28 Φεβ 2018

ΤΙΚΑ-τεκτωνική στο Αργυρόκαστρο


Οι υπηρεσίες του Ερντογάν δεν το βάζουν κάτω και με πρόσχημα την δήθεν παρέμβαση σε πολιτιστικά μνημεία συνεχίζουν την προσπάθεια να θέσουν υπό τον έλεγχο τους όσο περισσότερα τεμένοι και να συνεχίσουν να "προσηλητίζουν" στον Τουρκισμό αλβανούς πιστούς του Ισλάμ.

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ - 4.3.18 -ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ


ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΣΑΝ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΩΝ ΕΙΤΕ ΕΘΝΟΚΑΠΗΛΩΝ ΕΙΤΕ «ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΩΝ» ΠΟΥ ΠΑΣΧΙΖΟΥΝ ΠΑΝΤΟΙΟΤΡΟΠΩΣ ΔΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΝ ΑΙΩΝΙΩΝ ΑΞΙΩΝ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ.

Τα ''ουαί υμίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριταί'' άρχισαν νωρίτερα φέτος!


EKTRVSI
Βλέπουμε έκπληκτοι τις τελευταίες μέρες, να αναπαράγεται η είδηση, για το πεταμένο στα σκουπίδια νεογέννητο μωρό. Όσοι όμως ακόμα διαθέτουν συνείδηση, δε μπορούν να μη σχολιάσουν τη μέγιστη υποκρισία της υπερευαισθησίας μερικών, οι οποίοι ξεχνούν σκοπίμως τα χιλιάδες πεταμένα στα σκουπίδια έμβρυα, από τις αμβλώσεις.

Δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου για το θέμα της αποποινικοποίησης των εκτρώσεων

Σχετικά με το θέμα της αποποινικοποίησης των εκτρώσεων, το οποίο και συζητήθηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, τοποθετήθηκε ο Μητροπολίτης Πάφου.
Μιλώντας στην εκπομπή του Σίγμα “Πρωτοσέλιδο”, ο Μητροπολίτης ανέφερε πως η Εκκλησία πιστεύει ότι υπάρχει ζωή όταν ενώνεται ωάριο με σπερματοζωάριο και ότι από τη στιγμή αυτή απαιτείται σεβασμός.
Για την Εκκλησία, είπε, δεν υπάρχει επιτρεπτή αφαίρεση ζωής, ενώ και η ίδια η μητέρα θα επιβαρυνθεί με τύψεις. Αν υπάρχει κάποια σοβαρή ιατρική μελέτη ότι κινδυνεύει τότε να τεθούν όλα ενώπιον της μητέρας και να αποφασίσει η ίδια. Εκεί η Εκκλησία θα την στηρίξει».
Σε περίπτωση που υπάρχει σοβαρή ιατρική μελέτη ότι κινδυνεύει ένα παιδί τότε να τεθούν όλα ενώπιον της μητέρας και να αποφασίσει η ίδια και  η Εκκλησία θα την στηρίξει, ανέφερε.
“Η Εκκλησία δίνει λύσεις για τις λεγόμενες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Αναλαμβάνει έξοδα και να δώσει παιδί για υιοθεσία αν δεν το θέλει η μητέρα”.

Έως και 10.000 ευρώ τον μήνα λαμβάνουν στο χέρι και σε «είδος» οι υπουργοί


Έως και 10.000 ευρώ τον μήνα λαμβάνουν στο χέρι και σε «είδος» οι υπουργοί
Τι ακριβώς ισχύει με τα «έξτρα» που τους παρέχει το ελληνικό κράτος και πώς αυτά συγκρίνονται με τα πενιχρά επιδόματα των πολιτών
Είναι δίκαιο το επίδομα ενοικίου που λαμβάνουν οι βουλευτές και οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί; Μπορούν τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας να αφουγκραστούν την αγωνία  του μέσου νοικοκυριού για την οικονομική του επιβίωση;

Κυριακή 4/3/2018, 1μ.μ: Λέμε ΟΧΙ στα «νέα Θρησκευτικά»!

Λέμε ΟΧΙ:
– στά Θρησκευτικά χωρίς Θεό!
– στά Θρησκευτικά μέ τόν Χριστό ἁπλῶς «μεγάλο δάσκαλο», στό ἴδιο ἐπίπεδο μέ τόν Μωάμεθ, τόν Βούδα, τόν Κομφούκιο.

Ἐπιστολή διαμαρτυρίας γονέων γιά τή δράση τοῦ ὑπουργείου “Happy Friday”

Αποτέλεσμα εικόνας για τσάντα στο σχολείο
Προς τη Διεύθυνση του   ….ου Δημοτικού Σχολείου ……..
Αίτηση – Δήλωση 
Του ……………………………….. και ………………………………. …………… ως ασκούντων από κοινού τη γονική μέριμνα των ανηλίκων τέκνων τους …………….. μαθητών αντίστοιχα της …ης, ….ης και .ης τάξης του …..ου Δημοτικού Σχολείου ………………

27 Φεβ 2018

Ολόκληρο το Εξώδικο των Παμμακεδονικών στον Υπ. Εξωτερικών για το θέμα της Μακεδονίας.

Εξώδικο απέστειλαν σήμερα Δευτέρα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας, η Παμμακεδονική Ένωση Καναδά, η Παμμακεδονική Ένωση N. Αφρικής και η Παμμακεδονική Ομοσπονδία Αυστραλίας στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και τον Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο για το θέμα της Μακεδονίας.
Ολόκληρο το Εξώδικο προς τον κ. Κοτζιά είναι το εξής:

Τα ψεύδη της κυβέρνησης στο Σκοπιανό με παραδείγματα

Τα ψεύδη της κυβέρνησης στο Σκοπιανό με παραδείγματα
Αποδόμηση της κυβερνητικής προπαγάνδας
Του Παναγιώτη Μπαλακτάρη
Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, ενόψει της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, προφανώς, επειδή θέλει να ζητήσει και λάβει ανταλλάγματα στο θέμα του χρέους, τα οποία και θα παρουσιάσει ως προεκλογικό αφήγημα στις επικείμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές και εάν γίνουν.

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Το τέλος του Γιώργου Σαραντάρη



Το τέλος του Γιώργου Σαραντάρη
            Μέσα στην λασπωμένη από τις μικρότητες της καθημερινότητας ζωή του σημερινού Έλληνα πολίτη, η μνήμη του θανάτου ενός δικαίου, νέου στην ηλικία και ιδιοφυούς ποιητή και στοχαστή μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να ζήσουμε με μιαν ελπίδα, την ελπίδα «μιας άλλης χαράς». 25 Φεβρουαρίου 1941. Την ημέρα εκείνη έσβησε το καντήλι του  Γιώργου Σαραντάρη.
Ασθενικός, καχεκτικός και με αυξημένη μυωπία, ο Σαραντάρης πολέμησε στην πρώτη γραμμή του ελληνοϊταλικού μετώπου. Φυσικό ήταν να λυγίσει σωματικά, υπερασπιζόμενος την Πατρίδα. Ετοιμοθάνατο τον άφησαν στην τύχη του. Εκείνος ζούσε κιόλας την «άλλη χαρά». Εγκαταλελειμμένος από το στράτευμα γύρισε και πέθανε  σε μια ιδιωτική κλινική των Αθηνών...Η κηδεία του στην εκκλησία του Α΄ Νεκροταφείου, με παρόντες λίγους, συγγενείς και φίλους. Το φέρετρό του σκεπασμένο με την ελληνική σημαία. Η μόνη ηθική ανταμοιβή που έλαβε, για όσα προσέφερε στην Πατρίδα.

Μακροθυμεί!..;

«Δέν θά ἐπιτρέψει ὁ Θεός!...», «Δέν θά μᾶς ἀφήσει ὁ Θεός!...»
Φράσεις, πού ἀκοῦμε καθημερινά ἀπό ἀρκετούς ἀνθρώπους, οἱ ὁποῖοι ὀσφρίζονται δεινά γιά τήν πατρίδα μας, ἀλλά ἐκφράζουν μία σιγουριά γιά τήν σωστική καί ἔγκαιρη ἐπέμβαση τοῦ Θεοῦ.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ για τα νέα Θρησκευτικά- ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 4/3/2018 [TV Spot]

26 Φεβ 2018

Αρχιμ. Αθανάσιος Αναστασίου: «Προσευχή καί ἄσκηση, χωρίς μετάνοια, εἶναι καταστροφικές»


«Προσευχή και άσκηση, χωρίς μετάνοια, είναι καταστροφικές». Η ομιλία του π. Αθανασίου στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου μας

«Προσευχή καί ἄσκηση, χωρίς μετάνοια, εἶναι καταστροφικές»
Ἀρ­χιμ. Ἀ­θα­να­σί­ου Ἀναστασίου, Προη­γου­μέ­νου Ἱ.Μ. Με­γά­λου Με­τε­ώ­ρου
 Καλή, εὐλογημένη καί χαριτωμένη χρονιά!
Μέ τήν χάρη τοῦ Θεοῦ περάσαμε τήν ἁγία καί εὐλογημένη περίοδο τοῦ Δωδεκαημέρου, τήν τόσο πλούσια πνευματικά καί γεμάτη ἀπό τίς οὐράνιες δωρεές τοῦ νεοτεχθέντος Χριστοῦ καί Σωτήρα μας. Εἰσήλθαμε σέ μία νέα χρονιά, σέ ἕνα νέο σταθμό τῆς ζωῆς μας καί τῆς πνευματικῆς μας πορείας. Τέτοιοι σταθμοί θά πρέπει νά γίνονται ἀφορμή ἀνατροφοδοσίας, ἀναζωπυρώσεως τοῦ πνευματικοῦ μας ζήλου καί ἐνισχύσεως τῶν πνευματικῶν μας στόχων, τοῦ ἀγώνα μας γιά τήν σωτηρία καί τῆς πορείας μας γιά τήν κληρονομία τῆς Οὐράνιας Βασιλείας.

Καμπάνια των Σλάβων στους κατοίκους της "Μακεδονίας του Αιγαίου"

Αποτέλεσμα εικόνας για Καμπάνια των Σλάβων στους κατοίκους της "Μακεδονίας του Αιγαίου"
Η ανικανότητα της ελληνικής πολιτικής σκηνής να επιλύσει προβλήματα, φαίνεται από το ότι μας σκαμπιλίζουν Τούρκοι, Αλβανοί και Σκοπιανοί 
Άραγε, ο Ν. Κοτζιάς ενημέρωσε τα διεθνή φόρα, ότι οι Σκοπιανοί όταν μιλούν με Βουλγάρους, Σέρβους αλλά και Ρώσους, δεν χρειάζονται διερμηνείς; Οι Βούλγαροι, Σέρβοι και Ρώσοι μιλούν κι αυτοί "μακεδονικά"; Η γλώσσα τους είναι ίδια μ’ αυτήν που μιλούσε ο Μεγαλέξανδρος, όπως διατείνονται οι Σλάβοι των Σκοπίων;

Τι συμβαίνει στα Ελληνοτουρκικά; Οι δύο βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην αλλαγή στάσης του Ερντογάν

Τι συμβαίνει στα Ελληνοτουρκικά;
Οι δύο βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην αλλαγή στάσης του Ερντογάν
Από τον Σάββα Καλεντερίδη
Σημείο καμπής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η Συμφωνία του Ελσίνκι, με την οποία η Ελλάδα παραχώρησε τη συγκατάθεσή της για την απόδοση στην Τουρκία του καθεστώτος της υποψήφιας για ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Δεκέμβριος 1999).

Η Εκκλησία του Χριστού και οι θρησκείες του κόσμου (Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 26η Φεβρουαρίου 2018.
    Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, δεν ήρθε στον κόσμο για να ιδρύσει κάποια θρησκεία, έστω την καλλίτερη και τελειότερη, αλλά να ελευθερώσει τον πεσόντα άνθρωπο από τη δουλεία του διαβόλου. Όντας ο άνθρωπος μέσα στον Παράδεισο, δεν του δόθηκε από το Θεό καμιά θρησκευτική πίστη, ή συγκεκριμένη λατρεία προς Αυτόν, διότι η ίδια η ζωή του ήταν, (και θα συνέχιζε να είναι), μια διαρκής δοξολογία και λατρεία του Δημιουργού του. Δεν χρειαζόταν καμιά θρησκεία να τον ενώσει με το Θεό, διότι η κοινωνία μ’ Αυτόν ήταν μια δεδομένη πραγματικότητα.

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα οικονομικά της Εκκλησίας (Μέρος Β΄)



Μέρος Β΄
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και τα οικονομικά της Εκκλησίας
Μεταξύ των κύριων χαρακτηριστικών,  στα δέκα χρόνια του κ. Ιερωνύμου στον θρόνο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στη θέση του Προέδρου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ήταν τα οικονομικά Της και η αξιοποίηση της περιουσίας Της. Από τα ποιμαντικά, εκκλησιαστικά και ιεραποστολικά ζητήματα δεν θεωρήθηκε ότι κάποιο από αυτά είναι μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων του.
Σημειώνεται ότι το 2008, ως νέος Αρχιεπίσκοπος, τόνισε ότι θα ήταν σημαντική « η χρησιμοποίησις των δυνατοτήτων λειτουργίας υποδομών στην διακονία της Εκκλησίας εντός του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναπτύξεως (2007-2013) (ΕΣΠΑ)». Το 2013 πέρασε και δεν έγινε γνωστό το αν η Εκκλησία συμμετέσχε σ΄ αυτό και αν ναι, ποιο ήταν το αποτέλεσμα.

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Μητρόπολης Γλυφάδας για τα νέα προγράμματα του μαθήματος των Θρησκευτικών

Η Ιερά Μητρόπολη Γλυφάδας Ε. Β. Β. & Β. αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες των γονέων και μερίδας εκπαιδευτικών της Εκπαιδευτικής Κοινότητος της τοπικής Εκκλησίας στο μείζον θέμα που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τα νέα προγράμματα και τις νέες μεθόδους διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στην Α’ βάθμια και Β’ βάθμια εκπαίδευση, 

Η νεοελληνική ταυτότητα



Η ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
            Όταν οι πρόγονοί μας έλαβαν την απόφαση να επαναστατήσουν κατά των Τούρκων, ώστε να αποτινάξουν τον ζυγό μακραίωνης δουλείας βροντοφώναξαν: «Για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία»! Έχυσαν ποταμούς αιμάτων γι’ αυτά, όπως και οι προηγουμένων γενεών, οι οποίοι δεν είχαν καμφθεί σε δελεάσματα και απειλές (νεομάρτυρες και κλεφταρματωλοί). Τελικά το νεοελληνικό κράτος σχηματίστηκε μετά από καίρια παρέμβαση των ισχυρών των τότε ημερών και ετέθη υπό «κηδεμονία», από την οποία αποκλείστηκε η Αυστρία. Στο ελληνικό προτεκτοράτο παρά τη διαφορά των συμφερόντων των «προστατών», όλοι τους είχαν ένα κοινό στόχο: Τον εκδυτικισμό του.

Πρωτοπρ. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος: Η καταπολέμηση των παθών



Η καταπολέμηση των παθών
π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου
Οι Πατέρες της Εκκλησίας δεν συνιστούν τον κατά μέτωπο αγώνα εναντίον των πονηρών λογισμών. Ο Αγιος Ιωάννης της Κλίμακος λέ­γει πως όποιος προσπαθεί να παλαίψει εναντίον του δαίμονος της βλα­σφημίας μ' αυτό τον τρόπο μοιάζει μ' εκείνον που επιχειρεί να συλλά­βει την αστραπή με τα χέρια του. Διότι, λέγει, πως είναι δυνατόν να συλλάβει ή να αντειπεί ή να παλέψει κανείς εναντίον εκείνου που έρχε­ται στην καρδιά ξαφνικά σαν άνεμος, που είναι τα λόγια του γρηγορό­τερα από την ριπή του οφθαλμού και που αμέσως γίνεται άφαντος;. Εκείνο που αρμόζει στο λογισμό που έρχεται από έξω από τον άνθρω­πο, είναι η περιφρόνηση, όχι η κατά μέτωπο αντιπαράθεση. Γι' αυτό και ο Αγιος Ιωάννης της Κλίμακος συνεχίζει:
Εκείνος που είναι κλεισμένος σ' ένα σπίτι, ακούει τα λόγια αυτών που περνούν απ' έξω, χωρίς να συνομιλή μαζί τους. Παρομοίως και η ψυχή που ζη με αυτοσυγκέντρωση, ταράσσεται ακούοντας τις βλασφη­μίες που προφέρει διερχόμενος ο διάβολος. Όποιος περιφρονεί τούτον τον δαίμονα, ελευθερώθηκε από το πάθος. Όποιος σοφίζεται να αγωνισθή εναντίον του διαφορετικά, στο τέλος νικάται. Διότι εκείνος που προσπαθεί να συλλαβή τα πνεύματα με λόγια, ομοιάζει με εκείνον που προσπαθεί να κλείση κάπου τους ανέμους.

Αρχιμ. Γρηγόριος Καθηγούμενος Δοχειαρίου: Οι διαολοστέλλοντες και οι διαολοσταλμένοι


Αποτέλεσμα εικόνας για Γρηγορίου, Καθηγουμένου τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Δοχειαρίου Ἁγ. Ὄρους

ΟΙ ΔΙΑΟΛΟΣΤΕΛΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΟΛΟΣΤΑΛΜΕΝΟΙ
Αρχιμ. Γρηγόριος, Καθηγούμενος Ι.Μ. Δοχειαρίου Αγίου Όρους
Δυστυχῶς, στὸν χῶρο μας δὲν ἔλειψε ποτὲ αὐτὴ διπλὴ «εὐχή». Δὲν γνωρίζω γιατὶ, ἀλλὰ οἱ ἄνθρωποι ἀπὸ τὸ πρωὶ μέχρι τὸ βράδυ χρησιμοποιοῦν αὐτὲς τὶς ἄσχημες εὐχές. Στὴν ἀγορά, στοὺς δρόμους, στὰ σπίτια, στὰ σχολεῖα, γιατὶ ὄχι καὶ μέσα στὴν Ἐκκλησία. Σὲ ποιά αὐλή σχολείου δὲν θὰ ἀκούσης τὰ παιδιὰ νὰ τὴν χρησιμοποιοῦν καὶ κανεὶς δὲν βρίσκεται νὰ τοὺς κλείση τὸ στόμα. Καὶ στὴν βουλὴ τῶν Ἑλλήνων εἶναι τὸ ρεφραὶν γιὰ πολλὰ πράγματα. Μερικοὶ λὲς καὶ τὸ περιμένουνε, γιὰ νὰ φρενάρουν στοὺς ἐκνευρισμούς τους. Λὲς καὶ τὸ ζητᾶνε νὰ πορευθοῦν αὐτὸν τὸν δρόμο. Ἡ εὐθύνη δὲν εἶναι μόνον τοῦ ἀποστέλλοντος ἀλλὰ καὶ τοῦ ἀποστελλόμενου, γιατὶ προκαλεῖ, νὰ τὸν φέρη τὸν ἄλλον σὲ τέτοιο σημεῖο ποὺ νὰ ἀναγκαστῆ νὰ τὸν ἐξαποστείλη.
Καὶ τὸ φασόλι ποὺ τρῶμε εἶναι ἐξαποστελλόμενο καὶ ἡ ντομάτα καὶ τὸ κολοκύθι τὸ ἀθῶο καὶ κάθε ζαρζαβατικό. Καὶ ὁ μυλωνᾶς καὶ τὸ αὐλάκι του· καὶ ὁ ἀγωγιάτης καὶ τὸ ἀγώγι· καὶ ἡ βάρκα καὶ ὁ σκαρμὸς καὶ τὸ κουπί· καὶ τ᾽ ἀλέτρι κι ὁ ἀλετρᾶς· καὶ τ᾽ ἀμπέλι κι ὁ ἀμπελουργός… Γι᾽ αὐτὸ καὶ οἱ ἅγιοι πατέρες μᾶς συνιστοῦνε «Μὴ πιῆς νερό, προτοῦ κάνης τὸν σταυρό σου καὶ μὴν ἐξέρχεσαι τοῦ σπιτιοῦ σου χωρὶς νὰ σταυροσημειοῦσαι».

Ναυπάκτου Ιερόθεος: «Ἡ Ζ΄Οἰκουμενική Σύνοδος ὡς ὁρόσημο τῆς ἑνότητας τῆς Ἐκκλησίας».

Ὁμιλία τοῦ Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ἱεροθέου στήν Διακίδειο Σχολή Λαοῦ Πατρῶν στίς 24 Φεβρουαρίου 2018: «Ἡ Ζ΄Οἰκουμενική Σύνοδος ὡς ὁρόσημο τῆς ἑνότητας τῆς Ἐκκλησίας».

25 Φεβ 2018

Γιατί δεν υπάρχουν «Σλαβομακεδονική» γλώσσα και «Σλαβομακεδόνες»

Γιατί δεν υπάρχουν «Σλαβομακεδονική» γλώσσα και «Σλαβομακεδόνες»
Γιώργος Ρωμανός
 Σπάνιος χάρτης που εκδόθηκε στη Βιέννη το 1545, από τον Νικόλαο Σοφιανό, Έλληνα Κερκυραίο, ιερέα, γλωσσολόγο, μεταφραστή, και εκδότη. Στο επάνω μέρος η πόλη των Σκοπίων (Scupi) βρίσκεται στη Δαρδανία. Είναι χαρακτηριστικό πόσο νοτιότερα βρίσκεται η Μακεδονία-Ελλάδα.[1]

Κυριακή της Ορθοδοξίας: Νά γίνουμε Φίλιπποι! (Μακαριστού Μητροπ. Πρ. Φλωρίνης, Αυγουστίνου Καντιώτου).

«Ευρίσκει Φίλιππος τον Ναθαναήλ» (Ιωαν. 1, 46)
Δυο πρόσωπα, δυό πρόσωπα μας παρουσιάζει το σημερινό Ευαγγέλιο. Φίλιππος ο ένας, Ναθαναήλ ο άλλος. Ήταν φίλοι. Αλλά τι φίλοι! Φίλιοι σπάνιοι. Η φιλία τους δεν ήταν σαν τις ψεύτικες φιλίες των άλλων ανθρώπων, που στηρίζονται στα λεφτά, σε ιδιοτελή και αμαρτωλά συμφέροντα. Ο Φίλιππος και ο Ναθαναήλ δεν ήταν φίλοι σε χορούς, σε μεθύσια, σε ασωτίες, που κάνουν τους ανθρώπους να ενώνωνται προσωρινά, να κάνουν παρέες και σαν πεινασμένα κοπάδια να τρέχουν για να βρούν αυτό που ζητούν.

Κερκύρας Νεκτάριος: Παιδεία με Θρησκευτικά τα οποία θα έχουν ως πυρήνα τους το Πρόσωπο του Χριστού και όχι, όπως έχει εισαχθεί δυστυχώς στα σχολεία, έναν πανθρησκειακό συγκρητισμό



Η ομιλία του Μητροπολίτου Κερκύρας Νεκτάριου την Κυριακή της Ορθοδοξίας (25.2.2018 )
Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμε,
Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,
Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αρχιερείς,
Αξιότιμε κ. Υπουργέ Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
Αξιότιμοι Κύριοι Πρεσβευτές,
Αγαπητοί μου συμπρεσβύτεροι, Χριστού διακονία,
Αγαπητοί μου αδελφοί,
“Την ένσαρκον του Θεού Λόγου παρουσίαν, λόγω, στόματι, καρδία και νω γραφή τε και Εικόσιν ομολογούμεν” σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας. Ομολογούμε την παρουσία του ζώντος Θεού ανάμεσά μας. Δεν χαιρόμαστε για μία ιδέα, ούτε για ένα φιλοσοφικό κίνημα. Δεν χαιρόμαστε ούτε για ένα θρησκευτικό σύστημα. Δεν χαιρόμαστε ούτε για μία μεταφυσική ελπίδα. 

Ο Εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών (25.2.2018 )

Ο Εορτασμός της Κυριακής της Ορθοδοξίας (25.2.2018 )
Συνοδική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών με αφορμή την εορτή της Α' Κυριακής των Νηστειών, όπου εορτάζεται Πα­νορ­θοδό­ξως η αναστήλωση των Ιερών Εικόνων, η οποία κα­θι­ε­ρώ­θη­κε το 843 από την Αυ­το­κρά­τει­ρα Θεοδώρα, τον Υι­ό της Μιχαήλ τον Γ’ και τον Πα­τριά­ρχη Κω­σταντινου­πό­λε­ως Με­θό­διο τον Ο­μο­λογη­τή. Το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. 

Πρωτοπρ. Γεώργιος Μεταλληνός: Η νίκη της αληθούς Πίστεως - Κυριακή της Ορθοδοξίας



Η νίκη της αληθούς Πίστεως
Κυριακή της Ορθοδοξίας
Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Μεταλληνού
Στις 11 Μαρτίου 843 - πρώτη Κυριακή της Μ. Τεσσαρακοστής τότε - μία σύνοδος στην Πόλη «αναστήλωσε», ανάρτησε και πάλι στους στύλους των ναών, τις άγιες εικόνες, δίνοντας έτσι τέλος στην πολιτικοθρησκευτική αναστάτωση της εικονομαχίας (726 - 843). Πρωτοστάτησε μία γυναίκα, η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι οι γυναίκες, ως μόνιμος φορέας του πολιτισμού, σώζουν την πίστη! Η Θεοδώρα είχε οσιακά τέλη στη Μονή των Γαστρίων και ίσως κάποιοι να μη γνωρίζουν ότι το λείψανό της βρίσκεται ακέραιο και άφθαρτο στην Κέρκυρα.
Ονομάστηκε «εορτή της Ορθοδοξίας» ως «νίκη της αληθούς Πίστεως», που προσφέρεται στον άνθρωπο ως δυνατότητα σωτηρίας, δηλαδή θέωσης. Η Ορθοδοξία είναι, σύμφωνα με τον αγιοπατερικό χαρακτηρισμό, «εργαστήριον αγιότητος», δηλαδή «εργοστάσιο παραγωγής Αγίων», ανθρώπων μεταμορφωμένων μέσα στη Θεία Χάρη, για να μπορούν να ζουν ως συν - άνθρωποι, ικανοί να δημιουργήσουν σχέσεις ισότητας και αδελφοσύνης. Όπου δε σώζεται αυτός ο άνθρωπος, ούτε αυθεντική κοινωνία μπορεί να υπάρξει. Στην Ορθοδοξία - όταν και όπου υπάρχει - σώζεται ένα τρισορθογώνιο σύστημα αναφοράς στο Θεό, το συνάνθρωπο και τον εαυτό μας, που συνιστά την ενότητα και ακεραιότητα του ανθρώπου (=σαότης/σωτηρία). Στην Ορθοδοξία των Αγίων μας δε σώζεται κανείς ατομικά, αλλά «διά του πλησίον». Αυτά γιορτάζουμε σήμερα...

Λυκούργος Νάνης, Σχόλιο για την προκλητικότατη βράβευση του Προέδρου της Δημοκρατίας υπο της Διοικούσης Εκκλησίας

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΑΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΥΠΟ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Ο διά τας πολλάς και φρικτάς μας αμαρτίας κατέχων τον προεδρικό θώκο, διά της θέσεως της υπογραφής του κάτωθεν τρισ-αισχίστων νομοθετημάτων, προαγόντων τον ηθικό εκτραχηλισμό και τη σοδομοποίηση της νεοελληνικής κοινωνίας και τη διάλυση της οικογένειας, κατέστη ένοχος υψίστης πνευματικής προδοσίας των ιδανικών του Έθνους.

Βροχή τα βραβεία από την Εκκλησία της Ελλάδος στον Προκόπη Παυλόπουλο.

Διαβάζουμε στο Romfea ότι την Κυριακή της Ορθοδοξίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος θα τιμήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με «τα διάσημα και το δίπλωμα της Ανωτάτης Τιμητικής Διακρίσεως του Μεγαλόσταυρου του Αποστόλου Παύλου της Εκκλησίας της Ελλάδος.» Προ ολίγων μηνών ο Προκόπης Παυλόπουλος τιμήθηκε και με τον Μεγαλόσταυρο του Αγίου Ανδρέα από τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο. Τα ‘μπράβο’ και τα ‘εύγε’ στον Παυλόπουλο αντιλαλούν. Είναι άλλωστε γνωστές σε όλους μας οι καταλυτικές του παρεμβάσεις στα θρησκευτικά και εθνικά θέματα που μας απασχολούν!!

Σάββας Ηλιάδης: Και ο σημερινός άνθρωπος ρωτάει και απαντάει «ἐν λόγοις ἱκανοῖς»! Ε, και λοιπόν;

Αποτέλεσμα εικόνας για Πόντιος Πιλάτος
"ἐπηρώτα δὲ (ο Ηρώδης) αὐτὸν (τον Χριστόν) ἐν λόγοις ἱκανοῖς·
αὐτὸς δὲ οὐδὲν ἀπεκρίνατο αὐτῷ". (Λουκά κγ,9)
Και ο σημερινός άνθρωπος ρωτάει και απαντάει «ἐν λόγοις ἱκανοῖς»! Ε, και λοιπόν;
Το προσωπείο της κατ` επίφαση ανθρωπιάς φορέθηκε οριστικά από τα μέλη του θιάσου της άρνησης, που συνεχίζει κανονικά τις παραστάσεις του στη σκηνή  της καθημερινότητας, προσφέροντας συνταγές με τα μολυσμένα και θανατηφόρα του προϊόντα.

24 Φεβ 2018

ΒΙΝΤΕΟ – Είναι οι Σκοπιανοί, «Μακεδόνες»; Ιστορία του Βαλκανικού προβλήματος

Το Μακεδονικό ζήτημα, η διαμάχη δηλαδή για την ταυτότητα και τη κυριαρχία στη Μακεδονία ανάμεσα στα βαλκανικά κράτη, κρατά ήδη πάνω από 150 χρόνια. Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές του, η οποία κρατά μέχρι σήμερα και προκαλεί εντάσεις μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, είναι αυτή της μακεδονικής εθνότητας. 

10 μύθοι και αλήθειες για το ζήτημα του ονόματος «Μακεδονία»

Σχετική εικόνα
10 μύθοι και αλήθειες για το ζήτημα του ονόματος «Μακεδονία»
Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης
Μύθος 1ος. Πρώτο μέρος.
140 χώρες την αναγνωρίζουν ως «Μακεδονία», άρα πρέπει κι εμείς αφού χάσαμε το παιχνίδι.

Κυριακή Α΄Νηστειών – Ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας

Sinodul-VII-ecumenic
Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΠΟΛΛΕΣ επιτυχίες και θριάμβους γιορτάζει ό άνθρωπος. Καθπμερινά καταγράφει επιτεύγματα και ύπέροχες νίκες. Κραυγές χαράς άκουγονται σ’ δλα τά πλάτη και μήκη τής γής, όταν ή μιά άνακάλυψη καί επιτυχία διαδέχεται τήν άλλη. 

Κυριακή της Ορθοδοξίας (Μητροπολίτης Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας)

IEΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
1. Ἡ σημερινή Κυριακή, ἀδελφοί χριστιανοί, λέγεται Α´ Κυριακή τῶν Νηστειῶν. Ὅπως τό λέγει καθαρά ἡ ὀνομασία της, Κυριακή τῶν Νηστειῶν, τήν περίοδο αὐτή, πού τήν λέμε Μ. Σαρακοστή, πρέπει νά νηστεύουμε. Προσπαθῆστε το, χριστιανοί μου, νά νηστέψετε, ὅσο μπορεῖ ὁ καθένας, ὅσο τό ἐπιτρέπει ἡ ὑγεία σας, ὅσο τό λέει ἡ πίστη τοῦ καθενός, γιά νά τό πῶ καλύτερα. Γιατί ξέρω ὅτι ὑπάρχουν, ἀδελφοί μας χριστιανοί, πού εἶναι ἄρρωστοι καί ὅμως νηστεύουν. Αὐτοί ἔχουν πίστη δυνατή! Προσπαθῆστε, λοιπόν, νά νηστεύσετε τήν περίοδο αὐτή. Τουλάχιστον τό κρέας, ἄν δέν ὑπάρχει σοβαρός λόγος ὑγείας, μήν τό φᾶτε μέχρι τό Πάσχα. Γιά κάποιον πού δέν νήστευε τά προηγούμενα χρόνια, τό νά πεῖ ὅτι ἐφέτος θά νηστέψω ἀπό τό κρέας, εἶναι πολύ σημαντικό. Καί τοῦ χρόνου θά τόν δυναμώσει ὁ Χριστός νά κάνει πιό σωστά τήν νηστεία.

Μοναχός Σεραφείμ (Ζήσης), Τήν Ὀρθοδοξία ἤ τά Προσκυνήματα ; Μία μικρή τρήση στόν ἑλληνικό ἐθνοφυλετισμό


Αποτέλεσμα εικόνας για Μοναχός Σεραφείμ Ζήσης

Τήν Ὀρθοδοξία ἤ τά Προσκυνήματα ;
Μία μικρή τρήση στόν ἑλληνικό ἐθνοφυλετισμό
τοῦ Μοναχοῦ Σεραφείμ γιά τόν «Στῦλο Ὀρθοδοξίας»
Εἰσαγωγή: ὁ σλαβικός ἐθνοφυλετισμός
Πολύ συχνά ἀκούεται στίς μέρες μας ἡ μομφή κατά τοῦ ἐθνοφυλετισμοῦ, δηλαδή τῆς πλάνης ἐκείνης ἡ ὁποία ἐπιμένει νά θέτει ἐθνικές, δῆθεν ἀπό Θεοῦ, φυλετικές προτεραιότητες ἐντός τῆς Ὀρθοδοξίας, τῆς Μιᾶς Ἐκκλησίας, ὅπου ὅμως «οὐκ ἔνι Ἰουδαῖος, οὐδέ Ἕλλην» (Γαλ. 3, 28), διότι «οὐκ ἔστι προσωπολήπτης ὁ Θεός» (Πράξ. 10, 34). Ὁ κατά τοῦ ἐθνοφυλετισμοῦ «Ὅρος» τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης ἐν ΚΠόλει Συνόδου τοῦ 1872, διελάμβανε ὅτι «ἀποκηρύττομεν κατακρίνοντες καί καταδικάζοντες τόν φυλετισμόν, τοὐτέστι τάς φυλετικάς διακρίσεις καί τάς ἐθνικάς ἔρεις καί ζήλους καί διχοστασίας ἐν τῇ τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίᾳ» [1]

Δημήτρης Νατσιός, Αφιέρωμα στον Παλαμά. Θα βρεθεί Παύλος Μελάς, θα βρεθεί Γερμανός Καραβαγγέλης;

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ
Θά βρεθεῖ Παῦλος Μελᾶς, θά βρεθεῖ  Γερμανός Καραβαγγέλης;
Μεγάλος, πολὺ μεγάλος ὁ ἐθνικός μας ποιητὴς Κωστὴς Παλαμᾶς. Ἔζησε ὅλες τὶς κρίσιμες στιγμὲς τοῦ Ἔθνους. Καὶ τὸ βοήθησε. Τὸ ὕμνησε, τὸ ἐνθάρρυνε, κατακεραύνωνε τοὺς «τροπαιούχους τοῦ ἄδειου λόγου», ποὺ ροκάνιζαν τὰ σωθικά του. Τὶς ἀνθρωποκάμπιες (Κόντογλου),  τοὺς νάνους καὶ τοὺς ἀρλεκίνους τῆς κομματοκρατίας. Τὸν λησμονήσαμε ὅμως. Ἀπὸ τὰ σχολικὰ βιβλία εἶναι προγραμμένος.

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης, Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Εκπομπή που μεταδίδεται από τα κανάλια Atlas TV και Αχελώος TV- 25-2-2018

10 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία της Λάρισας συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Αθήνας κατά των Νέων Θρησκευτικών


syllalithrio athhna gia thrhskeytika 2018 01

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Λαρίσης, το τοπικό Παράρτημα της Ένωσης Θεολόγων, και τα συνεργαζόμενα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία της πόλης μας αποφασίσαμε την ομαδική κάθοδό μας στην Αθήνα για να μετάσχουμε στο συλλαλητήριο που θα γίνει για το Μάθημα των Θρησκευτικών στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 και ώρα 1μ.μ.
Το συλλαλητήριο συνδιοργανώνουν η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (Α.Σ.Π.Ε.) και η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (Π.Ε.Θ.) με Ορθόδοξους Χριστιανικούς Συλλόγους της πρωτεύουσας.
Καλούμε τα μέλη των Σωματείων και τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στην ειρηνική αυτή εκδήλωση για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στην αυθαίρετη, παράνομη και αντισυνταγματική, αλλά και αντίθετη προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας να μεταλλάξει τον ορθόδοξο προσανατολισμό του Μαθήματος των Θρησκευτικών σε θρησκειολογικό, που επιφέρει σύγχυση στους μικρούς μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου, οι οποίοι δε γνωρίζουν επαρκώς την ορθόδοξη πίστη τους.

Κυριακή της Ορθοδοξίας ( Α΄Νηστειών)

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ἑβρ. ια΄ 24-26, 32-40
ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ :Ἰωάν. α΄ 44-52
1. Ἡ Ἐκκλησία «πολεμουμένη νικᾷ»!
Πανηγυρικὴ καὶ λαμπρὴ ἡ σημερινὴ ἡμέρα, Κυριακὴ τῆς Ὀρθοδοξίας. Ἡμέρα κατὰ τὴν ὁποία ἑορτάζουμε τὸ ἐκπληκτικὸ θαῦμα τῆς πίστεως, τὸν θρίαμβο γιὰ τὴν ἐπικράτηση τῆς ἀλήθειας τῆς Ὀρθοδοξίας ἔναντι τῆς πλάνης τῶν αἱρέσεων.

Ο ΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΔΙΚΟΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΥ ΤΡΙΩΔΙΟΥ

Κυριακή της Ορθοδοξίας
Ο ΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΔΙΚΟΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΥ ΤΡΙΩΔΙΟΥ
(ἐκδ. Φῶς ΧΕΕΝ, Ἀθῆναι 2010, σσ. 173-178, 618-635)
Μετά τήν Ἀπόλυσιν τοῦ Ὄρθρου, καί πρό τῆς Λειτουργίας, λιτανεύομεν κοινῶς μετά τῶν ἁγίων τοῦ Σταυροῦ ξύλων, καί τῶν σεπτῶν Εἰκόνων, καί ἀπερχόμεθα ἐν τόπῳ ὡρισμένῳ, ὅπου δεῖ ἀναγινώσκειν τό Συνοδικόν. Πορευομένων δέ καί ἀναστρεφόντων ἡμῶν, ψάλλομεν τόν παρόντα Κανόνα, ποίημα τοῦ ἁγίου Πατρός ἡμῶν Θεοδώρου τοῦ Στουδίτου.

23 Φεβ 2018

Οι αγνοί Έλληνες πατριώτες θα προστατέψουν και πάλι τη Μακεδονία

Οι αγνοί Έλληνες πατριώτες θα προστατέψουν και πάλι τη Μακεδονία
Σάββας Καλεντερίδης
Η Μακεδονία κινδυνεύει. Και οι αγνοί Έλληνες πατριώτες θα την προστατέψουν ξανά και θα αποτρέψουν και πάλι το σχέδιο του αφελληνισμού της, όπως στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ευλογημένη Ορθοδοξία!

Αποτέλεσμα εικόνας για Ζ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Μετά άπό πολλή καθυστέρηση, έξαιτίας ορισμένων είκονομάχων αύτοκρατόρων, καί ένώ άποφάσισε ή έβδομη Οικουμενική Σύνοδος τό 787 την άναστήλωση τών ίερών εικόνων, τελικώς χάρη στή νέα αύτοκράτειρα άγία Θεοδώρα ή άπόφαση τής Συνόδου έφαρμόστηκε τήν πρώτη Κυριακή τής Μεγάλης Τεσσαρακοστής τοΰ έτους 843. Καί πλέον έπικράτησε ή άλήθεια, καί οί ιερές εικόνες έπέστρεψαν πανηγυρικά στις θέσεις τους. Τήν έπιστροφή τών εικόνων, γιά την όποία πολλοί πιστοί έχυσαν καί τό αίμα τους, τήν έκφράζει θαυμάσια ένα δίστιχο τής ’Εκκλησίας:

Ποιμαντορική Εγκύκλιος για την Κυριακή της Ορθοδοξίας Μητροπολίτου Αιτωλίας Κοσμά

Εν Ιερά Πόλει Μεσολογγίου τη 13η Φεβρουαρίου 2018
Αριθ. Πρωτ.: 135
Π Ο Ι Μ Α Ν Τ Ο Ρ Ι Κ Η  Ε Γ Κ Υ Κ Λ Ι Ο Σ
( ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 103)
Η πρώτη Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, είναι αφιερωμένη στο μεγαλείο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η Ορθοδοξία εκφράζει το μεγαλείο της πίστεώς μας.
Έτσι, η σημερινή ημέρα και εορτή διαλαλεί σε όλο τον κόσμο την λαμπρότητα, την δύναμι και την αποκλειστικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Όλοι μας γνωρίζουμε και πρέπει να γνωρίζουμε ποιά είναι η Ορθόδοξος Εκκλησία μας.
Με την παρούσα εγκύκλιό μας θα επισημάνουμε, θα υπενθυμίσουμε και θα υπογραμμίσουμε τρεις μεγάλες αλήθειες τις οποίες ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οφείλουμε να στερεώσουμε στο νου, στην καρδιά και στη ζωή μας.

Κυκλοφορεῖ τὸ φύλλον 23.2.18 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»



Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΪΣΙΟΣ ΥΠΟΔΕΕΣΤΕΡΟΙ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΡΓΑΜΟΥ; Ὁ π. Ἰωάννης Χρυσαυγῆς ἀνεκάλυψε τὸν μετὰ τὸν Παλαμᾶν, Παλαμᾶν! Γράφει ὁ κ. Παῦλος Τρακάδας.
ΘΡΑΣΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑΝ ΚΕΙΜΕΝΟΝ ΕΙΣ ΤΑ ΝΕΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ. Οἱ νέοι Φάκελοι προτείνουν χωρισμόν Ἐκκλησίας - Πολιτείας! Γράφει ὁ κ. Παναγιώτης Νικ. Γκουρβέλος, Καθηγητής θεολόγος.

Εκδήλωση στην Καλαμπάκα με θέμα: «Οδοιπορικό στην μαρτυρική γη και τους αγώνες της Μακεδονίας μας. Η απάντηση της ιστορίας στις σύγχρονες προκλήσεις»

Εκδήλωση-αφιέρωμα στην Μακεδονία στις 24 Φεβρουαρίου
Στα πλαίσια του έτους-αφιερώματος στην Πατρίδα, ο Σύλλογος “Μετεώρων Λιθόπολις” διοργανώνει την ενημερωτική-μουσική αφιερωματική εκδήλωση «Οδοιπορικό στην μαρτυρική γη και τους αγώνες της Μακεδονίας μας. Η απάντηση της ιστορίας στις σύγχρονες προκλήσεις», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου και ώρα 6:30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Καλαμπάκας.
Ομιλητές: Μαρία Μαντουβάλου, Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και π. Χρήστος Κυριαζόπουλος, τ. Σχολ. Σύμβουλος Φιλολόγων, Δρ Βυζ. Φιλολογίας.
Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται από αφηγήσεις, μουσικές, τραγούδια και χορούς της Μακεδονίας μας.
Συμμετέχουν:
Στην αφήγηση ο Δημήτρης Τσιαντούλας
Στην κιθάρα ο Κώστας Δριτσέλης
Στο κλαρίνο, το καβάλ και το τραγούδι ο Νεκτάριος Παπαγεωργίου
Στα κρουστά και το τραγούδι ο Γιώργος Ντίνας
Στο λαούτο και το μπουζούκι ο Αποστόλης Σακκάς

BINTEO – Ιστορία και Γεωγραφία της Αρχαίας Μακεδονίας (7ος – 4ος π.Χ. αιώνας)

Σε μια εποχή που η ιστορία μας γίνεται αντικείμενο του πόθου για κάποιους λαούς, καλό είναι να έχουμε όσο καλύτερη γνώση αυτής. Αυτό ισχύει ειδικά για τη Μακεδονία.
Η ιστορία των Μακεδόνων είναι μακρά, και έχει γίνει σήμερα από πολλούς βαλκανικούς λαούς ποθούμενη. Οι Βούλγαροι και οι Σλάβοι των Σκοπίων τη διεκδικούν κυρίως από τους Έλληνες.

«Πίστιν ενταύθα ου ταύτην λέγει ότι Θεός εστίν ο Χριστός μόνον» (Συμεών ο νέος Θεολόγος – Κατήχησις Ζ΄) (Μαρκ. 16,16)

«Πίστιν ενταύθα ου ταύτην λέγει ότι Θεός εστίν ο Χριστός μόνον» (Συμεών ο νέος Θεολόγος – Κατήχησις Ζ΄) (Μαρκ. 16,16)
Νίκος Σακαλάκης,Μαθηματικός
Την περιεκτική αυτή θεολογική θέση έχουν αναλύσει ορθόδοξα, ως θεολογική σύλληψη Αγιοπνευματικής εμπειρίας, όλοι σχεδόν οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας.

22 Φεβ 2018

Τα βλάσφημα «τραγούδια» εξαπατούν… τους μαθητάς μας εις το μάθημα των Θρησκευτικών

Αποτέλεσμα εικόνας για ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΑΚΤΙΝΕΣ
Τα βλάσφημα «τραγούδια» εξαπατούν… τους μαθητάς μας εις το μάθημα των Θρησκευτικών
Γράφει ο Πρόεδρος Νικόλαος Ζαχαριάδης, Καθηγητής Θεολόγος – Συγγραφεύς
ΑΝΤΙΔΡΑΣΙΣ Του Παραρτήματος της Πανελ. Ενώσεως Θεολόγων Ν. Ηλείας

Η Ρωσία αναλαμβάνει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Συρίας

Κρυμμένη από την ομίχλη των τελευταίων επιδρομών της Τουρκίας στη Συρία, συνέβη μια τεράστια εξέλιξη στον ενεργειακό τομέα με επίσης μεγάλες γεωπολιτικές υπόνοιες, καθώς απ’ ότι φαίνεται η Ρωσία κέρδισε τον πόλεμο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Συρίας.

Σύμβουλος της UNICEF για τα δικαιώματα των παιδιών στη φυλακή για βιασμό 12χρονου αγοριού

Ένας πρώην σύμβουλος της UNICEF και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των παιδιών αποδείχθηκε o ίδιος παιδόφιλος και καταδικάστηκε σε πάνω από έξι χρόνια φυλάκισης για σεξουαλική κακοποίηση ενός 12χρονου αγοριού.

Γιατί δημοτική;



Γιατί δημοτική;
Γεωργίου Ρούντα, Δικηγόρου
Συχνὰ τὰ τελευταῖα χρόνια γίνεται λόγος γιὰ τὴ σημασία τῆς χρήσης τῆς δημοτικῆς στὴ Θεία Λατρεία καὶ στὶς ἀκολουθίες τῆς Ἐκκλησίας. Ὑποστηρίζουν μερικοὶ πὼς ἡ χρήση τῆς δημοτικῆς ἔχει νὰ προσφέρει πολλὰ θετικὰ ἀποτελέσματα στὴν πνευματικὴ ζωὴ τῶν πιστῶν. Θεωροῦν πὼς μὲ τὴ μετάφραση καὶ τὴ χρήση αὐτῆς τῆς γλώσσας οἱ πιστοὶ θὰ κατανοοῦν τὰ Θεῖα νοήματα περισσότερο μὲ ἀποτέλεσμα ἡ προσευχὴ καὶ ἡ συμμετοχὴ τῶν πιστῶν στὴ Θεία Λατρεία νὰ εἶναι πιὸ ἐνεργή. Αὐτὸ κατὰ τὴν ἄποψή τους εἶναι ἕνα καλὸ κίνητρο γιὰ τὴν “ἐπαναφορὰ” ὁρισμένων ἰδίως νέων ἀνθρώπων, οἱ ὁποῖοι δὲν συμμετέχουν στὰ μυστήρια τῆς ἐκκλησίας ἐξαιτίας τῆς δυσκολίας τῆς ἀρχαίας ἑλληνικῆς γλώσσας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ [Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών, Κυριακή 4 Μαρτίου 2018]

syllalithrio athhna gia thrhskeytika 2018 01
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
  Ἡ Α.Σ.Π.Ε. καί τά Ὀρθόδοξα Χριστιανικά Σωματεῖα Ἀθηνῶν, ὀργανώνουμε παλλαϊκό συλλαλητήριο στά Προπύλαια τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν καί πορεία στη Βουλή, τήν Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 καί ὥρα 13.00, ἀντιδρώντας στόν πολυθρησκειακό προσανατολισμό τῶν Νέων Θρησκευτικῶν.
Καλοῦμε ὅλους τούς Ἕλληνες νά δώσουν δυναμικά τό παρόν τους στή μεγάλη ἀνοικτή ἐκδήλωση μέ ὁμιλητή τόν πρόεδρο της Πανελλήνιας Ἕνωσης Θεολόγων (Π.Ε.Θ.) Καθηγητή τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς Α.Π.Θ. κ. Ἡρακλῆ Ρεράκη καί θέμα: «Ἡ Χριστομαχία στά νέα Θρησκευτικά καί οἱ συνέπειές της στήν ἀγωγή τῶν παιδιῶν».
Ὅλοι μαζί νά διατρανώσουμε τήν ἀντίθεσή μας στήν ἐπιβολή τῶν νέων «Φακέλων μαθήματος», ἐπειδή:
Ἔρχονται σέ ἀντίθεση μέ τό ἰσχύον Σύνταγμα καί τούς νόμους τῆς Ἑλλάδος.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com