6 Δεκ 2021

1821- 2021: Τιμήσαμε ή υποτιμήσαμε τους ήρωες;

1821- 2021: Τιμήσαμε ή υποτιμήσαμε τους ήρωες;

Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων

Διανύουμε ήδη τον Δεκέμβριο του 2021 και θέλω να μοιραστώ μαζί σας, φίλες και φίλοι, ένα μικρό απολογισμό της επετειακής χρονιάς. Παρά την πανδημία και τους περιορισμούς πιστεύω ότι έγιναν αξιολογες εκδηλώσεις, ακούσθηκαν σημαντικά συμπεράσματα, καλλιεργήθηκε γόνιμος προβληματισμός, αποφεύχθηκε η πόλωση μεταξύ αντιθέτων απόψεων.

Τό ἀτόπημα τῆς Προέδρου τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας κατά τήν ἐπίσκεψη τοῦ Πάπα Φραγκίσκου στήν Ἀθήνα

 

Τό ἀτόπημα τῆς Προέδρου τῆς Ἑλληνικῆς Δημοκρατίας κατά τήν ἐπίσκεψη τοῦ Πάπα Φραγκίσκου στήν Ἀθήνα

Δημ. Κ. Ἀναγνώστου, Θεολόγος

Κυρία Πρόεδρε,

Δεχθήκατε επισήμως τον Πάπα Φραγκίσκο στο Προεδρικό Μέγαρο ως αρχηγό Κράτους (του Βατικανού). Συνοδεύσατε, επίσης, τον ίδιο κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο. Ειδικά σ' αυτή την περίπτωση, καλώς πράξατε ως αρχηγός του Ελληνικού Κράτους, δηλαδή ως οικοδέσποινα της χώρας.

Αρχιμανδρίτης Παύλος Ντανάς : Προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο και πατέρα Ιωάννη Βάθη

 

Αγρίνιο 5-12-2021

Προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο και πατέρα Ιωάννη Βάθη

Αυτές τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας δοκιμάζεται από την ασθένεια του πνευματικού μας πατέρα και Αγίου Επισκόπου καθώς επίσης και όλοι εκείνοι που αγαπούν και σέβονται τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στον Ορθόδοξο κόσμο. Δε θα πω τίποτα εγώ. Ένας γονιός μου έγραψε τα εξής: «Σήμερα όλοι προσευχόμαστε για εκείνον που εναποθέσαμε στο πετραχήλι του την πνευματική μας ζωή…. για τον πνευματικό μας Πατέρα και Γέροντα που για όλους μας είναι η καταφυγή και η παρηγορία. Προσευχή για τον ταπεινό Ιεράρχη που ακόμα στις καρδιές μας έχει παραμείνει ο Σεβάσμιος παπά- Κοσμάς. Αλλά σήμερα είναι ημέρα προσευχής. Να μας λυπηθεί ο Πανάγαθος Θεός, να τον κρατήσει ακόμα ανάμεσα μας. Είθε να μας ευλογεί με την παρουσία του και να μας καθοδηγεί με την αγιότητά του».

Η θλίψη μας όμως, έγινε πιο ανυπόφορη εξαιτίας σας Σεβασμιώτατε, που τον υποτιμήσατε και φθάσατε στο σημείο να τον χαρακτηρίσετε «μικρόνοα», που σύμφωνα με τον γλωσσολόγο κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, μικρόνους είναι αυτός που χαρακτηρίζεται από περιορισμένη διανοητική ικανότητα. Ας γνωρίζετε όμως, ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έχει δυο πτυχία, το Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατηγορείτε ως «μικρόνοα» έναν Ιεράρχη που έχει Ορθόδοξο φρόνημα, Εκκλησιαστική Παιδεία, ζηλωτή των Πατρικών παραδόσεων, θερμουργό Ιεροκήρυκα, Πνευματικό Πατέρα σαράντα και πλέον κληρικών, που αντιτίθεται στον Οικουμενισμό και στην Νέα Εποχή. Εδώ για τον Μητροπολίτη μας ισχύουν τα λόγια του Αποστόλου Παύλου «ἡμεῖς μωροὶ διὰ Χριστόν» (Α΄ Κορ. 4,10).

5 Δεκ 2021

Τί κάνει προσωπικότητα ένα αγέννητο παιδί;

(The S.L.E.D. Test: How to Talk About Why You’re Pro-Life and Not Pro-Abortion)

π. Στυλιανὸς Ἐμμ. Καρπαθίου: Τὰ ‘’ἐμβόλια’’ ἔναντι τοῦ Covid-Sars 2 ὑπὸ τὸ φῶς τῆς διδασκαλίας τῆς Μιᾶς Ἁγίας Καθολικῆς καὶ Ἀποστολικῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ

Τὰ ‘’ἐμβόλια’’ ἔναντι τοῦ Covid-Sars 2 ὑπὸ τὸ φῶς  τῆς διδασκαλίας τῆς Μιᾶς Ἁγίας Καθολικῆς καὶ Ἀποστολικῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας  τοῦ Χριστοῦ

                       ‘’ἔλαιον δὲ ἁμαρτωλοῦ  μὴ λιπανάτω τὴν κεφαλήν μου’’ 

                                                                                                                  Ψαλμ. 140,5    

Black Friday: Διατίθενται παιδιά με έκπτωση

discounted children for sale 01

International Family News

Από τον Marco Respinti

16 Νοεμβρίου 2021

Για τις παρένθετες μητέρες  και τα παιδιά τους ήταν φέτος στην κυριολεξία μία "Black Friday, μια Μαύρη Παρασκευή"

Η επανεύρεση της χριστιανικής μας ταυτότητας μέσα από το Πνεύμα των Χριστουγέννων.

 Αποτέλεσμα εικόνας για Ηρακλής Ρεράκης AKTINES

Ηρακλής Ρεράκης , Καθηγητής ΑΠΘ

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων

Η επανεύρεση της χριστιανικής μας ταυτότητας μέσα από το Πνεύμα των Χριστουγέννων.

Ο Απ. Παύλος παραγγέλλει στους Χριστιανούς: «Το Πνεύμα μη σβέννυτε», δηλαδή, τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, μη τα σβήνετε και μη τα αχρηστεύετε) (Α΄ Θεσ. 5, 19-20). Καθώς πλησιάζει και φέτος η Μεγάλη Εορτή της Θείας Ενανθρωπήσεως του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού,  πολλοί ορθόδοξοι χριστιανοί φαίνεται να επαναλαμβάνουν μια τεράστια θεολογική παρέκκλιση.

Δεν αναζητούν και, φυσικά, δεν βρίσκουν στα Χριστούγεννα τη γνήσια χριστιανική τους ταυτότητα, το αληθινό χριστιανικό νόημα της ύπαρξής τους, τον ίδιο τον Θεάνθρωπο Χριστό, που γεννάται εξ ουρανών επί της γης, «ίνα ζωήν έχομεν και περισσόν έχομεν» (Ιω. 10, 10), αλλά να καλύπτονται κάτω από μια φολκλορική καρικατούρα, μιας ανθρωποκατασκευασμένης «γεννήσεως», άσχετης εντελώς με το πνεύμα της χριστιανικής μας πίστεως.

Άγιος Νεομάρτυς Νικόλαος ο Καραμάνος εκ Σμύρνης

ΑΓΙΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ ΕΚ ΣΜΥΡΝΗΣ
    ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – καθηγητού
     Η Μ. Ασία υπήρξε το λίκνο Αγίων της αρχαίας Εκκλησίας, αλλά και κοιτίδα Νεομαρτύρων στα νεώτερα χρόνια. Μια πλειάδα ηρώων ανδρών και γυναικών αντάλλαξαν τη ζωή τους με το μαρτύριο και το θάνατο για την αγάπη του Χριστού. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Νεομάρτυς Νικόλαος ο Καραμάνος από τη Σμύρνη.

Άγιος Νικόλαος: Ο γνήσιος εκφραστής του ελληνορθοδόξου ιδεώδους

Άγιος Νικόλαος: Ο γνήσιος εκφραστής του ελληνορθοδόξου ιδεώδους
      Η αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία έχει να επιδείξει ατέλειωτους καταλόγους επισκόπων Της οι οποίοι τίμησαν την υψηλή αποστολή τους και έγιναν ζωντανά πρότυπα για μίμηση. Μια από τις αντιπροσωπευτικότερες μορφές ιδανικών επισκόπων Της είναι και ο λαοφιλής άγιος Νικόλαος, επίσκοπος Μύρων της Λυκίας (Μ. Ασίας), του οποίου την ιερή μνήμη τιμά εξόχως η Εκκλησία μας στις 6 Δεκεμβρίου.
      Το ιερό του συναξάρι είναι στ' αλήθεια μια λεπτομερής θεώρηση του γνησίου τύπου του ορθοδόξου επισκόπου, ο άγιος Νικόλαος υπήρξε πράγματι αντιπροσωπευτικός τύπος γνησίου επισκόπου της Εκκλησίας του Χριστού. Η ζωή του ολόκληρη υπήρξε προσαρμοσμένη στη ζωή του Χριστού που τόσο αγάπησε με όλη τη δύναμη της ψυχής του και τάχθηκε να τον υπηρετήσει πιστά. Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας μας τη μεγάλη απόφαση να υπηρετήσει το Χριστό και το λαό του Θεού την πήρε ενώ ήταν ακόμα παιδί!
      Γεννήθηκε στην πόλη Πάταρα της Λυκίας γύρω στα 265 μ.Χ. σε μια εποχή κρίσιμη,   κατά την οποία η ειδωλολατρία έδινε τις τελευταίες και σκληρότερες μάχες της κατά του Χριστιανισμού. Είναι γνωστοί οι σκληροί διωγμοί των τελευταίων ειδωλολατρών αυτοκρατόρων. Τα σκοταδιστικά ειδωλολατρικά «ιερά», με προεξάρχοντα στην Ασία τα διαβόητα μαντεία του Κλαρίου και Διδυμαίου Απόλλωνα, είχαν αναγάγει ως κύρια αποστολή τους να συκοφαντούν τους Χριστιανούς στους τοπικούς άρχοντες ως ασεβείς και ως εκ τούτου να τους καταδεικνύουν υπεύθυνους για τις δυστυχίες που έστελναν (υποτίθεται) οι «θεοί» στους ανθρώπους. Τρανταχτή περίπτωση ο φοβερότερος όλων των διωγμών που κίνησε ο Διοκλητιανός καθ’ υπόδειξη και υποκίνηση των ως άνω μαντείων! Ο άγιος Νικόλαος είδε το φως της ζωής διωκόμενος για την πίστη του.   

Η προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στον Πάπα Φραγκίσκο

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΙΣ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄  ΕΠΙ ΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙ ΤΟΥ ΑΓΙΩΤΑΤΟΥ ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ κ. ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

Ἁ­γι­ώ­τατε,

Εἶ­ναι ἰ­δι­αι­τέ­ρως ση­μαν­τική γιά ἐμᾶς ἡ πα­ροῦσα ἡ­μέρα τῆς ἐπισκέψεως καί ὑ­πο­δο­χῆς Σας στήν Ἱ­ερά Ἀρ­χι­ε­πι­σκοπή Ἀ­θη­νῶν, κα­τό­πιν τῆς εὐ­γε­νοῦς προ­σκλή­σεως τήν ὁ­ποία Σᾶς ἀ­πηύ­θυνε ἡ ἔν­τι­μος Ἑλ­λη­νική Πο­λι­τεία διά τῆς Ἐ­ξο­χω­τά­της Προ­έ­δρου τῆς Ἑλ­λη­νι­κῆς Δη­μο­κρα­τίας κ. Αἰ­κα­τε­ρί­νης Σα­κελ­λα­ρο­πού­λου.

Κυριακή Ι΄ Λουκά – Ερμηνεία της Αποστολικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο

  

ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ΛΟΥΚΑ [: Eφ. 2, 14-22]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

    «Νυνὶ δὲ ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ ὑμεῖς οἱ ποτὲ ὄντες μακρὰν ἐγγὺς ἐγενήθητε ἐν τῷ αἵματι τοῦ Χριστοῦ. Αὐτὸς γάρ ἐστιν ἡ εἰρήνη ἡμῶν, ὁ ποιήσας τὰ ἀμφότερα ἓν καὶ τὸ μεσότοιχον τοῦ φραγμοῦ λύσας, τὴν ἔχθραν, ἐν τῇ σαρκὶ αὐτοῦ τὸν νόμον τῶν ἐντολῶν ἐν δόγμασι καταργήσας(:Αλλά κι εσείς που ήσασταν κάποτε ειδωλολάτρες, με την ένωση και κοινωνία σας με τον Χριστό, αφού ακούσατε τον λόγο του κηρύγματος που είναι η ίδια η αλήθεια, δηλαδή το χαρμόσυνο κήρυγμα της σωτηρίας σας, κι αφού πιστέψατε σε αυτό, σφραγισθήκατε με τη σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος, σύμφωνα με τις υποσχέσεις του Θεού. Πλησιάσατε και τον Θεό και τις διαθήκες Του με το αίμα του Χριστού, διότι Αυτός είναι η ειρήνη μας. Αυτός έκανε και τους δύο αντιμαχόμενους κόσμους, τον Ιουδαϊσμό και τον Εθνισμό, ένα. Αυτός γκρέμισε και κατέλυσε τον τοίχο που δημιουργούσε ο φραγμός του νόμου που ορθωνόταν ανάμεσα στους δύο λαούς και τους χώριζε. Κατέλυσε δηλαδή την έχθρα των δύο λαών, αφού κατάργησε με το αίμα Του τον νόμο των εντολών, ο οποίος, ενώ περιείχε επιβλητικές προσταγές, δεν έδινε όμως και τη χάρη για την εφαρμογή και την τήρηση των προσταγμάτων αυτών)» [Εφ.2,13-15].

Η συμπεριφορά ενός φθονερού ανθρώπου και οι συνέπειές της (Κυριακή Ι' Λουκά)

 

Η συμπεριφορά ενός φθονερού ανθρώπου και οι συνέπειές της

(Κυριακή Ι' Λουκά)

π. Ιωάννου Αν. Γκιάφη, Θεολόγου- Πολιτικού Επιστήμονος 

Αιώνες πριν έρχεται η φωνή του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Ηρακλείτου να μας διατρανώσει μια χρυσή συμβουλή: "Ἀπέχθειαν φεῦγε". "Ν' αποφεύγεις το μίσος". Η έντονη αντιπάθεια για ένα πρόσωπο ονομάζεται μίσος. Ήδη από αρχαιοτάτων χρόνων έχει καταδειχθεί πως πρόκειται για ένα φοβερό πάθος της ψυχής, το οποίο διαρκεί πολύ και μένει ανικανοποίητο. Σπέρνει την κακία και τρέφει την έχθρα ανάμεσα στους ανθρώπους. Πόσοι πόλεμοι καταγράφηκαν στην ιστορία εξαιτίας του ανθρώπινου μίσους; Πόσα εγκλήματα διαπράττονται καθημερινά προκαλούμενα από την εχθρότητα των ατόμων; Πόσες πράξεις βίας προβάλλονται σήμερα από τα Μ. Μ. Ε. απόρροια της αντιπάθειας μεταξύ συγγενών, φίλων και γνωστών; Το μίσος λοιπόν είναι καταστροφικό μέσα σε μια ανθρώπινη κοινωνία.

4 Δεκ 2021

Σχόλια στο Ευαγγέλιο της Κυριακής Ι΄ Λουκά

 

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Ι’ ΛΟΥΚΑ

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ

    « Γύναι, ἀπολέλυσαι τῆς ἀσθενείας σου», καί παραχρῆμα ἀνορθώθη ἡ γυναίκα. Αὕτη ἐστι ἡ ἀλλοίωσις τῆς δεξιᾶς τοῦ Ὑψίστου. Δηλαδή ὁ ἄνθρωπος γίνεται καί πάλι πρόσωπο ὅπως ἧταν καί πρίν τήν πτώση. Ἀνταποκρίθηκε ἡ ψυχή ἐκείνη ἀδελφοί μου στήν δωρεά αὐτήν τοῦ Μεσσίου, Ἰησοῦ καί ἀνορθώθηκε γνωρίζοντας ὅτι ἄν δέν ἀνταποκριθεῖ ἐδῶ στή γῆ  στίς  δωρεές τοῦ Χριστοῦ καί Θεοῦ, τότε πῶς θά τοῦ ἐμπιστευθεῖ τίς οὐράνιες εὐλογίες καί ἀποκαλύψεις καί μ’ ἕνα λόγο, τά ἐν γένει χαρίσματα τοῦ Ἁγίου Πνεύματος πού μάρτυρες τούτων εἶναι  ὅλοι οἱ Ἅγιοι διαχρονικά;

Τό δρᾶμα τῆς Δράμας συνεχίζεται…

Τό δρᾶμα τῆς Δράμας συνεχίζεται…

Νεκτάριος Δαπέργολας

      Καί ἐνῶ εἶναι θέμα χρόνου νά καταρρεύσει ἐντελῶς τό ἄθλιο ἐμβολιαστικό ψευδαφήγημα, ὅσο καί ἄν τό τραβοῦν ἀπό τά μαλλιά οἱ ξετσίπωτοι τῆς νεοναζιστικὴς ὑγειονομικῆς δικτατορίας, μαζί μέ τή λύσσα τῶν τελευταίων συνεχίζεται ἀσφαλῶς ἀμείωτος καί ὁ ἐπίσης ξεδιάντροπος διαγκωνισμός τῶν ἐκκλησιαστικῶν ἐμβολιοποιμένων, γιά τό ποιοί θά φανοῦν πιό ἀρεστοί στό καθεστώς. Μέσα στό πλαίσιο αὐτό, εἴχαμε ἕνα ἀκόμη χτύπημα ἀπό τόν μητροπολίτη Δράμας. Ναί, ἐκεῖνον πού τίς ἡμέρες τοῦ Πάσχα εἶχε βγάλει τό φιρμάνι νά γίνει ἡ Ἀνάσταση στίς 9 τό βράδυ, μετά ὁ ἴδιος πῆγε σέ μοναστήρι τῆς περιοχῆς καί τήν τέλεσε κανονικά τά μεσάνυχτα (κεκλεισμένων τῶν θυρῶν), ἀλλά στή συνέχεια κυνήγησε καί φόρτωσε μέ ποινές ὅσους ἱερεῖς ἀρνήθηκαν νά συμμορφωθοῦν στό φιρμάνι καί…ἔπραξαν τό ἴδιο (δήλωνε μάλιστα ὅτι θά τούς πάει καί στόν εἰσαγγελέα)! Θυμόμαστε ἐπίσης καί τίς ἀνεκδιήγητες δηλώσεις του ἐναντίον ὅσων πιστῶν…ἀποτόλμησαν νά διαμαρτυρηθοῦν (σ.σ. οἱ χούντες, ὡς γνωστόν, δέν τά σηκώνουνε κάτι τέτοια), τούς ὁποίους περίπου ἐξίσωσε μέ συμμορίες χρυσαυγίτικου τύπου, πράγμα πού ἡ προοδευτική περιοχή της Δράμας δέν μπορεῖ, λέει, νά τό ἀνεχθεῖ. Ὅπως θυμόμαστε βεβαίως καί ὅτι οἱ διώξεις ἱερέων συνεχίστηκαν καί δέν δίστασε νά ἀφήσει ὅλη τήν περιοχή χωρίς τό μυστήριο τῆς ἐξομολόγησης γιά κάποιες ἑβδομάδες μέσα στό περασμένο καλοκαίρι.

Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ: «Όχι» στον έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμού σε πιστούς και ιερείς

 

Την αρνητική του πρόθεση σχετικά με τον έλεγχο πιστοποιητικών εμβολιασμών πιστών και ιερέων πριν την είσοδό τους στους Ιερούς Ναούς εξέφρασε ρητά ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ δια στόματος του π. Ionuț Gabriel Corduneanu στον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Υγείας της χώρας.

Η δήθεν ευλάβεια του Πάπα για τον Απόστολο Παύλο

 

Η δήθεν ευλάβεια του Πάπα για τον Απόστολο Παύλο

Του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου

Την Κύπρο και την Ελλάδα επισκέπτεται ο Πάπας Φραγκίσκος τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Και αυτή τη φορά ο Πάπας δεν παραλείπει να τονίσει ότι το ταξίδι του γίνεται στα βήματα του Αποστόλου Παύλου ενώ οι Αρχιεπίσκοποι Ελλάδας και Κύπρου, που θα τον υποδεχτούν, με περισσή ευκολία συνδέουν την επίσκεψή του με κάποιο  συμβολισμό δήθεν περιοδείας στα χνάρια του Αποστόλου των Εθνών.

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος- Η συμπεριφορά μας μέσα στον ναό του Θεού (Κυριακή Ι΄ Λουκά)

 

 ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ΛΟΥΚΑ[:Λουκά 13, 10-17]

    Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου  σχετικά με την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής Ι΄ Λουκά με θέμα:

«Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ»

[εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 9-12-2001]   (Β 448) Έκδοσις Β΄

     Σήμερα, αγαπητοί μου, ο Ευαγγελιστής Λουκάς μάς περιγράφει ένα περιστατικό που έλαβε χώρα μέσα σε μία Συναγωγή. Επήγε ο Κύριος να διδάξει και ήταν ημέρα Σάββατο. Εκεί ευρίσκετο μία γυναίκα συγκύπτουσα. Δηλαδή, είχε καμπούρα. Συγκύπτουσα· επί δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια, που δεν μπορούσε τελείως να ανορθωθεί. Όταν ο Ιησούς την είδε, της είπε: «Γύναι, ἀπολέλυσαι τῆς ἀσθενείας σου». Δηλαδή: «Ελευθερώνεσαι από την ασθένειά σου». Και έθεσε τα χέρια Του επάνω της. Και αμέσως η γυναίκα αυτή ανορθώθηκε. Και εδόξαζε βέβαια τον Θεόν.

    Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τον αρχισυνάγωγο, που αμέσως εφθόνησε. Έκρυψε όμως τον φθόνο του με μια δήθεν αγανάκτηση, ότι ο Ιησούς εθεράπευσε σε ημέρα Σαββάτου. Και στρεφόμενος στα πλήθη, τους έλεγε ότι να αποφεύγουν θεραπείες τους και τέτοια την ημέρα του Σαββάτου, γιατί ήταν αργία. Γιατί εφθόνησε; Ω αγαπητοί μου! Γιατί αυτός, ως αρχισυνάγωγος, κατά κάποιο τρόπο εσκιάζετο από την παρουσία του Ιησού… Αλλά ο Κύριος τον αποκαλύπτει. Πράγματι ήταν φθονερός. Και του λέει ο Κύριος: «Ὑποκριτά αποκάλυψις· πλήρης!-· ἕκαστος ὑμῶν τῷ Σαββάτῳ οὐ λύει τόν βοῦν αὐτοῦ ἤ τόν ὄνον ἀπό τῆς φάτνης καί ἀπαγαγών ποτίζει; - «Το Σάββατο», λέει, «δεν παίρνει το υποζύγιό του να το πάει στο πηγάδι, στη βρύση να πιει νερό;»- ταύτην δέ, θυγατέρα Ἀβραάμ οὖσαν –«Αυτή δε υπάρχουσα θυγατέρα του Αβραάμ» –όχι του Αδάμ· αλλά του Αβραάμ-, ἥν ἔδησεν ὁ σατανᾶς ἰδού δέκα καί ὀκτώ ἔτη, οὐκ ἔδει λυθῆναι ἀπό τοῦ δεσμοῦ τούτου τῇ ἡμέρᾳ τοῦ Σαββάτου; -Δεν έπρεπε λοιπόν αυτή να θεραπευτεί την ημέρα του Σαββάτου;». Και ενώ έλεγε αυτά, αυτοί που αντετίθεντο, για φανταστείτε, εις τον Ιησούν και το έργον Του, γιατί, φαίνεται, ήσαν αρκετοί, πίσω από τον αρχισυνάγωγο, ντροπιάστηκαν. Όχι όμως και ο λαός, που χαιρόταν και εδόξαζε τον Θεόν.

Πάπας και Ορθοδοξία

 

Πάπας και Ορθοδοξία

Λουκάς Αθανασιάδης

 Με αφορμή την επίσκεψη του ποντίφηκος Ρώμης στη Νήσο των Αγίων και την Ελλάδα.

Η Ευρωπαία Επίτροπος που προσπάθησε να ακυρώσει τα Χριστούγεννα

   Η Ε.Ε. κατηγορείται ότι θέλει να ακυρώσει τα Χριστούγεννα – Γιατί υπαναχώρησε

Δημοσθένης Γκαβέας

 Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρέθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία κατηγορήθηκε πως προσπάθησε να ακυρώσει τα Χριστούγεννα. Αφορμή ένας οδηγός επικοινωνίας για τους θεσμούς της ΕΕ ο οποίος στο πλαίσιο της αποφυγής των διακρίσεων και της συμπεριληπτικότητας μεταξύ άλλων προέτρεπε να αποφεύγεται η χρήση της λέξης Χριστούγεννα.

3 Δεκ 2021

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος- Κυριακή Ι΄ Λουκά - Η συγκύπτουσα ανθρωπότης

 

ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ΛΟΥΚΑ[:Λουκά 13,10-17]

    Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου σχετικά με την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής Ι΄ Λουκά με θέμα:

«Η ΣΥΓΚΥΠΤΟΥΣΑ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΣ»

 [εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 7-12-1986]

     Κάποτε, αγαπητοί μου, ο Κύριος βρέθηκε σε μία Συναγωγή κατά την ημέρα του Σαββάτου, όπου και δίδαξε τον λόγο του Θεού. Ανάμεσα στο πλήθος, ήτο και μία γυναίκα ραχητική και μη δυναμένη καν να ανορθώσει το κεφάλι της. Την είδε ο  Κύριος και της λέγει: «Γύναι,  ἀπολέλυσαι τῆς ἀσθενείας σου». Και έθεσε τα χέρια Του επάνω της και αμέσως η γυναίκα εκείνη ανορθώθηκε.

     Ο αρχισυνάγωγος φθόνησε τον Ιησού και δήθεν γεμάτος από αγανάκτηση, ότι τάχα Σάββατο έγινε η θεραπεία, στρέφεται προς τον όχλο και ζητά να μην προσέρχεται σε ημέρα Σαββάτου και να θεραπεύονται την ημέρα αυτήν, διότι ο νόμος έλεγε ότι ήτο αργία. Και τότε ο Κύριος στρέφεται προς αυτόν και τον αποκαλεί «υποκριτή», λέγοντάς του: «Ο καθένας από σας το Σάββατο δεν ποτίζει το βόδι του ή το υποζύγιό του; Αυτήν λοιπόν η γυναίκα, που είναι θυγατέρα του Αβραάμ, που ο σατανάς την έδεσε 18 όλα χρόνια, δεν έπρεπε να λυθεί από την αρρώστια της την ημέρα του Σαββάτου;»

    Αυτό αγαπητοί μου το γεγονός της συγκυπτούσης εκείνης γυναικός σ’ εκείνη την Συναγωγή, γίνεται ένα σύμβολο. Σύμβολο της συγκυπτούσης ανθρωπότητος. Πράγματι, η ανθρωπότητα έχει πολλές ομοιότητες με τη συγκύπτουσα εκείνη γυναίκα που θεράπευσε ο Κύριος. Όταν ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο, τον έκανε σωματικά όρθιο. Είναι το μόνο ον μέσα στη Δημιουργία που έχει φυσική στάση όρθια. Όλα τα άλλα ζώα και τα θηλαστικά κυρίως, που είναι κοντινά στον άνθρωπο, και αυτά όλα περιπατούν με τα τέσσερα. Δεν είναι φυσική η θέσις της μαϊμούς να περπατάει με τα δυο της· με τα τέσσερα.  Η μαϊμού είναι εκατό τοις εκατό ζώο. Ήταν, είναι και θα είναι μαϊμού πάντοτε. Δεν έχει καμία σχέση ο άνθρωπος με τη μαϊμού. Ο άνθρωπος μόνος επλάσθη όρθιος. Και επλάσθη όρθιος όχι μόνο σωματικά, αλλά και πνευματικά όρθιος· έχοντας ορθό φρόνημα, λογική, με ανδρεία βούληση και με υγιές συναίσθημα. Ο άνθρωπος, με την όρθιά του στάση, μπορούσε να ατενίζει τον ουρανό, εκεί που βρίσκεται και ο Δημιουργός του. Έρχεται όμως ο διάβολος, ο μισόκαλος, αυτός ο οποίος μισεί το καλό, μισεί το ωραίο, έρχεται και υποβάλλει την αμαρτία  στον άνθρωπο, που τελικά ο άνθρωπος, υπό το βάρος της ενοχής και της αμαρτίας, συγκύπτει και πίπτει και ηθικά και οντολογικά. Έκτοτε, ο άνθρωπος είναι ο ηθικά πεπτωκώς, ο ηθικά πεσμένος, αλλά και ο οντολογικά θνήσκων. Μην ξεχνάτε ότι ο άνθρωπος παραβαίνοντας την εντολή του Θεού, πίπτει με τον θάνατον. Και γίνεται-από το «πίπτω»- γίνεται πτώμα.  Έτσι λοιπόν ο άνθρωπος από όρθιος γίνεται οριζόντιος· γιατί είναι πεσμένος.

Ο κοινός νους κατά τον Δωδώνης...

Ο κοινός νους κατά τον Δωδώνης...

Αναστάσιος Ομ. Πολυχρονιάδης

        Διαβάζουμε ότι «υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των ιερέων και των εργαζομένων στους ναούς πρότεινε στον Αρχιεπίσκοπο [...] Ιερώνυμο ο Μητροπολίτης Δωδώνης»[1], ο οποίος, σημειωτέον, συμπλήρωσε ηλικιακά τα 82,5 έτη. Για να καταδειχθεί, λοιπόν, ο κοινός νους που διαθέτει, όπως ο ίδιος αφήνει να νοηθεί, σε αντίθεση, όπως λέγει, με τον Μητροπολίτη Αιτωλίας Κοσμά καθώς και όλων των πολιτών που δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό τους, υπενθυμίζουμε ένα δημοσίευμα, πριν από μια δεκαετία.

Κυριακή Ι΄ Λουκά - Ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας για τη θεραπεία της συγκύπτουσας

 Î‘ποτέλεσμα εικόνας για συγκύπτουσα

ΚΥΡΙΑΚΗ Ι΄ΛΟΥΚΑ [:Λουκά 13,10-17]

             Ο ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ  ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΠΤΟΥΣΑΣ

   «Καὶ ἰδοὺ γυνὴ ἦν πνεῦμα ἔχουσα ἀσθενείας ἔτη δέκα καὶ ὀκτώ καὶ ἦν συγκύπτουσα καὶ μὴ δυναμένη ἀνακῦψαι εἰς τὸ παντελές(:εκεί βρισκόταν και μία γυναίκα που υπέφερε δεκαοκτώ χρόνια από μια ασθένεια εξαιτίας κάποιου πονηρού πνεύματος. Και γι’ αυτό ήταν σκυμμένη διαρκώς με κυρτωμένο το σώμα της και δεν μπορούσε καθόλου να σηκώσει όρθιο το κεφάλι της)»[Λουκ.13,11].

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Κυριακή Ι΄ Λουκά

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ -ΚΥΡΙΑΚΗ Ι' ΛΟΥΚΑ  (5-12-2021)

Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ Η ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ
       Ορισμένοι άγιοι της Εκκλησίας μας έχουν την προσωνυμία Μεγαλομάρτυρες, διότι υπέστησαν ιδιαίτερα σκληρά βασανιστήρια, κατά την ομολογία τους στο Χριστό και την άρνησή τους να ασπασθούν αλλότριους ψεύτικους «θεούς» και να θυσιάσουν στα άψυχα είδωλα. Ανάμεσα σ’ αυτούς συγκαταλέγεται η Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα, μια ηρωική κόρη, η οποία αντάλλαξε τις δόξες του κόσμου με την πίστη της και την προσήλωσή τους στο Σωτήρα Χριστό.
       Γεννήθηκε και έζησε σε καιρούς, στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286-305), όπου είχε λάβει χώρα ο μεγαλύτερος και σκληρότερος διωγμός κατά των Χριστιανών, από το αντίχριστο και δαιμονικό Ρωμαϊκό Κράτος. Ήταν κόρη ενός φανατικού ειδωλολάτρη, ονόματι Διοσκούρου, ο οποίος συγκαταλέγονταν στους ευγενείς, πλουσίους και αξιωματούχους της μεγάλης πόλεως Ηλιουπόλεως της Αιγύπτου. Ο Διόσκουρος φρόντισε να την μεγαλώσει με την ευσέβεια στα δαιμονικά είδωλα και τους ανύπαρκτους, διεφθαρμένους «θεούς», οι οποίοι υπαγόρευαν στους άτυχους λατρευτές τους κάθε ανηθικότητα και κακουργία. Να τους μοιάζουν οι άνθρωποι, να γίνουν μιμητές τους. Φρόντισε επίσης να της δώσει την πιο μεγάλη εκπαίδευση, στέλνοντάς την στις ονομαστές σχολές της Αλεξάνδρειας. Είχε αναδειχθεί ως μία από τις σπουδαιότερες κόρες της περιοχής.

Μάθημα άφυλης κοινωνίας έκανε η ΠτΔ σε παιδιά δημοτικού

Ντροπή: Μάθημα άφυλης κοινωνίας έκανε η ΠτΔ σε παιδιά δημοτικού – «Ούτε αρσενικό – ούτε θηλυκό»!

Παντελής Λαμψιώτης

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε σε 8χρονα παιδιά για τον... «Winnie - the - Pooh» που είναι «ο αγαπημένος της» γιατί δεν παραπέμπει «ούτε σε αρσενικό - ούτε σε θηλυκό»!

H Μεγαλομάρτυς Αγία Βαρβάρα (4 Δεκεμβρίου)

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Μεγαλομάρτυς Αγία Βαρβάρα

H Μεγαλομάρτυς Αγία Βαρβάρα (4 Δεκεμβρίου)
ΠΗΓΕΣ: Ως προς το χρόνο που αυτή έζησε και κυρίως για τον τόπο του μαρτυρίου της σπουδαίας αυτής Αγίας υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ερευνητών. Υπάρχουν συναξάρια της δυτικής εκκλησίας και ορθόδοξοι συναξαριστές, όπως του Ιωάννου Δαμασκηνού, του Αρσενίου και του Συμεών του Μεταφραστού. Πιθανότατη περίοδος δράσης της Αγίας είναι ο 3ος αιώνας, ενώ τόπος μαρτυρίου της φαίνεται πως είναι η Νικομήδεια της Μικράς Ασίας ή η Ηλιούπολη της Αιγύπτου. Οι αρχαιότεροι κώδικες βεβαιώνουν ότι η Αγία Βαρβάρα έζησε στη Μικρά Ασία. Ο αρχαιότερος βίος της Αγίας (Άκτα) μαρτυρεί ότι η Αγία άθλησε γύρω στο 237, επί Μαξιμίνου.
Ο ΒΙΟΣ ΤΗΣ: Η Βαρβάρα ήταν μοναχοκόρη ενός πλουσίου και επιφανή εθνικού, του Διόσκορου, και διακρινόταν για την ευφυΐα και την ομορφιά της. Ο πατέρας της την αγαπούσε υπερβολικά και φρόντιζε να έχει την καλύτερη εθνική μόρφωση. Για να την προφυλάξει από εξωτερικούς κινδύνους, λόγω της ομορφιάς της, κατασκεύασε μέσα στο σπίτι του ένα κλειστό διαμέρισμα, ένα είδος πύργου, όπου υπό την εποπτεία διαλεγμένων από τον ίδιο κοριτσιών έκλεισε την κόρη του, πιστεύοντας ότι μέσα στην απομόνωση αυτή θα μπορούσε να ολοκληρώσει τη μόρφωσή της.

2 Δεκ 2021

Εφησυχάζων Ιεράρχης πλέον ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος – Προτροπή για καταρτισμό τριπρόσωπου προς εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου

Μεταξύ των εφησυχαζόντων Ιεραρχών κατέταξε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον πρώην πλέον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο μετά το πέρας των εργασιών της τακτικής συνεδρίασης της, σήμερα, Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021.

Ἕνας αἰώνας βενιζελίτιδος (ἐκκοσμίκευσης καί ἐκσυγχρονισμοῦ) στό Φανάρι εἶναι φανερό ὅτι ἔχει ἐπιφέρει τόν θάνατο τοῦ ἀσθενοῦς, ἀνθρωπίνως, ἐναπόκειται στόν Θεό νά κάνη τό θαῦμα του…

 

Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΘΑΝΕΙ

Γράφει ὁ κ. Γεώργιος Τραμπούλης, Θεολόγος

Ὁ «Ο.Τ.» δημοσίευσε τό πρῶτο ἀπό μία σειρά σπουδαίων ἀποχαρακτηρισμένων ἐγ­γράφων (προσβάσιμα σέ ὅποιον θέλει), πού ἔχει στήν κατοχή του ἀπό τό Ὑπουργεῖο Ἐξωτερικῶν τῶν Η.Π.Α. Θεωροῦμε ὅτι ἡ παράθεση ἁπλῶς τοῦ κειμένου χωρίς μία περαιτέρω ἀνάλυση, μειώνει τήν σπουδαιότητα τοῦ κειμένου, ἐπιπλέον δέ, ἐάν δέν παρουσιασθοῦν οἱ λόγοι γιά τούς ὁποίους δημοσιεύθηκε τό ἔγγραφο, ὑπάρχει ὁ φόβος νά κατηγορηθοῦμε ὅτι ἀσκοῦμε πολιτική καί μάλιστα ἐχθρική πρός τό Φανάρι, μέ­σῳ ἑνός ἐκκλησιαστικοῦ ἐντύπου. Γιά αὐτό προχωροῦμε στίς ἀναγκαῖες ἐπισημάνσεις, μέ τίς μικρές δυνάμεις πού διαθέτουμε.

Ὁμοφυλοφιλικὴ εἰσβολὴ στὴν Ἐκκλησία

 

Εἴμαστε ἁμαρτωλοί. Ἅγιος εἶναι μόνο ὁ Δημιουργός μας. Ἀπολύτως Ἅγιος. Οἱ Ἅγιοί μας εἶναι καὶ αὐτοὶ τέκνα τοῦ Ἀδάμ. Γίνονται Ἅγιοι ὄχι ἀπὸ τὸν ἑαυτό τους, ἀλλὰ μετέχον­τας στὴν ἁγιότητα τοῦ Θεοῦ. Γι᾿ αὐτὸ καὶ ἐπιμόνως οἱ ἴδιοι ὁμολογοῦσαν ὅτι εἶναι οἱ ἁμαρτωλότεροι ὅλων τῶν ἀνθρώπων.

Ἐμεῖς οἱ ὑπόλοιποι παραδέρνουμε μὲ τὰ πάθη, τὰ λάθη, τὶς πτώσεις, τὶς ἀδυναμίες, τὶς προδοσίες μας. Ἡ δικαιοσύνη μας «ράκος ἀποκαθημένης» (Ἡσ. ξδ΄ 5)· ὅλη ἡ «ἀρετή» μας βρώμικο κουρελόπανο. Δὲν τολμοῦμε νὰ ὑψώσουμε τὸ βλέμμα στὸν οὐρανό. Ντροπὴ καλύπτει τὸ πρόσωπό μας καὶ στενάζουμε κάθε ὥρα ζητώντας ἔλεος.

Ἡ Ἑστία Πατερικῶν γιά τήν ἐπίσκεψη τοῦ Πάπα Φραγκίσκου στήν Ἑλλάδα

Μέσα στή ζοφερή πραγματικότητα πού βιώνουμε τά τελευταῖα χρόνια, ἔρχεται νά προστεθεῖ καί ἡ ἐπίσκεψη στή χώρα μας, τοῦ ἀρχηγοῦ τοῦ Κράτους τοῦ Βατικανοῦ καί ἡγέτη τῆς λεγομένης Οἰκουμενικῆς Κίνησης, Πάπα Φραγκίσκου.

Εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξέγραψε τα… Χριστούγεννα!

Μέρος σχεδίου για την... ισότητα, που υποστήριξε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Κυριολεκτικά χαμός έχει γίνει με εσωτερικό έγγραφο 30 σελίδων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να αποδείξουν πόσο προοδευτικοί είναι εκεί εις τας Βρυξέλλας και πόσο προωθούν την ισότητα.

Το «λάθος», η «άρνηση» και ο Βησσαρίων...

Το «λάθος», η «άρνηση» και ο Βησσαρίων...

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

            Στη Χώρα της Τήνου πριν από μερικά χρόνια ρωμαιοκαθολικός κληρικός μου είπε ότι ήταν λάθος των  Ελλήνων να αρνηθούν  να υποταγούν στον Πάπα και να εκδυτικισθούν. Τον ερώτησα: «Δηλαδή να γινόμασταν Βησσαρίωνες;» και με φυσικότητα μου απάντησε: «Ναι, ακριβώς. Άσχημα πέρασε ο Βησσαρίωνας και όσοι Έλληνες τον ακολούθησαν;...».

            Θυμήθηκα τα λόγια του παπικού κληρικού διαβάζοντας σε καθημερινή εφημερίδα άρθρο του άγγλου καθηγητού κ. Ρόντρικ Μπίτον. Σε αυτό συνέδεσε τους Έλληνες, που κάνουν το λάθος  να αρνούνται να εμβολιασθούν, με τους προγόνους τους, που θεωρεί ότι έκαμαν «λάθος» να αρνηθούν, το 1438-39 να υποχωρήσουν στον Πάπα και να απαρνηθούν την ιδιοπροσωπία τους. Με τον συλλογισμό του  ο κ. Μπίτον, ασφαλώς ακουσίως, ηρωοποιεί τους ανεμβολίαστους Έλληνες και εκδηλώνει και αυτός την πεποίθηση ότι ο Ελληνισμός θα σωζόταν από τους Οθωμανούς αν υποτασσόταν στον Πάπα...

Ο Ελληνισμός είχε πικρή εμπειρία της κατοχής των Φράγκων, από το 1204 και μετά. Ο Γάλλος πολιτικός και ιστορικός Εντουάρ Μπινιόν (1771-1841) στη μελέτη του «Οι κυβερνήσεις και οι λαοί από το 1814 μέχρι σήμερον (1823)» γράφει μεταξύ άλλων: «Η αιχμαλωσία του ελληνικού έθνους δεν αρχίζει από την άλωσιν της Κωνσταντινουπόλεως παρά των Οθωμανών.... Οι αληθείς ολετήρες του ελληνικού κράτους είναι οι σταυροφόροι και όχι οι Μουσουλμάνοι».

Να ήτανε, λέει, αυτά Χριστούγεννα...

Να ήτανε, λέει, αυτά Χριστούγεννα...

Να ήτανε, λέει, αυτά Χριστούγεννα η απαρχή για

Να κλείσουμε τις τηλεοράσεις και να ανοίξουμε ένα βιβλίο...

Να αφήσουμε τα κινητά και να συναντηθούμε στην ανθρώπινη σχέση και επαφή...

1 Δεκ 2021

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΠΩΣ ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

ΕΟΡΤΗ   ΑΓΙΟΥ  ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΠΩΣ  ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ  ΕΠΙΣΗΜΗ   ΑΡΓΙΑ  ΣΤΟ  ΝΑΥΤΙΚΟ  ΚΟΣΜΟ

Νίκος ΠαπανικολόπουλοςΥποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)  

   Είναι γνωστό ότι ο Άγιος Νικόλαος είναι ο κατ' εξοχήν προστάτης άγιος των Ναυτικών, του  Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, καθώς στον βίο του αναφέρονται θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα.

Πάπας Φραγκίσκος: «Ενωμένοι στην πίστη, μπορούμε να κάνουμε εμφανή την κοινωνία μας» γράφει στον Βαρθολομαίο

Επιστολή απηύθυνε στον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη θρονική γιορτή του Αγίου Ανδρέα

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν σήμερα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης στην επιστολή του πάπα Φραγκίσκου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, επ΄ευκαιρία της θρονικής εορτής του Αγίου Ανδρέα.

Ρωσία: Απαγόρευση προτροπής εκτρώσεων μωρών με αναπηρία

Ενώ η άμβλωση παραμένει νόμιμη και προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στον πληθυσμό της Ρωσίας, το Υπουργείο Υγείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέδωσε μια εντολή την περασμένη εβδομάδα που συνάδει με όσα κηρύττει η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Επιμέλεια-Μετάφραση: Ευγενία Δίτσα

Είναι το παιδί σας έτοιμο για Smartphone;

how do i know when child is old enough for smartphone coolmomtech guide  

10 Ερωτήματα προς τους γονείς που σκέπτονται να πάρουν smartphone στα παιδιά τους

Από ιστοσελίδα “Defend Young Minds”

30 Νοε 2021

Διονύσιος Πύρρος: ο ιατροφιλόσοφος αγωνιστής της Επανάστασης

1821

Διονύσιος Πύρρος: ο ιατροφιλόσοφος αγωνιστής της Επανάστασης

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

            Ο αρχιμανδρίτης Διονύσιος Πύρρος (1777-1853) είναι η μοναδική περίπτωση κληρικού που υπηρέτησε την Επανάσταση του 1821 ως αγωνιστής, ως ιατρός, ως θεολόγος και ιεροκήρυκας, ως δάσκαλος των ελληνόπουλων σε μαθήματα γεωγραφίας, φυσικής και χημείας και ως τεχνοκράτης, εισαγαγών στην επαναστατημένη Ελλάδα την τεχνογνωσία της κατασκευής χαρτιού και επιχειρήσαντος το 1827 να εγκαταστήσει το πρώτο χαρτοποιείο στον Μυστρά και μετά κοντά στο Άργος. Ο πολυτάλαντος αυτός κληρικός ήταν εκείνος, που το 1818 τύπωσε Φαρμακοποιία, στηριγμένη στο έργο του καθηγητού του στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Παβίας Λουίτζι-Γκασπάρο Μπρουνιατέλι (1761-1818). Όπως γράφει ο Δημ. Καραμπερόπουλος, το συγκεκριμένο βιβλίο του Πύρρου, «πρέπει να θεωρείται ως η πρώτη ελληνική Φαρμακοποιία». (Δημ. Καραμπερόπουλου «Η ιατρική ευρωπαϊκή γνώση στον Ελληνικό χώρο 1745-1821», Εκδ. Σταμούλη, Αθήνα, 2003, σελ. 292).

             Ο Πύρρος γεννήθηκε στην Καστανιά   Καλαμπάκας και εκάρη μοναχός στην ονομαστή Μονή Μεταμορφώσεως Μετεώρων. Στα Τρίκαλα Θεσσαλίας διδάχθηκε τα της ελληνικής γλώσσας και τα πρώτα μαθηματικά και στη συνέχεια μαθήτευσε στη Σχολή του Τυρνάβου, όπου δίδασκε ο επιφανής του Γένους ιερέας και διδάσκαλος Ιωάννης Δημητριάδης – Πέζαρος, που  διακρινόταν για την κατά κόσμο σοφία του,  τη λιτότητα του βίου του, και την έμπρακτη αγάπη και στοργή του στους άπορους μαθητές του.

Ἔξω οἱ Πάπαι ἀπὸ τὴν Ὀρθοδοξίαν!

 

Ἔξω οἱ Πάπαι ἀπὸ τὴν Ὀρθοδοξίαν!

Γράφει ὁ κ. Παῦλος Τρακάδας, θεολόγος

Κατὰ τὴν πρώτην ἐπίσκεψιν τοῦ Πάπα τὸ 2001 εὐσεβεῖς πιστοὶ ἐφώναζον –ὀρθῶς- μὲ στεντορίαν τὴν φωνὴν «ἔξω ὁ Πάπας ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα»! Εὑρισκόμεθα σήμερα εἰς τὴν δυσμενῆ θέσιν νὰ ὑποστῶμεν μίαν ἀκόμη ἐπίσκεψιν τοῦ ὀλετῆρος τῆς εὐαγγελικῆς πίστεως ἐντὸς μόλις πενταετίας. Δυστυχῶς, ἡ Ἱεραρχία μας δὲν ἀντιμετωπίζει μὲ τὴν δέουσαν σοβαρότητα τὸ ζήτημα. Εἰς ἀπαντητικήν του ἐπιστολὴν τῆς 9ης Νοεμβρίου 2021 πρὸς τὸν Σεβ. Κονίτσης, ποὺ διεμαρτυρήθη ἐντόνως διὰ τὴν ἐπίσκεψιν, ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν ἀπήντησεν ὅτι «ἡ ἐπίσκεψις τοῦ Πάπα Φραγκίσκου εἰς τὴν Ἱερὰν Ἀρχιεπισκοπὴν Ἀθηνῶν εἶναι αὐστηρῶς ἐθιμοτυπική, ἄνευ παρουσίας τῆς Ἱερᾶς Συνόδου». Μήπως ἐννοεῖ ὅτι ἡ Ἱ. Σύνοδος τῆς Κύπρου ποὺ θὰ ἔχη συνάντησιν μὲ τὸν Πάπαν, τὸν ὑποδέχεται ἐπισήμως;… Θὰ εἶναι ἐπίσης ἐθιμοτυπικὴ ἡ ἀντεπίσκεψίς του εἰς τὴν παπικὴν νουντσιατούρα τὸ ἀπόγευμα τῆς Κυριακῆς 5ης Δεκεμβρίου; Ποῖος ὁ λόγος; Διατί παρέλειψε νὰ τὸ ἀναφέρη; Πῶς τώρα θεωρεῖ ὅτι ἐνεργῶν μόνος ὡς Ἀρχιεπίσκοπος δὲν λαμβάνει ἡ ἐπικοινωνία ἐπίσημον χαρακτῆρα, ἐνῶ εἰς τὸ Οὐκρανικὸν ἀπεφάνθη ἡ Ἱεραρχία ὅτι ἡ πλέον ἐπίσημος ἀναγνώρισις τοῦ ψευδοκιέβου ἔγκειται εἰς μόνον τὸν Ἀρχιεπίσκοπον;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com