12 Απρ 2020

Κορωνοϊός- Συνέλαβαν το Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο επειδή λειτούργησε σε μοναστήρι. Απειλεί να ξεσηκωθεί ο κόσμος αν δεν τον ελευθερώσουν

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέλαβαν το Μητροπολίτη Μαυροβουνίου επειδή λειτούργησε σε μοναστήρι. Απειλεί να ξεσηκωθεί ο κόσμος αν δεν τον ελευθερώσουν
Συνέλαβαν το Μητροπολίτη Μαυροβουνίου επειδή λειτούργησε σε μοναστήρι. Απειλεί να ξεσηκωθεί ο κόσμος αν δεν τον ελευθερώσουν
Σε σύλληψη του Σεβ. Μητροπολίτου Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλοχίου και άλλων πέντε ιερέων, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές,  με την πρόφαση ότι δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας σήμερα το πρωί Κυριακή 12-4-2020

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Διεθνούς Πρακτορείου Ορθοδοξία, κατά τη Θεία Λειτουργία τηρούσαν τους κανόνες και τα μέτρα που τους έχει υποδείξει η πολιτεία.
Κάθε χρόνο ο Σεβασμιώτατος λειτουργεί στα θεμέλια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής στο μέρος Ζλάτιτσα, κοντά στην Πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα το οποίο πλέον είναι μοναστήρι.  Έτσι και φέτος λειτούργησε εκεί  και η αστυνομία τον συνέλαβε.
Αντιδρώντας οι πιστοί στην ενέργεια αυτή της αστυνομίας τόνισαν πως τα μέτρα προφύλαξης τηρήθηκαν κανονικά, ενώ σήμερα είναι μια μεγάλη εορτή για την Εκκλησία την οποία προσήλθαν να τιμήσουν, σεβόμενοι όλους τους κανόνες όπως γίνεται στα σούπερ μάρκετ και τους φούρνους.
Στις φωτογραφίες εξασφάλισε το πρακτορείο Ορθοδοξία βλέπετε τις στιγμές που ακολούθησαν κατά τη σύλληψη
Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου στο αστυνομικό τμήμα
Οι αστυνομικοί από τη πλευρά τους ζήτησαν συγγνώμη και τους απάντησαν ότι είναι διαταγή να προβούν σε αυτή την ενέργεια και θα πρέπει να το κάνουν.
Οι πιστοί πάντως έχουν ξεσηκωθεί τονίζοντας πως αν δεν τον αφήσουν άμεσα ελεύθερο θα βγουν στους δρόμους.
Αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σεβασμιώτατος μαζί με πέντε κληρικούς βρίσκεται στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.
O σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής στο Μαυροβούνιο και στενός συνεργάτης του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου π. Γόγικο Πέροβιτς μέσω του Πρακτορείου ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ απευθύνει μήνυμα στους κυβερνώντες. 
Γόγικο Πέροβιτς, σχολάρχης, (συνεργάτης Μητροπολίτη Μαυροβουνίου
«Σταματήστε την τυραννία και αμέσως να αφήσετε ελεύθερους τον Μητροπολίτη και τους ιερείς. Σήμερα είναι μια όμορφη εορτή και μια όμορφη ημέρα γεμάτη της χάριτος του Θεού, δεν θέλουμε να προκαλείται ένταση. Ο κόσμος έχει αναστατωθεί. Αυτό που κάνετε είναι πρωτάκουστο και απαράδεκτο, είναι ντροπή» αναφέρει.
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:08
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
01:21

Η ώρα της καταγραφής στοιχείων από την αστυνομία
Οι ιερείς συνομιλούν με τους άνδρες της αστυνομίας

…………………………………………
Μία μέρα μετά τη σύλληψη του Μητρ. Μαυροβουνίου
Έντονη αναστάτωση και ανησυχία επικρατεί στο Μαυροβούνιο, μετά την προσαγωγή  σύλληψη του Μητροπολίτη Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιου και πέντε κληρικών, με την κατηγορία ότι παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα αναφορικά με την τέλεση των Λειτουργιών στις εκκλησίες.
Οι συλληφθέντες αφέθησαν ελεύθεροι μετά από αρκετές ώρες κι αφού έδωσαν εξηγήσεις για το περιστατικό. Άγνωστο παραμένει αν θα σχηματιστεί δικογραφία εναντίον τους και πως θα εξελιχθεί νομικά η υπόθεση.
Μεταξύ των πιστών επικρατεί αγανάκτηση καθώς η Ορθόδοξη Εκκλησία βάλλεται στη χώρα αυτή, κυρίως μετά την επιβολή του νέου θρησκευτικού νόμου, με τον οποίο το δημόσιο υφαρπάζει την περιουσία του Πατριαρχείου Σερβίας.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από την επιβολή των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, χιλιάδες άνθρωποι έβγαιναν στους δρόμους κάθε Κυριακή και Πέμπτη ζητώντας την απόσυρση του νόμου, ενώ μετά τις έντονες πιέσεις, ξεκίνησε διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και της Εκκλησίας.
Κάθε χρόνο ο Σεβασμιώτατος λειτουργεί στα θεμέλια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής στο μέρος Ζλάτιτσα, κοντά στην Πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα το οποίο πλέον είναι μοναστήρι. Έτσι και φέτος λειτούργησε εκεί και η αστυνομία τον συνέλαβε.
Περιγράφοντας τα γεγονότα ένας εκ των συλληφθέντων ιερέων, μιλώντας στο ράδιο Svetigora έκανε λόγο για μια πράξη κακόβουλη, η οποία δεν προέρχεται από την ανησυχία για την διαφύλαξη της υγείας του λαού, αλλά αποτελεί μία ακόμα επίθεση εναντίον της Εκκλησίας»
Ο Σέρβος Ιερέας εξηγεί ότι η Θεία Λειτουργία ετελέσθη σύμφωνα με τα περιοριστικά μέτρα, χωρίς την παρουσία πιστών:
«Μετά τη Θεία Λειτουργία, ανοίξαμε το Ναό έτσι ώστε οι πιστοί, ακολουθώντας τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών, να μπορέσουν να εισέλθουν, να προσευχηθούν στον Θεό μόνοι τους και να ανάψουν ένα κερί για την Κυριακή των Βαϊων. Αφού άνοιξαν οι πόρτες του ναού, οι πιστοί άρχισαν να έρχονται, υπακούοντας σε όλους τους κανόνες και στη φυσική απόσταση, εισερχόμενοι ανά δύο, υπό την εποπτεία υπαλλήλων του ναού που δεν επέτρεψαν τον συνωστισμό. Οι πιστοί, σύμφωνα με την προβλεπόμενη απόσταση, περίμεναν μπροστά από το ναό για να μπουν στο ιερό» τονίζει και προσθέτει:
«Κάποια στιγμή ακούσαμε ότι υπήρχαν αστυνομικοί μπροστά από το ναό και ήλεγχαν τον κόσμο. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε στην αστυνομία ότι οι άνθρωποι σέβονται πραγματικά τα μέτρα και ότι δεν πρέπει να διαταράσσονται, διότι σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή και θέλουμε απλώς να εκφράσουμε τις θρησκευτικές μας ανάγκες. Προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ότι η είσοδος στο ναό δεν απαγορεύτηκε και ότι αυτό δεν θα παραβίαζε κανέναν κανόνα. Τότε όλοι μας κληθήκαμε να μεταβούμε στο αστυνομικό κέντρο για να δώσουμε εξηγήσεις. Δεν μας εξήγησαν τον λόγο της προσαγωγής μας, και μας είπαν μόνο ότι έλαβαν εντολές άνωθεν»
«Νομίζω ότι αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Μαυροβουνίου και της Εκκλησίας μας που ένας από τους πιο διακεκριμένους Επισκόπους, όπως ο Μητροπολίτης κ. Αμφιλοχίο και τόσοι πολλοί Ιερείς μεταφέρονται στην αστυνομία. Πραγματικά άσχημες σκηνές «, υπογράμμισε.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όχι σαν τους προσκυνημένους δικούς μας δεσποτάδες...

Ανώνυμος είπε...

Πρόκειται, προφανώς, για γενικότερο φαινόμενο στραγγαλισμού, της και συνταγματικώς κατοχυρωμένης, ελευθερίας ασκήσεως της θρησκευτικής λατρείας, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας.
Πρόκειται για αθλιότητα πρώτου μεγέθους.
Και τούτο γιατί, προτάσσοντας ως αιτία του διωγμού του μητροπολίτη Αμφιλοχίου, την από μέρους του ΔΉΘΕΝ πρόκληση κινδύνου της δημόσιας υγείας, απευθύνονται στο συναισθηματισμό της κοινής γνώμης, ιδιαιτέρως ευαισθήτου επί θεμάτων, σχετιζομένων με τη σωματική υγεία, και μάλλον αδιαφορούσης και παραθεωρούσης, την κατ εξοχήν υγεία, την πνευματική.
Και παρουσιάζουν, κατ αυτόν τον πανάθλιο τρόπο, τον επίσκοπο, ως ΔΉΘΕΝ υπονομεύοντα τη δημόσια υγεία...
Την ίδια στιγμή, ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, δήλωσε ότι τα λαμβανόμενα, επαχθέστατα μέτρα, δεν είναι αντί-εκκλησιαστικα...
Άλλωστε, τα ίδια ισχυρίζονται και κάποιοι Ελλαδίτες μητροπολίτες...
Και ο μεν μητροπολίτης Αμφιλόχιος διώκεται για την πίστη μας.
Η συντριπτική πλειοψηφία, πάντως, των
εγχωρίων μητροπολιτών, έχει εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο.
Φρόντισαν, άλλωστε, να το κατοχυρώσουν, με το πρόσφατο, επαίσχυντο συνοδικό ανακοινωθέν..

Λ. Ν.

Ανώνυμος είπε...

Κανονικός διωγμός!

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣΧΗΜΑ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ!!Η ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΗ ΝΕΑ ΤΑ ΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ.ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ!ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟ ΜΑΣ Ο ΘΕΟΣ(ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΙΕΡΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ)ΑΠΟ ΜΑΣ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΕΙ ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ.ΥΠΟΜΟΝΗ!

Ανώνυμος είπε...

Το ΝΤΡΟΠΗ είναι λίγο για να εκφράσει την πραγματικότητα!!! Πολύ λίγο!!!

Χ.

Μαριον είπε...

Άρχισε ο διωγμος μας αδερφοι...γρηγορειτε και προσευχεσθε!!

Διονύσιος είπε...

Άξιος, Άξιος, Άξιος. Ιεράρχης τού Θεανθρώπου Ιησού Χριστού μας.
Υπόλοιποι ιεράρχες γιατί δειλιάζουν ;

Ανώνυμος είπε...

Ξεκάθαρος διωγμός κατά της εκκλησίας !!!
Γιατί κανείς δεν παρουσιάζει τι κάνουν οι άλλες ορθόδοξες εκκλησίες ?

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα πω άξιος, διότι δεν κρίνω απο ένα πράγμα τον άνθρωπο. Χρειάζεται σ' όλα να είναι σωστός.
Ομως ο διωγμός του για την εξάσκηση της θείας λατρείας είναι στα θετικά του.

Ελληνορθόδοξος

Χρήστος Μπονατάκης είπε...

Το μέρος εντός του οποίου ... ενόχλησε μια «συναθροιση» 5-6 ατομων (ένα ...χωραφι μακρια απο δρόμους διέλευσης άλλων ανθρώπων) , είναι μια κραυγαλέα μαρτυρία για το ποιες είναι οι προθέσεις και τι ακριβώς ειναι εκεινο το οποίο ενοχλει...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com