31 Μαρ 2021

Ὅταν «εἶσαι» δὲν χρειάζεται νὰ «φαίνεσαι»!

Ὅταν «εἶσαι» δὲν χρειάζεται νὰ «φαίνεσαι»!

Κ. Γ. Παπαδημητρακόπουλος

Καλοί μου φίλοι, δὲν ξέρω ἂν τὸ ἔχετε προσέξει. Σήμερα δίνεται πολὺ μεγάλη σημασία στὸ «φαίνεσθαι» καὶ ἐλάχιστη ἢ καὶ καθόλου στὸ «εἶναι». Δηλαδὴ στὸ ποιὸς εἶσαι ἐξωτερικὰ καὶ καθόλου στὸ ποιὸς εἶσαι ἐσωτερικά! Αὐτὸ ποὺ μετράει εἶναι ἡ ἐξωτερική σου εἰκόνα καὶ καθόλου ἡ ἐσωτερική. Ἢ μὲ ἄλλα λόγια δίνεται μεγάλη βάση στὸ περιτύλιγμα καὶ καθόλου στὸ περιεχόμενο, ποὺ ἀσφαλῶς εἶναι καὶ ἡ οὐσία.

Βλέπετε ἡ κοινωνία μας σήμερα δίνει ἰδιαίτερη σημασία στὸ λεγόμενο «πρεστίζ», ἀκόμη δὲ καὶ σ’ ἐκεῖνο τὸ καπιταλιστικὸ «ἔχειν» καὶ σχεδὸν καθόλου στὸ ποιοὶ εἴμαστε πραγματικά. Δηλαδὴ δίνει βάση στὸ προσωπεῖο καὶ τὴ μάσκα ποὺ φορᾶς κι ὄχι στὸ ἴδιο τὸ πρόσωπο κι αὐτὸ ποὺ ὄντως εἶσαι!

Κι ἐμεῖς ἐνεργώντας σύμφωνα μὲ τὴ λογικὴ αὐτὴ τί κάνουμε; Μὰ τὰ πάντα γιὰ τὴν εἰκόνα μας πρὸς τὰ ἔξω! Κι ὄχι μόνο δὲν κάνουμε κάτι γιὰ τὸ μέσα, δηλαδὴ γιὰ τὴν ἴδια μας τὴν προσωπικότητα καὶ τὴν ψυχή μας, ἀλλὰ τὰ θυσιάζουμε κιόλας ὅλα αὐτὰ γιὰ νὰ ἐπιτύχουμε τούτη τὴν εἰκόνα μας πρὸς τὰ ἔξω.

Η πορεία για τη φιλοπατρία και την αληθινή Ελευθερία, κατά τον Διονύσιο Σολωμό

Ηρακλής Ρεράκης, Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων (ΠΕΘ)

Η πορεία για τη φιλοπατρία και την αληθινή Ελευθερία, κατά τον Διονύσιο Σολωμό

Διακόσια χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, για την επανάκτηση της Ελευθερίας της Ελλάδας, υπάρχει μια ισχνή μειοψηφία συνανθρώπων στη χώρα μας, που πιστεύουν στον κοινωνικό απομονωτισμό και στον ατομοκεντρισμό και όχι στο συλλογικό «εμείς».

Υβρίζουν, περιφρονούν, αδιαφορούν και μηδενίζουν συλλογικούς φορείς με διαχρονικές αξίες, όπως είναι η  οικογένεια, η πατρίδα και η Εκκλησία.

Είμαστε όλοι Έλληνες

Είμαστε όλοι Έλληνες

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

            Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου του Γάλλου ιστορικού Samuel Dumoulin στο φύλλο της Monde Diplomatique μηνός Μαρτίου 2021 (σελ. 23). Με την ευκαιρία της 200ής επετείου από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 εκφράζει το φιλελληνικό πνεύμα που ενέπνευσε ο Αγώνας των προγόνων μας για την απόκτηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας τους.

30 Μαρ 2021

Συνένοχοι

(Φωτ.: pixabay.com)

Συνένοχοι

Γράφει ο Θεόφιλος Πουταχίδης

Σε προηγούμενο άρθρο μου με τίτλο «Η εκατόμβη των εν δυνάμει όντων» προσπάθησα με αυστηρώς λογικά επιχειρήματα να εξηγήσω το γιατί η έκτρωση είναι μια πράξη που δεν μπορεί να είναι ηθικά αποδεκτή. Στο άρθρο εκείνο επέλεξα μια προσέγγιση βασισμένη στην ψυχρή λογική και σε μια κοινά αποδεκτή, βασική ηθική που θεωρεί τις εκούσιες πράξεις προς τον τερματισμό της ζωής μιας αθώας ανθρώπινης ύπαρξης ως απαράδεκτες.

Συνωμοσίες και «Συνωμοσιολόγοι»

ΣΥΝΩΜΟΣΙΕΣ ΚΑΙ «ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΟΙ»

Τοῦ κ. Χρήστου Κ. Λιβανοῦ

Μεταξὺ πολλῶν ἄλλων λέξεων, ποὺ ἔγιναν «τῆς μόδας» τὴν περίοδο τῆς πανδημίας εἶναι καὶ ἡ λέξη «συνωμοσιολογία», ποὺ σημαίνει τὴν ὑποστήριξη ὑποθέσεων, ὅτι πίσω ἀπὸ μία πολιτικὴ ἢ γεγονὸς κρύβεται μία συνωμοσία.

Τὰ Λεξικὰ ὡς συνωμοσία ὁρίζουν ἕνα μυστικό σχέδιο, ποὺ ὑλοποιεῖται στὰ κρυφὰ ἀπὸ μία ὁμάδα ἀτόμων, συνήθως γιὰ κακοὺς σκοπούς.

Πρωτειακαί στρεβλώσεις λόγω ‘’Ουκρανικού’’, υπό το πρίσμα του διαλόγου με τους Παπικούς

 

Πρωτειακαί στρεβλώσεις λόγω ‘’Ουκρανικού’’,  υπό το πρίσμα του διαλόγου με τους Παπικούς

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι εξ αφορμής του ‘’Ουκρανικού ζητήματος’’, στηρίζοντες τη μονομερή εκχώρηση Αυτοκεφαλίας, κατέφυγαν σε εξουσιαστικές στρεβλώσεις αναφορικά με τα πρεσβεία τιμής του Οικουμενικού Θρόνου. Αν δει κανείς τις πρωτειακές παρερμηνείες υπό το πρίσμα του διαλόγου με τους Παπικούς, αντιλαμβάνεται το άτοπο αυτών. 

Πώς η Ευρώπη έβγαλε τον Μωάμεθ από την …Κόλαση!

Μετά την άρνηση της χριστιανικής παράδοσης, η Ευρώπη αρνείται και την κοσμική πνευματική της παράδοση για να μη δυσαρεστήσει το Ισλάμ. Φόβος, ελαφρότητα, μηδενισμός; (Το εξώφυλλο της έκδοσης του ολλανδικού οίκου  Blosson Books)

Πώς η Ευρώπη έβγαλε τον Μωάμεθ από την …Κόλαση!

Η καινούρια έκδοση της Κόλασης του Δάντη στην Ολλανδία έχει μια ιδιαιτερότητα καθόλου κολακευτική για τη μεταφράστρια αλλά προπαντός και για τον εκδότη.  Το έργο γραμμένο στα ιταλικά μεταξύ 1304 και 1307 προσαρμόστηκε για να γίνει "πιο ευχάριστο και αποδεκτό".

Η Επανάσταση των Ορθοδόξων Ελλήνων

Η Επανάσταση των Ορθοδόξων Ελλήνων

Αρχιμ. Κυρίλλου Κωστοπούλου, Ιεροκήρυκος Ι. Μ. Πατρών,Δρος Θεολογίας

Ο Ορθόδοξος λαός του Θεού εορτάζει πανηγυρικά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας και την ανάσταση του ανθρωπίνου γένους από την φθορά και τον θάνατο. Αλλά εμείς οι Έλληνες εορτάζουμε ιδιαίτερα και την ανάσταση της Πατρίδος μας από τον τυραννικό ζυγό των 400 χρόνων σκλαβιάς. Ο Ασιάτης τύραννος αγωνίσθηκε για τέσσερις εκατονταετίες με σφαγές, καταπιέσεις, παιδομαζώματα, αλεπάλληλες καταπιέσεις και εξευτελιστικές ταπεινώσεις και με τόσα άλλα απάνθρωπα μέσα να νεκρώσει την ακεραία και άγρυπνη Ελληνική συνείδηση η να αλλάξει την ταυτότητα των Ορθοδόξων Ελλήνων. Το επέτυχε; Όχι, μυριάκις όχι. Και τούτο γιατί οι πραγματικοί Έλληνες είχαν εντός τους, εκτός της ιδικής τους καρδιάς, και άλλες δύο καρδιές, του Χριστού και της Ελλάδος, οι οποίες επάλλοντο με έναν παλμό: Χριστός και Ελλάδα.

29 Μαρ 2021

Από τους Οθωμανούς του 1821 στους Νέο- Οθωμανούς του 2021

Από τους Οθωμανούς του 1821 στους Νέο- Οθωμανούς του 2021

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Το 1821 αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την Οθωμανική Αυτοκρατορία και κατορθώσαμε να ελευθερώσουμε ένα τμήμα του Ελληνισμού. Το έθνος που προϋπήρχε επί αιώνες δημιούργησε κράτος. Και το μικρό κράτος έγινε το εφαλτήριο για την απελευθέρωση περισσοτέρων εδαφών με ελληνικούς πληθυσμούς.

Μεταναστευτικό: Οι Εβρίτες χτίζουν εκκλησία απέναντι από το ΚΥΤ Φυλακίου. Αυτός ναι, είναι ακτιβισμός με ουσία!

Μεταναστευτικό: Οι Εβρίτες χτίζουν εκκλησία απέναντι από το ΚΥΤ Φυλακίου. Αυτός ναι, είναι ακτιβισμός με ουσία!

Ελευθέριος Ανδρώνης

Όπου το κράτος αποδεικνύεται ανεπαρκές και επικίνδυνο, εκεί οφείλει να απαντά η σοφία και η εγρήγορση του λαού.

Σοφία που εκφράζεται με συλλογική δράση και πράξεις υψηλού συμβολισμού.

Οι Πρόεδροι των 29 τοπικών κοινοτήτων του δήμου Ορεστιάδας αποφάσισαν να ξεκινήσουν το χτίσιμο μιας εκκλησίας, σε ένα οικόπεδο που βρίσκεται απέναντι από την είσοδο του ΚΥΤ Φυλακίου και γειτονικά με τα χωράφια των 4 κατοίκων που τα νοίκιασαν στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για να επιτευχθεί η επέκταση του ΚΥΤ.

Η προσφορά του Ορθόδοξου Μοναχισμού στην Εκκλησία και το Γένος μας

«Η προσφορά του Ορθόδοξου Μοναχισμού στην Εκκλησία και το Γένος μας»

Αλεξίου Ιερομονάχου, Μετοχιάρη Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Αστερίου Υμηττού

Με τη Χάρη του Θεού και το πολύ έλεός Του, ήδη βρισκόμαστε στην είσοδό μας, για να διανύσουμε λειτουργικά, την τρίτη εβδομάδα των Αγίων Νηστειών. Ζούμε στον απόηχο της λαμπρής εορτής της προηγούμενης Α΄ Κυριακής των Νηστειών, της Κυριακής της Ορθοδοξίας, αλλά και της σημερινής Β΄ Κυριακής, που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως Κυριακή της Ορθοπραξίας. Ακόμη ζήσαμε και βιώσαμε κατά την προηγούμενη εβδομάδα, την μεγάλη Δεσποτικοθεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Κυρίας Θεοτόκου, που αποτελεί την αφετηρία όλων των εορτών, αλλά και την ανάπλαση του ανθρωπίνου γένους από τον θάνατο που γεύτηκε με την παρακοή του στο Δημιουργό Θεό. Κατά την μεγάλη αυτή εορτή, φέτος εορτάσαμε ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες, την συμπλήρωση διακοσίων ετών, από την εθνική μας παλιγγενεσία.

Ἐμεῖς θά γιορτάσουμε ἄλλη φορά…

Ἐμεῖς θά γιορτάσουμε ἄλλη φορά…

τοῦ Νεκτάριου Δαπέργολα, Διδάκτορος Ἱστορίας

      Ζήσαμε λοιπόν πρίν ἀπό λίγες ἡμέρες τήν κορύφωση τοῦ θλιβερού ἑλληνοφοβικοῦ ἐγχειρήματος μέ τό ὁποῖο τό δυσῶδες πολιτικό σύστημα τῆς τσαλαπατημένης ἀποικίας καί οἱ περί αὐτό παρασιτικές ψευτοελίτ «ἑόρτασαν» τήν ἐθνική μας Παλιγγενεσία. Νά θυμόμαστε ὅμως πώς ἐδῶ τά εἰσαγωγικά τά βάζουμε ἐμεῖς. Γιατί ἐκ μέρους τους, αὐτό πού οἱ ἴδιοι ἐκλαμβάνουν ὡς Παλιγγενεσία ἑορτάστηκε ὄντως - καί μάλιστα μέ ἀπόλυτη συνέπεια καί ἐπαξίως ὅσων πιστεύουν καί ὅσων ἐκπροσωποῦν. Ἐπαξίως γιά τήν ἴδια τους τήν ὑπόσταση καί ὕπαρξη.

Δρομολογείται κοινός εορτασμός του Πάσχα και ένωση με τους αιρετικούς το 2025!

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Εν Πειραιεί τη 29 Μαρτίου 2021

ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΟ 2025!

Το 2025 είναι ένας σημαντικός ιστορικός σταθμός για την εκκλησιαστική μας ιστορία, διότι τη χρονιά αυτή η Ορθόδοξη Εκκλησία μας εορτάζει την συμπλήρωση 1700 χρόνων από την σύγκληση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου (325). Όπως είναι γνωστό η Σύνοδος αυτή καταπολέμησε και καταδίκασε την αρειανική αίρεση, η οποία αρνήθηκε τη θεία φύση του Χριστού. Δεν θα ήταν υπερβολή αν χαρακτηρίσουμε την Σύνοδο αυτή ως την σπουδαιότερη Σύνοδο της Εκκλησίας μας, όχι μόνο για το αντιαιρετικό της έργο, αλλά και διότι αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε όλες τις μεταγενέστερες, Οικουμενικές και Τοπικές. Η σπουδαιότητά της καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι καθόρισε και τον ακριβή χρόνο εορτασμού του Πάσχα, έτσι ώστε να εορτάζεται παγκοσμίως, σε Ανατολή και Δύση, την ίδια ημέρα, συμβάλλοντας έτσι στην εορτολογική και λειτουργική ενότητα της ενιαίας, τότε, Χριστιανοσύνης και θέτοντας τέρμα σε μια μακροχρόνια ενδοεκκλησιαστική έριδα, που προηγήθηκε.  

Παραφωνίες στὸν ἑορτασμὸ

Παραφωνίες στὸν ἑορτασμὸ

Ἀρχιμ. Δανιήλ Ἀεράκη

Ρίγη συγκινήσεως προκάλεσαν οἱ ποικίλες ἐκδηλώσεις τὴν ἡμέρα τῆς 25ης Μαρτίου γιὰ τὴν ἐπέτειο τῶν 200 ἐτῶν ἀπό τὴν ἑλληνικὴ ἐπανάστασι τοῦ 1821. Καὶ οἱ περισσότερον μεμψίμοιροι, ὅτι οἱ βασικοὶ  ὀργανωτὲς τοῦ «1821-2021» δὲν ἐκφράζουν τὸ ἡρωικὸ πνεῦμα καὶ τὴν ἐθνικὴ ἀνάτασι, ὀφείλουμε νὰ ὁμολογήσουμε ὅτι οἱ ἐκδηλώσεις ἐπέτυχαν. Καὶ οἱ ἐκδηλώσεις, ποὺ θὰ συνεχισθοῦν μέχρι τὸ τέλος τοῦ 2021 θὰ προσφέρον συγκλονιστικώτερες στιγμές.

Ανοικτή Επιστολή προς την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ                                                          28 Μαρτίου 2021

Διαμαρτυρία - Καταγγελία

ἐνώπιον τοῦ Ἑλληνικοῦ Λαοῦ

ΚΑΤΑ

τῆς Προέδρου τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας

κ. Αἰκατερίνης Σακελλαροπούλου

Ανδρέας Μιαούλης: Ο «ατρομητότατος» ναυμάχος

1821

Ανδρέας Μιαούλης: Ο «ατρομητότατος» ναυμάχος

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

            Ο Ανδρέας Μιαούλης (1769-1835) ήταν και εξακολουθεί να είναι εκ των δημοφιλεστέρων αγωνιστών της Εθνεγερσίας. Αυτό γιατί οι πολλές νίκες των Ελλήνων στη θάλασσα αυτόν είχαν πρωταγωνιστή, μαζί με τους Κανάρη, Σαχτούρη και τους άλλους θαλασσινούς ήρωες. Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος θεωρεί ότι ήταν «ατρομητότατος των ανθρώπων, επιτείνων την αρετήν του ταύτην μέχρι των εσχάτων ορίων της φρονήσεως και της αφροσύνης» («Ιστορία του Ελληνικού Έθνους», Εκδ. Οίκ. Ελευθερουδάκη, Εν Αθήναις, 1925, Τόμος στ΄, σελ. 86).

            Με την έναρξη της Επανάστασης ο Μιαούλης ορίστηκε επικεφαλής του Υδραίικου στόλου, αλλά στη συνέχεια και χωρίς κάποιο διορισμό αναδείχθηκε ηγέτης και των πλοίων από τις Σπέτσες και τα Ψαρά. Διορισμό κανονικό  ναυάρχου του Ελληνικού Στόλου έλαβε από τον Καποδίστρια, αφού ο Κυβερνήτης νωρίτερα είχε με διπλωματικό τρόπο απομακρύνει από τη θέση αυτή τον αδρά αμειβόμενο άγγλο ναύαρχο Κόχραν. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο Μιαούλης κυριευθείς από τα πάθη του πείσματος, της εμπαθείας και του θυμού πλήγωσε μέχρι θανάτου τον ευεργέτη του και βεβαίως την Ελλάδα, που έκανε τα πρώτα της βήματα ως ελεύθερη χώρα.

Μεσολόγγι της πατρίδας μου και της ψυχής μου (Ταινία αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821)

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ | ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

28 Μαρ 2021

Η 5η Φάλαγγα επί θύραις της Εκκλησίας.

 

Η 5η Φάλαγγα επί θύραις της Εκκλησίας.

Χαράλαμπος Β. Κατσιβαρδάς, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

Η «θεσμική ολιγωρία» της επισήμου εκκλησίας, δια τα πρωτοφανή τεκταινόμενα, διαρκούντος του αφηγήματος της πανδημίας ενόψει της εγκαθιδρυθησομένης παγκοσμιοποιήσεως και της Νέας τάξης πραγμάτων, η οποία ευαγγελίζεται την εθνοπολιτική αναδιάταξη της Ελλάδας και της Ευρώπης, δια της κατακρημνίσεως των δομικών σταθερών της ταυτότητας του έθνους, συνιστά μία λίαν ανησυχητική εξέλιξη.

Μέρος αυτής της εθνικής μας ιδιοπροσωπίας καθίσταται και ή ζώσα Ορθόδοξη παράδοσή μας, κυρίως βάσει Συντάγματος, άρθρο 3, άρθρο 16 παρ. 2, αλλά ιδίως εις την προμετωπίδα της Συνταγματικής εννόμου τάξεως, όπου αναφέρει τον Τριαδικό Θεό, μία διάταξη κανονιστικού περιεχομένου αυξημένης τυπικής ισχύος, η οποία δεν υπόκειται εις αναθεώρηση διότι εμπίπτει εις τον σκληρό πυρήνα των διατάξεων του Συντάγματος κατά το άρθρο 110 παρ. 1.

Ὁ Στρατηγός Μακρυγιάννης († Μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης)

 


Αδελφέ Μακρυγιάννη,

Σου μιλάω σαν σε ζωντανό φίλο και αδελφό εν Χριστώ. Γιατί πιστεύω πως ζεις στον κόρφο του Θεού, όπως έλεγες. Τώρα, βέβαια, τα έμαθες όλα. Όταν ήσουνα εδώ, χάρη στην πίστη και τη χριστιανική ζωή σου, εγνώριζες ελάχιστα. Τώρα βλέπεις την ανθρώπινη ματαιότητα και το σκοτάδι του κόσμου με τέλεια γνώση. Και κατανοείς πλήρως τι σημαίνει ο λόγος του Χριστού: «όλος ο κόσμος κείται εν τω πονηρώ». Βλέπεις ότι το σατανικόν έρεβος έχει κατακαλύψει τα πάντα και μονάχα όσοι με συνέπεια πιστεύουν και ζουν εν Χριστώ, κατορθώνουν σε κάποιο μέτρο να φωτίζωνται από την αλήθεια του Θεού.

Υπήρξες πιστός Ορθόδοξος, στο βαθμό που προσδιόριζαν διάφοροι παράγοντες: φυσική καταβολή, ανατροφή, περιβάλλον, παιδεία, συνθήκες, προαίρεση. Και αναδείχτηκες αληθινός δούλος του Θεού, τέκνο πιστό της Εκκλησίας, παραδοσιακός Έλληνας. Σε εγνώρισα πριν τρεις μήνες. Και θαύμασα την ευσέβειά σου, την πίστη σου, την ευθύτητά σου, τη γνώση σου, την εντιμότητά σου, τη σωφροσύνη σου, την αγάπη σου στον Θεόν και τον πλησίον, τη λεβεντιά σου, την αυτοθυσία σου, την επιμονή σου στις προσευχές, την υπομονή σου στους τρομερούς πειρασμούς σου, την ευχαριστία σου στον Κύριον κατά το παρατεταμένο μαρτύριο των αθεράπευτων τραυμάτων σου, των ανοικτών σου πληγών.

Η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς για την Αγία Θ’(9η) Οικουμενική Σύνοδο.

 

Πανηγυρικά τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς την Αγία Θ’ Οικουμενική Σύνοδο.

Ἡ Θ΄ (9η) Οἰκουμενική Σύνοδος συνεκλήθη στίς 28 Μαΐου 1351 ἀπό τόν αὐτοκράτορα Ἰωάννη Καντακουζηνό καί τόν πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Κάλλιστο στά ἀνάκτορα τῶν Βλαχερνῶν, στό Ἀλεξιανό τρίκλινο. Ἔλαβαν μέρος ὁ αὐτοκράτορας Ἰωάννης Καντακουζηνός, ὡς πρόεδρος, ὁ πατριάρχης Κωνσταν/πόλεως Κάλλιστος, εἰκοσιπέντε μητροπολίτες, πού εἶχαν τή σύμφωνη γνώμη ἄλλων τριῶν, ἑπτά ἐπίσκοποι, ὁ σεβαστοκράτορας Μανουήλ Ἀσάνης, ὁ Ἀνδρόνικος Ἀσάνης, τά μέλη τῆς Συγκλήτου, πολλοί ἄρχοντες, ἡγούμενοι, ἀρχιμανδρίτες, ἱερεῖς, μοναχοί καί πολλοί λαϊκοί. Κλήθηκε, ἐπίσης, νά πάρει μέρος καί ὁ ἅγιος Γρηγόριος ὁ Παλαμᾶς, ὄχι βέβαια μέ τήν ἰδιότητα τοῦ κατηγορουμένου, ἀλλά τά βέλη ὅλων τῶν ἀντιπάλων στρέφονταν κυρίως ἐναντίον του, γι’αὐτόν τόν λόγο ἀνέλαβε μέ προτροπή τοῦ Αὐτοκράτορα καί τῆς Συνόδου τό βάρος τοῦ ἀγῶνος ἐναντίον τῶν αἱρετικῶν Ἀκινδυνιστῶν.

π. Ιωάννης Διώτης: Ψεύδεται και εξαπατά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για το Ουκρανικό ζήτημα

ΨΕΥΔΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΞΑΠΑΤᾼ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

Τοῦ Αἰδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ἰωάννου Κ. Διώτη

Θεολόγου - Δημοσιογράφου – Συγγραφέως - Ἐκδότου

Ὄντως   λοιπὸν   ψεύδεται   καὶ   ἐξαπατᾷ      Πατριάρχης   π.   Βαρθολομαῖος.   Εἰς τὴν ἐφημερίδα «Κιβωτὸς τῆς Ὀρθοδοξίας»  (11-  3- 2021) ἀναλύεται μία ὁμιλία τοῦ Πατριάρχου π.   Βαρθολομαίου πρὸς ὁμάδα βουλευτῶν τοῦ Οὐκρανικοῦ Κοινοβουλίου, οἱ ὁποῖοι ἐπεσκέφθησαν τὴν Κωνσταντινούπολιν. Τὸ ἐπίκεντρον τῆς Πατριαρχικῆς αὐτῆς ὁμιλίας ἦτο τὸ γνωστὸν σκανδαλῶδες Οὐκρανικὸν ζήτημα. Εἶναι πολλὰ τὰ ἐπιλήψιμα αὐτῆς τῆς ὁμιλίας. Εἰς τὸ παρὸν κείμενόν μου περιορίζομαι μόνον εἰς μίαν ἀναφοράν, τὴν ὁποίαν χαρακτηρίζω ὡς ψευδολογία καὶ ἐξαπάτησιν κυρίως ἐκείνων, οἱ ὁποῖοι δὲν κατέχουν τὰ δεδομένα αὐτοῦ τοῦ πρωτοφανοῦς ἐκκλησιολογικοῦ σκανδάλου:

Ιατροί πρώην εργαζόμενοι σε κλινικές για διαφυλικά παιδιά απαιτούν το τέλος του «πειραματισμού» σε αυτά

father effect daughters divorce serve test case 01

Ιατροί πρώην εργαζόμενοι σε κλινικές για διαφυλικά παιδιά απαιτούν το τέλος του «πειραματισμού» σε αυτά

Dorothy Cummings McLean.

ΛΟΝΔΙΝΟ, Αγγλία (LifeSiteNews) - Οι πρώην υπάλληλοι μιας δημοσίως χρηματοδοτούμενης κλινικής για transgender παιδιά ζήτησαν να σταματήσουν οι πειραματικές διαδικασίες πάνω στα παιδιά.

Σε μια κορυφαία σημερινή ιστορία, οι The Times of London πήραν συνέντευξη από πέντε εμπειρογνώμονες ιατρούς που παραιτήθηκαν από την κλινική Tavistock, το μοναδικό Εθνικό Κέντρο Υγείας  για τη θεραπεία παιδιών που πιστεύουν ότι είναι "transgender." Οι πέντε κλινικοί ομόφωνα υποστηρίζουν ότι το Κέντρο Tavistock, το οποίο διοικείται από μιά Υπηρεσία για την Ανάπτυξη της Ταυτότητας του Φύλου (GIDS), εγκρίνει την «Ιατρική παρέμβαση που αλλάζει τη ζωή» για παιδιά και εφήβους «χωρίς όμως επαρκείς αποδείξεις για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματά της».

Χαλκίδος Χρυσόστομος: Μη ικανοποιητικός ο δήθεν προνομιακός διαχωρισμός των Καθεδρικών Ιερών Ναών!

 

ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ Ο ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΩΝ ΙΕΡΩΝ ΝΑΩΝ!

Μητροπολίτου Χαλκίδος Χρυσοστόμου.

Είναι αλήθεια ότι, μετά την επιτυχή διεξαγωγή των εορταστικών εκδηλώσεων στην Αθήνα, με αφορμή την συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής επαναστάσεως το 1821, με τις οποίες αναπτερώθηκε αρκετά το φρόνημά μας (καίτοι νομίζω πως δεν τονίσθηκε όσο θα μπορούσε ή και θα έπρεπε η συμβολή της Ορθοδόξου Πίστεως στην διατήρηση της ταυτότητος και του πόθου της Ελευθερίας στις καρδιές των υποδούλων Ελλήνων και η συνδρομή της στον ιερό αγώνα, και είχαμε ευκαιρία προβολής σε παγκόσμιο μάλιστα επίπεδο) αναμέναμε ότι επιτέλους θα άνοιγαν οι Ιεροί Ναοί, για να δεχθούν τους πιστούς στις Θείες Λειτουργίες και τις Ιερές Ακολουθίες, έστω με προϋποθέσεις, τις οποίες και λόγω του υφισταμένου κινδύνου σχολαστικά τηρούμε.

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Κυριακή Β΄Νηστειών

Τό Μήνυμα τῆς Κυριακῆς ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ -ΚΥΡΙΑΚH Β' ΝΗΣΤΕΙΩΝ -ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ (28-3-2021)

Αρχιμ. Ειρηναίος Βαϊόπουλος, Η αμαρτία και οι συνέπειές της

 

Ομιλία του Γέροντος Ειρηναίου, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου Πυργετού Λαρίσης, την Κυριακή Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, 21 Μαρτίου 2021, στην Ευαγγελική περικοπή της Θείας Λειτουργίας (Μρκ. β΄, 1-12)

27 Μαρ 2021

Κυριακή Β΄ Νηστειών (Κήρυγμα Πρεσβυτέρου Αθανασίου Μηνά)

 

Β’ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ

ΚΗΡΥΓΜΑ

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ

Ἔχοντες τό Πνεῦμα τό Ἅγιον ἑστιάτορα πλούσιον τῶν αὑτοῦ χαρισμάτων  καί τόν Ἅγιο Γρηγόριο τόν Παλαμᾶ ἑορτάζοντα καί συλλειτουργοῦντα ἡμῖν, ὅπως καί στήν Ἁγία Τράπεζα τόν Θεάνθρωπον Χριστόν πρός ἀληθῆ βρῶσιν καί πόσιν τῶν χριστιανῶν ἐκ βάθους καρδίας, ἐντρυφῶμεν ἀνυμνοῦντες καί εὐχαριστοῦντες τόν Θεόν καί ὅν ἀπέστειλεν Σωτήρα Ἰησοῦν Χριστόν.

Εκδόθηκε η δικαστική απόφαση για την ιατρική υπόθεση κατά "κλινικής φύλου" στο Ηνωμένο Βασίλειο: «Ζωντανό πείραμα σε παιδιά»

tavistock 01

Εκδόθηκε η δικαστική απόφαση για την ιατρική υπόθεση κατά "κλινικής φύλου" στο Ηνωμένο Βασίλειο: «Ζωντανό πείραμα σε παιδιά»

The Christian Post,,11 Ιανουαρίου 2021.

Από τον Brandon Showalter

Δημοσιοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο η ετυμηγορία του δικαστηρίου, μετά  τη κίνηση νομικών  διαδικασιών εναντίον «κλινικής φύλου» του Λονδίνου, σχετικά με τις ιατρικές πρακτικές της στη συνταγογράφηση φαρμάκων που εμποδίζουν την εφηβεία σε ανηλίκους με «σύγχυση φύλου».

Ιδεολογικά τα κίνητρα της αλλοιώσεως της Ελληνικής Ιστορίας

Ιδεολογικά τα κίνητρα της αλλοιώσεως της Ελληνικής Ιστορίας

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Την ορθή στάση στην καταγραφή του ιστορικού πόνου των 400 και πλέον χρόνων της κατάμαυρης δουλείας υπό του Τούρκους, με τις πραγματικές πτυχές, συνέπειες και διαστάσεις αυτής, την καταγράφει η στάση της Εκκλησίας.  Αυτή είναι που καταγράφει τις πραγματικές συνέπειες του παιδομαζώματος, των βίαιων εξισλαμισμών, τις αρπαγές και ατιμάσεις νεανίδων, το κρυφό σχολειό, τα απάνθρωπα βασανιστήρια των Νεομαρτύρων και τα τόσα άλλα δεινά την περίοδο της μακραίωνης σκλαβιάς. 

1821-; «Ἐπέρασαν χρόνοι πολλοί…»

1821-;

«Ἐπέρασαν χρόνοι πολλοί…»

Σοφία Μπεκρῆ, φιλόλογος-θεολόγος

Θαυμαστὴ ὑπῆρξε, πράγματι, ἡ πίστη τῶν ἀγωνιστῶν τοῦ ’21. Στὴν συνείδησή τους, ἄλλωστε, οἱ ἔννοιες πίστη καὶ πατρίδα ἦταν στενὰ συνδεδεμένες. Ἡ πίστη μάλιστα εἶχε πρωταρχικὴ σημασία. Αὐτὸ ὁμολογεῖ  ὁ θρυλικὸς Γέρος τοῦ Μωριᾶ στὸν λόγο του στὴν Πνύκα: «Πρέπει να φυλάξετε τὴν πίστη σας καὶ νὰ τὴν στερεώσετε, διότι, ὅταν ἐπιάσαμε τὰ ἄρματα, εἴπαμε πρῶτα ὑπὲρ πίστεως καὶ ἔπειτα ὑπὲρ πατρίδος». Καὶ ὁ ἡρωϊκὸς Μακρυγιάννης, πρὶν ἀπὸ τὴν κρίσιμη μάχη στοὺς Μύλους, διαμηνύει στοὺς ξένους ποὺ τὸν συμβούλευαν νὰ ὑποχωρήσῃ μπροστὰ στὸν πανίσχυρο Ἰμπραήμ: «Ὅταν σηκώσαμε τὴν σημαία ἐναντίον τῆς τυραγνίας, ξέραμε ὅτι εἴμαστε ἀδύνατοι, …κι ἄν πεθάνομεν, πεθαίνομεν διὰ τὴν πατρίδα μας, διὰ τὴν θρησκείαν μας…κι ὁ Θεὸς βοηθός».

Κυριακή Β΄ Νηστειών ( Αγ. Γρηγορίου Παλαμά)- Η παγγνωσία του Θεού

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ: Μάρκ. β΄ 1-12
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ἑβρ. α΄ 10-β΄ 3
Ἡ παγγνωσία τοῦ Θεοῦ
Ἀκούσαμε στὸ σημερινὸ εὐαγγελικὸ ἀνάγνωσμα ἕνα θαῦμα τοῦ Κυρίου: τὴ θεραπεία τοῦ παραλυτικοῦ τῆς Καπερναούμ. Πρὶν ὅμως θεραπεύσει τὸ σῶμα του, ὁ Κύριος θεράπευσε τὴν ψυχή του, τοῦ συγχώρησε τὶς ἁμαρτίες. 

26 Μαρ 2021

O Άραβας πολιορκητής της Κωνσταντινούπολης στο… Στρασβούργο!!!

 

Το τζαμί του Στρασβούργου, που ανεγείρεται με τη γενναία χρηματοδότηση του δήμου, θα διαθέτει εκτός από το  χώρο λατρείας, αίθουσες για πολιτιστικές εκδηλώσεις, σχολεία, εστιατόριο…Φωτογραφική πίστωση: youtube

O Άραβας πολιορκητής της Κωνσταντινούπολης στο… Στρασβούργο!!!

Σύγκρυο πέρασε τους Γάλλους που γνωρίζουν Ιστορία, όταν πληροφορήθηκαν ότι το καινούριο μουσουλμανικό τζαμί που ανεγείρεται στο Στρασβούργο θα φέρει το όνομα του πολέμαρχου Αμπού Αγιούμπ αλ-Ανσαρί.

Όταν υψώνουμε Ελληνικές σημαίες στην Ελλάδα κάποιοι το θεωρούν… εθνικισμό. Όταν όλες οι χώρες ντύνονται στα γαλανόλευκα, είναι απλά… Πέμπτη

Γεννήθηκα 25η Μαρτίου: Όταν υψώνουμε Ελληνικές σημαίες στην Ελλάδα κάποιοι το θεωρούν… εθνικισμό. Όταν όλες οι χώρες ντύνονται στα γαλανόλευκα, είναι απλά… Πέμπτη

Ελευθέριος Ανδρώνης

Γεννήθηκα 25η Μαρτίου: Στην Ελλάδα ντρεπόμαστε να βγάλουμε τη σημαία στο μπαλκόνι μην μας χαρακτηρίσουν. Στο εξωτερικό το κάνουν με περηφάνια!

Όλος ο πλανήτης ντύνεται στα γαλανόλευκα για να τιμήσει την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Σε κάθε γωνιά. Παντού.

Να πεθάνει η Ελλάδα, να ζήσουν αυτοί

Είμαστε μόλις λίγες ώρες μετά την κορύφωση των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης.

Από τον Σάββα Καλεντερίδη

Μιας Επανάστασης που σήμανε και το ξήλωμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μιας διαδικασίας που ολοκληρώθηκε το 1923, με την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Από αυτή τη διαδικασία γεννήθηκαν δεκάδες εθνικά κράτη, τα οποία, κατά μια έννοια, οφείλουν κι αυτά μέρος της ελευθερίας τους σ’ εκείνους τους γενναίους αγωνιστές που κατάφεραν να πετύχουν το ακατόρθωτο, να ανατρέψουν τους κανόνες του πολέμου και της ίδιας της λογικής.

Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη

«Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά» η λευτεριά μας. Εκεί μέσα εκατοικούσε, μας λέει ο Σολωμός, «και ήταν όλα σιωπηλά, γιατί τα ’σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά.»

Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*

Τετρακόσια χρόνια ραγιάδες, τετρακόσια χρόνια σκλαβιά, τετρακόσια χρόνια οθωμανικός ζυγός, παιδομάζωμα, εξισλαμισμός, σφαγές και δεν κατάφεραν να ξεριζώσουν τον Ελληνισμό, δεν κατάφεραν να ξεχάσουν οι Έλληνες τη γλώσσα τους, τα ιερά και τα όσιά τους, τη θρησκεία τους.

Πειραιώς Σεραφείμ: Η διεθνής απορία για την πολιτική του Προέδρου Ερντογάν στα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομία της χώρας του

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Ἐν Πειραιεῖ τῇ 26ῃ Μαρτίου 2021

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΠΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ  ΣΤΑ   ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ

            Εἶναι προκλητική ἡ δῆθεν διεθνής ἀπορία, γιά τήν πολιτική τοῦ Προέδρου Ἐρντογάν, τῆς γείτονος χώρας, στά ἀνθρώπινα δικαιώματα, μέ ἀφορμή τήν ἀποχώρησι τῆς Τουρκίας ἀπό τήν σύμβασι τῆς Κωνσταντινουπόλεως γιά τήν καταπολέμησι τῆς ἐνδοοικογενειακῆς βίας κατά τῶν γυναικῶν, ὅπως ἐκφράστηκε ἀπό πολιτικούς Ἡγέτες, Ὑπουργούς Ἐξωτερικῶν καί πρωτιστεύοντα στελέχη Διεθνῶν Ὀργανισμῶν, καθώς καί ὁ δῆθεν προβληματισμός γιά τήν ἀπομάκρυνσι τοῦ Κεντρικοῦ Τραπεζίτου τῆς Τουρκίας, κατόπιν τῆς αὐξήσεως τῶν ἐπιτοκίων.

Αρχιμ. Παύλος Ντανάς, «Ἡ Κυπριακή Κυβέρνηση νά ἀπορρίψει τό δαιμονικό τραγούδι»

Ἀγρίνιο 25-03-2021                                                               Ἀρχιμανδρίτου Παύλου Ντανᾶ

                                                                                                                       Ἱεροκήρυκος

«Ἡ Κυπριακή Κυβέρνηση νά ἀπορρίψει τό δαιμονικό τραγούδι»

Μέ ἱερή ὀργή πληροφορηθήκαμε ἀπό τό διορισμένο Συμβούλιο τοῦ Ραδιοφωνικοῦ Σταθμοῦ Κύπρου ΡΙΚ, ὅτι τό Ὑπουργικό Συμβούλιο τῆς Κυβερνήσεως τοῦ Νικολάου Ἀναστασιάδη πρότεινε νά συμμετάσχει ἡ Κύπρος στόν 65ο ἐτήσιο διαγωνισμό τῆς Eurovision  2021 μέ τό τραγούδι -Διάβολος- «El Diablo», τό ὁποῖο θά ἑρμηνεύσει ἡ Ἕλενα Τσαγκρινοῦ. Οἱ στίχοι τοῦ τραγουδιοῦ μεταξύ τῶν ἄλλων ἀναφέρουν: «Ἔδωσα τήν καρδιά μου στόν διάβολο, τήν ἔδωσα, τήν ἔδωσα… μοῦ λέει ὁ διάβολος εἶμαι ὁ ἄγγελός του…, ἀγαπῶ τό διάβολο», καί τό τραγούδι συνοδεύεται ἀπό διαβολικούς ἀγγέλους πού σέ ὁδηγεῖ σέ μιά ἱεροτελεστία λατρείας τοῦ Διαβόλου.

Κυκλοφορεῖ τὸ φύλλον 26.3.2021 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»

 

Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΙΑ, Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΕΝ ΕΥΘΥΝῌ. Γράφει ὁ Ἱερομόναχος Μάξιμος Λαυριώτης.

Αἱ ἀντιθεσμικαὶ ὑπερβάσεις ἐν Ἁγίῳ Ὄρει. Γράφουν οἱ:  Γέρων Παΐσιος Μοναχὸς Καρεώτης καί Ἐπιφάνιος Μοναχὸς Καψαλιώτης.

ΑΜΒΛΩΣΙΣ: ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΙΣ Ἤ ΕΓΚΛΗΜΑ; Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Τυφλοί ὁδηγοί

 

Τυφλοί ὁδηγοί

Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση

Εἶναι πολλὰ τὰ γεγονότα στὴν Ἐκκλησία ποὺ ἀπογοητεύουν τοὺς καλοπροαίρετους χριστιανοὺς καὶ τοὺς ἀπομακρύνουν ἀπὸ τὸ δρόμο τοῦ Θεοῦ. Ἰδιαίτερα προκαλοῦν καὶ σκανδαλίζουν ἀπερίσκεπτες ἐνέργειες καὶ ἐπιλογὲς μερικῶν Μητροπολιτῶν, οἱ ὁποῖοι κινοῦνται χωρὶς νὰ ἔχουν κάποιους σοβαροὺς συμβούλους δίπλα τους. Σκέφτονται καὶ ἀποφασίζουν χωρὶς γνώση καὶ πνευματικὴ εὐαισθησία. Εὐτυχῶς ποὺ ὁ πολὺς κόσμος δὲν γνωρίζει τὶς διάφορες ὑποθέσεις καὶ μεθοδεύσεις, γιατί τότε θὰ εἶχαν ἀδειάσει οἱ ναοί μας.

Ένα πανάρχαιο Έθνος δημιούργησε κράτος – 200 χρόνια μετά, ερωτήματα και απαντήσεις για την Εθνεγερσία

Ένα πανάρχαιο Έθνος δημιούργησε κράτος – 200 χρόνια μετά, ερωτήματα και απαντήσεις για την Εθνεγερσία

Του Σπύρου Παν. Κανελλόπουλου *

Επιτρέψτε μου να καταθέσω ερωτήματα, σκέψεις και προβληματισμούς με αφορμή τη διακοσιοστή επέτειο της Εθνεγερσίας του 1821, την Ελληνική Επανάσταση. Μια Επανάσταση που δεν πραγματοποιήθηκε «από το πουθενά». Χρειάστηκαν πλήθος ενεργειών και αποτυχημένων ενόπλων κινημάτων, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, ώστε να κερδίσει το Γένος μας, το Έθνος μας την ελευθερία του.

Τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως και η ευθύνη μας

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΤ. ΠΟΝΗΡΟΣ Δρ Θ., Μ.Φ.

Συντονιστής Ἐκπαιδευτικοῦ Ἔργου Θεολόγων Ἀττικῆς

Ἀντιπρόεδρος τῆς Πανελληνίου Ἑνώσεως Θεολόγων

            ΤΑ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΚΑΙ Η ΕΥΘΥΝΗ ΜΑΣ

            Ἐφέτος συμπληρώνονται διακόσια ἔτη ἀπό τήν ἔναρξη τῆς ἑλληνικῆς ἐπαναστάσεως τοῦ 1821. Τά διακόσια αὐτά ἔτη δέν πέρασαν βέβαια δίχως προβλήματα, δίχως ἀποτυχίες, δίχως ἐθνικές συμφορές, ὅπως δέν πέρασαν καί δίχως ἐπιτυχίες. Ἡ Ἑλλάδα μέ ἀλλεπάλληλους ἀγῶνες, ποτισμένους μέ ἄφθονο αἷμα καί δάκρυ, κέρδισε τήν ἐθνική της ὕπαρξη, τήν ἐπιβίωσή της, τή συνέχειά της μέχρι σήμερα.

25 Μαρ 2021

Ατρόμητες γυναίκες που σήκωσαν το λάβαρο της Επανάστασης του 1821

Ατρόμητες γυναίκες που σήκωσαν το λάβαρο της Επανάστασης του 1821

Θρυλικές φυσιογνωμίες γένους θηλυκού έδρασαν με απαράμιλλο θάρρος και πρωταγωνίστησαν στον αγώνα για την απελευθέρωση του Γένους

Από τον Σωτήρη Λέτσιο

Να ’τανε το ’21

Εμείς οι Έλληνες ό,τι κι αν κάνουμε φαινόμαστε. Είμαστε ορατοί από μακριά και φτάσαμε ψηλά επειδή πατήσαμε πάνω σε ώμους γιγάντων. Οι πρόγονοί μας προσέγγισαν δυσθεώρητα ύψη πολεμικής αρετής, αυτοθυσίας, καλλιέργειας, αυτοσυνειδησίας και αντίληψης για τον ρόλο του Θεού στα ανθρώπινα πράγματα.

Το 1821 είχε όλα τα παραπάνω αλλά κι ακόμα ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, που ο λαός μας το νιώθει, είναι χαραγμένο εντός του, αλλά δεν μπορεί να αποδειχθεί «εργαστηριακά»: το θαύμα, η θεία παρέμβαση που γκρέμισε τους τοίχους του οθωμανικού δεσμωτηρίου και επέτρεψε στο υπόδουλο έθνος μας να αποδράσει, να φτιάξει κράτος, να ορίσει μόνο του τα δικά του πράγματα.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com