28 Δεκ 2019

Μαυροβούνιο: Επεισόδια και διαδηλώσεις με αφορμή την ψήφιση νόμου για την «θρησκευτική ελευθερία»…

Χαοτικές σκηνές εκτυλίχθηκαν στο κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου, όταν βουλευτές της φιλοσερβικής αντιπολίτευσης προσπάθησαν να εμποδίσουν την υιοθέτηση νόμου για την περιουσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
 Οι 18 βουλευτές επιχείρησαν να επιτεθούν στους βουλευτές της πλειοψηφίας και πέταξαν κροτίδα μέσα στην αίθουσα, προτού τελικά συλληφθούν.
Μετά τα επεισόδια και τις συλλήψεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία υιοθέτησε τον νόμο με 45 ψήφους. Προβλέπει την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων για τα οποία οι εκκλησίες δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι τους ανήκαν πριν από το 1918.
Ο πρωθυπουργός Ντούσκο Μάρκοβιτς δήλωσε μετά το τέλος της ψηφοφορίας ότι δεν περιμένει εκτροπή της κατάστασης στην χώρα: «Καταδικάζω αυτήν την ενέργεια. Είναι ανάρμοστο και ανεύθυνο απέναντι στους άλλους βουλευτές και απέναντι στους πολίτες του Μαυροβουνίου. Αλλά πιστεύω ότι αποτελεί πολύτιμη εμπειρία και ότι κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί».
Έντονες αντιδράσεις προκλήθηκαν και στην Σερβία, όταν δύο μέλη του κόμματος της αντιπολίτευσης διαμαρτύθηκαν με πλακάτ κατά της υπεψήφισης του επίμαχου νόμου από τη βουλή του Μαυροβουνίου και ρώτησαν τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος γιατί δεν αντέδρασαν. Τα πνεύματα οξύνθηκαν, με αποτέλεσμα οι βουλευτές να πιαστούν στα χέρια.
Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε: «Εκφράζω την ανησυχία μου και ελπίζω ότι οι σερβικοί ναοί και η σερβική εκκλησία θα σωθούν».
Διαδηλωτές και μέλη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατέβηκαν στους δρόμους στο Μαυροβούνιο, καταγγέλοντας τον νόμο. Σύμφωνα με την σερβική εκκλησία, τον κυριότερο θρησκευτικό θεσμό του Μαυροβουνίου, ο νόμος αυτός θα καταλήξει στην λεηλάτηση των μοναστηριών και των εκκλησιών.
Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος Ράντοβιτς ζήτησε να υπάρξει διάλογος:
«Επαναλαμβάνουμε ότι δεν θέλουμε να καταργηθεί ο προτεινόμενος νόμος, αλλά να τεθεί σε ισχύ σύμφωνα με την Επιτροπή της Βενετίας, μέσω διαλόγου με την εκκλησία και άλλες θρησκευτικές κοινότητες. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε αυτόν τον αληθινό διάλογο».
Η σερβική εκκλησία κατέχει εκατοντάδες μοναστήρια και τεράστιες εκτάσεις στην μικρή βαλκανική χώρα, όπου το 72% των 620.000 κατοίκων είναι ορθόδοξοι.
 Klelia Avatagelou gr.euronews.com
Δείτε και:
(Δείτε σχετικά με το θέμα  ΕΔΩΕΔΩΕΔΩ - ΕΔΩ -ΕΔΩ -ΕΔΩ- ΕΔΩ-ΕΔΩ -ΕΔΩ -ΕΔΩ-ΕΔΩ και ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com