30 Νοε 2020

Σύντομη κριτική μελέτη σε δημοσίευμα Αγιορείτικης Μονής για το Ουκρανικό ζήτημα

 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Εν Πειραιεί τη 30η Νοεμβρίου 2020

ΣΥΝΤΟΜΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ ΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Εισαγωγικά.      

Η σοβαρή πνευματική υποβάθμιση και καθίζηση του σημερινού αγίου Όρους  αποτελεί πλέον κοινή θλιβερή διαπίστωση πολλών πνευματικών ανδρών και καταξιωμένων προσωπικοτήτων, που παρακολουθούν τα αγιορειτικά δρώμενα και την εν γένει παρουσία του στο σύγχρονο εκκλησιαστικό γίγνεσθαι. Πρόκειται για μια διαπίστωση την οποία και εμείς, οι ελάχιστοι και έσχατοι πάντων, είμεθα εις θέσιν να καταθέσουμε ως ιδική μας προσωπική μαρτυρία και διαπίστωση, επειδή μας αξίωσε ο Θεός της μεγάλης πνευματικής δωρεάς και ευλογίας, να εγκαταβιώσουμε επί δεκετίαν σχεδόν στο αγιώνυμο Όρος και να γνωρίσουμε μεγάλες οσιακές, αγιορειτικές μορφές, που σήμερα κοσμούν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Με πόνο ψυχής διαπιστώνουμε, ότι δυστυχώς, το σύγχρονο άγιον Όρος, το πάλαι ποτέ προπύργιο της Ορθοδοξίας, ο κυματοθραύστης των αιρέσεων, που ανέδειξε πλειάδα οσίων και οσιομαρτύρων, ασκητών και ομολογητών της πίστεως, δεν έχει καμία σχέση με το άγιον Όρος, που γνωρίσαμε στα νεανικά μας χρόνια προ 35ετίας περίπου.

Κυθήρων Σεραφείμ: Παρεδώσαμεν έν τή πράξει τά κλείθρα τών Έκκλησιών μας καί άπομένει... νά δώσωμε καί τάς σφραγίδας τών Ίερών Μητροπόλεων μας είς τόν «Καίσαρα»! Έλεος!έλεος!

 Αποτέλεσμα εικόνας για Κυθήρων Σεραφείμ

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ.

Επίσημη Παπική Αντιπροσωπεία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Επίσημη Παπική Αντιπροσωπεία επισκέπτεται την Έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου προκειμένου να παραστεί τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020, στην εορτή της μνήμης του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.

1821. Έλληνες και Γάλλοι επαναστάτες

1821

Έλληνες και Γάλλοι επαναστάτες

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

            Με την ευκαιρία της 200ής επετείου από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως οι αυτοαποκαλούμενοι «εκσυγχρονιστές» βρίσκουν την ευκαιρία να αναθεωρήσουν την Ιστορία και να επιβάλουν τις ιδεολογικές τους πεποιθήσεις. Όλοι αναφερόμενοι στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 έχουν πρότυπο τους τη Γαλλική Επανάσταση. Θυμίζουμε ότι μιμητές των Γάλλων επαναστατών υπήρξαν οι μπολσεβίκοι, στη Ρωσία. Αυτοί δημιούργησαν τη δική τους ολοκληρωτική κοινωνία, που διέθετε υλιστική θρησκεία, με ιερατείο, απόλυτη αλήθεια, πιστούς, αιρετικούς, διωγμούς, ιερά εξέταση, δολοφονίες, ίντριγκες και σύμβολο το σφυροδρέπανο, μια  παραποίηση του Σταυρού.

Ὕβρις καί Νέμεσις

Ὕβρις καί Νέμεσις [1]

Δ. Κ. Ἀναγνώστου, Θεολόγου

 Ἡ ἀστυνομική φρούρηση τῶν Ναῶν, γιά νά μή τούς προσεγγίσουν οἱ πιστοί, εἶναι ἀπό τίς πιό ἀποκρουστικές εἰκόνες. Ὁ παντελής ἀποκλεισμός τῶν πιστῶν, ἀκόμη καί μέ τήρηση σχετικῶν μέτρων, ἀπό τόν ἐκκλησιασμό, συνιστᾶ καταστρατήγηση τοῦ Συντάγματος καί ἐκκλησιομαχία.

Κυθήρων Σεραφείμ: Το κλείσιμο των ναών είναι παράνομο και αντισυνταγματικό!

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφεὶμ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικὸ σταθμὸ 4Ε και στην εκπομπή (Τηλεφημερίδα), 24/11/2020.

Ηρωικά και ευτράπελα

Ηρωικά και ευτράπελα

 Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος-Κιλκίς

«Βίος ανεόρταστος μακριά οδός απανδόκευτος», έλεγαν οι αρχαίοι. Ζωή χωρίς γιορτή, άχαρη, είναι δρόμος χωρίς πανδοχείο ανάπαυσης. Κάποτε ανθούσε σε τούτον τον τόπο και η ευθυμογραφία, οι ευτράπελες γραφές. Διέπρεψε σ’ αυτό το λογοτεχνικό είδος ο μεγάλος Δημήτρης Ψαθάς, συγγραφέας και του συγκλονιστικού «Γη του Πόντου», αλλά και περίτεχνων ευθυμογραφημάτων, όπως το περίφημο «Η Θέμις έχει κέφια», που πρωτοεκδόθηκε το 1937 και έγινε ανάρπαστο. 

Το είδαμε κι αυτό…

Εμπρός, παπαγαλάκια «ευρωμπουκωμένα» ξεράστε το δηλητήριο της απιστίας σας…

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 Το είδαμε κι αυτό: Τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας έστειλε συνεργείο να κάνει ρεπορτάζ έξω από πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αθηνών. Το… «λαυράκι» του σπουδαίου ρεπορτάζ ήταν ότι ο πιστός λαός πήγαινε να ανάψι κεράκι με τον «κωδικό 6» (σωματική άσκηση) και ζητούσαν να επέμβουν οι αρμόδιοι!!!

Οι «τελισκόμενοι» της πολιτικής ορθότητας

Οι «τελισκόμενοι» της πολιτικής ορθότητας

Γράφει ο π. Στυλιανός Εμμ. Καρπαθίου, Θεολόγος, Ψυχίατρος, Δρ. Βιοηθικής

 1. Τά δύο αρχέτυπα Κιβωτός και Τιτανικός

Κάποτε, στα πανάρχαια χρόνια, ένας πρωτόπειρος ναυπηγός, αλλά με μαστορική επιδεξιότητα, συνάρμοσε μια Κιβωτό, στα σπλάχνα της οποίας κούρνιασε ταπεινά, σαν σε εύγονη μήτρα, ολόκληρος ο πλούτος της έμβιας δημιουργίας, έως ότου απέστη η οργή Κυρίου, που επέπεσε στη γή, διά το είναι τους ανθρώπους ‘’σάρκας.’’ ‘’Και κατέβη η βροχή και ήλθον οι ποταμοί καί έπνευσαν οι άνεμοι’’ σε μια λυσσομανούσα φύση, αλλά το πλοίο της Κιβωτού έπλεε ασφαλές μέσα σε μια γαλήνια πορεία ζωής, διαφυλάσσοντας στην θαλπωρή των σπλάχνων της την παγκόσμια έμβια δημιουργία.

Τέλος μέ τό παραμύθι τῶν «συνωμοσιολόγων»!

Τέλος μέ τό παραμύθι τῶν «συνωμοσιολόγων»!

Μαρία, Ἐκπαιδευτικός

Ὅ,τι ἀκολουθεῖ, προέρχεται ἀπό τήν ἐκπομπή «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» τῆς κ. Βίκυ Φλέσσα στόν τηλεοπτικό δίαυλο τῆς ΕΡΤ (Νοέμβριος 2020), μέ τίτλο: «Θαυμαστός καινούργιος κόσμος» καί καλεσμένους τόν Ὑπουργό Ἐπικρατείας καί Ψηφιακῆς Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη καί τόν Λέκτορα Σύγχρονης Φιλοσοφίας κ. Θεοφάνη Τάτση.

29 Νοε 2020

π.Αρσένιος Βλιαγκόφτης - Μην ονειρεύονται υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Εκπομπή με τον π. Αρσένιο Βλιαγκόφτης που μεταίδεται από τα κανάλια Altas TV και Αχελώος TV (Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020)

Πάτρα- Σε αστυνομικό κλοιό η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν στήσει μπλόκα περιμετρικά του ναού.

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας ενόψει του εορτασμού του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να έχουν στήσει μπλόκα περιμετρικά του ναού, υπό το φόβο διασποράς του κορονοϊού.

Ψάχνοντας για ιούς, διώχνοντας τους πιστούς

Ψάχνοντας για ιούς, διώχνοντας τους πιστούς

Γράφει ο Aναστάσιος Ομ. Πολυχρονιάδης, Δρ. pd. Θεολογίας ΑΠΘ

Η Θεία Λειτουργία αποτελεί το μυστήριο της Ενότητας. Από το «Ευλογημένη η Βασιλεία» μέχρι και το «Αμήν», μετά το «Δι’ ευχών», η Λειτουργία είναι μία και ενιαία.

Ούτε με τη Βουλγαρία ούτε με τα Σκόπια, αλλά με την Ιστορία

ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων

Η Βουλγαρία έθεσε Βέτο στις προενταξιακές συζητήσεις των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Σόφια θεωρεί ότι η Συμφωνία που υπεγράφη το 2017 μεταξύ των δύο βαλκανικών κρατών παραβιάζεται από τα Σκόπια. Οι Βούλγαροι υπερασπίζονται την ιστορία τους και τα εθνικά συμφέροντά τους, με τον τρόπο που εκείνοι κρίνουν  πρόσφορο. Μήνυμα προς όλους: Η ένταξη των Βαλκανικών χωρών στην Ευρ. Ένωση δεν πρόκειται να μειώσει τις εθνικές φιλοδοξίες ή/και διεκδικήσεις. Η Βουλγαρία είναι μέλος της Ε.Ε., αλλά θεωρεί τον Γκότσε Ντέλτσεφ πιο σημαντικό από τη διεύρυνση της Ένωσης. Θυμίζω ότι και η Ρουμανία είναι μέλος της Ε.Ε., αλλά με πρόσφατο νόμο προσπαθεί να προσελκύσει τους Βλαχοφώνους Έλληνες της Αλβανίας και άλλων χωρών.

Εν μέσω πανδημίας εγκαινίασαν το Τέμενος εις το Βοτανικό, συκοφαντούν τα Θρησκευτικά στα σχολεία, πλήττουν εκ βάθρων την Θεία Κοινωνία, σφραγίζουν τις Εκκλησίες, παρά ταύτα όμως, στολίζουν δήθεν τις πόλεις με κακόγουστα λαμπιόνια, σφετεριζόμενοι το όνομα του Θεανθρώπου Χριστού.

Κοινωνικός Μιθριδατισμός

Χαράλαμπος Β.  Κατσιβαρδάς, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

Ήδη φυλλομετρούμε την συναπτή τρίτη εβδομάδα ανελεύθερου εγκλεισμού μας, όντες ακουσίως αιχμάλωτοι εις τις αόρατες αλυσίδες του συστήματος, το οποίο απεργάζεται αταλάντευτα και ανενόχλητα την κατάκτηση της ανελευθερίας μας, την διαστροφή του ανθρώπινου προσώπου και την πλήρη μετάλλαξη μας, τον ακούσιο μετασχηματισμό μας σε ρυθμισμένα αθύρματα, όπου οι κοσμοεξουσιαστές θα δύναται δια ενός απλού διακόπτη, να μας ελέγχουν απολύτως, καταλύοντας παν ψήγμα ελευθερίας και αυτοπροσδιορισμού μας.

Κύπρος - Διαβλητή Συνοδική απόφαση. Η μη εναντίωση δεν σημαίνει επικύρωση και αποδοχή.

iera synodos tis ekklisias tis kyproy

Διαβλητή Συνοδική απόφαση.

Η μη εναντίωση δεν σημαίνει επικύρωση και αποδοχή.

Του Ανδρέα Ν. Παπαβασιλείου 

Κατά το διήμερο, 23 και 25 Νοεμβρίου 2020, συνήλθε εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου με αποκλειστικό θέμα την αυτόβουλη, αυθαίρετη, αντικανονική και αντικαταστατική ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ να μνημονεύσει τον Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Από τις ΜΕΘ των νοσοκομείων, στη ΜΕΘ της Εκκλησίας

ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΘ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, ΣΤΗ ΜΕΘ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

Κισιώτης Στέφανος, θεολόγος

Εποχή του κορωνοϊού. Μια οδυνηρή πραγματικότητα. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, όλοι θα μολυνθούμε. Ποιοι θα ζήσουν και ποιοι θα πεθάνουν είναι άγνωστο. Το σύστημα Υγείας στην Πατρίδα μας έφτασε στα όριά του. Οι ειδικοί και οι αρμόδιοι ομολογούν ότι δεν αντέχει. Ακόμη κι αν σε κάθε σπίτι είχαμε από ένα γιατρό και από ένα νοσηλευτή κι αν μπορούσαμε να στήσουμε μια ΜΕΘ, το θετικό ιατρικό αποτέλεσμα θα ήταν αμφίβολο. Ο θάνατος πλησιάζει όλο και περισσότερο τους ανθρώπους. Ο φόβος απλώνεται σχεδόν σε όλους. Δεν είναι καιρός για εφησυχασμό. Στις μέρες μας επιβεβαιώνεται καθημερινά αυτό που διδάσκει η Αρχαία Τραγωδία ότι ως άνθρωποι είμαστε «άποροι και αμήχανοι». Δεν υπάρχει για μας η λύτρωση, ο τρόπος διαφυγής, η οδός της σωτηρίας…

«Ἀρνητές» τῶν ἐμβολίων ἤ ἀρνητές τῶν ἐπιστημονικῶν καί ὑπεύθυνων ἀπαντήσεων;

«Ἀρνητές» τῶν ἐμβολίων ἤ ἀρνητές  τῶν ἐπιστημονικῶν καί ὑπεύθυνων ἀπαντήσεων; (καί βίντεο)

Μαρία, Ἐκπαιδευτικός

Εἰλικρινά, ἔχω βαρεθεῖ τόν καθημερινό συστηματικό βομβαρδισμό λεκτικοῦ bullying μέ τό ὁποῖο ἀποκαλοῦν ἀγενέστατα, εἰρωνικά, ἀντιδημοκρατικά, ἀντισυνταγματικά καί ἀντιεπιστημονικά διάφοροι πολιτικοί ἡγέτες, δημοσιογράφοι κι «ἐπιλεγμένοι εἰδικοί» κυρίως τούς σκεπτόμενους καί ἔχοντες τήν καλή ἀνησυχία πολίτες, μέ ὅρους ὅπως· «ἀρνητές» (τοῦ ἰοῦ, τῆς μάσκας ἤ τοῦ ἐμβολίου) καί «ψεκασμένους».

28 Νοε 2020

Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ: «Ακόμα και σε μία πανδημία, το Σύνταγμα δεν μπορεί να τεθεί στην άκρη και να λησμονηθεί»

Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ: «Ακόμα και σε μία πανδημία, το Σύνταγμα δεν μπορεί να τεθεί στην άκρη και να λησμονηθεί»

Γράφει ο Δημήτριος Σαρμάς, Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

 Με απόφασή του της 25ης Νοεμβρίου 2020 επί της υπόθεσης «Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Μπρούκλιν, Νέα Υορκή κατά Andrew M. Cuomo, Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης», το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ με ψήφους 5-4[1] έκανε δεκτές τις αιτήσεις προσωρινής δικαστικής προστασίας δύο θρησκευτικών οργανώσεων, μίας Χριστιανικής και μίας Εβραϊκής, κατά ενός εκτελεστικού διατάγματος του Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης. Με το διάταγμα αυτό είχαν επιβληθεί, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, ανώτατα όρια πληρότητας στην παρακολούθηση θρησκευτικών λειτουργιών. Το όριο ήταν 10 άτομα για τις «κόκκινες» γεωγραφικές ζώνες και 25 για τις «πορτοκαλί».

Θρησκευτικοί συναισθηματισμοί ἤ θεολογικές ἀστοχίες στήν πρόσφατη Ἐγκύκλιο τοῦ Μητροπολίτου Πατρῶν κ. Χρυσοστόμου;

Θρησκευτικοί συναισθηματισμοί ἤ θεολογικές ἀστοχίες στήν πρόσφατη Ἐγκύκλιο τοῦ Μητροπολίτου Πατρῶν κ. Χρυσοστόμου;

τοῦ κ. Δ. Κ. Ἀναγνώστου, Θεολόγου

Ἐνῶ συνεχίζεται ἡ καραντίνα, λόγῳ τῆς ἀνησυχιτικῆς, ὡς λέγεται, πορείας τῆς ἐπιδημίας τοῦ νέου Κορωνοϊοῦ στή χώρα μας, ἰδιαίτερη μέριμνα ἐκδηλώθηκε ἀπό τίς κρατικές ὑγειονομικές καί ἄλλες Ἀρχές γιά τήν προσεγγίζουσα ἑορτή τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου καί τόν ἐφετεινό ἑορτασμό της στήν Ἀχαϊκή πρωτεύουσα, τήν Πάτρα.

Παραδείγματα προς αποφυγήν

 

Παραδείγματα πρός ἀποφυγήν

Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση

Εἶναι συχνὸ πιὰ τὸ φαινόμενο νέοι Μητροπολίτες νὰ ἐπιδιώκουν τὴν προβολή τους καὶ πέρα ἀπὸ τὶς ἐπαρχίες τους, ἐπιλέγοντας πρωτοβουλίες ποὺ δὲν πρέπει νὰ ἀποτελοῦν τὸ κύριο μέλημά τους. Καὶ αὐτὸ συμβαίνει, γιατί στοχεύουν στοὺς κοσμικοὺς καὶ ἄσχετους μὲ τὸ ποιμαντικὸ ἔργο τῆς Ἐκκλησίας. Ἐκείνους θέλουν νὰ ἐντυπωσιάσουν καὶ ἀπὸ ἐκείνους περιμένουν τὸ χειροκρότημα καὶ τοὺς ἐπαίνους.

27 Νοε 2020

Περί του ελέγχεσθαι (δηλαδή, περί του πώς πρέπει να δεχόμαστε τον κάθε έλεγχο, σύμφωνα με τις Άγιες Γραφές)

Περί του ελέγχεσθαι

 (δηλαδή, περί του πώς πρέπει να δεχόμαστε τον κάθε έλεγχο, σύμφωνα με τις Άγιες Γραφές)

     Ο άγιος Νεκτάριος έγραψε το βιβλίο «ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ», στο οποίο αναπτύσσει όλον τον πλούτο των ηθικών και θρησκευτικών γνωμών των Πατέρων της Εκκλησίας. Κατά την συγγραφή του δημιουργήθηκε η επιθυμία να γράψει ένα παρόμοιο ακόμη βιβλίο ηθικοθρησκευτικό, στο οποίο να αποθησαυρίσει όλα τα σχετικά ρητά της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης. Έτυχε να πέσει όμως στα χέρια του ένα σύγγραμμα του αρχαιοτάτου οσίου ανδρός Αντιόχου, του 7ο αιώνα, με 130 Λόγους προς Ευστάθιον ηγούμενον, με ανάλογο περιεχόμενο. Ο Άγιος Νεκτάριος τους επιμελήθηκε και τους εξέδωσε τελικά με τίτλο: «ΠΑΝΔΕΚΤΗΣ ΤΩΝ ΘΕΟΠΝΕΥΣΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΓΡΑΦΩΝ»,  προς ηθική ωφέλεια των χριστιανών:

Αυτή η ψευδαίσθηση θα καταρρεύσει σύντομα και με πάταγο

Αυτή η ψευδαίσθηση θα καταρρεύσει σύντομα και με πάταγο

Ελευθέριος Ανδρώνης

Στην πορεία αυτών των δύσκολων εννέα μηνών πανδημικής κρίσης στην Ελλάδα, υπάρχει ένα ποσοστό πολιτών (μειοψηφικό μεν, σημαντικό δε), που είχε και έχει ακόμα τυφλή εμπιστοσύνη στους τρόπους που η κυβέρνηση, η επιστημονική επιτροπή και τα μέσα ενημέρωσης διαχειρίστηκαν αυτήν την εθνική (και παγκόσμια) περιπέτεια.

Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά -Ο πλούσιος νέος

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ἐφεσ. δ΄ 1-7

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ: Λουκ. ιη΄ 18-27

Ο ΠΛΟΥΣΙΟΣ ΝΕΟΣ

1. ΔΙΑΘΕΣΗ ΘΥΣΙΑΣ

Ὁ πλούσιος νέος εἶχε μεγάλα πνευματικά ἐνδια­φέ­ρο­ντα. Ἦταν κι ἄρχοντας τῆς συναγωγῆς, καί εἶχε με­ταφυσικές ἀναζητήσεις. Μόλις λοιπόν ἀντίκρυσε τόν Κύ­­ρι­ο, τόν πλησίασε καί μέ ἰσχυρό ἐνδιαφέρον τόν ρώ­τησε: Διδάσκαλε ἀγαθέ, τί πρέπει νά κάνω γιά νά κλη­ρο­νο­μή­σω τήν αἰώνιο ζωή; Κι ὁ Κύριος τοῦ ἀ­πά­ν­τησε: 

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος - Κυριακή ΙΓ' Λουκά- Περί ιδιοκτησίας

Ομιλία του π. Αθανάσιου Μυτιληναίου στην Κυριακή ΙΓ' Λουκά. Περί ἰδιοκτησίας

Η δειλία των ποιμένων υπεύθυνος δι’ ασεβή μέτρα.

Σεβ. Ἀλεξανδρουπόλεως πρὸς Πρωθυπουργόν: «Σταύρωνα τὴν τηλεόραση, ὅταν ἔβλεπα τὸν Γολγοθᾶ, ποὺ εἴχατε στὶς Βρυξέλλες… Σᾶς ὀφείλουμε μία τεράστια εὐγνωμοσύνη γιὰ τὶς Καστανιές… μᾶς περιποιεῖ μεγάλη τιμὴ ὅτι ὁ γιός σας ὑπηρετεῖ ἐδῶ… τὸ τρίτο ποὺ θέλω νὰ σᾶς εὐχαριστήσω εἶναι τὸ πλοῖο γιὰ τὴν Σαμοθράκη, μᾶς ἔκανε νὰ νιώσουμε μοναδικά» (17.10.2020). Λέξιν διὰ τοὺς Ἱ. Ναούς… «Πεθαρχεῖν δεῖ Μητσοτάκῃ μᾶλλον ἤ Θεῷ»;

Ὁ ναὸς φθείρεται, ἀλλὰ ἡ σύναξις τῶν πιστῶν εἶναι τὸ ἀπρόσβλητον Σῶμα τοῦ Χριστοῦ

Η ΔΕΙΛΙΑ ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙ’ ΑΣΕΒΗ ΜΕΤΡΑ

«Οὔτε ὁ ἄνθρωπος εἶναι τό κέντρο καί τό σημεῖο ἀναφορᾶς τῆς Θ. Οἰκονομίας, οὔτε ἀποτελεῖ προσδιοριστικό στοιχεῖο τῆς Ἐκκλησίας… γιά τούς πιστούς τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἰσχύει τό «πρῶτα ὁ Θεός καί μετά ὁ ἄνθρωπος». Ὄχι τό ἀντίθετο!».

Τοῦ κ. Δημ. Κ. Ἀναγνώστου, Θεολόγου

Χρ. Οικονόμου: «Άκυρη η χειροτονία και τα μυστήρια που τελούνται από τον Επιφάνιο»

Την επιστημονική και θεολογική του άποψη για τα διαδραματιζόμενα και την ρέουσα εκκλησιαστική επικαιρότητα, σε σχέση με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου για αναγνώριση του «Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας», κλήθηκε να καταθέσει στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Δημητρόπουλο, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τ. Κοσμήτορας και Πρόεδρος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστος Οικονόμου.

Οι πολιούχοι του Κιλκίς άγιοι Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες και η Στρώμνιτσα (28 Νοεμβρίου)

Οι πολιούχοι του Κιλκίς άγιοι Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες και η Στρώμνιτσα (28 Νοεμβρίου)

Δημήτριος Νατσιός, δάσκαλος – θεολόγος, Κιλκίς

Οι άγιοι Πεντεκαίδεκα ιερομάρτυρες, που τιμώνται ιδιαιτέρως και είναι πολιούχοι της πόλεως του Κιλκίς, ανήκουν στην ευρύτερη χορεία των αγίων της Εκκλησίας μας και ειδικότερα των μαρτύρων.

Μάρτυρες η Εκκλησία ονομάζει τους αγωνισαμένους μέχρι ψυχής και αίματος και μαρτυρήσαντας τη δόξη του Χριστού. (άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων). Μάρτυρας είναι αυτός που υπομένει θεληματικά τον σωματικό θάνατο, προκειμένου να παραμείνει πιστός στην ομολογία της πίστεώς του στον Χριστό. Η αγία μας Εκκλησία αποκαλεί την ημέρα της εορτής των Μαρτύρων, την ημέρα του θανάτου τους, γενέθλια ημέρα, διότι αυτήν την ημέρα εισήλθαν στεφανηφόροι στην Βασιλεία του Θεού. Γι’ αυτό οι πιστοί πανηγυρίζουν και εορτάζουν με χαρά την ημέρα μνήμης της αθλήσεως των μαρτύρων.

«Ο θάνατος των μαρτύρων είναι παρηγοριά των πιστών, παρρησία των Εκκλησιών, σύσταση του χριστιανισμού, κατάλυση του θανάτου, απόδειξη της αναστάσεως, γελοιοποίηση των δαιμόνων, κατηγορία του διαβόλου, διδασκαλία της ενάρετης ζωής, παρακίνηση για περιφρόνηση των παρόντων πραγμάτων και οδός για επιθυμία των μελλοντικών αγαθών, παρηγορία για τις θλίψεις που μας έχουν βρει και αιτία για υπομονή, καθώς και ρίζα και πηγή και μητέρα όλων των αγαθών» γράφει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Χ. Οικονόμου: «το συγκεκριμένο θέμα άπτεται της δογματικής διδασκαλίας, δηλαδή του πυρήνα της ιεροσύνης του κ. Επιφανίου που δεν αναγνώρισε κανένα μέλος της Συνόδου τον προηγούμενο Φεβρουαρίο και Σεπτέμβριο».

 

Χ. Οικονόμου: «Βαθαίνει το σχίσμα στην Εκκλησία της Κύπρου»

Την σημερινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου σχολίασε ο Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας Πανεπιστημίου Λευκωσίας Χρήστος Οικονόμου τέως πρόεδρος και Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως βαθαίνει το σχίσμα στην Εκκλησία της Κύπρου με την τοποθέτηση των ιεραρχών στο θέμα της αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπου 10 τάχθηκαν υπέρ και 7 κατά.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι διαπιστώνει πως βαθαίνει το σχίσμα στην Εκκλησία της Κύπρου. «Δέκα ψήφισαν υπέρ, επτά ψήφισαν κατά» ανέφερε, εκτιμώντας παράλληλα πως αυτό αποτελεί «παραβίαση της αρχιερατικής τους συνειδήσεως, για τον λόγο ότι παραβιάστηκαν οι δύο ομόφωνες αποφάσεις Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου από τους 10, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αλλαγή των δεδομένων, από τότε» που έχει παρθεί η ομόφωνη απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου 2019.

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά

Τό Μήνυμα τῆς Κυριακῆς ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ-ΚΥΡΙΑΚH ΙΓ' ΛΟΥΚΑ (29-11-2020) 

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Οι αριστεροί αγνόησαν (ξανά) επιδεικτικά τους νόμους!

ΠΑΜΕ, ΑΔΕΔΥ και εξωκοινοβουλευτικοί διαδήλωσαν μαζικά στην Αθήνα εν μέσω πανδημίας, με παρατηρητή την Αστυνομία

Την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας «στενάζουν» με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να λιγοστεύουν επικίνδυνα, απειλώντας ευθέως τη ζωή των ασθενών, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στο κέντρο της Αθήνας, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τη δημόσια υγεία.

Τὸ σχίσμα Φαναρίου – Μόσχας πρέπει νὰ λήξη

 

Τὸ σχίσμα Φαναρίου – Μόσχας πρέπει νὰ λήξη

Τοῦ κ. Παναγιώτου Κατραμάδου, Θεολόγου

Τὸ Φανάρι νὰ παρεδεχθῆ τὴν ἧτταν του

Ἡ Ὀρθοδοξία συμπληρώνει θλιβερὰν «ἐπέτειον» διετοῦς σχίσματος ἕνεκα τῆς προσβολῆς τοῦ Φαναρίου εἰς τὸ Πατριαρχεῖον Μόσχας. Ἦταν τέλη Αὐγούστου τοῦ 2018 ὅταν ἡ συνάντησις τοῦ Πατριάρχου Μόσχας κ. Κυρίλλου μὲ τὸν Πατριάρχην Βαρθολομαῖον εἰς τὴν Κωνσταντινούπολιν ἀπέβη ἄκαρπος. Τὸ Φανάρι εἶχεν ἤδη δρομολογήσει κατ’ ἐπίνευσιν τῶν ΗΠΑ τὴν διαμόρφωσιν ἑνὸς νέου τοπίου εἰς τὴν Οὐκρανίαν. 

Η προσφώνησις «πάτερ» των κληρικών

Η προσφώνησις «πάτερ» των κληρικών

Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Γεωργόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ

Συζητώντας κάποιος με αιρετικούς διαφόρων αποχρώσεων θα διαπιστώσει ότι πολλές φορές με μια πρωτοφανή αλαζονεία, εγκαλούν τους ορθόδοξους χριστιανούς και κληρικούς για τη χρήση του όρου «Πάτερ» υποστηρίζοντας ότι αυτή η προσφώνηση είναι αντίθετη προς την Αγία Γραφή, επικαλούμενοι το Ματθ. 23, 9.

«Φιλοδοξείτε να γίνετε Μάρκος Ευγενικός;»

«Φιλοδοξείτε να γίνετε Μάρκος Ευγενικός;»

Πορφυρίτης

Μεγάλη ἀρνητική ἐντύπωση μοῦ προκάλεσε ἡ ἀνωτέρω ἐρώτηση σέ Κύπριο Ἱεράρχη, ἀπό κάποιον δημοσιογράφο, ὀνόματι Ἀριστείδης Βικέτος, ἄγνωστο σέ ἐμένα. Ποιά θα έπρεπε δηλαδή, νά εἶναι ἡ «φιλοδοξία» τοῦ Ἱεράρχη γιά νά εἶναι ἀποδεκτή ἀπό τόν δημοσιογράφο; Αὐτό προσπάθησα νά ἀποσαφηνίσω, πραγματοποιώντας μιά μικρή ἔρευνα στόν «παντογνώστη», τό διαδίκτυο, γιά τόν ἐν λόγῳ κύριο. Προσπάθησα νά γνωρίσω τίς ἀπόψεις καί τίς θέσεις του, καί ἀποκλειστικά πάνω σέ αὐτές θά ἀσκήσω τήν καλοπροαίρετη κριτική μου.

Κυκλοφορεῖ τὸ φύλλον 27.11.20 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»

 

Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:

Η ΔΕΙΛΙΑ ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙ’ ΑΣΕΒΗ ΜΕΤΡΑ. Ὁ ναὸς φθείρεται, ἀλλὰ ἡ σύναξις τῶν πιστῶν εἶναι τὸ ἀπρόσβλητον Σῶμα τοῦ Χριστοῦ. Τοῦ κ. Δημ. Κ. Ἀναγνώστου, Θεολόγου.

Ὁ λαὸς ἕρμαιον εἰς ἕνα ἐφιάλτην πολιτικοῦ ὁλοκληρωτισμοῦ. Γράφει ὁ κ. Γεώργιος Τραμπούλης, θεολόγος.

Τὸ σχέδιον δύο φάσεων τῶν ΗΠΑ διὰ τὴν Ὀρθοδοξίαν. Τοῦ κ. Παναγιώτου Κατραμάδου.

Χωρίς Θρησκευτικά η Εκπαιδευτική Τηλεόραση για τους μαθητές Δημοτικού

 

Από τις 17/11 μετά την αναστολή λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων, το Υπουργείο Παιδείας έθεσε στα πλαίσια της τηλεκπαίδευσης και τη χρήση της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης για τους μαθητές. Μέχρι στιγμής καμία μέρα στο πρόγραμμα της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης δεν υπήρξε ούτε μία ώρα Θρησκευτικών. 

Δείτε τα προγράμματα όλων των ημερών.

π. Αυγουστίνος Καντιώτης :''Η Ἐκκλησία θά διωχθῇ & οἱ ναοί θά κλείσουν. Ἐκκλησία κατακομβῶν...''

«Η Ἐκκλησία θὰ διωχθῇ & οἱ ναοὶ θὰ κλείσουν..»
Επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτου
Ἔ, φεύγουμε κ᾿ ἐμεῖς ἀπὸ τὸ σχῆμα αὐτὸ τῆς Ἐκκλησίας, ποὺ ἀπελαμβάναμε ὡρισμένα προνόμια σὲ ὡρισμένας ἐποχὰς καὶ εἶχε μερικὴ ἐλευθερία. 
Φεύγουμε πλέον ἀπό τό σχῆμα αὐτό τῆς Ἐκκλησίας, καί μπαίνομε στό σχῆμα τῶν κατακομβῶν.
Tότε πλέον, ὄχι μόνο τροπικῶς, ἀλλὰ καὶ τοπικῶς θὰ χωριστοῦμε.
Καὶ ἡ Ἐκκλησία θὰ διωχθῇ· καὶ οἱ ναοὶ θὰ κλείσουν, ὃν τρόπον ἔχουν κλείσει στὴν Ἀλβανία καὶ σὲ ἄλλα μέρη.
Διωγμός. Φαίνονται αὐτὰ ἀπίστευτα· ἀλλὰ ὅλες οἱ ἐνδείξεις φανερώνουν, ὅτι ἐκεῖ βαίνομε. 
Λοιπόν, πρέπει κ᾿ ἐμεῖς νὰ προετοιμάσωμε τὸν ἑαυτό μας διὰ Ἐκκλησίαν κατακομβῶν.
Ἀλλὰ γεννᾶται τὸ ἐρώτημα. Ἔχομε ἐμεῖς τὴν διάθεσιν αὐτήν; Τί λέτε; Μήπως συμβῇ ἐκεῖνο τὸ ὁποῖον εἶπε ὁ Χριστὸς στὸν Πέτρο· «Σίμων Σίμων, ἰδοὺ ὁ σατανᾶς ἐξῃτήσατο ὑμᾶς τοῦ σινιάσαι ὡς τὸν σῖτον» (ὁ σατανᾶς, λέει, ζητάει νὰ σᾶς κοσκινίσῃ)·

26 Νοε 2020

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος: Διωγμός κατά της Εκκλησίας. Πώς θα αντιδράσουμε;

Διωγμός κατά της Εκκλησίας. Πώς θα αντιδράσουμε;

Ο π. Αθανάσιος Μυτιληναίος απαντά στο ερώτημα: Πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε στην περίπτωση διωγμού κατά της Εκκλησίας.

Μητρόπολη Πειραιώς: «Ἀπολαμβάνομε» τά ἐπίχειρα τῆς σχάσεώς μας ἀπό τήν πηγή τῆς Ζωῆς καί καλούμεθα εἰς αὐτογνωσία καί μετάνοια.

 

Ἐν Πειραιεῖ τῇ 26ῃ Νοεμβρίου 2020

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν

«Πᾶσα παράβασις καί παρακοή ἔλαβεν ἔνδικον μισθαποδοσίαν» (Ἑβρ.2,2). Σήμερον πού ἡ ἁμαρτία δέν ἀπενοχοποιήθη ἁπλῶς ἀλλά ἐθεσμοθετήθη ὡς ἔννομο δῆθεν ἀγαθό μέ τήν κίβδηλη νέα θρησκεία τοῦ δικαιωματισμοῦ καί κορυβαντιοῦμε καί ὑπεραιρόμεθα γιά τήν φερομένη αὐτοεπιβεβαίωση καί αὐτάρκειά μας, ἦλθε ἕνας ἀδιόρατος καί ἀσυνείδητος καί ἄλογος μικροοργανισμός νά συντρίψει τήν νέα Βαβέλ τοῦ πλανήτη καί νά ἀποδείξει ὅτι ἡ ἀληθινή ζωή δέν πηγάζει ἀπό τήν κτιστή πραγματικότητα, ἀλλά ἀπό τόν ὑπέρτατο Νοῦ, πού τελεσιουργεῖ ἐν ἐλευθερίᾳ καί ἀληθείᾳ τό μυστήριο τῆς ἀγάπης καί τῆς ζωῆς.

Fake news για τον Παπαδιαμάντη και το κλείσιμο των ναών!

Κάποιοι φίλοι μου για να δικαιολογήσουν το κλείσιμο των Εκκλησιών δημοσίευσαν το παρακάτω απόσπασμα από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη με τίτλο «Την εποχήν της επιδημίας». Το κείμενο της δημοσίευσης έχει ως εξής:

«Μένουμε διαιτώμενοι εις την οικίαν μας, στραβοπατούντες από δωμάτιον είς δωμάτιον, ως ποταμιαία καβούρια, αλιβάνιστοι, αλειτούργητοι, ακοινώνητοι, με την ελπίδα ότι σύντομα θα ανθρωπέψουμε και πάλι».

Τα ονόματα των μελών της Ιεράς Συνόδου της Κυπριακής Εκκλησίας που τάχθηκαν «υπέρ» και «κατά» της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για αναγνώριση των σχισματικών της Ουκρανίας.

 

Συνεδρία της Ι. Συνόδου της Κυπριακής Εκκλησίας. Φωτογραφία: Καθημερινή

Τα ΜΜΕ δημοσίευσαν τα ονόματα των μελών της Ιεράς Συνόδου της Κυπριακής Εκκλησίας που τάχθηκαν «υπέρ» και «κατά» της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου.

Στις 25 Νοεμβρίου η Ιερά Σύνοδος της Κυπριακής Εκκλησίας αποφάσισε να υποστηρίξει τη θέση του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου σχετικά με την OCU. Η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσίευσε τον κατάλογο των ιεραρχών που ψήφισαν «υπέρ» και «κατά» αυτής της απόφασης.

Υπουργείο Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας: Είναι φόνος η άμβλωση. Δεν επιτρέπεται να εξαναγκάζουμε τους γιατρούς να συμμετέχουν σε αυτή

Φωτό -Ο ειδικός αρχίατρος αναπαραγωγής του Υπουργείου Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Όλεγκ Απολίχιν. Πηγή: lipetskmedia.ru

Ο ειδικός αρχίατρος αναπαραγωγής του Υπουργείου Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας θεωρεί ότι οι αμβλώσεις δεν μπορούν πλέον να διενεργούνται στα κρατικά ιατρικά ιδρύματα.

Ο ειδικός αρχίατρος αναπαραγωγής του Υπουργείου Υγείας της Ρωσική Ομοσπονδίας σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Govorit Moskva» («Εδώ Μόσχα») δήλωσε ότι δεν επαρκεί να αποκλείσουμε τις αμβλώσεις από το σύστημα υποχρεωτικής ασφαλίσεως. Είναι απαραίτητο να παύσουν να είναι της μόδας. Επίσης, είναι απαραίτητο να ιδρύσουμε ειδικά κέντρα, όπου οι γιατροί θα αποκαλούνται abortmacher, ενώ οι εγχειρήσεις τεχνητής διακοπής της εγκυμοσύνης δεν θα αποτελούν μέρος της ιατρικής βοήθειας.

Πανελλαδική έρευνα με ερώτημα την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ (Οκτώβριος 2020).

Πανελλαδική έρευνα με ερώτημα την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ (Οκτώβριος 2020).

π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος

Πόση εμπιστοσύνη  έχει ο λαός μας στην Εκκλησία (του); 

Ευρωπαϊκή επίθεση κατά της Θείας Κοινωνίας

Δυο μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης η Γαλλική ”Le Monde” και η Γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau ζητούν ούτε λίγο ούτε πολύ να σταματήσει η μετάληψη της Θείας Κοινωνίας στις εκκλησίες μας, γιατί όπως υποστηρίζουν η Θ.Κοινωνία μέσω μιας λαβίδας, μεταδίδει τον κορωνοϊό.

25 Νοε 2020

Κύπρος - Ούτε ομοφωνία ούτε ομοψυχία στην Ιερά Σύνοδο για το «Ουκρανικό»

 iera synodos tis ekklisias tis kyproy

Ούτε ομοφωνία ούτε ομοψυχία στην Ιερά Σύνοδο για το «Ουκρανικό»: 10 – 7 υπέρ του Αρχιεπισκόπου με ανταλλαγή βαριών κουβέντων

Η συμβιβαστική πρόταση του Μητροπολίτη Κύκκου για το Ουκρανικό Ζήτημα

Συμβιβαστική Πρόταση του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κύκκου

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Κύκκου και Τηλυρίας σε ότι αφορά τις τελευταιές δύο συνεδρίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, όπου κατόπιν μακράς συζήτησης για το Ουκρανικό Ζήτημα και παρά το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την ξαφνική μνημόνευση του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. κ. Επιφανίου εκ μέρους του Αρχιεπικόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, 

Ταμασσού Ησαΐας: Δεν αναγνωρίζω άλλον προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας

Ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐας λέει ότι αρνείται να αναγνωρίσει άλλον προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας, «τη στιγμή που αυτός δεν διαθέτει ούτε κανονική και έγκυρη χειροτονία» ενώ σημειώνει ότι η ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, στις 18 Φεβρουαρίου 2019, «παραβιάστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο».

Αν είχαμε υπουργείο εθνικής, ελληνικής και όχι νεοταξικής παιδείας…

Υπουργείο Παιδείας

Αν είχαμε υπουργείο εθνικής, ελληνικής και όχι νεοταξικής παιδείας…

 Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος-Κιλκίς

Το παρόν κείμενο αφιερώνεται στην ιερά μνήμη του μακαριστού πια πατρός Στεφάνου Παπαθανασίου, που εκοιμήθη εν Κυρίω προ ολίγων ημερών στην Κατερίνη. Ο αείμνηστος Γέροντας,  ταπεινός, ευθύς και ακενόδοξος, φιλόχριστος και φιλότιμος, πρόσχαρος και ελεήμων, αγαπητός πολύ από τον απλό λαό, παπάς λεβέντης, φιλακόλουθος, πνευματικός ακαταπόνητος, αληθής λειτουργός του Υψίστου, με φιλοπατρία ανυπόκριτο και γενναιότητα ασυμβίβαστη, στάθηκε για πολλές δεκαετίες, «λιθάρι ριζιμιό», στήριγμα αειθαλές της τοπικής εκκλησίας της Πιερίας.

Ανακοινωθέν Έκτακτης Συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου για το Ουκρανικό (της 23ης και 25ης Νοεμβρίου 2020)

 iera synodos tis ekklisias tis kyproy

Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου κατὰ τὶς συνεδρίες αὐτῆς, τῆς 23ης καὶ 25ης Νοεμβρίου 2020, συζήτησε διεξοδικῶς τὸ Οὐκρανικὸ Ἐκκλησιαστικὸ Ζήτημα καθὼς καὶ τὸ πρόβλημα τὸ ὁποῖο ἔχει δημιουργηθεῖ μὲ τὴν μνημόνευση τοῦ Ἐπιφανίου ὡς Προκαθημένου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Οὐκρανίας ἐκ μέρους τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου καὶ ἀπεφάσισε ὅπως, μὴ ἐναντιωθεῖ στὴν ὡς ἄνω ἀπόφαση τοῦ Μακαριωτάτου.

COVID-19: Είναι αναγκαίο το εμβόλιο;

COVID-19: Είναι αναγκαίο το εμβόλιο;

του καθηγητή Paul Touboul*    - Mετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος

Πότε, μα την αλήθεια, θα αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα την επιδημία; Πότε θα πάψουμε να αναμασούμε την ίδια τραγική ιστορία μιας ατέλειωτης ίωσης, έτοιμης να ανακάμψει ανά πάσα στιγμή; Πότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι ο φόβος που ενσταλάζεται στον πληθυσμό, αντί να τον προστατεύει, τον αποδυναμώνει και προσθέτει στο κακό ένα άλλο κακό;

Πώς απαντά ο Άγιος Νεκτάριος στην απαγόρευση της εκκλησιαστικής ζωής από την Πολιτεία

 

Ηρακλής Ρεράκης, ομ. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ

Πώς απαντά ο Άγιος Νεκτάριος στην απαγόρευση της εκκλησιαστικής ζωής από την Πολιτεία

Ο τρόπος συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας, ήδη από την εποχή του Βυζαντίου βασίζεται στην αρχή της συναλληλίας, δηλαδή στην αρμονική συμβίωση των δύο οργανισμών, που προϋποθέτει τον αμοιβαίο σεβασμό των δικαιωμάτων και των ορίων αμφοτέρων. Η Πολιτεία παρέχει τη συμπαράστασή της όπου η Εκκλησία την έχει ανάγκη και η Εκκλησία σέβεται και στηρίζει την πολιτική εξουσία. Οι σχέσεις αυτές βασίζονται νομικά τόσο σε συγκεκριμένα άρθρα του Συντάγματος όσο και στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κύκκου Νικηφόρος: «Το σύγχρονο Ουκρανικό ζήτημα και η κατά τους θείους και ιερούς κανόνες επίλυσή του»

ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΘΕΙΟΥΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΚΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΛΛΥΡΙΑΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com