30 Σεπ 2013

Βουντού : Η επιστροφή του μάγου

Βουντού : Η επιστροφή του μάγου

Βουντού ονομάζεται μια μορφή αφροαμερικανικής μαγικής λατρείας
Η λέξη "Vodoun" (γνωστή και ως: Vu, Vodun, Vudu, Vodou)
Η κυριολεκτική σημασία είναι "αντλώ νερό" και χρησιμοποιείται για να υποδείξει την πλήρη διαδικασία του κύκλου της γέννησης, ζωής, θανάτου και αναγέννησης
Αρχικά παρουσιάστηκε τον 18ο αιώνα στα νησιά της Καραϊβικής και κυρίως στην Αϊτή μεταξύ των μαύρων
Σήμερα συναντά κάποιος τη λατρεία Βουντού εκτός από τα νησιά της Καραϊβικής, κυρίως στις Η.Π.Α.

Αυγουστίνος ο Ανάργυρος –(Τρία χρόνια ἀπὸ τὴν κοίμησή του - Προσωπικὲς ἐμπειρίες)
ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΣ Ο ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ
(Τρία χρόνια ἀπὸ τὴν κοίμησή του - Προσωπικὲς ἐμπειρίες)
 Στις 28 Αυγούστου συμπληρώνονται τρία χρόνια από την οσιακή κοίμηση του πρώην Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη σε ηλικία 104 ετών. Επειδή χρημάτισα στα φοιτητικά μου χρόνια συνοδός του, ελάχιστες φορές και υπογραφέας  του, και έζησα από κοντά ορισμένα περιστατικά της ζωής του, θα ήθελα να μεταφέρω στους αναγνώστες ως προσωπικές εμπειρίες έξι, άγνωστα στους περισσότερους, από τα  περιστατικά αυτά. Το πρώτο που θέλω να καταγράψω αιτιολογεί τον τίτλο του άρθρου «Αυγουστίνος ο Ανάργυρος».

Απάντηση στον βουλευτή Τρικάλων Ηλία Βλαχογιάννη από τον υφυπουργό Παιδείας για το νέο Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος των ΘρησκευτικώνΓραπτή απάντηση προς τον Ηλία Βλαχογιάννη, στην Αναφορά με θέμα «το νέο πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος των θρησκευτικών» έδωσε ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Σ. Κεδίκογλου.
    Στην εν λόγω αναφορά,  ο κ. Βλαχογιάννης, εκφράζει την ανησυχία του για την αλλοίωση του ορθόδοξου θεολογικού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών, στο νέο πρόγραμμα σπουδών, και την επιβολή πανθρησκειακής διδασκαλίας.

«Περί τοῦ ζητήματος τῆς “ΕΙΚΑΖΟΜΕΝΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΩΣ”, συμφώνως τοῖς Ν. 3984/2011 καί 4075/2012»Πρωτ. 4035
Ἀριθμ. Διεκπ. 1778
Ἀθήνῃσι 26ῃ Σεπτεμβρίου 2013
Συνοδικῇ Ἀποφάσει, ληφθείσῃ ἐν τῇ Συνεδρίᾳ τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς 31ης μηνός Αὐγούστου ἐ.ἔ., καί κατόπιν σχετικῆς εἰσηγήσεως τῆς Εἰδικῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς ἐπί τῆς Βιοηθικῆς, γνωρίζομεν ὑμῖν, ὅτι ἡ Ἱερά Σύνοδος, ἐν τῇ ῥηθείσῃ Συνεδρίᾳ Αὐτῆς, ἤχθη εἰς τήν ἀπόφασιν ὅπως ὑπευθύνως πληροφορήσῃ ὑμᾶς ἐπί τῶν ὡς κάτωθι.

Πώς είδαν από θάλασσα το Άγιον Όρος γυναίκες της Δύσεως, 1888-1930

Η  Veronica della Dora, Professor of Human Geography στο Royal Holloway University of London, είναι  Ιταλίδα που γνώρισε  την  Ορθοδοξία και βαπτίστηκε  στο  Αγιορείτικο  Μετόχι της  Ιεράς  Μονής  Δοχειαρίου, Παναγία  Θεοσκέπαστος το  2001.

Πρωτοβυζαντινή Θεσσαλία: Η Επικράτηση του Χριστιανισμού και οι Βαρβαρικές εισβολές

Εικ. 1: Νόμισμα του Ιουστινιανού.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ: ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ
 Πρωτοβυζαντινή Θεσσαλία: Η Επικράτηση του Χριστιανισμού και οι Βαρβαρικές εισβολές
Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Μετά το διάταγμα του Μεδιολάνου και ιδίως μετά τη μονοκρατορία του Μ. Κων/νου, η χριστιανική θρησκεία κέρδιζε συνεχώς έδαφος στο ρωμαϊκό κράτος, φυσικά και στη Θεσσαλία, σε βάρος της ειδωλολατρικής ή εθνικής. Ο Χριστιανισμός εισήχθη σχετικά νωρίς στην Ελλάδα, αρχικά με τις περιοδείες του Αποστόλου Παύλου (Φίλιπποι, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Αθήνα, Κόρινθος, κ.α.) και στη συνέχεια με άλλους κήρυκες του Ευαγγελίου.
Η Υπάτη, που βεβαίως σήμερα, γεωγραφικά, δεν ανήκει στο θεσσαλικό χώρο, δέχτηκε τον 1ο μόλις αιώνα μ.Χ. έναν εκ των Εβδομήκοντα Αποστόλων, τον Ηρωδίωνα1, ο οποίος αφού κήρυξε στην ευρύτερη περιοχή, χειροτονήθηκε επίσκοπος Υπάτης και έγινε ο πρώτος ιερομάρτυρας στην περιοχή. Από την Υπάτη λοιπόν φαίνεται πως εισήχθη η χριστιανική θρησκεία και σε άλλες θεσσαλικές πόλεις και χωριά.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης - Ανάλυση Ευαγγελικής περικοπής Β' Λουκά

Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση, Εκφων. (29/9/2013) 

29 Σεπ 2013

Κωνσταντίνος Χολέβας, Η ανασφάλεια του Γκρούεφσκι και οι ανακρίβειες του ΝίμιτςΗ ανασφάλεια του Γκρούεφσκι και οι ανακρίβειες του Νίμιτς
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς καλεί τους εκπροσώπους Αθηνών και Σκοπίων σε νέο γύρο συνομιλιών για το θέμα του ονόματος της γειτονικής χώρας. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μέσα σε ένα κλίμα προκλήσεων εις βάρος μας από την πλευρά των σκοπιανών Αρχών. Κάτι δεν πάει καλά για τον σκοπιανό εθνικισμό και οι ψευδομακεδόνες δείχνουν νευρικότητα και ανασφάλεια.

Πρωτοπρ. Γεώργιος Δ. Μεταλληνός, Επιστήμη και ηθική σε περιόδους κρίσης

Επιστήμη και ηθική σε περιόδους κρίσης

Επιστήμη και ηθική σε περιόδους κρίσης
Τοῦ πρωτοπρ. π. Γεωργίου Δ. Μεταλληνοῦ, Ὁμοτ. Καθηγητοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν
α) Ἡ κρίση
Στὴν πορεία του ὁ κόσμος ἔχει γνωρίσει πολλὲς κρίσεις. Ἡ κρίση στὴν οὐσία της εἶναι ἡ ἀνατροπὴ τῶν κανονικοτήτων τῆς ἱστορικῆς συνέχειας, μὲ ἀνωμαλίες καὶ δυσχέρειες, συχνὰ ἀδυσώπητες, καὶ πολυειδεῖς κινδύνους.

Κυριακή B΄ Λουκά –«καθώς θέλετε ίνα ποιούσιν υμίν οι άνθρωποι, καί υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως»Απόστολος: Β’ Κορ. α’ 21 - β’ 4
Ευαγγέλιον: Λουκά  στ’ 31 – 36
Διδασκόμαστε στα σχολεία μας, αγαπητοί μου αδελφοί,  ότι ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Ζει σε οργανωμένες κοινωνικές ομάδες. Και φυσικά είναι σχεδόν απίθανο να φανταστούμε ένα άνθρωπο να ζήσει μόνος του, χωρίς να έχει κάποια, έστω και ελάχιστη επαφή με άλλους ανθρώπους. Αυτή η ανάγκη της συνύπαρξης προϋποθέτει σχέσεις και κανόνες που είναι αμοιβαία αποδεκτοί. Δεν μπορείς να ενοχλείς ή και να βλάπτεις τον άλλο, εφόσον ούτε και συ μπορεί να ανεχθείς ανάλογη συμπεριφορά.

28 Σεπ 2013

" Στώμεν καλώς"1. Χάσαμε το μέτρο. Σε μια χώρα, στην οποία έχουν καταλυθεί βασικές αρχές της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας στα τρία επάρατα χρόνια των Μνημονίων και μάλιστα με το τρομοκρατικό δόγμα του ΣΟΚ, οι αρχές ψάχνουν για πραξικοπηματίες και τρομοκράτες, για αναρχικούς και ακραίους, τη στιγμή που ζούμε σε μια ακραία συνθήκη φτώχειας, εξαθλίωσης, ανεργίας και αυτοκτονιών. "Σβησμένες όλες οι πλάστρες φωτιές μέσα στη χώρα", που λέει κι ο ποιητής. Στάχτη τα όνειρα, ενίοτε δε οι περιουσίες και οι ζωές των Ελλήνων.
2. Οι θεσμικές εξουσίες συναγωνίζονται η μία την άλλη ποιά θα δείξει υπερβάλλοντα ζήλο για την καταπολέμηση της ανωμαλίας, μόνο που κοιτάνε προς άλλη κατεύθυνση, αντίθετα από την πηγή της έντασης και της ακαταστασίας. Σε μια στιγμή γενικής επίθεσης κατά του λαού μας, κάναμε πάλι το λάθος, διχάσαμε τον κόσμο, ενσπείραμε τον φόβο, θρονιάσαμε την καχυποψία και πράττουμε κατά το θέλημα των εχθρών μας. Αρχίσαμε να βλέπουμε παντού εφιάλτες, πράγμα άδικο και υποτιμητικό για τον λαό μας.

Πρωτοπρ. Βασίλειος Α. Γεωργόπουλος, Πεντηκοστιανοὶ εναντίον Πεντηκοστιανών. Μία ακόμη περίπτωσιςΠΕΝΤΗΚΟΣΤΙΑΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΙΑΝΩΝ
Μία ἀκόμη περίπτωσις
[Tό ἄρθρο αὐτό ἀφιερώνεται στή μνήμη ἑνός σπουδαίου καί ἀθόρυβου ἀγωνιστῆ ἐναντίον τῆς ποικιλόμορφης πλάνης καί προμάχου τῆς ὀρθοδόξου πίστεως, τοῦ π. Δανιήλ Γούβαλη (1940–2009)].
Ὁ παγκόσμιος Πεντηκοστιανικός – «Χαρισματικός» χῶρος δέν ἔχει, μεταξύ τῶν ἄλλων γνωρισμάτων του, μόνο τή χαοτική ὑποδιαίρεσή του, ὅπως τόν κατηγοροῦν καί οἱ ἴδιοι οἱ προτεστάντες1, ἀλλά ταυτοχρόνως ἔχει καί ὡς γνώρισμα τήν κριτική μιᾶς πεντηκοστιανικῆς κίνησης ἐναντίον ἄλλων γιά διάφορες διδασκαλίες καί λατρευτικές πρακτικές, πού ἔχουν υἱοθετήσει.

Κυριακή B΄ Λουκά – Το κλειδὶ (+Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου)Τὸ κλειδὶ
«Καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι,καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁμοίως» (Λουκ. 6,31)
Ἀκούσατε, ἀγαπητοί μου, τὸ ἱερὸ καὶ ἅγιο Εὐαγγέλιο. Θέλω νὰ πιστεύω, ὅτι ἀγαπᾶτε τὸ Εὐαγγέλιο καὶ τὸ διαβάζετε τακτικά, καθημερινῶς. Καὶ ὄχι μόνο τὸ διαβάζετε, ἀλλὰ καὶ προσπαθεῖτε νὰ τὸ ἐφαρμόσετε στὴ ζωή σας.
Ὑπάρχουν ὅμως ἄλλοι, ποὺ ἅμα τοὺς πῇς ,Διάβασε Εὐαγγέλιο,  κάνουν ἕνα μορφασμὸ εἰρωνείας καὶ λένε· 

Κυριακή B΄ Λουκά – Η αγάπη προς τους εχθρούςΗ αγάπη προς τους εχθρούς
            Έχοντας επιλέξει ο Κύριος τους μαθητές και μετέπειτα αποστόλους Του, με την «επί του όρους ομιλία» Του, στη Γαλιλαία, τους διδάσκει όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν σχετικά με τον τρόπο ζωής που καλούνται πλέον να ακολουθήσουν.
            Εκεί, τους μιλά περί της αγάπης εκείνης που είναι αρεστή στο Θεό: «και καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμιν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοις ομοίως». Τα λόγια του σύντομα, μα και τόσο περιεκτικά σε έννοιες και νοήματα. «Όπως θέλετε να σας συμπεριφέρονται έτσι κι εσείς να συμπεριφέρεστε».
            Η προτροπή του Κυρίου είναι ταυτόχρονα και μια πρόκληση. Τους καλεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να αγωνιστούν και να κάνουν την υπέρβαση εκείνη που θα τους διαχωρίσει από το υπόλοιπο ανθρώπινο γένος, από την αμαρτία, από τον πνευματικό θάνατο, και θα τους καταστήσει κοινωνούς των «επηγγελμένων αγαθών» της Παναγίας Τριάδος.

Συνταγματικό τόξο ή Ουράνιο τόξο;«…..Βρίσκονται στο Συνταγματικό τόξο όσοι πολιτικοί εκφράζουν μένος κατά του Χριστιανισμού και διαστρέφουν την ιστορία του έθνους; Αν το Σύνταγμα μιλάει (και μιλάει) για ελληνορθόδοξο Παιδεία, πώς βρίσκονται στο Συνταγματικό τόξο:
Κόμματα δεδηλωμένα άθεα;
Κόμματα, που οι αρχηγοί τους εμπαίζουν τα μυστήρια της Εκκλησίας, όπως ο γάμος και η βάπτιση;
Κόμματα, που στελέχη τους πολεμούν την Ορθόδοξο κατήχηση στο Σχολείο και διαστρεβλώνουν την ιστορία μας;….»
Συνταγματικό τόξο ή Ουράνιο τόξο;
Αρχιμ. Δανιήλ Γ. Αεράκη, ιεροκήρυκος
            Ποιοι βρίσκονται μέσα στο λεγόμενο Συνταγματικό τόξο; Ποια, δηλαδή, κόμματα σέβονται το Σύνταγμα της χώρας; Το ερώτημα ορθώθηκε ύστερα από την δολοφονία 34χρονου στο Κερατσίνι.

27 Σεπ 2013

Κωνσταντίνος Χολέβας, Μειονότητες και Μη-οντότητες: Η κατασκευή μειονοτήτων καί η διαστρέβλωση της Ιστορίας μας

Φωτό:phonart.eu
Μειονότητες και Μη-οντότητες: Η κατασκευή μειονοτήτων καί η διαστρέβλωση της Ιστορίας μας
Φωτό:phonart.eu
Κωνσταντίνου Ι. Χολέβα, Πολιτικού Επιστήμονος

Κυριακή B΄ Λουκά – Ο τέλειος νόμος της αγάπηςΑΠΟΣΤΟΛΟΣ -ΙΔ΄ Κυριακῆς: Β΄ Κορ. α΄ 21 - β΄ 4
ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ -Τῆς Κυριακῆς: Λουκ. ς΄ 31-36
Ο ΤΕΛΕΙΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
Στὴ σημερινὴ εὐαγγελικὴ περικοπὴ ὁ ἱερὸς εὐαγγελιστὴς Λουκᾶς μᾶς μεταφέρει τὴν ἐξαίρετη διδασκαλία τοῦ Κυρίου, ἡ ὁποία θεωρεῖται τμῆμα  τῆς περίφημης ἐπὶ τοῦ Ὄρους ὁμιλίας Του. Μὲ ἄριστη παιδαγωγικὴ μέθοδο ὁ Κύριος μᾶς καλεῖ νὰ ἀνέβουμε ἀπὸ τὰ χαμηλότερα στὰ ψηλότερα  σκαλοπάτια τῆς πνευματικῆς ζωῆς. Καὶ ξεκινάει  μὲ μία ἐντολὴ ποὺ ἀποτελεῖ τὴ βάση γιὰ τὴν εἰρηνικὴ συμβίωση μὲ τοὺς συνανθρώπους μας. «Καθὼς θέλετε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς ὁ μοίως»· δηλαδή, ὅπως θέλετε νὰ σᾶς συμπεριφέρονται καὶ νὰ σᾶς κάνουν οἱ  ἄνθρωποι, ἔτσι ἀκριβῶς νὰ συμπεριφέρεσθε κι ἐσεῖς σ’ αὐτοὺς καὶ νὰ τοὺς κάνετε τὰ ἴδια.

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων για τη νέα εγκύκλιο για τις απαλλαγές από τα ΘρησκευτικάΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ
Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ
Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420
Iστοχώρος: www.petheol.gr
e-mail: panenthe@otenet.gr και enosis@petheol.gr
Αθήνα 25 Σεπτεμβρίου 2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Μετά την έκδοση της υπ' αριθ. υπουργικής αποφάσεως 133099/Γ2/19-9-2013 με θέμα «Ρύθμιση μαθητικών θεμάτων», η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων θέλει να πληροφορήσει τους συναδέλφους μας, όπως και κάθε ενδιαφερόμενο, ότι η σχετική προσπάθειά μας στο θέμα των απαλλαγών από το Μάθημα των Θρησκευτικών, γνωστή άλλωστε από το καλοκαίρι του 2008, δεν περιορίστηκε μόνο στα έγγραφα μας που αναφέρει στις συνοδευτικές ανακοινώσεις του ο κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου.

Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Ω της υποκρισίας συγχρόνων Ελλήνων!Ω THΣ YΠOKPIΣIAΣ ΣYΓXPONΩN EΛΛHNΩN!
            Mέγας θόρυβος, ἰδίως ἀπὸ τὰ μέσα τῆς δημοσιότητος, γίνεται ἐπὶ πολλὲς ἡμέρες γιὰ τὸ φόνο μὲ μαχαῖρι ἑνὸς Ἕλληνα ἀπὸ ἄλλον Ἕλληνα. Στυγερὸ ἔγκλημα, ποὺ προκάλεσε ἀποτροπιασμὸ καὶ λύπη σὲ κάθε εὐαίσθητη ψυχή. Mόνον ἀναίσθητοι δὲν λυποῦνται, ὅταν διαπράττωνται ἐγκλήματα. Mόνον ἀπάνθρωποι δὲν συγκινοῦνται, ὅταν σκοτώνωνται συνάνθρωποι. Ὡς χριστιανοὶ εὐχόμεθα ν' ἀναπαύσῃ ὁ Θεὸς τὴν ψυχὴ τοῦ φονευθέντος συμπολίτου μας, νὰ παρηγορήσῃ τοὺς οἰκείους του καὶ νὰ δώσῃ εἰλικρινῆ μετάνοια στὸν φονιᾶ.
            Mέγας θόρυβος γιὰ ἕνα φόνο. Ἀλλ' ὅσοι ἔχουν εὐαισθησία καὶ αἴσθημα δικαιοσύνης ἐρωτοῦν: Γιὰ τὸ φόνο ἀπὸ ἐγκληματικὰ στοιχεῖα τεσσάρων ἀνθρώπων στὴν Tράπεζα Mαρφὶν στὴν ὁδὸ Σταδίου στὴν Ἀθήνα γιατί δὲν ἔγινε τόσος καὶ μεγαλύτερος θόρυβος; Γιὰ τὸ πλῆθος φόνων, ποὺ γίνονται στὸν τόπο μας τὰ τελευταῖα ἔτη ἀπὸ λῃστές, ἰδίως ἀλλοδαπούς, γιατί δὲν γίνεται ἀνάλογος θόρυβος; Γιὰ τὶς χιλιάδες αὐτοκτονίες λόγῳ οἰκονομικῆς κρίσεως, τὴν ὁποία δημιούργησαν ἄλλου εἴδους λῃστὲς καὶ ἐγκληματίες, πολιτικοί, γιατί δὲν γίνεται μεγάλη ἀναστάτωσι πνευμάτων, καὶ μάλιστα τοῦ δημοσιογραφικοῦ κόσμου;

Επιστολή Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα προς τον Δ/ντη Β/θμιας Εκπ/σης Ν.Ροδόπης για το μάθημα των Θρησκευτικών και την απαλλαγή των μαθητών από αυτό.Π ρ ό ς
Τόν Ἀξιότιμον
κ. Θεόδωρον  Μούχτση,
 Διευθυντήν Δευτεροβαθμίου Ἐκπαιδεύσεως Ν. Ροδόπης
Ἐ ν τ α ῦ θ α.
 Ἀγαπητέ μου κ. Διευθυντά,
 Μέ ἀφορμήν τήν ἔκδοσιν καί ἀποστολήν ὑπό τοῦ Ἐξοχωτάτου κ. Ὑπουργοῦ Παιδείας καί Θρησκευμάτων νεοτέρας Ἐγκυκλίου, συμφώνως πρός τήν ὁποῖαν διευκρινίζεται ὅτι τό μάθημα τῶν θρησκευτικῶν εἶναι καί παραμένει ὑποχρεωτικό, θά ἤθελα νά ἐπικοινωνήσω μαζί Σας, προκειμένου νά Σᾶς καταθέσω τήν ἀγωνίαν καί τόν προβληματισμόν μου, σχετικῶς μέ τόν τρόπον ἀπαλλαγῆς τῶν μαθητῶν ἀπό τά θρησκευτικά.

Δράματα και τραύματα στο ΓάμοΔράματα και τραύματα στο Γάμο
Αρχιμ. Δανιήλ Γ. Αεράκη, ιεροκήρυκος
Με την άδεια του γάμου ο εκκλησιαστικός λειτουργός, χωρίς να το έχει πολυβασανίσει, είναι σαν να προετοιμάζει και την έκδοση του διαζυγίου του γάμου. Φαντάζεστε πολεοδομικό γραφείο να εκδίδει άδεια οικοδομήσεως σπιτιού τόσο πρόχειρα, ώστε να μην εξετάζει καθόλου, αν υπάρχει στατική μελέτη, αν μπορούν να εξευρεθούν τα κατάλληλα υλικά ή αν προβλέπονται θεμέλια; Ένα τέτοιο πολεοδομικό γραφείο σε λίγο καιρό θα υποχρεωθεί να υπογράψει το γκρέμισμα της οικοδομής. Υπάρχει δε περίπτωση, να κληθεί να αναγνωρίσει αυθαίρετο κτίσμα, με την καταβολή κάποιου προστίμου.

Μάθημα Θρησκευτικών: Νέα εγκύκλιος απαλλαγών και ο ρόλος Θεολόγων τινώνΜάθημα Θρησκευτικών: Νέα εγκύκλιος απαλλαγών και ο ρόλος Θεολόγων τινών
Του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Στις 19/9/2013 ο Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υπέγραψε νέα εγκύκλιο για τις απαλλαγές μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών. Με την εγκύκλιο αυτή παύει η ισχύς των τριών εγκυκλίων Στυλιανίδη του 2008 που είχαν ανοίξει την πόρτα για απαλλαγή από τα Θρησκευτικά σε όλους τους μαθητές. Δυστυχώς όμως και η νέα εγκύκλιος δεν λύνει οριστικά το ζήτημα.

Από τη Σκύλλα στη ΧάρυβδηΓυρίζουμε σε εποχές απείρου κάλλους. Πάμε σε μια ποινικοποίηση της πολιτικής έκφρασης και γνώμης. Από το ένα άκρο στο άλλο. Θέσεις ουδέτερες και επιστημονικές απόψεις ενοχοποιούνται πλέον. Αυτά που είδαμε μέχρι τώρα δεν είναι τίποτε. Αυτά που έρχονται είναι τα χειρότερα.
Θα ξεπερνούν και το χειρότερο εφιάλτη μας. Η εποχή της γερμανικής κατοχής και της πρώην σοβιετικής κοινωνίας θα είναι απλά κινηματογραφικά έργα σε σχέση με τον φόβο που θα βιώσουμε σα κοινωνία ελεύθερων πολιτών. "Γύρω από την καρδιά μας το συρματόπλεγμα".

Νίκος Χειλαδάκης, Ταΐπ Ερντογάν. Ο προμηθευτής χημικών στους ισλαμιστές της ΣυρίαςΤΑΪΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Ο ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταΐπ Ερντογάν, ο οποίος έχει και πολλούς θαυμαστές εδώ στην Ελλάδα, είναι ο κύριος  προμηθευτής χημικών όπλων στους ισλαμιστές αντάρτες της Συρίας που ευθύνονται για πολλά εγκλήματα κατά της χριστιανικής κοινότητας. Τις πληροφορίες  αυτές τις οποίες δημοσίευσε στην Τουρκία η τουρκική εφημερίδα, Aydınlık, τις έχουν δημοσιοποιήσει Ρώσοι παρατηρητές. Οι Ρώσοι, όπως αναφέρεται, έχουν διεξάγει εκτεταμένες έρευνες στην περιοχή της Δαμασκού καθώς και σε περιοχές του Χαλεπιού όπου έχει διαπιστωθεί αυξημένη χρήση φονικών χημικών όπλων κατά των Αλεβητών, χριστιανών και άλλων  μη σουνιτών μουσουλμάνων.

26 Σεπ 2013

Πρωτοπρ. Διονύσιος Τάτσης, Ο σκοτισμός του νοός κατά την ώραν της προσευχήςΟ ΣΚΟΡΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΝΟΟΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ
ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ἀγωνιστές συχνά παραπονοῦνται ὅτι κατά τήν ὥρα τῆς προσευχῆς ὁ νοῦς τους δέν συγκεντρώνεται, ἀλλά σκορπίζεται ἐδῶ καί ἐκεῖ, μέ ἀποτέλεσμα νά θεωροῦν ὅτι ἡ προσευχή τους εἶναι μάταια. Βλέπουν ὅτι ἡ πράξη τῆς προσευχῆς εἶναι δύσκολη, γι᾽ αὐτό καί ζητοῦν ἀπό τούς πνευματικούς σχετικές συμβουλές.

Νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας για τις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών - Οφειλόμενη εξήγηση


News image

Οφειλόμενη εξήγηση
Δεν τη δημοσιοποιήσαμε, αν και τη γνωρίζαμε από τη στιγμή της υπογραφής της, τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τις απαλλαγές από το μάθημα των Θρησκευτικών, προτάσσοντας της αποκλειστικής ενημέρωσης του κοινού,  το καλό του μαθήματος των Θρησκευτικών, των μαθητών και των θεολόγων καθηγητών.
Δεν τη δημοσιοποιήσαμε αυτή τη νέα εγκύκλιο, σε αντίθεση με εκείνους που θεώρησαν ότι δίνει λύση στο πρόβλημα των απαλλαγών παραβλέποντας, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, τα «ήξεις αφήξεις ουκ εν τω πολέμω θνήξεις» της εγκυκλίου.

Γιατί άραγε;Έφτασε ο "μαύρος Σεπτέμβρης" των προφητών και γεροντάδων; Ίσως. Άλλα όμως περιμέναμε... Κάποιο πόλεμο, μια εσωτερική γενικευμένη επανάσταση κατά του Μνημονίου, πρόωρες εκλογές... νέα μέτρα, πείνα και δυστυχία... Κανένας όμως δεν περίμενε μια κοινωνία σ΄ αυτή την έξαψη και ένταση. Η καταστροφή μιας ζωής ποτέ άλλοτε δεν δημιούργησε τέτοια πανελλήνια φρίκη!
Γιατί άραγε;
Κι άλλες φορές είχαμε τραγικά γεγονότα... "Πάσα θαύμα τρείς ημέρες", έλεγαν παλιά. Τώρα η ενημέρωση παθιάζεται, ανατροφοδοτεί την κοινωνική αντίδραση και την οδηγεί στα άκρα. Ο κόσμος είναι ανάστατος και η μοναδική ενασχόληση είναι μόνο ένα θέμα. Μέχρι ένα σημείο ναί. Είναι υγιές. Δικαιολογείται. Από κεί πέρα όμως προβληματίζει.

Η δημοσιογραφία της Νέας ΕποχήςΗ Πατρίδα έγινε μια απέραντη διαδήλωση.' Ενα απέραντο δικαστήριο. Μυνητήριο και τηλεδικείο. Η δημοσιογραφία της Νέας Τάξης χαρακτηρίζεται από εμπάθεια, αμετρία, προκατάλειψη και γενίκευση. Βάζει χρώμα και κομματικό τόνο στις ειδήσεις και δεν αφήνει ελεύθερη την κρίση στον ακροατή και τηλεθεατή.
Η τέταρτη εξουσία τείνει να υποκαταστήσει όλες τις άλλες θεσμικές λειτουργίες του κράτους. Το πραγματικό παρακράτος είναι τα κανάλια και οι αθέατοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης με τα συμφέροντα τους, που κατευθύνουν τους μερικά αξιολύπητους δημοσιογράφους στή στοχευμένη ενημέρωση.
Η ετεροβαρής αυτή λειτουργία της πληροφόρησης των πολιτών, συχνά από ασπούδαστους και ατάλαντους υπηρέτες της, δεν έχει να προσφέρει σχεδόν τίποτε, μάλιστα δε βλάπτει και τη δημοκρατία. Αλήθεια, πόσο πραγματικά δύσκολο να βρεθεί και να ειπωθεί η αλήθεια!

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης - Ελευθερία: θείο δώρο και μέγας κίνδυνος

π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ - Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης - Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013 
impantokratoros &katanixis

Νεοκυπριακή συνείδηση και… κυπριακή κουλτούραΈχουμε χρεοκοπήσει οικονομικά. Ας μην αφεθούμε να χρεοκοπήσουμε πνευματικά, ηθικά, γλωσσικά και πολιτισμικά
Εδώ και αρκετό καιρό, τα τελευταία χρόνια θα έλεγα, συγκεκριμένα πρόσωπα, ομάδες και κύκλοι -κυρίως υπογείως και υφέρποντες- προσπαθούν να υπερτονίσουν τη χρήση της κυπριακής διαλέκτου, να την αναγάγουν σε επίπεδο γλώσσας, να την αντιπαραθέσουν με την καθομιλουμένη Ελληνική και να δημιουργήσουν ένα αχρείαστο και γλωσσικά, επιστημονικά και εθνικά επιζήμιο μείζον ζήτημα.
Το πάθος αυτών των κύκλων δεν εξαντλείται μόνο στην ηλίθια πολεμική τους εναντίον της γλώσσας των Πανελλήνων. Όχι! Το ζήτημα που έχουν δημιουργήσει προσλαμβάνει ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις γιατί, μέσω αυτής της πολεμικής, προσπαθούν να δημιουργήσουν και να εμπεδώσουν μια παθιασμένη Νέο-Κυπριακή συνείδηση η οποία -σύμφωνα με την αρρωστημένη αντίληψή τους- θα υποσκάψει, θα διαβρώσει και με τον καιρό θα εκτοπίσει την εθνική, την ελληνική συνείδηση των Ελλήνων της Κύπρου.

Η ελληνική κοινωνία αργοπεθαίνει


oaed

Ἡ εἴδηση, βεβαιωμένη μὲ τὸ στόμα τοῦ κ. Πρωθυπουργοῦ, δημοσιεύθηκε στὰ Μέσα Ἐνημερώσεως στὶς ἀρχὲς Σεπτεμβρίου ἔτσι ἁπλά: Μέχρι τὸ τέλος τοῦ 2014 ἀπολύονται 15.000 δημόσιοι ὑπάλληλοι· 4.000 τὸ 2013 καὶ 11.000 τὸ 2014.
Ἐπιβαλλόμενη, λένε, ἐνέργεια, ἀφοῦ οἱ δημόσιοι ὑπάλληλοι εἶναι ὑπεράριθμοι, ἡ οἰκονομία τοῦ τόπου ἔχει καταβαραθρωθεῖ καὶ ἡ Τρόικα τῶν ἐκπροσώπων τῶν δανειστῶν μας ἀπαιτεῖ δραστικὰ μέτρα ἐξυγιάνσεως τῆς οἰκονομίας. Τὴν ἴδια ὥρα οἱ ἐπιχειρήσεις κλείνουν ἡ μία μετὰ τὴν ἄλλη, ἡ ἀνεργία ἔχει ἐκτιναχθεῖ σὲ ὕψη δυσθεώρητα – στὴν κορυφὴ τῆς Εὐρώπης – καὶ τώρα ἄλλοι 15.000 θὰ προστεθοῦν στὸ ἄθλιο καραβάνι τοῦ ἑνάμισι καὶ πλέον ἑκατομμυρίου ἀνέργων ποὺ παραδέρνει ἀπελπισμένο στὴν ἁλμυρὴ ἔρημο τῆς παγκοσμιοποιημένης οἰκονομίας. Ἀπολύονται λοιπὸν 15.000.

Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, Εγκύκλιος δια το μυστήριον του ΓάμουΠρος
Τον ιερόν Κλήρον και τον ευσεβή Λαόν
της Ιεράς Μητροπόλεως ημών
Πατέρες  και χριστιανοί μου αγαπητοί ,
Είναι σ’ όλους μας γνωστόν, ότι η Εκκλησία μας στέκεται πάντοτε κοντά στον άνθρωπο και στις δυσκολίες του, όπως κάθε Μάνα στα παιδιά της. Όμως δια να στηριχθή η οικογένεια και η κοινωνία μας δεν αρκεί η αγάπη της Εκκλησίας στα παιδιά της. Χρειάζεται και τα παιδιά να σέβωνται την Μάνα τους και να υπακούουν στις συμβουλές της. Αλλιώς και η αγάπη της Εκκλησίας πάει χαμένη και οι άνθρωποι θα βασανίζωνται.

Νίκος Χειλαδάκης, Προς γενικό ξεπούλημα όλων των εθνικών (ενοχλητικών) θεμάτωνΠΡΟΣ ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ (ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΩΝ) ΘΕΜΑΤΩΝ
Από την πρώτη μέρα που η προδοτική κλίκα του Γιωργάκη μας οδήγησε με πλαστά στοιχεία και με δόλιο και θεατρικό τρόπο, όπως εκείνο το περίφημο διάγγελμα του Καστελόριζου, ( στον Γιωργάκη αξίζει το όσκαρ ηθοποιίας ; ή μάλλον υποκρισίας ) στο μνημόνιο, είχαμε επισημάνει τον μεγάλο κίνδυνο να ξεπουληθούν όλα τα εθνικά μας θέματα. Τώρα διαπιστώνουμε με μεγάλη ανησυχία όλη αυτή η διαδικασία βρίσκεται στην τελική της φάση και σταδιακά ολοκληρώνεται με τον πιο μειοδοτικό τρόπο για  τα εθνικά μας συμφέροντα.

Κυκλοφορεί το φύλλον της 27. 09.2013 του «Ορθοδόξου Τύπου»Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:
Ἀπίστευτον: Οἱ Ἰεχωβάδες καί οἱ Μασόνοι «ἔγραψαν» κεφάλαια εἰς τό βιβλίον τῶν Θρησκευτικῶν.
Πανικόβλητος ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης: «Δέν εἶμαι προδότης τῆς πίστεως, οὔτε οἰκουμενιστής».

Ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, Απόστολος και Ευαγγελιστής (26 Σεπτεμβρίου)


euaggelioann

Ο άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, Απόστολος και Ευαγγελιστής (26 Σεπτεμβρίου)
του αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς 
Ο Ιωάννης ήταν υιός του Ζεβεδαίου, ο οποίος ήταν ψαράς, και της Σαλώμης, της θυγατέρας του Ιωσήφ, του Μνήστορος της Υπεραγίας Θεοτόκου. Όταν τον κάλεσε ο Κύριος Ιησούς, παρευθύς ο Ιωάννης άφησε τον πατέρα του και τα δίχτυα του ψαρά και ακολούθησε, μαζί με τον αδελφό του Ιάκωβο, τον Χριστό. Από τότε δεν χωρίστηκε πλέον από τον Κύριό του, μέχρι τέλους. Ήταν παρών μαζί με τον Πέτρο και τον Ιάκωβο στην ανάσταση της κόρης του Ιαείρου, όπως και στη Μεταμόρφωση του Κυρίου. Κατά τον Μυστικό Δείπνο ο Ιωάννης ανέπεσε στο στήθος του Ιησού.

25 Σεπ 2013

Νικόλαος Σωτηρόπουλος,Αναθεματισμός για δύο λόγους
ANAΘEMATIΣMOΣ ΓIA ΔYO ΛOΓOYΣ
                Φοβερὸ πρᾶγμα ὁ ἀναθεματισμός. Πόσο φοβερό; Φοβερώτερο ὅλων τῶν φοβερῶν πραγμάτων. Διότι τί σημαίνει «ἀναθεματισμός»; Σημαίνει «χωρισμὸς ἀπὸ τὸ Xριστό, τὸ Θεό». Ὁ δὲ χωρισμὸς ἀπὸ τὸ Xριστό, τὸ Θεό, εἶνε χωρισμὸς ἀπὸ τὴν αἰώνια χαρὰ καὶ εὐτυχία, καὶ παραπομπὴ στὴν αἰώνια θλῖψι καὶ δυστυχία. Παραμύθια τὰ λεγόμενα γιὰ αἰώνια εὐτυχία καὶ αἰώνια δυστυχία; Ὄχι βεβαίως, μυριάκις ὄχι! Ὅσοι ἐξετάζουν τὰ τεκμήρια τοῦ Xριστιανισμοῦ μὲ ταπεινοφροσύνη, καλὴ προαίρεσι καὶ εἰλικρινῆ διάθεσι, κατακυριεύονται ἀπὸ τὴν πίστι, ὅτι τὰ λόγια τοῦ ἱεροῦ κειμένου τοῦ Xριστιανισμοῦ, τῆς Ἁγίας Γραφῆς, εἶνε θεόπνευστα, ἀλήθειες ἐξ ἀποκαλύψεως.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος : Δεν ξέρω αν άλλο έθνος είχε το Ευαγγέλιο στη γλώσσα του αν θα τολμούσε ποτέ να την αλλάξει“……….κύκλοι  καταβάλλουν προσπάθεια  για την εμπέδωση μιας νεοκυπριακής συνείδησης και κουλτούρας η οποία στοχεύει έμμεσα να πλήξει την εθνική συνείδηση των Ελλήνων της Κύπρου.”
Λευκωσία: Tην επιθυμία της Εκκλησίας να τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας για προσφορά βοήθειας στους άπορους μαθητές, εξέφρασε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ σε δηλώσεις του, σημειώνοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει ένα γενικό νοικοκύρεμα ώστε να αποφευχθεί η εκμετάλλευση.

Το Ηλιακό σύστημα

Ν’ αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής!

Ν’ αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής!
Του Μάξιμου Χαρακόπουλου*
*  Η σφαγή στα 1922 του ελληνικού, και εν γένει χριστιανικού, στοιχείου στα εδάφη της ακμαίας οικονομικά, πολιτιστικά και πνευματικά, Ιωνικής γης και η εκδίωξή του από τα πάτρια εδάφη της Μικράς Ασίας, όπου για αιώνες δημιούργησε, πρόκοψε και στάθηκε στους προμαχώνες του παγκόσμιου πολιτισμού, δεν συνιστούν συνήθη ιστορικά γεγονότα.
Κι αυτό όχι μόνον εξαιτίας του μεγέθους της ανθρώπινης τραγωδίας, που προκάλεσε η εκδικητική μανία του κεμαλικούστρατού εναντίον του συνόλου του πληθυσμού, ανεξαρτήτως φύλου, φυσικής κατάστασης και ηλικίας. 

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ απαντά σε δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ  Ἐν Πειραιεῖ τῇ 25ῃ Σεπτεμβρίου 2013
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
᾿Ακτὴ Θεμιστοκλέους 190
185 39 ΠΕΙΡΑΙΕΥΣ
Email: impireos@hotmail.com
Τηλ. 210 4514833
Fax 210 4518476
Ἀριθμ. Πρωτ. 1033      Εν Πειραιεῖ τῇ 24ῃ Σεπτεμβρίου 2013
Πρός Τόν
Ἐλλογιμώτατον Κύριον
Ἀλέξιον Παπαχελᾶν

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com