14 Μαΐ 2020

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: Συνελήφθησαν Επίσκοπος και επτά ιερείς

O επίσκοπος Ιωαννίκιος του Μαυροβουνίου και επτά ορθόδοξοι ιερείς συνελήφθησαν από την αστυνομία και κρατήθηκαν επειδή τέλεσαν θεία λειτουργία, την οποία οι πιστοί παρακολούθησαν έξω από τον καθεδρικό ναό του Νίκσιτς.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια λιτανεία στο Νίκσιτς (βορειοδυτικά του Μαυροβουνίου) την Τρίτη το βράδυ την ημέρα του Αγίου Βασιλείου, ενός από τους πιο σεβαστούς αγίους της τοπικής Ορθόδοξης θρησκείας. Ο επίσκοπος της πόλης Ιωαννίκιος και επτά ιερείς συνελήφθησαν το απόγευμα. "Κατηγορούνται ότι παραβίασαν τους υγειονομικούς κανόνες για τον έλεγχο μιας επικίνδυνης μεταδοτικής ασθένειας και ότι, σε αντίθεση με τις εντολές του υπουργείου Υγείας που απαγόρευαν τις δημόσιες συγκεντρώσεις, διοργάνωσαν λιτανεία στο Nίκσιτς", δήλωσε ο εισαγγελέας της πόλης σε ανακοίνωση.
Σε περίπτωση καταδίκης, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως δώδεκα ετών.
Το Μαυροβούνιο ενέκρινε αυτήν την εβδομάδα, ως μέρος των μέτρων λήξης της απομόνωσης, τη συμμετοχή των πιστών στη θεία λειτουργία υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Οι πιστοί πρέπει να τηρούν ασφαλείς αποστάσεις και να φορούν μάσκες. Ωστόσο, οι διαδηλώσεις και οι δημόσιες συγκεντρώσεις απαγορεύονται. Μια μικρή χώρα με περίπου 620.000 κατοίκους, ανεξάρτητη από το 2006, το Μαυροβούνιο είναι η τελευταία στην περιοχή που έχει επηρεαστεί από τον κορωνοϊό. Συνολικά 324 άτομα μολύνθηκαν και εννέα πέθαναν.
Οι σχέσεις μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της κυβέρνησης του Προέδρου Μίλο Ντζουκάνοβιτς, επικεφαλής του Μαυροβουνίου εδώ και τρεις δεκαετίες, είναι τεταμένες, μετά την έγκριση νόμου για τη «θρησκευτική ελευθερία» τον Δεκέμβριο, με τον οποίο περνούσε στο κράτος  σημαντικό μέρος της περιουσίας εκατοντάδων μοναστηριών.

3 σχόλια:

δάσκαλος είπε...

Ας μην φοβάται ο άγιος πατέρας τη φυλάκιση. Είναι παράσημο τιμής για τον Κύριο. Κι άλλους παλαιότερα φυλάκισαν αλλά γρήγορα αποφυλακίστηκαν. Όμως η μαρτυρία δόθηκε και μαρτύριο εισακούστηκε. Θαρσείτε εγώ ειμί μη φοβείσθε.

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ!ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ,ΑΚΟΥΝΕ;

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ!ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ,ΑΚΟΥΝΕ; Τι να ακουνε οι κουφοι και οι τυφλοι του Οικουμενσιμου !

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com