31 Μαΐ 2017

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Η Κωνσταντινούπολη και η Θράκη

Αποτέλεσμα εικόνας για Κωνσταντινούπολη και Θράκη
Η Κωνσταντινούπολη και η Θράκη
            Ημέρες μνήμης είναι οι τελευταίες ημέρες του Μαΐου. Είναι οι ημέρες που ο Ελληνισμός έζησε την τραγωδία της αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως από βάρβαρο κατακτητή. Έτσι ολοκληρώθηκε ο κύκλος της ρωμαίικης αυτοκρατορίας, που για πάνω από 1100 χρόνια φώτιζε  με τον πολιτισμό της την οικουμένη και ταυτόχρονα τον προστάτευε από τις βαρβαρικές ορδές.

Αυγουστίνος Καντιώτης

eximhnes-pa
Αυγουστίνος Καντιώτης
Ενας νέος κοντά στο γίγαντα

Απειλή για την Ελλάδα το «ισλαμικό τρίγωνο»

Αποτέλεσμα εικόνας για islamist
Απειλή για την Ελλάδα το «ισλαμικό τρίγωνο»
Γράφει η Νεφέλη Λυγερού
Το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βρετανία έχει εντείνει την επιφυλακή των ελληνικών αρχών ασφαλείας που αναγνωρίζουν ότι η ισλαμική τρομοκρατία δεν υπακούει σε κανόνες. Μπορεί η Ελλάδα να μην έχει παράδοση αποικιοκρατίας και ως εκ τούτου να μην είναι πρώτος στόχος, αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως δεν εκδηλωθεί επίθεση.

Ποίος είναι ο νέος «Οικουμενικός» με την ευλογίαν του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως;

Σχετική εικόνα
Ο Οικουμενισμός υπονομεύει την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου! Αι οικουμενιστικαί επιλογαί του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως υπονομεύουν το Πατριαρχείον ως προς τον τίτλον «Οικουμενικόν» καθώς τον τίτλον αυτόν χρησιμοποιεί πλεόν εμμέσως ο Γ. Γραμματεύς του ΠΣΕ!
Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και οι Ιεράρχαι που είναι θιασώται του οικουμενισμού ισχυρίζονται ότι τα «ανοίγματα» προς τας άλλας ομολογίας συμβάλλουν εις την αποφυγήν της εσωστρεφείας των Ορθοδόξων και την διεθνή προβολήν του Πατριαρχείου εις όλον τον κόσμον, δι’ αυτό θεωρούν και επιβεβλημένην την συμμετοχήν εις το ΠΣΕ.

Κάτω τα χέρια από τον Νίκο Μέρτζο.

P1050752-w800-h600.jpg
Το ιερό όνομα της Μακεδονίας δεν έχει δοθεί βορά στους γελοίους επίδοξους σφετεριστές του για μια σειρά από λόγους - με πρώτο και βασικότερο την άρνηση του υπερήφανου ελληνικού λαού να τσαλαπατήσει την ανεκτίμητη ιστορική κληρονομιά του και να περιφρονήσει τους ποταμούς αίματος που έχουν χύσει οι ήρωες και οι μάρτυρές μας, για να καλοπιάσει ισχυρές και ανίσχυρες χώρες που ήθελαν να κάνουν τη «δουλειά» τους μέσω ενός θνησιγενούς νεοπαγούς κρατιδίου. 

«Θείος ή Ανθρώπινος Έρωτας;»

Αποτέλεσμα εικόνας για ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
«Θείος ή Ανθρώπινος Έρωτας;»
Νίκος Σακαλάκης,Μαθηματικός
Αναμφίβολα, στο «Άσμα Ασμάτων» υπάρχει μια έκφραση του αγαπητικού – ερωτικού συναισθήματος, ανδρός και γυναικός, με συγκεκριμένη αισθητική επιφάνεια.
Η εσωδιάρθρωση του θεοπνεύστου κειμένου αποσκοπεί μόνο στην έκφραση αυτή του συναισθήματος;

Δελτίο Τύπου - Ημερίδα με θέμα: «Ταυτότητα φύλου - Μία διεπιστημονική προσέγγιση»

hmerida taytothta fyloy 03
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα:
«Ταυτότητα φύλου: Μία διεπιστημονική προσέγγιση»
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 28/5/2017
Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Μαΐου στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Ταυτότητα Φύλου: Μία διεπιστημονική προσέγγιση».

Συριζαίοι Βουλευτές κατά των αναισθησιολόγων της Σάμου

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους αναισθησιολόγους στη Σάμο
Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους αναισθησιολόγους στη Σάμο
Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η άρνηση για την διακοπή κύησης
Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για την άρνηση αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Σάμου να χορηγούν αναισθησία σε διακοπή κύησης εφόσον δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου, κατέθεσαν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα καλούν τον υπουργό να απαντήσει «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εξασφαλιστεί με ασφάλεια και μέσω του δημοσίου συστήματος υγείας, το δικαίωμα των γυναικών της Σάμου στην επιλογή διακοπής κύησης».

30 Μαΐ 2017

Ευάγγελος Πονηρός, Απόπειρα εγκλήματος σε τρεις αιώνες

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΧΟΛΙΚΗ ΤΑΞΗ ΘΕΟΛΟΓΟΣ
Εὐάγγελος Στ. Πονηρός Δρ Θ., Μ.Φ.
Σχολικός σύμβουλος θεολόγων Πειραιῶς, Δ΄ Ἀθηνῶν, Κυκλάδων
            Ξεκίνησε τόν 19ο αἰώνα[1]. Ταλάνισε τήν ἑλληνική κοινωνία στόν 20ο καί ἐξακολουθεῖ νά τήν ταλανίζει στόν 21ο χριστιανικό αἰώνα. Τό ἀναφέρει ὁ μέγας Ἀλέξανδρος Παπαδιαμάντης στό περίφημο διήγημά του «Λαμπριάτικος ψάλτης», πώς κάποιοι γραικύλοι νάνοι ἐπιχειροῦσαν στήν ἐποχή του, μέ ὅ,τι δυνάμεις τούς παρεῖχε τό ψυχοδιανοητικό τους νανοανάστημα, νά ἐπιτεθοῦν στήν ὀρθόδοξη πίστη καί στήν ὀρθόδοξη παιδεία.

Μεταπατερική θολολογία στό Άγιον Όρος

Αποτέλεσμα εικόνας για Άγιον Όρος
Σκανδαλισμένος Αγιορείτης Μοναχός
Μεταπατερική θολολογία στό Άγιον Όρος
    Δυστυχώς παρατηρείται μία εξάπλωση τού Οικουμενισμού καί μέσα στό Άγιον Όρος πού αιχμαλωτίζει τίς ψυχές πολλών πατέρων πού συναναστρέφονται μέ πρόσωπα πού έχουν πιαστεί στά δίχτυα τής παναιρέσεως πού προβάλλεται από πολλά οικουμενιστικά κέντρα όπως τό Πατριαρχείο Κων/λεως καί πολλές Μητροπόλεις.

Κοινή αντίληψη για το μάθημα των Θρησκευτικών από τους Νίκο Φίλη και Χρυσόστομο Σταμούλη

Κράτος και εκκλησία:
Διακριτοί ρόλοι και προστασία της δημοκρατίας
Του Στράτου Κερσανίδη
Μια ιδιαίτερα έντονη συζήτηση ακολούθησε τις άκρως ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των τριών ομιλητών στην εκδήλωση για τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

Μνήμη της Άλωσης

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΛΩΣΗ
ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ
            Η ανατολική λεκάνη της Μεσογείου υπήρξε το λίκνο του πολιτισμού της ανθρωπότητας. Εδώ εμφανίστηκαν και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν οι τέχνες, τα γράμματα, οι επιστήμες αλλά και οι σημαντικότερες θρησκείες και από εδώ μεταλαμπαδεύτηκαν σε άλλες περιοχές του πλανήτη και κυρίως στην Ευρώπη πρώτα και, μετά από αιώνες, στην Αμερική.  

29 Μαΐ 2017

Πρωτοπρ. Γεώργιος Μεταλληνός: Ἡ πτώση τῆς Ῥωμανίας

Ἡ πτώση τῆς Ῥωμανίας
Γράφει ὁ π. Γεώργιος Μεταλληνός
Τὰ αἴτια τῆς πτώσης
Ἀπὸ τὰ παραπάνω γίνεται φανερό, ὅτι ἡ πτώση τῆς Πόλης τὸ 1453 δὲν ἔγινε ἀπροσδόκητα, οὔτε μὲ αὐτὴν ἄρχισε ἡ τουρκοκρατία. Στὶς 29 Μαΐου 1453, ὅπως εἴδαμε, ἕνα μεγάλο μέρος τῆς Ρωμανίας ἦταν ἤδη κάτω ἀπὸ τοὺς Ὀθωμανούς, τοὺς Ἄραβες καὶ τοὺς Βενετούς. Ἀπὸ τὸ 1204 ἡ Πόλη δὲν μπόρεσε νὰ ἀναλάβει τὴν πρώτη της δύναμη καὶ ὅλα ἔδειχναν πὼς βαδίζει στὴν τελικὴ πτώση. Τὸ φραγκικὸ πλῆγμα ἐναντίον της ἦταν τόσο δυνατό, ποὺ ἀπὸ τὸ 13ο αἰ. ἡ Κωνσταντινούπολη ἦταν «μιὰ πόλη καταδικασμένη νὰ χαθεῖ».

Steven Runsiman: Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης - Η τύχη των ηττημένων

alwsh ths kwnstantinoypolhs 01
Από την εποχή του χαλίφη Ομάρ και των πρώτων μεγάλων κατακτήσεων για την πίστη, η ισλαμική παράδοση έχει καθορίσει το είδος της μεταχείρισης που πρέπει να επιφυλάσσεται στους κατακτημένους λαούς.

Δημήτρης Νατσιός, Ο Κολοκοτρώνης και τα μαλλιαρά σκυλιά, όπου κάνουν θελήματα...

Σχετική εικόνα
Ο Κολοκοτρώνης και τα μαλλιαρά σκυλιά, όπου κάνουν θελήματα...
Λίγο πριν συλλάβει η βαυαρική αντιβασιλεία τον «προδότη» του Έθνους, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ο Άρμανσπεργκ, θέλοντας να τον δοκιμάσει, του είπε:

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ για το έγκλημα των εκτρώσεων και το δημογραφικό πρόβλημα

Ἐν Πειραιεῖ τῇ 29ῃΜαΐου 2017
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν
Ἀπέναντι στό ἔγκλημα τῶν ἐκτρώσεων πού στήν δύστυχη πατρίδα μας θεωρεῖται «θεσμοθετημένο δικαίωμα» τῆς γυναίκας, τρεῖς ἰατροί ἀναισθησιολόγοι τοῦ Νοσοκομείου τῆς Σάμου, γνωστοποίησαν μέ ἐπιστολή τους στήν διοίκηση τοῦ Νοσοκομείου Σάμου, ὅτι θά ἀπέχουν ἀπό τά καθήκοντά τους σέ ἰατρική πράξη διακοπῆς κυήσεως, ἄν δέν συντρέχουν ἰατρικοί λόγοι κινδύνου ζωῆς ἤ ὑγιείας τῆς ἐγκύου. Ἐπικαλούμενες οἱ ἀναισθησιολόγοι, τό ἄρθρο 31 τοῦ Ν. 3418/2005 «Κώδικας ἰατρικῆς δεοντολογίας» τό ὁποῖο προβλέπει ὅτι «Ὁ ἰατρός μπορεῖ νά ἐπικαλεσθεῖ τούς κανόνες καί τίς ἀρχές ἰατρικῆς συνείδησής του καί νά ἀρνηθεῖ νά ἐφαρμόσει ἤ νά συμπράξει στίς διεργασίες τεχνητῆς διακοπῆς τῆς κύησης ἐκτός ἄν ὑπάρχει ἀναπότρεπτος κίνδυνος γιά τήν ζωή τῆς ἐγκύου ἤ κίνδυνος σοβαρῆς καί διαρκοῦς βλάβης τῆς ὑγείας της» δήλωσαν ὅτι δέν θά συμπράξουν στήν «διακοπή» τῆς ζωῆς τῶν ἐμβρύων.

29η Μαΐου, επέτειος της Άλωσης.Γιατί την επέτρεψε ο Θεός;

29η Μαΐου, επέτειος της Άλωσης. Γιατί την επέτρεψε ο Θεός;
29η Μαΐου, επέτειος της Άλωσης.Γιατί την επέτρεψε ο Θεός;
Βασίλειος Π. Κερμενιώτης, Πτολεμαΐδα, 29/5/2017
1. ΤΟ ΦΟΒΕΡΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ
29 Μαΐου 1453. Μετά από σκληρή πολιορκία πολλών εβδομάδων, η Πόλη πέφτει στα χέρια των Τούρκων!Ο ήχος των σπαθιών και οι ανατριχιαστικές κραυγές απόγνωσης, πόνου, τρόμου και απελπισίας ακούγονται από όλες τις πλευρές της Βασιλεύουσας:

Το δικό μας Πάσχα: «Υπέρ ημών ετύθη Χριστός»! (Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 29η  Μαΐου 2017
       Η μεγάλη εορτή του Πάσχα, η Λαμπρή, όπως την ονομάζει ο λαός μας, δεν είναι μια συνηθισμένη εορτή, αλλά η «εορτή των εορτών και η πανήγυρις των πανηγύρεων», κατά την οποία «θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν άδου την καθαίρεσιν, άλλης βιοτής της αιωνίου απαρχήν», κατά τον ιερό υμνογράφο.

Η πολιορκία και η Άλωση της Κωνσταντινούπολης [29 Μαΐου 1453]

alwsh 21
Η πολιορκία και η Άλωση της Κωνσταντινούπολης [29 Μαΐου 1453]
Γεώργιος Φραντζής
Οι δυστυχείς Ρωμαίοι, αφού άκουσαν τα λόγια του αυτοκράτορα, έσφιξαν την καρδιά τους, αγκα­λιάστηκαν και έκλαιγαν όλοι μαζί. Κανένας δεν έφερνε πια στη μνήμη του τα αγαπημένα του παιδιά, τη γυναίκα και την περιουσία του, αλλά ήθε­λαν όλοι να πεθάνουν για τη σωτηρία της πατρίδας τους. 

Μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Θεοδοσίας (29 Μαΐου)

Αποτέλεσμα εικόνας για Αγίας Οσιομάρτυρος Θεοδοσίας
Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Θεοδοσίας της Κωνσταντινουπολίτισσας.
Η Αγία Οσιομάρτυς Θεοδοσία, γεννήθηκε από χριστιανούς και πλούσιους γονείς στην Κωνσταντινούπολη, στα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Αδραμυττηνού (716 μ.Χ.). 
Μετά το θάνατο του πατέρα της, η μητέρα της την προετοίμασε μέσω της μορφώσεως και της ζωής της Εκκλησίας στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς της. Η Αγία Θεοδοσία επιδόθηκε με ζήλο στην απόλυτη αφοσίωση στο θέλημα του Θεού, με ταπείνωση και άσκηση καθημερινή. Ο δρόμος αυτός, της άσκησης και εγκράτειας, την οδήγησε σε μοναστήρι, όπου δοκιμάστηκε και αργότερα εκάρη μοναχή.
Όταν πέθανε και η μητέρα της, μοίρασε την τεράστια περιουσία της στους πτωχούς, τις χήρες και τα ορφανά, και επιδόθηκε με μεγαλύτερο ζήλο στην άσκηση και τη νηστεία στη Μονή της, η οποία ευρίσκετο κοντά στο «Σκοτεινόν φρέαρ» και την λεγόμενη «Ασπαρον στέρνην».

Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου σε Συνέδριο με θέμα: «Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος (1930-1989)»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ  ΚΥΡΙΟΥ  ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΟ ΛΑ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΧΕΚΕ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ  ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ   (1930 – 1989) ΚΥΡΙΑΚΗ, 28 ΜΑΪΟΥ 2017
 ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΙ, ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ,  ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ κ. ΠΡΟΕΔΡΕ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΜΕΛΗ  ΤΗΣ ΧΕΚΕ, ΕΥΣΕΒΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΛΗΡΩΜΑ,
Με αισθήματα πατρικής αγάπης και στοργής χαιρετίζουμε το ΛΑ΄ συνέδριο της ΧΕΚΕ, με θέμα « ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ».
Μετά το βιωματικό συνέδριο με τίτλο «ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΟΥ» τα Μέλη και οι φίλοι της ΧΕΚΕ, έχουν εφέτος την ευκαιρία να γνωρίσουν τη ζωή μιας σύγχρονης διακεκριμένης εκκλησιαστικής και ασκητικής  μορφής, η οποία τόσα πολλά πρόσφερε στην Εκκλησία∙ πρόκειται για την πληθωρική και σεπτή μορφή του ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ.

28 Μαΐ 2017

Σχόλιο επι των δηλώσεων του Αρχιεπισκόπου Αθηνών για την ψευτοσύνοδο της Κρήτης

ΣΧΟΛΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΕΥΔΟΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Μεγάλη, μακαριώτατε, μεγίστη θα έλεγε κανείς, υπήρξε η ζημία που προκλήθηκε στο σώμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας ένεκα της συγκλήσεως και των αποφάσεων της θλιβερής "συνόδου" του Κολυμπαρίου.

Βίντεο ημερίδας με θέμα «Ταυτότητα φύλου - Μία διεπιστημονικὴ προσέγγιση»

Πολεμικό Μουσείο Κυριακή, 28 Μαΐου 2017 -  6μ.μ.

Γιατί η ισλαμική ταυτότητα είναι ασύμβατη με τον δυτικό τρόπο ζωής

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιατί η ισλαμική ταυτότητα είναι ασύμβατη με τον δυτικό https://kostasxan.blogspot.gr/
Γιατί η ισλαμική ταυτότητα είναι ασύμβατη με τον δυτικό τρόπο ζωής
Γράφει ο Σταύρος Λυγερός 
Παλαιότερα ο ευρωπαϊκός φιλελευθερισμός πίστευε ότι η ένταξη των μουσουλμάνων μεταναστών στην παραγωγική διαδικασία θα οδηγούσε σύντομα όχι μόνο σε κοινωνική ενσωμάτωση, αλλά και σε αφομοίωσή τους. Είχαν αλαζονικά υποτιμήσει τη δύναμη της ισλαμικής ταυτότητας, με την έννοια της θρησκευτικής-πολιτισμικής διαφοράς.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Μεγάλο γεγονός για την Εκκλησία η Σύνοδος του Κολυμπαρίου, αφού προετοιμαζόταν πολλά χρόνια…

Ο Αρχιεπίσκοπος τίμησε τους κεκοιμημένους αποφοίτους της Λεοντείου Σχολής -  27.5.2017
Θέματα της επικαιρότητας, αλλά και κοινωνικά ζητήματα απασχόλησαν το πρωί τον Αρχιεπίσκοπο και τους πρώην μαθητές του από την Λεόντειο Σχολή σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Συνοδικό Μέγαρο. 

27 Μαΐ 2017

Κυριακή των Πατέρων της Α΄ Οἰκουμενικής Συνόδου- Η αιώνιος ζωὴ (+Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου)

Σχετική εικόνα
Ἡ αἰώνιος ζωὴ
 «Αὕτη δέ ἐστιν ἡ αἰώνιος ζωή, ἵνα γινώσκωσί σε τὸν μόνον ἀληθινὸν Θεὸν καὶ ὃν ἀπέστειλας Ἰησοῦν Χριστόν» (Ἰω. 17,3)
Θέλω, ἀγαπητοί μου, σήμερα νὰ μιλήσω ἐπάνω σὲ ἕνα θέμα, ποὺ εἶνε ἀπὸ τὰ σπουδαιότερα. Ἐν τούτοις διστάζω, γιατὶ φοβᾶμαι μήπως δὲν ὑπάρχουν αὐτιὰ ν᾽ ἀκούσουν· σήμερα οἱ ἄνθρωποι ἀρέσκονται σὲ ἄλλα θέματα. Ἀλλὰ ἐγὼ τὰ σβήνω ὅλα καὶ παίρνω αὐτό, ποὺ γράφεται μὲ δέκα ψηφία· «αἰώνιος ζωή»(Ἰω. 17,2-3)

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης, Περί οικουμενικών συνόδων.

Εκπομπή "Εκκλησία και Κόσμος" της Μητροπόλεως Κασσανδρείας στο κανάλι Atlas TV που θα μεταδοθεί την Κυριακή 28 Μαΐου 2017.

Κουλτουριάρηδες παντός καιρού...

Σχετική εικόνα
Το να δώσεις έναν απόλυτο ορισμό στην τέχνη και την αισθητική θα ήταν ίσως ακροβασία. Γι' αυτό και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τον ορισμό τού τι δεν είναι τέχνη. Και σίγουρα το παλαιό έκθεμα που επανέφερε και παρουσίασε η κυρία Στεφανή στην ART Athina 2017 δεν είναι τέχνη. Είναι κιτς και κακογουστιά, που θα μπορούσε ίσως να το παρουσιάζει στο σπίτι της και στον κύκλο της.

Το Βελιγράδι γιόρτασε την ημέρα της Αναλήψεως του Σωτήρος

Вазнесење Господње, Спасовдан - слава Града Београда
Βελιγράδι 2017 - Η εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου είναι και γιορτή της πόλεως του Βελιγραδίου, γνωστή στο σερβικό λαό σαν ημέρα του Σωτήρα -Spasovdan.

π. Λεωνίδας Αμοργιανός, Κυριακή 318 ΠΑΤΕΡΩΝ (Α’ Οἰκουμενικής Συνόδου)

Κυριακή 318 ΠΑΤΕΡΩΝ (Α’ Οἰκ. Συν.)
Ὁ Ἰησοῦς προσεύχεται γιά τόν ἑαυτό του.
321 χρόνια μ. Χ. ἡ Ἀλεξάνδρεια ἀναστατώνεται.  Ὁ ὑπερφίαλος καί γεμάτος ἑωσφορική οἴηση πρωτοπρεσβύτερος Ἄρειος σπέρνει στίς καρδιές τῶν πιστῶν ὀλέθρια δόγματα. 

Κυριακή των Πατέρων της Α΄ Οἰκουμενικής Συνόδου- Για τη δόξα του Θεού

Σχετική εικόνα
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ:Πράξ. κ΄ 16-18, 28-36
ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ :Ἰωάν. ιζ΄ 1-13
Γιὰ τὴ δόξα τοῦ Θεοῦ
Τὴ σημερινὴ Κυριακὴ τιμοῦμε τὴ μνήμη τῶν Ἁγίων Πατέρων τῆς Α´ Οἰκουμενικῆς Συνόδου. Ἡ Σύνοδος αὐτὴ συγκλήθηκε τὸ 325 μ.Χ. στὴ Νίκαια τῆς Βιθυνίας, μιὰ πόλη τῆς Μικρᾶς Ἀσίας, γιὰ τὴν ἀντιμετώπιση τῆς αἱρέσεως τοῦ Ἀρείου. 

Διωγμός στη Σκήτη Ορασένι Νομού Μποτοσάνι Ρουμανίας

Αποτέλεσμα εικόνας για Διωγμός στη Σκήτη Ορασένι Νομού Μποτοσάνι Ρουμανίας
Διωγμός στη Σκήτη Ορασένι Νομού Μποτοσάνι Ρουμανίας. 5 Μαΐου 2017.
Το πλήθος των πιστών της ενορίας έφραξε την είσοδο του Ναού, την ώρα που έφτασε η επιτροπή που έστειλε ο Μητροπολίτης Μολδαβίας Θεοφάνης όπου αποτελείτο από τριάντα ιερείς περίπου.

26 Μαΐ 2017

Βασίλειος Στεργιούλης, Θα «πεισθεί» η Εκκλησία;

Θα «πεισθεί» η Εκκλησία;
Του Βασιλείου Χ. Στεργιούλη, θεολόγου
Μπορεί ο κ. Φίλης να αποπέμφθηκε από το Υπουργείο Παιδείας εξαιτίας των προγραμμάτων του Θρησκευτικού μαθήματος, όμως τα προγράμματα επιβάλλονται . Και “ο χορός καλά κρατεί” .
Έτσι εννοούν, φαίνεται, το διάλογο αυτοί που μας διαφεντεύουν. Γιατί πως αλλιώς να εξηγηθεί το ότι, ενώ διαλέγονται –υποτίθεται- με την Εκκλησία, καλούν συγχρόνως σε ημερίδα 70 εκπαιδευτικούς, για να τους εκπαιδεύσουν ως επιμορφωτές των προγραμμάτων; Και απειλούνται όσοι καθηγητές δεν τα εφαρμόζουν. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ομιλητής, σε σχετική ημερίδα “όποιος καθηγητής δεν εφαρμόζει το νέο πρόγραμμα απλά φεύγει”!

Ο Μητροπολίτης Βελγίου σε Παπική λιτανεία στην πόλη της Μπρυζ

Μπρυζ
Ο Μητροπολίτης Βελγίου στη μεγάλη λιτανεία της Μπρυζ
Στην μεγάλη λιτανεία της Μπρυζ παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ Αθηναγόρας, συνοδευόμενος υπό του Αρχιδιακόνου του π. Φιλαδέφλου Καφαλή, το μεσημέρι της Πέμπτης, 25 Μαΐου 2017.

Αμοιβές στελεχών εκπαίδευσης για την επιμόρφωση Θεολόγων στα νέα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών

Αναρτήθηκε στη Διαύγεια έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας με θέμα: Έγκριση παροχής υπηρεσιών στελεχών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο της Πράξης “Παρεμβάσεις επιμόρφωσης για την ενίσχυση των σχολικών δομών του εκπαιδευτικού συστήματος” με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5004204 που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης” και ειδικότερα της Δράσης 3 με τίτλο “Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στα Νέα Προγράμματα Σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών”.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ:

Ο Γαβρόγλου για τις Πανελλήνιες: Τα 18χρονα δεν μπορούν να πιουν ένα ποτό, να ερωτευτούν

Ο Γαβρόγλου για τις Πανελλήνιες: Τα 18χρονα δεν μπορούν να πιουν ένα ποτό, να ερωτευτούν - ΒΙΝΤΕΟ
Αίσθηση προκάλεσε στη Βουλή η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου για τις πανελλήνιες εξετάσεις που τυραννούν τους 18χρονους και δεν τους αφήνουν να ερωτευτούν.

Πρώτος άνευ ίσων η ίσοι άνευ πρώτου;


Αποτέλεσμα εικόνας για ΖΗΖΙΟΥΛΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Πρώτος άνευ ίσων η ίσοι άνευ πρώτου;
Γράφει ο κ. Παύλος Τρακάδας
Προ εβδομάδος παρουσιάσθη εις διεθνή έκθεσιν εις Θεσσαλονίκην αφιερωματικός τόμος με τίτλον «Πρόσωπο, Ευχαριστία και Βασιλεία του Θεού σε Ορθόδοξη και οικουμενική προοπτική», ο οποίος εξεδόθη από την λεγομένην «Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών» της Ι. Μ. Δημητριάδος προς τιμήν του Σεβ. Περγάμου. Ο τόμος αυτός ακολουθεί ολίγους μόλις μήνας μετά την έκδοσιν του πρώτου τόμου των απάντων του Σεβ. Περγάμου. Δυστυχώς διαπιστώνομεν ότι επιδιώκεται μία συνεχής προβολή του κ. Ι. Ζηζιούλα, η οποία εξελίσσεται παραλλήλως προς την συγγραφήν βιβλίων από άλλους «δορυφόρους», τα οποία υποστηρίζουν ένα καινοφανές «πρωτείον» του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Δεν είναι καθόλου τυχαίον ότι εις την βιβλιοπαρουσίασιν συμμετείχεν ως ομιλητής ο π. Ιωάννης Χρυσαυγής, ο οποίος τα τελευταία δύο έτη έχει εκδώσει το δίτομον έργον «Το Πρωτείο στην Εκκλησία: Το λειτούργημα του Πρωτείου και η αυθεντία των Συν­όδων», όπως επίσης και το βιβλίο «Βαρθολομαίος: Απόστολος και Οραματιστής. 25 έτη καθοδηγήσεως της χριστιανικής ανατολής»!

Σάββας Ηλιάδης, Τα τέσσερα «…ἀλλ' οὐκ…»


Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

Τα τέσσερα «…ἀλλ' οὐκ…»
Στους σημερινούς έσχατους και δυσκαρτέρητους καιρούς, φόβος, συστολή και σιωπή επέπεσε  στα στόματα, τα οποία τάχθηκαν να διαφυλάξουν και να κηρύξουν την μοναδικότητα της Αλήθειας, την οποία διδάσκει η Εκκλησία μας. Και δε σταματούν εδώ, αλλά αντιθέτως, κηρύττουν ανερυθριάστως και σκληροκαρδίως ως «αλαζονική αποκλειστικότητα» την πίστη στη μοναδικότητα της αποκεκαλυμμένης στους αγίους μας Αλήθειας του Χριστού. Ο απόστολος Παύλος όμως, μας παρηγορεί, από προσωπική πείρα, να μην χάνουμε την ελπίδα και το θάρρος της ομολογίας για την πίστη στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, στην Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού και των αγίων του.
Τα τέσσερα «ἀλλ' οὐκ» μάς τα καταθέτει ο απόστολος Παύλος στην Β΄προς Κορινθίους επιστολή. Μ` αυτά δηλώνει την αδιάλειπτη παρουσία του Θεού στο επίπονο έργο του. Ενώ δηλαδή δοκιμάζεται από τις θλίψεις στο έργο της κήρυξης του Ευαγγελίου «συν τοις λοιποίς αποστόλοις» και αυτές παρουσιάζουν συνεχώς μια κλίμακα αναβάσεως ως προς τη δυσκολία τους, παρεμβαίνει ο Θεός και δίνει τη λύση:

Ὁμολογία Γλέζου

Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΛΕΖΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
Ὁμολογία Γλέζου
Θεωρεῖται ἱστορικὸ στέλεχος τῆς ἀριστερᾶς. Πρόκειται γιά τὸ Μανώλη Γλέζο, πού ἔχει χρηματίσει βουλευτής, εὐρωβουλευτὴς καὶ δήμαρχος στὴν ἰδιαίτερη πατρίδα του, τὴν Ἀπείρανθο Νάξου. Πάντοτε ζωηρὸς καὶ ἐν­θουσιώδης, παρ᾽ ὅλη τὴν προχωρημένη ἡλικία του (ὑπερενενηκοντούτης).

Ἀρνοῦνται τήν ἔκτρωσι

Ἀρνοῦνται τήν ἔκτρωσι
Οἱ ἀναισθησιολόγοι τοῦ Νοσοκομείου τῆς Σάμου, μὲ ἀπόφασί τους, πού κοινοποιήθηκε στὴ διοίκησι τοῦ νοσοκομείου, ἀρνοῦνται νὰ χορηγοῦν ἀναισθησία σὲ περιπτώσεις διακοπῆς κυήσεως, ἐκτὸς ἐὰν συντρέχουν ἰατρικοὶ λόγοι κινδύνου τῆς ζωῆς ἢ τῆς ὑγείας τῆς ἐγκύου.

Κυκλοφορεῖ τὸ φύλλον 26.5.17 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»

Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:
Πατριάρχου «Μαγγανεῖαι» ὑπὲρ τῆς Πανθρησκείας. Πατριάρχης Βαρθολομαῖος: «Ὁ φονταμενταλισμὸς θεωρεῖ ὅτι ἡ δική του ἀλήθεια εἶναι μοναδική»! Τοῦ κ. Παύλου Τρακάδα.
«Νῦν ἐπέστη ὁ καιρός...». Τοῦ Σεβ. Καλαβρύτων καί Αἰγιαλείας Ἀμβροσίου.

Ιδιωτική ποινική δίωξη κατά του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ετοιμάζει η ΚΙΣΑ

Ιδιωτική ποινική δίωξη κατά του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ετοιμάζει η ΚΙΣΑ
Γράφει ο Χρήστος Μιχάλαρος
Με ιδιωτική ποινική δίωξη κατά του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου Β’ προτίθεται να προχωρήσει η Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), μετά την γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη ότι δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα στο να τοποθετείται κάποιος και μάλιστα δημόσιο πρόσωπο, κατά της συνεχιζόμενης διάπραξης ενός εγκλήματος πολέμου.

Συμπτώματα της καταναλωτικής κοινωνίας

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
ὑπό π. Ἀντωνίου Ἀλεβιζοπούλου (†)
Τό ἰδανικό τῆς «κοινωνίας τῆς εὐημερίας καί τῶν καταναλωτικῶν ἀγαθῶν» πού ἐρωτεύθηκε παράφορα ὁ ἄνθρωπος τῆς Δύσεως, ὡδήγησε χωρίς ἀμφιβολία στό λεγόμενο «βιομηχανικό θαῦμα», ἀλλά ταυτόχρονα καί στήν ὁλοκληρωτική ἐκκοσμίκευσι. 

25 Μαΐ 2017

Μπέρμιγχαμ -Η πόλη της Αγγλίας που κατοικείται κυρίως από μουσουλμάνους, εφαρμόζεται η σαρία

Μπέρμιγχαμ -Η πόλη της Αγγλίας που κατοικείται κυρίως από μουσουλμάνους, εφαρμόζεται η σαρία [εικόνες]
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αγγλίας. Εκεί όπου ο τρόπος ζωής των ισλαμιστών τείνει να κυριαρχήσει και απειλεί να τινάξει στον αέρα μια κοινωνία που πέφτει θύμα της πολυπολιτισμικής ουτοπίας.

Ισλαμική τρομοκρατία και πολιτική ορθότητα

Αποτέλεσμα εικόνας για Ισλαμική τρομοκρατία και πολιτική ορθότητα
Ισλαμική τρομοκρατία και πολιτική ορθότητα
Γράφει ο Σταύρος Λυγερός 
Κάθε επίθεση της ισλαμικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη επαναφέρει στο τραπέζι το ερώτημα εάν το Ισλάμ είναι συμβατό με τον δυτικό τρόπο ζωής και ως εκ τούτου εάν είναι δυνατή η μαζική ενσωμάτωση των μουσουλμάνων στις δυτικές κοινωνίες. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα με την αιματηρή βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ.

Άγευστοι Ορθοδοξίας αποφασίζουν δια το μάθημα των Θρησκευτικών!

Νέαι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας προβληματίζουν εντόνως εκκλησιαστικούς κύκλους δια το πως δύναται να αποφασίζη άνθρωπος άγευστος Ορθοδοξίας δια την θρησκευτικήν εκπαίδευσιν. Συγκεκριμένως ο Υπουργός ερωτηθείς περί «θρησκείας» εδήλωσεν εις τον δίαυλον Esos της 8ης Μαΐου 2017:

Ὄχι στό νέο παιδομάζωμα!

paidomazwma 04
Δέν πρόλαβε νά τελειώσει ἡ νέα μεγαλειώδης ἐκδήλωση στό Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο τῆς Θεσσαλονίκης, πού συνδιοργάνωσαν τήν Κυριακή 7 Μαΐου 2017 ἡ Ἱερά Μητρόπολις Θεσσαλονίκης, τά Ὀρθόδοξα Χριστιανικά Σωματεῖα τῆς πόλεως καί ἡ Πανελλήνιος ῞Ενωσις Θεολόγων (Π.Ε.Θ.), καί τήν ἄλλη μέρα ὁ πρωθυπουργός ἐξετόξευσε μιά ρουκέτα: Θά καθιερώσουμε, εἶπε, 14ετῆ ὑποχρεωτική ἐκπαίδευση καί θά γενικευθεῖ ὁ θεσμός τοῦ «ὁλοήμερου σχολείου».

Hρακλής Ρεράκης, Αγωγή ανατροπής της εθνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως σχεδιάζουν οι «υπεύθυνοι» της ανευθυνότητας του Υπουργείου Παιδείας και του ΙΕΠ


Αποτέλεσμα εικόνας για Ηρακλής Ρεράκης

Hρακλής Ρεράκης, Καθηγητής Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ
Με κατάλυση των πνευματικών θεμελιακών δομών, ριζών και αξιών του ελληνικού λαού προχωρούν οι «ειδικοί» του Υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), βάζοντας, καθώς φαίνεται,ως προτεραιότητα της αγωγής, την αποδόμηση στα Θρησκευτικά, στην Ιστορία και στη Γλώσσα. Είναι παράδοξο και λυπηρό να διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχουν συνέλληνες, οι οποίοι διατίθενται να εκτελέσουν και μάλιστα στο χώρο της Παιδείας, επιθετικά για την Ελλάδα σενάρια, τα οποία έχουν οργανωθεί από ανθελληνικές δεξαμενές σκέψης, σαν αυτές που εκπροσωπεί ο Κίσινγκερ. 

Ευδοξία Αυγουστίνου, Στο Μεθόριο δύο κόσμων

Αποτέλεσμα εικόνας για Μέγας Κωνσταντῖνος ἁγία Ἑλένη
Στό Μεθόριο δύο κόσμων
Μέγας Κωνσταντῖνος καί ἁγία Ἑλένη. Δύο μεγάλες μορφές ἁγίων πού τιμοῦμε μέσα στόν μήνα Μάιο καί πού ὁ λαός μας ἰδι­αίτερα συνδέεται μαζί τους.

24 Μαΐ 2017

Η Ανάληψη του Κυρίου - Ποιός εἶν᾿ αὐτὸς ποὺ ἀνεβαίνει τόσο ψηλά; (+Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου)

Αποτέλεσμα εικόνας για Ανάληψη του Κυρίου
Ποιός εἶν᾿ αὐτὸς ποὺ ἀνεβαίνει τόσο ψηλά;
Σήμερα, ἀγαπητοί μου, εἶνε δεσποτικὴ ἑορτή. Γιατί ὀνομάζεται δεσποτική; Διότι ἑορτάζει ὁ Δεσπότης. Ποιός δεσπότης, ἡ ἀφεντιά μου; Κ᾿ ἐγὼ δεσπότης λέγομαι, ἀλλὰ ἡ ἐξουσία μου εἶνε μικρή.

Οι προϋποθέσεις εφαρμογής του ΙΕ΄ Κανόνος της Πρωτοδευτέρας

Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΕ΄ Κανόνος της Πρωτοδευτέρας
Αι προϋποθέσεις εφαρμογής του ΙΕ΄ Κανόνος της Πρωτοδευτέρας
Του κ. Παναγιώτου Κατραμάδου
Ο ΙΕ΄  Κανών αναφέρει:

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος, Ο Διονύσιος Σολωμός πάντα επίκαιρος

Αποτέλεσμα εικόνας για Διονύσιος Σολωμός
Ο Διονύσιος Σολωμός πάντα επίκαιρος
            Στον εθνικό ζόφο που ζούμε, καταφυγή και απαντοχή μας είναι τα όσα έγραψαν και είπαν οι μεγάλοι της Ιστορίας μας και της Λογοτεχνίας μας. Ανάμεσά τους πρωτεύουσα θέση κατέχει ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός. Φέτος, τον Φεβρουάριο, συμπληρώθηκαν 160 χρόνια από την αναχώρησή του εκ του κόσμου τούτου. Λίγοι θυμήθηκαν την επέτειο. Τον Σολωμό πρέπει όλοι οι Έλληνες να τον θυμόμαστε και να διαβάσουμε όλο του το έργο, όχι μόνο να ξέρουμε τις δύο ή τις τέσσερις στροφές του Εθνικού μας Ύμνου.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com