20 Σεπ 2021

Η προσπάθεια απαξίωσης του Θ. Κολοκοτρώνη και η ιστορική αλήθεια

Η προσπάθεια απαξίωσης του Θ. Κολοκοτρώνη και η ιστορική αλήθεια

Κωνσταντίνος Χολέβας,  Πολιτικός Επιστήμων - Αρθρογράφος

Αν δεν σταματούσε το «προσκύνημα» και την υποταγή, κάθε επαναστατική σπίθα στην Πελοπόννησο θα είχε σβήσει.

Άκουσα προσφάτως σε δημόσια εκδήλωση την καθηγήτρια της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο ΕΚΠΑ κ. Μαρία Ευθυμίου να απαξιώνει την προσωπικότητα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη με διάφορα επιχειρήματα.

Προβληματίσθηκα κυρίως από τον ισχυρισμό της ότι μετά το 1826 ο Θ. Κολοκοτρώνης δεν πολεμά, αλλά ασχολείται μόνο με την πολιτική και με την Γ΄ Εθνοσυνέλευση! Εκτιμώ την προσφορά της κ. Μ. Ευθυμίου στην επιστήμη και στην κοινωνία, γι’ αυτό καταθέτω ορισμένα ιστορικά στοιχεία που αντικρούουν την άποψή της και την παρακαλώ να τα λάβει σοβαρά υπ’ όψιν.

Πολεμούσε ή πολιτικολογούσε ο Γέρος του Μοριά μετά το 1826;

Έχουμε μία σαφή απάντηση από μία επιστολή που του αποστέλλει ο Άγγλος Ριχάρδος Τσωρτς (υπογράφει Τζουρτζ), ο οποίος είχε ορισθεί από τη Γ΄ Εθνοσυνέλευση ως αρχιστράτηγος όλων των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων. Στις 4 Αυγούστου 1827 γράφει από το Ναύπλιο προς τον:«Γενναιότατον Θ. Κολοκοτρώνην, αρχηγόν όλων των Πελοποννησιακών όπλων», μεταξύ άλλων τα εξής: «Αι δουλεύσεις σας είναι σημαντικαί και η πατρίς πρέπει να τας γνωρίση. Η κατά του εχθρού επιτυχία σας είναι αξία της πολεμικής σας υπολήψεως, το σημαντικότερον όμως είναι ότι ανακαλέσατε εις τα χρέη των και εις το αίσθημα του πατριώτου υπέρ πατρίδος τους απατημένους αυτούς ανθρώπους, οπού είχαν ενωθή με τους Τούρκους» (1).

19 Σεπ 2021

Ὁ ἀποδομητικός χαρακτήρας τοῦ οἰκουμενισμοῦ γιά τήν ἑνότητα καί τήν ἀλήθεια τῆς Ἐκκλησίας (Ἀρχιμ. Ἀθανασίου Ἀναστασίου Προηγουμένου Ἱ. Μ. Μεγάλου Μετεώρου)

Ἡ εἰσήγηση τοῦ Ἀρχιμ. Ἀθανασίου Ἀναστασίου, Προηγουμένου τῆς Ἱ.Μ. Μεγάλου Μετεώρου, στήν  διαδικτυακή  ἡμερίδα μέ θέμα «Ἡ πρόκληση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ σήμερα», ἀφιερωμένη στή μνήμη τοῦ μακαριστοῦ π. Γεωργίου Μεταλληνοῦ πού πραγματοποιήθηκε ἀπό τήν Ἑστία Πατερικῶν Μελετῶν

Ὁ ἀποδομητικός χαρακτήρας τοῦ οἰκουμενισμοῦ

γιά τήν ἑνότητα καί τήν ἀλήθεια τῆς Ἐκκλησίας

Ἀρχιμ. Ἀθανασίου Ἀναστασίου

Προηγουμένου Ἱ. Μ. Μεγάλου Μετεώρου

Εἰσαγωγή

Τό παρόν συνέδριο δέν θά μποροῦσε παρά νά εἶναι ἀφιερωμένο στόν πολυσέβαστο καί πολυφίλητο παπα-Γιώργη Μεταλληνό, ἕνα σύγχρονο γίγαντα τῆς θεογνωσίας καί τῆς ὀρθοπραξίας.

«Στα σκολειά της προδοσίας» σβήνει η Ελλάδα

«Στα σκολειά της προδοσίας» σβήνει η Ελλάδα

 Νατσιός Δημήτριος, δάσκαλος -Κιλκίς

Να ξεκινήσω με κάτι που έγραψε ο Φώτης Κόντογλου, που όσο ζούσε ούτε κατουρημένες ποδιές φιλούσε ούτε την διεφθαρμένη εξουσία προσκυνούσε:

 «Οι ψυχές των νέων είναι ρημαγμένες από τα άγρια ένστικτα, που τα ανεβάσανε στην επιφάνεια από τα σκοτεινά τάρταρα της ανθρώπινης φύσης, κάποιοι εχθροί του ανθρώπου, κάποιοι πνευματικοί ανθρωποφάγοι, που ανάμεσα τους πρωτοστατεί ένας τρελός λύκος λεγόμενος Νίτσε, μια μούμια σαν παλιόγρια λεγόμενος Βολταίρος, κάποιος ζοχαδιακός Φρόυντ, κι ένα πλήθος από τέτοια όρνια και κοράκια και νυχτερίδες. Όσοι τους θαυμάζανε, ας καμαρώσουνε σήμερα τα φαρμακερά μανιτάρια που φυτρώσανε μέσα στις καρδιές και στις ψυχές της γαγγραινιασμένης ανθρωπότητας». Αυτά τα φαρμακερά μανιτάρια φύτρωσαν και τράνεψαν μες στα σχολεία που αντί να είναι «φροντιστήρια εθνικής, χριστιανικής και ηθικής αγωγής», όπως τα ονειρευόταν ο πρώτος και τελευταίος κυβερνήτης του έθνους, ο Ιω. Καποδίστριας, κατάντησαν μάνδρες αφιλοπατρίας, αθεϊας και ηθικού ξεπεσμού. Έλεγε ο Πατροκοσμάς «θα βγουν πράγματα από το σχολείο που ο νους σας δεν φαντάζεται»  οι πρόγονοί μας εννοούσαν τα θαυμαστά, τα γερά και καλά γράμματα που δίδασκε τα ελληνικό σχολειό πριν το ρημάξουν τα φράγκικα σκοτάδια. Τώρα καταλάβαμε ότι για άλλα προφήτευε ο άγιος. Ποιος θα φανταζόταν ότι θα καταργηθούν στο ελληνικό σχολείο:

Αρχιμ. Ειρηναίος Βαϊόπουλος, Διδάγματα πνευματικής ζωής από τον Τίμιο Σταυρό (Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού)

 

Ομιλία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής μας, Αρχιμανδρίτου Ειρηναίου Βαϊοπούλου κατά την Θεία Λειτουργία της Κυριακής μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 19 Σεπτεμβρίου 2021, σχετικά με την παιδαγωγία του Τιμίου Σταυρού, της σταυρικής ζωής, ανά τους αιώνες.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης: Ο γονιός ξέρει και ο γονιός αποφασίζει για την αθώα ψυχή του παιδιού του!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης: Ο γονιός ξέρει και ο γονιός αποφασίζει για την αθώα ψυχή του παιδιού του!

Ελευθέριος Ανδρώνης

Το κράτος παραμερίζει τον ιερό ρόλο του γονιού και επεμβαίνει στις οικογένειες με το έτσι θέλω. Αδημονούν να δημιουργήσουν «γενίτσαρους» της νέας «κανονικότητας». Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Μια ζωτικής σημασίας συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του μαθήματος Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης που προωθεί η Νίκη Κεραμέως, πρόκειται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου στις 5 μ.μ. στην πύλη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο Μαρούσι.

Τὰ τρία νέα ζητήματα τῆς παιδείας μας φέτος.

                                                     Τὰ τρία νέα ζητήματα τῆς παιδείας μας φέτος.

Toῦ Βασίλειου Εὐσταθίου, Δρ. Φυσικοῦ, πτ. Θεολογίας (Τμ.Κοιν.Θ.ΕΚΠΑ)

Τὴν φετινὴ σχολικὴ χρονιὰ ποὺ μόλις ξεκίνησε τρία νέα πολὺ σοβαρὰ καὶ οὐσιώδη ζητήματα μᾶς ἀπασχολοῦν ἐκπαιδευτικοὺς καὶ γονεῖς-μαθητὲς, ποὺ προστίθενται στὰ ἤδη ὑπάρχοντα προβλήματα μέσα στὸ γενικότερο πλαίσιο τῆς μακροχρόνιας προσπάθειας ἀλλοίωσης τοῦ ἑλληνορθόδοξου χαρακτήρα της, κινούμενη σε τρεῖς ἄξονες, αὐτοὺς τοῦ ἀποχρωματισμοῦ τῆς ὀρθόδοξης πίστεως στὸ μάθημα τῶν θρησκευτικῶν, τῆς παραχάραξης τῆς ἱστορικῆς ἀλήθειας στὸ μάθημα τῆς ἱστορίας, καὶ τῆς ἀπαξίωσης τοῦ περιεχόμενου καὶ τοῦ νοήματος στὸ μάθημα τῆς γλώσσας καὶ σὲ ἄλλα σχετικὰ μὲ αὐτὴ μαθημάτων.

Η παιδεία στην εντατική

Το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρα μας ετοιμάζει καταναλωτικούς, χρηστικούς και αποβλακωμένους ανθρώπους.

Ανθρώπους που δεν μπορούν να σκεφτούν,

που αποτελούν τα γρανάζια της παγκοσιοποίησης,

18 Σεπ 2021

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Έρχονται η τεχνητή μήτρα και η παραγωγή εμβρύου!

ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Έρχονται η τεχνητή μήτρα και η παραγωγή εμβρύου!

του Pierre-Alain Depauw

Οι New York Times δημοσίευσαν πρόσφατα ένα άρθρο που περιγράφει την κατάσταση των πειραμάτων τεχνητής μήτρας που διεξάγονται στο Ισραήλ από το Ινστιτούτο Weizmann.

Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος: ἡ μονομερής ἀπόφαση τοῦ Πατριάρχη Βαρθολομαίου επί της Ουκρανίας ἀπειλεῖ τήν πανορθόδοξη ἑνότητα μέ σχίσμα τεραστίων διαστάσεων

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2021 στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Παγκόσμια Ορθοδοξία: πρωτείο και συνοδικότητα υπό το φως της ορθοδόξου διδασκαλίας», το οποίο διεξάγεται στο ναό του Σωτήρος Χριστού της Μόσχας πραγματοποιήθηκε η κοινή ομιλία των μητροπολιτών Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρου και Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου.

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Κυριακή μετά την Ύψωσιν

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ - ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΙΝ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ -19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021 

Δογματικὸς ἐκτροχιασμὸς τοῦ Κων/λεως εἰς Κίεβον

 

Δογματικὸς ἐκτροχιασμὸς τοῦ Κων/λεως εἰς Κίεβον

Γράφει ὁ κ. Παῦλος Τρακάδας, θεολόγος

Παταγώδης ἀποτυχία ἡ κιεβινὴ φιέστα

Ὁ Πατριάρχης Βαρθολομαῖος ἀπετόλμησε προσφάτως ἐπίσκεψιν εἰς τὸ Κίεβον, ὅπου ἀποτελεῖ πρόσωπον «non grata» διὰ τὴν κανονικὴν Ἐκκλησίαν. Πρόθεσίς του ἦτο νὰ ὑποστηριχθοῦν οἱ καθηρημένοι, ἀφωρισμένοι καὶ αὐτοχειροτόνητοι Οὐκρανοί, καθὼς τὸ ψευδοαυτοκέφαλον θρησκευτικὸν μόρφωμα, ποὺ ἐδημιούργησε, ἄνευ πολιτικῆς ἀντιστηρίξεως θὰ εἶχεν ἤδη καταρρεύση. Ἄλλωστε οἱ 10 ἀπὸ τὰς 14 Ὀρθοδόξους Ἐκκλησίας δὲν πρόκειται νὰ τὸ ἀναγνωρίσουν. Ἡ ἐκεῖ κατάστασις ἀφορᾶ ὅλους μας καθὼς ὄχι μόνον σοβεῖ μεγίστη κρίσις εἰς τὴν Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν ἐν γένει ἐξ αἰτίας τοῦ σχίσματος Κωνσταντινουπόλεως- Μόσχας, ἀλλὰ τὰ γεγονότα προμηνύουν τί θὰ συμβῆ εἰς τὸ «Σκοπιανὸν», ἀλλὰ καὶ εἰς τὴν Ἐκκλησίαν τῆς Ἑλλάδος, τῆς ὁποίας –τὴν στιγμὴν ποὺ γράφονται τὰ παρόντα- Μητροπολῖται ἔχουν ἀντικανονικῶς μεταβῆ εἰς τὸ Φανάρι, δημιουργοῦντες σχάσιν εἰς τὴν διοίκησιν τῆς Ἐκκλησίας.

Η Μαρία Ευθυμίου στον δρόμο της Μαρίας Ρεπούση;

Οι συστηματικές επιθέσεις της κυρίας Μαρίας Ευθυμίου εναντίον του Κολοκοτρώνη και τα εκ του αντιθέτου διθυραμβικά σχόλιά της για τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο…

του Γιώργου Καραμπελιά | Από την Ρήξη Σεπτεμβρίου 2021 (φ. 171) 

Το τελευταίο διάστημα  παρακολουθώ έκπληκτος τις συστηματικές επιθέσεις της κυρίας Μαρίας Ευθυμίου, που έχει πλέον αναγορευτεί στη μιντιακή μας ιστορικό(;), εναντίον του Κολοκοτρώνη και, εκ του αντιθέτου, τα διθυραμβικά σχόλιά της για τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Διαβάζουμε σε συνέντευξή της στο Insidestory την οποία αναπαρήγαγαν πολλές ιστοσελίδες:[1]

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος: Η ζημία της ψυχής (Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού)

 

  ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ[:Μάρκ. 8,34-9,1]

    Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου  με θέμα:

                                  «Η ζημία της ψυχής»

  [εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Στομίου Λαρίσης στις 21-9-1997]     (Β362)

      Σήμερα, αγαπητοί μου, έχομε την Κυριακή την μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού. Όπως βλέπομε, η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, πλαισιώνεται από δύο Κυριακές. Την προ της Υψώσεως και τη μετά τηνΎψωσιν. Αυτό δείχνει λειτουργικά τη σπουδαιότητα του Τιμίου Σταυρού εις την σωτηρία μας. Γι΄αυτό και ο Κύριος ετόνισε: «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι». Εδώ ο Κύριος ζητά μία ταύτιση του σταυρού του πιστού με τον Σταυρό τον δικό Του. «Όποιος θέλει να είναι δικός μου μαθητής, όποιος με αποδέχεται, θα σηκώσει τον σταυρό του και θα με ακολουθήσει». Και όλα αυτά γιατί η αξία της σωτηρίας της ψυχής δεν έχει αντάλλαγμα.

     Είπε στη συνέχεια ο Κύριος όπως ακούσαμε σήμερα εις την ευαγγελική περικοπή: «Τί γάρ ὠφελήσει ἄνθρωπον ἐάν κερδήσῃ  τόν κόσμον ὄλον, καί ζημιωθῇ τήν ψυχήν αὐτοῦ; Ἤ τί δώσει ἄνθρωπος ἀντάλλαγμα τῆς ψυχῆς αὐτοῦ;». Δηλαδή τι έχει να ωφεληθεί ο άνθρωπος εάν κερδίσει τον κόσμον, με την έννοια που ο διάβολος είπε κάποτε προς τον Χριστόν: «Προσκύνησέ με και θα σου δώσω όλες τις βασιλείες του κόσμου». Είτε με την έννοιαν του σύμπαντος κόσμου. Ό,τι και να πιάσετε, ό,τι και να πάρετε, η αξία της ψυχής είναι ανωτέρα ολοκλήρου του ορατού κτιστού κόσμου. Τι λοιπόν έχει να κερδίσει ο άνθρωπος, εάν το σύμπαν ολόκληρο κατακτήσει, κερδίσει, αλλά χάσει την ψυχή του; «Ζημιωθῇ» -προσέξτε το ρήμα- «ζημιωθῇ τήν ψυχήν αὐτοῦ». Ή ακόμη, τι αντάλλαγμα μπορεί να δώσει ο άνθρωπος για την ψυχή του; Δεν υπάρχει αντάλλαγμα.

17 Σεπ 2021

Χάρτης πρόκλησις σέ σχολικό βιβλίο: Ἡ ἀρχαία Ἑλλάς εἶχε σύνορα στήν Θεσσαλία

Ἐνῶ οἱ Σκοπιανοί παραβιάζουν τήν συμφωνία τῶν Πρεσπῶν, ἡ Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας καλεῖ τόν ὁμόλογό της Πενταρόφσκι στήν Ἀθήνα

ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ὁ ἕνας μετά τόν ἄλλον οἱ μῦθοι τούς ὁποίους καλλιέργησε ὁ ΣΥΡΙΖΑ σχετικῶς πρός τήν συμφωνία τῶν Πρεσπῶν. Εἶναι ἤδη σαφές πώς οὔτε καπηλεία τοῦ ὀνόματος τῆς Μακεδονίας ἔχει σταματήσει, οὔτε βεβαίως ἡ τουρκική διείσδυσις στό γειτονικό μόρφωμα ἔχει ἀνακοπεῖ. Οἱ προβλέψεις τῆς συμφωνίας ἦσαν ἤδη ἐπαχθεῖς γιά τήν Ἑλλάδα. Καί ὅμως τά Σκόπια ἐπιμένουν νά τήν παραβιάζουν, διεκδικώντας ὅλο καί περισσότερα, χωρίς νά ἀνταποκρίνονται στίς στοιχειώδης ὑποχρεώσεις τους.

Ἡ Ἑλλάς ἀναγνωρίζει τούς γάμους ὁμόφυλων ζευγαριῶν τῆς ἀλλοδαπῆς

 

Ὅλοι οἱ εὐρωβουλευτές τῆς ΝΔ, πλήν Ἀσημακοπούλου-Κεφαλογιάννη, ἐνέκριναν τό ψήφισμα στό Στρασβοῦργο – Ἀποχή ἦταν ἡ ὁδηγία Βέμπερ λόγω διαφωνιῶν

ΨΗΦΙΣΜΑ ὑπέρ τοῦ γάμου ὁμόφυλων ζευγαριῶν τῆς ἀλλοδαπῆς ἐνέκρινε τό Εὐρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέ τήν Νέα Δημοκρατία νά δίδει θετική ψῆφο. Μόνον οἱ εὐρωβουλευτές Ἄννα Μισέλ Ἀσημακοπούλου καί Μανώλης Κεφαλογιάννης διεχώρισαν τήν θέση τους, τηρώντας ἀποχή. Τό ΕΛΚ, στό ὁποῖο ἀνήκουν οἱ εὐρωβουλευτές τῆς ΝΔ, ἐνεφανίσθη διχασμένο, μέ τόν ἐπί κεφαλῆς Μάνφρεντ Βέμπερ νά καλεῖ σέ ἀποχή. Ὡστόσο ὁ εἰσηγητής τῆς ΝΔ ἐπί τοῦ θέματος, Στέλιος Κυμπουρόπουλος συνέστησε στούς εὐρωβουλευτές νά τό ὑπερψηφίσουν, πρᾶγμα πού ἔπραξαν, διαχωρίζοντας τήν θέση τους ἀπό τό ΕΛΚ.

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού - Ερμηνεία της Ευαγγελικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ[:Μάρκ. 8,34-38 και 9,1]

Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ

              [Υπομνηματισμός στα εδάφια Ματθ.16,24-27]

   «Τότε ὁ Ἰησοῦς εἶπε τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ· Εἴ τις θέλει ὀπίσω μου ἐλθεῖν, ἀπαρνησάσθω ἑαυτὸν, καὶ ἀράτω τὸν σταυρὸν αὐτοῦ, καὶ ἀκολουθείτω μοι(:Τότε ο Ιησούς είπε στους μαθητές Του: “Εάν κάποιος θέλει να με ακολουθήσει ως μαθητής μου, ας διακόψει κάθε σχέση με τον διεφθαρμένο από την αμαρτία εαυτό του κι ας πάρει τη σταθερή απόφαση να υποστεί ακόμη και θάνατο σταυρικό και βίαιο. Κι ας με ακολουθήσει μιμούμενος σε όλα το παράδειγμά μου· και να μη διστάσει να προβεί στις αποφάσεις και τις θυσίες αυτές)»[Ματθ.16,24].

Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού - Ερμηνεία της Αποστολικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΨΩΣΗ [: Γαλ. 2, 16-20]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

   «Εἰδότες δὲ ὅτι οὐ δικαιοῦται ἄνθρωπος ἐξ ἔργων νόμου ἐὰν μὴ διὰ πίστεως ᾿Ιησοῦ Χριστοῦ, καὶ ἡμεῖς εἰς Χριστὸν ᾿Ιησοῦν ἐπιστεύσαμεν διότι οὐ δικαιωθήσεται ἐξ ἔργων νόμου πᾶσα σάρξ(:επειδή όμως μάθαμε από τη δική μας πείρα ότι δεν γίνεται δίκαιος ο άνθρωπος και δεν σώζεται με την τήρηση των τυπικών διατάξεων του μωσαϊκού νόμου, αλλά μόνο με την πίστη στον Ιησού Χριστό,  γι' αυτό λοιπόν και εμείς πιστέψαμε στον Ιησού Χριστό, για να γίνουμε δίκαιοι και να σωθούμε από την πίστη στον Χριστό και όχι από τα έργα του μωσαϊκού νόμου· διότι όπως αναφέρεται και στους ψαλμούς, με τα έργα του νόμου δεν θα δικαιωθεί και δεν θα σωθεί κανένας άνθρωπος)»[Γαλ.2,16· ερμ. απόδοση Παν. Τρεμπέλα].

Οι ΛΟΑΤΚΙ και οι… άλλοι!

Όλοι, πλην ολίγων εξαιρέσεων, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα οποιουδήποτε να ορίζει τη σεξουαλική του επιλογή.

·        Από τον Δρα Πρόδρομο Εμφιετζόγλου*

Ομοίως ότι όλοι, ανεξαιρέτως, πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες, ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις, ως άλλωστε ορίζει και το Σύνταγμα των Ελλήνων στο Άρθρο 4, παρ. 2: «Oι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού και αξέχαστου Γεωργίου Κρίππα

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ (ΠΕΘ)

Αθήνα, 17 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ετήσιο Μνημόσυνο του μακαριστού και αξέχαστου Γεωργίου Κρίππα

(+17 Σεπτεμβρίου 2020)

Σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου 2021, στην Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, μαζί με τους συγγενείς και τους φίλους του,  θυμόμαστε και μνημονεύουμε, ένα χρόνο μετά την κοίμησή του, τον μακαριστό υπέροχο άνθρωπο και σπουδαίο επιστήμονα, τον δρ. του Συνταγματικού Δικαίου και άμισθο νομικό μας Σύμβουλο,  Γεώργιο Κρίππα.

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος: Πρέπει να γίνεται διαπαιδαγώγηση των παιδιών στο γενετήσιο ένστικτο;

 Αποτέλεσμα εικόνας για π. Αθανάσιος Μυτιληναίος

Ομιλία του μακαριστού π. Αθανασίου Μυτιληναίου. Από τη σειρά "Απαντήσεις αποριών".

Ορθόδοξοι τέλεσαν δέηση έξω από μια από τις παλαιότερες κλινικές εκτρώσεων στην Αμερική

Το Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου, η «Ορθόδοξη Κοινότητα Υπέρ της Ζωής Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος» πραγματοποίησε διαδήλωση προσευχής έξω από την κλινική εκτρώσεων στην πόλη Κουίνς (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ). Με την ευλογία του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης κ.κ.Μιχαήλ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, στη διάρκεια της διαδήλωσης τελέστηκε δέηση από τον Πρωθιερέα Βλαδίμηρο Ζαμπλότσκιϊ, εφημέριο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας στην πόλη Γιόνκερς, για τον τερματισμό των εκτρώσεων.

16 Σεπ 2021

Η αγία Σοφία και οι αγίες κόρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΕΣ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ, ΠΙΣΤΙΣ, ΕΛΠΙΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΑΚΤΙΝΕΣ
Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΕΣ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ, ΠΙΣΤΙΣ, ΕΛΠΙΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ
        Η οικογένεια αποτελεί πρώτιστη αξία για την χριστιανική μας πίστη, η οποία χαρακτηριζόταν στην αρχαία εποχή ως «κατ οίκον εκκλησία». Μια από αυτές τις άγιες οικογένειες υπήρξε και αυτή της αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. Σταματήστε ΑΜΕΣΑ τα Σχολικά Προγράμματα Ολοκληρωμένης Σεξουαλικής Εκπαίδευσης. (The War on Children)

 Πρόκειται στα σίγουρα για μιά επίθεση, θα επηρεάσει την ανατροφή των παιδιών σας, θα επηρεάσει το εκπαιδευτικό σας σύστημα...

Εκθέτοντας το αληθινό πρόσωπο της Ολοκληρωμένης Σεξουαλικής Εκπαίδευσης

(Comprehensive Sexual Education ,CSE)

Ας μην τους αφήσουμε να επαληθευτούν στο ότι ο λαός μας εγκαταλείπει την Εκκλησία του.

Ας μην τους αφήσουμε να επαληθευτούν στο ότι ο λαός μας εγκαταλείπει την Εκκλησία του.

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Ο αείμνηστος Γέρων Μητροπολίτης  Φλωρίνης Αυγουστίνος, ο θρυλικός Καντιώτης, διακήρυττε και αγωνιζόταν για μια «ελεύθερη και ζώσα Εκκλησία».

Ημερίδα μέ θέμα «Ἡ πρόκληση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ σήμερα», ἀπό τήν Ἑστία Πατερικῶν Μελετῶν

epm afisa metal v4 

[ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΦΙΣΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΛΥΣΗ]

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τήν Κυριακή 19/9/2021, 4.30 μμ – 8.30 μμ, θά πραγματοποιηθεῖ ἀπό τήν Ἑστία Πατερικῶν Μελετῶν διαδικτυακή ἡμερίδα μέ θέμα «Ἡ πρόκληση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ σήμερα», ἀφιερωμένη στή μνήμη τοῦ μακαριστοῦ π. Γεωργίου Μεταλληνοῦ.

«Ἐθνικὰ ἐπικίνδυνη στρατηγικὴ ἀπὸ τὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο»

 

Ἦταν 31 Αὐγούστου τοῦ 2006, ὅταν ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Εἰρηναῖος ἀνέλαβε τὸ πηδάλιο τῆς ἡμιαυτόνομης Ἐκκλησίας τῆς Κρήτης. Ἀκρι­βῶς δεκαπέντε χρόνια μετά, ἡ ἀντικατάστασή του ἔχει δρομολογηθεῖ.

Ὁ κ. Εἰρηναῖος εἶναι ἕνας κληρικὸς ποὺ ἄφησε τὴν προσωπική του σφραγῖδα μὲ τὴν διακριτικότητα καὶ τὸ πρᾶο του ὕφος. Οἱ φυσικὲς δυνάμεις του τὸν ἔχουν ἐγκαταλείψει καὶ σύντομα, εἶναι κοινὴ παραδοχή, θὰ ὑπάρξει διάδοχος. Τοὺς τελευταίους ἕξι μῆνες ἐξελίσσονται ζυμώσεις καὶ παρασκηνιακὲς συμφωνίες ἀπὸ συγκεκριμένους ὑποψήφιους ποὺ ἐπιθυμοῦν νὰ τὸν διαδεχτοῦν. Ὑποψήφιοι συνομιλοῦν μὲ τὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο.

15 Σεπ 2021

Αρχίζει το σχολείο...

Αρχίζει το σχολείο...

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

            Με την καρδιά σφιγμένη από μαθητές, μαθήτριες και γονείς ξεκίνησε το  σχολικό έτος. Ο ύπουλος και ιδιαίτερα επικίνδυνος για την υγεία ιός καραδοκεί. Η θερμή ευχή όλων μας είναι να μην επαναληφθεί η θλιβερή κατάσταση της περασμένης χρονιάς. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα ενδημικά προβλήματα της εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Το πρώτο είναι το ζητούμενο να βρεθεί η σωστή σχέση μεταξύ της ηθικής και πνευματικής καλλιέργειας των μαθητών και της απόκτησης πρακτικών γνώσεων, ωφέλιμων στην μελλοντική επαγγελματική τους ζωή. Η Πολιτεία δεν έχει μόνο την ευθύνη να αναδείξει πετυχημένους επαγγελματίες, έχει κυρίως την ευθύνη να  διαπλάσσει ηθικούς, έντιμους και δημοκρατικούς πολίτες, που να έχουν επίγνωση της ταυτότητας τους και αγάπη στην Πατρίδα τους.

Tι σηματοδοτούν οι «λιτανείες» της «Αμάλ» και ποιοι κρύβονται πίσω;

 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Εν Πειραιεί τη 15η Σεπτεμβρίου 2021

ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΟΙ «ΛΙΤΑΝΕΙΕΣ» ΤΗΣ «ΑΜΑΛ» ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ;

Ανήμερα της μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου διάλεξαν οι υπέρμαχοι της πολυπολιτισμικότητας και πολυθρησκευτικότητας και θιασώτες της Νέας Τάξεως Πραγμάτων της κυβέρνησης, για να προκαλέσουν για πολλοστή φορά τον ευσεβή Ορθόδοξο λαό μας. Ενώ απαγόρευαν καθολικά τις ανοιχτές θρησκευτικές εκδηλώσεις, τις λιτανείες και τα πανηγύρια, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, την ίδια στιγμή επέτρεπαν την αγία αυτή ημέρα μια άλλου είδους «λιτανεία», την «λιτανεία» της «Αμάλ»! Πρόκειται για μια κακότεχνη μαριονέτα, ένα ξόανο ύψους 3,5 μέτρων, που αναπαριστά μουσουλμάνα προσφυγοπούλα από τη Συρία, η οποία «αναζητά» τη «χαμένη» οικογένειά της στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η «πορεία» της ξεκίνησε από την ακριτική Χίο και συνεχίστηκε με περιοδείες σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, προκαλώντας προφανώς συνωστισμό, αλλά και αντιδράσεις από Δήμους, Σωματεία και απλούς πολίτες, όπως θα δούμε παρά κάτω. 

Η διαφήμιση της …διαφήμισης

 

Η διαφήμιση της …διαφήμισης

Σαράντου Ι. Καργάκου.

«Ρεκλάμες θα μας πνίξουν κι άδεια κονσερβοκούτια» (ΑΝΤΙΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΣΛΟΓΚΑΝ)

Η διαφήμιση οφείλει την επιτυχία της στη….. διαφήμιση! Κι αποτελούν διαφήμιση για τη διαφήμιση τα όσα θα γράψουμε – έστω κι αν είναι αρνητικά. Ασυναίσθητα θα μπούμε στο «παιχνίδι» της και συνειδητά θα χρησιμοποιήσουμε τη «γλώσσα» της.
Πρόκειται για μια γλώσσα γεμάτη σύμβολα, που μπορεί ν’ ανταγωνίζεται σε δύναμη, σίγουρα όμως να ξεπερνά σε απήχηση το συμβολισμό της ποίησης. Ο λόγος της είναι μια έγχρωμη παρένθεση στη σημερινή άχρωμη πραγματικότητα.

Η Αμερική δέχτηκε τη διαφήμιση σαν Θεολογία της, κι εμείς, βλέποντας την παρουσία της μέσα κι έξω από το σπίτι μας, στην αρχή σταθήκαμε επιφυλακτικοί, ειρωνικοί, όμως τώρα τη θεωρούμε απαραίτητη: Η διαφήμιση κατάφερε ν’ αξιοποιήσει τη μεγάλη δύναμη κι επιρροή της εικόνας και του ήχου και να μετατραπεί στον πιο ακριβοπληρωμένο και πιο σημαντικό μοχλό της σημερινής κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής μεταβλητότητας. Σήμερα «τα πάντα ρεί», όπως ορίζει η διαφήμιση. Η διαλεκτική εξέλιξη της ζωής είναι προϊόν διαφημιστικών μεθόδων κι επιλογών!

14 Σεπ 2021

Η συκοφάντηση των πατριωτών. Ο λόγος για τις 160 σημαίνουσες προσωπικότητες, που αντιμετωπίζουν πλέον μια επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρων επειδή υπέγραψαν ένα κείμενο αρχών, υπέρ πίστεως και πατρίδος!

  

Νοιάζονται για την Ελλάδα και τους παρουσιάζουν σαν θαυμαστές του Χίτλερ! Αρθρώνουν άποψη διαφορετική από τα παπαγαλίσματα των προπαγανδιστών της παρακμής και τους αποδίδονται όλοι οι μειωτικοί χαρακτηρισμοί που μπορεί να φανταστεί κάποιος.

Η πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να τιμήσει η Εκκλησία της Ελλάδος τα 30 χρόνια Πατριαρχίας του Βαρθολομαίου και οι ασύμμετρες παρεμβάσεις των φιλόδοξων «υποτακτικών» που επιδιώκουν να διαταράξουν τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών

Η πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να τιμήσει η Εκκλησία της Ελλάδος τα 30 χρόνια Πατριαρχίας του Βαρθολομαίου και οι ασύμμετρες παρεμβάσεις των φιλόδοξων «υποτακτικών» που επιδιώκουν να διαταράξουν τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Η απόφαση της ΔΙΣ , της 165ης Συνοδικής Περιόδου που συνήλθε για πρώτη φορά το διήμερο της 9ης και 10ης Σεπτεμβρίου να διοργανώσει τιμητική εκδήλωση για τα τριάντα χρόνια από την εκλογή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου θεωρήθηκε από πολλούς ως μια νέα αριστοτεχνική κίνηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου να αποκλιμακώσει την νέα ένταση που πάει να δημιουργηθεί μεταξύ των δύο Εκκλησιών με αιχμή του δόρατος τα Σταυροπήγια και τις αξιώσεις που κατέθεσε εντελώς άκαιρα και αβασάνιστα ο Σεβ. Χαλκηδόνος στην Ι. Μονή του Αγίου Νικάνορος στην Ζάβορδας. 

Ο Ατατούρκ, ο Κιζίλγιουρεκ και η ιστορία της βλακείας μας

                   

φωτογραφία: philenews.com           

                                    Ο Ατατούρκ, ο Κιζίλγιουρεκ και η ιστορία της βλακείας μας

Του Άριστου Μιχαηλίδη από τον Φιλελεύθερο

Ε, ναι! Τώρα θα λάμψουν οι σελίδες της ιστορίας μας. Άμα έκανε μελέτη «για τη διδασκαλία της ιστορίας στα τουρκοκυπριακά και ελληνοκυπριακά σχολεία» ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και εντόπισε τις αδυναμίες, να μην αργοπορήσει το υπουργείο Παιδείας, να αρπάξει τη μελέτη πάραυτα και να την παραδώσει στους εκπαιδευτικούς να τα αλλάξουν όλα. Διότι, λέει ο ευρωβουλευτής, περιέπεσε στην αντίληψη του «η απαράδεκτη παρέμβαση του υπ. Παιδείας που απαιτεί κυριολεκτικά να αφαιρεθεί μια σελίδα από ένα βιβλίο. Η σελίδα αφορούσε τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ». Και ως συντονιστής της ομάδας της Αριστεράς στην επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου, εκφράζει την πλήρη διαφωνία του «με αυτή την κίνηση που μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα συναντάμε».

Κάπως έτσι συνήθιζαν οι παλαιότεροι Ρωμιοί να αντιμετωπίζουν τις ανίατες-ανίκητες επιδημίες!

 

“Ο Τίμιος Σταυρός μάς έσωσε αμέσως από τον ισχυρό λοιμό και τον αιφνίδιο θάνατο”!

Στις 28 Νοεμβρίου του 1873, η κοινότητα Μαριών της Θάσου συνέταξε επιστολή που ακολούθως απέστειλε προς την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου Αγίου Όρους, η οποία είχε μετόχι στην κοινότητα και πληροφορεί τον ηγούμενο της Μονής, πως για διάστημα έξι μηνών υπάρχει στην περιοχή τους “ισχυρός λοιμός”. Η μεταδοτική αρρώστια πανούκλα.

Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ εξηγεί πώς ο αριστερός δικαιωματισμός μετατρέπει τον δυτικό λευκό ετεροφυλόφιλο άνδρα σε αποδιοπομπαίο τράγο.

Επιστροφή στις φυλετικές εμμονές και τις προκαταλήψεις της άκρας δεξιάς της δεκαετίας του 1930 με το πρόσχημα του αντι-ρατσισμού βλέπει ο Πασκάλ Μπρυκνέρ, καταγγέλλοντας τους αριστερούς «αντιφά» ότι κολλούν την ταμπέλα του «φασισμού» σε οτιδήποτε με το οποίο διαφωνούν.

O Μπρυκνέρ ήταν από τους πρώτους που κατήγγειλαν τον αριστερό ισλαμο-φασισμό στη Γαλλία, που επιδιώκει να ωθήσει «τις δημοκρατικές κοινωνίες προς τον αυταρχισμό και τη διάβρωση του κράτους δικαίου», παίζοντας έτσι «ανοικτά το παιχνίδι ανόδου στην εξουσία αντιευρωπαϊκών και αυταρχικών δυνάμεων, ώστε, πέρα από την πνευματική αποσταθεροποίηση, να ενισχυθεί και η δική τους αυταρχική αντίληψη περί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που με πρώτα αυτά των γυναικών, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους».

Τούς «παραδώσαμε» τό ὄνομα Μακεδονία καί αὐτοί ὑπογράφουν συμφωνίες μέ τούς Τούρκους.

Πενταετές μνημόνιο στρατιωτικῆς συνεργασίας μέ τήν Ἄγκυρα ὑπέγραψαν οἱ Σκοπιανοί. Μῦθος ὅτι διά τοῦ ἐθνικοῦ συμβιβασμοῦ ἀνακόπτεται ἡ ἐπιρροή τῆς γείτονος στά βόρεια σύνορά μας

ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ὅτι ἦταν ἐπωφελής ἡ συμφωνία τῶν Πρεσπῶν. Μᾶς ἔλεγαν ὅτι δέν ἀπεμπολοῦμε τίποτε, ὅτι ὁ γεωγραφικός προσδιορισμός θά μᾶς ἔλυνε τά προβλήματα μέ τούς Σκοπιανούς. Τό σημαντικώτερο, μᾶς ἔλεγαν, ἦταν πώς ἀνακόπτεται ἡ διείσδυσις τῆς Τουρκίας στά Σκόπια. Πώς δέν ἔχουμε λόγους νά ἀνησυχοῦμε πλέον γιά τά βόρεια σύνορά μας. Αὐτά μᾶς ἔλεγαν ὁ κ. Τσίπρας καί ὁ κ. Κοτζιᾶς, οἱ ὁποῖοι φόρεσαν τά καλά τους καί τά καλύτερα χαμόγελά τους καί ἔσπευσαν στό χωριό Ψαράδες, νά ἐναγκαλισθοῦν τόν Ζόραν Ζάεφ καί νά τοῦ παραδώσουν τό ὄνομα τῆς Μακεδονίας, τόν πολιτισμό μας, τήν ἱστορία μας, τήν τιμή τῆς πατρίδος. Ἔχουν ἀξία αὐτές οἱ ἔννοιες γιά ἀριστερούς; Καί πόση ὑποκρισία μπορεῖ νά ὑποκρύπτεται πίσω ἀπό τήν δήλωση, ὅτι μέ τήν συμφωνία αὐτή διασφαλίζεται ἡ ἐθνική μας ἀσφάλεια; Ὅτι ἀναχαιτίζεται ἡ προσπάθεια τῶν Τούρκων νά διαμορφώσει ἕνα ἐλεγχόμενο ἀπό αὐτήν τόξο στά Βαλκάνια; Αὐτά μᾶς ἔλεγαν καί τεχνηέντως ἀπέφευγαν νά ποῦν μιά λέξη γιά τήν «μακεδονική ἐθνότητα» πού παρεχώρησαν καί γιά τήν «μακεδονική γλῶσσα» πού ἀνεγνώρισαν. Τήν ἀνεγνώρισαν αὐτοί. Ἐμεῖς δέν θά τήν ἀναγνωρίσουμε ποτέ. Μετά μᾶς ἔλεγαν ὅτι μᾶς ἀνετέθη ὁ ἔλεγχος τοῦ σκοπιανοῦ ἐναερίου χώρου. Μιά ἀγγαρεία γιά λογαριασμό τοῦ ΝΑΤΟ ἦταν αὐτό. Δικά μας μαχητικά, πού ἀφαιροῦνται ἀπό τίς μοῖρες ρέντινες τοῦ Αἰγαίου, ἐξασφαλίζουν τήν ἀεροπλοΐα στά Σκόπια. Ἐξασφαλίζουν ὅτι τά τουρκικά μεταγωγικά θά μεταφέρουν μέ ἀσφάλεια τήν τουρκική στρατιωτική βοήθεια πρός τά Σκόπια…

13 Σεπ 2021

Επεισοδιακός ο αγιασμός στο ΓΕΛ Αμυνταίου

 

Επεισοδιακός ήταν ο σημερινός αγιασμός στο Γενικό Λύκειο Αμυνταίου, που πραγματοποίησε ο Αρχιμανδίτης π. Σεβαστιανός Τοπάλης. Παρόντες ήταν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας, Ιωάννης Κιοσές και ο Δήμαρχος Αμυνταίου, Άνθιμος Μπιτάκης.

«Με τι να αρχίσουμε την νέα σχολική χρονιά; Με την τουαλέτα κυρία»

«Με τι να αρχίσουμε την νέα σχολική χρονιά; Με την τουαλέτα κυρία»

 Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος-Κιλκίς

 Νέα σχολική χρονιά. Με μάσκες, με υγειονομικό έλεγχο άδειας εισόδου σε δασκάλους και μαθητές, με την ακολουθία του «Αγιασμού» σε λίγους μαθητές που θα παραστούν στον προαύλιο χώρο. «Άκρα του τάφου σιωπή» και φόβος. (Η πρωινή προσευχή, όπως και η έπαρση της σημαίας μας με ταυτόχρονη απαγγελία του Εθνικού μας Ύμνου είναι πια παρελθόν. Επιτέλους, θα μονολογήσει η εθνομηδενιστική κακοήθεια, γλιτώσαμε από τα σκοταδιστικά κατάλοιπα. Το σχολείο όσο περνά ο καιρός τους μοιάζει. Ούτε ιερότητα αναδίδει ούτε «συλλαβίζουν» οι μαθητές τα πολυτίμητα μαθήματα τους Γένους. Ούτε ελληνικά  γράμματα, ούτε του Θεού τα πράματα, μόνο θεάματα και παιδεία για… κλάματα). Πρώτη μέρα στο σχολείο και θυμήθηκα παλαιότερό μου κείμενο. (Του 2010). Το μεταφέρω τροποποιημένο.

Ὑπερμεταδότες κακοδοξίας…

Ὑπερμεταδότες κακοδοξίας…

τοῦ Νεκτάριου Δαπέργολα, Διδάκτορος Ἱστορίας

     Τόν ὅρο «ὑπερμεταδότης» συνηθίσαμε βεβαίως πλέον νά τόν χρησιμοποιοῦμε σέ σχέση μέ τή λεγόμενη πανδημία. Συνδεδεμένο μέ κορωνοϊούς, αὐξημένα ἰικά φορτία, μεταλλάξεις, ἐμβολιασμένους καί ἀνεμβολίαστους. Καιρός ὅμως πιά νά τόν συνηθίσουμε καί στή συνάρτησή του μέ μία ἄλλη, πολύ χειρότερη πανδημία: τήν πνευματική. Πού τή ζοῦμε ἀσφαλῶς ἐδῶ καί δεκαετίες (ἡ ἐκκοσμίκευση, ἡ παναίρεση τοῦ οἰκουμενισμοὺ, ἡ βέβηλη μεταπατερικότητα δέν εἶναι τωρινά φαινόμενα), ἀλλά πού μέ θρυαλλίδα τήν κορωνοασθένεια βρίσκεται πλέον σέ τρομακτική ἔξαρση. Μέ πρωταγωνιστές κάποιους πού δέν μεταδίδουν ἰούς. Ἤ τουλάχιστον δέν εἶναι αὐτό τό βασικό τους πρόβλημα. Τό κύριο πρόβλημα εἶναι μεταδίδουν πλάνη καί κακοδοξία.

Ο Όσιος Γεράσιμος, κτήτωρ της Ι. Μ. Αγίας Τριάδος Σουρβιάς(14-15/9)

Ο Όσιος Γεράσιμος, κτήτωρ της Ι. Μ. Αγίας Τριάδος
Σουρβιάς (14-15/9)
Ο Γεράσιμος καταγόταν από το χωριό Λεοντάρι της Πελοποννήσου. Από την ηλικία των οκτώ ετών οι γονείς του τον έβαλαν σε Σχολείο για να μάθει τα ιερά γράμματα. Επειδή μάλιστα έδωσε ολόκληρο τον εαυτό του στην ανάγνωση των βίων των Αγίων και ιδιαίτερα των Οσίων Πατέρων, θέλησε να τους μιμηθεί. Έτσι, μόλις ενηλικιώθηκε, απέρριψε τις φροντίδες του κόσμου και έγινε μοναχός. Εν συνεχεία χειροτονήθηκε βαθμιαία αναγνώστης, διάκονος και πρεσβύτερος. Έπειτα αναχώρησε για προσκύνημα στους Αγίους Τόπους. Από εκεί επέστρεψε, μέσω ξηράς, στην Ελλάδα. Κατά την επιστροφή του φρόντιζε να κηρύσσει το λόγο του Θεού σε πολλές πόλεις και χωριά απ΄ όπου διερχόταν. Έτσι, από πόλη σε πόλη, έφτασε και στα μέρη της Μαγνησίας. Κοντά στη Μακρυνίτσα του Πηλίου υπήρχε ένα μοναστήρι, στο όνομα της Αγίας Τριάδας, που το είχε κτίσει ο Όσιος Διονύσιος (Σουρβιά). 
Σ΄ αυτή τη Μονή πήγε ο Γεράσιμος και, επειδή του άρεσε η ησυχία του τόπου, έμεινε εκεί αγωνιζόμενος με νηστεία, προσευχή και κακοπάθεια. Για τις πολλές του αρετές, ο Θεός τον αξίωσε να κάνει θαύματα ακόμα και όσο ζούσε. Έτσι μια γυναίκα στείρα, από τη γειτονική Κερασιά, με τη μεσιτεία των ευχών και της προσευχής του Οσίου γέννησε τρία παιδιά. 

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com