30 Σεπ 2021

Αν προσέχαμε τα παιδιά, όπως τα σκυλιά, θα ήμασταν πολύ καλύτερα

Αν προσέχαμε τα παιδιά, όπως τα σκυλιά, θα ήμασταν πολύ καλύτερα

 Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος-Κιλκίς

Η σκηνή στο Κιλκίς, έξω από τράπεζα, σφίγγοντας υπομονετικά τα δόντια, τους «τραπεζίτες» μου, και περιμένοντας την σειρά μου. Δίπλα μου δύο «λαδικά», ηλικιωμένες, πάνω από τα 70, παντελονοφορούσες, με ξεχειλισμένα και κρεμασμένα  τα «στεατοπυγικά» τους, κρατώντας στο χέρι τους ένα λουρί που καταλήγει σε σκυλί. Άθελα ακούω. «Τι είναι το δικό σου, αγοράκι ή κοριτσάκι; Τι όμορφο! τι χαριτωμένο! Πώς το βάφτισες;». (Δεν θυμάμαι τα …βαφτιστικά τους). Αν δεν τις έβλεπα, θα νόμιζα ότι μιλούν για τα εγγονάκια τους. Δίπλα μου μια νεαρή γυναίκα με το όντως χαριτωμένο παιδάκι της. Τα «λαδικά» σημασία. Μπερδευόταν στα ποδάρια τους το μικρό παιδί και αυτές το μάτι τους, με λαγνεία και θαυμασμό, στα τετράποδα ζώα. Και δώσ’ του οι αγκαλιές και τα χαϊδέματα και τα φιλιά και οι φιλοφρονήσεις για τα αξιολάτρευτα «αγοράκια» και «κοριτσάκια» τους. Έφυγα, γιατί άρχισαν «να καπνίζουν τα μάτια μου» από οργή.

Διακόσια ἔτη ἀπό τήν ἔναρξη τῆς ἑλληνικῆς ἐπαναστάσεως: μία σοβαρή παράλειψη

Εὐάγγελος Στ. Πονηρός Δρ Θ., Μ.Φ.

Συντονιστής Ἐκπαιδευτικοῦ Ἔργου Θεολόγων Ἀττικῆς

Ἀντιπρόεδρος τῆς Πανελληνίου Ἑνώσεως Θεολόγων

Διακόσια ἔτη ἀπό τήν ἔναρξη τῆς ἑλληνικῆς ἐπαναστάσεως: μία σοβαρή παράλειψη

            Ἑορτάσαμε ἐφέτος τά διακόσια ἔτη ἀπό τήν ἔναρξη τῆς ἑλληνικῆς ἐπαναστάσεως τοῦ 1821, τῆς ἐπαναστάσεως ἡ ὁποία μᾶς χάρισε τήν ἐλευθερία, τῆς ἐπαναστάσεως ἡ ὁποία ὑπῆρξε ἡ κορύφωση τοῦ ἐπαναστατικοῦ ἀγῶνος τῶν Ἑλλήνων, διότι ὡς γνωστόν ταυτόχρονα μέ τήν ἅλωση τῆς Κωνσταντινουπόλεως ξεκινᾶ καί ἡ ἐπαναστατική δραστηριότητα. Δέν ἦταν ἡ πρώτη λοιπόν ἐπανάσταση τῶν ὑποδούλων Ἑλλήνων ἡ ἐπανάσταση τοῦ 1821, ἦταν ἐκείνη ἡ ὁποία μᾶς χάρισε τήν ἐλευθερία, ἀφοῦ εἶχε προηγηθεῖ καθ΄ ὅλο τό διάστημα τῆς δουλείας ὁλόκληρη σειρά ἐπαναστάσεων, ἡ ὁποῖες μαρτυροῦν τήν ἄσβεστη δίψα τῶν Ἑλλήνων γιά τήν ἐλευθερία.

Η επανάληψη της ιστορίας ως τραγωδία: Από το «Ζωτικό χώρο» στο «Στρατηγικό Βάθος», τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τα οστά προς «βιομηχανοποίηση»….

Θεοφάνης Μαλκίδης

Διδάκτορας του  Παντείου Πανεπιστήμιου

Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών

Η επανάληψη της ιστορίας ως τραγωδία:  Από το  «Ζωτικό χώρο» στο  «Στρατηγικό Βάθος», τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τα οστά προς «βιομηχανοποίηση»….

Ήταν Νοέμβριος του 1937 όταν ο  Χίτλερ πραγματοποίησε  μυστική συνάντηση με κορυφαία στελέχη του Ναζιστικού καθεστώτος, αναπτύσσοντάς τους τα σχέδιά του για την απόκτηση του «ζωτικού χώρου». Με τη «θεωρία» αυτή ο Χίτλερ  επισήμανε ως ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για επιβίωση της Ναζιστικής Γερμανίας  την επέκταση των συνόρων της, προκειμένου να μπορούν να ζουν ανεκτά οι Γερμανοί. Επιπλέον η αναθεώρηση των όρων όπως επιβλήθηκαν στη Γερμανία από τους  νικητές του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η διπλωματική- πολιτική- νομική συνιστώσα του «ζωτικού χώρου».

29 Σεπ 2021

«Σύγχρονες μορφές οικογένειας» Ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών;

 (Modern Family: Are the Kids Really Fine?)

Εάν συμμετείχατε σε μια συζήτηση για τις «σύγχρονες μορφές οικογένειας» και κάποιος  σας έλεγε: «μην ανησυχείτε, τα παιδιά τελικά θα είναι μια χαρά», εσείς τί θα απαντούσατε; Το επιχείρημα αυτό έχει επανειλημμένα χρησιμοποιηθεί για να υποχωρήσουν οι αντιδράσεις στις ριζοσπαστικές αλλαγές στον γάμο και την οικογένεια που προωθούνται ως ισότιμες με την παραδοσιακή οικογένεια.

Ὁ Κων/λεως συνυπέγραψε κείμενον μὲ τὸν Πάπαν ὡς «ἡγέτης» τῆς Ἐκκλησίας καὶ εἰς Βουδαπέστην «κατὰ τὴν λειτουργίαν, κληθείς, ἀντήλλαξε τὸν ἀσπασμὸν τῆς ἐν Χριστῷ ἀγάπης μετὰ τοῦ Πάπα»…

Τὸν “ἀσπασμὸν τῆς ἀγάπης” δίδει ὁ Κων/λεως εἰς τὸν Πάπαν (!)
κατὰ τὴν τέλεσιν παπικῆς θ. λειτουργίας (Βουδαπέστη, 12.09.2021),
πρᾶξις ποὺ ἐπισύρει καθαίρεσιν.

Νὰ συγκληθῆ ἡ Ἱεραρχία τοῦ Οἰκ. Πατριαρχείου καὶ ἡ Ἱ. Κοινότης καὶ νὰ τὸν ἐγκαλέσουν!

«ΑΠΕΔΩΚΕΝ ΑΣΠΑΣΜΟΝ ΠΑΡΕΔΩΚΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΝ»

Ὁ Κων/λεως συνυπέγραψε κείμενον μὲ τὸν Πάπαν ὡς «ἡγέτης» τῆς Ἐκκλησίας καὶ εἰς Βουδαπέστην «κατὰ τὴν λειτουργίαν, κληθείς, ἀντήλλαξε τὸν ἀσπασμὸν τῆς ἐν Χριστῷ ἀγάπης μετὰ τοῦ Πάπα», ὡς ἀπροκάλυπτα ἀναφέρει τὸ ἀνακοινωθὲν τοῦ Φαναρίου!

Η χρήση του εκτρωτικού χαπιού μετατρέπει το σπίτι της γυναίκας σε εγκατάσταση εκτρώσεων

 

Η χημική άμβλωση είναι το «ανερχόμενο άστρο» στο οπλοστάσιο της έκτρωσης.

Με τη χρήση του εγκεκριμένη στις ΗΠΑ ήδη από το 2000, το εκτρωτικό χάπι ευθύνεται για το 40% των αμβλώσεων.

28 Σεπ 2021

Μνησικακία- Ο καρκίνος της ψυχής!

Μνησικακία- Ο καρκίνος της ψυχής!

[αρετής νέκρωση]

του Κωνσταντίνου Αθ. Οικονόμου, δασκάλου  - συγγραφέα

ΟΡΙΣΜΟΣ: Μνησικακία είναι το να θυμάται κάποιος διαρκώς το κακό, το οποίο του έκαναν άλλοι και, ίσως, να προσπαθεί, να σχεδιάζει, να σκέφτεται διαρκώς την ανταπόδοση ή εκδίκηση με λόγια ή έργα. Από τον ορισμό καταλαβαίνουμε ότι η μνησιακία δυνητικά οδηγεί στην εκδικητικότητα ή αυτοδικία. Δυστυχώς η μνήμη του ανθρώπου είναι συνήθως δυνατότερη και εναργέστερη για το κακό που μας προξένησαν κάποιοι παρά για τις ευεργεσίες που μας έγιναν, κι αυτό γιατί ο άνθρωπος εύκολα μνησικακεί και δύσκολα δείχνει ευγνωμοσύνη.

Επιφυλάξεις ως προς την εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία

Ηρακλής Ρεράκης, Καθηγητής ΑΠΘ,

Πρόεδρος της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων

Επιφυλάξεις ως προς την εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία

Με ιδιαίτερη ένταση προβάλλεται σήμερα η ανάγκη για σχολική σεξουαλική αγωγή των παιδιών μας, στο πλαίσιο της σχολικής τους παιδείας.

Ως λόγος προβάλλεται η προσαρμογή της χώρας μας προς την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, προκειμένου να μην υστερεί στη διαφώτιση των Ελλήνων μαθητών, σχετικά με τη γενετήσια λειτουργία.

Μέγας ὁ κορωνοϊός καί…θαυμαστά τά ἔργα του!

Μέγας ὁ κορωνοϊός καί…θαυμαστά τά ἔργα του!

τοῦ Νεκτάριου Δαπέργολα, Διδάκτορος Ἱστορίας

     Ἡ συνεχής κλιμάκωση τῆς ἐμβολιαστικῆς προπαγάνδας ἀπό μερίδα τῆς ἱεραρχίας μας (καί μάλιστα μέ ὁρολογίες ὅλο καί πιό ἐξωφρενικές, ἀλλά καί «ἐπιχειρηματολογία» που μαρτυρᾶ και βαθύτατα νοσηρή φαντασία καί πλήρως ἀπωλεσθεῖσα ψυχραιμία), σχεδόν καθημερινά πλέον ἐπανεπιβεβαιώνει κάτι πού ἔγραφα σέ πρόσφατo κείμενo (βλ. «Ὑπερμεταδότες κακοδοξίας…»): ὅτι κάποιοι ἔχουν ἐπιδοθεῖ σέ ἔνα ἀγωνιώδη καί κάθιδρο ἀγώνα δρόμου, γιά τό ποιός θά ξεστομίσει τή μεγαλύτερη πλάνη καί κακοδοξία, στήν προσπάθειά τους νά εὐαρεστήσουν αὐτούς πού, ὅπως φαίνεται, πραγματικά ὑπηρετοῦν καί νά βάλουν πλάτη στό ὁλοκληρωτικό καθεστώς. Καί δέν εἶναι φυσικά ἀπλῶς μία μερίδα ἱεραρχῶν, πού δροῦν σποραδικά καί μεμονωμένα. Εἶναι ἀντίθετα αὐτοί πού ἀναφανδόν ἀπηχοῦν τίς ἀπόψεις καί ἀποφάσεις τοῦ κονκλαβίου πού διοικεῖ τήν Ἑλλαδική Ἐκκλησία. Καί ἔχουν ξεκάθαρα ἀναλάβει νά λειτουργήσουν ὡς μπροστάρηδες προπαγανδιστές καί πολλαπλασιαστές αὐτῶν τῶν ἀπόψεων.

Αποδόμηση του Καποδίστρια, αποδόμηση του υπερήφανου, ανιδιοτελούς Ελληνισμού;

Θεοφάνης Μαλκίδης

Αποδόμηση του Καποδίστρια, αποδόμηση του υπερήφανου, ανιδιοτελούς Ελληνισμού;

Η ομιλία για τον Καποδίστρια στη εκδήλωση του Συλλόγου Ποντίων Λακκώματος

Σχολεία και αληθινή παιδεία, άμυνα και εθνική ανεξαρτησία, οικονομική και νομισματική αυτοτέλεια, αγροτική ανασυγκρότηση και παραγωγή, πολεοδομική αναγέννηση, κοινωνική πολιτική και πρόνοια, σύγκρουση με τα συμφέροντα, κυβέρνηση των πολλών, είναι μερικά από τα σημεία που κάθε κόμμα στην Ελλάδα σήμερα, έχει στο πρόγραμμά του, προκειμένου να κλέψει τη ψήφο από όσους ακόμη ψηφίζουν. Είναι βεβαίως γνωστό πόσα αυτά έχουν πράξει τα μη – κόμματα που υποτίθεται ότι κυβερνούν, ή καλύτερα αυτά που κατέχουν το χρεοκοπημένο κράτος.

Σε όλα όμως τα παραπάνω όμως αλλά και σε πολλά άλλα, ο διπλωμάτης, ο πολιτικός, ο άνθρωπος, ο Έλληνας, ο χριστιανός Καποδίστριας, μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα που ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ, κατόρθωσε να δώσει σάρκα και οστά και να περάσει στον εξαθλιωμένο, φτωχό  και προδομένο λαό, ελπίδα και δύναμη. 

Κατόρθωσε μέσα από τα ερείπια της επόμενης μέρας της αντίστασης των Ελλήνων και των Ελληνίδων στην μακραίωνη και σκληρή σκλαβιά, να περιθάλψει ορφανά και να δημιουργήσει σύγχρονο στρατό, να φτιάξει πόλεις και να δώσει το όραμα της διατροφικής αυτάρκειας, να ανασυντάξει την οικονομία και να εκπαιδεύσει μελλοντικούς Έλληνες και χριστιανούς.

Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως: Εξηγήσεις για τον τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εξηγήσεις για τον τρόπο μετάδοσης της Θείας Κοινωνίας

Εξαιτίας της απορίας από την παρεξήγηση που δημιουργήθηκε στην πόλη μας, σήμερα Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, στο Ναό της Παναγίας της Στρατηγίσσης, με αφορμή τον τρόπο μεταδόσεως της θείας Κοινωνίας από τον Εφημέριο στους πιστούς, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος δήλωσε ότι, υπήρξε μεν προ καιρού συζήτηση με τους ιερείς μας για το ενδεχόμενο στον συγκεκριμένο Ναό να τελείται μόνιμα η γνωστή και προσφιλής στους χριστιανούς μας θεία Λειτουργία του Αγ. Ιακώβου του Αδελφοθέου, η οποία τελείται σε όλους τους Ναούς μας δυό φορές τον χρόνο, αλλά και για εκπαιδευτικούς σκοπούς σε μαθητικές θείες Λειτουργίες. 

27 Σεπ 2021

Το Πανεπιστήμιο του Harvard επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνωρίζαμε: Ο αποχωρισμός των παιδιών από τους βιολογικούς γονείς τους για εμπορικούς λόγους είναι επιβλαβής

 «Αισθανόμαστε εμπορεύματα…»

Them Before Us

από την Katie Breckenridge | 5 Μαΐου 2021

Σχόλιο «Μαμά Μπαμπάς και Παιδιά»: Κάποιοι «αφελείς» υποστηρίζουν πως τα παιδιά έχουν ανάγκη μόνο από αγάπη και φροντίδα για να μεγαλώσουν σωστά. Η αγάπη όμως σχετίζεται με πρόσωπα, συμπεριφορές, διαχρονική παρουσία, και το κυριότερο σημαίνει αυτοθυσία. Όμως στη δημιουργία παιδιών με δωρεά γενετικού υλικού είναι ακριβώς το αντίθετο: θυσιάζονται οι ανάγκες του «αγαπημένου», του παιδιού δηλ.,  για να ικανοποιηθεί η επιθυμία και  να επιβεβαιωθεί η επιλογή του «αγαπώντος» Παραθέτουμε εδώ σχετική μελέτη που Παν. του Harvard (1) που επισημαίνει τα προβλήματα των παιδιών που δημιουργήθηκαν από δωρεά γενετικού υλικού και μεγάλωσαν χωριστά από τους βιολογικούς τους γονείς.

Αγγλικά στο νηπιαγωγείο ή σωστά ελληνικά;

Αγγλικά στο νηπιαγωγείο ή σωστά ελληνικά;

Του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός μεταξύ των εξαγγελιών του ανακοίνωσε και την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας από το νηπιαγωγείο.

Αρκετοί χειροκρότησαν. Προσωπικά προβληματίστηκα. Είναι σωστό τα παιδάκια των 5 ετών να μαθαίνουν στο νηπιαγωγείο αγγλικά; Μήπως είναι πολύ νωρίς; Δεν θα μπορούσαν να τα μάθουν αργότερα; Ή μήπως θα πρέπει από το νηπιαγωγείο και αργότερα στο δημοτικό, στο γυμνάσιο αλλά και στο λύκειο, επιτέλους τα Ελληνόπουλα να μάθουν σωστά την ελληνική γλώσσα; Την υπέροχη αυτή γλώσσα που μας κληροδότησαν οι Αρχαίοι Έλληνες με τα βαθιά νοήματα, την μαθηματική της δομή, τη φιλοσοφική της ανάλυση και σύνθεση;

Ο Καποδίστριας και οι Έλληνες πριν το 1821

 

Πορτραίτο του Ιωάννη Καποδίστρια, έργο του Τόμας Λώρενς
Του Τ. Γ. Κρώλυ* από το Άρδην τ. 111 με αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια 
Η καριέρα του Ιωάννη Καποδίστρια (1776-1831) περιγράφεται εν συντομία, και η προσωπικότητά του συζητείται, σε κάθε έργο που αφορά τη διπλωματική ιστορία της Ευρώπης και της Ρωσίας κατά το δεύτερο μισό της βασιλείας του τσάρου Αλέξανδρου Α΄. Μπήκε στο ρωσικό διπλωματικό σώμα το 1809, αναδείχτηκε πέντε χρόνια αργότερα σε μια ηγετική θέση σε αυτό και αποσύρθηκε, απογοητευμένος, στην Ελβετία το 1822. Ως Κυβερνήτης της Ελλάδας από το Μάρτιο 1827 ως το θάνατό του τον Οκτώβρη 1831, αναδείχτηκε σε κεντρική, και ακόμη πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην ιστορία της χώρας· η περίοδος αυτή ασκεί ακόμη μια ιδιαίτερη γοητεία σε Έλληνες συγγραφείς και πολλά έργα έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια στα ήδη υπάρχοντα, συμπεριλαμβανομένων παραπάνω της μιας βιογραφίες, αρκετές μελέτες μιας περιόδου ή μιας πτυχής της καριέρας του και μια πλειάδα βιβλίων, τα οποία, αμέσως ή εμμέσως, ρίχνουν φως σε αυτή. Αλλά η σύγχρονη ελληνική γλώσσα αποτελεί εμπόδιο για πολλούς αναγνώστες εκτός Ελλάδας, ενώ δεν έχει υπάρξει μια βιογραφική έρευνα σε κάποια πιο «προσβάσιμη» γλώσσα από το βιβλίο του Κ.Μέντελσον – ΜπαρτόλντυGraf Kapodistrias (1864), το οποίο υποτίθεται ότι διερευνούσε το θέμα με συμπάθεια αλλά αντικατόπτριζε έντονα τη ματιά ενός Γερμανού φιλελεύθερου οπαδού του συνταγματισμού της εποχής του.

Σκωτία: Ενσωματώνει ΛΟΑΤΚΙ+ εκπαίδευση στα σχολεία

Αντί σχολίου:

«Σήμερα, τη χριστιανική και ηθική διάπλαση ενός παιδιού μπορεί να την προσφέρει μόνο μια πνευματικά υγιής οικογένεια. Δυστυχώς, πλέον, οι εκπαιδευτικοί θεσμοί έχουν γίνει παράγοντες αντιχριστιανικής ανατροφής των παιδιών. Σε διδάσκουν να ευθυγραμμίζεσαι με τον αθεϊστικό ‘επιστημονικό’ ορθολογισμό και με τον αμαρτωλό κόσμο και σου δικαιολογούν τις ειδεχθέστερες των αμαρτιών, που ντρέπεσαι ακόμη και να τις αναφέρεις. Τα σχολεία, ήδη απ΄ το νηπιαγωγείο, έχουν τον δαιμονικό σκοπό τους: να αποβάλλουν τα παιδιά το αίσθημα της ντροπής και να εκτραπούν από τον χριστιανικό δρόμο· με άλλα λόγια, σου βρίσκουν δουλειά για να σε απασχολούν και να μην πηγαίνεις την Κυριακή στην εκκλησία».

(από το βιβλίο «Ζωή Θυσιαζομένης Αγάπης» για τον Γέροντα Ιουστίνο Πίρβου, σελ. 24)

Αὐτὴ κι ἂν εἶναι ἀντίσταση…

 

Αὐτὴ κι ἂν εἶναι ἀντίσταση…

Κ. Γ. Παπαδημητρακόπουλος

Πραγματικά, καλοί μου φίλοι, εἶναι πολλὲς καὶ μεγάλες οἱ γλύκες τοῦ καλοκαιριοῦ. Ὅπως ἐκεῖνες μὲ τὶς ἑορτὲς στὰ τόσα ἐκκλησάκια ποὺ βρίσκονται κατάσπαρτα παντοῦ σ’ ὅλη τὴν Ἑλλάδα. Λὲς καὶ περιμένουν ὅλα τους τὸ καλοκαίρι, γιὰ νὰ χαροῦν καὶ νὰ γιορτάσουν μαζί μας. Καὶ νὰ μᾶς δώσουν τὴ χάρη τους …

Προβληματισμοί για την εισαγωγή στα σχολεία του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής

 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Εν Πειραιεί τη 27η Σεπτεμβρίου 2021

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Όπως και άλλοτε έχουμε επισημάνει η ταραγμένη εσχατολογική εποχή μας, εποχή μιάς άνευ προηγουμένου πνευματικής και ηθικής αποστασίας, ανήγαγε ως υπέρτατο αγαθό και πρώτιστο ζητούμενο το κυνήγι της ηδονής. Αυτό βεβαίως είναι τραγικό επακόλουθο και φυσική συνέπεια της υλιστικής θεωρήσεως του κόσμου των τελευταίων αιώνων, σύμφωνα με την οποία τα πάντα είναι μόνον ύλη, δεν υπάρχει τίποτε πέραν του τάφου και επομένως το νόημα της παρούσης ζωής δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από την απόλαυση των ηδονών. 

Ο μηδενισμός της Ελλαδικής Εκκλησίας

 

Χαράλαμπος Β. Κατσιβαρδάς | DER KAMERAD

Ο μηδενισμός της Ελλαδικής Εκκλησίας

Χαράλαμπος Β. Κατσιβαρδάς, Δικηγόρος

Ο επικρατών μηδενισμός εις την κοινωνία μας, μας αγάγει εκόντες- άκοντες, προς μία καταθλιπτική εντύπωση αναφορικώς με την νοηματοδότηση του βίου μας καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον θάνατο.

Κορωνοϊὸς καὶ ἀλήθεια ἐντὸς τῆς Ἐκκλησίας.

Κορωνοϊὸς καὶ ἀλήθεια ἐντὸς τῆς Ἐκκλησίας.

Toῦ Βασίλειου Εὐσταθίου, Δρ. Φυσικοῦ, πτ. Θεολογίας (Τμ.Κοιν.Θ.ΕΚΠΑ)

Ὁ Ἕλληνας Πολίτης, καὶ βέβαια ὄχι μόνο αὐτός, ἐδῶ καὶ πάνω ἀπὸ ἑνάμιση χρόνο βομβαρδίζεται καθημερινὰ ἀπὸ πλήθος πληροφοριῶν, ἀντικρουόμενων καὶ μή, γιὰ τὸ θέμα τῆς ἐπιδημίας («πανδημίας») τοῦ κορωνοϊοῦ, ἀλλὰ καὶ τῶν μέτρων τῆς πολιτείας ποὺ τὸν συνόδευσαν, καὶ κυρίως τοῦ ἐμβολίου ποὺ διατέθηκε σὲ χρήση τοὺς τελευταίους ἑννέα μῆνες, τὰ ὁποία καθὼς ἀφοροῦν τὴν ὑγεία του εἶναι ἐπόμενο νὰ τὸν προβληματίζουν καὶ ἀνησυχοῦν. Ἀμφιβάλλουμε ἄν ἀπὸ τότε ποὺ μπήκε στὴ ζωή μας αὐτὸ τὸ θέμα ὑπήρξε ἔστω καὶ μιὰ μέρα ποὺ νὰ μὴν πληροφορηθήκαμε κάτι νέο γιὰ αὐτόν, εἴτε ἀλήθεια, εἴτε ὄχι, ποὺ νὰ μὴν συζητήσαμε καὶ σκεφτήκαμε κάτι πάνω σ΄ αὐτό, ἤ ἔστω ἁπλὰ ποὺ μὴν νὰ ἀκούσαμε κάποιον, ἀκόμα καὶ ἀπὸ τοὺς οἰκείους μας μόνο, νὰ λέει κάτι γι’ αὐτό. Πολλὰ σοβαρὰ ζητήματα, ποὺ συνεχῶς προβλημάτιζαν ὅλους μας μέχρι τὴν ἐμφάνιση τοῦ κορωνοϊοῦ, πέρασαν στὸ παρασκήνιο, καὶ γιὰ μέρες ὁλόκληρες, ἑβδομάδες, μῆνες ξεχάστηκαν. Μέχρι καὶ σήμερα, εἶναι φοβερὸ πόσο δύναμη τοῦ ἔχουμε δώσει ἐμεῖς οἱ ἴδιοι στὴν  ζωή μας, πόσο χρόνο καὶ χῶρο. Καὶ τὸ ἀποτέλεσμα; Ἀκόμα ὁ κόσμος καθημερινὰ ἀνησυχεῖ καὶ πνίγεται σὲ πλήθος «ὑπεύθυνων» καὶ ἀνεύθυνων πληροφοριῶν, ποὺ τὸν διχάζουν σὲ παρατάξεις κατὰ καὶ ὑπὲρ τῶν μέτρων, κατὰ καὶ ὑπὲρ τοῦ ἐμβολίου! Καὶ ἐνῶ ὁ κορωνοϊὸς ἤ τὰ μέτρα καὶ τὸ ἐμβόλιο μπορεῖ νὰ βλάψουν, ἀλλὰ μπορεῖ καὶ ὄχι, τὴν ὑγεία κάποιου, ἡ ἔκθεση μας σὲ αὐτὸ τὸν πληροφοριακὸ καταιγισμό, καὶ ἡ παρεπόμενη σύγχυση καὶ ἡ πλάνη, μᾶς κατατρώει σὰν σαράκι τὴν ζωὴ καὶ τὸν πολύτιμο χρόνο μας.

26 Σεπ 2021

Τρόφιμα με ετικέτα «Μακεδονία» πουλάει ο ίδιος ο Ζάεφ!

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων γράφει εκεί που δεν πιάνει μελάνι τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ γράφει εκεί που δεν πιάνει μελάνι τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκθέτοντας αυτούς που στη χώρα μας συνεχίζουν να την υπερασπίζονται. Κάτι που αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τις ετικέτες στα προϊόντα της εταιρίας της οικογένειάς του, που πωλούνται στη Γερμανία.

Η Αθήνα από λίκνο του πολιτισμού μετατρέπεται σε οστεοφυλάκιο αυτού.

Μπιενάλε: Μουστακαλήδες με τουαλέτες και ψηλοτάκουνα στην αποθέωση του κιτς (video)

Η αποθέωση του κιτς στο λίκνο της τέχνης του απέριττου και του πολιτισμού. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφεί η έβδομη Μπιενάλε η οποία ξεκινά στην Αθήνα και αποθεώνει την κακογουστιά.

Στην χώρα που θα έπρεπε αν μη τι άλλο να σέβεται τον πολιτισμό της, από τον οποίον τρέφεται εδώ και αιώνες, βλέπουμε για άλλη μια φορά την κακοποίηση κάθε έννοιας τέχνης.

«Πῶς νά ὑπακούουμε στούς Ποιμένες, ὅταν αὐτοί δέν ἀγρυπνοῦν γιά τή σωτηρία τῶν ψυχῶν μας;»

 

«Πῶς νά ὑπακούουμε στούς Ποιμένες, ὅταν αὐτοί δέν ἀγρυπνοῦν γιά τή σωτηρία τῶν ψυχῶν μας;»

Χρίστος Παναγιώτου

            Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ὁ Λαρίσης καί Τυρνάβου κ. Ἱερώνυμος, συνιερούργησε ἀνήμερα τῆς ἑορτῆς τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου, ὅπως μᾶς πληροφορεῖ ἡ ἱστοσελίδα τῆς Μητροπόλεως[1], στόν Ἱερό Ναό τῆς Εὐαγγελιστρίας Τήνου, πρός τιμήν τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου. Σύμφωνα μέ τήν ἴδια πηγή, στήν Θεία Λειτουργία συμμετεῖχαν, μεταξύ ἄλλων, καί ἡ «Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Νίκη Κεραμέως ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως».

25 Σεπ 2021

Τιμώρησαν σπουδαστές της Σχολής Λιμενοφυλάκων επειδή τραγούδησαν το… «Μακεδονία ξακουστή»!

«Η σχολή έχει τους δικούς της κανονισμούς και λειτουργεί σύμφωνα με αυτούς», ήταν η δικαιολογία των υπευθύνων

Τις επώδυνες για τη χώρα ημέρες που υπογραφόταν η Συμφωνία των Πρεσπών θυμίζει η απόφαση της διοίκησης της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων να τιμωρήσει μια ολόκληρη τάξη σπουδαστών της, επειδή είχε το… θράσος να τραγουδήσει το «Μακεδονία ξακουστή», το οποίο χαρακτηρίστηκε… εθνικιστικό εμβατήριο!

Τὸ ρασοφορεῖν εἶναι ἐπάγγελμα;

 

Τὸ ρασοφορεῖν εἶναι ἐπάγγελμα;

Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση

Ἡ ἀπάντηση στὸ ἐρώτημα τοῦ τίτλου ποικίλλει, ἀνάλογα μὲ τὸν ἄνθρωπο ποὺ ἀπαντάει. Οἱ περισσότεροι λένε ὅτι εἶναι ἐπάγγελμα, ἀφοῦ οἱ κληρικοὶ εἶναι μισθωτοί τοῦ δημοσίου, ἀγνοοῦν ὅμως τί ἐννοοῦμε ὅταν λέμε ἐπάγγελμα καὶ τί ὅταν λέμε διακονία καὶ λειτούργημα. Ὑπάρχει οὐσιώδης διαφορά. Καὶ ὁ λειτουργὸς πληρώνεται, ἀλλὰ δὲν εἶναι ἐπαγγελματίας. Ἐργάζεται ἀδιάκοπα. Δὲν στοχεύει στὴν αὔξηση τῶν ἐσόδων του. Εἶναι ἐθελοντής. Τὸ ρασοφορεῖν εἶναι πολὺ πέρα καὶ πάνω ἀπὸ τὸ ἐπάγγελμα. Ἂς δοῦμε τὴ μεγάλη διαφορά.

Ορίστε η «επιτυχία» της Συμφωνίας των Πρεσπών: Ορθόδοξη «Μακεδονική» Εκκλησία και στην Ιταλία!

 

Για να κοινωνικοποιήσουν τα παιδιά των «Μακεδόνων» στήνουν και αθλητικές δραστηριότητες και οι ελληνικές προξενικές Αρχές, τον ύπνο του δικαίου!

Μόνο οι ελληνικές κυβερνήσεις επιμένουν να τηρούν το αίσχος της Συμφωνίας των Πρεσπών, όταν ακόμη και ο ίδιος ο Ζάεφ μιλάει για… «Μακεδονία»! Μπορεί να καμαρώνουν οι πρώην κυβερνώντες για την «επιτυχία» τους και οι νυν να μάζεψαν τις σάρισες που είχαν βγάλει, δηλώνοντας σήμερα ότι «το κράτος έχει συνέχεια», όμως η σκοπιανή προπαγάνδα συνεχίζει ακάθεκτη.

24 Σεπ 2021

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος: Τα προσωνύμια του Ευαγγελιστού Ιωάννου (Η Μετάστασις του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου)

 

Η ΜΕΤΑΣΤΑΣΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ[: Ιω.19,25-27& 21,24-25]

    Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου  με θέμα:

«ΤΑ ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ»

                                                                            (Β΄έκδοσις)

         [εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 8-5-2000] 

    Σήμερα η εκκλησία μας, αγαπητοί μου, τιμά την μνήμην του αγίου ενδόξου αποστόλου και ευαγγελιστού Ιωάννου. Και εφόσον η Ιερά μας Μονή έχει το προνόμιον να θεωρεί σαν προστάτη της τον ηγαπημένον μαθητήν, μετά από την Υπεραγίαν Θεοτόκον και τον μεγαλομάρτυρα Δημήτριον, οφείλομε να εγκωμιάσομε τον μεγάλον Απόστολο του Χριστού. Αλλά πώς να εγκωμιάσει κανείς έναν άγιον; Πρέπει να είναι στο παραπλήσιον ύψος του, για να τιμήσει δεόντως έναν άγιον. Ύστερα, όπως λέει η Γραφή: «Οὐχ ὡραῖος αἶνος ἐν στόματι ἁμαρτωλοῦ». «Δεν είναι ωραίος ο αίνος, η δοξολογία, εις το στόμα ενός αμαρτωλού ανθρώπου». Αλλά για την αγάπη του λαού του Θεού και για την αγάπη προς τον μεγάλον Απόστολον, θα επιχειρηθούν λίγα απλά λόγια, σαν αγριολούλουδα του βουνού μας, που τα συλλέξαμε για να του τα προσφέρουμε.

     Ο άγιος Ιωάννης ζούσε εις την Βησθαϊδά της Γαλιλαίας. Ήταν παιδί του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης και μικρότερος αδερφός του Ιακώβου, ο οποίος και αυτός έγινε Απόστολος και διακρίνεται από τον Ιάκωβο, τον επίσκοπο Ιεροσολύμων, τον λεγόμενον «αδερφό του Κυρίου» και ο πρώτος, ο Απόστολος, λέγεται Ιάκωβος ο Μεγάλος και ο δεύτερος, ο πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων, λέγεται Ιάκωβος ο Μικρός, για διάκριση.

Η Μετάσταση του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου - - Ερμηνεία της Ευαγγελικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο

 

Η ΜΕΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ[: Ιω.19,25-27& 21,21-25]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

             α) Υπομνηματισμός των εδαφίων Ιω.19,25-27

   «Εἱστήκεισαν δὲ παρὰ τῷ σταυρῷ τοῦ Ἰησοῦ ἡ μήτηρ αὐτοῦ καὶ ἡ ἀδελφὴ τῆς μητρὸς αὐτοῦ, Μαρία ἡ τοῦ Κλωπᾶ καὶ Μαρία ἡ Μαγδαληνή»(:εκεί όμως κοντά στον σταυρό του Ιησού στεκόταν επίσης και η μητέρα Του και η αδελφή της μητέρας Του, η Μαρία η γυναίκα του Κλωπά και η Μαρία τη Μαγδαληνή)»[Ιω.19,25].

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Εορτή της Μεταστάσεως του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ - ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ (26-9-2021)

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Οι οικολογικές «φούσκες» εδώ και τώρα πληρώνονται!

 

Η ταινία του Αλ Γκορ ήταν το «κόκκινο βιβλίο του Μάο» για τους οικολογικό κίνημα: έτυχε τεράστιας διαφήμισης, προβλήθηκε σε σχολεία, διαμόρφωσε συνειδήσεις και φόβισε… Μετά, τη σκυτάλη ανέλαβε η «αθώα» Γκρέτα…

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Οι οικολογικές «φούσκες» εδώ και τώρα πληρώνονται!

[Μετά την  οικονομική καχεξία λόγω κορωνοϊού, μια άλλη πληγή θα πλήξει κάθε ελληνική οικογένεια αλλά και την Ελλάδα λόγω της κατακόρυφης αύξησης των τιμών του ρεύματος και του αερίου. Η αλήθεια είναι πικρή: Η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας ανέρχεται στο 75%, ενώ στην υπόλοιπη ΕΕ στο 55%. Και αυτό γιατί, κλείνουμε θερμοηλεκτρικές μονάδες που χρησιμοποιούν λιγνίτη επειδή ρυπαίνουν το περιβάλλον, για να αποφύγουμε πρόστιμα που προβλέπει η ΕΕ. Ούτε που σκεφτόμαστε, ως ισότιμα μέλη, να επιμείνουμε να εξαιρεθεί η χώρα μας, και «στο τέλος πάντα η Γερμανία κερδίζει…». Αν περιμένουμε με την επιδοτούμενη πολιτική των ηλιακών και των ανεμογεννητριών να λύσουμε το ενεργειακό μας πρόβλημα ξεγελιόμαστε: Θα περιμένουμε αιώνες στην Αυλίδα και Ιφιγένεια δεν θα βρίσκουμε…Ε.Δ.Ν.]

Σχολεία ελληνικά ή «δομές φιλοξενίας» του ΟΗΕ;

Σχολεία ελληνικά ή «δομές φιλοξενίας» του ΟΗΕ;

  Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος- Κιλκίς

 «Όλα γίνονται στην Ελλάδα σαν να μας κινεί ένα θανάσιμο μίσος για τη λαλιά μας. Το κακό είναι τόσο μεγάλο που μόνο σαν φαινόμενο ομαδικής ψυχοπάθειας θα μπορούσε να το εξηγήσει κανείς… Στα χρόνια μας, πρέπει να μην το ξεχνάμε, το ζήτημα δεν είναι πια αν θα γράφουμε καθαρεύουσα ή δημοτική. Το τραγικό ζήτημα είναι αν θα γράφουμε ή όχι ελληνικά ή ένα οποιοδήποτε ελληνόμορφο εσπεράντο. Δυστυχώς όλα γίνονται σαν να προτιμούμε το εσπεράντο∙ σαν να θέλουμε να ξεκάνουμε με όλα τα μέσα τη γλώσσα μας». Αυτά ειπώθηκαν πριν από 60 χρόνια από τον τροπαιούχο νομπελίστα μας ποιητή Γεώργιο Σεφέρη, σε μια εποχή που μακαρίζεται σε σχέση με την δική μας.  

23 Σεπ 2021

Ο γεωπολιτικός κατήφορος της Ευρώπης

Ο γεωπολιτικός κατήφορος της Ευρώπης

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

            Οι ΗΠΑ προχώρησαν προ εβδομάδος σε αμυντική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία χωρίς  να ενημερώσουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ, κάτι που προκάλεσε δικαιολογημένη αναταραχή στους κόλπους του. Επίσης η εκ μέρους της κυβέρνησης της Αυστραλίας ταυτοχρόνως γνωστοποιηθείσα  ακύρωση της παραγγελίας στη Γαλλία υποβρυχίων χωρίς καμία προηγουμένως συνεννόηση μαζί της και η αντικατάσταση τους  με  παραγγελία από τις ΗΠΑ προκαλεί την εύλογη σε βάρος των δύο κυβερνήσεων δυσαρέσκεια της ευρωπαϊκής χώρας και όλων των χωρών – μελών της Ε.Ε.. Σημειώνεται ότι στην γεωπολιτική τους στους ωκεανούς Ειρηνικό και Ινδικό οι ΗΠΑ αποφάσισαν να συνεργασθούν με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία (ΑUKUSAustralia, United Kingdom, United States) και να  αγνοήσουν τη Γαλλία, η οποία διαθέτει εδάφη και επομένως έχει συμφέροντα και στον Ειρηνικό ωκεανό (Γαλλική Πολυνησία,  Νέα Καληδονία, και διάφορα νησιά) και στον Ινδικό (Ρεουνιόν, Μαγιότ κ.α.)

Όταν η βιολογική σχέση αντικαθίσταται από την «πρόθεση» ανάληψης ρόλου γονέα.

Η προτεραιότητα είναι στα παιδιά…

Όταν η βιολογική σχέση αντικαθίσταται από την «πρόθεση» ανάληψης ρόλου γονέα.

Από τη Katy Faust

Them Before Us

Οι νόμοι σχετικά με την γονεϊκή μέριμνα αλλάζουν….Ομόφυλες συγκατοικήσεις και  απόκτηση παιδιών στα πλαίσια της μη διάκρισης….Οι μητέρες και οι πατέρες θεωρούνται νομικά προαιρετικοί και η βιολογική σχέση αντικαθίσταται από την «πρόθεση» κάποιου να αναλάβει ρόλο γονέα. Λειτουργικά, αυτό κάνει τα παιδιά αντικείμενα μετακίνησης τύπου cut/paste  σε οποιαδήποτε ενήλικη σχέση.

Οι σφαγές στη Δράμα και το Δοξάτο το 1941: Το έγκλημα που δεν τιμωρείται επαναλαμβάνεται και η απαίτηση για επανόρθωση-αποζημίωση.

Θεοφάνης  Μαλκίδης

Οι σφαγές στη Δράμα και το Δοξάτο το 1941: Το έγκλημα που δεν τιμωρείται επαναλαμβάνεται και η απαίτηση για επανόρθωση-αποζημίωση. 

Τις ημέρες αυτές τιμούμε την ιερή Μνήμη των Ελλήνων, των θυμάτων από τις  σφαγές των Βούλγαρων και των  Γερμανών στο Δοξάτο και τη Δράμα το 1941, σφαγές οι οποίες στόχευαν, μεταξύ των άλλων,  στο γίνει  αποδεκτή η  παράδοση της Μακεδονίας (και της Θράκης) στη Βουλγαρία. 

Επιστολή διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό από τους Μητροπολίτες της Θράκης

«Θέσατε στόπ στό μαῦρο χρῆμα τοῦ Τουρκικοῦ προξενείου, κ. Πρωθυπουργέ!»

Ὀργίλη ἐπιστολή τεσσάρων Μητροπολιτῶν τῆς Θράκης στόν Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τοῦ σχεδίου γιά τήν ἐκλογή Μουφτήδων – Ἐσπευσμένως στόν Ἀρχιεπίσκοπο ἡ Ντόρα Μπακογιάννη

ΩΣ ΒΟΜΒΑ «ἔσκασε» στό Μέγαρο Μαξίμου ἡ ἐπιστολή διαμαρτυρίας πού ἔστειλαν στόν Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οἱ τέσσερεις Μητροπολῖτες τῆς Ξάνθης Παντελεήμων, Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς Παντελεήμων, Ἀλεξανδρουπόλεως Ἄνθιμος καί Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, γιά τίς δραστηριότητες τῆς Διακομματικῆς Ἐπιτροπῆς πού συνεστήθη γιά τήν ἀνάπτυξη τῆς περιοχῆς.

22 Σεπ 2021

Σημεῖα τῶν καιρῶν

 

Σημεῖα τῶν καιρῶν

Εὐδοξία Αὐγουστίνου, Φιλόλογος - Θεολόγος

«Μεσαιωνική» καὶ «ἀντιφεμινιστική» χαρακτήρισαν τήν προσπάθεια γιά τή διεξαγωγή τοῦ 1oυ Πανελληνίου συνεδρίου Γονιμότητας καὶ Ἀναπαραγωγικῆς Αὐτονομίας ποὺ θὰ γινόταν στίς ἀρχές  Ἰουλίου στὰ Ἰωάννινα. Θά πραγματευόταν  τό μεῖζον ἐθνικό πρόβλημα, τό δημογραφικό, καὶ τὴν ἀξία τῆς ἐνημέρωσης γιὰ θέματα γονιμότητας καὶ ὑπογονιμότητας. Ἐπρόκειτο νά γίνει μία σοβαρή ἐπιστημονική προσπάθεια  γιά τὸ ἱερότατο δῶρο τῆς τεκνογονίας καί … ἀκυρώθηκε.

Πότε οἱ Συνοδικές Ἀποφάσεις τῶν Τοπικῶν ἤ τῶν Πανορθοδόξων Συνόδων εἶναι ἀποδεκτές καί ἔχουν δεσμευτικό χαρακτῆρα γιά τό πλήρωμα τῆς Ἐκκλησίας;

 Αποτέλεσμα εικόνας για Δημήτριος Τσελεγγίδης

Πότε οἱ Συνοδικές Ἀποφάσεις τῶν Τοπικῶν

ἤ τῶν Πανορθοδόξων Συνόδων εἶναι ἀποδεκτές

καί ἔχουν δεσμευτικό χαρακτῆρα γιά τό πλήρωμα τῆς Ἐκκλησίας;

Εἰσήγηση τοῦ κ. Δημητρίου Τσελεγγίδη
τ. Καθηγητῆ τῆς Δογματικῆς τοῦ ΑΠΘ

ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ:
«Ἡ πρόκληση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ σήμερα»,
ἀφιερωμένη στή μνήμη τοῦ μακαριστοῦ π. Γεωργίου Μεταλληνοῦ

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com