30 Ιουν 2020

Γιατί ο Θεός ανέδειξε τους αγίους Νεομάρτυρες στους χρόνους της Τουρκοκρατίας;

THE NEW MARTYRS
ΓΙΑΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΧΡΟΝΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ.
Αρχ. Γεωργίου Καψάνη, Προηγουμένου Ι. Μ. Γρηγορίου Αγίου Όρους.
Για πέντε λόγους κατά τον φιλομάρτυρα άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη ευδόκησε ο Θεός να αναδείξει τους αγίους Νεομάρτυρες στους τωρινούς καιρούς. Από τους λόγους αυτούς φαίνεται η μεγάλη σημασία της ομολογίας των Νεομαρτύρων.

Μαρτυρία του Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου για τον Γέροντα Παΐσιο


Μαρτυρία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού κ.κ. Αθανασίου για τον † Γέροντα Παΐσιο τον Αγιορείτη (1924-1994)
Κατ’ αρχάς επειδή ποτέ δε διανοήθηκα ότι θα έρθει κάποια ώρα που θα διηγηθώ τη ζωή του πατρός Παϊσίου -και ο ίδιος ποτέ δε διηγόταν τη ζωή του συνεχόμενη- γι’ αυτό μπορεί να υπάρχουν μερικά κενά στις ημερομηνίες και στην ιστορία των πραγμάτων. Εγώ απλώς, από ευγνωμοσύνη για τον Γέροντα, δέχτηκα να έρθω εδώ κ. Νικολαΐδη, στον τηλεοπτικό σταθμό, για να δώσω μια δική μου μαρτυρία για την όσια ζωή του, την παρουσία του στην Ορθοδοξία, στην Εκκλησία μας, για όσα πράγματα είδα από την παραμονή μου στο Άγιον Όρος και όσα άλλοι αξιόπιστοι άνθρωποι μού διηγήθηκαν. Αυτά θα προσπαθήσω να πω αισθανόμενος, βέβαια, ότι το να διηγείται κανείς τη ζωή αγίων ανθρώπων είναι ένα πολύ δύσκολο έργο. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο. γιατί ο Γέροντας ήταν άγιος άνθρωπος πραγματικά, και εμείς δεν ήμαστε τίποτα και ελάχιστα πράγματα καταλάβαμε. Ας ευχηθούμε τουλάχιστον να βοηθήση ο Θεός, να μεταφέρουμε τα γεγονότα όπως τα είδαμε και οι άνθρωποι οι οποίοι τα ακούν, να τα αξιολογήσουν με τη δική τους διάθεση.

Το πλέγμα των υποχωρήσεων. [ή «πώς επιχειρήθηκε να εδραιωθεί ο εθνομηδενισμός στην Ελλάδα»]

Το πλέγμα των υποχωρήσεων. [ή «πώς επιχειρήθηκε να εδραιωθεί ο εθνομηδενισμός στην Ελλάδα»]
Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Πριν από ένα χρόνο κυκλοφόρησε ένα βίντεο του νυν βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη όπου από πανεπιστημιακή έδρα κατέκρινε την άποψή ότι οι Σκοπιανοί είναι «τεχνητό έθνος» και με σκωπτικό ύφος έλεγε ότι «εμείς είμαστε φυσικό, οργκάνικ (βιολογικό)». Σταμάτησε τον γέλωτα για να πει με σοβαρό ύφος ότι «εμείς όλοι στα πανεπιστήμια λέμε ότι όλα τα έθνη είναι τεχνητά, είτε 70, είτε 200 ετών».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζητά «παγκόσμια διακυβέρνηση» με «πυγμή»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζητά «παγκόσμια διακυβέρνηση» με «πυγμή»
Της Lianne Lawrence
 «Πρέπει οπωσδήποτε να συγκεντρωθούμε για να ξανασκεφτούμε και να επανακαλύψουμε τον κόσμο που μοιραζόμαστε», λέει ο Antonio Guterres.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, 26 Ιουνίου 2020 – Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτiέρες ζήτησε ένα «πολυμερές» επίπεδο διακυβέρνησης με «πυγμή» ώστε να «λειτουργεί ως μέσο παγκόσμιας διακυβέρνησης όπου χρειάζεται».

29 Ιουν 2020

Οι άγιοι Απόστολοι και η ουρανόδρομη πορεία τους (Σύντομη αναφορά στη ζωή και το έργο τους).

Ποιοι ήταν οι Άγιοι Απόστολοι | InEvros.gr
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΚΑΙ Η ΟΥΡΑΝΟΔΡΟΜΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ

(Σύντομη αναφορά στη ζωή και το έργο τους).
Αρχ. Παύλου Δημητρακοπούλου, Θεολόγου -Συγγραφέως, Πρ. Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού Πειραιώς
 Εν Πειραιεί τη 29η Ιουνίου 2020
Η ιεραποστολική δράση των αποστόλων σύμφωνα με τις ματρυρίες των Πράξεων.
Οι άγιοι απόστολοι μετά τον Κύριο υπήρξαν οι θεμελιωτές της Ιεραποστολής, τα πρόσωπα εκείνα, τα οποία έδωσαν την πρώτη μεγάλη ώθηση στην εξάπλωση της χριστιανικής πίστης. 

Καμία υπακοή στους διαστρεβλωτές!


www.pentapostagma.gr/sites/default/files/styles...

Καμία υπακοή στους διαστρεβλωτές!
      Άκρως ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση που εξέδωσε προ ολίγων ημερών το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε σχέση με τον τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας και όπου, αφού προηγούνται πάλι μερικά κιλά στάχτης στα μάτια (όπως και στην προ 3-4 εβδομάδων επιστολή προς τις τοπικές Εκκλησίες) με βαρύγδουπες δήθεν διαβεβαιώσεις για το πόσο σοβαρά και αδιαπραγμάτευτα αντιμετωπίζεται το ζήτημα, στην τρίτη και τελευταία παράγραφο φτάνουμε και στην ουσία: εκεί πλέον δικαιώνονται εμμέσως πλην σαφώς οι…παρεκκλίσεις (για να το θέσω κομψά) που είδαμε στους ορθόδοξους ναούς της Δυτικής Ευρώπης και της Αμερικής (με τις μάσκες των ιερέων, τα κουταλάκια μιας χρήσεως ή και την πλήρη απαγόρευση προσέλευσης των πιστών στο Μυστήριο), με άλλοθι τα «ανακύψαντα εκ των τοπικών νόμων της Πολιτείας προβλήματα».

Ο εξευμενισμός της Τουρκίας και τα σχολικά βιβλία

Αφελή ερωτήματα για το ανθελληνικό μένος του Ερντογάν – Αιρετικές ...
Ο ΕΞΕΥΜΕΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ
Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων
Διάβασα το προσφάτως εκδοθέν βιβλίο των δημοσιογράφων Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη με τίτλο: «Από Τα Ίμια στη Μαδρίτη: Η Συμφωνία που γκρίζαρε το Αιγαίο» (εκδόσεις Πεδίο). Οι δύο συγγραφείς αποδεικνύουν, με τη χρήση αμερικανικών και άλλων εγγράφων, ότι η οκταετής περίοδος της κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη διαπνεόταν από την αφελή και αναποτελεσματική αντίληψη του εξευμενισμού της Τουρκίας. Μία αντίληψη που οδήγησε σε συνεχείς εθνικές υποχωρήσεις και τελικά αποθράσυνε περισσότερο τη γείτονα χώρα.

Νάουσα: Κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Διευθυντές Γυμνασίων για τους Φακέλους Μαθήματος Θρησκευτικών του Κ. Γαβρόγλου

Kλήθηκαν στην αστυνομία οι διευθυντές τριών Γυμνασίων της Νάουσας να καταθέσουν αν μετά την απόφαση του ΣΤΕ διδάσκονταν στο σχολείο τους ο φάκελος θρησκευτικών “Γαβρόγλου”!

Σύληση της συνείδησης μας


Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΑΡΔΙΑ  GIF
Σύληση της συνείδησης μας
Η πολιτισμική κρίση της Ελλάδας καθίσταται βαθιά και χρόνια καθότι συνυφαίνεται με την ίδρυση του Ελλαδικού Κράτους με την δολοφονία του Καποδίστρια και την διαρκή προσπάθεια η Ελλάς να καταστεί όμηρος και υποχείριο των Ξένων δυνάμεων με πολλές στρεβλώσεις και αβελτηρίες, πλην όμως δεν θα επιδοθώ σε μία τέτοια ιστορική ανάλυση διότι έχουν διαμεσολαβήσει σωρεία γεγονότων.
Επιλέγω αυτή την ρήτρα εισαγωγής προκειμένου να εξιχνιάσω, εν σχέσει βεβαίως προς τα εκκλησιαστικά δρώμενα, διαρκούσης της υγειονομικής κρίσεως, διότι οι εξελίξεις καθίστανται καταιγιστικές, παρά την καθολική υποτίμηση της ζώσης Ορθοδόξου παραδόσεως, προεχόντως υπό της σημερινής Διοικούσης Εκκλησίας, η οποία δεν αφουγκράστηκε τον πνεύμα του λαού, τουναντίον δε, το υποτίμησε, δίδοντας εξ αντανακλάσεως, λαβή προς άλλες δυνάμεις της πολιτείας και μη (..), να περιθωριοποιήσουν την Εκκλησία, υποβιβάζοντας την, ως έναν απονεκρωμένα εσχατολογικό θεσμό, μη αρρήκτως συνδεδεμένο με τον πυρήνα του έθνους, της Ελλαδικής μας ιστορίας και εν γένει της εθνικής μας ιδιοπροσωπίας.
Η πολιτεία, επέδειξε υπερεκχειλίζουσα καταφρόνηση προς την Ορθοδοξία με πλείστες όσες και συνάμα ποικιλότροπες επιθέσεις προς την πεμπτουσία της πίστεώς μας, καταλαμβάνοντας και το άχραντο μυστήριο της Θείας Μεταλήψεως, επιβουλευόμενη την αφωνία και την εν γένει συκοφαντική σιωπή της Διοικούσης Εκκλησίας.
Η ύπαρξη των δύο μέτρων και των δύο σταθμών, είναι πλέον κοινή πεποίθηση και καθολική συνείδηση όλων των πολιτών, εκ μέρους της κυβερνήσεως προφανώς, διότι εξυπηρετούνται αλλότρια και ακατάληπτα προς ημάς τους απλούς πολίτες, παρασκηνιακά πολιτικά συμφέροντα με γεωπολιτικές προεκτάσεις.

28 Ιουν 2020

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Η πρώτη Ελληνίδα υποναύαρχος


Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Η πρώτη Ελληνίδα υποναύαρχος
            Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα είναι η πρώτη Ελληνίδα Υποναύαρχος. Ο βαθμός της απονεμήθηκε μετά θάνατον. Οι Ρώσοι της απένειμαν τον τίτλο της «Ναυάρχου». Είναι η μοναδική φορά στην ιστορία τους, που απονεμήθηκε σε γυναίκα αυτός ο βαθμός.
Η ζωή της Λασκαρίνας ήταν τραγική από την ώρα που γεννήθηκε σε κελί της Τουρκιάς έως την ώρα που την σκότωσαν Έλληνες. Ανάμεσα τους έζησε  διαστήματα πατριωτικής έξαρσης, ηρωικών αγώνων, εντάσεων, φιλονικιών, αντιπαραθέσεων, γάμων, χηρειών, τεκνογονιών. Ελάχιστος ήταν ο καιρός που έζησε σε οικογενειακή ατμόσφαιρα γαλήνης. Ήταν μια χαρισματική ηρωίδα μητέρα και Ελληνίδα, που η ζωή της σκλήρυνε την ψυχή για να μπορέσει να επιβιώσει και να προσφέρει τα πάντα στην ελευθερία της Πατρίδας της.
            Η ίδια δεν άφησε απομνημονεύματα. Σκόρπιες είναι οι αναφορές γι’ αυτήν από τους ιστορικούς της Εποχής. Το 1993 οι εκδόσεις «Κάκτος» εξέδωσαν το ιστορικό μυθιστόρημα του πρίγκιπα Μιχαήλ (Michel de Grece) «Μπουμπουλίνα». Πρόκειται για μιαν εξαιρετική λογοτεχνική εργασία, δοσμένη με ακριβή ιστορική προσέγγιση στα γεγονότα. Για το εγχείρημά του  ο πρίγκιπας συνεργάσθηκε με έγκυρους ιστορικούς και εκλεκτούς ευπατρίδες. Από αυτήν του την εργασία αντλούμε στοιχεία, που αναδεικνύουν την προσωπικότητα της ηρωίδας.

Εκνευρισμός στο Κόσοβο μετά τις κατηγορίες κατά Θάτσι για εγκλήματα πολέμου

Οι UCKάδες συσπειρώνονται – Αντιδρούν στο Κόσοβο μετά το «κατηγορώ» εισαγγελέα της Χάγης κατά του προέδρου της χώρας Θάτσι για εγκλήματα πολέμου. «Αγανακτισμένος» δήλωσε ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα.
Από τη Θεανώ Καρούτα

Γκεμπελικές μεθοδεύσεις

Ποια ΜΜΕ χρηματοδοτήθηκαν για τις καμπάνιες «Μένουμε Σπίτι» και ...
Γκεμπελικές μεθοδεύσεις
Η Συνταγματική έννομη Τάξη έχει καταλυθεί, οι θεσμοί έχουν διαβρωθεί εκ βάθρων και τα Μ.Μ.Ε έχουν αυτοαναγορευθεί ως ισοδύναμη εξουσία με την νομοθετική και εκτελεστική, εξοστρακίζοντας ευθέως την Δικαστική εξουσία.

«Ποίοις πνευματικοίς άσμασιν επαινέσωμεν Πέτρον και Παύλον;»

Απόστολοι Πέτρος και Παύλος: Εορτάζουν 29 Ιουνίου | Dogma
«Ποίοις πνευματικοίς άσμασιν επαινέσωμεν Πέτρον και Παύλον;»
Αρχ. Παύλου Δημητρακοπούλου, Θεολόγου -Συγγραφέως-Πρ. Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού Πειραιώς
 Εν Πειραιεί τη 28η Ιουνίου 2020
Εορτάζει και πανηγυρίζει αγαπητοί μου αδελφοί, η αγία μας Εκκλησία σήμερα την μνήμη δύο μεγάλων και κορυφαίων αποστόλων, των αγίων ενδόξων πρωτοκορυφαίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου, τους οποίους ο υμνογράφος στο μεν απολυτίκιο της εορτής χαρακτηρίζει ως «πρωτοθρόνους των αποστόλων και διδασκάλους της οικούμενης», σε ένα δε από τα στιχηρά ιδιόμελα του εσπερινού εκφράζει την απορία του και δεν βρίσκει λόγια και εγκώμια αντάξια, για να τους εγκωμιάσει και να τους τιμήσει: «Ποίοις πνευματικοίς άσμασιν επαινέσωμεν Πέτρον και Παύλον;» Το χαρμόσυνο γεγονός της παρούσης εορτής  μας δίδει την αφορμή να στρέψουμε την προσοχή μας για μια ακόμη φορά χρεωστικώς προς τους μεγάλους αυτούς φωστήρας και να αναφερθούμε σ’ αυτούς, δανειζόμενοι την θεοφώτιστη γλώσσα του κορυφαίου Πατρός της Εκκλησίας μας, του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.  

ΗΠΑ: Σε επαρχία του Όρεγκον υποχρεωτικά θα φορούν μάσκες μόνο οι λευκοί

Μια κομητεία στο Όρεγκον απαλλάσσει τους μη λευκούς από μια νέα διαταγή που απαιτεί να φοριούνται σε δημόσιους χώρους οι μάσκες.
Ο λόγος; Για να αποφευχθεί το "φυλετικό προφίλ".

Ἡ νέα κανονικότητα!

Ἡ νέα κανονικότητα!
Κ. Γ. Παπαδημητρακόπουλος
Ὥς τώρα, καλοί μου φίλοι, ἐκεῖνο ποὺ ἀκούγαμε πολὺ καὶ μὲ ἔμφαση ἦταν ἡ λεγόμενη «νέα ἐποχή». Στὶς μέρες μας ἦρθε νὰ προστεθεῖ καὶ κάτι ἀκόμη. Ἡ λεγόμενη «νέα κανονικότητα»!

Παραχάραξη της ιστορίας από την επιτροπή της Γιάννας

Εγώ σας τα είχα πει ότι με την επιτροπή (καθ’ υποτροπήν) για το 1821 θα έχουμε παρατράγουδα. Δεν μπορούν τα παιδιά να κρατηθούν! Τους δίνεται η ευκαιρία να παραχαράξουν, να διαστρεβλώσουν, να βυσσοδομήσουν κατά της Ιστορίας και θα αφήσουν την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη τα τέκνα του Φαλμεράιερ;

Κάρτα ἀνέπαφη! Ε, τώρα ἡ Νέα Τάξη θέλει καί Θεία Κοινωνία ἀνέπαφη!


Γιά τήν πολιτεία οἱ Ἱεροί Ναοί μας εἶναι, χωρίς συζήτηση, τόπος μολυσμού. Ἀπό τήν εἴσοδο τοῦ Ναοῦ μέχρι τήν Ὡραία Πύλη, ὅλα εἶναι πηγή μετάδοσης λοιμώξεων. Δέν γίνεται διάκριση ἄν εἶναι πόμολα καί διακόπτες, ἤ εἰκόνες καί θεία Μετάληψη, τά πάντα εἶναι ἐπικίνδυνα. Μέ αὐτό τό πνεῦμα συντάχθηκε ἡ πρόσφατη Κοινή Ὑπουργική Ἀπόφαση (ΦΕΚ Β΄ 1816 – 12/05/2020). Πολλοί θά ἀντιτάξουν ὅτι οἱ διατάξεις τῆς ἐν λόγῳ ἀποφάσεως ἀφοροῦν κάθε εἶδος ὀργανωμένου λατρευτικοῦ τυπικοῦ, ἀνεξαρτήτως θρησκεύματος ἤ ὁμολογίας. Ὑπενθυμίζουμε ὅτι στήν προμετωπίδα κάθε ἀποφάσεως τῆς ἑλληνικῆς πολιτείας, τυπώνεται τό ἐθνόσημο μέ τόν Σταυρό πού παραπέμπει στόν ἀνώτατο νόμο καί πηγή ὅλων τῶν νόμων τῶν Ἑλλήνων, τό Σύνταγμα, τό ὁποῖο ἀναπτύσσεται «Εἰς τό ὄνομα τῆς ἁγίας καί ὁμοουσίου καί ἀδιαιρέτου Τριάδος».

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Κυριακή Γ΄ Ματθαίου

Τό Μήνυμα τῆς Κυριακῆς ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΥΡΙΑΚΗ Γ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ (28-6-2020)  

Η Νίκη Κεραμέως με αφορμή το πρώτο GlobalPride

Σε μια ανοικτή, ελεύθερη, ευνομούμενη Πολιτεία, όλοι απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα, χωρίς διακρίσεις.

27 Ιουν 2020

Τζάστιν Ουέλμπι: Να επανεξεταστεί η εικόνα του Ιησού ως λευκού

ΑΚΤΙΝΕΣ: Τζάστιν Ουέλμπι: Να επανεξεταστεί η εικόνα του Ιησού ως ...
Θετικός στο ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου με τον οποίο η δυτική εκκλησία απεικονίζει τον Χριστό, εμφανίστηκε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι και επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας.

Αλλοτρίωση και α-λογία στη διαχείριση του περιβάλλοντος

Paragreen Solutions Pvt. Ltd - Environment consultant
Σταμάτης Πορτελάνος, π. Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων- Πρόεδρος του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας και Παιδείας
Αλλοτρίωση και α-λογία στη διαχείριση του περιβάλλοντος
Τα αιολικά πάρκα προωθούνται ως μια λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που έχει προκληθεί από την ανθρώπινη παραφροσύνη και απληστία. Όμως και σ’ αυτή τη λύση δεν λείπει ο σύγχρονος κοινωνικός ιός των συμφερόντων, αλλά και των διαμαρτυριών προς αναζήτηση πάντα του πολιτικά και γνήσια εφικτού, δυσεύρετου στην παγκοσμιοποιημένη οικονομικοπολιτική  ατζέντα, όχι ανέφικτου από ήρωες της αλήθειας και της αυταπάρνησης. 

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος για την agape

Επίσκεψη του Πρέσβη του Ισραήλ στον Σεβ.  Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο
Τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο επισκέφθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Γιόσι Αμράνι. Στην συνάντηση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών, ο Διευθυντής της agape Hellas κ. Μανώλης Τουφεξής και ο Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Δρ Παντελής Καλαϊτζίδης.

«Μη ασπάζεσθε τας ιεράς εικόνας»!

Ἀντὶ τῆς κανονικότητος ὁδηγούμεθα εἰς τὴν Ἅλωσιν ὑπὸ τῶν Λατίνων! Πατριαρχεῖον Κων/λεως:
«ΜΗ ΑΣΠΑΖΕΣΘΕ ΤΑΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ»!
-Σεβ. Καναδᾶ: Μὴ ὁμιλεῖ κανεὶς «χωρὶς καθοδήγηση ἀπὸ τὴν Ἀρχὴ τῆς Ἐκκλησίας», τὸν Πατριάρχην!
-Σεβ. Σικάγου: «Τὰ ἱ. σκεύη νὰ ἀπολυμαίνωνται»!
-Οὐνίτης «Ἐπίσκοπος» Ὑάκινθος: «ἐνδεχόμενον μεταδόσεως νοσογόνων μικροβίων διὰ τῆς κοινωνίας ἐκ τοῦ Ποτηρίου»!
Γράφει ὁ κ. Παναγιώτης Κατραμάδος, θεολόγος

Νέα Θρησκεία «Ρητόρων πολυφθόγγων»

ΝΕΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ «ΡΗΤΟΡΩΝ ΠΟΛΥΦΘΟΓΓΩΝ»
Αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ Αθανάσιε,
Χαίρε εν Κυρίω

Νεότερη Ανακοίνωση του Φαναρίου για τον τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας

Logo
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με αφορμή ερωτήσεις σχετικά με το αν «ευλόγησε» ή όχι τη χρήση πολλαπλών ή μιας χρήσεως λαβίδων κατά τη μετάδοση της Θείας Μεταλήψεως στους πιστούς, επαναλαμβάνει ό,τι αναφέρεται και στο ανακοινωθέν της Αρχιγραμματείας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της 25ης τρ.μ. Ιουνίου:

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης - Τα δικά μας αγχολυτικά

Εκπομπή με τον π. Αρσένιο Βλιαγκόφτη που μεταδίδεται από τα κανάλια Atlas TV και Αχελώος TV (Κυριακή 28 Ιουνίου 2020)

Κυριακή Γ΄ Ματθαίου - «οὐδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν» «τίς δέ ἐξ ὑμῶν μεριμνῶν δύναται προσθεῖναι ἐπί τήν ἡλικίαν αὐτοῦ πῆχυν ἓνα;»


ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Ρωμ. ε΄ 1 - 10
ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ: Ματθαίου στ' 22 – 33
Δύο σημαντικά μηνύματα μας προσφέρει το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, αγαπητοί μου αδελφοί. Το πρώτο: η συνέπεια στη ζωή μας. Αν είσαι χριστιανός πρέπει στην πράξη, να ζεις ως χριστιανός.

Πῶς πῆγαν νά μᾶς κλέψουν τή συνθήκη τῶν Δωδεκανήσων καί ἡ ἐπιχείρηση ἐντοπισμοῦ της

Πῶς πῆγαν νά μᾶς κλέψουν τή συνθήκη τῶν Δωδεκανήσων καί ἡ ἐπιχείρηση ἐντοπισμοῦ της
Γράφει ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΡΑΚΗΣ, Αντγος ε.α.Τέως πρόεδρος ΕΑΑΣ
Από την ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ της ΕΑΑΣ
Tο περιστατικό είναι παλιό, αλλά το μήνυμά του είναι πάντα επίκαιρο. Είναι από εκείνες τις «ξεχασμένες» ιστορίες που σπάνια έρχονται στη δημοσιότητα και συνήθως τις περισσότερες τις «καταπίνει» ο χρόνος όχι διότι δεν έχουν ενδιαφέρον αλλά διότι οι πρωταγωνιστές τους δεν επιδίωξαν να τις εξαργυρώσουν με παράσημα και προβολή.

26 Ιουν 2020

Το ερώτημα της Αγίας Σοφίας ή γιατί ο Χριστιανικός Κόσμος δεν λέει τίποτα;

Το ερώτημα της Αγίας Σοφίας ή γιατί ο Χριστιανικός Κόσμος δεν λέει τίποτα;
Του Μητροπολίτη Μπίχατς και Πέτροβατς Σεργίου
Η είδηση ότι οι τουρκικές αρχές, με επικεφαλή τον Πρόεδρο Ερντογάν, σκέφτονται να μετατρέψουν τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη – γνωστή και ως Αγία Σοφία – σε τζαμί, αντηχεί σε όλο τον κόσμο. Λάβαμε αυτήν την απαίσια πρόθεση με δυσπιστία και όσοι την ανακάλυψαν, τραυμάτισαν ξανά την αιμορραγούμενη πληγή 567 ετών.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: Ικανοποίηση για την απόφαση του Οικ. Πατριαρχείου να επιτρέψει τη χρήση χωριστών λαβίδων για τη Θεία Κοινωνία

Η απόφαση δίνει στους κατά τόπους ιερείς την ελευθερία να προσφέρουν τη Θεία Κοινωνία με λαβίδες μιας χρήσης
Την ικανοποίησή της εκφράζει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία δίνει στους κατά τόπους ιερείς την ελευθερία να προσφέρουν τη Θεία Κοινωνία με λαβίδες μιας χρήσης, λόγω των έκτακτων αναγκών που έχει δημιουργία η πανδημία. Όπως εξηγεί το ανακοινωθέν της Συνόδου, οι λαβίδες μιας χρήσης θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά γι' αυτό τον σκοπό και θα ανήκουν στις ενορίες.

Η εκστρατεία OHE για τη δημιουργία ενός κόσμου δίχως φύλα

Όταν ιδρύθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, μετρώντας από τον ερχόμενο Οκτώβρη 75 χρόνια πίσω, χαιρετίστηκαν ως «η τελευταία και μεγαλύτερη ελπίδα για ειρήνη», τίτλος που αποδείχτηκε ούτε αληθινός στην πράξη ούτε εφικτός (αν και, όπως άκουσα μια φορά έναν Ισραηλινό των ειδικών δυνάμεων να το θέτει, «κανένας δεν παρακολουθεί καλύτερα»). Μια πρόσφατη ανάρτηση στο Twitter αποκαλύπτει πώς ο σκοπός του οργανισμού έχει επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει την ανέκαθεν απροσδιόριστη και αόριστη έννοια της «ισότητας.»

Υπουργείο Παιδείας- Άμεση υλοποίηση του Νόμου με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση

Νηπιαγωγοί στο εδώλιο γιατί μίλησαν στα παιδιά για τα ...
Άμεση υλοποίηση του Νόμου με την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, μετά τη δημοσίευση του νόμου 4692/2020 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, προχώρησε άμεσα στην έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων για τις αλλαγές σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Υπενθυμίζεται ότι τα εισερχόμενα, πιλοτικά Εργαστήρια Δεξιοτήτων θα οργανώνονται σε 4 θεματικούς κύκλους.  Ο κάθε θεματικός κύκλος περιλαμβάνει διάφορες επιμέρους θεματικές (ανά ηλικία), όπως π.χ. σεξουαλική διαπαιδαγώγηση κ.α.

Αυτή οφείλει να είναι και η θέση που πρέπει να υπηρετεί ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Όταν τον Ιανουάριο του 2020 δεκάδες χριστιανικά Σωματεία που αριθμούν δεκάδες  χιλιάδες μέλη ανάρτησαν αφίσα στο Μετρό υπέρ της ζωής του πλέον απροστάτευτου όντος, που είναι το μωρό μέσα στην μήτρα της μητέρας του, ψοφοδεής υπουργός που εκλέχθηκε με τις ψήφους των μελών αυτών των σωματείων, με μία τελείως αντιδημοκρατική συμπεριφορά κάλεσε την διοίκηση της ΣΤΑΣΥ να αποσύρει το ίδιο βράδυ της αφίσες από τους χώρους του Μετρό με την αιτιολογία ότι ο σφαγιασμός των αγέννητων στρέφεται εναντίον ενός απολύτως κατοχυρωμένου και αναμφισβήτητου δικαιώματος των γυναικών. 

Κυκλοφορεῖ τὸ φύλλον 26.6.20 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»


Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:
Ἀντὶ τῆς κανονικότητος ὁδηγούμεθα εἰς τὴν Ἅλωσιν ὑπὸ τῶν Λατίνων! Πατριαρχεῖον Κων/λεως: «ΜΗ ΑΣΠΑΖΕΣΘΕ ΤΑΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ»! Γράφει ὁ κ. Παναγιώτης Κατραμάδος, θεολόγος.
Περιθωριοποίησις τῆς Ἐκκλησίας χωρὶς κήρυξιν πολέμου. Γράφει ὁ κ. Γεώργιος Τραμπούλης, θεολόγος.
«Εἴμαστε γιά τό τρελλοκομεῖο…;». Τοῦ Ἀρχιμανδρίτου Σαράντη Σαράντου.
Ἅγιος ὁ Ἐδέσσης Καλλίνικος.

Ο γιος του Μοχάμεντ Άλι λέει ότι ο πατέρας θα μισούσε το «ρατσιστικό» Black Lives Matter και θα υποστήριζε τον Τραμπ!

Ο Μοχάμεντ Άλι ο νεότερος, γιος του μύθου του μποξ Μοχάμεντ Άλι, αποκάλυψε ότι ο πατέρας του θα «μισούσε» το Black Lives Matter - και ότι θα υποστήριζε τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η απάντηση στην άποψη: «Το έμβρυο ΔΕΝ είναι πρόσωπο»!

Η απάντηση στην άποψη: «Το έμβρυο ΔΕΝ είναι πρόσωπο»!
LiveAction, Dr. Christopher Kaczor, Καθηγητής Φιλοφοφίας και συγγραφέας του βιβλίου, «The Ethics of Abortion: Women’s Rights, Human Life, and the Question of Justice».

25 Ιουν 2020

Το λιοντάρι, η αλεπού και η συμφορά του γαϊδάρουΤο λιοντάρι, η αλεπού και η συμφορά του γαϊδάρου
Νατσιός Δημήτρης,δάσκαλος-Κιλκίς
 «Να μοιράσουμε το φυσικό αέριο στην ανατολική Mεσόγειο», δήλωσε πρόσφατα στην Ιταλία ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου. Μάλιστα. Βεβαίως ο κουτοπόνηρος ισλαμιστής, πατώντας επί ευρωπαϊκού εδάφους, αποτίναξε ως ξεραμένο φιδόδερμα το αληθινό του πρόσωπο-φιλοπόλεμη ύαινα και “μάστιγα της Ασίας”- και ενδύθηκε το πολιτισμένο προσωπείο. Τι πιο δίκαιο και νόμιμο! Όλοι οι όμοροι λαοί να επωφεληθούν από τα υποθαλάσσια καλούδια της ανατολικής Μεσογείου!! Το ακούς και αν είσαι εκλεπτυσμένος Ευρωπαίος, το επικροτείς και χειροκροτείς την μεγαθυμία των μεμέτηδων.
Μοιράζω σημαίνει διαιρώ εξίσου. Παίρνω το μερίδιο, «την μοίρα» που μου αναλογεί. (Όλες αυτές οι λέξεις, μέρος, μερίδα, μερίζω, μοίρα, παράγονται από το ομηρικό “μείρομαι” που σημαίνει διαιρώ, μοιράζω.  Η μοίρα, το ριζικό όπως το λέει ο λαός, είναι το “το μερίδιο” εκάστου εν τη ζωή, ο κλήρος, η τύχη, κατά το έγκυρο λεξικό των Leddel-Scott). Και, επειδή “η κακή μας τύχη και μοίρα”, μας έστειλε, προ αιώνων, την Τουρκία ως γείτονα, παραπέμπω σε έναν μύθο του μυθοπλάστη Αισώπου, που εξηγεί εναργέστατα, τι ακριβώς εννοεί η «φίλη και σύμμαχος», όταν προτείνει διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου. Παραθέτω, εν πρώτοις, το κείμενο στην αειφεγγή προγονική γλώσσα και ακολουθεί η νεοελληνική απόδοση. Τίτλος: ”Λέων, όνος και αλώπηξ», δηλαδή, λιοντάρι, γαϊδούρι και αλεπού.

Πρέπει να μας προβληματίση σοβαρά η υποβάθμισις της Συνοδικότητος

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΗ ΣΟΒΑΡΑ Η ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΙΚΟΤΗΤΟΣ
Γράφει ὁ κ. Γεώργιος Τραμπούλης, Θεολόγος
Δέν προσμετρᾶς τήν ἐκτροπή, ἄν δέν τήν ἀντιπαραβάλης μέ τόν κανόνα. Δέν ἀντιλαμβάνεσαι τήν διοικητική καί ἐκκλησιολογική ἀπόκληση τῶν ἡμερῶν μας, ἄν δέν ἀντιπαραβάλης τήν σημερινή κατάσταση μέ τόν λόγο καί τήν πράξη τῶν Πατέρων. 

Ρουμανία: Εθνική Ημέρα για τη βία κατά των Χριστιανών

Ρουμανία: Εθνική Ημέρα για τη βία κατά των Χριστιανών
Η Ολομέλεια της Βουλής της Ρουμανίας ενέκρινε χτες τον νόμο με τον οποίο κηρύττεται η 16η Αυγούστου ως Εθνική Ημέρα ενημέρωσης για τη βία κατά των Χριστιανών.

Ρόδος- Καταδίκη για την περιφορά του Επιταφίου στον Αρχάγγελο. Που είναι τώρα η Εκκλησία να διαμαρτυρηθεί;

Καταδίκη για την περιφορά του Επιταφίου στον Αρχάγγελο
Ποινή φυλακισης 6 μηνών και χρηματική ποινή 600 ευρώ στους τρεις Αρχαγγελίτες και ποινή φυλάκισης 6 μηνών στον δημοσιογράφο, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον Απρίλιο του 2020 για παραβίαση των μέτρων προσωρινού περιορισμού κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού.

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Το Μυστήριον της Θείας Ευχαριστίας είναι αδιαπραγμάτευτο – οὐδεμίαν ἀνάγκην εὑρίσκει δι' ἀλλαγήν τοῦ τρόπου μεταδόσεως τούτου καί μάλιστα ὑπό τήν πίεσιν ἐξωγενῶν παραγόντων.

Logo
Ἀνακοινωθέν Αγίας και Ιεράς Συνόδου (25 Ιουνίου 2020 - για την ολοκλήρωση των τακτικών εργασιών της)
Μεταξύ 23-25 τ.μ. Ἰουνίου (2020) συνῆλθεν ἐν τῷ ἐν Σαμπεζύ Γενεύης Ὀρθοδόξῳ Κέντρῳ τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος αὐτοῦ εἰς τήν τακτικήν αὐτῆς συνεδρίαν τοῦ τρέχοντος μηνός. Τήν πρώτην ἡμέραν παρέστησαν καί συνειργάσθησαν μέ τούς συνοδικούς παρέδρους καί οἱ πλεῖστοι τῶν λοιπῶν ἐν Εὐρώπῃ Ἱεραρχῶν τοῦ Θρόνου.

«Έξω οι Κόρακες από την Κιβωτό» Άγιος Θεόδωρος Στουδίτης

«ΕΞΩ ΟΙ ΚΟΡΑΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΒΩΤΟ» ''ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ ΣΑΛΠΙΣΜΑ ΑΓΙΟΥ ΣΤΟΥΔΙΤΟΥ'' Άγιος Θεόδωρος Στουδίτης (759 μ.Χ. - 826 μ.Χ.)

Τα όνειρα και οι αιρετικοί

Τα όνειρα και οι αιρετικοί
Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Γεωργόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ
Διαβάζοντας σε διάφορα αιρετικά έντυπα τον τρόπο, δυστυχώς, που κάποιοι συνάνθρωποί μας εγκατέλειψαν την Εκκλησία του Χριστού για να ενταχθούν σε μια αιρετική κίνηση, πολλές φορές διαπιστώνουμε, εκτός από την απουσία γνώσης της Ορθόδοξης πίστης, να γίνεται λόγος και για ένα άλλο φαινόμενο. Για τα όνειρα.

24 Ιουν 2020

Αρχιεπίσκοπος Ευγένιος Βούλγαρης: Οι ψευδοαπόστολοι τού Βατικανού

pseftoapostoloi 01
Το καθοριστικό και καλά τεκμηριωμένο, γραφικώς, πατερικώς, ιστορικώς και λογικώς αυτό κείμενο του υπερμάχου της αμωμήτου Ορθοδόξου του Χριστού Πίστεως, Ευγενίου του Βουλγάρεως, είναι και σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρο και αξίζει να το προσέξουμε.

Συμφωνία τεράτων…

«“Εἶμαι διατεθειμένος νὰ κάνω ‘θερμοπυρηνικὸ πόλεμο’ γιὰ αὐτό”. Ὅσοι νομίζουν ὅτι αὐτὴ ἡ φράση εἰπώθηκε ἀπὸ πολιτικὸ ἢ στρατιωτικό, κάνουν λάθος. Ἡ φράση ἀνήκει στὸν Στὶβ Τζόμπς. Ὁ ἐμμονικὸς ὁραματιστὴς καὶ ἱδρυτὴς τῆς Apple φέρεται νὰ ἀπάντησε μὲ αὐτὸν τὸν τρόπο στὸν Γουόλτερ Ἄϊζακσον, τὸν ἐπίσημο βιογράφο του, ὅταν ὁ τελευταῖος συζητοῦσε μαζί του γιὰ τὴ μήνυση ποὺ εἶχε καταθέσει ἐναντίον τῆς Google» («Καθημερινὴ» 6-6-2020).

Το μνημείο που στήθηκε στο Πισοδέρι, η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και των φιλοσκοπιανών της Φλώρινας

Το μνημείο που στήθηκε στο Πισοδέρι, η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και των φιλοσκοπιανών της Φλώρινας
Ιωάννης Αμπατζόγλου

Όταν τα Σπαρτιατόγγονα και οι Μανιάτισσες έδιωξαν τον Ιμπραήμ


ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΠΑΡΤΙΑΤΟΓΓΟΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΝΙΑΤΙΣΣΕΣ ΕΔΙΩΞΑΝ ΤΟΝ ΙΜΠΡΑΗΜ
Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων
Μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη δαβάζοντας τα Μυστικά του Βάλτου και άλλα βιβλία για την Ιστορία της Μακεδονίας και τον Μακεδονικό Αγώνα. Μου έκανε εντύπωση ο αριθμός και η μαχητικότητα των Μανιατών που είχαν έλθει ως εθελοντές να βοηθήσουν τους προγόνους μου να απελευθερώσουν τη Μακεδονία από Τούρκους και Βουλγάρους. Ο Τσοτάκος, ο Αναγνωστάκος, ο Παπατζανετέας, ο Μαντούβαλος (Καπετάν Ταΰγετος), ο Δεμέστιχας (Καπετάν Νικηφόρος) και πολλοί άλλοι συνεργάσθηκαν άριστα με τους εντοπίους και υλοποίησαν το έξυπνο σχέδιο του Ίωνος Δραγούμη και του Λάμπρου Κορομηλά (1903- 1908).
Αισθάνομαι, λοιπόν, ως Μακεδών ιδιαίτερη υποχρωση να μελετώ και να προβάλλω τους αγώνες των Μανιατών υπέρ της των Ελλήνων Ελευθερίας. Και όταν πλησιάζει το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου κλίνω ευλαβικώς το γόνυ στην ηρωική μνήμη των ανδρών και των γυναικών που αντιμετώπισαν με σθένος και με ευφυΐα τον Ιμπραήμ και τους Αιγυπτίους το 1826. Ο Αιγύπτιος πρίγκηπας είχε έλθει να βοηθήσει τα στρατεύματα του Σουλτάνου να καταπνίξουν την Ελληνική Επανάσταση. Κατέλαβε σχεδόν όλη την Πελοπόννησο, αλλά τη χερσόνησο της Μάνης δεν την υπέταξε. Προσπάθησε δύο φορές. Τον Ιούνιο και τον Αύγουστο του 1826. Ήξερε ότι η Μάνη τροφοδοτεί με πολεμιστές την υπόλοιπη Ελλάδα.

Νέος διωγμός της Εκκλησίας στα Βαλκάνια

«Κορυφώνεται ἡ ἀντιπαράθεση τῆς κυβέρνησης τοῦ Μαυροβουνίου μὲ τὴν Ἐκκλησία. Μετὰ τὶς συνεχιζόμενες διώξεις τῶν κληρικῶν, τὶς κατεδαφίσεις κτιρίων, τώρα, ὅπως ὅλα δείχνουν, ἡ κυβέρνηση δὲν εἶναι πρόθυμη νὰ κάτσει στὸ τραπέζι γιὰ νὰ συζητήσει τὸ φλέγον ζήτημα τοῦ νόμου σχετικὰ μὲ τὶς θρησκευτικὲς ἐλευθερίες, κατηγορώντας γιὰ ἄρνηση τὴν Ἐκκλησία, ἡ ὁποία ἀπαντᾶ πὼς εἶναι ἀκατανόητες τέτοιου εἴδους ἐνέργειες ἀπὸ πλευρᾶς τῆς κυβέρνησης. (…)

Οι Μητροπόλεις Εδέσσης και Αιτωλίας για την αγιοκατάταξη του Μητροπολίτου Εδέσσης Καλλινίκου

ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΙΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΚΑΙ Ι. ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ
Στην αγιοκατάταξη του μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυρού Καλλινίκου (1919-1984) προχώρησε στις 23 Ιουνίου του 2020 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι καμπάνες των ενοριών της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης ήχησαν χαρμόσυνα, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, κληρικοί και πιστοί της Ι. Μητροπόλεως έψαλλαν ενώπιον του τάφου του νέου αγίου της Εκκλησίας το Απολυτίκιον, το Κοντάκιον και το Μεγαλυνάριόν του.

Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες πατούν το «κουμπί παύσης» στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου

Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες πατούν το «κουμπί παύσης» στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου
Michael Cook, εκδότης του BioEdge

23 Ιουν 2020

Πρόταση της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων(ΠΕΘ) προς την Υπουργό Παιδείας για το θέμα των Απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2020
Αριθμ. Πρωτ. 25
ΠΡΟΣ
Αξιότιμη Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως
Θέμα: Πρόταση Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων για το θέμα των Απαλλαγών από το Μάθημα των Θρησκευτικών

Καταργήθηκαν από το ΣτΕ οι δίκες για τον αποκλεισμό πιστών από τις εκκλησίες

ΣτΕ: Τρεις προαγωγές στο βαθμό του Συμβούλου Επικρατείας
Το ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 1294-1296/2020 αποφάσεις του, κατά πλειοψηφία, κατάργησε τις δίκες των προσφευγόντων, καθώς έληξε η ισχύς της προσβαλλόμενης κοινής υπουργικής απόφασης και η νεότερη-μεταγενέστερη επί του ιδίου θέματος «διαφέρει ουσιωδώς» από αυτή που έληξε η ισχύς της.
Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν υπεισήλθε στους λόγους που προέβαλαν (ισχυρισμούς) η «Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Υπακοή» και 44 πολίτες που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 16.3.2020 κοινή απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας με την οποία επιβλήθηκε, λόγω της πανδημίας, το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης της τελετής κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας από 16 έως 30.3.2020 και κατάργησε τις σχετικές δίκες.

SOS για δεκάδες χιλιάδες κατεψυγμένα έμβρυα


Αποδοτικότερα τα κατεψυγμένα έμβρυα στην εξωσωματική | Infokids.gr
SOS για δεκάδες χιλιάδες κατεψυγμένα έμβρυα
            Δεκάδες χιλιάδες κατεψυγμένα έμβρυα είναι μπρος στον κίνδυνο να θανατωθούν και να πεταχτούν στα σκουπίδια. Το συγκλονιστικό γεγονός έφερε στο φως της δημοσιότητας ο δρ. Κωνσταντίνος Πάντος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Αναπαραγωγικής Εταιρείας (ΕΑΕ) και ιδιοκτήτης μεγάλης κλινικής εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Αθήνα. Πρόκειται για 17.650 κατεψυγμένα έμβρυα, που βρίσκονται μόνο στη δική του κλινική (Σημ. Υπάρχουν πολλές άλλες ακόμη) και έχουν ξεπεράσει το, κατά την ισχύουσα Νομοθεσία, όριο φύλαξης των δέκα ετών. Μόνον αυτά εν δυνάμει αποτελούν τον πληθυσμό της Φλώρινας (17.686 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011) ή της Αμαλιάδας (16.763 κάτοικοι). Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2018 στην Ελλάδα γεννήθηκαν 86.440 παιδιά, ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από το 1932, όταν στην Ελλάδα είχαν γεννηθεί 185.523 παιδιά.
 Όπως ο κ. Πάντος δήλωσε στην «Καθημερινή» κατέθεσε αίτημα στην Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Ε.Α.Υ.Α), ώστε εκείνη να γνωμοδοτήσει για την τύχη τους, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είναι αντίθετος με την καταστροφή τους. Η ισχύουσα Νομοθεσία προβλέπει ότι στο διάστημα των δέκα ετών της φύλαξης στην κατάψυξη των εμβρύων οι γονείς οφείλουν εγγράφως να εκφράσουν την επιθυμία τους για την τύχη τους: Να προχωρήσουν στην τεκνογονία, να τα δωρίσουν σε άτεκνα ζευγάρια προς υιοθεσία, να τα παραχωρήσουν στην επιστημονική κοινότητα για ερευνητικούς σκοπούς, να δώσουν εντολή να θανατωθούν.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com