31 Οκτ 2016

Σιγεί η καμπάνα στη Γαλλία, ο μουεζίνης επελαύνει ακάθεκτος


Ένα νέο βιβλίο συγκλονίζει τη Γαλλία. Έχει τίτλο «Η καμπάνα θα χτυπήσει αύριο;» ( Les cloches sonneront-elles encore demain?) και συγγραφέας του είναι ο Φιλίπ ντε Βιγιέρ. Η Γαλλία είναι πλέον από προπύργιο της δυτικής χριστιανοσύνης, προπύργιο του Ισλάμ. Με αυθάδεια οι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές θέλουν να ξαναγράψουν τη γαλλική Ιστορία υπό το πρίσμα της «προσφοράς του ισλαμικού πολιτισμού», αναφέρει ο συγγραφέας.

Η αλαζονεία, η ασέβεια και η αχαριστία τιμωρούνται


Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΡΝΤΟΓΑΝ  ΣΕ ΘΡΟΝΟ

Η ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ, Η ΑΣΕΒΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ
Ζούμε αυτό τον καιρό το άκρον άωτον της αλαζονείας οποθενδήποτε προερχομένης. Έσωθεν και έξωθεν της χώρας μας. Κι ενώ ο κόσμος έζησε την τραγωδία δύο παγκοσμίων πολέμων και δύο πυρηνικών βομβών, και πολλών χημικών και συμβατικών, δυστυχώς επαναλαμβάνει τον εαυτό του μη διδασκόμενος από την εμπειρία και τη μαρτυρία του παρελθόντος. Αυτό είναι ο απόλυτος ορισμός του παραλογισμού.
Δυστυχώς εκεί οδηγεί η αλαζονεία της εξουσίας. Στον παραλογισμό. Ο Χίτλερ ήθελε να αλλάξει τον κόσμο για 1000 χρόνια, ο Μουσολίνι να καταλάβει όλη την Αφρική, οι Ιάπωνες να υποτάξουν τους Κινέζους και την Αμερική, οι μαρξιστές ηγέτες να αλλάξουν με τη βία τον κόσμο, οι τοκογλύφοι του νέου κόσμου να τα κάνουν όλα δικά τους, ο Ερντογάν ζητεί σήμερα να ξαναχτίσει την Οθωμανική αυτοκρατορία, οι δύο μεγάλοι πολεμικοί γίγαντες δεν τόχουν σε τίποτε να συγκρουστούν, ως συνήθως σε ξένο αχυρώνα, ο πάπας επιθυμεί να προσκυνηθεί από όλους ως ο πρώτος και ο αλάθητος και η γηραιά αλβιών ανακαλύπτει επιτέλους τον επερχόμενο πόλεμο.

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ. Τά «ἀκοινοποίητα» ἰδιώματα (Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ-ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΣ
Δημητσάνα - Μεγαλόπολη, Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
1. Στήν σειρά τῶν κηρυγμάτων μας, ἀδελφοί χριστιανοί, πού ἀναφέρονται στήν ὀρθόδοξη πίστη μας, βρισκόμαστε στό Τριαδικό δόγμα, στό δόγμα, δηλαδή, πού ἀναφέρεται στή Ἁγία Τριάδα, τόν Θεό μας. Καί λέγαμε στό προηγούμενο κήρυγμά μας ὅτι τό δόγμα αὐτό μᾶς θυμίζει τό Χριστολογικό δόγμα, τό δόγμα, δηλαδή, πού ἀναφέρεται στόν Ἰησοῦ Χριστό. Γιατί, ὅπως στήν Ἁγία Τριάδα ἔχουμε μία οὐσία, ἀλλά τρία θεῖα Πρόσωπα, τόν Πατέρα, τόν Υἱό καί τό Ἅγιο Πνεῦμα· καί τά Πρόσωπα αὐτά διακρίνονται μεταξύ τους (ἄλλο Πρόσωπο εἶναι ὁ Πατέρας, ἄλλο ὁ Υἱός καί ἄλλο τό Ἅγιο Πνεῦμα), ἀλλά καί εἶναι ἑνωμένα καί περιχωροῦν τό ἕνα τό ἄλλο, ἔτσι καί στό Πρόσωπο τοῦ Χριστοῦ: Ἕνα εἶναι ἐδῶ τό θεῖο Πρόσωπο, τό Πρόσωπο τοῦ Υἱοῦ τοῦ Χριστοῦ, ἀλλά μέ δύο φύσεις: Τήν θεία, πού ἔχει ἀπό τήν γέννησή του ἀπό τόν Θεό Πατέρα προαιώνια, καί τήν ἀνθρώπινη, πού ἔλαβε μέ τήν σάρκωσή του στήν Κοιλία τῆς Παναγίας Θεοτόκου. Καί οἱ φύσεις αὐτές, ἡ θεία καί ἡ ἀνθρώπινη, εἶναι μέν διαφορετικές, ἀλλά εἶναι ἑνωμένες στόν ἕνα Πρόσωπο τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ. Ὁ Ἰησοῦς Χριστός εἶναι «διπλοῦς τήν φύσιν, ἀλλ᾽ οὐ τήν ὑπόστασιν», στό Πρόσωπο, δηλαδή.

Η Τουρκία απαλλοτριώνει εκκλησίες

Η κυβέρνηση Ερντογάν οικειοποιήθηκε αυθαίρετα έξι ορθόδοξους ναούς (ο ένας είναι 1.700 ετών!) στη Μικρά Ασία. Για «γενοκτονία της ιστορικής μνήμης» κάνει λόγο ο βουλευτής Ν.Δ. Μ. Χαρακόπουλος

Τα περί της καθ’ όλου Εκκλησίας, στο άρθρο του κ. Δ. Κεραμιδά


Αποτέλεσμα εικόνας για Ορθόδοξοι και Καθολικοί και η κοινή ευθύνη της συνοδικότητας – Σκέψεις πάνω στο κείμενο του Κιέτι

ΤΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΟΛΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. Δ. ΚΕΡΑΜIΔΑ
Ο κ. Δημήτρης Κεραμιδάς, ο οποίος είναι διδάσκων στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Angelicum της Ρώμης, σε κείμενό του που τιτλοφορείται «Ορθόδοξοι και Καθολικοί και η κοινή ευθύνη της συνοδικότητας – Σκέψεις πάνω στο κείμενο του Κιέτι» που δημοσιεύτηκε στον διαδικτυακό ιστότοπο www.amen.gr, μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής : «…Η στείρα καταγγελία των καρπών των οικουμενικών διαλόγων σημαίνει άρνηση της παγκόσμιας πνοής της Ορθοδοξίας, στανική της διαιρετικής επιβολής του εθνοφυλετισμού και του παραδοσιαρχισμού, ακύρωση της διαδικασίας αποδοχής της Συνόδου και, εν τέλει, αποβολή του προφητικού χαρίσματος που εγγυάται το συνοδικό σύστημα, εκεί όπου η καθ’ όλου Εκκλησία συναθροίζεται, ώστε ν’ ‘’ ακούσει’’ το Άγιο Πνεύμα! Θα είναι αυτό το έδαφος όπου από εδώ και στο εξής θα συνεχιστεί ο διμερής διάλογος μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών

Ελληνική ταυτότητα και γλώσσα


43587543834

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ
Μαρίας Ἀλ. Μαμασούλα, φιλολόγου – θεολόγου – δρος Παιδαγωγικῆ
Ἡ γλῶσσα εἶναι ἀπὸ τὰ κατ᾿ ἐξοχὴν γνωρίσματα τοῦ ἀνθρώπου, ποὺ μὲ μοναδικὸ τρόπο πλούτισε ὁ Δημιουργὸς τὸ πλάσμα του. Ὁ λόγος μας ὡς λογικὴ ταυτίζεται μὲ τὸν λόγο μας ὡς γλωσσικὴ ἔκφραση. Κάθε ἄνθρωπος, ὡς ξεχωριστὴ ὕπαρξη, ἐκφράζεται μὲ τὸν δικό του τρόπο ἂν καὶ χρησιμοποιεῖ τὴν ἴδια γλῶσσα μὲ τὸ ἔθνος καὶ τὸ λαὸ στὸν ὁποῖο ἀνήκει. Ὁ γλωσσολόγος καθηγητὴς Γ. Μπαμπινιώτης γράφει: «Ἡ γλῶσσα εἶναι ὁ κόσμος καὶ ἡ σκέψη ἑνὸς λαοῦ, εἶναι ὁ ἴδιος ὁ λαός». Ἡ γλῶσσα κατὰ τὸν Χάιντεγκερ εἶναι «ἡ κατοικία τοῦ ἀνθρώπου. Ὁ ἄνθρωπος χωρὶς γλῶσσα εἶναι ἄστεγος. Χωρὶς γλῶσσα δὲν ἔχουμε πατρίδα. Γιατί στὴν οὐσία δὲν ὑπάρχει ἄλλη πατρίδα ἀπὸ τὴ γλῶσσα». Καὶ ὁ σοβιετικὸς ἡγέτης Λένιν ἔλεγε χαρακτηριστικὰ: «Ἂν θέλεις νὰ ἐξαφανίσεις ἕναν λαό, ἐξαφάνισε τὴ γλῶσσα του».

Nαυπάκτου Ιερόθεος για Θρησκευτικά: «Έγκλημα» η δήθεν σύγκρουση με την Εκκλησία προς ικανοποίηση κάποιων οπαδών

 -Να μην φτάσει η Εκκλησία να αλλάζει εύκολα αποφάσεις για χάρη της διπλωματίας 
-Η Εκκλησία εργάζεται πάντα για την ενότητα του λαού-Απαιτείται σεβασμός στην Εκκλησία που προϋπήρχε του κράτους
-Εξηγεί τους λόγους που δεν δέχθηκε να συμμετέχει στην επιτροπή μελέτης των νέων προγραμμάτων για το μάθημα των θρησκευτικών.

Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος: Η κυβέρνηση δεν σεβάστηκε την Εκκλησία

Συνέντευξη για το μάθημα των Θρησκευτικών του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής στο kontra channel στην εκπομπή "Επί του πιεστηρίου".

Χρήστος Σαλταούρας, Απάντηση σε Νέο-παγανιστική πρόκληση

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΝΕΟ-ΠΑΓΑΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ  ΣΕ
ΝΕΟ-ΠΑΓΑΝΙΣΤΙΚΗ  ΠΡΟΚΛΗΣΗ
          Ζούμε σε μία εποχή που παρατηρείται, ως μη όφειλε, αναβίωση του Παγανισμού. Οι Αντίχριστοι Νεο-Παγανιστές έχουν εξαπολύσει συκοφαντική εκστρατεία ενάντια στη Χριστιανική Εκκλησία. Κεντρικός στόχος της εκστρατείας αυτής είναι ο Ιησούς Χριστός και η Αγία Γραφή! 

Ἀρχιμ. Μάξιμος Καραβᾶς, Μία πνευματικὴ ἀποτίμησις τῆς 25ετίας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Μία πνευματικὴ ἀποτίμησις τῆς 25ετίας τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Ἀφορμὴ γιὰ τὸἄρθρο αὐτό μοῦἔδωσε θλίψη ποὺ αἰσθανόμουν ὅταν ἄκουγα νὰ μνημονεύουν, κατὰ τὴν ἱερότερη στιγμὴ τῆς Θείας Λειτουργίας, οἱ ἐπίσκοποι τῶν λεγομένων «Νέων Χωρῶν» τῆς Ἑλλαδικῆς Ἐκκλησίας, τὸν Πατριάρχην Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαῖον, καὶ μάλιστα ὡς «ὀρθοτομοῦντα τὸν λόγον τῆς Σῆς Ἀληθείας», ἀποτεινόμενοι εἰς τὸν Θεόν, χωρὶς φόβον καὶ χωρὶς ντροπή!

30 Οκτ 2016

Ηρακλής Ρεράκης, Αντίθετο και εχθρικό προς το ελληνικό πολιτισμικό πλαίσιο των μαθητών το ουδετερόθρησκο σχολείο του κ. Υπουργού Παιδείας


Αποτέλεσμα εικόνας για Ηρακλής Ρεράκης

Αντίθετο και εχθρικό προς το ελληνικό πολιτισμικό πλαίσιο των μαθητών το ουδετερόθρησκο σχολείο του κ. Υπουργού Παιδείας.
Ένα Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ)στα Θρησκευτικά, που αφορά στους μαθητές της χώρας οφείλει να έχει άμεση συνάφεια με την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, η οποία και αποτελεί την κυριαρχούσα στην Ελλάδα θρησκευτική πίστη, λόγω του συντριπτικού ποσοστού θρησκευτικής ομοιογένειας του ελληνικού λαού. Τα παιδιά, ωστόσο, με τα νέα ΠΣ διδάσκονται ύλη, που αποτελείται από μείγμα θρησκειών και κοσμοθεωριών και, φυσικά, δεν εκφράζει,αλλά αλλοιώνει σε υπερβολικό βαθμό τη δομή και το περιεχόμενο της ορθόδοξης πίστης και διδασκαλίας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη λατρεία, τη ζωή, την παιδεία και τον πολιτισμό των Ελλήνων. Το όλο εγχείρημα του νέου ΠΣ, ούτε από πλευράς θεολογικής ούτε από πλευράς ψυχοπαιδαγωγικής  σχετίζεται με τα ενδιαφέροντα των παιδιών. 

Νέα Γνωμοδότηση : Ποινικό αδίκημα διαπράττουν οι Θεολόγοι καθηγητές που εφαρμόζουν στο σχολείο τα νέα Προγράμματα Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών


Αποτέλεσμα εικόνας για Γεώργιος Ηλ. Κρίππας

Νέα Γνωμοδότηση : Ποινικό αδίκημα διαπράττουν οι Θεολόγοι καθηγητές που εφαρμόζουν στο σχολείο τα νέα Προγράμματα Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών
***
Και δεύτερη Γνωμοδότηση για τα Θρησκευτικά, μετά από αυτή του κ. Απόστολου Βλάχου, αυτή τη φορά του κ. Γ. Κρίππα ο οποίος, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την επιχειρηματολογία του κ. Απ. Βλάχου, υποστηρίζει εμφαντικά ότι οι Θεολόγοι καθηγητές που εφαρμόζουν στο σχολείο τα νέα Προγράμματα Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών, διαπράττουν ποινικό αδίκημα (αξιόποινη πράξη).
Γνωμοδοτήσεις που μπορούν να επικαλούνται οι Θεολόγοι καθηγητές σε όσους τους εκφοβίζουν, υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομοι αν δεν εφαρμόζουν τα νέα Προγράμματα Σπουδών του κ. Φίλη και του ΚΑΙΡΟΥ. Διότι σύμφωνα με τις παρακάτω Γνωμοδοτήσεις, ο εκπαιδευτικός μπορεί να αρνηθεί την εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων. Εάν δε λάβει εντολή από τη Υπηρεσία του να τα εφαρμόσει μπορεί να αρνηθεί, επειδή διατάσσεται να εκτελέσει μία αξιόποινη γι΄ αυτόν πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει μηνύσεις σε βάρος του, από τους γονείς, για τη διάπραξη του ποινικού αδικήματος του προσηλυτισμού των παιδιών τους σε θρησκείες διαφορετικές από τη δική τους πίστη.

Αυτά που θέλουν, αυτά που έχουν συμφωνήσει και αυτά που φοβούνται οι Παπικοί, όσο ακόμα υπάρχουν και αντιδρούν Ορθόδοξοι πιστοί.

Αυτά που θέλουν, αυτά που έχουν συμφωνήσεικαι αυτά που φοβούνται οι Παπικοί, όσο ακόμα υπάρχουν και αντιδρούν Ορθόδοξοι πιστοί.

Στην παρακάτω συνέντευξη (ακολουθούν αποσπάσματα σε μετάφραση)που έδωσε ο καρδινάλιος Κουρτ Κοχ (υπεύθυνος της παπικής έδρας για τον διάλογο με τους Ορθοδόξους),στις 26.10.16, στην γερμανική εφημερίδα “Tagespost“αποκαλύπτεται, τι επιθυμούν οι παπικοί μέσω του “οικουμενικού“ διαλόγου, πόσο προσκολλημένοι είναι στις αιρετικές κακοδοξίες τους, ποιός είναι ο υπόγειος ρόλος των οικουμενιστών “Ορθοδόξων“ και προπάντων πόσο τους ενοχλεί (Καρδινάλιους και δημοσιογράφους) το γεγονός, ότι υπάρχουν ακόμα Ορθόδοξοι, που αντιδρούν και χαλούν τα σχέδια τους. 

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης, "Το πνεύμα του ΄40. Άλλοτε και σήμερα"

Ομιλία στην επετειακή εκδήλωση για τα 76 χρόνια από το έπος του '40, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Δράμας, στις 27 Οκτωβρίου 2016 στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας

Σημαντικότατη παρέμβαση των «Μακκαβαίων» για τα Θρησκευτικά

Σημαντικότατη παρέμβαση των «Μακκαβαίων» για τα Θρησκευτικά
Οι ''Μακκαβαίοι'' για όλους και για όλα!
Ø  Τι συμβαίνει με την εισβολή της νεοβουδιστικής οργάνωσης Arigatou στο διδακτικό έργο της Εκκλησίας και του Μαθήματος των Θρησκευτικών;

Με αφορμή την επέτειο 25ετούς πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου (Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 27η Οκτωβρίου 2016
    Εφέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια αφότου ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ανέβηκε στον σεπτό πατριαρχικό θρόνο της Νέας Ρώμης – Κωνσταντινουπόλεως, τον οποίον λάμπρυναν και δόξασαν με την αγιότητα του βίου και τους αντιαιρετικούς τους αγώνες, μεγάλοι άγιοι και Πατέρες της Εκκλησίας μας, όπως ο άγιος Αλέξανδρος, ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, ο άγιος Φλαβιανός, ο Μέγας Φώτιος, κ.α. Με αφορμή την επέτειο αυτή διοργανώθηκαν εκδηλώσεις και δημοσιεύθηκαν πολλά εγκωμιαστικά άρθρα και ανακοινώσεις σχετικά με το πρόσωπο και το έργο του κ. Βαρθολομαίου.

Μητροπολίτης Μόρφου: Ο άγιος Δημήτριος, ένας άνθρωπος που γνώρισε το συμφέρον του...

Κήρυγμα Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου στον Πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής του αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο ιερό ναό του αγίου στο χωριό Άγιος Δημήτριος Μαραθάσας (25.10. 2016).

Κρίτων Ιακώβου, Λαθρομεταναστευτική λαίλαπα και Ορθοδοξία.


Αποτέλεσμα εικόνας για Λαθρομεταναστευτική λαίλαπα

Λαθρομεταναστευτική λαίλαπα και Ορθοδοξία.
«Πάντες γαρ υμείς, (οι καθαροί τη καρδία βαπτισθέντες), εις εστε εν Χριστώ Ιησού»
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ελέγχονται πλήρως από το Διεθνή Σιωνισμό καθώς και τα εντεταλμένα όργανά τους που αποτελούν την «Πέμπτη φάλαγγα» εντός του Ελληνικού έθνους, βομβαρδίζουν συνεχώς το Λαό μας με λέξεις παραπλανητικές και κενές περιεχομένου, του τύπου «ξενοφοβία», «ισλαμοφοβία», «ομοφοβία», «ρατσισμός», «φασισμός», «σεξισμός», «υποκίνηση μίσους», «μισαλλοδοξία», «δογματισμός», «σκοταδισμός» κ.λπ., που όμως διεγείρουν ασυναίσθητα ενοχές και τύψεις σε μεγάλη μερίδα της Ελληνικής κοινωνίας. 

Πότε Βούδας… πότε Κούδας (Για το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά)Πότε Βούδας… πότε Κούδας
(Για το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών στα Θρησκευτικά)
Γιάννης Σπυράλατος
De profundis
Τω καιρώ εκείνω κατήλθε εις CastelloRosso ο Γεώργιος Παπανδρέου (ο Μικρός) με μωβ γραβάτα και μπλε κοστούμι «σαν έτοιμος από καιρό» θα’λεγε ο Καβάφης για να αναγγείλει την αρχή του τέλους.
Οι Ηρωδιανοί είχαν ήσυχη τη συνείδησή τους ότι η Ρώμη θα τους στήριζε και ότι το ΔΝΤ με τον Στρος Καν, πριν τον πιάσουν στα πράσα, θα τους βοηθούσε να οδηγήσουν τη χώρα στην χρεοκοπία και στην καταστροφή. Οι Πραιτωριανοί της Αθήνας θα εφάρμοζαν το σχέδιο «ΑΡΑΓΕ σώζει». (Αποκρυπτογραφημένα: Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία Γερμανικού Έθνους).

Βασίλειος Βοξάκης, "Η εθνική δράση του Μητροπολίτου Παντελεήμονος Φωστίνη κατά τα έτη 1940 - 1945"


Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΦΩΣΤΙΝΗΣ

Η ΕΘΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΦΩΣΤΙΝΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΕΤΗ 1940 – 1945
Βασίλειος Γ. Βοξάκης, Θεολόγος καθηγητής
            Ο Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου και έπειτα Χίου Παντελεήμων Φωστίνης. υπήρξε ένας από τους πλέον διακεκριμένους και αγαπητούς Ιεράρχες των νεοτέρων χρόνων. Υπόδειγμα Ορθοδόξου ποιμενάρχου, αλλά και θερμός πατριώτης άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του πολύπλευρου και αξιόλογου έργου του, όπου κι αν βρέθηκε. Εφάρμοσε στην πράξη αυτό που είχε γράψει σε επιστολή του προς την Εκκλησία της Νεοκαισαρείας ο Μέγας Βασίλειος, περιγράφοντας τον τύπο του άξιου Ποιμένα ως : «έρεισμα πατρίδος, εκκλησιών κόσμος…».  Το παρόν άρθρο αποτελεί μία συνοπτική αναφορά σε μια πτυχή της ζωής του αοιδίμου Μητροπολίτου Παντελεήμονος Φωστίνη που αφορά την εθνική του δράση κατά την ένδοξη περίοδο του 1940 – 1945.

27 Οκτ 2016

Όταν το μίσος κατά της Εκκλησίας φθάνει στο αποκορύφωμά του (Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 27η Οκτωβρίου 2016.
      Παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στο χώρο της αθεϊστικής ιδεολογίας και γενικότερα του οργανωμένου αντιεκκλησιαστικού αγώνος τον τελευταίο καιρό, έρχεται και πάλι στο νου μας ο αισώπειος μύθος του ποντικού που βρυχάται, θέλοντας με αυτόν τον «ανορθόδοξο» τρόπο να φοβίσει τα λιοντάρια, να τα διώξει και να τους πάρει την περιοχή! Αυτό γίνεται και στο χώρο των αθεϊστών και εκκλησιομάχων, οι οποίοι «βρυχώνται» κατά της Εκκλησίας μας εδώ και εκατοντάδες χρόνια, με σκοπό να την εκφοβίσουν και να την τρέψουν σε φυγή, χωρίς όμως να κατορθώνουν το στόχο τους! Πασχίζουν με κάθε τρόπο να την διασύρουν εκμεταλλευόμενοι την ανηθικότητα, την υποκρισία και την φιλοχρηματία κληρικών της εποχής μας. Επικαλούνται την κοινή λογική αλλά στο τέλος φθάνουν στο σημείο να παραλογίζονται.

Η Εκκλησία τη δεκαετία του 1940

Η εκκλησία τη δεκαετία του 1940
Η Εκκλησία τη δεκαετία του 1940
Του κ. Νίκου Ράπτη (*)
Χρειάζεται να είναι κανείς εντελώς ανιστόρητος και κακοπροαίρετος για να αμφισβητεί την συμβολή της Εκκλησίας μας στους εθνικούς μας αγώνες. Ιδίως την δεκαετία του 1940, η Εκκλησία κράτησε άψογη εθνική στάση, που οφείλουμε να τη γνωρίζουμε και να την τιμούμε. Ευθύς εξαρχής, η φασιστική Ιταλία στόχευσε τον δεσμό μεταξύ Ορθοδοξίας και Ελληνισμού.

Κυριακή Ε΄ Λουκά – Υπάρχει κι άλλη ζωή!

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Β΄ Κορ. ια΄ 31 - ιβ΄ 9 
ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ: Λουκ. ιϚ΄ 19-31
Ὁ Λάζαρος «παρακαλεῖται» καὶ ὁ πλούσιος «ὀδυνᾶται». Ὁ ἕνας ἀπολαμ­βάνει παρηγορία καὶ ­ἀνακούφιση, ἀν­έ­κφραστη χαρὰ καὶ εὐφροσύνη. Ὁ ἄλ­­λος δοκιμάζει ἀφόρητη θλίψη καὶ ὀδύνη, τρόμο καὶ φρίκη. Αὐτὲς οἱ δύο ἀντιθετικὲς καταστάσεις ἀντικατοπτρίζουν τὴν πραγματικότητα τῆς μετὰ θάνατον ζωῆς.

Οι Συροϊακωβίτες δεν είναι Ορθόδοξοι, αλλά αιρετικοί Μονοφυσίτες.

Αποτέλεσμα εικόνας για Συροϊακωβίτες
ΟΙ ΣΥΡΟΙΑΚΩΒΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ, ΑΛΛΑ ΑΙΡΕΤΙΚΟΙ ΜΟΝΟΦΥΣΙΤΕΣ
Με συγκρατημένη ανακούφιση η ανθρωπότητα που παρακολουθεί το δράμα του Ορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου Γιαζίνκι και του συροϊακωβίτη ‘’επισκόπου’’ Γιοχάνα Ιμπραήμ, πληροφορήθηκε ότι ενδέχεται να είναι ζωντανοί και να κρατούνται φυλακισμένοι στην πρωτεύουσα του ισλαμικού κράτους Ρακά (αυτά ανέφερε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων sputnik σε τηλεγράφημά του). Οι στιγμές γι’ αυτούς αν ζουν, είναι όχι απλά δύσκολες, αλλά μαρτυρικές. Η απάνθρωπη ισλαμική μάνητα που έλκει την καταγωγή της στην κορανική βιαιότητα, δεν επιτρέπει ίχνος ευσπλαχνίας. Διάπυρος είναι η ευχή μας για απελευθέρωση τους.

Θεσσαλονίκη! (Ποίημα του Ιωάννη Πολέμη)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!
Ἡ Σαλονίκη, πού ἔσβυνε μέ τοῦ καιροῦ τό διάβα
(καντήλι πού τρεμόφωτο γιά λάδι λαχταρᾶ)
ἀπό βραδύς κοιμήθηκε δυστυχισμένη σκλάβα
καί τήν αὐγούλα ἐξύπνησεν ἀρχόντισσα κυρά.

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης, 28η Οκτωβρίου 1940

Εκπομπή "Εκκλησία και Κόσμος" της Μητροπόλεως Κασσανδρείας στο κανάλι Atlas TV που θα μεταδοθεί την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016.

Τη αυτή ημέρα μνήμην επιτελούμεν των Αγίων Πατέρων των εν Κολυμπαρίω και εν έτει ,βιστ΄(2016) συνελθόντων κατά … ;;;

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ
Τη αυτή ημέρα μνήμην επιτελούμεν των Αγίων Πατέρων των εν Κολυμπαρίω και εν έτει ,βιστ΄(2016) συνελθόντων κατά … ;;;
Σάββας  Ηλιάδης, δάσκαλος
Το δοξαστικό του εσπερινού της Πεντηκοστής αναγγέλλει: «Γλῶσσαι ποτὲ συνεχύθησαν, διὰ τὴν τόλμαν τῆς πυργοποιΐας, γλῶσσαι δὲ νῦν ἐσοφίσθησαν, διὰ τὴν δόξαν τῆς θεογνωσίας. Ἐκεῖ κατεδίκασε Θεὸς τοὺς ἀσεβεῖς τῷ πταίσματι, ἐνταῦθα ἐφώτισε Χριστὸς τοὺς ἁλιεῖς τῷ Πνεύματι. Τότε κατειργάσθη ἡ ἀφωνία, πρὸς τιμωρίαν, ἄρτι καινουργεῖται ἡ συμφωνία, πρὸς σωτηρίαν τῶν ψυχῶν ἡμῶν».

Τὸ ἀρχέγονο «ὄχι» τῆς ἑλληνικῆς Φυλῆς

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΧΙ 1940
Ὅταν μετὰ τὰ μεσάνυχτα τῆς 27ης πρὸς 28η Ὀκτωβρίου 1940 ὁ Ἕλληνας Πρωθυπουργὸς Ἰωάννης Μετα­ξᾶς, μόνος μέσα στὸ σαλόνι τῆς κατοικίας του στὴν Κηφισιά, ἀντιμέτωπος μὲ τὸν Ἰταλὸ πρέσβη, δήλωνε ἄρνηση στὶς ἰταμὲς ἀπαιτήσεις - προκλήσεις τοῦ τελεσιγράφου τῆς φασιστικῆς Ἰταλίας, ἡ πράξη του αὐτὴ δὲν ἀντικατόπτριζε μόνο προσωπικὲς ἐπιλογές· ἦταν ἡ ἔκφραση ἑνὸς πνεύματος· τοῦ πνεύματος τῆς ἑλληνικῆς Φυλῆς· πράξη ταυτισμένη ἀπολύτως μὲ τὴν ἱστορία τριάντα αἰώνων, ἀφομοιωμένη πλήρως μὲ τὴν ψυχὴ τοῦ λαοῦ αὐτοῦ.

26 Οκτ 2016

Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος, Στο στόχαστρο το μάθημα των θρησκευτικών

Δείτε από 2.43’  ''Επ΄ εσχάτων μπήκε στο στόχαστρο το μάθημα των θρησκευτικών. Πρέπει τα παιδιά μας να τα οδηγήσουμε στην απόλυτη σύγχυση, πρέπει να τους διδάξουμε έναν θρησκειολογικό αχταρμά έτσι ώστε να μην έχουν πνευματικό μπούσουλα.''

Περί Κολυμβαρίου το ανάγνωσμα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ
Περί Κολυμβαρίου το ανάγνωσμα.
Αξιότιμε κ. Διευθυντά,
Στις 17 Οκτωβρίου άρχισαν οι ομιλίες της Πανελληνίου Ὀρθοδόξου Ενώσεως (Π.Ο.Ε.) στην αίθουσας αυτής, στην οδό Κάνιγγος 10, με ομιλητή τον Αρχιμ. π. Σαράντη Σαράντο. Ο γράφων παρακολούθησε την εξαιρετική ομιλία του πανοσιολογιώτατου πατρός Σαράντη και επιθυμεί να μοιραστεί με σας τις εντυπώσεις και τις σκέψεις του.

Ιωάννης Τάτσης, Τρία βήματα για να διασωθεί το χριστιανικό μάθημα των Θρησκευτικών

Τρία βήματα για να διασωθεί το χριστιανικό μάθημα των Θρησκευτικών
του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου
Η συνάντηση Αρχιεπισκόπου – Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Επιτυχία για τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας που δεν έκαναν βήμα πίσω στο ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Ο Σαραντάρης θύμα του πολέμου

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιώργος Σαραντάρης
Ο Σαραντάρης θύμα του πολέμου
            «Ο Γιώργος Σαραντάρης ήτο ο πρώτος λογοτέχνης που έπεσεν εις τον αγώνα της πατρίδος του δια την ελευθερίαν».
                                                                        Ο «Αθηναίος» της Καθημερινής
            Ο Γιώργος Σαραντάρης ήταν θύμα της άνανδρης επίθεσης της φασιστικής Ιταλίας, στις 28 Οκτωβρίου 1940. Ο Νομπελίστας ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης χαρακτηρίζει την απώλειά του ως «την πιο άδικη». Καταγγέλλει το επιστρατευτικό σύστημα, που επικρατούσε την εποχή εκείνη «που κατάφερε να κρατήσει στα Γραφεία και στις Επιμελητείες όλα τα χοντρόπετσα θηρία των αθηναϊκών ζαχαροπλαστείων και να ξαποστείλει στην πρώτη γραμμή το πιο αγνό και ανυπεράσπιστο πλάσμα. Έναν εύθραυστο διανοούμενο που μόλις στεκότανε στα πόδια του, που όμως είχε προφτάσει να κάνει τις πιο πρωτότυπες και γεμάτες από αγάπη σκέψεις για την Ελλάδα και το μέλλον της. Ήταν σχεδόν μια δολοφονία».

Η Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη


Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, αποτελεί ένα από του σπουδαιότερους Ναούς της Ορθοδοξίας. Η πόλη της Θεσσαλονίκης δικαίως καυχάται για τη Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Μυροβλύτου Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου.
Η Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης είναι κτισμένη στο χώρο που έχει μαρτυρήσει ο Άγιος. Ο Άγιος Δημήτριος αποτελεί καύχημα της Θεσσαλονίκης, για τούτο δικαίως ψάλλομε στην Λιτή κατά την Εσπερινή Ακολουθία του Αγίου το Στιχηρό Ιδιόμελο «Ευφραίνου εν Κυρίω πόλις Θεσσαλονίκη, αγάλλου και χόρευε, πίστει λαμπροφορούσα, Δημήτριον τον πανέδοξον αθλητήν, και Μάρτυρα της αληθείας, εν κόλποις κατέχουσα ως θησαυρόν, απόλαβε των θαυμάτων τας ιάσεις καθορώσα, και βλέπε καταράσσοντα των βαρβάρων τα θράση, και ευχαρίστως τω Σωτήρι ανάκραξον· Κύριε δόξα σοι».

Δημήτρης Νατσιός,Η συμβολή της Ελλάδας στη νίκη

Αποτέλεσμα εικόνας για 28 οκτωβρίου 1940
Η συμβολή της Ελλάδας στη νίκη
"Ομπρός κ' η Ελλάδα σκώθηκε
Και διασκορπάει τα σκότη!
Ανάστα η Ανθρωπότη,
Κι ακλούθα την...Ομπρός!".
 Άγγελος Σικελιανός
 «Κατακλίθημεν άνθρωποι και ανηγέρθημεν έθνος», γράφει ο Άγγελος Βλάχος την μεγάλη εκείνη μέρα που άρχιζε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος.

Κυκλοφορεῖ τὸ φύλλον 28.10.16 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»

Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:
Οἱ Μητροπολῖται τῆς Θράκης συμπορεύονται μὲ τήν... ἀριστεράν;Ἐπιτακτικὴ ἡ ἀνάγκη ὁμοφωνίας τῆς Ἱεραρχίας διὰ τὸ ζήτημα τῶν σχέσεων Ἐκκλησίας-Πολιτείας. Τοῦ κ. Παναγιώτου Κατραμάδου, θεολόγου.
Ἐμπρὸς δι’ ἕν νέον ἡρωϊκὸν ἔπος!
Τρία βήματα διὰ νὰ διασωθῆ τὸ χριστιανικὸν μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν. Τοῦ κ. Ἰωάννη Τάτση, Θεολόγου.

Η προσβολή των νεκρών του Αλβανικού Έπους - Στο παζάρι με τα Τίρανα τα 2 Στρατιωτικά Κοιμητήρια

ellhnes sto metwpo 01
Εβδομήντα έξι χρόνια μετά το Αλβανικό Έπος, οι χιλιάδες Έλληνες πεσόντες αναζητούν ματαίως δικαίωση και απόδοση της ελάχιστης τιμής στη θυσία τους. Η κανονική ταφή των νεκρών, κάτι που κάθε πολιτισμός στην ανθρώπινη ιστορία σεβάστηκε, δεν είναι αυτονόητη στην περίπτωση των Ελλήνων στρατιωτών του Αλβανικού Μετώπου...

Εγκύκλιος Μητροπολίτου Κονίτσης για την 28η Οκτωβρίου 1940: "Ξαφνιάσματα της Φύσης" οι ηρωΐδες Γυναίκες του 1940-41.


Αποτέλεσμα εικόνας για κονιτσης ανδρεας

ἈριθΠρωτ.:  76       Ἐν Δελβινακίῳ τῇ 10 Ὀκτωβρίου  2016
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  197η
ΘΕΜΑ: "Ξαφνιάσματα τῆς Φύσης" οἱ ἡρωΐδες Γυναῖκες τοῦ 1940-41.
            Ἀγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
            Στὸ θρυλικὸ Ἔπος τοῦ 1940 - 1941, ἀθόρυβο ἀλλὰ σπουδαῖο ρόλο ἔπαιξαν καὶ οἱ Ἑλληνίδες Γυναῖκες, εἴτε στὶς πόλεις ζοῦσαν, εἴτε στὰ χωριὰ καὶ στὴν ὕπαιθρο. Τὸ πολεμικὸ σάλπισμα, ἐκεῖνο τὸ πρωϊνὸ τῆς 28ης Ὀκτωβρίου 1940, βρῆκε ὅλο τὸ Ἔθνος στὸ πόδι. Καὶ βέβαια, δὲν θὰ μποροῦσαν νὰ λείψουν καὶ οἱ γυναῖκες ἀπὸ αὐτὸν τὸν γενικὸ ξεσηκωμό. Γιατὶ ἀπὸ τὰ πανάρχαια χρόνια, ὅταν οἱ μανάδες ξεπροβόδιζαν τὰ παιδιά τους γιὰ τὸν πόλεμο, δίνοντάς τους τὴν ἀσπίδα ἔλεγαν, γενναῖες καὶ ἀλύγιστες : "Ἤ τὰν ἤ ἐπὶ τᾶς", δηλαδὴ ἤ θὰ φέρῃς πίσω τὴν ἀσπίδα νικητὴς ἤ θὰ σὲ φέρουν ἐπάνω της σκοτωμένο γιὰ τὴν Πατρίδα.

Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ: Θέλουν πλουραλιστικό γνωσιολογικό μάθημα Θρησκευτικών, μόνο όμως για τα Ορθόδοξα παιδιά

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει... 2016»: Εκ βαθέων με τον Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com