22 Νοε 2021

Το πρώτιστον κριτήριον της ενότητος το ενεθυμήθησαν δια το Μαυροβούνιο

 -Φωτο δείτε σχετικά ΕΔΩ & ΕΔΩ

Το πρώτιστον κριτήριον της ενότητος  το  ενεθυμήθησαν δια το Μαυροβούνιο

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Οι πρόσφατες αντιεκκλησιαστικές ενέργειες των σχισματικών στο Μαυροβούνιο κατά την  ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Μαυροβουνίου, καθώς και οι δηλώσεις του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, προκάλεσαν μεγάλη λύπη.

 Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου κ. Μίλο Τζουκάνοβιτς έχει εντείνει τις προσπάθειές του για εκχώρηση Τόμου Αυτοκεφαλίας στο σχισματικό μόρφωμα του Μαυροβουνίου εδώ και αρκετό καιρό.  Όπως είναι γνωστό το σχισματικό μόρφωμα του Μαυροβουνίου  δημιουργήθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1993 στο Cetinje, το οποίο αυτοκαλείται  ‘’Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου’’,  κάτι ανάλογο που είχε γίνει και με τα δύο σχισματικά μορφώματα στην Ουκρανία.

 Είναι γνωστό ότι ο επικεφαλής των σχισματικών της καλούμενης ‘’Ορθόδοξης Εκκλησίας Μαυροβουνίου’’  ‘’μητροπολίτης’’ Μιχαήλ Ντεντέις δεν αναγνωρίζεται, ούτε και η ‘’αρχιερωσύνη’’ αυτού.  Κάτι ανάλογο συνέβαινε και με τα δύο σχισματικά μορφώματα στην Ουκρανία, το οποίο τόσο εύκολα λησμόνησαν οι επιλέξαντες τη μονομέρεια στο ‘’Ουκρανικό’’, για τούτο κατάντησαν να ομιλούν για συνέχιση Αποστολικής διαδοχής όσον αφορά την Αρχιερωσύνη και Ιερωσύνη σε καθηρημένους σχισματικούς, αντιστρατευόμενοι  εκκλησιαστικές επισημάνσεις του π. Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου. 

 Την αρχαία παράδοση, η οποία θέλει ‘’τα εκκλησιαστικά τοις πολιτικοίς συμμεταβάλλεσθαι’’, που τόσο έντονα πρόβαλαν για το ‘’Ουκρανικό’’, τη λησμονούν τώρα παντελώς για την περίπτωση  του Μαυροβουνίου.  Αντιλαμβάνονται ότι ενδεχόμενη παρόμοια Αυτοκεφαλία στο Μαυροβούνιο, θα γίνει αφορμή μεγαλύτερου κλονισμού της εκκλησιαστικής ενότητας.  Τώρα αναγκαστικά έχουν ενθυμηθεί το εκκλησιαστικό κριτήριο ενότητας. 

 Ούτε φυσικά και στα ιστορικά γεγονότα καταφεύγουν, κάτι που ιδιοτελώς και με προχειρότητα έχουν πράξει για την περίπτωση του ‘’Ουκρανικού’’. Δεν αποτελεί επιχείρημα και γι’ αυτούς, ότι μέχρι το 1766 οι Μητροπολίτες Μαυροβουνίου υπάγονταν στο Πατριαρχείο Πεκίου και από το 1766 ‘’η μητρόπολη αυτή ενώθηκε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο’’*, ούτε ότι ‘’από τα μέσα του 19ου αιώνα αναφέρεται σαν ‘’Αυτοκέφαλος μητρόπολις Μαυροβουνίου’’*.   Το πρώτιστο κριτήριο της ενότητας για την περίπτωση του Αυτοκεφάλου, τώρα ‘’αναγκαστικά’’ λήφθηκε υπόψη.

 Είναι γεγονός ότι το πρώτιστο κριτήριο της ενότητας το έχουν ενθυμηθεί με μεγάλη ευκολία.  Η επικριτική στάση απέναντι στην αντιεκκλησιαστική στάση των σχισματικών του Μαυροβουνίου, είναι πανομοιότυπη με τη στάση που τηρούσαν και για τα δύο σχισματικά μορφώματα στην Ουκρανία.  Τη στήριξη που δίνουν τώρα στον Μητροπολίτη  Μαυροβουνίου, την παρείχαν άλλοτε στον Μητροπολίτη Ονούφριο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και αίφνης τα λησμόνησαν όλα. Αίφνης  άλλαξαν στάση και ανακάλυψαν συνέχιση της Αποστολικής διαδοχής όσο αφορά την Αρχιερωσύνη και την Ιερωσύνη σε καθηρημένους σχισματικούς. 

Στην περίπτωση του Ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος, το πρώτιστο εκκλησιαστικό κριτήριο που είναι η ενότητα αγνοήθηκε, με λυπηρό αποτέλεσμα τη μεγάλη ανατροπή στην Ουκρανία και τον κλονισμό της  εκκλησιαστικής ενότητας.

 Γνωρίζουν ότι τώρα δόθηκε άλλοθι και σε άλλα σχισματικά μορφώματα που ζητούν Αυτοκεφαλία.   Τώρα σίγουρα θα ενθυμηθούν και το μεγάλο Συνοδικό προνόμιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που τόσο εύκολα αγνόησαν για την περίπτωση του Ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος.  Η άκρως αντίθετη στάση τους στο πρόβλημα με τους σχισματικούς του Μαυροβουνίου, χωρίς αμφιβολία έχει φανερώσει τη μονομέρεια που τηρήθηκε στο Ουκρανικό ζήτημα.  

 Τη στήριξη που δίνουν τώρα στον Μητροπολίτη  Μαυροβουνίου, την παρείχαν άλλοτε στον Μητροπολίτη Ονούφριο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και αίφνης τα λησμόνησαν όλα. 

 *Ιωάννη Ταρνανίδη ‘’Ιστορία της Σερβικής Εκκλησίας’’ (Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη α.ε)

Δείτε και:

-Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου απείλησε με απέλαση τους Ορθοδόξους ιερείς

-Στο στόχαστρο της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου έχει μπει η Εκκλησία τους τελευταίους μήνες-«Σχέδιο να μην υπάρχει Ορθοδοξία»

-Για σχέδιο εκδίωξης του σερβικού στοιχείου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Μαυροβούνιο κάνουν λόγο ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος και ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς

-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Συνελήφθησαν Επίσκοπος και επτά ιερείς

Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος: Συνεχίζονται οι διώξεις κατά της Ορθοδοξίας

-Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος: «Θα πάω φυλακή αλλά τις Εκκλησίες δεν θα τις κλείσω»

-Κορωνοϊός- Συνέλαβαν το Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο επειδή λειτούργησε σε μοναστήρι. Απειλεί να ξεσηκωθεί ο κόσμος αν δεν τον ελευθερώσουν

-«Μαραθώνια» συνάντηση 5 ωρών Μάρκοβιτς με τους Επισκόπους του Μαυροβουνίου- Σε επίπεδο νομικών εμπειρογνωμόνων θα επιλυθεί το «ακανθώδες» ζήτημα

-Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος: Μεγάλη δύναμη του Άδου πίσω από τις αρχές του Μαυροβουνίου

-Ο Μητροπολίτης Πειραιώς συμπαρίσταται στον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου

-Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας και οι Επισκοπές της στο Μαυροβούνιου, θα προστατεύσουν με όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους

-Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Μαυροβούνιο, ύστερα και από την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τις θρησκευτικές ελευθερίες (ΒΙΝΤΕΟ από όλες τις διαδηλώσεις)

-Το εκκλησιαστικό ζήτημα βάζει "φωτιά" στη σχέση Σερβίας - Μαυροβουνίου

-Επίσκοπος Μπουντίμλιε και Νίκσιτς, Ιωαννίκιος: Ο νόμος δεν είναι δίκαιος και εναρμονισμένος με το διεθνές δίκαιο και αυτό τον καθιστά άκυρο.

-Μπάτσκας Ειρηναίος: “Δεν αναγνωρίζουμε, τα μετέπειτα προσγεγραμμένα «ειδικά δικαιώματα», αρμοδιότητες και προνόμια του Οικουμενικού Πατριαρχείου τα οποία παρεκλείνουν από το πλαίσιο των κανόνων”.

-«Καλύτερα άνεργος πάρα ντροπιασμένος!»: νέος εθνικός ήρωας στο ορθόδοξο Μαυροβούνιο»

-Επιστολή συμπαράστασης του Πατριάρχου Ιεροσολύμων προς τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου

-Να στηρίξουν όλες οι ορθόδοξες Εκκλησίες τον αγώνα των Μαυροβούνιων καλεί το Πατριαρχείο Μόσχας.

-Οικουμενικός Πατριάρχης: ''Ποτέ δεν θα αποδώσουμε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία του Μαυροβουνίου''

-Παρέμβαση από τους Επισκόπους του Μαυροβουνίου

-Συνεχίζονται αμείωτες οι αντιδράσεις για το νέο νόμο για τις θρησκευτικές ελευθερίες στο Μαυροβούνιο

-Αντίδραση της Σερβικής Εκκλησίας για την υπερψήφιση του νόμου για την «θρησκευτική ελευθερία» από το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου

-Μαυροβούνιο: Επεισόδια και διαδηλώσεις με αφορμή την ψήφιση νόμου για την «θρησκευτική ελευθερία»…

-Μαυροβούνιο- Ο Επίσκοπος Διοκλείας Μεθόδιος ξυλοκοπήθηκε από την Αστυνομία

-Μαυροβούνιο: Ψηφίστηκε ο νόμος για τις θρησκείες. Ανάθεμα από τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο

-Επιστολή Μητρ. Αμφιλόχιου προς τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τους βουλευτές του Μαυροβουνίου, ζητώντας τους για μία ακόμα φορά να μην προχωρήσουν στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις θρησκείες.

-Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο της Ποντγκόριτσα. Μητροπολίτης Αμφιλόχιος: «Φωνή λαού- Φωνή Θεού!»

-Τι γίνεται στο Μαυροβούνιο

-Μίλο Τζουκάνοβιτς: «Κανένας συμβιβασμός με την Εκκλησία»

-Διαδήλωση στο Μαυροβούνιο κατά του νόμου για τις θρησκείες

-Πρωθυπουργός Μαυροβουνίου: «Είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε την ιδιοκτησία της Μητρόπολης του Μαυροβουνίου του Πατριαρχείου Σερβίας»

-Τὸ Φανάρι θὰ ἐπέμβη εἰς τὸ Μαυροβούνιον;

-ΜΚΟ ζητά να απαγορευτεί η είσοδος του Πατρ. Σερβίας στο Μαυροβούνιο!

-Δήλωση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την κατάσταση στο Μαυροβούνιο

-Επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς,για την Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου

(Δείτε σχετικά με το θέμα  ΕΔΩΕΔΩΕΔΩ - ΕΔΩ -ΕΔΩ -ΕΔΩ- ΕΔΩ-ΕΔΩ -ΕΔΩ -ΕΔΩ-ΕΔΩ και ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com