31 Οκτ 2010

Ανακοίνωση – Ψήψισμα του Παραρτήματος της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων Νομού Κορινθίας για τα Θρησκευτικά στο Λύκειο

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι Θεολόγοι εκπαιδευτικοί του Νομού Κορινθίας συνήλθαν σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 31 Οκτωβρίου 2010, για να εκφράζουν και συλλογικά την ανησυχία και την αγωνία τους, που προκλήθηκε από διαρροή «σχεδίου» του Υπουργείου Παιδείας για την αναμόρφωση του αναλυτικού προγράμματος του «Νέου Λυκείου».

Το «Σχέδιο για το νέο Λύκειο» που «διέρρευσε» στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο δείχνει την πρόθεση του υπουργείου να μετατρέψει εντελώς το Λύκειο σε εξεταστικό προθάλαμο της τριτοβάθμιας εξειδικευμένης εκπαίδευσης, υπονομεύοντας γενικά την αυτοτέλεια του ως αυτόνομη βαθμίδα γενικής μόρφωσης. Για να το πετύχει αυτό υποβαθμίζει κι άλλο τα μαθήματα της ανθρωπιστικής παιδείας (κυρίως), άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο, για να του «βγει η πασιέντζα», όπως δήλωσε ήδη παραιτημένο στέλεχος του υπουργείου. Έτσι τοποθέτησε τα Θρησκευτικά τελευταίο (7ο) στο πολυπληθέστερο «καλάθι» μαθημάτων ανθρωπιστικών σπουδών, με πρώτο την Οικονομία!!!;;; Δικαίωμα έχουν οι μαθητές να «επιλέξουν» …μόνο ένα μάθημα από αυτό το «καλάθι». Τώρα ποια είναι η σχέση του μαθήματος της Οικονομίας με τις ανθρωπιστικές σπουδές, και γιατί μπήκαν και τα Θρησκευτικά σ’ αυτό το καλάθι είναι «ηλίου φαεινότερο»…!!!

Τα δυσοίωνα αυτά «Σχέδια» δείχνουν τάσεις και προθέσεις του Υπουργείου οι οποίες αν υλοποιηθούν οδηγούν πρώτα το μάθημα των Θρησκευτικών και ύστερα πολλά από τα μαθήματα (Λυκείου) των ανθρωπιστικών επιστημών, σε υποβάθμιση, συρρίκνωση, μαρασμό και εξαφάνιση.

Επισημαίνουμε ότι:

Αυτή η μεθόδευση θα οδηγήσει συναδέλφους να διαγκωνίζονται συντεχνιακά για το ποιός θα περισώσει το αντικείμενο διδασκαλίας του, κυριολεκτικά «βλέποντας το δέντρο και όχι το δάσος», που είναι τελικά το «διαίρει και βασίλευε» της κάθε εξουσίας. Οδηγεί σε περαιτέρω υποβάθμιση μαθημάτων και επιστημονικών ειδικοτήτων, κατηγοριοποιεί συναδέλφους, οι οποίοι θα αλληλοϋποβλέπονται πλέον, θα διαφημίζουν και θα προσφέρουν ελκυστικά πακέτα (βαθμών, ήσσονος προσπάθειας κ.ά) για να έχουν «πελάτες» κι όχι μαθητές, ώστε να μη χάσουν τη θέση τους στην εκπαίδευση. Έτσι όμως χάνουν τελείως την αξιοπρέπειά τους και τον οποίο σεβασμό τους έχει πια απομείνει από τους μαθητές αλλά και από το κοινωνικό σύνολο. Οι πελατειακές σχέσεις περνούν πλέον νόμιμα από την τριτοβάθμια και στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έτσι αντιλαμβάνονται άραγε οι «σχεδιαστές» το σύνθημα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου «πρώτα ο μαθητής»;;; ή κατά το ο πελάτης έχει πάντα δίκιο;;;

Όσον αφορά τώρα το Θρησκευτικό – Θεολογικό μάθημα στο Λύκειο, θεωρούμε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να υποβαθμιστεί σε επιλεγόμενο και προαιρετικό (για να εξαφανιστεί), αλλά να παραμείνει «υποχρεωτικό», επειδή είναι ΑΝΑΓΚΑΙΟ για όλους τους μαθητές που φοιτούν στην Ελληνική επικράτεια . Βεβαίως πρέπει να αναβαθμιστεί και να βελτιωθεί μεθοδολογικά, επιστημονικά και πρακτικά (με διαθεματικότητα, αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών, βιωματικές δραστηριότητες κ.ά.).

Οι μαθητές στην ηλικία των 15 έως 18 ετών (σύμφωνα με την κρατούσα επιστημονική άποψη) κατά την οποία η κριτική σκέψη αναπτύσσεται, η αναζήτηση και η διαμόρφωση προσωπικής ταυτότητας πραγματώνεται, οι ανησυχίες για το μέλλον και η κοινωνικοποίηση είναι αναγκαία επιδίωξη και οι αξιακές προτεραιότητες αναθεωρούνται, το σχολείο (Λύκειο) οφείλει να εφοδιάσει τον έφηβο με αξίες, με θάρρος, με αισιοδοξία, με δύναμη, με πρότυπα με απαντήσεις υπεύθυνες και επιστημονικές, σχετικά με την θρησκευτική πίστη, ώστε να καλλιεργηθεί ως πρόσωπο (και όχι ως άτομο) και να αντισταθεί αποτελεσματικά στις δυνάμεις αλλοτρίωσης διαφθοράς και μαζικοποίησης της σύγχρονης πραγματικότητας. Οι απαντήσεις που δίνει ο Χριστιανισμός στα μεγάλα ζητήματα της ζωής, όχι μόνο δεν είναι περιττές σ’ αυτήν την ηλικιακή φάση, αλλά απολύτως χρήσιμες και αναγκαίες.

● Θεωρούμε επίσης ότι οι συνεχείς μέχρι σήμερα καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας, (όπως π.χ. το έγγραφο Φ1/351/82493/Γ1 της 12-7-2010) ότι «… Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι υποχρεωτικό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όπως ορίζεται και κατοχυρώνεται στο άρθρο 16 παρ.2 του Συντάγματος αλλά και στο άρθρο 1 του Νόμου 1566/1985» δεν πρέπει να θεωρούνται πλέον δεδομένες.

Θέση μας είναι ότι :

Οποιαδήποτε μορφή υποβάθμισης του μαθήματος και μετατροπή του από υποχρεωτικό σε προαιρετικό, είναι ενέργεια όχι μόνο αντισυνταγματική (άρθ. 16 § 2 Ελληνικού Συντάγματος), αντιεκπαιδευτική και αντιπαιδαγωγική (άρθρο 1, Ν.1566/1985) -όπως άλλωστε το ομολογεί και το ίδιο το Υπουργείο- αλλά και αντιεπιστημονική, ανιστορική, αντιδημοκρατική, αντικοινωνική, αντεθνική, αντιευρωπαϊκή και αυθαίρετη.

● Κάνουμε έκκληση στο Υπουργείο Παιδείας, στην Εκκλησία, στα πολιτικά κόμματα, στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, στις επιστημονικές, συνδικαλιστικές, πολιτιστικές οργανώσεις, στους κοινωνικούς φορείς, αλλά και σε κάθε Έλληνα γονιό και πολίτη αυτής της χώρας, να μην επιτρέψουν την περαιτέρω υποβάθμιση των ανθρωπιστικών σπουδών και ειδικότερα της θρησκευτικής μόρφωσης, για να μη δούμε στο άμεσο μέλλον τα παιδιά μας πνευματικά αμόρφωτα και ηθικά ανοχύρωτα. Εύκολη λεία στην προπαγάνδα παραθρη-σκευτικών σεκτών, καταστροφικών λατρειών, παρακρατικών ρατσιστικών οργανώσεων, οπαδούς της βίας του αμοραλισμού και της αναρχίας. Η πρόληψη τέτοιων φαινομένων είναι ευκολότερη από την εκ των υστέρων θεραπεία τους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός, ότι από τις 46 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης οι 43 παρέχουν κάποιας μορφής θρησκευτική εκπαίδευση, ενώ στις 25 από τις 46 το μάθημα είναι υποχρεωτικό, με δικαίωμα απαλλαγής και παρακολούθησης εναλλακτικού μαθήματος ηθικής. Χώρες επίσης που είχαν κατά το πρόσφατο παρελθόν αθεϊστικά καθεστώτα επαναφέρουν πανηγυρικά τη θρησκευτική μόρφωση στη δημόσια εκπαίδευση και μάλιστα με Ορθόδοξο προσανατολισμό ως στοιχείο της πολιτιστικής τους ταυτότητας π.χ.Ρωσία, Βουλγαρία, Ρουμανία κ.ά.

● Εν αναμονή των οριστικών αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας, δηλώνουμε την αγωνιστική μας επαγρύπνηση,την διάθεσή μας για διάλογο, αλλά και την πρόθεσή μας να ασκήσουμε κάθε νόμιμο, επιστημονικό και κοινωνικό μας δικαίωμα, το οποίο απορρέει από την κατακλείδα του Ελληνικού Συντάγματος και λέει ότι: «H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.» (Αρθ. 120 § 4).

Ίδωμεν.

Βέλγιο – Γάμος… αλά Παπικά

Βέλγιο – Ναός Saint Maur à Herseaux Place

Ελευθεροτυπία:«Το υπουργείο αναγκάστηκε να δηλώσει ότι η ιστορία παραμένει υποχρεωτικό μάθημα, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και για τα θρησκευτικά»

……Ο νέος τύπος λυκείου πυροδότησε ήδη σειρά αντιδράσεων, που είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση της ειδικής γραμματέως Θάλειας Δραγώνα, η οποία ηγήθηκε της επιτροπής που εισηγήθηκε την αφαίρεση της ιστορίας από τα υποχρεωτικά μαθήματα.

Το υπουργείο αναγκάστηκε να δηλώσει ότι η ιστορία παραμένει υποχρεωτικό μάθημα, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και για τα θρησκευτικά. «Ανοιγμα νέου μετώπου με την Εκκλησία» είπε στην «Κ.Ε.» στέλεχος του υπουργείου, «θα είναι καταστροφικό, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο». Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και για τα σχέδια να είναι προαιρετικά και τα μαθήματα της πληροφορικής, της βιολογίας και της φυσικής. Ετσι, προς το παρόν φαίνεται να «παγώνουν» οι αλλαγές και η ανακοίνωση των τελικών προτάσεων παραπέμπεται στην καλύτερη περίπτωση τέλος Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου.

Οι καθηγητές όμως δεν φαίνονται πρόθυμοι να συνδράμουν για να υλοποιηθούν οι αλλαγές, όταν ανακοινωθούν. Πολλοί απ' αυτούς γυρνούν δύο και τρία σχολεία καθημερινά για να καλύψουν τα κενά, τη στιγμή που το υπουργείο παρά τα όσα έχει υποσχεθεί έχει αποσπάσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε υπηρεσίες εκτός διδασκαλίας. Καθηγητές και δάσκαλοι ήδη προετοιμάζουν κινητοποιήσεις στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με αιχμή το νέο μισθολόγιο, καθώς οι μισθοί των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα είναι μειωμένοι από 20% έως 30% σε σχέση με τους αντίστοιχους στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ.

«Ελευθεροτυπία»31/10/2010 – Μαρία Παπουτσάκη

Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης, Ρωσικό νεομαρτυρολόγιο

Ρωσικό νεομαρτυρολόγιο

Γράφει ο μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης

Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Βάρνα της Βουλγαρίας (7-11/9/10) ο πρεσβύτερος Κύριλλος Krasnostekov, εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας, παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική εισήγηση, ύστερα από έρευνα στα κρατικά αρχεία ως μέλος της επιτροπής αγιοκατατάξεως ρώσων νεομαρτύρων στο αγιολόγιο της εκκλησίας, όπως μας πληροφόρησε ο καθηγητής π. Βασίλειος Καλλιακμάνης.

Από το 1917 έως το 1987 χιλιάδες χιλιάδων άνθρωποι στη Σοβιετική Ρωσία έχασαν τη ζωή τους για την πίστη τους. Στις 23-1-1918 το Συμβούλιο των Λαϊκών Επιτροπών της Κυβερνήσεως των Μπολσεβίκων δημοσίευσε το “Διάταγμα για τον χωρισμό του κράτους και της εκπαιδεύσεως από την εκκλησία”. Με το διάταγμα αυτό η εκκλησία περιορίστηκε σκληρά. Στις 8-5-1918 το συμβούλιο αυτό οργάνωσε μόνιμο τομέα διώξεως της εκκλησίας. Πρόκειται για τον τομέα Η’, γνωστό για τις πολλές εκκαθαρίσεις του. Σκοπός του ήταν η εξάλειψη κάθε μορφής θρησκευτικής ζωής και δραστηριότητας στη χώρα.

Η μονή Οδηγητρίας Ufim “γκρεμίστηκε και ο ναός συλήθηκε. Οι κρατικοί εντεταλμένοι κατέστρεψαν τα τείχη και έσπασαν τα παράθυρα, οι εικόνες κομματιάστηκα ή αλείφθηκαν με κόπρανα. Ένας από τους δράστες αυτής της βεβήλωσης πήρε στο σπίτι του την Αγία Τράπεζα, για να τη χρησιμοποιήσει ως τραπέζι κουζίνας...”. Στην περίφημη Λαύρα του Κιέβου εγκαταστάθηκε στρατιωτικό απόσπασμα. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας οπλισμένοι στρατιώτες, φέροντας κράνος και καπνίζοντας, εισέβαλαν στους ναούς και βιαιοπραγούσαν κατά των μοναχών.

Τον μητροπολίτη Κιέβου Βλαδίμηρο πέντε μεθυσμένοι κομμουνιστές τον εκτέλεσαν, κλέβοντάς του τον σταυρό και το εγκόλπιό του. Πρόκειται για τον πρώτο νεομάρτυρα της κομμουνιστικής θηριωδίας. Ακολούθησε η δολοφονία του μητροπολίτη Tobolski Ερμογένη, του πρεσβυτέρου Πέτρου Karelin, του αρχιεπισκόπου Perm Ανδρονίκου, της τσαρικής οικογένειας και πολλών άλλων.

Στις 5-9-1918 αρχίζει η λεγόμενη κόκκινη τρομοκρατία, με μαζικούς και βίαιους διωγμούς κατά των κληρικών και των μοναχών της Ρωσικής Εκκλησίας, Θύματα αυτού του φοβερού διωγμού υπήρξαν ο επίσκοπος Voslki Γερμανός, οι ιερείς Μιχαήλ Πλάτονοφ, Ανδρέας Βασίλιεβιτς, Ολύμπιος Διάκονοβ, Γεννάδιος Machrovski, Βλαδίμηρος Piksanov, Νικόλαος Lebedevski, Lev Zacharievic Kuntsevic, Ισίδωρος Vostrikov, Μιχαήλ Dobrolymbov και τόσοι άλλοι. Οι περισσότεροι τελειώθηκαν διά τουφεκισμού. Η εκκλησία απάντησε στις διώξεις με προσευχές και λιτανείες. Σε μια τέτοια λιτανεία συνελήφθη ο αρχιεπίσκοπος Μητροφάνης Krasnopolski και ο επίσκοπος Λεόντιος Wimpfenn και εκτελέστηκαν.

Στην Η’ Συνέλευση του κομμουνιστικού κόμματος της Ρωσίας το 1919 αποφασίστηκε να εξαλειφθούν οι θρησκευτικές προκαταλήψεις στη Ρωσία και μαζί με αυτές και η εκκλησία. Η προσκύνηση των τιμίων λειψάνων των αγίων θεωρήθηκε έγκλημα. Τα διακωμωδούσαν δημοσίως και πολλά από αυτά τα κατέστρεψαν. Οι πιστοί με κίνδυνο της ζωής τους τα έκρυβαν όταν μπορούσαν, και αν ανακαλύπτονταν υφίσταντο τα πάνδεινα. Τα μοναστήρια τα ονόμαζαν “μαύρες φωλιές” και τα έκλειναν μετατρέποντάς τα σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως αντιφρονούντων. Με αφορμή τον φοβερό λιμό των ετών 1921-1923 έγινε κατάσχεση όλης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ο Λένιν σε επιστολή του της 19-3-1922 έγγραφε: “Όσους περισσότερους εκπροσώπους του κλήρου και της μπουρζουαζίας εξοντώσουμε, τόσο το καλύτερο...”.

Το 1922 κατηγορήθηκαν και τιμωρήθηκαν 154 κληρικοί στη Μόσχα και 80 στην Πετρούπολη. Στη Μόσχα καταδικάστηκαν διά τουφεκισμού οι ιερείς Αλέξανδρος Zaozevski, Βασίλειος Sokolov, Χριστόφορος Nadezhdin, Μακάριος Τελέγκιν. Στην Πετρούπολη ο μητροπολίτης Βενιαμίν Kazanski, ο αρχιμανδρίτης Σέργιος Seyn και άλλοι εξορίστηκαν στη Σιβηρία. Το 1922 καταδικάστηκαν 732 πιστοί. Οι αρχές δημιούργησαν σειρά σχισμάτων για να διαλύσουν την εκκλησία. Στις 10-10-1937 ο εκτελών χρέη πατριάρχη μητροπολίτης Πέτρος Polyanski μετά οκταετή φυλάκιση και εξορία τουφεκίστηκε με την κατηγορία της “συκοφαντίας κατά του καθεστώτος”.

Στις 15-5-1932 η Ένωση των Πολέμιων Αθεϊστών αποφασίζει το κλείσιμο όλων των εκκλησιαστικών σχολείων, το μαζικό κλείσιμο των ναών, απαγόρευση των εκκλησιαστικών εκδόσεων, εξορία των ιερέων. Την 1-5-1937 η ένωση αυτή αποφασίζει: “Το όνομα του Θεού θα έπρεπε να έχει ξεχαστεί σε όλη την επικράτεια της Σοβιετικής Ένωσης”. Στις 5-12-1931 ανατινάχθηκε με εκρηκτικά ο περίφημος ναός του Σωτήρος Μόσχας. Τα έτη 1929-1933 τέθηκαν υπό κράτηση 40.000 εκκλησιαστικοί παράγοντες και πολλοί από αυτούς εκτελέστηκαν. Το 1937, βάσει αδιάσειστων στοιχείων, φυλακίστηκαν 136.900 ρασοφόροι, από τους οποίους εκτελέστηκαν 85.300. Το 1938 φυλακίστηκαν 283.000, από τους οποίους τελειώθηκαν με διάφορους τρόπους 21.500. Το 1930 υπήρχαν μόνο 14 αρχιερείς. Στη Σοβιετική Ένωση λειτουργούσαν μόνο 400 ναοί.

Παρά την επί 70 έτη σκληρή δίωξη και τη διάλυση της εκκλησίας, επιβίωσε παρουσιάζοντας ένα θαυμαστό κόσμο ομολογητών νεομαρτύρων. Η ορθόδοξη ρωσική εκκλησία αναγεννάται από το νωπό αίμα των πιστών τέκνων της. Η εγκληματική αθεΐα οφείλει να λογοδοτήσει. Τουλάχιστον ας σιωπήσει και να μην επαίρεται για φοβερά εγκλήματα που έρχονται στο φως από επίσημα κρατικά έγγραφα.

«Μακεδονία»31/10/2010/

Το παρασκήνιο της παραίτησης της Θάλειας Δραγώνα.Υποστήριζε επίμονα ως υποχρεωτικά μαθήματα μόνο τη Λογοτεχνία, τη Γυμναστική και τα Αγγλικά

Η πρώην Γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας υπέβαλε τελικά την παραίτησή της στην υπουργό Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία και την έκανε δεκτή. Το παρασκήνιο αναφέρει ότι η κυρία Δραγώνα υποστήριζε επίμονα τις προτάσεις ομάδας καθηγητών, εν όψει των αλλαγών στα σχολεία, που χαρακτήριζαν ως υποχρεωτικά μαθήματα στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου μόνο τη Λογοτεχνία, τη Γυμναστική και τα Αγγλικά. Η Ιστορία, σύμφωνα με την ίδια πρόταση, θα διδασκόταν εντατικά μόνο στους μαθητές που θα επέλεγαν τη Θεωρητική κατεύθυνση, όπως άλλοι θα επέλεγαν τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Βιολογία ή όποιο μάθημα θα τους έδινε την κατάλληλη υποδομή στην επιστημονική κατεύθυνση που επιθυμούσαν να επιλέξουν. Το ίδιο και τα Θρησκευτικά.

Το θέμα βέβαια έφτασε στη Βουλή, η υπουργός Παιδείας το διέψευσε, ενώ ανέφερε (όπως άλλωστε ήταν γνωστό) ότι πρόκειται μόνο για μια από τις προτάσεις που «κυκλοφορούν» στο υπουργείο Παιδείας εν όψει των αλλαγών στο Λύκειο. Οπως λένε στελέχη του υπουργείου Παιδείας που είναι σε θέση να ξέρουν, εκπαιδευτικοί προσπαθούσαν να «διαρρεύσουν» προς διάφορες κατευθύνσεις τις προηγούμενες εβδομάδες την πρόταση αυτή με στόχο να πετύχουν την αποδοχή της και από την ηγεσία του.

Για την κυρία Δραγώνα ωστόσο η έκταση που πήρε το θέμα, τα δημοσιεύματα, αλλά και οι επιθέσεις αποδείχθηκαν αρκετά για να την ωθήσουν σε έξοδο από το υπουργείο Παιδείας. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η ψυχολογική πίεση που της ασκήθηκε λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε γύρω από το θέμα την οδήγησαν ένα πρωινό από το γραφείο της στο νοσοκομείο, καθώς διαπίστωσε ότι έχει υψηλή πίεση.

«Βήμα»31/10/2010

Παιδεία χωρίς αξίες

Το πρόβλημα της Παιδείας είναι πάντοτε καίριο και επίκαιρο. Καιρός να μη το αντιμετωπίζουμε επιφανειακά ή μόνο χρησιμοθηρικά, αλλά βαθύτερα και σφαιρικά. Πέρα και πάνω από πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες. Τα μηνύματα που μας έρχονται από παντού είναι σαφή. Πρέπει πρωτίστως η νέα γενιά να οπλισθεί με γερό οπλισμό. Όχι στη μονομέρεια. Όταν κλωνίζονται τα θεμέλια της παιδείας δεν είναι επιτρεπτό εμείς να τρέχουμε στους σοβατζήδες. Ας μη ξεχνάμε πως η παιδεία δεν είναι η «τεχνική της αγωγής». Οιστρηλατείται από ιδανικά. Χρειάζεται θεμέλια. Και «θεμέλιον άλλον ουδείς δύναται θείναι παρά τον κείμενον, ως εστίν Ιησούς Χριστός». (Α΄ Κοριθ. γ΄ 11).

Χωρίς αξίες πνευματικές και ηθικές και πνευματικές είναι ασπόνδυλη. Δεν πλαστουργεί ανθρώπους προσωπικότητες. Πλαστουργεί ρομπότ, ψυχρούς εγκεφάλους. Άψυχες μηχανές ξένες σε οράματα και κοινωνικές ευαισθησίες. Το ζήσαμε με την πρόσφατη οικονομική κρίση, στην οποία πρωτοστάτησαν οι εγωπαθείς του χρήματος, οι λάτρεις του χρυσού μόσχου, «τα «χρυσά παιδιά» του Χρηματιστηρίου και των Τραπεζών, στα στήθη των οποίων δεν χτυπούσε «καρδία σαρκίνη», αλλά «λιθίνη». Θα συνετισθούμε άραγε; Θα αλλάξουμε πορεία;

«ΖΩΗ»21/10/ 2010

Πορίσματα Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου. Καμμία αναφορά στα σχέδια του Υπουργείου Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών

(Σητεία 29-30 Οκτωβρίου 2010)

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Με την επίκληση του ονόματος του Παναγάθου και Τριαδικού Θεού, την σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, την πατρική ευχή και Πατριαρχική ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ.κ. Βαρθολομαίου, την ευλογία της Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και του Προέδρου Αυτής Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, αλλά και με την φιλόστοργη μέριμνα και φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 17ο Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο για το έτος 2010, το οποίο έλαβε χώρα στη Σητεία από τις 29 έως τις 30 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα της οικείας Μητροπόλεως, με κεντρικό θέμα: «Χρήσεις των νέων Τεχνολογιών στην Ποιμαντική και στην Εκπαίδευση».

Στο υψηλού επιπέδου συνέδριο των Κρητών Θεολόγων, στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι καθηγητές Πανεπιστημίων και της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης καθώς και ειδήμονες κληρικοί, παρουσιάστηκαν δώδεκα εισηγήσεις στα πλαίσια των οποίων αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τις επίκαιρες εξελίξεις στο χώρο των νέων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), τα θετικά της ψηφιακής χρήσης αλλά και τους τυχόν κινδύνους που αυτές ενδεχομένως επιφυλάττουν και το πως μπορούν να αξιοποιηθούν οι σύγχρονες προσφερόμενες τεχνολογίες ως εργαλεία ποιμαντικής και εκπαιδευτικής πρακτικής.

Όλοι οι εισηγητές ανέπτυξαν τα θέματά τους λαμβάνοντας υπόψη τα νέα τεχνολογικά δεδομένα, τις σύγχρονες ποιμαντικές απαιτήσεις και την πολύτιμη παράδοση της Εκκλησίας μας και ανέδειξαν πολλά πρωτότυπα και αξιόλογα στοιχεία, χρήσιμα για την ποιμαντική και την εκπαίδευση. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου επικράτησε πνεύμα σεβασμού προς τους ομιλητάς, ενώ αναπτύχθηκε πολιτισμένος και ελεύθερος διάλογος βασισμένος σε επιχειρήματα, γεγονός που αφενός αποδεικνύει την πολιτισμική παράδοση της Κρήτης αφετέρου προάγει τη θεολογική και επιστημονική σκέψη και την εκπαιδευτική και ποιμαντική πρακτική.

Ειδικώτερα και μετά από την παρουσία των εμπεριστατομένων εισηγήσεων και του ελεύθερου διαλόγου που ακολούθησε από τους μετέχοντες στο Συνέδριο μπορούμε να καταλήξουμε στις εξής συμπερασματικές θέσεις:

1. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας κ.κ. Βαρθολομαίος στο εμπνευσμένο μηνυμά του προς το Συνέδριο πολλοί συνάνθρωποί μας, ιδιαιτέρως νέοι, αποδίδουν στην ενασχόλησή τους με τις σύγχρονες τεχνολογίες οντολογική διάσταση. Η ποιμαντική της αγίας μας Εκκλησίας καθώς και κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, οφείλει να χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες ως μέσο διαποιμάνσεως και επικοινωνίας όχι όμως ως αυτοσκοπό με οντολογικές προσδοκίες οι οποίες σύντομα διαψεύδονται. Θεωρείται επομένως, απαραίτητη προϋπόθεση η προσωποκεντρική προσέγγιση και ο σωτηριολογικός προσανατολισμός της ορθόδοξης ποιμαντικής και εκπαίδευσης για να είναι εφικτή και δημιουργική η χρήση των νέων τεχνολογιών. (Παναγιώτατος)

2. Τίθεται ο προβληματισμός αν μπορούμε ανενδοίαστα να αποδεχόμαστε την τεχνολογική πρόκληση χωρίς να φοβόμαστε τις επιδράσεις της πάνω στο ανθρώπινο πρόσωπο ή γενικότερα στις αρχές και τις αξίες της Ορθόδοξης Παράδοσης. Είναι γεγονός ότι η Εκκλησία μπροστά στην τεχνολογική πρόκληση δεν φαίνεται να έχει πολλά περιθώρια επιλογών. Τα τεχνολογικά προϊόντα εμπερικλείουν, πέρα από τα ενεργετικά, και αρνητικά στοιχεία, αλλ᾿ η αθέατη πτυχή αυτών των ποιοτήτων, συνδέεται ουσιαστικά με τον άνθρωπο και την ελευθερία του, και είναι αδικο να απορρίπτουμε ή να ενοχοποιούμε γι᾿ αυτό την επιστήμη και τον πολιτισμό. Εδώ αποκτά ουσιαστική επικαιρότητα το πρόβλημα της πνευματικής μεταλλαγής του σύγχρονου ανθρώπου, που με τα δώρα του Αγίου Πνεύματος αποκαθαίρεται, εξαγιάζεται και δίνει νόημα και περιεχόμενο και σ’ αυτά τα προϊόντα της ύλης, της τεχνολογίας και του πολιτισμού. (Γιούλτσης)

3. Ο όρος «ηλεκτρονική μάθηση» δηλώνει το σύνολο των ηλεκτρονικώς υποστηριζομένων μορφών παιδείας, το οποίο καλύπτει ένα φάσμα εφαρμογών, συστημάτων και μια ποικιλία τρόπων αξιοποίησης τους στη διδασκαλία και μελέτη. Είναι σαφές ότι απαιτείται διαθεσιμότητα εκπαιδευτικού υλικού σε ψηφιακή μορφή. Γι’ αυτό επικροτείται αφενός μεν η δημιουργία ειδικών ψηφιακών πληροφοριακών χώρων αφετέρου δε η αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων για μαθησιακούς και ποιμαντικούς σκοπούς. (Νικολόπουλος)

4. Με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας ανεπαίσθητα πραγματοποιήθηκε η μετάβαση από τον παραδοσιακό πίνακα στον διαδραστικό, ο οποίος διευρύνει τις δυνατότητες του κλασικού πίνακα προσφέροντας ψηφιακές προεκτάσεις, υποστηρίζοντας την αλληλεπίδραση και παρέχοντας έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο διάδρασης με ψηφιακό υλικό και πολυμέσα σ ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον. Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται θετική η χρήση του στην εκπαίδευση και στην ποιμαντικη διότι ο διαδραστικός πίνακας συμβάλει και ευνοεί τη συνεργατική μάθηση, προωθεί τις μαθησιακές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συμμετεχόντων, αυξάνει την ενεργητική συμμετοχή του μαθητή στην επιλογή και διαμόρφωση των πληροφοριών και στη διατύπωση υποθέσεων, ώστε να οικοδομήσει ενεργητικά τη γνώση του. (Μητροπούλου)

5. Είναι γεγονός ότι το διαδίκτυο σήμερα αποτελεί κυρίαρχο τόπο για να συναντήσουμε τους περισσότερους νέους ανθρώπους. Πρέπει, ωστόσο, να πάμε εμείς σ’ αυτούς ως ποιμένες και εκπαιδευτικοί όπως ο Χριστός επισκέφθηκε τη Σαμαρείτιδα στον τόπο της δίψας της, επισκέφθηκε τον Λάζαρο στο τόπο της ταφής του, επισκέφθηκε τον παράλυτο, τον τυφλό, τον Ματθαίο κ.α. στον τόπο της δοκιμασίας τους. Να πάμε να συναντήσουμε τους νέους ανθρώπους όχι ως ειδήμονες ή ως σωτήρες αλλά με σκοπό να σκύψουμε να τους ακούσωμε, να τους δώσουμε το λόγο και τόπο μέσα από την ψηφιακή και διαδικτυακή τεχνολογιά για να μπορέσουν με τον τρόπο τους να εκφραστούν, διότι στους ανθρώπους δεν πρέπει να μιλάμε στη γλώσσα που εμείς θέλουμε αλλά στη γλώσσα που αυτοί καταλαβαίνουν.

6. Σε μια εποχή διαιρέσεων και φανατισμών, το μάθημα των θρησκευτικών, αλλά και η ορθόδοξη αγωγή στο πλαίσιο της εκκλησιαστικής ποιμαντικής, καλείται να αξιοποιήσει κάθε προσφερόμενο μέσο για την προώθηση της αλληλογνωριμίας, της αλληλοκατανόησης και της καταλλαγής. Η καλή χρήση των νέων τεχνολογιών και των προηγμένων συνεργατικών εργαλείων του διαδικτύου μπορεί να υποστηρίξει σημαντικά την έρευνα, τη μελέτη, την κατανόηση της ορθόδοξης ιστορίας και παράδοσης, αλλά και ζητημάτων που αφορούν στο θρησκευτικό φαινόμενο που έχουν πανανθρώπινη σημασία. Η Εκκλησία και η θεολογία μιλά για στάση αξιοποίησης και όχι αφομοίωσης ή υποταγής, με διάκριση και ιεράρχηση των σκοπών και των μέσων, με κεντρικό στόχο την ανθρώπινη προκοπή και τελείωση.

7. Τέλος, υπογραμμίζεται αυτό το οποίο ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος κατά την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου μας, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία και Θεολογία δεν αντιπαρατέθηκε ποτέ στην εξέλιξη της τεχνολογίας, διότι πιστεύει και ελπίζει πάντοτε στη θεία πρόνοια και διακυβέρνηση του κόσμου, του ανθρώπου και της ιστορίας του και επικροτεί όλα τα θετικά επιτεύγματα της ανθρώπινης τεχνολογίας, επιβεβαιώνοντας το λόγο του Κυρίου «Θαρσεῖτε ἐγώ νενίκητα τόν κόσμον» (Ιωάν. 16,33).

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΠΑΓΚΡΗΤΙΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ - imis.gr/

-Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ετήσιο Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο στην Ι. Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας

-Με εισηγήσεις για τους διαδραστικούς πίνακεςκαι τα «δίκτυα επόμενης γενιάς » συνεχίστηκε το Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο (Β΄Συνεδρία)

-Ξεκίνησε το διήμερο Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο στη Σητεία υπό την αιγίδα της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας

30 Οκτ 2010

Επιδρομή κατά των νεκρών......Εκτεταμένες καταστροφές από επίθεση βανδάλων στο ελληνικό νεκροταφείο της Ίμβρου

Στόχος πρωτοφανών βανδαλισμών έγινε το ελληνικό νεκροταφείο της Ίμβρου. Άγνωστοι δράστες κατέστρεψαν 78 τάφους στο ελληνορθόδοξο κοιμητήριο της Παναγίας, στη χώρα του νησιού.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που σημειώνεται τέτοιας έκτασης επίθεση με στόχο την ελληνική κοινότητα της Ίμβρου.

Οι καταστροφές σημειώθηκαν την 29η Οκτωβρίου, ημέρα εθνικής εορτής στην Τουρκία για την επέτειο της ανακήρυξης της Δημοκρατίας το 1923.

Οι τουρκικές Αρχές διενήργησαν αυτοψία στο χώρο του νεκροταφείου προκειμένου να διαπιστώσουν την έκταση των καταστροφών.

Την οργή και αγανάκτησή τους εκφράζουν μέσω του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών οι απόδημοι Ίμβριοι, δηλώνουν συγκλονισμένοι και ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των δραστών.

Πηγή tanea.gr

Αρχιεπίσκοπος:Η Εκκλησία είναι σύμφωνη με οποιαδήποτε κίνηση προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα του ανθρώπου

Η Εκκλησία είναι σύμφωνη με οποιαδήποτε κίνηση προστατεύει τα ατομικά δικαιώματα του ανθρώπου, είπε ο Μακαριώτατος στη συνάντησή του με τους πέντε αστυνομικούς που δεν δέχτηκαν τη νέα τους ταυτότητα

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συναντήθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τους πέντε αστυνομικούς που δεν δέχθηκαν να παραλάβουν τη νέου τύπου υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου και, όπως τόνισε απευθυνόμενος στους πέντε αστυνομικούς, οποιαδήποτε κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων του ανθρώπου βρίσκει σύμφωνη την Εκκλησία.

Υπογράμμισε δε πως το θέμα τους θα εξετασθεί με τη δέουσα προσοχή στις προσεχείς συνεδριάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

archdiocese.gr8

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ετήσιο Παγκρήτιο Θεολογικό Συνέδριο στην Ι. Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας

Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή των κληρικών και λαϊκών Θεολόγων της Κρήτης ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 30 Οκτωβρίου στη Σητεία Λασιθίου οι εργασίες του διήμερου Παγκρητίου Θεολογικού Συνεδρίου με κεντρικό θέμα «Χρήσεις των Νέων Τεχνολογιών στην Ποιμαντική και την Εκπαίδευση», το οποίο διοργάνωσε ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας. Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο φιλοξενών Ιεράρχης Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και οι Σεβ. Μητροπολίτες Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμάσκηνος.

Τις εργασίες του συνεδρίου, που έλαβαν χώρα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου « SITIA BEACH » μέσα σε ένα καταπράσινο και πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, ευλόγησε με εμπνευσμένο μήνυμά του η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος σημειώνοντας την ανάγκη δημιουργικής χρήσεως των νέων τεχνολογιών στην ποιμαντική της Εκκλησίας και κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, ως μέσο διαποιμάνσεως και επικοινωνίας και όχι ως αυτοσκοπό.

Μηνύματα στο συνέδριο, το οποίο έχει την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για τη συμμετοχή όλων των Θεολόγων Εκπαιδευτικών της Κρήτης, απέστειλαν η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ε. Χριστοφιλοπούλου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης κ. Βασ. Κεγκέρογλου, ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθ. Καρούντζου, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος κ. Μ. Καρχιμάκης, οι βουλευτές κ.κ. Ιω. Πλακιωτάκης, Εμμ. Στρατάκης και Ελ. Αυγενάκης, οι Νομάρχες Ηρακλείου κ. Ευαγγελία Ηλιάκη-Σχοιναράκη και Ρεθύμνου κ. Γ. Παπαδάκης. Επίσης θερμό χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Νικ. Κουρουπάκης, ενώ παρέστησαν ο Αντινομάρχης Λασιθίου κ. Θεοδ. Πατεράκης, η Αντιδήμαρχος κ. Αικ. Ζερβάκη και ο εκπρόσωπος της Προκεχωρημένης Ναυτικής Βάσης Κυριαμανδίου Ανθυποπλοίαρχος κ. Γ. Ροδουσάκης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

Παρουσιάστηκαν δώδεκα εισηγήσεις με εισηγητές διακεκριμένους Πανεπιστημιακούς καθηγητές ενώ πραγματοποιήθηκε και ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Συνάντηση με τους νέους στο διαδίκτυο» από Θεολόγους Εκπαιδευτικούς που ήδη έχουν εντάξει τις νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία του Θρησκευτικού μαθήματος στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος υπογράμμισε «η Εκκλησία οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι επήλθε η ηλεκτρονική εποχή, με την εφαρμογή και εξάπλωση των ευρυζωνικών δικτύων. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η ευρεία χρήση των ψηφιακών μέσων αναβαθμίζουν τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εμπλακούν σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, καθιστώντας την Θρησκευτική Αγωγή ελκυστικότερη και πιο αποδοτική, σε μια περίοδο που βάλλεται η θέση και η μορφή του μαθήματος στο προτεινόμενο πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου».

Ο Πρόεδρος του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων κ. Γεώργιος Στριλιγκάς, Σχολικός Σύμβουλος των Θεολόγων Εκπ/κης Περιφέρειας Κρήτης, καλωσόρισε τους συνέδρους στο 17 ο επιστημονικό συνέδριο των Θεολόγων της Μεγαλονήσου που έχει στόχο τη δημιουργική αξιοποίηση της Πληροφορικής και κάθε άλλου μέσου και αξιόπιστης εφαρμογής στο παιδαγωγικό έργο των Θεολόγων Εκπαιδευτικών και όχι η αφομοίωση και η υποταγή στην τεχνολογία, δεδομένου ότι τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών σταδιακά οδηγούν στην υπέρβαση των παραδοσιακών μορφών διδασκαλίας και στη δημιουργία μιας διαδικτυακής πύλης. Επίσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις θερμές ευχαριστίες του Παγκρητίου Συνδέσμου Θεολόγων προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, η αγάπη και η φιλόστοργη φιλοξενία του οποίου έφερε στην ιστορική πόλη της Σητείας το θεολογικό δυναμικό της Κρήτης.

Πρώτος εισηγητής ήταν, την Παρασκευή 29/10, ο ομ. καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Βασίλειος Γιούλτσης με θέμα «Πληροφορική στην Εκπαίδευση και την Ποιμαντική διακονία: Τεχνολογική πρόκληση ή μεταφυσική υπεροψία;». Ο εισηγητής μίλησε για την ανάγκη πνευματικής μετάλλαξης, τονίζοντας ότι είναι άδικο να ενοχοποιείται η τεχνολογία και έθεσε ζητήματα και ηθικά διλήμματα που σχετίζονται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, όπως η «ηλεκτρονική κάρτα του πολίτη» και οι ποικίλες ψηφιακές κάρτες, η δίωξη του ηλεκτρονικού εγκλήματος κ.ά. Ακολούθησε ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Ευαγγέλος Μαρκαντώνης, χημικός-θεολόγος, ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ευαισθητοποίησης της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος παρουσίασε τις «νέες τεχνολογίες ως εργαλεία εκπαίδευσης και ποιμαντικής πρακτικής».

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μίλησαν ο κ. Πάνος Κωνσταντόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Ψηφιακός χώρος και ηλεκτρονική μάθηση», ενώ η κ. Βασιλική Μητροπούλου ,Επικ. Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., με θέμα «Από τον παραδοσιακό στο διαδραστικό πίνακα. Εφαρμογή στο μάθημα των Θρησκευτικών». Η κ. Μητροπούλου αναφέρθηκε στον τρόπο χρήσης του πίνακα και τα πλεονεκτήματα της χρήσης του, όπως είναι η ενθάρρυνση για ενεργή συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία με τη συνεργατική μάθηση και τη πολύπλευρη διέγερση των αισθήσεων των μαθητών (όρασης, ακοής και αφής), η βελτίωση της απόδοσης και η ενεργητική οικοδόμηση της γνώσης τους με την εμπλοκή τους σε εποικοδομητικές και ελκυστικές δραστηριότητες. Επίσης οκ. Γεώργιος Μαστοράκης, Επικ. Καθητητής του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Δίκτυα επόμενης γενιάς και Εκκλησία» , παρουσιάζοντας τις δυνατότητες της ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης συστημάτων, όπως το πιλοτικό σύστημα WiMax και η «ψηφιακή τηλεόραση», καθώς και παραδείγματα αξιοποίησης τους από την Εκκλησία .

Το Σάββατο 30 Οκτωβρίου ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Καλλίνικος Μαυρολέων, Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου, Εκπαιδευτικός, μίλησε με θέμα «Συνάντηση με τους νέους στο διαδίκτυο». Με τρόπο βιωματικό, ως κληρικός και δάσκαλος, παρουσίασε εναλλακτικούς τρόπους συνάντησης με τους σημερινούς νέους, κυρίως στο διαδίκτυο, και αναφέρθηκε σε προβλήματα εθισμού στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή, με επιτακτική ανάγκη επικοινωνίας και πορείας συνάντησής τους, παρέχοντάς τους «λόγο και τόπο», ώστε ποιμαντικά ή εκπαιδευτικά να καλυφθεί η υπαρξιακή δίψα τους.

Ακολούθησε η στρογγυλή τράπεζα με γενικό θέμα «Εφαρμογές διαδικτύου και πολυμέσων στο μάθημα των Θρησκευτικών» , κατά τη διάρκεια της οποίας πρωτοπόροι Εκπαιδευτικοί παρουσίασαν συγκεκριμένα παραδείγματα χρήσεων και εφαρμογών των νέων τεχνολογιών στο μάθημα των Ορθόδοξης Αγωγής. Ο Θεολόγος καθηγητής κ. Δημήτριος Σπυρόπουλοςμίλησε με θέμα « Wiki : Πρό(σ)κληση εκπαιδευτικής συνεργασίας σε καιρούς απομόνωσης», ο Θεολόγος καθηγητής κ. Στέφανος Παναγιωτόπουλος παρουσίασε σύγχρονες «μορφές ψηφιακής αξιολόγησης και εκπαιδευτικής δικτύωσης», ο υπ. Δρ Θεολογίας κ. Παναγιώτης Ασημακόπουλος παρουσίασε ενδιαφέρουσες «πολυμεσικές εφαρμογές στο μάθημα των Θρησκευτικών» που προσελκύουν το ενδιαφέρον κατά την εκπαιδευτική διαδικασία, συμβάλλοντας σημαντικά στην αφόρμηση και επανατροφοδότηση των μαθητών, ο μαθηματικός και Δρ Θεολογίας, υπεύθυνος Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου κ. Μηνάς Τσικριτσής ανέλυσε τη «δόμηση εκπαιδευτικού λογισμικού στα Θρησκευτικά», ο Θεολόγος καθηγητής κ. Γεώργιος Βαρδαβάς μίλησε για ενδιαφέρουσες «Θεολογικές Ιστοδρομίες» και ο Σχ. Σύμβουλος κ. Γεώργιος Στριλιγκάς με θέμα «Σελίδες Wiki και εκπαιδευτικά δίκτυα. Δύο παραδείγματα», που παρέχουν τη δυνατότητα προαγωγής της μαθησιακής διαδικασίας (ενεργοποίηση, συμμετοχικότητα, συνεργατικότητα των μαθητών).

Στην καταληκτήρια Ε΄ συνεδρία αναπτύχθηκε γόνιμος προβληματισμός και εποικοδομητικός διάλογος για την κατάθεση προτάσεων. Η ανακοίνωση των Πορισμάτων του ετήσιου Παγκρήτιου Θεολογικού Συνεδρίου, έγινε από συντονιστή της ομάδας εργασίας Πανοσιολ. Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Μακάριο Γρινιεζάκη, Λέκτορα της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου Κρήτης και Διευθυντή του Ρ/Σ της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Οι εργασίες έληξαν με το αποχαιρετιστήριο γεύμα και την επίσκεψη-προσκύνημα στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής Τοπλού.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά την πρωινή προσευχή της τελευταίας ημέρας του συνεδρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεων των κεκοιμημένων Θεολόγων της Κρήτης. Οι εργασίες έκλεισαν με τη φήμη του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ευγενίου, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την εκπλήρωση των σκοπών του συνεδρίου με την ανατροφοδότηση όλων στην επιτέλεση του εκπαιδευτικού και ποιμαντικού έργου τους, και διένειμε αναμνηστικά δώρα στους συνέδρους.

imis.gr/

Ο Πάπας θα επισκεφθεί την Κροατία και θα προσκυνήσει τον τάφο του Αρχιεπισκόπου της Γενοκτονίας των Σέρβων Καρδινάλιου Aloysius Στέπινατς

(Φωτο- Παπικοί «ιερείς» προσεύχονται γύρω από την σαρκοφάγο του Καρδινάλιου Aloysius Στέπινατς. Οκτώβριος 1998)

Βατικανό – Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, π. Federico Lombardi, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' έχει αποδεχθεί πρόσκληση από την Κροατική κυβέρνηση και “εκκλησία” για να επισκεφθεί το Βαλκανικό κράτος.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμα καθορισμένες ημερομηνίες, αναμένεται ότι ο Πάπας θα επισκεφθεί το Ζάγκρεμπ, κάποια στιγμή μέσα στην άνοιξη.

Επίσης θα επισκεφθεί και τον τάφο του «Οσίου» Καρδινάλιου Aloysius Στέπινατς.

Ο Καρδινάλιος διετέλεσε αρχιεπίσκοπος του Ζάγκρεμπ κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο .

Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β 'τον ανακήρυξε "μακάριο" το 1998

deaconjohn1987.livejournal.coml

Επιδεικνύουν την άγνοια και ασέβειά τους

Σε άρθρο της στην «Καθημερινή»30/10/2010 η Μαριλής Mαργωμένου γράφει ανάμεσα σε άλλα ότι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος στον ναό του Αγίου Δημητρίου «είχε προσεγγίσει τον πρωθυπουργό με τη βοήθεια της Παναγίας, στην οποία εμπιστεύθηκε τον ρόλο που η Αλίκη Βουγιουκλάκη είχε δοξάσει στο παρελθόν: την έκανε δόλωμα! Ο Ανθιμος πήρε την εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας (ναι, υπάρχει και Παναγία με 3 χέρια, δεν είναι μεταμφίεση της θεάς Κάλι) και πλησίασε τον πρωθυπουργό για να του την κάνει δώρο». Ας δούμε λοιπόν το ιστορικό της Εικόνας της Παναγίας Τριχερούσας.

Παναγία Τριχερούσα.Το ιστορικό της Αγίας Εικόνας

Η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας αποτελούσε οικογενειακό κειμήλιο του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, ο οποίος με ευλάβεια την φύλαγε στο παρεκκλήσιο του σπιτιού του. Ο Αγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός ήταν ο πρώτος σύμβουλος του Ουάλιδ το έτος 705-715, χαλίφη της Συρίας, για όλα τα αναγκαία θέματα, που αφορούσαν το Χριστιανικό πληθυσμό της περιοχής αυτής.

Ακριβώς εκείνη την εποχή, όταν Αυτοκράτορας της Κωνσταντινουπόλεως ήταν ο Λέων Γ' ο Ίσαυρος, ξέσπασε η Εικονομαχία. Η προσκύνηση των ιερών Εικόνων εθεωρείτο ειδωλολατρεία. Ο Αγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός αναδείχθηκε θερμός υποστηρικτής των Αγίων Εικόνων και με τα συγγράμματά του κατετρώπωσε την αίρεση της εικονομαχίας. Ο Αυτοκράτορας ο Λέων ο Γ' προκειμένου να απαλλαγεί από την παρουσία του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού, τον συκοφάντησε στο χαλίφη Ουάλιδ με την κατηγορία, ότι σκέπτεται να του γράψει να καταλάβει κρυφά την Δαμασκό.

Ο χαλίφης διέταξε να συλληφθεί αμέσως ο Αγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός και να του κοπεί το δεξί χέρι μέσα στην πλατεία της Δαμασκού. Η διαταγή εκτελέστηκε αμέσως. Ο Αγιος έλαβε το κομμένο χέρι του και όλη τη νύχτα ικέτευε την Παναγία γονατισμένος να τον θεραπεύσει προκειμένου να συνεχίσει τον σκληρό αγώνα του υπέρ της Ορθοδοξίας.

Ένα όνειρο

Κατάκοπος, όπως ήταν, αποκοιμήθηκε για λίγο και τότε είδε σε όραμα την Παναγία μέσα από την Αγία Εικόνα της να του λέει, ότι από τώρα και στο εξής το χέρι του θα είναι θεραπευμένο.

Ο Αγιος ξύπνησε και είδε πραγματικά, ότι το χέρι του είχε αποκατασταθεί και ήταν υγιές. Από τη χαρά του φρόντισε και έβαλε αργυρό ομοίωμα του χεριού του κάτω από το αριστερό μέρος της Εικόνας της Παναγίας. Ένεκα τούτου του περιστατικού ονομάστηκε η Εικόνα της Παναγίας της Τριχερούσας.

Μετά το θαύμα

Μετά από τα θαυμάσιο-θαυμαουργικό αυτό γεγονός ο Αγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός αποφασίζει να εγκαταλείψει τις θέσεις αυτές και να γίνει μοναχός στη Λαύρα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Παλαιστίνη.Μαζί του είχε και την Αγία Εκόνα της Τριχερούσας. Το έτος 1217 ο Αγιος Σάββας ο Χιλανδαρηνός, υιός του Βασιλέως της Σερβίας Στεφάνου Νεμάνια, του μετέπειτα ονομασθέντος Συμεών, περνώντας από την Ιεράν Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, πήρε μαζί του την Εικόνα της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσης, την πατερίστα του ιδρυτού της Ιεράς Μονής και την Εικόνα της Παναγίας Τριχερούσης και τα μετέφερε στην Ιεράν Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους, όπου η Αγία Εικόνα παρέμεινε μέχρι το έτος 1347. Τότε έρχεται στο Αγιον Όρος ο Σέρβος Κράλης Δούσαν, ο οποίος αναχωρών για την πατρίδα του, πήρε την Εικόνα της Τριχερούσης ως ευλογία. Η Εικόνα φιλοξενήθηκε στην Ιερά Μονή Στουντενίτσης της Σερβίας.

Μεταφορά της θαυματουργού Εικόνας στο Αγιον Όρος

Όταν στις αρχές του 15ου αιώνα οι Σέρβοι επληροφορήθησαν ότι κινδυνεύουν να υποδουλωθούν στους Τούρκους, αμέσως παίρνουν την Αγία Εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας από το Σερβικό Μοναστήρι και την τοποθετούν στη ράχη ενός γαϊδαράκου και αφήνουν το ζώο ελευθερο να το οδηγήσει όπου η Παναγία θελήσει.

Και πράγματι, κατά θαυματουργικό τρόπο, το ήσυχο αυτό ζώο διέσχισε όλη τη Σερβία, την Ελληνική περιοχή της Μακεδονίας και ήρθε στο Αγιον Όρος, στην Ιεράν Μονή Χιλανδαρίου, όπου οι μοναχοί την υποδέχθησαν με τιμές και λιτανείες. Το ευλογημένο αυτό γαϊδουράκι, σύμφωνα με την ιερή παράδοση, μόλις τοποθετήθηκε η Εικόνα στο Ιερό του Μοναστηριού, έπεσε νεκρό.

Μέχρι σήμερα η Αγία αυτή Εικόνα της Παναγίας Τριχερούσας θεωρείται ως η Ηγουμένη-Πολιούχος της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου και Προστάτης του Σέρβικου Ορθόδοξου λαού.

Αυτή καθευατή η Αγία Εικόνα είναι η πλέον άριστα διατηρημένη παλαιά Βυζαντινή Εικόνα της Θεοτόκου.

Ώρα σποράς…..Το κατηχητικό, θεσμός ιερός

Στεργίου Ν. Σάκκου

Κατηχητές καί κατηχήτριες ἀποδυόμαστε αὐτές τίς μέρες σ’ ἕναν σκληρό ἀγώνα, γιά νά δοκιμάσουμε μιά πικρή ἐμπειρία. Ἀγωνιζόμαστε νά ἑλκύσουμε καί νά συμμαζέψουμε μετά ἀπό ἕνα μακρύ κι ἐπικίνδυνο καλοκαίρι ὅσα παιδιά θυμοῦνται ἀκόμη μέ ἀγάπη τήν Ἐκκλησία. Καί πικραινόμαστε, καθώς βλέπουμε ἄλλα νά μᾶς ἀποφεύγουν, γιατί χέρι κακό κούρσεψε τούς θησαυρούς τους καί ντρέπονται, ἄλλα νά μᾶς περιφρονοῦν, γιατί λόγια πλάνα ξεγέλασαν τήν καρδιά τους καί τήν σκλάβωσαν, κι ἄλλα νά ἀδιαφοροῦν, γιατί κανείς ποτέ δέν τούς εἶπε πόσο ἀνάγκη ἔχουν ἀπό Χριστό.

Ἐξομολογούμαστε ὅμως καί τήν καρδιόβγαλτη εὐχαριστία μας καί δοξολογία πρός τόν Κύριο γιά τό μικρό ἀλλά ἐκλεκτό ποίμνιο, πού μᾶς χαρίζει. Εἶναι τά παιδιά, πού δέν ἔκαναν διακοπές ἀπό τόν Θεό, ἀλλά μέ τήν κατασκήνωση, τήν ἀλληλογραφία, τίς συχνές συναντήσεις, τόν ἐκκλησιασμό καί τήν μυστηριακή ζωή, διατήρησαν τόν ἐνθουσιασμό τους, φύλαξαν τήν πίστη καί τήν ἁγνότητά τους, καί μᾶς χαροποιοῦν τώρα μέ τήν ἐν Χριστῷ χαρά τους. Ἡ ἀπογοήτευση δέν μπορεῖ νά μᾶς ἀγγίξει, ὅταν τό βλέμμα μας ἀγκαλιάζει τίς συντροφιές τους· ἡ ἐλπίδα εἶναι τό καθεστώς τῶν καρδιῶν μας. Ἀλλά δέν παύουμε νά ἀνησυχοῦμε.

Ὅσοι ἀγαποῦμε τό παιδί κι ἀσχολούμαστε μαζί του, ἀγωνιοῦμε. Βλέπουμε τήν κοινωνία μας καί τόν πολιτισμό μας νά ἐξαπολύουν φίδια φαρμακερά, πού δαγκώνουν καί δηλητηριάζουν τήν ψυχή του· τά παιδιά μας σφαδάζουν ἀπό τούς πόνους καί φαρμακώνονται ἀπό τίς τοξίνες. Ἡ ἁμαρτία γύρω τους ὑψώνει κύματα, πού τά χτυποῦν μέ λύσσα κι ἀνοίγουν στόματα μαῦρα νά τά καταπιοῦν· τό καραβάκι τους δέν ἀντέχει στή θύελλα. Ποῦ εἶναι τό ἀντίδοτο πού θά τά σώσει ἀπό τή δηλητηρίαση; Ποῦ εἶναι τό λιμάνι πού θά τά ἀσφαλίσει ἀπό τήν τρικυμία; Ἡ πεῖρα δέν ἔχει ἄλλο νά δείξει ἀπό τό κατηχητικό σχολεῖο. Γιατί ἐκεῖ θά συναντήσουν τόν Χριστό, πού θά τά ἡμερώσει μέ τόν λόγο του, ἐκεῖ θά βροῦν τήν Ἐκκλησία, πού θά τά προστατεύσει μέ τήν θεία χάρη. Τό κατηχητικό εἶναι τό ἀντίδοτο καί τό λιμάνι, εἶναι ὁ ἀντίποδας κάθε καταλυτικῆς ἐνέργειας τοῦ κόσμου σέ βάρος τῆς ψυχῆς τοῦ παιδιοῦ.

Ἀλλά δέν ἀντιπροσωπεύει μόνο τήν ὑγιᾶ ἀντίσταση. Τό κατηχητικό ἔχει νά προσφέρει στά παιδιά κάτι περισσότερο ἀπό τήν ἰατρεία καί τήν ἀσφάλεια. Τά μαθαίνει τήν γλῶσσα τοῦ Θεοῦ. Σήμερα οἱ ἄνθρωποι μπορεῖ νά γνωρίζουν τίς γλῶσσες καί τοῦ πιό ἄγνωστου λαοῦ, ἀγνοοῦν ὅμως τήν γλῶσσα τοῦ Θεοῦ. Δέν μποροῦν νά τοῦ μιλήσουν, δέν ξέρουν νά συνεννοηθοῦν μαζί του. Κι ἀλίμονο, δέν τόν καταλαβαίνουν πιά. Ὁ πατέρας ἔγινε ξένος, κι ἐμεῖς βάρβαροι γι’ αὐτόν. Ἔτσι χάσαμε τήν χαρά μας· ἡ καρδιά μας πάγωσε, ἡ σκέψη μας σάπισε, δέν ἔχουμε ἐπαφή μέ τήν Ζωή καί τήν Ἀλήθεια. Γιατί νά στερήσουμε ἀπ’ τά παιδιά αὐτήν τήν μόνη εὐκαρία πού τά προσφέρεται, γιά νά χτίσουν τήν ζωή τους σέ μιά συνεργασία μέ τό Θεό; Τό κατηχητικό θά τά μάθει πῶς νά ἐπικοινωνοῦν μαζί του. Εἶναι τό σχολεῖο πού διδάσκει τήν ἱστορία καί τό θέλημά του, ἰνστιτοῦτο ἐκμάθησης τῆς γλώσσας τοῦ Θεοῦ.

Ἀλλά εἶναι ἀκόμη καί τό φροντιστήριο πού ἐκπαιδεύει πῶς νά συνδέουμε τά καλώδιά μας μέ τόν οὐρανό, πῶς νά στήνουμε γέφυρες, γιά νά περνᾶμε στήν χώρα τοῦ Θεοῦ, πῶς νά μπαίνουμε στήν συχνότητά του, νά τόν ἀκοῦμε καί νά τοῦ μιλᾶμε. Πέρα ἀπό τήν γνώση τοῦ Θεοῦ, τό καταπληκτικώτερο, αὐτό πού δέν μπορεῖ νά τό λογαριάσει ὁ κόσμος μέ τήν ἐπιστήμη του καί τήν σοφία του, εἶναι ὅτι τό κατηχητικό δίνει τήν εὐκαιρία καί μαθαίνει τόν τρόπο νά γίνουμε ἐδῶ στήν γῆ πολῖτες τοῦ οὐρανοῦ, νά ζήσουμε στήν πραγματικότητα αὐτοῦ τοῦ κόσμου τά ὑπερφυσικά καί ἀόρατα, νά προγευθοῦμε ἀπό τώρα, μέ μιά ἕκτη αἴσθηση τά μελλούμενα. Ἡ ἄρνηση ζητᾶ ἀποδείξεις γιά ὅλα αὐτά. Ἡ πίστη προβάλλει κάτι πολύ περισσότερο ἀπό θεωρητικούς συλλογισμούς· μιά ἐμπειρική μαρτυρία. Ἡ εἰρήνη καί ἡ γλυκύτητα, πού νιώθουν οἱ καρδιές κοντά στόν Χριστό καί πού δέν ἔχει καμιά σχέση μέ τό στιγμιαῖο «γαργάλισμα» χαρᾶς τοῦ κόσμου, εἶναι τό σπουδαιότερο μάθημα τοῦ κατηχητικοῦ στά παιδιά. Ἐκεῖ δέν θά ἀκούσουν μόνο λόγια· θά μάθουν ἐπίσης νά ζοῦν ἀληθινά τό τώρα καί τό πάντοτε.

Γι’ αὐτό ὅμως χρειάζεται πολλή δουλειά, πολύς κόπος, πολύς ζῆλος, πολλή προσευχή. Καί πρῶτα–πρῶτα νά ἀναγνωρίσουμε τούς ἐχθρούς. Σήμερα τό κατηχητικό βάλλεται κυρίως ἀπό μιά σατανική φιλοσοφία, πού ἐμφιλοχωρεῖ σ’ ὅλων τῶν τάξεων τούς ἀνθρώπους, καί σ’ αὐτούς ἀκόμη τούς θρησκευτικούς καί ἐκκλησιαστικούς, καί ὑπαγορεύει μιά στάση ἀρνητικῆς κριτικῆς ἀπέναντι σ’ αὐτόν τόν ἱερό θεσμό. Ἀμφισβητοῦν τήν σημασία του, ἐνοχλοῦνται ἀπό τό ὄνομα καί τό σχῆμα του, ἀλλά στήν πραγματικότητα κομπλεξάρονται ἀπό τήν προσωπική τους ἀδυναμία νά ζήσουν τό μεγαλεῖο καί τόν ἡρωισμό τῆς πίστεως. Βάλλεται ἀκόμη τό κατηχητικό ἀπό τόν Τύπο καί τήν τηλεόραση μέ κακόβουλες ὅσο καί ψεύτικες «ἔρευνες», πού ἀποπροσανατολίζουν τήν κοινή γνώμη, ἀπό τό σχολεῖο μέ τούς ἀσυνείδητους καί διεστραμμένους δασκάλους, ἀπό τήν οἰκογένεια μέ τούς ἀπληροφόρητους καί προκατειλημμένους γονεῖς, ἀπό τήν ἴδια τήν Ἐκκλησία ἐπίσης, πού εἴτε ἀδιαφορεῖ ἀπορροφημένη στόν διοικητικό ἤ τελετουργικό της φόρτο, εἴτε χρησιμοποιεῖ ἀνεξέλεγκτα πρόσωπα ἀνίκανα ἤ ἀδόκιμα γιά τήν κατήχηση.

Πῶς νά ἀντιμετωπίσουμε ὅλους αὐτούς τούς φοβερούς ἀντιπάλους; Ἀδελφοί μου, ὁ πιό μεγάλος μας σύμμαχος εἶναι τά «ὀψώνιά» τους, πού εἶναι θάνατος, τά «κεράτια» πού δίνουν καί πού δημιουργοῦν πεῖνα γιά τήν ἀληθινή ζωή. Ὁ σάλος καί ὁ σεισμός μέσα στόν ψυχικό κόσμο τῶν παιδιῶν εἶναι ὁ δείκτης τῆς συμβολῆς τους. Τά χαρούμενα καί φωτισμένα πρόσωπα τῶν μαθητῶν τοῦ κατηχητικοῦ εἶναι ὁ δείκτης τῆς δικῆς του προσφορᾶς. Ἡ ἔλλειψη τῆς ἀγάπης ὁδηγεῖ στά ναρκωτικά κι αὐτά στήν αὐτοκτονία· ἀλλά ἡ ἀγάπη τοῦ Θεοῦ ἀναβλύζει ζωή. Ἡ ἀπώλεια τῆς ἀλήθειας παράγει τίς ψευτοφιλοσοφίες κι αὐτές τό ἄγχος· ἀλλά ἡ ἀλήθεια τοῦ Θεοῦ ἐνσταλάζει εἰρήνη. Ὁ νέος κόσμος πού ἀνοίγει τό κατηχητικό μπροστά στά μάτια τῶν παιδιῶν μας κρίνει καταδικαστικά τόν παλιό. Αὐτό δέν μποροῦν ὅμως νά τό ἀξιολογήσουν ὅλοι. Χρειάζεται νά σαλπίσουμε ἐκστρατεία ἐνημερώσεως, νά καλέσουμε σέ συνεργασία ὅσους εἰλικρινά ἀγαποῦν τό παιδί. Μιά κοινή προσπάθεια γονέων, διδασκάλων, κατηχητῶν καί ἱερέων δέν μπορεῖ νά μείνει ἄκαρπη. Ὅταν ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ βρεῖ τόν δρόμο μέχρι τήν καρδιά μας ἔχει τήν δύναμη, σάν τό σπόρο, νά ἀναστηθεῖ μέσα μας μόνος του· «αὐτομάτη γάρ ἡ γῆ καρποφορεῖ» (Μρ 4,28)· ἡ ἀγάπη θά ἐφεύρει τρόπους γι’ αὐτό, ὁ ἐνθουσιασμός θά ξεπεράσει κάθε ἐμπόδιο καί ἡ ἀγωνία θά ὑψώσει πύρινη τήν προσευχή μας στόν Κύριο. Καί ὁ Κύριος δέν θά μᾶς ἀρνηθεῖ τήν εὐλογία του. Κι ἄν χίλιοι μᾶς πολεμοῦν στό ἔργο τῆς κατηχήσεως, «μείζων ἐστίν ὁ ἐν ἡμῖν ἤ ὁ ἐν τῷ κόσμῳ» (Α’ Ἰω 4,4). Μαζί του θά βροῦμε καί θά φέρουμε στήν Ἐκκλησία τίς ψυχές πού σημάδεψε γιά τόν ἑαυτό του καί γιά τήν σωτηρία.

(Στέργιος Ν. Σάκκος, ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)

Ηλεκτρονικές κάρτες. Προπομποί Αντιχρίστου;

Κατά διαστήματα στην πολιτική ζωή του τόπου μας μερικές ενέργειες δίνουν την εντύπωση ότι δεν είναι τυχαίες και μεμονωμένες αλλά αποτελούν σταδιακή εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου.

Τί σχεδίου; Σχεδίου επιβολής ενός συστήματος έλεγχου των πάντων. Ένα τέτοιο σύστημα προωθείται με τη λεγόμε νη «Κάρτα του Πολίτη», που θα κληθού με να παραλάβουμε το 2011. Με αυτή την ηλεκτρονική κάρτα δημιουργείται ή υποδομή για τον πλήρη έλεγχο μελλον τικά της ζωής των πολιτών.

Αν όμως αυτό είναι ανησυχητικό και επικίνδυνο όσον άφορα στο θέμα των παραβιάσεων της ιδιωτικής ζωής, υπάρχει και κάτι άλλο ανησυχητικότερο και πολύ πιο επικίνδυνο. Αυτό είναι ό σχεδιασμός του Υπουργείου Οικονομικών να υποχρεώσει τούς πολίτες να παραλάβουν και μία άλλη κάρτα πού θα τούς διευκολύνει, λένε, στη συγκέντρωση των αποδείξεων στις οικονομικές τους συναλλαγές. Είχε γίνει σχετική ανακοίνωση στα τέλη του περασμένου Μαΐου. Είχαμε μάλιστα γράψει και εμείς για το ζήτημα αυτό σχετικό σχόλιο στο περιοδικό μας («Ό Σωτήρ», τεύχος 2004/1 Ιουλίου 2010, σελ. 301-302).

Ανακοινώθηκε δηλαδή τότε ότι μεταξύ των λύσεων πού εξετάζονται από το Υπουργείο για τον τρόπο υποβολής των αποδείξεων στις Εφορίες προκειμένου να δικαιολογηθεί ή έκπτωση του φορολογητέου εισοδήματος, είναι και ή προμήθεια μιας ειδικής κάρτας με γραμμωτό κώδικα (bar code). Με τη βοήθεια αυτής της κάρτας θα ενημερώνεται κατευθείαν το σύστημα ΤΑΞΙΣ του Υπουργείου Οικονομικών για το ύψος και το είδος της κάθε συναλλαγής· και έτσι, έλεγαν, δεν θα χρειάζεται στο τέλος του έτους να καταγράφει ό καθένας μία-μία τις τυχόν αποδείξεις του στη φορολογική του δήλωση.

Σε ποιο πρότυπο κωδικοποιήσεως θα βασίζεται αυτή ή κάρτα; Θα βασίζεται, λένε, στο σύστημα ΕΑΝ-13, πού αποτελεί την ευρωπαϊκή έκδοση του συστήματος UPC πού εφαρμόζεται στην Αμερική.

Έδώ ακριβώς όμως, στο συγκεκριμένο σύστημα, βρίσκεται το πρόβλημα. Διότι αυτό το σύστημα περιέχει στην ίδια τη δομή του τον αριθμό 666, δηλαδή τον αριθμό του Αντίχριστου, όπως αυτός έχει προφητευθεί στο 13ο κεφάλαιο, στίχοι 16 έως 18, του ιερού βιβλίου της «Αποκαλύψεως». (Οι δύο ίσόπαχες γραμμές στην αρχή, στο μέσον και στο τέλος του κώδικα αντιστοιχούν στον αριθμό 6, και επομένως σε κάθε χρήση αυτού του κώδικα περιέχεται ό αριθμός 666). Και περιέχεται πράγματι, αφού αυτό το παραδέχεται και ό ίδιος ό δημιουργός του κώδικα UPC (ΕΑΝ-13). Για όσους τυχόν αμφιβάλλουν, σημειώνουμε έδώ την ιστοσελίδα του για να βεβαιωθούν: http://www.iaurerupc.com. (Δείτε την ενότητα 6 στο: Have a question?).

Στο σημείο μάλιστα της «Αποκαλύψεως» πού αναφέραμε (ιγ' 16-18), προφητεύεται ότι ή χρήση του αριθμού 666 θα γίνεται για τις οικονομικές συναλλαγές: «ίνα μή τις δύνηται άγοράσαι ή πωλήσαι εί μη ό έχων το χάραγμα, το όνομα του θηρίου ή τον αριθμόν του ονόματος αυτού... και ό αριθμόςαυτού χξς'»- ώστε να μην μπορεί κανείς να πουλήσει ή να αγοράσει παρά μόνο εκείνος πού έχει το χάραγμα, δηλαδή το όνομα του θηρίου ή τον αριθμό του ονόματος του... και ό αριθμός του είναι 666.

Αυτά ισχύουν με βάση όσα είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Μάιο. Όμως στις 28 του περασμένου Σεπτεμβρίου, μετά από συνάντηση του με το προεδρείο της Ενώσεως Ελληνικών Τραπεζών, ό Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι πλέον προωθείται ή χρήση ηλεκτρονικής χρεωστικής κάρτας.

Ποιά ακριβώς μορφή θα έχει αυτή ή κάρτα και αν θα υπάρχει επιπρόσθετα και σ'αυτή γραμμωτός κώδικας (bar code) ό Υπουργός δεν θέλησε να το διευκρινί σει. Δήλωσε ότι θα «είναι ένα σύστημα, το όποιο είναι μάλλον καλύτερο από το σύστημα με το barcode» και τόνισε ότι το όλο θέμα είναι υπό μελέτη. Συμπλήρωσε Όμως ό κ. Υπουργός και κάτι φοβερό: Το σύστημα αυτό, είπε, «είναι ένας τρόπος να εξοικειωθεί ό πολίτης με τη λογική της χρεωστικής κάρτας, γιατί έτσι περνάμε όλο και περισσότερο στη μη χρήση μετρητών, πού είναι απαραίτητο για το ελληνικό οικονομικό σύστημα».

Αυτή ή δήλωση είναι πολύ ανησυχητική. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι με το άρθρο 20 του νόμου 3842 του 2010 υποχρεώνονται οι πολίτες τις αγορές άνω των 1.500 ευρώ να τις πραγματο ποιούν όχι με ρευστό χρήμα αλλά με κάρτες ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα πριν από την κατάργηση του χρήματος και την επιβολή ενός οικονομικού ολοκληρωτισμού τύπου Αντίχριστου, όπου - εάν μάλιστα τελικά χρη σιμοποιηθεί και ό ραβδωτός κώδικας - δεν θα μπορεί κάποιος να πουλήσει ή να αγοράσει παρά μόνο εκείνος πού έχει το χάραγμα, δηλαδή το όνομα του θηρίου ή τον αριθμό τού ονόματος του: «ίνα μη τις δύνηται άγοράσαι ή πωλήσαι εί μη ό έχων το χάραγμα», το χξς' (666)! Και με το μέτρο λοιπόν αυτό οδεύουμε σε σταδιακή κατάργηση του χρήματος και καθιέρωση μόνο ηλεκτρονικού τρό που συναλλαγών, πράγμα πού το βε βαίωσε και ό Υπουργός Οικονομικών στις παραπάνω δηλώσεις του, λέγοντας ότι «συνδυάζεται το μέτρο αυτό με όλες τις ρυθμίσεις πού έχει το νέο φορολογικό πλαίσιο για τη χρήση όλο και λιγότερων μετρητών στην ελληνική οικονομία».

Αλλά, κύριε Υπουργέ, γιατί αυτό το μέτρο «είναι απαραίτητο για το ελληνικό οικονομικό σύστημα»; Τί το τόσο ιδιαίτερο έχει ή ελληνική οικονομία, ώστε ειδικά γι' αυτή, και μόνο γι' αύτη, να εί ναι απαραίτητος αυτός ό τρόπος; Γιατί καθιερώνετε τέτοιο σύστημα πού δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως; Αυτό επιβεβαιώνεται και από την απάντηση πού έδωσε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Κώστα Πουπάκη ό αρμόδιος Επίτροπος Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης, Ελέγχου και Καταπολέμησης της άπατης κ. Algirdas Semeta: «Ή Επιτροπή, είπε, δεν γνωρίζει την ύπαρξη παρόμοιων συστημάτων σε κράτη - μέλη βάσει των όποιων συγκεντρώνονται δεδομένα, γενικά, κατά την αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών μέσω ατομικής ηλεκτρονικής κάρτας». Σημείωσε μάλιστα ακόμη ότι «ή χρήση ατομικών καρτών με γραμμω τό κωδικό συνεπάγεται την επεξεργα σία των προσωπικών δεδομένων των πελατών», πράγμα πού, όπως είπε, πρέ πει να γίνεται με βάση τη σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, για να μην υπάρξει κίνδυνος παραβιάσεως «του θεμελιώδους δικαιώματος της προστασίας των προσωπικών δεδομένων».

Τί συμβαίνει επιτέλους στην Ελλάδα; Και τελικά μήπως όλη αύτη ή περίφημη οικονομική κρίση δεν είναι παρά σχεδιασμένο τέχνασμα για να καταπτοηθεί ό λαός μας {αυτός ό λαός πού παρουσίαζε τη μεγαλύτερη αντίσταση παγκοσμίως στα ηλεκτρονικά δεσμά) και να υποχρεωθεί να υποταχθεί στην επερχόμενη παγκόσμια δικτατορία;

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι ή Ελλάδα σπρώχθηκε στο χείλος του οικονομικού γκρεμού, παρόλο πού, με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(ΔΝΤ), όπως απο κάλυψε ό δημοσιογράφος Γιώργος Δελαστίκ στην εφημερίδα «Έθνος», το εξω τερικό της χρέος ανέρχεται στο 163% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της (ΑΕΠ), τη στιγμή πού και της Ίδιας της Γερμανίας το χρέος ανέρχεται στο 161%, της Γαλλίας στο 190,6%, της Δανίας στο 197%, της Ελβετίας στο 276.5%, του Βελγίου στο 275,6%, της Ολλανδίας στο 310,5% και της Αγγλίας στο 431% του ΑΕΠ της; Υπάρχει άλλη εξήγηση γι αυτό το φαινόμενο; Θα προχωρήσει λοιπόν παρ' όλα αυτά ή Κυβέρνηση σε μια τέτοια ενέργεια ανερμήνευτη και απαράδεκτη, πού αποτελεί προστάδιο της κυριαρχίας του Αντίχριστου; Δεν θα θέλαμε ούτε να το δια νοηθούμε!

Μέχρι τη στιγμή πού γράφονται oil γραμμές αυτές δεν έχει γνωστοποιηθεί ή ακριβής μορφή των σχεδιαζόμενων συστημάτων. Γι’ αυτό και τα ερωτήματα είναι πολλά και βασανιστικά: Θα υπάρχει τελικά ή όχι ραβδωτός κώδικας με το 666 στη νέα κάρτα; Και, αν υπάρχει, θα δεχθούμε οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί να παραλάβουμε μια τέτοια προσωπική μας κάρτα (ένα είδος ταυ τότητας), στην όποια έχει αποτυπωθεί ό αριθμός τουΑντίχριστου; Σ' αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται μόνο για τον κίνδυνο έλεγχου των πάντων πού έχουν τα παρόμοια συστήματα {όπως και ή λεγόμενη «Κάρτα του Πολίτη»), αλλά για κάτι πολύ σοβαρότερο: Στον ραβδωτό κώδικα υπάρχει ό αριθμός 666! Ή «Κάρ τα του Πολίτη» είναι μεν επικίνδυνη ως προς τον έλεγχο των προσωπικών μας στοιχείων, δεν έχει όμως τον αριθμό 666 και δεν χρησιμοποιείται για οικονομικές συναλλαγές. Ενώ ή κάρτα για την όποια μιλάμε λειτουργεί ακριβώς με βάση τον κώδικα πού περιέχει τον αριθμό του Αντίχριστου και χρησιμοποιείται για τις οικονομικές δοσοληψίες, πράγμα όμως πού προσβάλλει καίρια την Ίδια την πίστη μας! Με τον Ίδιο κώδικα είναι σημασμένα από χρόνια και τα περισσότερα προϊόντα πού κυκλοφορούν στο εμπόριο. Όμως είναι άλλο πράγμα να υπάρχει ό αριθμός πάνω σε ένα προϊόν και άλλο να βρίσκεται σε προσωπική μας κάρτα. Αυτάτο δεύ τερο αποτελεί ένα προστάδιο πραγματο ποιήσεως της προφητείας της «Αποκαλύψεως», πού κάνει λόγο για προσωπι κό αριθμό τοποθετημένο στο χέρι ή στο μέτωπο, χωρίς τον όποιο θα είναι αδύνα τη κάθε οικονομική μας συναλλαγή. Συνεπώς: 'Αν ή σχεδιαζόμενη κάρτα έχει ραβδωτό κώδικα (barcode) με το 666, είναι απολύτως απαράδεκτη. Αλλά και αν δεν έχει bar code άλλα είναι ηλεκτρονική χρεωστική κάρτα, και πάλι είναι άκρως επικίνδυνη, διότι οδηγεί σε τρόπο συναλλαγής παρόμοιο με τον προφητευόμενο για την περίοδο κυρι αρχίας του Αντίχριστου. Το θέμα είναι έτσι και αλλιώς πολύ σοβαρό και δικαίως οι πιστοί αναμένουμε και την άμεση και αποφασιστική παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου, όπως επίσης και του Αγίου Όρους, των θεολογικών Σχολών και άλλων εκκλησιαστικών φορέων. Περιμένουμε και την αντίδραση της Ίδιας της Ακαδημίας Αθηνών, δεδομένου ότι το ζήτημα είναι και εθνικό!

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώθηκαν εφέτος από τη μεγάλη ήμερα πού ή Ελλάδα αντέταξε το ανυποχώρητο ΟΧΙ στο φασιστικό τέρας και άλλαξε την πορεία του πολέμου. Στην ιερή επέτειο αυτής της ηρωικής ημέρας ας είναι αποφασισμένος και ό καθένας από μας να αντιτάξει, αν απαιτηθεί, ένα δεύτερο ανυποχώρητο ΟΧΙ στον επερχόμενο νέο εφιαλτικό φασισμό της προ του Αντίχριστου εποχής.

"Ο ΣΩΤΗΡ" 1/11/2010

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com