τούς κάτω κειμένους· πυλωροί δέ ἅδου τήν αὐγήν μή ἐνεγκαντές σου, ὡς νεκροί πεπτώκασιν·οἱ τούτων δέ ρυσθέντες, νῦν ὁρῶντες τόν Σταυρόν βοῶσι·Χαῖρε, ἀνάστασις τεθνεώτων· χαῖρε, παράκλησις τῶν πενθούντων.Χαῖρε, ἀνόρθωσις πεπτωκότων. Χαῖρε, κατάπτωσις κοσμολάτρων.Ὦ τρισμακάριστε Σταυρέ καί πανσεβάσμιεπεριφρούρει τε καί σκέπε τῇ σῇ χάριτι.
Ἔ καί ποιό τό κακό νά μοιρασθοῦν τά βιβλία τῶν νέων θρησκευτικῶν, 
νά διδάσκονται ὅμως ἀπό τούς θεολόγους ἐπιλεκτικά τά ὀρθόδοξα κομμάτια ἤ ἐντελῶς ἄλλα θέματα μέ ἀκραιφνῆ ὀρθόδοξο χαρακτήρα;Ὁπότε νά τά ‘χω καλά μέ ὅλους.

Ουκρανία- O μητροπολίτης Oνούφριος απειλείται με θάνατο

Ουκρανία- O μητροπολίτης Oνούφριος απειλείται με θάνατο
O μητροπολίτης Oνούφριος, επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας, εισήλθε στη διαβόητη βάση δεδομένων Mirotvorets, όπως ανακοινώθηκε στον ουκρανικό Τύπο.

Προ των θυρών η χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία



Προ των θυρών η χορήγηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
ΕΝΤΟΣ του επόμενου μήνα, εκτός απροόπτου, φαίνεται πως θα χορηγηθεί εντέλει ο «τόμος» αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς Ορθοδόξους προκειμένου να συγκροτηθεί στη χώρα τους ενιαία τοπική Εκκλησία αναγνωρισμένη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
 Ήδη οι δύο Έξαρχοι της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως έχουν συναντηθεί με τον Ουκρανό Πρόεδρο στο Κίεβο ενώ το Πατριαρχείο Μόσχας, αντιλαμβανόμενο ότι η υλοποίηση της απόφασης του Φαναρίου βρίσκεται προ των θυρών, έχει διακόψει τη μνημόνευση του ονόματος του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας.

Λυκούργος Νάνης, Ανηλεές μαστίγωμα του ηγεμονισμού του εσβεσμένου Φαναρίου


Σχετική εικόνα
ΑΝΗΛΕΕΣ ΜΑΣΤΙΓΩΜΑ ΤΟΥ ΗΓΕΜΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΣΒΕΣΜΕΝΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ.
ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗ ΘΑΥΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΩΜΕΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ  ΥΠΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Επιβεβλημένη, εμπεριστατωμένη, επιτυχέστατη και θαυμάσια κρίνεται η καταπελτώδης απάντηση του σεβαστού πατρός στα εκ Φαναρίου εκπορευόμενα ληρήματα τα οποία τυγχάνουν άντικρυς αντίθετα στις ευαγγελικές, αγιοπατερικές και ιεροκανονικές επιταγές και ως εκ τούτου αποδοκιμαστέα, κατακριτέα και εξοβελιστέα από την εκκλησιαστική παρεμβολή. Προ ημερών και ο π.Αναστάσιος Γκοτσόπουλος στηλίτευσε διά γραφίδος κατά τρόπο άκρως επιτυχή την καταστροφική εκκλησιαστική πολιτική του εσβεσμένου Φαναρίου με αφορμή τη συμπόρευση του τελευταίου με τους σχισματικούς της Ουκρανίας.
Μετά τους Περγάμου Ιωάννη και Προύσης Ελπιδοφόρο που δεν δίστασαν να επιχειρήσουν τη θεμελίωση παπικού τύπου πρωτειου στο Βόσπορο καταφεύγοντας, ΦΡΙΞΟΝ ΗΛΙΕ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑΞΟΝ Η ΓΗ!!! στο Τριαδικό Δόγμα το οποίο και δεινώς κακοποίησαν μας προέκυψαν και έτεροι εκκλησιαστικοί αξιωματούχοι-"φωστήρες"  του εσβεσμένου Φαναρίου που έκαναν λόγο για "ἀκρογωνιαῖο λίθο τοῦ Ὀρθοδόξου Οἰκοδομήματος, πού λέγεται καί εἶναι ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης"sic!!!

Οι αλλαγές στον εκκλησιαστικό χώρο της Ουκρανίας ενδέχεται να επηρεάσουν την εκκλησιαστική κατάσταση και στην Αυστραλία…


Κόντρα Μόσχας-Κωνσταντινούπολης για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας
Οι αλλαγές στον εκκλησιαστικό χώρο της Ουκρανίας ενδέχεται να επηρεάσουν την εκκλησιαστική κατάσταση και στην Αυστραλία…
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
ΤΟ φλέγον εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας έχει φέρει σε σφοδρή σύγκρουση την Ρωσική Εκκλησία με την Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως, με το Πατριαρχείο Μόσχας να απειλεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο με αντίποινα –ουσιαστικά, με νέο σχίσμα– σε περίπτωση που το τελευταίο παραχωρήσει «τόμο» αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς ορθοδόξους, σημαντικό μέρος των οποίων ανήκει πνευματικώς στην πανίσχυρη Εκκλησία της Ρωσίας.

Τι δεν μπορούν να καταλάβουν οι σύμμαχοι για τα Σκόπια


Εικόνα: Μανώλης Κοττάκης

Απότομες στροφές
Τι δεν μπορούν να καταλάβουν οι σύμμαχοι για τα Σκόπια
Από τον Μανώλη Κοττάκη
Ηαπροθυμία προσέλευσης στις κάλπες του δημοψηφίσματος της Κυριακής στα γειτονικά Σκόπια και το ενδεχόμενο υψηλής αποχής έχουν θορυβήσει τους συμμάχους, που ήδη έχουν αρχίσει να ψάχνουν για δικαιολογίες. Πριν σπεύσει να προεξοφλήσει την αποχή με δηλώσεις του ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ (μίλησε για 400.000 εγγεγραμμένους που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό), πρόλαβαν πρώτοι οι σύμμαχοι να ρίξουν το ανάθεμα. Διά της επιθεωρήσεως «Politico» αλλά και διά δηλώσεων του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Ματίς κατηγόρησαν τη Ρωσία και την Κίνα ως υποκινητές της αποχής. 

Κυκλοφορεῖ τὸ φύλλον 28.9.18 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»

Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:
Ὁ π. Ἐπιφάνιος μᾶς ἔλεγε: «Τὸ Ἅγιον Ὄρος προέκοψε, διότι ἦτο ἀνεξάρτητον»! ΛΥΣΙΝ ΔΙΑ ΤΑ ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΑ ΔΙΔΕΙ ΠΑΛΙΝ Ο π. ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ. Τοῦ κ. Παύλου Τρακάδα.
Γάμος τῶν κληρικῶν καί δή τῶν ἐν χηρείᾳ ἤ ἐν διαζεύξει. Τοῦ Ἀρχιμανδρίτου π. Σαράντη Σαράντου.

Κυριακή Β΄Λουκά – Η αγάπη όπως την θέλει ο Χριστός (Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία)


IEΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
1. Σύντομη, πολύ σύντομη, ἦταν ἡ σημερινή εὐαγγελική περικοπή, ἀδελφοί χριστιανοί, ἀλλά μᾶς ἔδωσε ἕνα δυνατό μήνυμα καί μάθημα. Μᾶς εἶπε νά μήν παραποιοῦμε τίς ἀρετές. Οἱ ἀρετές ἐκφράζουν τό θέλημα τοῦ Θεοῦ καί μέ αὐτές σωζόμαστε. Ἀλλά θά πρέπει νά τίς ἐκφράζουμε σωστά στήν ζωή μας καί ὄχι ὅπως μᾶς συμφέρει. Γιά παράδειγμα, ἄς πάρουμε τήν κορυφαία ἀρετή, γιά τήν ὁποία καί μᾶς μίλησε σήμερα τό Εὐαγγέλιο, πού εἶναι ἡ ἀγάπη. Ναί, ἀδελφοί, ἡ ἀγάπη εἶναι κορυφαία ἀρετή, γι᾽ αὐτό καί ὁ Θεός μᾶς ἔδωσε ὡς ἐντολή νά τήν ἐφαρμόζουμε μεταξύ μας. Μέ τήν εὐκαιρία νά σᾶς πῶ ὅτι δύο εἶναι οἱ ἐντολές τοῦ Θεοῦ, πού ὁπωσδήποτε πρέπει νά τηροῦμε, γιά νά σωθοῦμε. Ἡ μία εἶναι τό νά τελοῦμε τήν θεία Λειτουργία καί νά κοινωνοῦμε τό Σῶμα καί τό Αἷμα τοῦ Χριστοῦ. Γιατί ὁ Χριστός μᾶς εἶπε: «Τοῦτο ποιεῖτε εἰς τήν ἐμήν ἀνάμνησιν» (Λουκ. 22,19)! Γι᾽ αὐτό καί ἐμεῖς οἱ ἱερεῖς, ὅταν τελοῦμε τήν θεία Λειτουργία, λέγουμε στόν Κύριό μας Ἰησοῦ Χριστό, «μεμνημένοι τοίνυν τῆς σωτηρίου ταύτης ἐντολῆς». Εἶναι ἐντολή τοῦ Χριστοῦ τό νά τελοῦμε τήν θεία Λειτουργία καί νά κοινωνοῦμε. Καί ἡ δεύτερη ἐντολή γιά τήν σωτηρία μας εἶναι τό νά ἔχουμε ἀγάπη μεταξύ μας. Ἐντολή αὐτό τοῦ Χριστοῦ, γιατί μᾶς εἶπε: «Ταῦτα ἐντέλλομαι ὑμῖν, ἵνα ἀγαπᾶτε ἀλλήλους» (Ἰωάν. 15,17).

π. Ἄγγελος Ἀγγελακόπουλος : Ἰησοῦς Χριστός : Ὁ ἀκρογωνιαῖος λίθος, ἡ μοναδική κεφαλή καί ὁ πρῶτος ἄνευ ἴσων τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας


Σχετική εικόνα
Ἐν Πειραιεῖ 27-9-2018
ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
Ο ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΙΟΣ ΛΙΘΟΣ, Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΕΦΑΛΗ
ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΕΥ ΙΣΩΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Πρόσφατα σέ συνέντευξή του ὁ οἰκουμενιστής Ἀρχιεπίσκοπος Τελμησσοῦ κ. Ἰώβ ὑποστήριξε : «Ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης δέν εἶναι μόνο ἕνας ἀνάμεσα στούς Πατριάρχες στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία. Δέν εἶναι μόνο ‘’ὁ πρῶτος μεταξύ ἴσων’’. Παρεπιμπιπτόντως, ἡ λατινική φόρμουλα ‘’πρῶτος μεταξύ ἴσων’’ δέν ὑπάρχει πουθενά στό δίκαιο τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας, ἡ ὁποία, ἀντίθετα, ἀναφέρεται στά ‘’πρεσβεῖα τιμῆς’’, ἀναφέροντας μία ὁρισμένη ἱεραρχία ἤ τουλάχιστον κάποια μορφή τάξης. Ἔχοντας αὐτά τά ‘’πρεσβεῖα τιμῆς’’, σύμφωνα μέ τούς ἱερούς κανόνες, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης, ὡς ἡ ‘’κεφαλή’’ καί ὁ ‘’πρῶτος’’ στήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία, πρέπει νά ἐξασφαλίσει τήν ἑνότητα τῶν Τοπικῶν Ἐκκλησιῶν καί νά τίς συντονίσει. Αὐτό ἦταν ἐμφανές τόν 20ό αἰώνα στήν προετοιμασία τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Συνόδου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας καί στόν συντονισμό τῶν Τοπικῶν Ἐκκλησιῶν στόν διαχριστιανικό διάλογο σέ παγκόσμιο ἐπίπεδο»[1].

27 Σεπ 2018

Βασίλειος Νικόπουλος, "Το κατά το ισχύον Σύνταγμα ορθό όνομα και περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών"


Σχετική εικόνα

ΤΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΟΡΘΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΥΤΥΧ. ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, Ἐπιτίμου Προέδρου τοῦ Ἀρείου Πάγου Δ.Ν.
[ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ Νέα Θρησκευτικά - Ἡ ἑπόμενη ἠμέρα ΣΕΦ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018]
1-Τό ἰσχῦον Σύνταγμα ἀναφέρεται στήν παιδεία μέ εἰδικό ἄρθρο τό ὁποῖον εἶναι ἐνταγμένο στό δεύτερο κεφάλαιο αὐτοῦ ὑπό τόν τίτλο « Ἀτομικά καί κοινωνικά δικαιώματα » . Πρόκειται γιά τό ἄρθρο 16§2 αὐτοῦ τό ὁποῖον ἀναφέρεται στήν παιδεία γενικῶς ἀλλά καί εἰδικῶς σέ πολλά ἐπί μέρους θέματα αὐτῆς. Εἰδικότερα στήν §2 τοῦ ἄρθρου 16 τοῦ Συντάγματος ὁρίζονται τά ἑξῆς:«Ἡ παιδεία ἀποτελεῖ βασική ἀποστολή τοῦ κράτους καί ἔχει σκοπό τήν ἠθική, πνευματική, ἐπαγγελματική καί φυσική ἀγωγή τῶν Ἑλλήνων,τήν ἀνάπτυξη τῆς ἐθνικῆς καί θρησκευτικῆς συνείδησης καί τή διάπλασή τους σέ ἐλεύθερους καί ὑπεύθυνους πολίτες»

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Υπήρξα στόχος πολλών αλλά έχω ήσυχη τη συνείδησή μου


Αποτέλεσμα εικόνας για Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Δήλωσε σε χαιρετισμό του υποδεχόμενος τον Μητροπολίτη Πατρών και πολυπληθή όμιλο προσκυνητών από την Πρωτεύουσα της Αχαΐας και αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, σε όσα γράφονται τις τελευταίες ημέρες, εξ αφορμής του Ουκρανικού.
* * *
Στο δικαίωμα και το χρέος του Οικουμενικού Πατριαρχείου να ανακηρύξει Αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Ουκρανίας αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδεχόμενος σήμερα, Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, στο Φανάρι, τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, ο οποίος συνοδεύει πολυμελή όμιλο προσκυνητών από την εκκλησιαστική Επαρχία του. 
«Σε διάφορες φάσεις της ιστορίας, διαχρονικώς, όπως μαρτυρούν τα έγγραφα που έχουμε εις τα πατριαρχικά αρχεία, ζητούσαν (οι Ουκρανοί) την απεξάρτησή τους από την Εκκλησία της Ρωσίας», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: «Ακόμα και η σημερινή Ιεραρχία της Ουκρανικής Εκκλησίας και ο Μητροπολίτης Ονούφριος, που είναι ο Μητροπολίτης Κιέβου, Πρόεδρος της τοπικής Ιεράς Συνόδου της Ουκρανίας, με την υπογραφή τους, μόλις έγινε ανεξάρτητο Κράτος η Ουκρανία, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ζήτησαν την ανεξαρτητοποίησίν των, την αποκοπήν τους από την Εκκλησίαν της Ρωσίας, δηλαδή την αυτοκεφαλία. Έχουμε τις υπογραφές τους, τις δημοσιεύσαμε. 

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com