31 Μαρ 2020

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος : Η λήθη του Θεού οδηγεί στην αναρχία

Η λήθη του Θεού οδηγεί στην αναρχία
(https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=C2wKXoNbpB8&feature=emb_logo)

Κυριάκος Κυριαζόπουλος: Γιατί η Κυβέρνηση επιμένει να παραβιάζει την ελευθερία της λατρείας και γιατί ο Αρχιεπίσκοπος την υποστηρίζει;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Archives - ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFO
ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΤΡΕΙΑΣ  ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΊΖΕΙ;
Του Κυριάκου Κυριαζόπουλου
καθηγητή (επ.) του Εκκλησιαστικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ., δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω, θεολόγου
Εισαγωγή

Ασθένειες και Θεία Κοινωνία (Α΄ Μέρος)

Η εκπομπή "Χωρίς Ενδοιασμούς" της Τηλεόρασης Mυτιλήνης που παρουσιάζει ο Γρηγόρης Δουμούζης διαπραγματεύεται το θέμα "Ασθένειες και Θεία Κοινωνία" με καλεσμένους τον ιατρό κ. Ευριβιάδη Μπαϊραμίδη και τον Θεολόγο κ. Παναγιώτη Τσαγκάρη - 29-03-2020 - Α΄ Μέρος

Ο Καποδίστριας, η πανούκλα και το νέο τερατούργημα της αποδόμησης


της Έκτης ευκολότερα: Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
Ο Καποδίστριας, η πανούκλα και το νέο τερατούργημα της αποδόμησης
του Νεκτάριου Δαπέργολα, Διδάκτορος Ιστορίας
      Ζούμε μέρες κορωνοϊού, μέρες υπαρκτού μεν κινδύνου αλλά και πρωτοφανούς τρομο-υστερίας, μέρες που μία ασθένεια έχει παραλύσει τα πάντα στη χώρα μας (καθώς και σε μεγάλο μέρος του πλανήτη), χρησιμοποιούμενη ως βασικό μέσο ενός παγκόσμιου νεοταξικού πειράματος. Στον βωμό αυτό έχουν φυσικά επιστρατευτεί σχεδόν άπαντα τα ΜΜΕ (που πλέον αφιερώνουν στην υπόθεση αυτή όχι μόνο εξ ολοκλήρου τα δελτία ειδήσεων, αλλά και μέγα ακόμη μέρος του τηλεοπτικού χρόνου τους), καθώς και όποια ακόμη καθεστωτικά συγκοινωνούντα δοχεία θα μπορούσαν να συνεισφέρουν. Τα πάντα επιτρέπονται άνωθεν (ή μάλλον ενδείκνυνται), ακόμη και παραπομπές στο ιστορικό παρελθόν, για να δικαιολογηθεί ο εγκλεισμός μας στα σπίτια, ο περιορισμός της κυκλοφορίας και κυρίως το χειρότερο όλων: το κλείσιμο των ναών και η απαγόρευση της ορθόδοξης λατρείας. Μια απαγόρευση μάλιστα απόλυτη και ολοκληρωτική, χωρίς έστω αστερίσκους, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς να αφήνει περιθώρια εξαιρέσεων με κάποιες έστω προφυλάξεις.
       Και φυσικά επειδή τέτοιες περιπτώσεις από το ιστορικό παρελθόν δεν υπάρχουν, τουλάχιστον έτσι όπως προβάλλονται, η μόνη λύση είναι να προβληθούν και να παρουσιαστούν μέσα από τα γνωστά παραμορφωτικά γυαλιά της αποδόμησης. Προσοχή: δεν λέμε να επινοηθούν, γιατί τα μέλη αυτής της πολυπληθέστατης ομολογουμένως πλέον ομάδας που υποδύονται τους ιστορικούς (ή και άλλους δήθεν επιστήμονες των λεγομένων Ανθρωπιστικών Επιστημών) και που κυριαρχούν πλήρως εδώ και χρόνια στις σχετικές πανεπιστημιακές σχολές, είναι αρκετά προσεκτικά, ώστε να μην επινοούν ανύπαρκτα πράγματα, να μη λένε εξολοκλήρου ψεύδη. 

Η Κιβωτός της Διαθήκης καταστράφηκε ή αποκρύφθηκε; Ιχνηλατώντας την πορεία της ιστορίας και των θρύλων της από την εποχή του Σολομώντα έως και σήμερα (1ο μέρος)

ΑΚΤΙΝΕΣ: Η Κιβωτός της Διαθήκης καταστράφηκε ή αποκρύφθηκε ...
Η ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ Ή ΑΠΟΚΡΥΦΘΗΚΕ;
ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
Βασίλειος Γ. Βοξάκης Θεολόγος καθηγητής
1ο μέρος
             Πρόλογος

Νέας Σμύρνης Συμεών: ''Τι θα κάνουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα ;''

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ;
Τοῦ Σεβασμ. Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης Συμεών
   Ἐν ὄψει τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Ἑβδομάδος, τοῦ ἁγίου Πάσχα —ἀλλά καί τῆς Διακαινησίμου Ἑβδομάδος—, θά ἤθελα νά διατυπώσω δημόσια μία δέσμη προτάσεων γιά τό φλέγον θέμα τῆς «ἀπαγόρευσης» νά τελοῦμε τή θεία Λειτουργία καί κάθε ἄλλη ἱεροπραξία, ἡ ὁποία ἐπιβλήθηκε μέ τήν ὑπ᾽ ἀριθμ. 2867/Υ1 ὑπουργική ἀπόφαση τῆς 16ης Μαρτίου, ἡ ἰσχύς τῆς ὁποίας παρατάθηκε μέ νέα ἀπόφαση τῆς 28ης Μαρτίου μέχρι καί τήν 11η Ἀπριλίου.
   Ἀντιλαμβανόμαστε ὅλοι μας, Ἱεράρχες, Ἱερεῖς, Διάκονοι, μοναχοί καί μοναχές καί τό θεοφιλές πλήρωμα τῆς Ἐκκλησίας τή σοβαρότητα τῆς καταστάσεως ἐξαιτίας τῶν κινδύνων γιά τή δημόσια ὑγεία ἀπό τήν ἐμφάνιση καί ἐξάπλωση καί στή χώρα μας τοῦ νέου κορωνοϊοῦ (Covid 19).

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος : «Θεία Κοινωνία και μεταδοτικές ασθένειες...»

Αποτέλεσμα εικόνας για π. Αθανάσιος Μυτιληναίος
Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού Γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου με θέμα:  «ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ…»[Ομιλία πρώτη]
[έκτακτη ομιλία που εκφωνήθηκε στις 28-2-1988 εξ αφορμής ερωτήσεως του βουλευτού Β. Αγοράστη προς τους Υπουργούς Παιδείας και Υγείας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο παρέχεται η Θεία Κοινωνία] 

Οι καλύτεροι Χαιρετισμοί

Οι καλύτεροι Χαιρετισμοί
 Σπυρίδων Ζορμπαλάς
Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020. Δ’ Χαιρετισμοί.
Πλησιάζω περπατώντας τον ναό του Αγ. Νικολάου στην Πάτρα. Στην τσέπη η ταυτότητα και η βεβαίωση για σωματική δραστηριότητα.

Ο π. Αθανάσιος Μυτιληναίος σχετικά με την αδιάφορη στάση των Νεοελλήνων απέναντι στον Άγιο Τριαδικό Θεό

Αποτέλεσμα εικόνας για π. Αθανάσιος Μυτιληναίος
Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ
   […]  Εμείς δυστυχώς δεν έχουμε πια κύριο τον Θεό! Εμείς οι Έλληνες δεν έχουμε πλέον για κύριό μας τον Θεό. Έχουμε άλλους κυρίους. Άλλους… Έχουμε τη δύναμή μας! Δεν είναι πια κύριος του λαού μας ο Θεός. Αυτό είναι ένα θλιβερό κατάντημα, που βέβαια εμείς οι Έλληνες σιγά-σιγά το εργασθήκαμε. Και ξέρετε από πότε; 

Eπιστολή του Μητροπολίτου Μεσογαίας Νικολάου προς την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως (30.3.32020)ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ  ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ & ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
Σπάτα,  30 Μαρτίου 2020
Πρωτ. 452
Ἀριθμ.Διεκπ. 205
Αξιότιμη
κα Νίκη Κεραμέως
Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων
Αξιότιμη κα Υπουργέ,
Αφορμή για την επιστολή αυτήν, την οποία αποστέλλω και στον κ. Υπουργό Υγείας, αποτελεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογρά­ψατε στις 28.3.2020 (Δ1α/ΓΠ.οικ. 21285 ΚΥΑ).
Ευθύς εξ αρχής, θα ήθελα να σας καταστήσω σαφές ότι δεν εκ­προσω­πώ κανέναν άλλον παρά τον εαυτό μου και μόνον, νομίζω όμως ότι οι σκέ­ψεις που ακολουθούν εκφράζουν την κοινή λογική και φυσικά τα αισθήματα πολλών συμπολιτών μας, μάλιστα και κατοίκων της Νότιας Αττικής και μεγάλου τμήματος της Ανατολικής, την εκκλησια­στική ευθύνη της οποίας έχω ως Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Πανδημία υποκρισίας

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ
            Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε ως πανδημία την προσβολή πλείστων λαών του πλανήτη από μορφή ιού, ο οποίος μεταδίδεται με μεγάλη ευκολία. Ο καθημερινός βίος άλλαξε άρδην. H επιστημονική κοινότητα τηρεί επιφυλακτική στάση, ποικίλες όμως είναι οι στάσεις και οι αντιδράσεις της κοινωνίας στις διάφορες χώρες.

Εστία Πατερικών Μελετών: Επιφυλάξεις για το νέο διορθωμένο πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΑΚΕΛΟΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ γιά τό νέο διορθωμένο πρόγραμμα σπουδῶν τοῦ μαθήματος τῶν θρησκευτικῶν.
ΕΣΤΙΑ  ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ  ΜΕΛΕΤΩΝ 
Ἐπειδή παρ'ὅλη τήν πανδημία τοῦ κορωνοϊοῦ,ἡ ἐκπαίδευση συνεχίζεται, μέσα ἀπό τήν ψηφιακή τεχνολογία, ἄρα καί τό μάθηματῶν θρησκευτικῶν, θεωρήσαμε ἀναγκαῖο νά σᾶς γνωστοποιήσουμε τό Δελτίο Τύπου τῆς ΕΣΤΙΑΣ  ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ γιά τούς φακέλους τοῦ μαθήματος τῶν θρησκευτικῶν, τό ὁποῖο εἶχε μέν συγγραφεῖ, ἀλλά δέν εἶχε προβληθεῖ,ἐπειδή τά σχολεῖα γιά εὐνόητους λόγους ἔκλεισαν, σχεδόν ἀπό ἀρχές Μαρτίου, καί δέν ξέρουμε ἀκόμη μέχρι πότε.

Ο Συσχηματισμός μετά του «αιώνος» και η απάτη αυτού, του απατεώνος!

Scandalul legat de biserica din Dereneu continuă. Ce sumă ...
Ο Συσχηματισμός μετά του «αιώνος» και η απάτη αυτού, του απατεώνος!
Σάββας Ηλιάδηςδάσκαλος -Κιλκίς
     Εκπέσαμε! Εκπέσαμε της οδού και του προορισμού μας! Επτωχεύσαμεν σφόδρα! Συσχηματιστήκαμε μετά του παρόντος αιώνος, του απατεώνος και εισπράττουμε τα επίχειρα αυτής της εκπτώσεως. 

Ο κορωνοϊός μας φέρνει και τον Μεγάλο Αδερφό

Ο κορωνοϊός μας φέρνει και τον Μεγάλο Αδερφό - Ενωμένη Ρωμηοσύνη
Ο κορωνοϊός μας φέρνει και τον Μεγάλο Αδερφό
Γράφει ο Καλλιντέρης Νικόδημος, Υπ. Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου
 Ζωηρή συζήτηση έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες σε διεθνές επίπεδο για τις συνέπειες του κορωνοϊού στη χάραξη κρατικών πολιτικών σε διαφορετικά πεδία, ανάμεσα στα οποία και στη διείσδυση με σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες στον ιδιωτικό βίο των πολιτών ως μέτρο εντοπισμού της πορείας μετάδοσης του ιού και χαρτογράφησης της διασποράς του. Κράτη της Ασίας ήδη ισχυρίζονται ότι η ψηφιακή κατόπτευση των κοινωνιών,  κυρίως δια της καταγραφής του γεωγραφικού στίγματος κάθε πολίτη μέσω των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων τους, επέδρασε καταλυτικά στην αποτελεσματική και άμεση αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Εκεί μας καταντήσανε!!!

Εκεί μας καταντήσανε!!! (Nikolaos)

30 Μαρ 2020

Ανοικτή επιστολή προς την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως

Σακελλαροπούλου: Ο αιφνιδιασμός Μητσοτάκη, το παρασκήνιο της ...
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ:
1. Εξοχότατη Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Αικατερίνα Σακελλαροπούλου.
2. Εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
                                    Πάτρα, 29.3.2020
-Πες μου παππού μου, Ηρόδοτε, ποια είναι τα θεμέλια για ένα Έθνος;
-Παιδί μου, το όμμαιμον, το ομόγλωσσον, το ομότροπον και το ομόθρησκον (Ηροδότου Ιστ. 8. 144. 2).

Eνώπιον της Μεγάλης Εβδομάδας

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Σίγησαν οι καμπάνες. Δεν περνά αυτό απαρατήρητο, ούτε και από τον πλέον άθεο των πολιτών. Σύντομα μάλιστα, θα περάσει το κατώφλι του ΣτΕ η κατά το «δίκαιον της ανάγκης» επιβληθείσα αναστολή του δικαιώματος στη θρησκευτική λατρεία. Στις 5 Μαΐου αναμένεται να εκδικαστεί η αίτηση ακυρώσεως και αναστολής κατά της υπ’ αριθμόν 2876/Υ1/2020 ΚΥΑ.

Η Ελπίδα μας

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΖΩΗ: Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΑΥΣΗ, ΧΑΡΑ ...
Η  ΕΛΠΙΔΑ  ΜΑΣ
Νίκος Παπανικολόπουλος, Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)
   Την Κυριακή που μας πέρασε, την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, στο ευαγγελικό ανάγνωσμα περιγράφτηκε το θαύμα της θεραπείας του δαιμονιζόμενου παιδιού και στο αποστολικό ανάγνωσμα, σε μια ωραία περικοπή από την προς Εβραίους επιστολή του αποστόλου Παύλου,  μεταξύ των άλλων έγινε αναφορά και στο θέμα της ελπίδας.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ένας Πρόεδρος προσκυνά την Παναγία

Covid19 : le président prie la Vierge Marie de protéger son pays
Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα ταξίδεψε μέχρι τη Γιάσνα Γκόρα και συμμετείχε σε Παράκληση στην Παναγία της Τσεστόσοβα (ή Μαύρης Παναγίας) να προστατέψει τη χώρα του από τον κορωνοϊό. Στην θαυματουργή εικόνα – καταφύγιο των Πολωνών στις δύσκολες περιστάσεις – ο Πρόεδρος αφιέρωσε ένα κομποσχοίνι με έναν κεχριμπαρένιο Σταυρό. Στην αφιέρωση έγραψε: «Στη μνήμη της κοινής προσευχής για την πατρίδα και τους συμπατριώτες όλου του κόσμου στο παρεκκλήσι της Παναγίας της Τσεστόσοβα στη Γιάσνα Γκόρα ».

Κεραμέως: Mελετάται το ενδεχόμενο να γίνει αποδεκτό το αίτημα για την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών τη Μ. Εβδομάδα, αλλά κεκλεισμένων των θυρών.

Παράταση των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν για τις εκκλησίες και μετά τις 11 Απριλίου προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, τονίζοντας ωστόσο ότι μελετάται το ενδεχόμενο να γίνει αποδεκτό το αίτημα για την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών αλλά κεκλεισμένων των θυρών.

Νέο «Συγχωροχάρτι» από το Βατικανό: Η χωρίς προσωπική μετάνοια «άφεση αμαρτιών» στα θύματα της επιδημίας του Κορωνοϊού !

Αποτέλεσμα εικόνας για παπασ κορωναιοσ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 30η Μαρτίου 2020
Κάποιοι από τους «Ορθοδόξους», κληρικοί, ή λαϊκοί, εμποτισμένοι από το δηλητήριο της παναιρέσεως του Οικουμενισμού, εξακολουθούν να τρέφουν αυταπάτες και ψευδαισθήσεις, ότι ο Παπισμός δήθεν άλλαξε. Ότι έχει αναθεωρήσει πολλές κακοδοξίες και έχει προσεγγίσει την Ορθοδοξία, χάρις στους μακροχρόνιους διμερείς Διαχριστιανικούς Διαλόγους με την Ορθοδοξία. Ωστόσο η τραγική πραγματικότητα αποδεικνύει ότι ο Παπισμός, αφότου αποσχίστηκε από την Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική, Ορθόδοξη Εκκλησία μας τον 11ο αιώνα, εξακολουθεί να παραμένει μέχρι σήμερα αμετακίνητος στις δεκάδες κακοδοξίες, τις οποίες επισώρευσε στα χίλια χρόνια της ιστορικής του πορείας. Κακοδοξίες, οι οποίες ανατρέπουν στο σύνολό τους την αγιογραφική και αγιοπατερική μας Παράδοση.

Μ.Μ.Ε : «Βούς επί γλώσση μέγας»


Κατάνυξις: Σπάστε τις τηλεοράσεις
Μ.Μ.Ε :  «Βούς επί γλώσση μέγας»
 «Έλληνες όταν εμβήκαμεν εις το μέγα τούτο στάδιον εκηρύξαμεν ενώπιον του Θεού και ανθρώπων την σταθερά μας απόφασιν, την οποία εβεβαιώσαμεν με δημοσίους όρκους και καθιερώσαμεν με τόσας θυσίας και αίματα. Ας δείξωμεν και πάλιν, ότι είμεθα χριστιανοί, ότι είμεθα Έλληνες, πιστοί εις τον όρκον μας, σταθεροί εις την απόφασή μας προτιμώμεν να καταβώμεν εις τάφους, χριστιανοί και ελεύθεροι, παρά να ζήσωμε σκλάβοι, χωρίς θρησκείαν, χωρίς πατρίδα χωρίς τιμήν, χωρισμένοι των συγγενών και Φιλτάτων» ( Προκήρυξη της Γ’ Εθνοσυνελεύσεως εις την Τροιζήνα).
Είναι ψηλαφητό τοις πάσι, ότι εξ αφορμής του φονικού ιού, έχουμε ήδη υποστεί μία μορφή συρρικνώσεως των θεμελιωδών μας ατομικών δικαιωμάτων αλλά και ελευθεριών, πλην όμως, καλόπιστα αποδεχόμεθα ότι τούτο συντελείται, χάριν προασπίσεως του γενικού συλλογικού συμφέροντος, ως αλλαχού και παρ’ ημίν, διότι καθίσταται πλέον η προστασία της δημοσίας υγείας ως μείζονα προτεραιότητα.

Ανοικτές παραμένουν οι εκκλησίες στη Βουλγαρία

Ανοικτές παραμένουν οι εκκλησίες στη Βουλγαρία
Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Τόμισλαβ Ντόντσεφ και άλλα κυβερνητικά στελέχη είχε σήμερα ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος πλαισιούμενος από Μητροπολίτες του Επισκοπικού Συμβουλίου.

Ζώσα Νεκρανάσταση


Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ
Ζώσα Νεκρανάσταση
Ζούμε σε πρωτόφαντες καταστάσεις  κρίσεως της δημοσίας υγείας η οποία ευρίσκεται κατ’ εξοχήν εις την σφαίρα της δικαιοδοσίας της Πολιτείας πλην όμως η Εκκλησία επιβάλλεται ασφαλώς να συνδράμει και να ευθυγραμμισθεί προς τις υποδείξεις με σκοπό την θωράκιση της δημόσιας υγείας και της επιτακτικής λήψεως δραστικών μέτρων δια την αντιμετώπιση της ταχείας μεταδόσεως της νόσου.
Το γεγονός όμως τούτο μέχρι του οριστικού κλεισίματος των Εκκλησιών, απέχει παρασάγγας και μάλιστα διαρκούσης της Τεσσαρακοστής και δη  της προσήκουσας προπαρασκευής του Χριστεπώνυμου πληρώματός ενόψει της Αγίας Μεγάλης Εβδομάδος, κατά την ταπεινή μου γνώμη, παρέλκει του ζητούμενο περί της προστασίας της δημόσιας υγείας και στρεβλώνει εν μέρει, την αποστολή της Εκκλησίας μας, αυτής καθ’ αυτήν, τόσο πνευματικώς όσοκαι Μυστηριακώς, υποβιβάζοντάς την, σε ένα αμιγώς κοσμικό καθίδρυμα, κατά το οποίο ο Κλήρος συμβολικά εκπληρώνει τα εσχατολογικά του καθήκοντα.

Επιτέλους ας σταματήσει ο ανελέητος πόλεμος για τη Θεία Κοινωνία- Ας βάλει έναν φραγμό η ΔΙΣ

Επιτέλους ας σταματήσει ο ανελέητος πόλεμος για τη Θεία Κοινωνία- Ας βάλει έναν φραγμό η ΔΙΣ
Επιτέλους ας σταματήσει ο ανελέητος πόλεμος για τη Θεία Κοινωνία- Ας βάλει έναν φραγμό η ΔΙΣ
Μαρία Γιαχνάκη
Είναι μέρες τώρα που παρακολουθώ κι εγώ όπως και όλοι οι Έλληνες πολίτες, όλα όσα συμβαίνουν με αυτή την αόρατη απειλή στην ανθρωπότητα από τον κορωνοϊό.

29 Μαρ 2020

Μένουμε σπίτι με τα παιδιά μας: μια πραγματική ευλογία


Μένουμε σπίτι  με τα παιδιά μας: μια πραγματική ευλογία
 Δημήτρης Νατσιός,δάσκαλος-Κιλκίς
Τρία πράγματα μάς θυμίζουν τον χαμένο παράδεισο: το άρωμα των λουλουδιών, το κελάιδισμα των πουλιών και το γέλιο των παιδιών (Ντοστογιέφσκι)

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Μορφές του 1821. Αλέξανδρος Υψηλάντης. Ο ηγέτης, ο ήρωας, ο εθνομάρτυρας


Για το 1821 και τη σειρά του Σκάι | Ένα blog του Βλάση Αγτζίδη

Μορφές του 1821
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
Ο ηγέτης, ο ήρωας, ο εθνομάρτυρας
            Η εικοστή τετάρτη Φεβρουαρίου του 1821 είναι η γενέθλιος ημέρα της Ελληνικής  Ελευθερίας. Υπήρξε πρώτον η ημερομηνία ενός κειμένου και μιας σειράς κειμένων του Αλεξάνδρου Υψηλάντη, ηγέτη της Φιλικής Εταιρείας.
            Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1792 και ήταν γιός  ηγεμόνα της Μολδοβλαχίας και γόνος εύπορης και ισχυρής Φαναριώτικης οικογένειας, με καταγωγή από την Τραπεζούντα. Αξιωματικός του Ρωσικού στρατού, διακρίθηκε στους πολέμους κατά του Ναπολέοντα. Όταν του ζητήθηκε από τον Εμμανουήλ Ξάνθο να αναλάβει την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας του απάντησε: «Αν εγώ εγνώριζον ότι οι ομογενείς μου είχον ανάγκην από εμέ και εστοχάζοντο, ότι εδυνάμην να συντελέσω εις την ευδαιμονίαν των, σου λέγω εντίμως ότι ήθελον μετά προθυμίας κάμω θυσίαν, ακόμη και την κατάστασιν μου, και τον εαυτόν μου θα εθυσίαζον υπέρ αυτών». Στις 26 Φεβρουαρίου 1821 στον ιερό ναό των Τριών Ιεραρχών, στο Ιάσιο, ο Μητροπολίτης Βενιαμίν ευλόγησε την πρόχειρη σημαία, που είχε έμβλημα τον Σταυρό και, κατά το βυζαντινό τυπικό, παρέδωσε το ξίφος στον Αλ. Υψηλάντη.
 Σκοπός της ζωής του ήρωα η απελευθέρωση του Ελληνικού Έθνους, για το οποίο και τελικά θυσιάστηκε, κατέστη εθνομάρτυρας. Μετά την ήττα στο Δραγατσάνι, στις 7 Ιουνίου 1821, Ο Αλ. Υψηλάντης παραδόθηκε στους Αυστριακούς, στους χριστιανούς συμμάχους των Οθωμανών, οι οποίοι τον φυλάκισαν. Οι συνθήκες στη φυλακή, όπου έμεινε για έξι περίπου χρόνια,  ήταν άθλια, η υγεία του κλονίστηκε σοβαρότατα και μετά την απελευθέρωση του, στις 24 Νοεμβρίου 1827,  απεβίωσε στη Βιέννη στις 31 Ιανουαρίου 1828.  

Παράταση της αναστολής των Θ. Λειτουργιών ως το Σάββατο του Λαζάρου- Η υπουργός Παιδείας έβαλε την υπογραφή της-Δείτε την ΚΥΑ

ΕΚΤΑΚΤΟ – Παράταση της αναστολής των Θ. Λειτουργιών ως το Σάββατο του Λαζάρου- Η υπουργός Παιδείας έβαλε την υπογραφή της-Δείτε την ΚΥΑ
Με νέα  Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) παρατείνεται μέχρι τις 11 Απριλίου η αναστολή θείων λειτουργιών. Η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως συνυπέγραψε την εν λόγω ΚΥΑ και ανέβασε την είδηση για την υπογραφή της για το σχετικό νομοσχέδιο, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης της ιστοσελίδας της Κυβέρνησης, όπως βλέπετε παρακάτω:

Πανδημία κορωναϊού και ατζέντα της Νέας Παγκόσμιας Τάξης


«Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». ( Άμλετ)
Στις 11 Μαρτίου 2020, η γερμανική (αριστερή) ιστοσελίδα "Neue Rheinische Zeitung NRhZ" επέστησε την προσοχή (άρθρο "Two Corona Mosaic Stones") σε μια δημοσίευση της γερμανικής κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2013: 

Κορωνοϊός: Ὑπενθύμισις τῆς σμικρότητος τοῦ ἀνθρώπου!

Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ βιώνει αὐτὸν τὸν καιρὸ τὸν λοιμικὸ ἐφιάλτη τοῦ κορωνοϊοῦ. Ὁ τρόμος πλανᾶται πάνω ἀπὸ τὴν ὑφήλιο, χωρὶς κανεὶς νὰ γνωρίζει ποιὸ θὰ εἶναι τὸ ἀποτέλεσμα, διότι ὁ παράξενος αὐτὸς ἰὸς ἔχει τρομακτικὴ μεταδοτικότητα καὶ εἶναι πολὺ ἐπικίνδυνος σὲ ἀνθρώπους ποὺ ἔχουν χρόνια προβλήματα ὑγείας καὶ μεταλλάσσεται γοργά.

Αρχιμ. Ειρηναίος Βαϊόπουλος, Ομιλία στον Εσπερινό της Συγχωρήσεως

ΟΜΙΛΙΑ ΑΡΧΙΜ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ ΒΑΪΟΠΟΥΛΟΥ - ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΩΣ 1-3-2020

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Κυριακή Δ´ Νηστειών (Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος)

Τό Μήνυμα τῆς Κυριακῆς (ἠχητικό μήνυμα) ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ Δ' ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΣΙΝΑΪΤΟΥ (29-03-2020)

Ηρακλής Ρεράκης, Αντιλαϊκό μέτρο η απαγόρευση της Θείας Λατρείας


Αποτέλεσμα εικόνας για Ηρακλής Ρεράκης
Ηρακλής Ρεράκης, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
Αντιλαϊκό μέτρο η απαγόρευση της Θείας Λατρείας
       Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ως υπεύθυνοι πολίτες, έχοντας ως βασικό στοιχείο της πίστεώς τους την αγάπη, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στον πλησίον, κατανοούν τη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα τους, όπως και ολόκληρη η ανθρωπότητα, στη διεξαγωγή του κοινού αγώνα για την αντιμετώπιση της ιογενούς πανδημίας του κορωνοϊού.
   Στο πλαίσιο αυτό, ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ειδικών, όπως αυτές μεταφέρονται από την ηγεσία της χώρας. Ωστόσο, η απαγόρευση των  Ακολουθιών της Θ. Λατρείας, με νομοθετική πράξη της Κυβέρνησης, είναι ένα αντιλαϊκό, μη ορθόδοξο και αντισυνταγματικό μέτρο, σε βάρος της πνευματικής ζωής και τροφής των Χριστιανών, το οποίο, καθώς φαίνεται, αποτελεί καρπό της αδυναμίας να βρεθεί, με κοινή συνεννόηση, Πολιτείας και Διοίκησης της Εκκλησίας, η σοφή και συνδυαστική λύση.

Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος

Ἡ σημερινή ἡμέρα εἶναι ἀφιερωμένη στόν ἅγιο ᾽Ιωάννη τῆς Κλίμακος, σ᾽ ἕναν ἀσκητικό συγγραφέα, πού θά μποροῦσε νά χαρακτηριστεῖ ὡς ὁ ἅγιος τῆς Σαρακοστῆς, ἀφοῦ τό βιβλίο του ῾Κλίμαξ᾽ ἀποτελεῖ τό βασικό ἀνάγνωσμα τῆς περιόδου αὐτῆς στά μοναστήρια μας, ἀλλά καί πολλῶν Χριστιανῶν μέσα στόν κόσμο. 

Πρωτ. Βασίλειος Κοκολάκης, Ἀνοιχτή ἐπιστολή πρός τόν Μακαριώτατον Ἀρχιεπίσκοπον Ἀθηνῶν & πάσης Ἑλλάδος


ΑΚΤΙΝΕΣ: Πρωτοπρ. Βασίλειος Κοκολάκης, Μια θετική πρόταση για ...
Ἐν Χολαργῷ, 25-3-2020
Πρός τόν Μακαριώτατον Ἀρχιεπίσκοπον
Ἀθηνῶν & πάσης Ἑλλάδος
κ. Ἱερώνυμον Β΄
Μακαριώτατε,
Αἰτοῦμαι τίς πατρικές σας εὐχές.
Ὡς ἀνάξιος λειτουργός τοῦ Ὑψίστου , σάν υἱός πρός Πατέρα καταθέτω μέ ἁπλά λόγια τίς ἀπορίες-σκέψεις μου, προβληματισμούς καί διαθέσεις μου, σέ Σᾶς πού ἔχετε ἀναλάβει θείᾳ χάριτι τόν ρόλο τοῦ πνευματικοῦ μας πατέρα καί καθοδηγητῆ γιά τήν Οὐράνια Βασιλεία. Ἐπιπλέον ἐννοεῖται ὅτι δέν κάνω τόν δάσκαλο.
Προφανῶς καί γνωρίζετε τήν μέχρι τώρα συνέπεια, πειθαρχία καί ὑπακοή πού δείχνω στά ποιμαντικά μου καθήκοντα καί ὡς ἐφημέριος καί ὡς ὑπεύθυνος τῆς Νεότητας τοῦ καθ᾿ ἡμᾶς Ἱεροῦ Ναοῦ.
Βεβαίως καί γνωρίζω τίς ἀπαγορεύσεις ἀπό πλευρᾶς Πολιτείας καί Ἱερᾶς Συνόδου ὡς πρός τήν τέλεση τῶν ἱερῶν ἀκολουθιῶν, ἀλλά καί τίς ἐνδεχόμενες συνέπειες πού θά ἔχω στήν περίπτωση ἀνυπακοῆς. Σαφῶς καί γνωρίζω πώς ἡ προσωρινή - θέλω να πιστεύω - στέρηση τῆς Θείας Λειτουργίας καί ἀκολούθως τῆς Θείας Κοινωνίας ὀφείλεται στή γενικότερη ἀποστασία μας (πορνεῖες, μοιχεῖες, ὁμοφυλοφιλία… καί ὄχι μόνο). Ἑπομένως θά μποροῦσε να πεῖ κανείς ὅτι εἶναι ἕνα ἐπιτίμιο, ἕνας κανόνας τοῦ ἀγαπημένου μας Θεοῦ πρός μετάνοια, πρός αὐτοέλεγχο καί περισσότερη προσευχή.
Ὡστόσο ὅμως ἡ συνείδησή μου μέ ἐλέγχει θέτοντάς μου τά ἑξῆς ἐρωτήματα:

28 Μαρ 2020

Κορωνοϊός: μία πρόκληση να δούμε τα... πνευματικά μας μέτρα!

Κορωνοϊός: μία πρόκληση να δούμε τα... πνευματικά μας μέτρα!
παπα Γιώργης Δορμπαράκης 
Ο αναγκαστικός εγκλεισμός όλων μας στο σπίτι αυτήν τη δύσκολη περίοδο λόγω του θανατηφόρου κορωνοϊού φέρνει στην επιφάνεια με άμεσο και ανάγλυφο τρόπο ό,τι η Εκκλησία μας χαρακτηρίζει καίριο θέμα στην πνευματική ζωή ενός ανθρώπου:  το θέμα των λογισμών. 

Καὶ ὅμως, ὁ Καποδίστριας ΔΕΝ ἔκλεισε τὶς ἐκκλησίες!


της Έκτης ευκολότερα: Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
Καὶ ὅμως, ὁ Καποδίστριας ΔΕΝ ἔκλεισε τὶς ἐκκλησίες!
Γράφει ὁ Ἔξαρχος Γεώργιος, ἐκπαιδευτικὸς
 Πολύς λόγος ἔγινε τελευταία γιὰ τὸ δῆθεν κλείσιμο τῶν ναῶν ὅταν ξέσπασε ἡ πανώλη ἐπί Καποδίστρια. Ὁ καθηγητὴς τοῦ ΕΚΠΑ Ἀριστείδης Χατζής, ὁ ὁποῖος ἰσχυρίζεται τὰ ἀνωτέρω, πρίν ἀπό δύο ἡμέρες, βγῆκε σὲ κάποιον τηλεοπτικὸ σταθμὸ καὶ ἔλεγε ἀνιστόρητα πράγματα. Ὑποστήριξε καταρχὰς ὅτι ἡ πανώλη διήρκεσε 1 μὲ 1,5  ἔτος. Πράγμα ἀστεῖο, αφοῦ ὅπως θὰ δοῦμε παρακάτω, ὁ Καποδίστριας γράφει σὲ ἐπιστολὴ του ὅτι κράτησε σχεδὸν τέσσερις μῆνες. Μεταξῦ ἄλλων ἀνιστορήτων εἰπώθηκε στὸν τηλεοπτικὸ σταθμὸ ὅτι ἀδίκως οἱ Ἕλληνες κατηγορούσαν τοὺς τουρκοαιγυπτίους τοῦ Ἰμπραῆμ ὥς ὑπεύθυνους γιὰ τὴν νόσο. Καὶ ὅμως βρίθει ὁ Τύπος τῆς Ἐποχῆς γιὰ τοῦ λόγου τὸ ἀσφαλές. Δὲν εἶναι καθόλου δύσκολο νὰ ἀνατραποῦν ὅλα αὐτὰ καὶ ἄλλα πολλὰ. Ἀρκεῖ νὰ ἀνατρέξει κάποιος στὶς πηγές. Στὸ παρὸν ἄρθρο θὰ καταδειχθεῖ ὅτι ουδέποτε ἐκλεισαν οἱ ἐκκλησίες ἐπὶ Καποδίστρια.
Ὁ Σπυρίδων Τρικούπης στὸ ἔργο του «Ἱστορία τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπαναστάσεως» περιγράφει τὴν ἀντιμετώπιση τῆς πανώλης ἀπὸ τὸν Κυβερνήτη Ἰ. Καποδίστρια. Ὁ ἴδιος, ὡς Γενικὸς Γραμματέας Ἐπικρατείας ἐκείνης τῆς περιόδου, καθίσταται ἡ πλέον σημαντικὴ πηγὴ, ἀφοῦ εἴχε λάβει μέρος σὲ ὅλα τὰ ὑπουργικὰ συμβούλια καὶ εἶχε ἄμεση ἀνταπόκριση. Μᾶς λέει λοιπὸν ὁ Τρικούπης, ὅτι ἡ πανώλη ἔκανε τὴν ἐμφάνισή της στὴν Ὕδρα στὰ μέσα Ἀπριλίου τοῦ 1828 καὶ λίγο ἀργότερα στὶς Σπέτσες, προτοῦ φθάσει καὶ στὴν Πελοπόννησο. Ἡ διάδοση ἔγινε γρήγορα λόγω τῶν ἀνταλλαγέντων αἰχμαλώτων. Ὁ Καποδίστριας ὁ ὁποῖος ἔμενε στὸ Ναύπλιο, ἀποφάσισε νὰ ἐπισκεφθεῖ ὁ ἴδιος τὴν ‘Ὕδρα καὶ τὶς Σπέτσες, καὶ τὴν 1 Μαΐου πῆγε στὴν Αἴγινα. Ἐκεῖ ἔμεινε 2 ἐβδομάδες ὅπου καὶ ἀναχώρησε στὶς 14 Μαΐου γιὰ τὸν Πόρο μὲ τὸ ἰστιοφόρο τοῦ πολεμικοῦ ναυτικοῦ «Νέλσων»∙ συνέπλευσαν μαζὶ καὶ ἡ γαλλικὴ φρεγάτα  Ἥρα καθὼς καὶ ἡ ἀγγλικὴ Δρυάς. Αὐτὰ ἀναφέρει συνοπτικὰ ὁ Σπυρίδων Τρικούπης, καταλήγοντας πὼς μετὰ ἀπὸ λίγο καιρό, χάρη στὶς ἐνέργειες τῆς Κυβέρνησης, ὁ μολυσμὸς εξαλείφθηκε (1). Ἀπὸ αὐτὰ ποὺ παραθέτει παραπάνω ὁ ἱστορικὸς Τρικούπης, συνάγεται ὅτι δὲν ὑπῆρχε κλείσιμο τῶν ἱερῶν ναῶν, ἀφοῦ δὲν ἀναφέρεται πουθενὰ κάτι τέτοιο.

Αρχιμ. Παύλος Ντανάς , Εποχή Αντιχρίστου


Αναστάσιος: Στην Χριστιανική Εστία Πατρών ο Αρχιμανδρίτης π ...
ΕΠΟΧΗ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ
Ζοῦμε ἀγαπητοί, σέ ἀποκαλυπτικούς καιρούς. Σέ καμία περίπτωση δέν μποροῦμε νά διανοηθοῦμε τά ὅσα συμβαίνουν στήν ἐποχή μας. Εἶναι ἀνήκουστα καί πρωτοφανή. Θεωροῦμε, ὅτι ἦρθαν πολύ γρήγορα τά γεγονότα ἀπ’ ὅ,τι τά  περιμέναμε, ὅσον ἀφορά δηλαδή τόν ἐρχομό τοῦ ἀντιχρίστου. Καί ὁ λόγος εἶναι ὅτι ὁ πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σάν ἄλλος αὐτοκράτορας Διοκλητιανός καί Καλιγούλας, μέ ὅλους τούς ἀθέους καί ἀκοινώνητους οἱ ὁποῖοι δέν ἔχουν καμία ἀπολύτως σχέση μέ τήν Ἐκκλησία τοῦ Χριστοῦ, ἀποφάσισαν νά  κλείσουν τούς Ναούς.
  Γνωρίζουμε ὅτι, ἀνέκαθεν μέσα στήν Ἐκκλησία ὅταν πρόεκυπταν ἀνομβρίες, ἐπιδημίες καί ἔπεφταν στά σπαρτά  ἀκρίδες καί διάφορα ἔντομα, οἱ Ἐπίσκοποι μαζί μέ τούς κληρικούς καί τούς λαϊκούς ἔκαναν λιτανεῖες καί ἁγιασμούς. νήστευαν γιά ἀρκετές ἡμέρες καί προσπαθοῦσαν μέ ὅλους τούς τρόπους νά παρακαλέσουν τό Χριστό καί τήν Παναγία προκειμένου νά λυθεῖ ἡ δοκιμασία. Γι’ αὐτό ἄλλωστε καί μέσα στό ἱερό Εὐχολόγιο ὑπάρχουν διάφορες εὐχές γιά τέτοιου  εἴδους δοκιμασίες. Σήμερα ὅμως παρατηροῦμε καί ὀφείλουμε νά τό ὁμολογήσουμε μέ πολλή θλίψη, ὅτι ὁ Ἀρχιεπίσκοπος, οἱ Ἐπίσκοποί μας καί οἱ Μητροπολίτες μας δέν στάθηκαν στό ὕψος τῶν περιστάσεων. Συμβιβάστηκαν μέ τό κοσμικό πνεῦμα, ταυτίστηκαν ἀπόλυτα μέ «τόν καίσαρα» καί ἔτσι ἔκλεισαν τίς Ἐκκλησίες καί  ὁ λαός τοῦ Θεοῦ λυπᾶται πολύ περισσότερο ἀπό αὐτούς.  

Γεωεντοπισμός και παρακολούθηση των πολιτών είναι απαραίτητα για να γίνει χαλάρωση του lockdown, λέει ο Γερμανός Υπουργός Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν
Η Γερμανία πρότεινε τη χρήση Μεγάλων Δεδομένων (Big Data) και ιχνηλάτησης για την απομόνωση των φορέων του κορωνοϊού, καθώς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που εφαρμόζονται έχουν επιβραδύνει τη διάδοσή του, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Κυριακή Δ´ Νηστειών (Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος)- Αργεί ο Θεός;


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ἑβρ. ς΄ 13-20
ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ:Μαρκ. Θ΄17-31
1. Τηρεῖ τὶς ὑποσχέσεις Του
Τὸ ἀποστολικὸ Ἀνάγνωσμα τῆς Δ΄ Κυριακῆς τῶν Νηστειῶν μᾶς μεταφέρει στὴν Παλαιὰ Διαθήκη, στὴ μεγαλειώδη ἐκείνη στιγμὴ ποὺ ὁ Θεὸς ἔδωσε τὶς ὑποσχέσεις Του στὸν Ἀβραάμ. Ὅπως μᾶς πληροφορεῖ τὸ βιβλίο τῆς Γενέσεως, τοῦ ὑποσχέθηκε ὅτι θὰ ἀποκτήσει υἱό, ὅτι οἱ ἀπόγονοί του θὰ εἶναι πολυάριθμοι σὰν τὰ ἄστρα τοῦ οὐρανοῦ καὶ σὰν τὴν ἄμμο τῆς θαλάσσης κι ὅτι θὰ κληρονομήσει τὴ γῆ Χαναάν. Γιὰ νὰ τὸν διαβεβαιώσει μάλιστα γιὰ τὴν πραγματοποίηση τῶν ὑποσχέσεων αὐτῶν ὁ Θεὸς ἔδωσε ὅρκο. Καὶ ἐπειδὴ δὲν ὑπῆρχε τίποτε ἀνώτερο στὸ ὁποῖο νὰ ὁρκισθεῖ, ὁρκίσθηκε στὸν Ἑαυτό του.
Παράδοξες, πράγματι, οἱ ὑποσχέσεις τοῦ Θεοῦ! Διαβεβαίωσε τὸν Ἀβραὰμ ὅτι θὰ τοῦ χαρίσει υἱὸ καὶ τοῦ ὑποσχέθηκε ἀμέτρητους ἀπογόνους, ἐνῶ ἡ σύζυγός του Σάρρα ἦταν στείρα κι ὁ Ἀβραὰμ βρισκόταν ἤδη σὲ προχωρημένη ἡλικία. Ὅ­λα ἔμοιαζαν ἀπραγματοποίητα, ἀδύνα­τα νὰ συμβοῦν. Ὁ μέγας πατριάρχης Ἀβρα­ὰμ ὅμως πίστεψε στοὺς λόγους τοῦ Θεοῦ καὶ δικαιώθηκε βλέποντας τὴν πρα­γματοποίησή τους.
Ὁ Θεὸς λοιπόν, δὲν ἀθετεῖ τὸν λόγο Του· δὲν ἀναιρεῖ τὶς ὑποσχέσεις Του, ὅσο δύσ­κολες κι ἂν φαίνονται οἱ συνθῆκες, ὅσο ἀ­δύνατη κι ἂν μοιάζει ἡ ὑλοποίησή τους. Ἴσως κάποτε νὰ καθυστερεῖ. Ἡ προσμονή μας τότε γίνεται ἴσως ὀδυνηρή. Εἶναι ὅμως πάντοτε ἀξιόπιστος ὁ λόγος Του. Ὅσο ἀργεῖ ὁ Θεός, τόσο μεγαλύτερες θὰ εἶναι οἱ εὐλογίες ποὺ τελικὰ θὰ μᾶς χαρίσει· πολὺ πλουσιότερες ἀπ᾿ ὅ,τι ἔχουμε φαν­ταστεῖ.

Δήλωση Μητροπολίτου Κερκύρας Νεκτάριου με αφορμή δημοσιεύματα


ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Με αφορμή δημοσιεύματα τόσο στον τοπικό τύπο όσο και στο Διαδίκτυο ο Σεβασμιώτατος  Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος δηλώνει τα εξής: 
Μετ’ εκπλήξεως διάβασα σήμερα Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020 δημοσιεύματα τα οποία περιλαμβάνουν και ανακρίβειες, αλλά και δεν ερμηνεύουν ορθώς τα όσα είπα κατά το κήρυγμα της θείας λειτουργίας της εορτής του Ευαγγελισμού την 25η Μαρτίου. 
1.Ουδέποτε στον λόγο μου έκανα μνεία ούτε στην ελληνική κυβέρνηση, πόσο δε μάλλον στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον οποίο και γνωρίζω προσωπικώς και υπολήπτομαι, κατανοώντας μάλιστα τον κόπο του να βγάλει με υπευθυνότητα την πατρίδα μας από την παγκόσμια κρίση. Παραπέμπω λοιπόν  στο ακριβές περιεχόμενο της ομιλίας μου. Είναι απαράδεκτο να εξάγονται συμπεράσματα της φαντασίας.
2. Ως επίσκοπος και ποιμένας του λαού μου ερωτώμαι συνεχώς τι θα γίνει με το ζήτημα της θείας κοινωνίας, και μάλιστα κατά τις ημέρες του επερχόμενου Πάσχα. Είναι χρέος μου λοιπόν να πάρω θέση και να καταθέσω την άποψή μου. Και μιλώ με την ευθύνη του πνευματικού πατέρα και του δίδοντος λόγο ενώπιον του Θεού, σεβόμενος, εννοείται, οποιαδήποτε άλλη γνώμη. 

Μητροπολίτης Εδέσσης Ιωήλ: Διευκρινίσεις με αφορμή εγκύκλιο της Ιεράς Μητροπόλεως (133/27.3.2020) για το θέμα της πανδημίας σε σχέση με τα ιερὰ μυστήρια της ΕκκλησίαςΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΗΣ 27ης ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μετὰ ἀπὸ ὁρισμένα ἑρωτήματα ποὺ προέκυψαν μὲ ἀφορμὴ τὴν πρόσφατη ἐγκύκλιο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως (133/27.3.2020) γιὰ τὸ θέμα τῆς πανδημίας σὲ σχέση μὲ τὰ ἱερὰ μυστήρια τῆς Ἐκκλησίας καὶ προκειμένου νὰ μὴν δημιουργηθοῦν ἐντυπώσεις ξένες πρὸς τὸ πνεῦμα καὶ τὸν σκοπὸ τῆς ἐν λόγῳ ἐγκυκλίου, διευκρινίζοναι τὰ ἑξῆς:
α. Αἰτία τῆς ἐπικοινωνίας τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου μὲ τὸν ἱερὸ κλῆρο καὶ τὸν πιστὸ λαὸ τῆς Μητροπολιτικῆς ἐπαρχίας ἦταν ἡ ποιμαντικὴ εύθύνη γιὰ μία ξεκάθαρη παρουσίαση τῆς θεολογίας τῆς Ἐκκλησίας, ὅσον ἀφορᾶ στὴν μετοχὴ τῶν κτιστῶν (Τίμια Δῶρα, ἱερὲς εἰκόνες, ἱεροὶ ναοί) στὶς ἄκτιστες ἐνέργειες τοῦ Θεοῦ καὶ τὸν ἐξ᾿ αὐτῆς καθαγιασμό τους.
Αὐτὴ ἡ ἀνάγκη προέκυψε, ἐπειδὴ ὁ ὀρθολογισμὸς σὲ συνδυασμὸ μὲ τὸν φόβο τῶν ἡμερῶν φάνηκε ἐμπράκτως ὅτι ἔθεσαν αὐτὴ τὴν ἀλήθεια στὸ περιθώριο τῆς σκέψης καὶ τῆς στάσης ἀκόμη καὶ πολλῶν μελῶν τῆς Ἐκκλησίας. Πρώτιστα ἡ Θεία Εὐχαριστία ἀλλὰ καὶ οἱ ἅγιες εἰκόνες καὶ ὁ εὐλογημένος χῶρος τῶν ναῶν μετέχουν αὐτῆς τῆς ἀκτίστου χάριτος. Γι᾿ αὐτὸ καὶ δὲν ἀποτελοῦν μέσα μεταδόσεως ἀσθενειῶν, ὅπως τεκμαίρεται καὶ ἀπὸ τὴν ἐμπειρία τοῦ Ὀρθοδόξου λαοῦ μας. Αὐτὸ ὅμως δὲν σημαίνει αὐτομάτως, ὅτι οἱ πιστοὶ διαθέτουν μόνιμη ἀνοσία σὲ κάθε ἀσθένεια, μεταδοτικὴ ἢ μή, οὔτε ὅτι εἶναι ἀδύνατον κάτω ἀπὸ συγκεκριμένες συνθῆκες νὰ μεταδώσουν νόσους, ἀπὸ τὶς ὁποῖες πάσχουν, σὲ ἄλλους μέσῳ τῆς συναναστροφῆς ἐκτός, ἀκόμη καὶ ἐντὸς τῶν ἱερῶν ναῶν. Ἐννοεῖται ὅτι δὲν ἀναφερόμαστε στὰ ἴδια τὰ ἁγιαστικὰ μέσα, ὅπως εἶναι τὸ μέγιστο μυστήριο τῆς Θείας Μεταλήψεως. Ἂν ἴσχυε κάτι τέτοιο (ἀνοσία στὶς ἀσθένειες), οἱ πιστοὶ δὲν θὰ ἀρρώσταιναν ποτέ! Ἀντιθέτως μάλιστα, ἡ διδασκαλία καὶ ἡ παράδοση τῆς Ἐκκλησίας διδάσκουν, ὅτι οἱ ἀσθένειες ἀποτελοῦν παιδεία καὶ ἐπίσκεψη Θεοῦ, ἀπαραίτητη γιὰ τὴν σωτηρία καὶ τὴν πνευματικὴ πρόοδο τῶν γνησίων τέκνων Του (βλ. ἐνδεικτικὰ τὴν δεινὴ ἀσθένεια τοῦ δικαίου Ἰὼβ ἢ τὸ φιλάσθενο τοῦ Μ. Βασιλείου).

27 Μαρ 2020

Ο Ναβουχοδονόσορας εν δράσει

Ο ΝΑΒΟΥΧΟΔΟΝΟΣΟΡΑΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ
Επιτρέπεται να πάει κάποιος στο υπερκατάστημα για να ψωνίσει, έστω και με τους προβλεπόμενους όρους, παρόντων ή έστω εναλλασσομένων των υπαλλήλων του καταστήματος επί ώρες.
Επιτρέπεται κάποιος να προμηθευτεί τα φάρμακά του από το φαρμακείο της γειτονιάς, παρόντος του προσωπικού του, που δέχεται όλο αυτό τον κόσμο καθημερινά.

Δημήτρης Νατσιός, Ο Κλεφταρματολός Καραϊσκάκης και οι τωρινοί… κλεφτοαμαρτωλοί


ερυθρολευκο μετεριζι: ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΡΑ
Ο Κλεφταρματολός Καραϊσκάκης και οι τωρινοί… κλεφτοαμαρτωλοί
Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος-Κιλκίς
«Όλοι σαν ένας, ναι χτυπούν, όμως εσύ σαν όλους» Δ. Σολωμός
 Έπιασαν στο στόμα τους κάποιες αριστερές σαπιοκοιλιές τον Καραϊσκάκη, τον σταυραετό της Ρούμελης. Άνθρωποι που το Εικοσιένα το μαγαρίζουν, θεωρώντας το ταξική εξέγερση, ακολουθώντας τις ασχημονίες του Κοδράτου, και  την εκκλησία, την ελληνοσώτειρα κατά τον Ζαμπέλιο, την ελέγχουν για δοσιλογισμό και συνεργασία με τους Τούρκους για κατάπνιξη  του Ιερού Αγώνος. Θολοκουλτουριάρηδες της μιας  πεντάρας, που εξεμέουν οχετό ψεμάτων κατά του κλήρου και του αγίου εθνοϊερομάρτυρος Γρηγορίου του Έ. Που  αρνούνται την ύπαρξη του Κρυφού Σχολειού, γιατί ακριβώς ήταν κατόρθωμα της εκκλησίας. Εκκλησιομάχοι που ό,τι ανθελληνικό και σάπιο κυκλοφορεί το υιοθετούν μόνο και μόνο για να πείθουν τους κρετίνους που τους ψηφίζουν, ασχολούνται με ποιον; Τον Καραϊσκάκη. Και επιστρατεύουν μια φράση που αμφισβητείται αν την είπε ο στρατηγός, αλλά την χρησιμοποίησε ο Β. Παπακωνσταντίνου σε ένα σαχλοτράγουδό του.
Ναι, είναι αλήθεια ότι χρησιμοποιούσε «ελευθεροστομίες αμέτρους». Στους δρόμους μεγάλωσε, υστερούμενος, κακουχούμενος, χλευαζόμενος, πεινών και γυμνητεύων. Δεν πήγε σε κολέγια ούτε σε σχολειά της αλλοδαπής. Αυτή την γλώσσα άκουγε στους δρόμους, τα σοκάκια και τις σπηλιές που μεγάλωσε. Και εξάλλου του Καραϊσκάκη, του ήρωα Κλεφταρματολού, που πελέκησε αμέτρητα τούρκικα κεφάλια, τις λεβέντικες, αυθόρμητες αθυροστομίες του τις ακούς και γελάς και δακρύζεις από συγκίνηση. Τις ίδιες, όταν τις εκστομίζει ο κάθε τζιτζιφιόγκος καλοπερασάκιας της σήμερον, ιδίως σκύβαλα που υποστήριξαν την προδοσία της Μακεδονίας -και όχι μόνον -νιώθεις σιχασιά.

Αρχιμ. Αυγουστίνος Μύρου, Πρωτίστως έχομε ανάγκη από τη βοήθεια του Θεού


Αποτέλεσμα εικόνας για Αρχιμ. Αυγουστίνος  Μύρου
ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ   ΕΧΟΜΕ  ΑΝΑΓΚΗ  ΑΠΟ  ΤΗ  ΒΟΗΘΕΙΑ  ΤΟΥ  ΘΕΟΥ
«Ἐὰν μὴ Κύριος φυλάξῃ πόλιν εἰς μάτην ἠγρύπνησεν ὁ φυλάσσων» (Ψα 126)
Εἶναι πάντοτε ἐπίκαιρος ὁ παραπάνω θεόπνευστος λόγος τοῦ Ψαλμωδοῦ, ἀλλὰ γιὰ μᾶς ἀποκτᾶ ἐντελῶς ἰδιαίτερη σημασία στὶς ἀποκαλυπτικὲς ἡμέρες ποὺ ζοῦμε· στὶς ἡμέρες ποὺ ἀπειλεῖται ἡ κάθε πόλη, ἡ κάθε πατρίδα τοῦ κόσμου, ὅπως καὶ ἡ δική μας, ἀπὸ τὴν ἀκατάσχετη ἐπιδρομὴ ἑνὸς μικροσκοπικοῦ ἐχθροῦ (τοῦ κορωναϊοῦ), καὶ ὄχι μόνον αὐτοῦ.
Ἡ ραγδαία ἐξέλιξη τῶν γεγονότων δείχνει τρανότατα πὼς καταρρέει ἡ θεωρούμενη παντοδυναμία τοῦ ἀνθρώπου. Ἐμεῖς οἱ ἄνθρωποι, ποὺ καυχηθήκαμε ἀλαζονικὰ γιὰ τὶς ἐπιστημονικὲς καὶ τεχνολογικὲς ἐπιτυχίες μας, ἀγνοώντας ἤ καὶ χλευάζοντας τὸν Δημιουργό, αὐτὸν ποὺ μᾶς προίκισε μὲ τὰ ἀπαραίτητα ὄργανα γιὰ αὐτές, στεκόμαστε τρομοκρατημένοι στὴν ἀνεξέλεγκτη ἐπέλαση τοῦ κορωναϊοῦ. Ἀναζητοῦμε τρόπους γιὰ τὴν ἀποτελεσματικὴ ἀντιμετωπιση τοῦ κινδύνου.

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Αναίρεσις εσφαλμένων πληροφοριών

ΑΝΑΙΡΕΣΙΣ
ΕΣΦΑΛΜΕΝΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ὑπό τοῦ Μητροπολίτου Κυθήρων Σεραφείμ
     Θεωρῶ καθῆκον καί ὑποχρέωσίν μου νά ἀναιρέσω τίς κάτωθι ἐσφαλμένες πληροφορίες, πού θίγουν τήν ἠθική ὑπόστασι καί τήν ἀξιοπιστία μου ὡς Ἐπισκόπου καί Ποιμένος τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας.

Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος: «Ελάτε στις εκκλησίες να κοινωνήσετε»

Μητροπολίτης Κέρκυρας εναντίον κυβέρνησης: «Ελάτε στους ναούς να κοινωνήσετε» (AUDIO)
Ο Μητροπολίτης Νεκτάριος υποστήριξε ότι συντελείται και στην Ελλάδα πρόβα για την παγκόσμια δικτατορία!

π. Ἄγγελος Ἀγγελακόπουλος : Η ΔΙΟΡΑΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΟΥ. Ἐπίκαιρες διδαχές καί νουθεσίες σέ σύγχρονα ἐκκλησιαστικά καί ἐθνικά θέματα


ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΣ: Η ΔΙΟΡΑΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ...

27-03-2020
Η ΔΙΟΡΑΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΟΥ
Ἐπίκαιρες διδαχές καί νουθεσίες σέ σύγχρονα ἐκκλησιαστικά καί ἐθνικά θέματα
1. Σύντομος βίος Γέροντος Βασιλείου
Ὁ Γέρων Βασίλειος ὁ Καυσοκαλυβίτης γεννήθηκε στήν Κρήτη τό 1922, ἀλλά μεγάλωσε στήν Κόρινθο. Σέ ἡλικία δεκαπέντε ἐτῶν ἐγκαταστάθηκαν οἰκογενειακῶς στό Λουτράκι.  Ἐκεῖ δούλευε ὡς καροποιός μέ τήν τέχνη τοῦ ροδᾶ στό ἐργαστήριο τοῦ πατέρα του. Γράμματα πολλά δέν γνώριζε. Εἶχε, ὅμως, μεγάλη ἐπιθυμία ἀπό μικρός νά γνωρίσει τά γράμματα τοῦ Θεοῦ, γι' αὐτό εἶχε τάξει ἀπό μικρός νά γίνει μοναχός. Ἡ κλήση του αὐτή ἦταν τόσο ἐμφανής, ὥστε οἱ συγγενεῖς καί οἱ συμμαθητές του ἀπό πολύ μικρό τόν ἀποκαλοῦσαν «ὁ καλόγερος». Ξεχώριζε ἀπό τά ἄλλα παιδιά τῆς ἡλικίας του. Στό σχολεῖο ἤ στό σπίτι προτιμοῦσε νά ἀγιογραφεῖ, ἀντί νά παίζει, ὅπως ἔκαναν ὅλα τά παιδιά.     
Ἄν καί εἶχε μεγάλο πόθο νά γίνει μοναχός, βρέθηκε σέ ἡλικία δεκαεννέα ἐτῶν παντρεμένος μέ μιά συνομήλικη κοπέλα ἀπό τό Λουτράκι. Μέσα στή φτώχεια μεγαλώσανε καί τά τέσσερα παιδιά τους. Ἐνῶ ἡ Ἑλλάδα βρισκόταν σέ ἐμπόλεμη κατάσταση, πατέρας δύο παιδιῶν πλέον, ὑπηρέτησε στόν Ἑλληνικό Στρατό. Μετά ἀπό πέντε χρόνια ἐπέστρεψε στό Λουτράκι, ὅπου ἐργάστηκε ὡς καροποιός ἀρχικά, κι ἔπειτα ὡς μαραγκός. Οἱ δυσκολίες τῆς ζωῆς ἐνίσχυαν τήν πίστη του καί τίς ἀντιμετώπιζε πάντα μέ προσευχή. Ἰδιαίτερα εὐλαβοῦνταν τήν Παναγία μας.

Κυκλοφορεῖ τὸ φύλλον 27.3.20 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»


Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:
«ΤV»: ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΝ ΤΟΝ ΙΟΝ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΥΙΟΥ; Κλείνουν ἐντελῶς οἱ ἱ. ναοί, ἀφοῦ εἰς τὰ νέα μέτρα δὲν προβλέπεται ἄδεια δι’ ἀτομικὴν προσευχήν! Γράφει ὁ κ. Παναγιώτης Κατραμάδος, θεολόγος.
Μήπως χρειάζεται κοινὸς νοῦς; Τοῦ κ. Γεωργίου Τραμπούλη, θεολόγου.
Κορωνοϊὸς καὶ ὑποστατικὴ ἀρχή. Τοῦ κ. Γεωργίου Ἰωάννου Καραλῆ, Πυρηνικοῦ ἰατροῦ, Διδάκτορος Πανεπιστημίου Γένοβα, Ὑπευθύνου τμήματος Πυρηνικῆς Ἰατρικῆς τῆς Alliance Medical εἰς τὴν πόλιν τῆς Γένοβας.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com