31 Μαΐ 2012

Ερμής Τρισμέγιστος και η έλευση του Χριστού


ΕΡΜΗΣ ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ.
1. Ερμής Τρισμέγιστος και ερμητικά κείμενα.
Με την  άνοδο του νεοπαγανισμού στην χώρα μας, παρατηρείται προσπάθεια συμβιβασμού Χριστιανισμού και ειδωλολατρίας από της μετριοπαθέστερες πτέρυγες των δευτέρων. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, προβάλλεται ο ισχυρισμός, ότι η ύπαρξη Υιού και Λόγου του Θεού ήταν γνωστή στους αρχαίους και συγκεκριμένα από τον Ερμή τον επιλεγόμενο Τρισμέγιστο και ότι ο ερχομός του Χριστού προφητεύθηκε από αυτόν. Στο παρόν θ’ ασχοληθούμε με τον ισχυρισμό αυτό για να δούμε αν πράγματι ο Υιός και Λόγος του Θεού ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες, πριν ο ίδιος σαρκωθεί και αποκαλύψει τον εαυτό Του.  
Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος είναι ένα μυθικό πρόσωπο, συγκριτιστικό παράγωγο των ελληνιστικών χρόνων. Πρόκειται για κράμα του μυθικού ελληνικού Ερμή και του αιγυπτιακού Θωθ. Ο Θωθ ήταν σεληνιακή θεότητα και η λατρεία του περιλάμβανε την μαγεία, όπως και του Ερμή. Γι’ αυτό και κατά την ελληνιστική περίοδο στην Αίγυπτο, οι Έλληνες τον ταύτισαν με τον Ερμή[1].  

Ανέλαβε και επίσημα ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Σερβίας, Tomislav Nikolić


Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Σερβίας, κ. Tomislav Nikolić, ορκίσθηκε σήμερα  στην αίθουσα της Βουλής, και έτσι άρχισε η πενταετής θητεία του., Το κείμενο της ορκωμοσίας του κ. Nikolić έχει ως εξής:

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Γένεσις και εξέλιξις της πατρομαχικής μεταπατερικότητας (6ον)


ΓΕΝΕΣΙΣ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΙΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΟΜΑΧΙΚΗΣ ΜΕΤΑΠΑΤΕΡΙΚΟΤΗΤOΣ
(6ον)
Τοῦ Πρωτοπρεσβυτέρου π. Θεοδώρου Ζήση
Ἐνδεικτικές ἐλάχιστες θέσεις τῶν ἐπί ἑξήντα τώρα ἔτη δρώντων μεταπατερικῶν Οἰκουμενιστῶν δείχνουν ὅτι δυστυχῶς ἄργησε νά ἀφυπνισθῆ καί νά ἀντιδράσει τό ὑγιές μέρος τῆς Ἐκκλησίας.
Ὁ πατριάρχης Ἀθηναγόρας ἀναγνωρίζει πρωτεῖο στόν Πάπα Παῦλο τόν Β΄, χωρίς μετάνοια καί ἀποκήρυξη τῶν πλανῶν. Τόν κατατάσσει εὐθύς μετά τόν ὁμώνυμό του ἀπόστολο Παῦλο καί ὡς ἕνα ἀπό τους μεγαλύτερους πάπες τῆς ἱστορίας 31.
Ἡ αἵρεση τοῦ Filioque γιά τόν Ἀθηναγόρα δέν ἀποτελεῖ ἐμπόδιο γιά την ἕνωση τῶν ἐκκλησιῶν. Ἡ ἀντιρρητική θεολογία τῶν Ἁγίων Πατέρων δεν χρειάζεται στούς καιρούς μας. 

Πρωτοπρ. Βασίλειος Α. Γεωργόπουλος, Η κίνησις «Ἐγώ Εἰμί» ( Ι ΑΜ)


Portrait
Η ΚΙΝΗΣΙΣ «ΕΓΩ ΕΙΜΙ» (Ι ΑΜ)
Μία παραθρησκευτική κίνησις μέ διεθνῆ παρουσίαν
Τοῦ Πρωτ. Βασιλείου Ἀ. Γεωργοπούλου, Λέκτωρος Θεολογικῆς Σχολῆς Α.Π.Θ
Ἱδρυτές τῆς παραθρησκευτικῆς κίνησης «Ἐγώ Εἰμί» ὑπῆρξαν ὁ Guy W. Balland (1878-1939) και ἡ σύζυγός του Ε.  Balland (1886- 1971)1. Ἀμφότεροι εἶχαν θητεύσει προηγουμένως στό χῶρο τῆς Θεοσοφίας, ἀπʼ ὅπου καί παρέλαβαν τίς ἀντιλήψεις γιά τούς «Ἀναληφθέντες διδασκάλους», τήν «Μεγάλη Λευκή Ἀδελφότητα» κ.ἄ 2.
Ὁ G. W. Balland καί ἡ σύζυγός του σʼ ἔντυπα τῆς ὀργάνωσης διαφημίζονται ὡς οἱ «ἔμπιστοι ἀγγελιοφόροι» τοῦ ἀναληφθέντος Κυρίου Ἁγ. Γερμανοῦ (Saint Germain).
(Ὁ S. Germain πρόκειται περί Γάλλου ἀποκρυφιστῆ καί τυχοδιώκτη τοῦ 18ου αἰῶνος, πού διέδιδε ὅτι ἦταν ἡλικίας 1000 καί πλέον ἐτῶν, καί ὅτι στό παρελθόν εἶχε μετενσαρκωθεῖ πολλές φορές. Διέδιδε καί καλλιεργοῦσε γύρω ἀπό τον ἑαυτό του ἀπίστευτα φαντασιοκοπήματα. Τούς μύθους σχετικά με τό πρόσωπό του θά τούς υἱοθετήσουν πολλές ἀποκρυφιστικές ὀργανώσεις καί θά τούς ἀναπαραγάγουν περαιτέρω).

Ιερομόναχος Φίλιππος (Θωμάδων), Η θεωρία των προσεγγίζει τον καταδεδικασμένον Αρειανισμόν


Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΔΕΔΙΚΑΣΜΕΝΟΝ ΑΡΕΙΑΝΙΣΜΟΝ
Ἀγαπητὲ κύριε Διευθυντὰ τοῦ Ὀρθοδόξου Τύπου, χαίρετε ἐν τῷ Ἀναστάντι Χριστῷ.
Δεχθῆτε παρακαλῶ τὰς εὐχαριστίας μου διὰ τὴν δημοσίευσιν τοῦ μικροῦ μου ἄρθρου (Ὁ Ἀλλὰχ εἶναι ὁ οὐράνιος Πατέρας;). Ἔκτοτε ἔχω δεχθεῖ πολλὰ τηλεφωνήματα καὶ ἐπιστολὲς Μοναχῶν καὶ εὐλαβῶν Χριστιανῶν, οἱ ὁποῖοι χάρηκαν διὰ τὴν ἀποκατάστασιν τῆς ἀληθείας.
Οὕτως, ὁ Γέρων Παΐσιος δὲν εἶπε ποτὲ ὅτι ὁ Ἀλλὰχ εἶναι ὁ οὐράνιος Πατέρας, ὅπως διατείνεται ὁ κ. Καριώτογλου, οὔτε ὅτι ἔχουν βάπτισμα κανονικὸ οἱ Φράγκοι καὶ οἱ Προτεστάντες, ὅπως διαδίδει ὁ ἱερέας π. Νικόλαος Λουδοβίκος..
Ἀποτελεῖ τουλάχιστον αὐθαιρεσίαν νὰ χρησιμοποιοῦμε τὸ κῦρος ἐναρέτων Γερόντων τῆς ἐποχῆς μας, διὰ νὰ ὑποστηρίξουμε τὶς προσωπικές μας ἀπόψεις.

Μεξικό: ΄Εβγαλε τα μάτια του πεντάχρονου γιου της κατά τη διάρκεια σατανιστικής τελετής


satanicritual
CIUDAD NEZAHUALCÓYOTL, MEXICO (BNO NEWS)
Η αστυνομία στο κεντρικό Μεξικό έχει συλλάβει αριθμό μελών μιας οικογένειας, καθώς η μητέρα φέρεται να προέβη σε μια αποτρόπαια πράξη, βγάζοντας με τα ίδια της τα χέρια, τα μάτια του πεντάχρονου γιού της κατά τη διάρκεια σατανιστικής τελετής.
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το πρωτοφανές αυτό περιστατικό συνέβη στην πόλη Nezahualcóyotl, κοντά στο Mexico City, πρωτεύουσα του Μεξικού, όταν γείτονες κατήγγειλαν στην αστυνομία ότι ακούγονταν κραυγές από το κτίριο στο οποίο η οικογένεια επιδιδόταν στο μακάβριο έργο της.
Ο επικεφαλής του Υπουργείου Ασφάλειας Salvador Neme, επιβεβαίωσε το περιστατικό, εξηγώντας ότι οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο χώρο του επεισοδίου, βρήκαν τα μέλη της οικογένειας στο σπίτι. Οι συγγενείς φέρονται να έχουν δηλώσει ότι σκόπευαν να σκοτώσουν το παιδί «για να εξορκίσουν το δαίμονα» και «ν’ αποτρέψουν το σεισμό και να σώσουν αυτόν τον επίγειο κόσμο». 

Ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, στόχος του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ


Έλληνες, αν αυτά θέλετε, αυτά να ψηφίσετε αλλά μετά τις εκλογές μην παραπονιέστε για τις συνέπειες των επιλογών σας!!!
***
Έλληνες, τα κόμματα που ψηφίζετε δεν έχουν θέσεις μόνο για την οικονομία…!!!
***
Ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας, στόχος του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ
Το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
        v ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΑΛΗΣ
ΕΝΟΤΗΤΑ Α' ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΕΡΓΑΣΙΑ
ΣΤΟΧΟΣ 2
Για μια δημόσια και δωρεάν δημοκρατική παιδεία, ανοιχτή στην κοινωνία και στις ανάγκες της

Οι θέσεις του Α. Τσίπρα για το μάθημα των Θρησκευτικών όπως προκύπτουν από δύο επιστολές τουΑλέξης Τσίπρας:
  • Διεκδικούμε την εξίσωση όλων των θρησκευτικών δογμάτων
  • Απαράδεκτα τα υποχρεωτικά Θρησκευτικά να καταργηθούν και να αντικατασταθούν από τη θρησκειολογία
  • Ανεπίτρεπτος ο εκκλησιασμός, η υποχρεωτική πρωινή προσευχή στα σχολεία, και η ανάρτηση χριστιανικών εικόνων και συμβόλων στις τάξεις μαθημάτων κ.α.
***
Οι θέσεις του Α. Τσίπρα για το μάθημα των Θρησκευτικών όπως προκύπτουν από δύο επιστολές του  ντοκουμέντα στους Μεταπτυχιακούς φοιτητές της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ

Κυκλοφορεί το φύλλον της 1.6.12 του «Ορθοδόξου Τύπου»


Ἰδιαιτέρως σημαίνοντα ἄρθρα ἀπαρτίζουν τό φύλλον τῆς 1ης Ἰουνίου. Ἐκ τῶν ἐξεχόντων διακρίνονται τά ἑξῆς:
Δὲν εἶμαι μασῶνος! Ἀσυμβίβαστος ἡ ἰδιότης τοῦ μασώνου μὲ τὴν Ὀρθοδοξίαν. Ἐπισημαίνει εἰς ἐπιστολήν του πρὸς τὸν «Ο.Τ.» ὁ Σεβ.. Μητροπολίτης Κερκύρας.
Ἀπὸ τὸ 1453 εἰς τὸ 2012: Τότε τὸ Βυζάντιον προσέφευγεν εἰς τὴν παπικὴν δύσιν, σήμερον, εἰς τὴν προτεσταντικὴν δύσιν. Ἰδία ἀποσύνθεσις, ἰδία διάλυσις, ἰδία ἐξασθένησις τοῦ στρατοῦ.

30 Μαΐ 2012

Αιτωλίας Κοσμάς – «Σήμερα με την παναίρεση του Οικουμενισμού και τον συγκρητισμό που απλώνεται παντού και στα εγχειρίδια ακόμη του σχολικού μαθήματος των Θρησκευτικών, πολεμούν την Θεότητα του Χριστού μας»


Ποιμαντορική Εγκύκλιος για την Εορτή της Πεντηκοστής 2012
Προς  το  Χριστεπώνυμον  Πλήρωμα
της  καθ’  ημάς  Ιεράς  Μητροπόλεως
Η σημερινή ευαγγελική περικοπή μας δίνει την αφορμή να υπογραμμίσουμε μεγάλες αλήθειες. 
 Όπως μας ανέφερε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ο Κύριος ανέβηκε στο Ναό των Ιουδαίων και μίλησε στα πλήθη του λαού. Εώρταζαν την εορτή της σκηνοπηγίας και γι’ αυτό όλοι συνωστίζονταν στις αυλές του Ναού. 
Υπήρχε όμως μια εξαίρεσι. Οι Φαρισαίοι, οι σύνεδροι του Ιουδαϊκού συνεδρίου, οι πνευματικοί ηγέτες του λαού, αδιαφορούσαν για την ιερότητα της ημέρας της εορτής και συζητούσαν πως θα οργανώσουν την σύλληψι και το θάνατο του Ιησού. Έστειλαν μάλιστα στρατιώτες για να τον συλλάβουν. 
 Την ώρα εκείνη ο Κύριος μιλούσε στο λαό για το Άγιο Πνεύμα, που θα δεχόταν οι πιστοί. Οι στρατιώτες πλησίασαν τον Κύριο, Τον άκουσαν, Τον εθαύμασαν, επέστρεψαν όμως άπραγοι και είπαν στους Φαρισαίους: 

Πατρικές νουθεσίες Γέροντος Πορφυρίου


Γέροντος ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ (1906-1991)
Από πατρικές νουθεσίες του
* Μια θρησκεία μόνον είναι, η Ορθόδοξος Χριστιανική Θρησκεία. Και το πνεύμα αυτό το ορθόδοξον είναι το αληθές. Τα άλλα πνεύματα, είναι πνεύματα πλάνης και οι διδασκαλίες είναι μπερδεμένες.
* Και διάβολος υπάρχει και όλα όπως τα γράφει η Γραφή υπάρχουνε. Και διάβολος και κόλαση και όλα.
* Ο άνθρωπος έχει φτιάξει πολλούς θεούς, και οι θεοί είναι πάρα πολλοί. Ακόμη και αυτοί οι άσωτοι, οι άθεοι πιστεύουνε στον Θεό, όχι στον αληθινό, αλλά εις την σάρκα, εις τα πάθη, στην ύλη..., όλοι κάτι λατρεύουνε... Σ' αυτό που λατρεύει κανείς σ' αυτό δουλεύει. Δηλαδή είσαι πόρνος, είσαι άνθρωπος της σαρκός, δουλεύεις για την σάρκα, για την ύλη.
* ... η αλήθεια είναι στην Ορθοδοξία... Υπάρχουν πολλά φώτα, που βλέπει κανείς και εντυπωσιάζεται, μα ένα είναι το φως το αληθινόν... αξίζει να λατρέψει κανείς τον μόνον αληθινόν Θεόν, τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν... Οι αλήθειες του Θεού, όπως τις έχει πει, από την αρχή, αυτές είναι. Δεν υπάρχουνε άλλες αλήθειες, νέες, επειδή ο κόσμος προόδεψε και η επιστήμη και οι άνθρωποι πήγανε στα άστρα...

Γιγαντιαίο τζαμί 15.000 τετραγωνικών ζήτησε ο Ερντογάν!


Τα σχέδια του για την κατασκευή ενός τεράστιου τζαμιού στην ανατολική Κωνσταντινούπολη, το βυζαντινό Πέραν, αποκάλυψε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Ταγίπ Ερντογάν.
Το νέο τζαμί που ονειρεύεται ο Ερντογάν θα καλύπτει έκταση 15.000 τετραγωνικών μέτρων. Οι εργασίες κατασκευής του θα ξεκινήσουν εντός του καλοκαιριού. Το τζαμί θα χτιστεί σε έναν λόφο, ώστε να είναι ορατό από όλη την Κωνσταντινούπολη.
Η νεοθωμανική μεγαλομανία τελικά δεν κρύβεται!

Εκπονήθηκε πρότυπο μεταφοράς ραδιοσήματος μέσω του ανθρωπίνου σώματος


Εκπονήθηκε πρότυπο μεταφοράς ραδιοσήματος μέσω του ανθρωπίνου σώματος
Φωτογραφία: EPA
Το Ινστιτούτο Μηχανικών Ηλεκτροτεχνικής και Ηλεκτρονικών (IEEE), το οποίο εκπονεί τα πλέον ποικίλα πρότυπα στον τομέα της ραδιοηλεκτρονικής, δημοσίευσε έγγραφο, που περιγράφει το δίκτυο, το οποίο στο μέλλον μπορεί να γίνει πρωτόκολλο για την επικοινωνία μεταξύ εμφυτευμάτων στο ανθρώπινο σώμα.
Η προδιαγραφή λαμβάνει υπόψη της την ποικιλία των ιδιοτήτων, που προσιδιάζουν στο σώμα και εμποδίζουν τη μεταφορά των αδύναμων ραδιοσημάτων. Στο IEEE τονίζουν ότι το πρότυπο επιτρέπει να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο, προστατευμένο και γρήγορο κανάλι πληροφόρησης. Η ταχύτητά του μπορεί να φτάσει τα 10 Mbit/sec.

Χωρίς το Τάμα, το χρέος όλων για αναγέννησιν του Έθνους δεν εκπληρώνεται (ΕΠΙΣΤΟΛΗ πρὸς την Δ.Ι.Σ της Εκκλησίας της Ελλάδος)


ΙΔΡΥΜΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΕΩΣ ΗΘΙΚΩΝ & ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ
ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΤΑΜΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΟΛΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ  ΔΕΝ ΕΚΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ 
Ἐπιστολὴ 607/30.5.2012
Ἡ Ἱστορία ἦταν καὶ παραμένει ἀδέκαστος καὶ ἐνώπιον αὐτῆς μετὰ πάσης διαφανείας δὲν κρινόμεθα μόνον ἀλλὰ ταυτοχρόνως ἔχομε χρέος νὰ ἀφήνωμε νέες ὑποθῆκες εἰς τὴν Χώρα καὶ τὸν Λαὸ τοῦ Θεοῦ. Προσευχόμεθα εἰς τὸν Κύριον ὅλων τῶν Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν, ὅπως φωτίσῃ τὰ διαβήματα τῶν ἁρμοδίων καὶ ὁ Ναὸς τοῦ Ὑψίστου ἀρχίσει τὴν Θεία Ἀνέγερσίν του.

Ποια είναι η Αγγελική Κιάου που έφερε το αλαλούμ στις Πανελλαδικές


Ποια είναι η Αγγελική Κιάου που έφερε το αλαλούμ στις Πανελλαδικές

Δείτε και:-Ποιοί υπέγραψαν το Σχέδιο Ανάν το 2004 και σήμερα έχουν σχέση με την Παιδεία;.

Οταν η άγνωστη, στο ευρύ κοινό, δικηγόρος και φιλικά προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ Αγγελική Κιάου εκλήθη να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας στην κρίσιμη συγκυρία των Πανελληνίων εξετάσεων κανείς δεν φανταζόταν ότι σε μια εβδομάδα θα γίνονταν τόσα πολλά λάθη και αστοχίες !

Αλωνίζουν οι Σέκτες στη Σερβία


200.000 Σεκταριστές στη Σερβία –  У Србији 200.000 секташа
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ -  Ανησυχητικά στοιχεία  
Από τις 150 αιρέσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα, η πιο επιθετική είναι  η  Black Rose, που οι οπαδοί  της πίνουν αίμα  ανθρώπων και ζώων.
Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία παρουσίασε ο ειδικός σε  θέματα αιρέσεων  Δημήτριος Pastuović . Στη Σερβία δήλωσε υπάρχουν πάνω από 150 αιρέσεις , οι οποίες ασκούν  επιρροή  σε πάνω από 200.000 άνθρώπους. 
Επομένως, δεν εκπλήσσει η  τραγωδία των σατανιστών στο Ζέμουν, όπου την περασμένη εβδομάδα  μια γυναίκα σκότωσε το μωρό της μόλις 40 ημερών, με 15 μαχαιριές και στην πόρτα του σπιτιού της είχε  ζωγραφισμένα  σημάδια σατανιστικής αίρεσης!

Πατρών Χρυσόστομος: (Λαθρο) Μεταναστευτικό: Η βραδυφλεγής βόμβα γιά την Ελλάδα


(Λαθρο) Μεταναστευτικό:
Ἡ βραδυφλεγής βόμβα γιά τήν Ἑλλάδα
τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
Τό πιό μεγάλο πρόβλημα πού ἀντιμετωπίζει ἡ χώρα μας σήμερα καί θά ἔχῃ πολλές συνέπειες γιά τό μέλλον, εἶναι δυστυχῶς τό μεταναστευτικό, τό ὁποῖο παρά τίς ὅποιες συζητήσεις καί προβληματισμούς, παραμένει ἄλυτο. Ὅλη ἡ Ἑλλάδα τό ἀντιμετωπίζει, ἐξαιρέτως ὅμως κάποιες πόλεις πού λόγῳ τῆς γεωγραφικῆς τους θέσης εἶναι πύλες εἰσόδου, ἤ ἐξόδου, ὅπως εἶναι ἡ δική μας πόλη ἡ Πάτρα.
Χρόνια τώρα ἀσχολοῦνται οἱ πάντες μέ τό φλέγον αὐτό θέμα, ἀλλ’ ὅμως παραμένει ἡ μεγάλη πυορροοῦσα πληγή παρά τά ὅποια πρόσκαιρα (καί ἀναποτελεσματικά) ἐπιθήματα.

Πρωτοπρ. Θεόδ. Ζήσης, Πώς να εκκλησιάζονται οι Χριστιανοί (Δ')

29 Μαΐ 2012

Μια Βυζαντινή Πριγκίπισσα εκπολιτίζει τη Δύση. Ιδιαίτερα τη Γερμανία


Μια Βυζαντινή Πριγκίπισσα εκπολιτίζει τη Δύση. Ιδιαίτερα τη Γερμανία
Ἀπερίγραπτη ἦταν ἡ χαρά τοῦ βασιλιά της Γερμανίας Ὄθωνα Α´, ὅταν ἐπιτέλους πληροφορήθηκε ὅτι ὁ αὐτοκράτορας τοῦ Βυζαντίου Ἰωάννης Τσιμισκής δέχθηκε την πρότασή του νά συνδεθοῦν με συγγένεια οἱ δύο δυναστεῖες. Η πριγκίπισσα Θεοφανώ, ἡ ἀδελφή τοῦ Βασιλείου, πού ἀργότερα ἐπονομάσθηκε Βουλγαροκτόνος, θα παντρευόταν τό διάδοχο της Γερμανίας Ὄθωνα.
Τήν πολύ μεγάλη χαρά τοῦ βασιλιά της Γερμανίας καί τῶν ὑπηκόων του γιά την τιμή πού ἔπαιρναν μέ τό συνοικέσιο ἐκεῖνο φανερώνουν μερικές λεπτομέρειες τῶν γάμων τοῦ Ὄθωνα μέ τή Θεοφανώ.
Οἱ ἀνώτεροι Γερμανοί μεγιστάνες μέ ἐπικεφαλής τόν ἐπίσκοπο Θευδέριχο, πού ἦταν συγγενής τοῦ βασιλιά εἶχαν πάει στην Κωνσταντινούπολη, γιά νά κανονίσουν το θέμα αὐτό.
Ὁ Ὄθωνας δεχόταν νά καταπαύσει τις ἐχθροπραξίες κατά τῶν κτήσεων τοῦ Βυζαντίου στήν Κάτω Ἰταλία καί νά ἀναγνωρίσει τά ἐκεῖ δικαιώματα τοῦ αὐτοκράτορα (τοῦ Βυζαντίου). Ἔτσι ὁ Τσιμισκής ἔμενε μέ ἐλεύθερα τά χέρια νά καταπολεμήσει τούς ἐχθρούς του στήν Ἀνατολή.

Μακάριος Παπαχριστοφόρου, «Η τάση είναι το μάθημα των Θρησκευτικών να καταργηθεί ή να μετατραπεί σε μάθημα θρησκειολογίας»


Άγει προς το φως την αλήθειαν ο χρόνος
Μακάριος Παπαχριστοφόρου, Διευθυντής Κέντρου Κοινωνικής και Πνευματικής Στήριξης της Ιεράς Μονής Κύκκου
Η νεανική παραβατικότητα είναι το αποτέλεσμα της χέρσας και διψασμένης μαζί ψυχής, στην οποία βλαστάνουν μόνο αγκάθια και τριβόλια, πάθη και μίση, έχθρες και κακές έξεις
Αν θέλαμε να συνοψίσουμε τη φιλοσοφία της παρεχόμενης εκπαίδευσης στην Κύπρο, με μια μόνο φράση, θα λέγαμε πως αυτή αποκόπηκε από την Παιδεία. Θυσίασε στον βωμό της καλπάζουσας τεχνολογίας, του εκσυγχρονισμού και της παγκοσμιοποίησης την ουσία της ζωής. Αυτή η φιλοσοφία πόρρω απέχει από του να παραδώσει στην κοινωνία καλούς καγαθούς πολίτες, κατά το αρχαίο ελληνικό πρότυπο.

Αντιδράσεις για την επίσκεψη Νταβούτογλου στη Μητρόπολη Σικάγου


Αντιδράσεις για την επίσκεψη Νταβούτογλου στη Μητρόπολη Σικάγου
Α. Παπαποστόλου on MAY 29, 2012 - ΣΙΚΆΓΟ
Αντιδράσεις προκαλεί στην Ομογένεια η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στην ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Σικάγου. Μετά τη δυσαρέσκεια που είχε προκαλέσει σε στελέχη της Ομογένειας η βράβευση του Τούρκου υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Εγκεμέν Μπαγίς, από το Τάγμα Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις Βρυξέλλες, τον Νοέμβριο του 2010, τώρα επικρίνεται η ηγεσία της Μητρόπολης Σικάγου για την απόφασή της να προσκαλέσει τον κ. Νταβούτογλου, στις 22 Μαΐου, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:«Εδώ στη Ρωσία προσπαθείτε να εντάξετε τα Θρησκευτικά στα σχολεία, ενώ στην Ελλάδα γίνεται το ακριβώς αντίθετο.»


Ο Αρχιεπίσκοπος στη Θεολογική Ακαδημία της Μόσχας
Ο Μακαριώτατος σε ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στη Θεολογική Σχολή της Μόσχας, ερωτήθηκε από τους φοιτητές για το μάθημα των Θρησκευτικών στα Ελληνικά σχολεία, αλλά και για θέματα πνευματικής αγωγής. 
Απαντώντας στο ζήτημα της εκκλησιαστική εκπαίδευσης, ο Αρχιεπίσκοπος είπε χαρακτηριστικά: «Εδώ στη Ρωσία προσπαθείτε να εντάξετε τα Θρησκευτικά στα σχολεία, ενώ στην Ελλάδα γίνεται το ακριβώς αντίθετο. Έπειτα διαπιστώνεται και το άλλο: μπορεί ο μαθητής να είναι άριστος στο μάθημα των Θρησκευτικών, χωρίς να έχει ουδεμία σχέση με την ενορία του. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: τι είδους γνώση είναι αυτή; Δε θα έχουμε εκκλησιαστική αγωγή, αν δεν υπάρχει το πνεύμα του Θεού σ’ αυτήν την προσπάθεια». 

Τι με εμποδίζει να βαπτισθώ; Ο Οικουμενισμός, βέβαια!


«Τί με κωλύει βαπτισθῆναι;» - Τί με ἐμποδίζει νὰ βαπτισθῶ;
 Ὁ Οἰκουμενισμός, βέβαια!
Τὴν ἴδια στιγμὴ ποὺ «ὀρθόδοξοι» ἐκκλησιαστικοὶ Ποιμένες ἐπιβεβαιώνουν μὲ τὸν πιὸ ἀπροκάλυπτο καὶ ἀ(θεό)φοβο τρόπο τὶς ἀνησυχίες τῶν Ὀρθοδόξων γιὰ τὴν ἔκταση καὶ τὸ βάθος τῆς παναιρέσεως τοῦ Οἰκουμενισμοῦ, ὁ Κύριος δὲν παύει νὰ ὁδηγεῖ τὰ ἀπομακρυσμένα ἐκεῖνα πρόβατά του «ἃ οὐκ ἔστιν ἐκ τῆς αὐλῆς ταύτης» (Ἰω. 10, 16) πρὸς νομὰς τῆς σωτηρίας, παρακάμπτοντας ψευδο-ποιμένες ποὺ δὲν ἐνδιαφέρονται γιὰ τὴ σωτηρία τους. Δυστυχῶς, ἴσως ἰσχύει γιὰ πολλοὺς οἰκουμενιστὲς Κληρικοὺς ποὺ ἀρνοῦνται τὸν εὐαγγελισμὸ τῶν ἑτεροδόξων καὶ προκρίνουν τὶς καλὲς «ἐπίσημες» διπλωματικὲς σχέσεις - ἐπειδὴ ἔχουν δεσμευθεῖ ἐγγράφως σὲ κείμενα τῶν «διαλόγων» νὰ ἀποφεύγουν τὸν εὐαγγελισμὸ τῶν αἱρετικῶν - ὁ ταλανισμὸς ποὺ ἐκτόξευσε ὁ Κύριος ἐλέγχοντας τοὺς Φαρισαίους: «τοὺς εἰσερχομένους [εἰς τὴν Βασιλείαν] ἐκωλύσατε» (Λουκ. 11, 52).

Νίκος Χειλαδάκης, Η Αγία – Σοφία τρομάζει τους Τούρκους


Η Αγία – Σοφία τρομάζει τους Τούρκους
Νίκου Χειλαδάκη, Δημοσιογράφου –Συγγραφέα-Τουρκολόγου
 Από την πρώτη στιγμή που η Κωνσταντινούπολη έπεσε στους Οθωμανούς και ο Μωάμεθ ο Φατίχ εισήρθε καβάλα στο άσπρο άλογό του στην Αγία Σοφία, (όπου επί αρκετή ώρα, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, έμεινε ακίνητος να κοιτάζει με έκσταση τον Παντοκράτορα στον τρούλο ενώ η εντυπωσιακή αυτή σκηνή έχει αποθανατιστεί και σε μια τουρκική ιστορική κινηματογραφική ταινία), ο μεγάλος αυτός ναός της Ορθοδοξίας έγινε το επίκεντρο διαφόρων μύθων και θρύλων που κυκλοφορούσαν ανάμεσα στους κατακτητές, προκαλώντας ένα έντονο δέος για το μεγαλούργημα αυτό της Ορθοδοξίας που τώρα το είχαν περικυκλώσει  οι τέσσερις οθωμανικοί μιναρέδες.

Δημήτρης Νατσιός, «Όσο ψηλότερα πηδάει η μαϊμού...


«Όσο ψηλότερα πηδάει η μαϊμού...
...τόσο περισσότερο φαίνεται ο κώλος της». Ευθύβολη και περιεκτικότατη η λαϊκή παροιμία, αποτυπώνει, «ακραιφνώς και ακιβδήλως», μιαν ανθρώπινη συμπεριφορά. Και, ως γνωστόν, το συμπαθέστατο, κατά τα άλλη, αυτό ζώο, η μαϊμού, εκτίθεται από την... πισινή του, θέα. Οι παροιμίες, σύμφωνα με τους μελετητές, είναι συμπυκνωμένοι μύθοι. Άρα, οφείλουμε, να παραθέσουμε το επιθύμιον, να την προβάλλουμε στην ανθρώπινη βιοτή. Λοιπόν. Κάποιοι άνθρωποι, ατάλαντοι και ασήμαντοι, «νοσούντες εξ ελαφρότητος και ρεκλαμομανίας», όπως θα έλεγε ο Παπαδιαμάντης, ονειροφαντάζονται λαμπρές καριέρες, υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους, αναρριχώνται στα υψηλά και... αποκαλύπτεται ο δυσειδής κώλος τους. (Το φαινόμενο αυτό το μελέτησε επαρκώς, ο Καστοριάδης, στο εξαιρετικό βιβλίο του «η άνοδος της ασημαντότητας». Και οι αρχαίοι το συνόψισαν, αριστοτεχνικά και δωρικώς, με τρεις λέξεις: «αρχή άνδρα δείκνυσι»).

“Η Πόλις Εάλω” Γιατί άραγε;


“Η Πόλις Εάλω” Γιατί άραγε;
Tου Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Δορμπαράκη
Ἡ 29η Μαΐου εἶναι ἡ ἐπέτειος τῆς τραγικῆς ἡμέρας γιά τόν Οἰκουμενικό ῾Ελληνισμό, τῆς ἁλώσεως τῆς Κωνσταντινουπόλεως ἀπό τούς Τούρκους τό 1453. Ἡ χιλιόχρονη αὐτοκρατορία ἔπεσε τότε καί παραδόθηκε βορά στά βάρβαρα στίφη τῶν ᾽Οθωμανῶν, πού γέμισαν μέ τά πτώματα τῶν Χριστιανῶν τά περισσότερα σημεῖα τῆς μεγάλης Πόλεως. ῾Καί ἡ γῆ σέ μερικά μέρη δέν φαινόταν ἀπό τούς πολλούς νεκρούς᾽, μᾶς λέει ὁ γνωστός ἱστορικός τῆς ἁλώσεως Γεώργιος Φραντζῆς στό ῾Χρονικόν᾽ του. Γιά νά συνεχίσει: ῾῏Ηταν φοβερό θέαμα καί ἄκουγες θρήνους πολλούς, ποικίλους καί ἔβλεπες ἀμέτρητους ἐξανδραποδισμούς εὐγενῶν, ἀρχοντισσῶν καί παρθένων καί μοναχῶν, πού τίς ἔσερναν ἀλύπητα οἱ Τοῦρκοι ἀπό τά ροῦχα καί τά μαλλιά καί τίς κοτσίδες ἔξω ἀπό τίς ἐκκλησίες, ἐνῶ ἔκλαιαν καί ὀδύρονταν... ῎Εβλεπες τό θεῖο αἷμα καί σῶμα τοῦ Χριστοῦ νά χύνεται στή γῆ καί νά πετιέται...᾽.

Η περιφρόνηση των κολλύβων


Ἡ περιφρόνηση τῶν κολλύβων

Πρωτοπρεσβυτέρου Νικολάου Μανώλη
Προϊσταμένου Ἱεροῦ Βυζαντινοῦ Ναοῦ Προφήτου Ήλιού Θεσσαλονἰκης
Τό Σάββατο πρό τῆς Πεντηκοστῆς εἶναι Ψυχοσάββατο, δηλαδή “μνεία πάντων τῶν ἀπ’ αἰῶνος κοιμηθέντων εὐσεβῶς Χριστιανῶν”. Τό ἐσπέρας τῆς Παρασκευῆς καί τό πρωί τοῦ Σαββάτου, πλῆθος λαοῦ, προσέρχεται εἰς τούς κοιμητηριακούς ἢ ἐνοριακούς Ναούς. Ἐκεῖ ψάλλεται ὁ νεκρώσιμος κανόνας καί τό μνημόσυνο “ὃ οἱ θειότατοι πατέρες ἐθέσπισαν” ὑπέρ πάντων τῶν “ἐπ’ ἐλπίδι ἀναστάσεως ζωῆς αἰωνίου κεκοιμημένων εὐσεβῶν καί Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν”. Πρός τιμήν τους προσκομίζουν οἱ πιστοί κόλλυβα. Τό ἒθιμο τῶν κολλύβων εἶναι πάρα πολύ παλαιό. Οἱ ρίζες του χάνονται στίς πρό Χριστοῦ ἐποχές.

28 Μαΐ 2012

Η Πόλις Εάλω…


Η πόλις εάλω...

Είναι αλήθεια πως τα ταξίδια στης θύμησης τα «γραφικά» μονοπάτια προκαλούν της σκέψης το ερέθισμα και συναρπάζουν του νου τη διάθεση. Συχνά όμως ανακυκλώνουν και μνήμες που έχουν αφήσει θλιβερά αποτυπώματα στο σώμα της ιστορικής μας παρουσίας και έχουν θρυμματίσει το κρυστάλλινο της εικόνας της. Πρόκειται για γεγονότα μπροστά στα οποία η σκέψη στέκεται με σεβασμό και η ανάμνησή τους προκαλεί το δικαιολογημένο αναστεναγμό.

Θέλουν τζαμί την Αγια-Σοφιά!


Θέλουν τζαμί την Αγια-Σοφιά!
Τρεις χιλιάδες φανατικοί ισλαμιστές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από τον ναό στην Κωνσταντινούπολη
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Άννα Ανδρέου
Τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί απαίτησαν περίπου τρεις χιλιάδες φανατικοί ισλαμιστές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από τον ναό και προσευχήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τον νόμο του 1934 που απαγορεύει να τελούνται εκεί θρησκευτικές τελετές. «Μακάρι η Αγια-Σοφιά να ελευθερωθεί από τα δεσμά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ισλαμικού Κόμματος Ευδαιμονίας Μουσταφά Καμαλάκ, ενώ ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Σινάν Αϊγκιούν είχε αναφέρει ότι πρόκειται να θέσει το θέμα στη Βουλή.

Ένας πραγματικός ήρωας και μαχητής της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού


Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ- ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΙΩΑΝ. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ
Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου - πρώην Δημοτικού Συμβούλου Χίου
Όσοι αγαπούν τον λόγο του Θεού και μελετούν την Αγία Γραφή, γνωρίζουν πολύ καλά τα όσα κήρυξε και δίδαξε ο Κύριος και Θεός μας. Μεταξύ των θεόπνευστων ρημάτων Του ήταν και η εξής σαφέστατη μνεία: <<Μακάριοι εστέ όταν ονειδίσωσιν υμάς και διώξωσι και είπωσι παν πονηρόν ρήμα καθ΄ υμών ψευδόμενοι ένεκεν εμού. Χαίρετε και αγαλλιάσθε, ότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις ουρανοίς>> (Ματθ. Ε΄, 10-12).

Πρωτοπρ. Αγγέλου Αγγελακοπούλου, «Πατριαρχικά Κοράνια» Η διδασκαλία των Αγίων Ιωάννου Δαμασκηνού καὶ Γρηγορίου Παλαμά περὶ του Ισλάμ«ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΑ  ΚΟΡΑΝΙΑ» 
Ἡ διδασκαλία τῶν Ἁγίων Ἰωάννου Δαμασκηνοῦ καὶ Γρηγορίου Παλαμᾶ περὶ τοῦ Ἰσλάμ
Ἐν Πειραιεῖ 16-5-2012
π. Ἀγγέλου Ἀγγελακοπούλου
ἐφημερίου Ἱ. Ν. Ζωοδόχου Πηγῆς Χατζηκυριακείου Πειραιῶς
Εἶναι κοινά ἀποδεκτὸ πλέον στὴν ἐποχή μας ὅτι ὁ μέγιστος κίνδυνος, ποὺ ἀπειλεῖ τὴν Μία, Ἁγία, Καθολικὴ καὶ Ἀποστολική, Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία μας καὶ ὑποσκάπτει τὰ θεμέλια καὶ τὴν ταυτότητά της εἶναι ἡ παναίρεση τῆς κινήσεως τοῦ Οἰκουμενισμοῦ.

29 Μαΐου 1453. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης


Image
Ήταν ημέρα Τρίτη όταν η “Βασιλεύουσα” έπεσε στα χέρια των Αγαρηνών.
Η άλωση της Κωνσταντινούπολης απετέλεσε την συγκλονιστικότερη είδηση που γνώρισε ποτέ ο άνθρωπος σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. «Η πόλις εάλω!!!» 
Οι ιστορικοί συμφωνούν ότι η λεηλασία της πόλεως κράτησε, όπως είχε υποσχεθεί ο Μωάμεθ στους στρατιώτες του, τρεις ημέρες και τρεις νύχτες. Ο λαός σφάχτηκε ανελέητα.   Οι εκκλησίες με πρώτη την Αγία Σοφία λεηλατήθηκαν και μολύνθηκαν. Ένας ολόκληρος πολιτισμός χάθηκε, χιλιάδες βιβλία και εικόνες κάηκαν, κομματιάστηκαν ή πουλήθηκαν στα παζάρια.!!
Ο τελευταίος Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος όμως δεν πέθανε. Κανένας δεν τον αναγνώρισε νεκρό. Κανένας δεν ξέρει που είναι ο τάφος του. Ζει στα όνειρα του Έθνους. Η λειτουργία δεν τελείωσε. Η εκκλησία δεν τον ανακήρυξε Άγιο. Το Έθνος δεν τον τίμησε, όπως θα τον τιμούσε αν είχε πεθάνει.

Φωτογραφίες από την Ημέρα Οικουμενισμού στο Μανχάιμ


Γερμανία- Μανχάιμ 18 Μαΐου 2012.  Οικουμενιστική Αρτοκλασία κατά την Ημέρα Οικουμενισμού (Ημέρα Οικουμένης) στο Ρωμαιοκαθολικό ναό του Χριστού.

Ελένη Βασσάλου, Η εορτή των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου και οι ιδέες … του «Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά»


Η εορτή των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου  και οι ιδέες … του «Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά»
Γράφει η Ελένη Βασσάλου, Θεολόγος
 Η Εκκλησία μας την πρώτη Κυριακή, μετά την εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου, την αφιερώνει σε δύο αλληλένδετα γεγονότα: Το ένα είναι η θεμελιώδης υπόμνηση ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο αληθινός Θεός, ο ενανθρωπήσας για τη σωτηρία όλου του κόσμου. Το άλλο είναι οι αγώνες των αγίων Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου του 325 μ.Χ. προκειμένου να διαφυλάξουν αυτήν την αλήθεια αλώβητη από την αίρεση του Αρείου.
Στο αποστολικό ανάγνωσμα,[1] ο Απόστολος Παύλος τονίζει στους Επισκόπους της Εκκλησίας να προσέχουν τον εαυτό τους και όλο το ποίμνιο. Επισημαίνει, ότι το Άγιο Πνεύμα τούς ανέθεσε να ποιμαίνουν την Εκκλησία, την οποία ο Κύριος έκανε δική του, με το αίμα του.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης - Κυριακή των Αγίων 318 Πατέρων της Αγίας Α' Οικουμενικής Συνόδου

Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση στο Αποστολικό ανάγνωσμα (Πράξ. κ΄ 16-18, 28-36) - Εκφων. (27/5/2012)

27 Μαΐ 2012

Αρχηγός σέκτας καταζητείται για δολοφονίες


niegrooriental
Judy F. Partlow
Αρχηγός σέκτας στις Φιλιππίνες καταζητείται από τις διωκτικές αρχές αφού αντιμετωπίζει  πολλαπλές κατηγορίες για δολοφονίες. Μάλιστα ο φερόμενος ως δράστης με το όνομα Enocerta ξέφυγε από το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε η αστυνομία εναντίον του, μετά το θανάσιμο πυροβολισμό που δέχτηκε πρόσφατα κτηνοτρόφος στο Siaton. 
Ο αρχηγός του αστυνομικού σταθμού στο Siaton, Cresente Gurrea, ανέφερε ότι ο ύποπτος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες κρυβόταν στην πόλη αυτή από τότε που δολοφονήθηκε ο επιχειρηματίας Demetrio Larena τον Οκτώβριο 2011, ισχυρίστηκε ότι προμήθευσε με όπλα τα μέλη της σέκτας με την ονομασία Pulahan για να σκοτώσουν το Martino Tangaro.

Κωνσταντίνος Χολέβας, Νέα Τάξη με «προοδευτικό» προσωπείο


Νέα Τάξη  με «προοδευτικό» προσωπείο

Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Ένας μεγάλος αγωνιστής και συγγραφέας, ο ελληνορθόδοξος Μακρυγιάννης,έχει εύστοχα παρατηρήσει για τους κινδύνους που απειλούν τον Ελληνισμό: «Πολλά θεριά προσπαθούν να μας φάνε. Δαγκώνει το ένα από εδώ, το άλλο από εκεί, μα η μαγιά πάντα μένει»! Και έτσι είναι. Άλλοτε από τη Δύση, άλλοτε από την Ανατολή, άλλοτε από τον Βορρά και άλλοτε από τον Νότο πολλοί και διάφοροι επιβουλεύθηκαν αυτόν τον ευλογημένο τόπο και τον λαό που κατοικεί επί χιλιάδες χρόνια με ελληνική συνείδηση.Αλώσεις στρατιωτικές, πολιτιστικές, οικονομικές, θρησκευτικές και άλλες επιχειρήθηκαν πολλάκις. Μερικές επέτυχαν επιφανειακά, άλλες αποκρούσθηκαν.

Επιδιώκουν την σύνταξη νέων βιβλίων Θρησκευτικών για την εφαρμογή του νέου Προγράμματος Σπουδών


Οι συντάκτες του νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου που μετατρέπουν το μάθημα από ορθόδοξο χριστιανικό σε θρησκειολογικό προωθούν τώρα την σύνταξη νέων βιβλίων Θρησκευτικών στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Ως γνωστόν η σύνταξη του νέου Προγράμματος Σπουδών χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Δεν χρηματοδοτήθηκε όμως, σε πρώτη φάση, η έκδοση νέων βιβλίων που θα συνόδευαν το νέο Πρόγραμμα Σπουδών. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα γίνει άμεσα μόλις οι συντάκτες του Προγράμματος κατορθώσουν να εντάξουν σε κάποιο πρόγραμμα και να χρηματοδοτήσουν την έκδοση νέων σχολικών βιβλίων. Η πρώτη σαφής αποκάλυψη της επιδίωξή τους αυτής έγινε από τον Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων της Κρήτης Γεώργιο Στριλιγκά κατά τη συνεδρίαση της ΔΙΣ που ασχολήθηκε με το μάθημα των Θρησκευτικών. Στην εισήγησή του, πουδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των Θεολόγων της Κρήτης, ο Σύμβουλος ανέφερε σχετικά: «Επισημαίνουμε ότι άλλο είναι η ετοιμασία και παραγωγή του Προγράμματος Σπουδών και άλλο η εφαρμογή του στην εκπαιδευτική πράξη..
Για την αποτελεσματική εφαρμογή, επιπλέον απαιτείται:

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Σχόλια στην εκκλησιαστική επικαιρότητα- (20/5/2012)

Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης - π. Θεόδωρος Ζήσης - Ομ. Καθηγητής Α.Π.Θ. - ΚΥΡΙΑΚΗ 20 Μαΐου 2012

Δάφνη Βαρβιτσιώτη, Πανθρησκειακὴ/Ἀθρησκειακὴ Ἐκκλησία θέλει ἡ Ακαδημία Βόλου; “Ουκ ένι Έλλην” , ουδέ Ορθόδοξος (3)


Πανθρησκειακὴ/Ἀθρησκειακὴ Ἐκκλησία Θέλει ἡ Ἀκαδημία Βόλου;
“ΟΥΚ ΕΝΙ ΕΛΛΗΝ”, ΟΥΔΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ (3)
Μὲ ἀφορμὴ Ἀνακοίνωση τῆς Ἀκαδημίας Θεολογικῶν Σπουδῶν Βόλου
Δάφνη Βαρβιτσιώτη, Ἱστορικὸς
Μιὰ ἐνδεικτικὴ προσπάθεια μετατροπῆς τοῦ ἐκκλησιαστικοῦ-θεολογικοῦ λόγου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, σὲ λόγο παγκοσμιοποιημένο-παγκοσμιοποιητικό, ἔγινε τὸν Ἰανουάριο τοῦ 2003, ἀπὸ τὸν (ἐν συνεχείᾳ παραιτηθέντα) Μητροπολίτη Σερβίων καὶ Κοζάνης, κ. Ἀμβρόσιο.
Οὐκ Ἔνι Ἑλλάς: Σὲ Εἰσήγησή του πρὸς τὴν Ἔκτακτη Σύνοδο τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἑλλάδος, ὁ κ. Ἀμβρόσιος ἔγραφε: «Κάθε ἔννοια “πατρίδας”, ποὺ ἀνήκει ἀποκλειστικὰ σὲ “πατριῶτες”, δὲν συμβιβάζεται μὲ τὴν οὐσία τοῦ χριστιανικοῦ κηρύγματος περὶ ἰσότητος ὅλων τῶν ἀνθρώπων...», διότι, «Ἡ ἔννοια τοῦ γεωγραφικοῦ χώρου, ποὺ ἀνήκει ἀποκλειστικὰ σὲ μιὰ ὁμάδα ὡς “χώρα” ἢ “πατρίδα” εἶναι ἀπαράδεκτη ἀπὸ χριστιανικῆς ἀπόψεως».

Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης, Μοναχισμός, μοναστήρια, μοναχοί


yfb-v.jpg
Μοναχισμός, μοναστήρια, μοναχοί
Γράφει ο μοναχός Μωυσής, αγιορείτης
Όταν ο κόσμος αλλοιώνεται, επηρεάζει και το μοναχισμό. Ο μοναχισμός όμως πρέπει να μένει αναλλοίωτος. Η υποβάθμιση του ορθόδοξου μοναχισμού σε περιόδους εκκοσμικεύσεως είναι ανεπίτρεπτη.
Το εκκλησιαστικό ήθος πρέπει να μένει ανεπηρέαστο πάντοτε. Η διατήρηση του μηνύματος και της προσφοράς του μοναχικού ιδεώδους δεν πρέπει να αλλάζει, αλλά να χαρίζει το πνεύμα της ασκήσεως, της εγκράτειας και της ταπεινοφροσύνης, τόσο απαραίτητων στη ζωή. Ο μοναχισμός, όποτε ήταν σε ακμή, δώριζε αίγλη στο σώμα της Εκκλησίας. Ο κόσμος θεωρεί το μοναχισμό περιττό, κάτι περασμένο, αχρείαστο και μερικές φορές και βλαβερό.
Ακόμη και λεγόμενοι άνθρωποι της Εκκλησίας βλέπουν με επιφύλαξη την αναχώρηση νέων στα μοναστήρια, λέγοντας ότι η κοινωνία τούς χρειάζεται περισσότερο για τις ανάγκες της. Η αφιέρωση νέων καταρτισμένων, μορφωμένων και ταλαντούχων και ο εγκλεισμός τους σε μοναστήρια είναι λαθεμένη. Ο μοναχισμός όμως είναι καθαρά εκκλησιαστικός θεσμός και ανέδειξε πλήθος αγίων. Το ασκητικό, ησυχαστικό και προσευχητικό φρόνημα πολλών ιερών ανδρών στην έρημο και τα μοναστήρια φανέρωσε το υψηλό και σπουδαίο της ζωής αυτής, που ονομάστηκε ισάγγελη.

Πρωτοπρ. Βασίλειος Ι. Καλλιακµάνης, Η Αγία Υπομονή και ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος


Η Αγία Υπομονή και ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
Γράφει ο πατήρ Βασίλειος Ι. Καλλιακμάνης
α) Το σημείο του σταυρού που αποκαλύφθηκε στον Μέγα Κωνσταντίνο, τον πρώτο βυζαντινό αυτοκράτορα που συνέβαλε στην εδραίωση της χριστιανικής πίστης, δεν προμήνυε απλώς την πανηγυρική δικαίωση του χριστιανισμού.
Σφράγιζε ταυτόχρονα και υπογράμμιζε την αλήθεια ότι εκείνος που αναλαμβάνει οποιαδήποτε εξουσία πρέπει να είναι έτοιμος να θυσιαστεί για το λαό του ή μαζί με το λαό του.
β) Έτσι και ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, αρνήθηκε να συνθηκολογήσει και να παραδώσει εθελοντικά τη διοίκηση της Κωνσταντινούπολης στους εχθρούς, έστω κι αν έβλεπε την επερχόμενη καταστροφή. Αρνήθηκε επίσης να εγκαταλείψει την πόλη, όπως του συνιστούσαν οι συγκλητικοί και ο πατριάρχης. «Μπορεί η απομάκρυνσή μου να είναι ευνοϊκή για μένα», απάντησε, «μου είναι όμως αδύνατο να φύγω. Πώς να αφήσω τις εκκλησίες του Κυρίου μας και το θρόνο και το λαό μου σε τέτοιο κακό;».

Πρωτοπρ. Γεώργιος Μεταλληνός, Ο μεγαλύτερος εχθρός της Εκκλησίας


Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΠΡΩΤΟΠΡ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Μ. ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΥ
«…ίνα ώσιν εν, καθώς ημείς» (Ιωάν. ιζ’ 11)
Σήμερα, που η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων της Α’ Οικουμενικής Συνόδου (Νίκαια 325 μ.Χ.), γιατί την ελευθέρωσαν από την πνευματική νόσο της αρειανικής κακοδοξίας, κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε γενικότερα στην έννοια της αιρέσεως, του μεγαλυτέρου εχθρού της ενότητας της Εκκλησίας.

Λυκούργος Νάνης, Πώς μετά να μην αποσύρει ο Θεός τη χάρη Του απ το αμαρτωλό έθνος μας;


Πώς μετά να μην αποσύρει ο Θεός τη χάρη Του απ το αμαρτωλό έθνος μας;Τα στοιχεία που καθ ημέραν δημοσιοποιούνται σχετικά με την εμβρυοκτονία αποτυπώνουν κατά τρόπο δραματικό το μέγεθος του προβλήματος!Όμως εμείς αλληθωρίζουμε και στρέψαμε την προσοχή μας στη διάσωση της καρέτα-καρέτα και στη φροντίδα των τετραπόδων!Τη στιγμή κατά την οποία ανθρώπινα έμβρυα απορρίπτονται στους σκουπιδοτενεκέδες και τους υπονόμους των ιατρείων σφαγέων ιατρών που ορκίστηκαν να σώζουν ζωές κι αυτοί πράττουν το εντελώς αντίθετο προς δόξαν του...ουμανισμού! Η ποιοτική καθίζηση της νεοελληνικής κοινωνίας δεν έχει πάτο! Αμβλώσεις, διαζύγια, αδιαφορία για τα εθνικά ζητήματα, αποκλειστική φροντίδα για την τσέπη, αποχαύνωση απ τα άθλια πρωινάδικα και τα ηλίθια σήριαλς, τουρκικά και μη, ποδοσφαιρολαγνικός κρετινισμός κ.τ.ο. συνθέτουν ένα εφιαλτικό παζλ που προοιονίζεται άσχημη κατάληξη!

Εὐάγγελος Πονηρός, Παρεκκλίσεις σέ ζητήματα ὀρθοδόξου πίστεως, κανονικῆς τάξεως καί ἱστορικές ἀνακρίβειες τοῦ πιλοτικοῦ προγράμματος στά θρησκευτικά δημοτικοῦ καί γυμνασίου (ἔτους 2011)


Εὐάγγελος Στ. Πονηρός Δρ Θ., Μ.Φ. 
Παρεκκλίσεις σέ ζητήματα ὀρθοδόξου πίστεως, κανονικῆς τάξεως καί ἱστορικές ἀνακρίβειες τοῦ πιλοτικοῦ προγράμματος στά θρησκευτικά δημοτικοῦ καί γυμνασίου (ἔτους 2011) 
Στό νέο πρόγραμμα ἐπιχειρεῖται νά παρουσιασθεῖ ἡ νόθευση τοῦ μαθήματος ὡς ἀπαραίτητη ἀναγκαιότητα: «αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι οι θρησκείες είναι πηγή ἐλπίδας για σωτηρία, αιτία προσωπικής δέσμευσης και συλλογικής πορείας, επισημαίνεται ότι στη διαδικασία της διδασκαλίας τους αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να προβληθούν[1]». Ἄρα θά παύσει πλέον νά διδάσκεται ὁ ὀρθόδοξος χριστιανός μαθητής, ὅτι ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός εἶναι ἡ ἐλπίδα καί ἡ σωτηρία καί ὅτι ἡ οἰκογένεια τῶν χριστιανῶν εἶναι ἡ Ἐκκλησία, καί θά τοῦ ἐπιβάλλεται ἡ ἰδέα, καθ΄ ἡμᾶς ἡ ψευδαίσθηση, ὅτι οἱ θρησκεῖες τοῦ δίνουν ἐλπίδα σωτηρίας;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com