31 Αυγ 2015

Η Ι.Μητρόπολη Γρεβενών, η Πανσέληνος, ο Κουγιουμτζής και ο “Πολιτισμός”

Εισβολή του κοσμικού πνεύματος εντός του εκκλησιαστικού σώματος.
Πραγματοποιήθηκε η συναυλία για την Αυγουστιάτικη Πανσελήνο στο μνημείο της Ι. Μονής Τορνικίου Γρεβενών.
Σύμφωνα με τον  π. Χρήστο Κούρτη, νέο πρεσβύτερο της Ι. Μητροπόλεως Γρεβενών
Όταν οι άλλοι ψάχνουν μάγισσες και η Εκκλησία ποιεί πολιτισμό.
Την Κυριακή 30 Αυγούστου γίναμε μέτοχοι ενός πανέμορφου καλλιτεχνικού γεγονότος. Ο Δήμος Δεσκάτης, σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων... του Νομού Γρεβενών, οργάνωσε για πρώτη φορά στον χώρο έξω από την Ιερά Μονή Τουρνικίου, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, μία βραδιά που θα μείνει χαραγμένη στην μνήμη όσων παρευρέθησαν.

Εγκύκλιος Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου για την έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού έτους και της ημέρας προσευχής για το Φυσικό Περιβάλλον



† ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
ἐλέῳ Θεοῦ, Ἀρχιεπίσκοπος Νέας Ἰουστινιανῆς καὶ πάσης Κύπρου, παντὶ τῷ Χριστεπωνύμῳ Πληρώματι
τῆς Ἁγιωτάτης Ἀποστολικῆς Ἐκκλησίας τῆς Κύπρου.
Ἡ χάρις καὶ ἡ εὐλογία τοῦ Δημιουργοῦ πάσης τῆς κτίσεως Κυρίου
καὶ Θεοῦ καὶ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ μετὰ πάντων ὑμῶν.
 Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,
Μὲ τὴ βοήθεια καὶ τὴ χάρη τοῦ Θεοῦ εἰσερχόμαστε σήμερα σ’ἕνα ἀκόμη ἐκκλησιαστικὸ ἔτος. Ἀνανεώνουμε ὅλοι τὶς πνευματικὲς μας δυνάμεις καὶ ἐπικαλούμεθα τὶς εὐλογίες καὶ τὴ στήριξη τοῦ Κυρίου στούς νέους ἀγῶνες καὶ προκλήσεις γιὰ πνευματικὴ τελείωση.

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: « διὰ τῆς συμμετοχῆς ἡμῶν εἰς τὴν Οἰκουμενικὴν Κίνησιν καὶ ἰδίᾳ διὰ τῶν θεολογικῶν διαλόγων δίδεται ἡ μαρτυρία τῆς Ὀρθοδόξου πίστεως…»

Εἰσήγησις τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου
πρός τήν Σύναξιν τῶν Ἱεραρχῶν τοῦ Θρόνου
(29 Αὐγούστου 2015)
Ἱερώτατοι καὶ Θεοφιλέστατοι ἐν Χριστῷ ἀδελφοί,
«Ἰδοὺ δὴ τί καλὸν τί τερπνὸν ἀλλ᾿ τὸ κατοικεῖν ἀδελφοὺς ἐπὶ τὸ αὐτό;» (Ψαλμ. 132). Ἡ ἐρώτησις αὕτη τοῦ ἱεροῦ Ψαλμῳδοῦ ἔρχεται εἰς τὴν σκέψιν μας καθὼς ἀτενίζομεν τὰ προσφιλῆ πρόσωπά σας κατὰ τὴν παροῦσαν Σύναξιν ἡμῶν τῶν ἐχόντων τὸ μέγα προνόμιον καὶ τὴν ὑψίστην καὶ πολυεύθυνον τιμὴν νὰ διακονῶμεν τὸν πανίερον, ἱστορικὸν καὶ μαρτυρικὸν τοῦτον Θρόνον ὡς ἀρχιερεῖς αὐτοῦ, διαδεχθέντες εἰς τὸν κλῆρον τῆς ἐπισκοπῆς σειρὰν μακρὰν προκατόχων, ἐν οἷς πλῆθος ὅλον ἁγίων ἀνδρῶν στερεωσάντων τὴν Ἐκκλησίαν διὰ τοῦ κόπου, τῶν ἱδρώτων καὶ ἐνίοτε τοῦ αἵματος αὐτῶν. Κύριος ὁ Θεὸς δῴη αὐτοῖς ἀνάπαυσιν καὶ ζωὴν αἰώνιον ἐν τῇ κοινωνίᾳ τῶν ἁγίων Του.

ΗΠΑ: Μουσουλμάνοι αγοράζουν χριστιανικές εκκλησίες παντού.

Εκτιμάται ότι ως το τέλος του αιώνα η κυρίαρχη θρησκεία στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι το Ισλάμ, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι μουσουλμάνοι αγοράζουν χριστιανικές εκκλησίες και τις μετατρέπουν σε τζαμιά.
Ενδεικτικά παρουσιάζεται παρακάτω η τάση που επικρατεί σήμερα στις ΗΠΑ:

Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου (31 Αυγούστου)



Η Εκκλησία μας τιμά την Θεοτόκο και οι πιστοί ζητούν τη χάρη της, δια της προσκυνήσεως της Αγίας Ζώνης.
Πρόκειται για ακόμη μία θεομητορική εορτή, που αφορά το ιερό γεγονός της κατάθεσης της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία στην Κύπρο είναι γνωστή και ως, Αγία Ζώνη, όνομα που φέρουν ιεροί ναοί και ενορίες στις πόλεις της Λεμεσού και της Αμμοχώστου.
Με τον όρο κατάθεση δηλώνεται η μεταφορά της Ζώνης της Παναγίας, στο ναό της Θεοτόκου των Χαλκοπρατείων, στην Κωνσταντινούπολη.
Το γεγονός αυτό τοποθετείται χρονικά, στο έτος 395, όταν αυτοκράτορας ήταν ο γιος του Μεγάλου Θεοδοσίου, ο Αρκάδιος. Μαζί με το γεγονός της κατάθεσης γιορτάζεται και το μεγάλο θαύμα, που συνέβη 410 χρόνια μετά απ’ αυτήν την ιερή πράξη και αφορά στη θεραπεία τής συζύγου του αυτοκράτορα Λέοντα Σοφού, της Ζωής, που επιτεύχθηκε με το άνοιγμα της Αγίας Σορού και την τοποθέτηση της Αγίας Ζώνης πάνω στην ασθενούσα βασίλισσα.

30 Αυγ 2015

Το Κάτσανικ τρομάζει τα Βαλκάνια. Ενα χωριό... Τζιχαντιστών δύο ώρες από τα σύνορα

ΤΟ ΚΑΤΣΑΝΙΚ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ενα χωριό... Τζιχαντιστών δύο ώρες από τα σύνορα
Μόλις 200 χιλιόμετρα από τους Ευζώνους, κοντά στα σύνορα του Κοσόβου με την ΠΓΔΜ, στον δρόμο Σκοπίων-Πρίστινας, βρίσκεται ένα άντρο των τζιχαντιστών στα Βαλκάνια.

Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν το κάψιμο της Σμύρνης και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού

Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν το κάψιμο της Σμύρνης και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού
Στρατής Μαζίδης
Με μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκε σήμερα η 93η επέτειος της Ημέρας της Νίκης για την Τουρκία και του καψίματος της Σμύρνης, των βιασμών, των φόνων, των μαρτυρίων και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού.

30 Αυγούστου 1922 κατέρρευσε το Μικρασιατικό Μέτωπο - 30 Αυγούστου 2014 η Ελλάδα σε κατάρρευση

30 Αυγούστου 1922 κατέρρευσε το Μικρασιατικό Μέτωπο - 30 Αυγούστου 2014 η Ελλάδα σε κατάρρευση

Η εβραϊκή μαγεία Καμπαλλά μέσα στην "επιστημονική φαντασία" (Μέρος Β')

Η εβραϊκή μαγεία Καμπαλλά μέσα στην
Στέφανος Χατζησταματίου
ΚΑΜΠΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ
Μέρος Β'
Στο δεύτερο μέρος αυτής της τριλογίας θα εξετάσουμε την θεωρία της κοίλης γης, ως απόρροια καμπαλλιστικών πεποιθήσεων. Επίσης θα δούμε ποιες άλλες θεωρίες είναι εξαρτημένες από αυτήν, πως παρουσιάζονται στα έργα επιστημονικής φαντασίας και ποια η σημασία τους. Τα παρακάτω θα μας πείσουν να μην παρακολουθούμε τους ευφάνταστους τηλεπωλητές βιβλίων, ούτε να σηκωνόμαστε από καναπέδες για να δίνουμε τηλεφωνικές παραγγελίες αυτών.

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ για την Κυριακή ΙΓ΄ Ματθαίου

Το Μήνυμα της Κυριακής 30.8.2015 με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων & Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ. (TsirigoFM)

Γονυπετής Ελλάς - Η κατάρρευση του Μικρασιατικού Μετώπου συνεχίζεται…

To σχεδιάγραμμα των επιχειρήσεων της 30ής Αυγούστου 1922. Με μπλε οι τουρκικοί σχηματισμοί και με κόκκινο οι ελληνικοί. Το απόγευμα επήλθε η κατάρρευση του μετώπου.

29 Αυγ 2015

Κυριακή ΙΓ΄ Ματθαίου - «Δια τούτο λέγω υμίν ότι αρθήσεται αφ’ υμών η βασιλεία του Θεού και δοθήσεται έθνει ποιούντι τους καρπούς αυτής»

    Μετά την πτώση των πρωτοπλάστων και παρά την αμαρτωλότητα τους, ο Θεός προαναγγέλλει και το σχέδιο της σωτηρίας με την αποστολή του Υιού του στον κόσμο. Δυστυχώς οι άνθρωποι όχι μόνο δεν εκτιμούν αυτή τη συγκατάθεση του Θεού αλλά και την αντιστρατεύονται. Και το χειρότερο, η αρνητική αυτή συμπεριφορά προερχόταν από την κατά καιρούς θρησκευτική ηγεσία που είχε αναλάβει να προετοιμάσει τους ανθρώπους για τον ερχομό του Λυτρωτή. Αυτοί όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκαν στην αποστολή τους, αλλά αντίθετα οδήγησαν και στο θάνατο τους απεσταλμένους του Θεού. Τούτο δε επιβεβαιώνεται, τόσο από τον επικριτικό λόγο του Ιησού προς τους Γραμματείς και φαρισαίους, όσο και από τη σημερινή παραβολή των κακών γεωργών.

Ερμηνεία Παλαιάς Διαθήκης –Προφήτης Ησαΐας (26ον) – (Μητροπολίτου Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως Ἰερεμία)

          IEΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
Δημητσάνα, Παρασκευή 28 Αὐγούστου 2015
ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ

Κύπρος: Επαναπατρισμός βυζαντινών κειμηλίων από εκκλησίες των κατεχομένων περιοχών

Τριαντατέσσερα αντικείμενα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου από τις κατεχόμενες περιοχές, που είχαν κλαπεί και εξαχθεί παράνομα στο εξωτερικό, επαναπατρίζονται το απόγευμα, μετά την απόφαση του Εφετείου του Μονάχου στην υπόθεση του Τούρκου Αϊντίν Ντικμέν, στις 16 Μαρτίου 2015.

Το ηφαίστειο Σουφριέρ [Soufriere]

Εικόνα 1: ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΤΙΛΛΕΣ.
Το ηφαίστειο Σουφριέρ [Soufriere]
ΓΕΝΙΚΑ: Το ηφαίστειο Soufriere είναι ένα ενεργό στρωματοηφαίστειο με πολλαπλούς θόλους λάβας, στο νησί Μονσεράτ της Καραϊβικής. Μετά από μια μακρά περίοδο “σιωπής”, το ηφαίστειο έγινε ενεργό το 1995, και συνέχισε να εκρήγνυται από τότε. 

Κυριακή ΙΓ΄ Ματθαίου - Ἀντὶ καρπῶν ἀγκάθια (+Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου)


Ἀντὶ καρπῶν ἀγκάθια
«Κακοὺς κακῶς ἀπολέσει αὐτούς, καὶ τὸν ἀμπε λῶνα ἐκδώσεται ἄλλοις γεωργοῖς» (Ματθ. 21,41)
Σήμερα, ἀγαπητοί μου, διαβάστηκε ἡ παραβολὴ τοῦ ἀμπελῶνος καὶ τῶν κακῶν γεωργῶν ποὺ δὲν ἀπέδωσαν τοὺς καρποὺς στὸν ἰδιοκτήτη. Εἶνε ἕνας ἔλεγχος τῶν Ἑβραίων πού, παρὰ τὴν καλλιέργεια ποὺ δέχτηκαν, ἔδειξαν ἀχαριστία, ἀκαρπία καὶ τέλος φόνευσαν τὸ Χριστό.
Τώρα ὅμως τὸ ἀμπέλι τοῦ Χριστοῦ εἶνε ἡ Ἐκκλησία, καὶ κλήματα σ᾽ αὐτὸ εἴμαστε ἐμεῖς. Περιμένει λοιπὸν κι ἀπὸ μᾶς καρποὺς ὁ Κύριος. Τί καρποὺς περιμένει; Θὰ σᾶς παρουσιάσω ἕνα κατάλογο, ἕνα πίνακα ἀρετῶν, ποὺ κάθε Χριστιανὸς πρέπει νὰ ἐπιδείξῃ.

Ο άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής ως Πρόδρομος στην Θεία Λειτουργία (Μητροπολίτου Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως Ἰερεμία)

   
        IEΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
   ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ-ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΣ
Δημητσάνα - Μεγαλόπολη, Κυριακή 30 Αὐγούστου 2015
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΗΡΥΓΜΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
1. Xθές, ἀδελφοί μου χριστιανοί, 29η τοῦ μηνός Αὐγούστου, ἁγία μας Ἐκκλησία ἑόρτασε τήν ἀποτομή τῆς τιμίας κεφαλῆς τοῦ ἁγίου Προδρόμου καί Βαπτιστοῦ Ἰωάννου. Ἀλλά «σύρεται» καί σήμερα, τήν Κυριακή, ἡ ἑορτή του, γι᾽ αὐτό καί μετά τήν εἴσοδο τοῦ Ἱεροῦ Εὐαγγελίου, μετά τό ἀναστάσιμο τροπάριο ψάλαμε τό Ἀπολυτίκιο τοῦ τιμίου Προδρόμου. Δηλαδή, ὅσοι χθές στήν μνήμη του δέν μπόρεσαν νά ἐκκλησιαστοῦν, νά ἀκούσουν σήμερα τό Ἀπολυτίκιό του καί νά τόν τιμήσουν.

28 Αυγ 2015

Η οικουμενιστική Κοινότητα Taizé εμπράκτως καθιστά την αλήθεια δευτερεύουσα

Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΑΙΖΕ ΕΜΠΡΑΚΤΩΣ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ
«Στο Taizé  θα θέλαμε να συνδράμουμε να γίνει πιο αντιληπτή η κοινωνία που, εν Χριστώ, υπάρχει ήδη μεταξύ όλων των βαπτισμένων» - ο Παπικός  ‘’αδελφός΄΄ Αλοΐς.
Η Ορθόδοξη συμμετοχή για τα 75χρονα της οικουμενιστικής «Κοινότητας Taizé», συνέβαλε στις οικουμενιστικές προσπάθειες της Παπικής οικουμενιστικής αυτής κοινότητας.

Τα οράματα και οι πλάνες των «φωτισμένων» (π. Λεωνίδα Στ. Αμοργιανού)

ΤΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΕΣ ΤΩΝ «ΦΩΤΙΣΜΕΝΩΝ
π. Λεωνίδας Στ. Ἀμοργιανός                                 Ἀθήνα 17 Ἰουνίου 2015
Ἐφημέριος ἱ.ναοῦ ἁγ. Μαρίνης              
Ἀνθουπόλεως Περιστερίου                         
«Φοιτοῦν σέ «Σχολεῖα θεοτικά»[1]
ἤ σέ κέντρα ψηλαφητῆς πλάνης[2];
Ἔχω ἀνά χεῖρας τήν ἀνακοίνωση τῆς 16ης /3 /2011, τοῦ Οἰκουμενικοῦ μας Πατριαρχείου καί τήν ἐγκύκλιο τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος μέ τήν ὑπ᾿ ἀριθμ. 2361 ἀπό 23/6/1983, οἱ ὁποῖες ἀποδοκιμάζουν τήν «αὐτοανακήρυξιν δῆθεν χαρισματικῶν» καί τίς διδασκαλίες «περί δῆθεν ἀπ᾿ εὐθεῖας διαλόγων» αὐτῶν μέ τά ἱερά Πρόσωπα τῆς Πίστεώς μας, ὅπως τῆς Παναγίας, τοῦ Θεοῦ, τῶν ἁγίων κλπ.

Ἅγιος Παΐσιος γιὰ τίς προσυνοδικὲς διασκέψεις τῆς Πανορθοδόξου Συνόδου: «Καταλαβαίνετε τί πάει νὰ γίνη; Θὰ φύγη ἡ παράδοση καὶ θὰ μείνει ἡ παράβαση! Καταλαβαίνετε πόσο σοβαρὸ εἶναι αὐτό;»



  Τὴν ἴδια ἐποχὴ ἔγιναν προσυνοδικὲς διασκέψεις μὲ σκοπὸ τὴν προετοιμασία μιᾶς νέας Πανορθοδόξου Συνόδου, καὶ ἀνάμεσα στὰ θέματα ὑπῆρχαν πολλὲς προτάσεις ἀντίθετες μὲ τὴν Ὀρθόδοξη παράδοση. Ὅταν ὁ Γέροντας τὰ πληροφορήθηκε αὐτά, ἀνησύχησε πολὺ καὶ μιλοῦσε μὲ πόνο ψυχῆς. «Καταλαβαίνετε τί πάει νὰ γίνη; ἔλεγε. Θὰ φύγη ἡ παράδοση καὶ θὰ μείνει ἡ παράβαση! Καταλαβαίνετε πόσο σοβαρὸ εἶναι αὐτό; Εἶναι σὰν νὰ βγάζουμε ἀπὸ τὸ σπίτι ἕνα τοῦβλο. Ἐκείνη τὴν στιγμὴ φαίνεται ὅτι δὲν παθαίνει τίποτε τὸ σπίτι, ἀλλὰ σιγὰ-σιγὰ μπαίνουν νερά, βγαίνει καὶ ἄλλο τοῦβλο, καὶ ἄλλο, καὶ στὸ τέλος τὸ σπίτι γίνεται ἐρείπιο». 

Μνήμη του Οσίου Μωυσή του Αιθίοπα (28 Αυγούστου)



Η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Διομήδους και Λαυρεντίου και της προφήτιδος Άννης, θυγατέρας του Φανουήλ, που επιβραβεύτηκε για την πίστη και την αφοσίωσή της στη λατρεία του αληθινού Θεού και αξιώθηκε να δει τον Χριστό, όταν Αυτός μεταφέρθηκε από τη Θεοτόκο στο ναό, γεγονός που γιορτάζουμε κατά την ημέρα της Υπαπαντής. Τιμούμε ακόμη σήμερα τη μνήμη του οσίου Μωυσή του Αιθίοπα.
Ο όσιος Μωυσής έζησε στην Αίγυπτο, όπου υπηρετούσε ως δούλος στο σπίτι ενός πλουσίου. Το μαύρο χρώμα του, αλλά και η ισχυρή σωματική του διάπλαση, τον έκαναν να ξεχωρίζει, ενώ και η συμπεριφορά του ήταν απότομη και επιθετική, γεγονός που ανάγκασε τον αφέντη του να τον εκδιώξει. Για αρκετά χρόνια έζησε ως ληστής, μέχρι τη στιγμή που συγκινημένος από την καλοσύνη ενός Χριστιανού, ήρθε σε κατάνυξη, και αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο της μετάνοιας και της γνώσης του θελήματος του αληθινού Θεού.
 Αποσύρθηκε σε Σκήτη, όπου έγινε παράδειγμα αγωνιστή και υπάκουου μοναχού. Τόσο μεγάλη ήταν η πνευματική προκοπή, του ώστε αξιώθηκε να λάβει και το ιερατικό σχήμα, ενώ αμέτρητοι ήσαν οι άνθρωποι που έρχονταν στην έρημο για να ωφεληθούν από την πνευματική του καθοδήγηση.

Ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας για το γκρέμισμα του Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Δρυμάδων Χειμάρρας

 Αριθ. Πρωτ. 61
                        Εν Δελβινακίῳ τῇ 27η Αυγούστου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ
έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις :
«Τελικά ο αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, αποδεικνύεται και ιερόσυλος και θρασύτατος. Διότι, χθες, 26 Αυγούστου, λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, με τις δικές του "ευλογίες" η πολεοδομική αστυνομία ολοκλήρωσε τον στόχο του δημάρχου Χειμάρρας, γκρεμίζοντας τον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, στο χωριό Δρυμάδες της Χειμάρρας. Όπως είχαμε τονίσει σε πρόσφατες δηλώσεις μας, την εκκλησία αυτή την είχε κατεδαφίσει το βάρβαρο και απάνθρωπο καθεστώς του κομμουνιστή δικτάτορα Ενβέρ Χότζα. Όμως, οι Βορειοηπειρώτες κάτοικοι των Δρυμάδων, την ξανάκτισαν το 1992, δηλαδή μετά την παταγώδη πτώση του απαισίας μνήμης εκείνου καθεστώτος.

27 Αυγ 2015

10 ερωτήσεις και 10 απαντήσεις για τους Τσάμηδες και την Τσαμουριά

10 ερωτήσεις και 10 απαντήσεις για τους Τσάμηδες και την Τσαμουριά
Ένα ζήτημα το οποίο δημιουργεί αρνητικό κλίμα στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις και προκαλεί την ανησυχία πολλών Ελλήνων, ιδίως στις περιοχές που συνορεύουν με την Αλβανία, δηλαδή στους Νομούς της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. 

Χειμάρρα: Άγαλμα Παπικού ιεραπόστολου στη θέση της κατεδαφισμένης εκκλησίας!

Αδριάντα του καθολικού επισκόπου και ιεραποστόλου Νίλο Καταλάνο -έζησε τον 7ο αιώνα- που προσπάθησε αποτυχημένα να στρέψει τους ελληνορθόδοξους κατοίκους της Χειμάρρας στον καθολικισμό ή την ουνία, θέλει να στήσει η κυβέρνηση Ράμα στο χώρο της κατεδαφισμένης εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Δρυμμάδες.

Μεταμοσχεύσεις: Δικαίωμά μας, Υποχρέωσή μας ή Άρνησή τους;

Μεταμοσχεύσεις:
Δικαίωμά μας, Υποχρέωσή μας ή  Άρνησή τους;
Oι μεταμοσχεύσεις αποτελούν άλλο ένα σύγχρονο θέμα, που ως και σήμερα μπερδεύει, δυσκολεύει και διχάζει πολλούς. Ωστόσο δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο πολύπλοκο, όσο παρουσιάζεται, αν δούμε ποια είναι η βάση του, όπως και άλλα θέματα αυτού του είδους. 

Αὐγουστῖνος Καντιώτης. Τά τρία ἄστρα ἑνός μεγάλου (Του μακαριστού Στέργιου Σάκκου)



Τά τρία ἄστρα ἑνός μεγάλου
Πολλοί τόν θαύμασαν καί τόν ἀγάπησαν μέ ἀφοσίωση. Ἄλλοι τόν μίσησαν καί τόν πολέμησαν μέ μανία. Ὅλοι τόν παραδέχτηκαν!
Ὁ ὑπεραιωνόβιος (104 ἐτῶν) ἐπίσκοπος π. Αὐγουστῖνος Καντιώτης ἐκοιμήθη ἐν εἰρήνῃ τό Σάββατο -ἡμέρα τῶν κεκοιμημένων- 28 Αὐ­γούστου 2010 -ἡμέρα τῆς κοιμήσεως τοῦ ὁμω­νύμου του ἁγίου Αὐγουστίνου ἐπισκόπου Ἱπ­πῶνος (†28-8-430)- τήν ὥρα πού στό ἁ­γιώνυμο ῎Ορος τέλειωνε ἡ ἀγρυ­πνία γιά τήν μνήμη τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, κατά τό πάτριο (παλαιό) ἡμερολόγιο. Ἡ προσωπικότητά του σφρά­γι­σε τόν 20ό αἰώνα. Ἐπη­­ρέα­σε ὄχι μό­νο τά ἐκκλησιαστικά πράγματα τῆς πατρίδος μας, ὄχι μόνο τήν ἱστορία καί τήν κοινωνική κατάσταση τῶν πό­λε­ων καί περιο­χῶν στίς ὁποῖες ἔδρασε (Μεσολόγγι, Ἰωάν­νι­να, Ἔδεσσα, Γιαννιτσά, Θεσ­σα­λονίκη, Κιλκίς, Βέροια, Νάουσα, Φλώρινα, Κοζάνη, Γρεβενά, Κύμη, Ἀθήνα) καί μάλιστα τῆς Φλώρινας, ὅπου ὡς ἐ­πίσκοπος ἔμεινε 44 χρόνια -33 ἐν ἐνερ­γείᾳ καί 11 ἐν σιωπῇ καί προσευχῇ. Ἐ­πη­ρέασε καί τήν γενικότερη ζωή πολ­λῶν χριστια­νῶν, στήν χώρα μας καί στό ἐξωτερικό.

Μνήμη του Οσίου Ποιμένος (27 Αυγούστου)



Η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του οσίου Ποιμένος, ενός των μεγάλων ασκητών της αιγυπτιακής ερήμου, που υπήρξε παράδειγμα ταπείνωσης και αναδείχθηκε σε καθοδηγητή αναρίθμητων μοναχών και λαϊκών Χριστιανών. Επίσης, τιμούμε τη μνήμη του αγίου Λιβερίου πάπα Ρώμης, που πήρε μέρος στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, στη Νίκαια το 325 μ. Χ. και εξαιτίας των διώξεων που υπέστη από τους αρειανόφιλους αυτοκράτορες, πήρε επάξια τον τίτλο του Ομολογητή της Ορθοδόξου Πίστεως.
Σήμερα, επίσης, τιμάται η μνήμη του αγίου νεοφανούς μεγαλομάρτυρος Φανουρίου, που είναι ιδιαίτερα λαοφιλής και πολλοί καταφεύγουν σε επίκληση της βοήθειάς του, ιδίως για την ανεύρεση αντικειμένων που έχουν απολεσθεί. Η συσχέτιση του Αγίου με τη φανέρωση πραγμάτων ή προσώπων, δεν θεμελιώνεται σε ανάλογα περιστατικά από το βίο του αλλά σχετίζεται με τον τρόπο εμφάνισης του ιδίου.

Συμβολή στήν Ὀρθόδοξη προσέγγιση τῆς Παπικῆς οἰκουμενιστικῆς κοινότητας Ταιζέ

Συμβολή στήν Ὀρθόδοξη προσέγγιση τῆς Παπικῆς οἰκουμενιστικῆς κοινότητας Ταιζέ
  Προφανῶς κάποιοι Ὀρθόδοξοι, θέτουν τήν δική τους γνώμη νά φανεῖ ὑπεράνω τῆς ἐντολῆς τοῦ Θεοῦ καί τοῦ λόγου τοῦ ἁγίου Ἀποστόλου Παύλου. Θεός ὅμως «ὑπερηφάνοις ἀντιτάσσεται» .[1] Προφανῶς, καθώς ὁμοπιστοῦν μετά τῶν Λατίνων, διά τοῦ μηρυκασμοῦ τῆς Ἀζυμητικῆς πίστεως τῆς συνόδου τῆς Φλωρεντίας, μᾶς προβάλουν τούς ΑΒΑΠΤΙΣΤΟΥΣ καί ἑπομένως ΑΚΑΘΑΡΤΟΥΣ λατίνους, σάν ὁμόπιστους ἀδελφούς ,καί κατά πονηρά ἀκολουθία, ὡς τάχα μή αἱρετικούς.

26 Αυγ 2015

Κατεδάφισαν το ναό του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες της Χειμάρρας.

Οι Δρυμαδιώτες πολέμησαν για την εκκλησία τους (βίντεο)
Όταν λίγο μετά τις 4 το πρωί τα σκαπτικά μηχανήματα έγιναν αντιληπτά από τους Δρυμαδιώτες, αρκετοί μαζεύτηκαν στον χώρο της εκκλησίας για να εμποδίσουν την κατεδάφιση.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης - Η σημασία του για την Ορθόδοξη Πίστη και ζωή


Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης - Η σημασία του για την Ορθόδοξη Πίστη και ζωή


Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης
ΟΣΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ (1924-1994)
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΖΩΗ
1. Ἀσκητικὴ Ἀνατολὴ καὶ ὑλιστικὴ Δύση.
Ὁ εἰκοστὸς αἰώνας σημάδεψε ἀποφασιστικὰ τὴν ζωὴ ὁλόκληρης τῆς ἀνθρωπότητας, ἀναπόφευκτα δὲ καὶ τὴν ζωὴ τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, τῆς μόνης ἀληθινῆς Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ. Ἡ ἀνθρωποκεντρικὴ διαστροφὴ τῆς εὐαγγελικῆς ἀλήθειας ἀπὸ τοὺς Φράγκους θεολόγους τοῦ Παπισμοῦ μετὰ τὸ σχίσμα (1054) καὶ ὁ ἀπὸ ὀρθὴ ἀντίδραση, ἀλλὰ σὲ λάθος κατεύθυνση, προκύψας καὶ πορευθεὶς ἀνθρωποκεντρικὸς Προτεσταντισμὸς συνετέλεσαν στὴν δυσφήμηση καὶ ἀπαξίωση τοῦ Χριστιανισμοῦ, μὲ συνέπεια νὰ κυριαρχήσει στὴν Εὐρώπη καὶ στὴν ἐπέκτασή της πέραν τοῦ Ἀτλαντικοῦ ὁ ἄθεος καὶ ἐκκλησιομάχος Οὐμανισμὸς τῆς ἀναγεννήσεως καὶ τοῦ Εὐρωπαϊκοῦ Διαφωτισμοῦ ἢ καλύτερα Διασκοτισμοῦ τοῦ 18ου αἰῶνος καὶ τῆς Γαλλικῆς Ἐπαναστάσεως.

Παράρτημα της λεγόμενης «Εκκλησίας» της Σαηεντολογίας που εδρεύει στη Μόσχα, φέρεται να κατασκόπευε τους υποψήφιους οπαδούς της

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ» ΤΗΣ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΕΔΡΕΥΕΙ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΗΣ
Mario Anzuoni/ Reuters  --Μετάφραση-Επιμέλεια Ελένη Ζήνωνος
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι, μια πρόσφατη επιδρομή στο αρχηγείο της «Εκκλησίας» της Σαηεντολογίας στη Μόσχα, έφερε στο φως εξοπλισμό παρακολούθησης στους χώρους συνεντεύξεων των μελών της οργάνωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, υπάρχει ο ισχυρισμός ότι οι μαγνητοσκοπήσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εκβιασμό των οπαδών της «εκκλησίας».

Ο νέος «Μωυσής» και η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση



Ο νέος «Μωυσής» και η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση
Ο ευαγγελιστής Ματθαίος απαριθμώντας τους προγόνους του Χριστού τους χωρίζει σε τρία τμήματα, από δεκατέσσερις γενεές το καθένα. Θέλει να δείξει πως οι Ιουδαίοι σε κάθε  γενεαλογικό τμήμα είχαν διαφορετικό πολίτευμα. Κριτές, Βασιλείς, Αρχιερείς.
Σχολιάζει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: Θέλει «να δείξει (ο Ματθαίος), ότι ούτε και με τη μεταβολή των  πολιτειακών συστημάτων έγιναν καλύτεροι οι Ιουδαίοι. Αλλά και αριστοκρατούμενοι και βασιλευόμενοι και ολιγαρχούμενοι, παρέμεναν στα ίδια κακά. Και δεν είχαν καμία προκοπή στο θέμα της αρετής, έστω και αν κυβερνιόνταν και από δημαγωγούς και από ιερείς και από βασιλείς». Άλλαζαν πολιτεύματα, μα προκοπή δεν είχαν.

Μνήμη των ομοζύγων Αγίων Αδριανού και Ναταλίας (26 Αυγούστου)



Η αγία μας Εκκλησία τιμά τους ομοζύγους Αγίους  Αδριανό και Ναταλία, που κατάγονταν από τη Νικομήδεια και έζησαν περί τα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ.
Ο συγκινητικός βίος των δύο αυτών Αγίων αποτελεί, ζωντανή απόδειξη ότι ο γάμος και η συζυγία δεν πρέπει να θεωρούνται εμπόδια προς τη σωτηρία και την αγιότητα. Αντίθετα, είναι ένα σωτήριο αγώνισμα εν Χριστώ και εντός της Εκκλησίας.
Κυρίως όμως, το ζεύγος Ανδριανός και Ναταλία αποτελεί παράδειγμα για το πώς οι σύζυγοι, οφείλουν να συμβάλουν στην κατά Θεό επιτυχία της συζυγίας, δηλαδή στη θέωση όλων των μελών της οικογένειας.
Ο άγιος Αδριανός υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της σύλληψης και των βασανιστηρίων, στα οποία είχαν υποβληθεί από τους διώκτες τους, 23 Χριστιανοί. Η πίστη και η αυταπάρνηση που επέδειξαν οι υποψήφιοι μάρτυρες κατένυξαν την ψυχή του, σε σημείο που και ο ίδιος να προσέλθει στους δημίους και να δηλώσει, με θάρρος, ότι είναι Χριστιανός και επιθυμεί να μαρτυρήσει και ο ίδιος για την αγάπη του Χριστού.

25 Αυγ 2015

Το ηφαίστειο Αγία Ελένη [Η.Π.Α.]

Εικόνα 1: Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΤΟ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 1980
Το ηφαίστειο Αγία Ελένη [Η.Π.Α.]
ΓΕΝΙΚΑ: Το ηφαίστειο της Αγίας Ελένης είναι ένα ενεργό στρωματοηφαίστειο της Ουάσινγκτον, που απέχει 154 χιλιόμετρα από το Σήατλ. Το ηφαίστειο βρίσκεται στην οροσειρά Κασκέιντ, μέρος του λεγόμενου “Δακτυλιδιού της Φωτίας” του Ειρηνικού. Ο μεγάλος εκρηκτικός κώνος του ηφαιστείου, αποτελείται από στρώματα στερεοποιημένης λάβας, στάχτης ελαφρόπετρας και άλλων ηφαιστειακών αναβλημάτων. Πριν την έκρηξη του 1980, το όρος της Αγίας Ελένης ήταν η Πέμπτη ψηλότερη κορυφή στην πολιτεία Ουάσινγκτον, ενώ ηφαιστειακός κώνος είχε διάμετρο 6,5 χιλιόμετρα.

Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την 75η επέτειο από την ίδρυση της Παπικής οικουμενιστικής κοινότητας Ταιζέ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε μήνυμά του  για την 75η επέτειο από την ίδρυση της Παπικής οικουμενιστικής κοινότητας Ταιζέ τονίζει την προσκόλλησή του με αμετάκλητη δέσμευση στο ζήτημα της ενότητας των χριστιανών.

Σώμα, Νους και Ψυχή (Γ΄μέρος)

ΣΩΜΑ, ΝΟΥΣ ΚΑΙ ΨΥΧΗ
του κ. Ιωάννου Μηλιώνη
(γ’ μέρος)
Σώμα, Νους και ψυχή
Διάλογος
τεύχος 80, Απρίλιος-Ιούνιος 2015
Το Κέντρο «Body Mind & Soul»1, με το οποίο ασχοληθήκαμε στα δύο προηγούμενα τεύχη είναι ένας φορέας με πολλές εναλλακτικές κ.ά. δραστηριότητες. Ολοκληρώνουμε σήμερα την παρουσίαση και τον σχολιασμό αυτών των δραστηριοτήτων.

Ερμηνεία Παλαιάς Διαθήκης –Προφήτης Ησαΐας (25ον) – (Μητροπολίτου Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως Ἰερεμία)

          IEΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
Δημητσάνα, Δευτέρα 24 Αὐγούστου 2015
ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΧΕΙΕΣ

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com