9 Ιουν 2023

Νεωτερισμός κόντρα στην παράδοση… Ένας ασύμμετρος πόλεμος!

 

Νεωτερισμός κόντρα στην παράδοση… Ένας ασύμμετρος πόλεμος!

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

    Σε αργία τέθηκε ο  ιερέας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών που-για πρώτη φορά στην Εκκλησία μας-έθεσε δύο νεαρά κορίτσια στην «υπηρεσία» της θείας λειτουργίας ντύνοντας τα μάλιστα παπαδάκια, όπως συμβαίνει με τα αγόρια που θέλουν να βοηθούν και να εξυπηρετούν τους λειτουργούς ιερείς. Και αυτό το τελευταίο δεν χρειαζόταν! Ειδικά αυτή την εποχή. 

8 Ιουν 2023

Συνάντηση Οσίων Πορφυρίου και Παϊσίου

 

     «Επισκέφτηκε κάποτε τον Γέροντα Πορφύριο ο Γέρων Παΐσιος στο Μήλεσι και έμεινε μαζί του αρκετή ώρα στο πρώτο σπιτάκι με τους τσιμεντόλιθους, στο οποίο έμενε τότε ο Γέρων Πορφύριος. Όταν έφυγε ο Γέρων Παΐσιος κάποιος ρώτησε τον Γέροντα Πορφύριο με περιέργεια: Τι είπατε, Γέροντα; Και ο Γέρων Πορφύριος απάντησε: Τίποτα! Λέγαμε την ευχή» (Οσίου Παϊσίου Αγιορείτου, Διδαχές και Αλληλογραφία, εκδ. Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος, Μήλεσι).

Βιδινίου Δανιήλ: «Την “εκκλησιαστική” δομή, που δημιουργήθηκε με ουσιαστική συμμετοχή του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία την απαρτίζουν αχειροτόνητα πρόσωπα, τα οποία ονομάσθηκαν ιερείς και αρχιερείς. »

   Ο μητροπολίτης Βίντιν Δανιήλ από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας απηύθυνε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, όπου έθιξε ειδικότερα το θέμα των διώξεων κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Stop στις αλλαγές φύλου στους ανήλικους

H Αμερικανίδα Χλόη Κόουλ -θύμα η ίδια- μιλάει σε εκδήλωση κατά της αλλαγής φύλου σε ανήλικους.

από τη  Francesca de Villasmundo

Πρέσπες και στην Εκκλησία εν όψει

 

Πρέσπες και στην Εκκλησία εν όψει

Το γεωπολιτικό πόκερ των μεγάλων δυνάμεων, η «μακεδονική γλώσσα», το «μακεδονικό έθνος» και ο αλυτρωτισμός του μέλλοντος

Μανώλης Κοττάκης

Ἡ ἄκρα ταπείνωσις τοῦ Ἐσταυρωμένου εἰς Ἱεράν Μητρόπολιν Περιστερίου – Β΄ Μέρος

Ἡ ἄκρα ταπείνωσις τοῦ Ἐσταυρωμένου εἰς Ἱεράν Μητρόπολιν Περιστερίου – Β΄ Μέρος

Τοῦ κ. Παναγιώτου Κατραμάδου, θεολόγου

 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ – Α΄ Μέρος

Β΄ Μέρος

Ἱστορικὴ τοποθέτησις

Σχόλιο για τους θλιβερούς υποστηρικτές αθέσμως καινοτομούντος κληρικού.

Σχόλιο για τους θλιβερούς υποστηρικτές αθέσμως καινοτομούντος κληρικού.

Λυκούργος Νάνης, ιατρός

    Γνωστά δημοσιογραφικά πορνεία με, κατά τα άλλα, διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό, ομονοούν όταν πρόκειται να πλήξουν τη γνήσια εκκλησιαστική διδαχή και το εξ αυτής απορρέον εκκλησιαστικό Ήθος και την εκκλησιαστική τάξη.

Ο Άγιος Νεκτάριος κατοχύρωσε εσαεί τα Ιερά Ησυχαστήρια !

 

Ἀπόσπασμα ἐκ τῆς Διαθήκης τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου: «…καί διατάσσω, ὅπως ἅπασα ἡ κινητή καί ἀκίνητος περιουσία μου, ἡ μετά θάνατον εὑρεθησομένη ὁπουδήποτε… θέλω νά μείνουν ἐσαεί κτῆμα τῆς ἱερᾶς μονῆς (τοῦ ἱεροῦ παρθενῶνος) ἀναπαλλοτρίωτον καί θά διαμένωσιν εἰς τήν κυριότητα τῶν… μοναχῶν».

Επιτέλους βρέθηκε ο «ένοχος»

Κόμμα ΝΙΚΗ: Επιτέλους βρέθηκε ο «ένοχος» – Για όλα τα χάλια της πατρίδας μας φταίει ο Δημήτρης Νατσιός!

Τελικά μάλλον ο Δημήτρης Νατσιός κυβερνούσε αυτή τη χώρα τα τελευταία 15 χρόνια, και δεν το γνωρίζαμε...

Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης

Ακόμη ενοχλούν αι ενστάσεις της Εκκλησίας της Βουλγαρίας δια την Σύνοδο της Κρήτης

 Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΑΡΙΟΥ

Ακόμη ενοχλούν αι ενστάσεις της Εκκλησίας της Βουλγαρίας δια την Σύνοδο της Κρήτης

Του   Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

    Η στάση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας για το Ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα έγινε αφορμή για να εξαπολύσουν μύδρους σ’ αυτό οι επιμένοντες στην μονομέρεια.  Και παρεπόμενα δεν εξέλιπε η απαξίωση  για τη στάση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας και για τη Σύνοδο της Κρήτης

7 Ιουν 2023

Μαμά Μπαμπάς και Παιδιά: Δελτίο Τύπου για την πορεία διεκδίκησης LGBTQI+ «δικαιωμάτων» 2023...

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ LGBTQI+ «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ» 2023

Αθήνα, 7 Ιουνίου 2023

Επίσκοπος Λογγίνος: ''Ντρέπομαι που τέτοιοι άνθρωποι κυβερνούν την Ουκρανία''

Ένα ακόμη περιστατικό με απειλές και εκφοβισμούς κατά των Ιεραρχών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, σημειώθηκε σήμερα, Τετάρτη 7 Ιουνίου 2023 στην περιοχή του Τσερνιβίτσι.

Με αφορμή το «φαινόμενο» της ΝΙΚΗΣ

Με αφορμή το «φαινόμενο» της ΝΙΚΗΣ του κ. Νατσιού

Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη  

Ομολογώ, ότι δυσκολεύομαι να κατανοήσω και ακόμη περισσότερο να ερμηνεύσω το μένος, που έχει ξεσηκωθεί, εναντίον του κ. Νατσιού και της Νίκης. Και επειδή είμαι πεπεισμένη, ότι ουδόλως εξυπηρετείται έτσι η Δημοκρατία, έστω και αυτή η οιονεί που βιώνουμε, με αυτές τις εξάρσεις εναντίον πολιτικών κομμάτων, που δεν αρέσουν σε ορισμένους, που απειλούν, που διαταράσσουν βραχυχρόνιες πολιτικές ισορροπίες κλπ., κλπ. θα εκθέσω μερικές σκέψεις μου.

Ανάγκη κάθαρσης στην Εκκλησία μας

 

      Η υπόθεση με τον διεστραμμένο αρχιμανδρίτη που έστελνε πρόστυχα βίντεο σε δωδεκάχρονο παιδάκι έχε      σοκάρει το πανελλήνιο, ενώ αποκαρδιώνει και εξοργίζει τους πιστούς, οι οποίοι άλλα περιμένουν από τους ιερωμένους – και όχι αθλιότητες και ανωμαλίες αυτού του είδους.

Τί ἀνακάλυψε στή Θράκη ὁ Μητσοτάκης...

Τί ἀνακάλυψε στή Θράκη ὁ Μητσοτάκης...

 Νεκτάριος Δαπέργολας

   Θαῦμα, θαῦμα! Ἀνοιχτή τουρκική παρέμβαση στή Ροδόπη ἀντελήφθη ὁ Κυριάκος Μητσοτάκης, ἐξαιτίας τῆς ἐκλογῆς τοῦ συριζοβουλευτή Ὀζγκιούρ Φερχάτ, πού τόν ἔβγαλε, λέει, τό τουρκικό προξενεῖο. Ἐνῶ τούς ἄλλους τουρκόφρονες καί τουρκόψυχους πού ἐκλέγονται ἐδῶ καί 40 χρόνια ὄχι μόνο στή Ροδόπη ἀλλά καί στήν Ξάνθη, δέν τούς βγάζει, βλέπετε, τό προξενεῖο, ἀλλά οἱ...τοπικοί μητροπολῖτες!

     Ἐδῶ ὑπάρχει ἀπό δεκαετίες μία τερατώδης καί βαθιά ριζωμένη παρακρατική ὀργάνωση μέ πακτωλούς μαύρου χρήματος ἐξ Ἀνατολῶν, μέ πλοκάμια σέ πόλεις καί χωριά, μέ ἔλεγχο συλλόγων καί σωματείων, καί μέ στρατιές πρακτόρων, λακέδων καί λοιπῶν παρατρεχάμενων, πού ἀνεβοκατεβάζει βουλευτές, δημάρχους καί αὐτοδιοικητικούς συμβούλους, μέ τήν πλήρη ὀσφυοκαμπτική ἀνοχή καί ἔνοχη σιωπή τῆς ἑλληνόφωνης πολιτείας (καθότι ἑλληνική ἀρνοῦμαι ἀσφαλῶς νά τήν ἀποκαλέσω) καί ὁ ἐπί τετραετία πρωθυπουργός αἴφνης ἐν ἔτει 2023 ἀνακάλυψε, λέει, παρέμβαση.

Κίσινγκερ: ο σύγχρονος Μέτερνιχ

Κίσινγκερ: ο σύγχρονος Μέτερνιχ

Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

            Ο Χένρι Κίσινγκερ, περιώνυμος γερμανοεβραϊκής καταγωγής αμερικανός πολιτικός, που επηρέαζε επί δεκαετίες την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, στις 27 του παρελθόντος  Μαΐου συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής και καθώς γράφτηκε «είναι διαυγής στη σκέψη». Σε  ολιγάριθμη σειρά  άρθρων θα επιχειρηθεί να παρουσιαστεί η σχέση του εν λόγω προσώπου με τον Ελληνισμό. Ο Κίσινγκερ είχε πρότυπό του τον περιβόητο αυστριακό  Κλέμενς φον Μέτερνιχ, που, κατά τον 19ο αιώνα,  δέσποσε επί δεκαετίες στη διπλωματία της Ευρώπης και ταυτίστηκε το όνομά του με την απολυταρχία,  τον φεουδαρχισμό,  την καταπίεση των λαών και τη διατήρηση ακέραιης της αλλόθρησκης οθωμανικής αυτοκρατορίας, σε βάρος των χριστιανικών εθνών, που αυτή κρατούσε αιχμάλωτα.

Ουκρανία - Ο Υπουργός Πολιτισμού ζητά την εκκένωση της Λαύρας εντός τριών ημέρων

   Να εγκαταλείψουν την Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου εντός τριών ημερών, ζητά από τους μοναχούς με ανακοίνωσή του ο Υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας Ολεξάνταρ Τκατσένκο.

ΝΙΚΗ: Οχετός συκοφαντιών και από το «ΒΗΜΑ» – Βλακώδης προπαγάνδα και ρατσισμός προς τους χριστιανούς

Κόμμα ΝΙΚΗ: Οχετός συκοφαντιών και από το «ΒΗΜΑ» – Βλακώδης προπαγάνδα και ρατσισμός προς τους χριστιανούς

Την ίδια «κασέτα» στημένης προπαγάνδας αναπαράγει και το «γαλάζιο» ΒΗΜΑ - Συντονισμένη εκστρατεία λάσπης ενάντια στο κόμμα ΝΙΚΗ

Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης

Ο Πατριάρχης Σερβίας για το μάθημα των Θρησκευτικών – Συνάντηση με υπουργό Τζόρτζε Μιλίσεβιτς

Ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος υποδέχθηκε τον Τζόρτζε Μιλίσεβιτς, υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τις σχέσεις της Δημοκρατίας της Σερβίας με τη διασπορά. Μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στον υποβιβασμό του μαθήματος των Θρησκευτικών, και στο πόσο σημαντικό είναι η διατήρηση της ταυτότητας και της ενότητας με τους Σέρβους της διασποράς.

6 Ιουν 2023

ΓΙΟΥΤΑ (ΗΠΑ): Απαγόρευση της Βίβλου στις σχολικές βιβλιοθήκες!

      Μια σχολική περιφέρεια της Πολιτείας Γιούτα με 74.000 μαθητές απαγόρευσε τη Βίβλο μετά από προσπάθειες ενός φιλελεύθερου-woke γονέα να ανατρέψει τη νομοθεσία που αποσκοπεί στην αποτροπή της διανομής ακατάλληλων βιβλίων στα σχολεία.

Οργή για σύσταση του ΠΟΥ σχετικά με τη σεξουαλικότητα στα βρέφη

 Οδηγία του ΠΟΥ υποστηρίζει ότι «η σεξουαλική αγωγή ξεκινά από τη γέννηση»

Γελoιοποιούνται όλο και περισσότερο: «Απογευματινή» και «Παραπολιτικά» έστησαν για το κόμμα ΝΙΚΗ ολόκληρο «θρίλερ» κατασκοπείας!

Γελoιοποιούνται όλο και περισσότερο: «Απογευματινή» και «Παραπολιτικά» έστησαν για το κόμμα ΝΙΚΗ ολόκληρο «θρίλερ» κατασκοπείας!

Δύο άρθρα «γαλάζιων» ΜΜΕ που έδωσαν ρεσιτάλ γραφικότητας - Μυστικά SMS, δολοπλοκίες, ρούβλια, κατασκοπείες, απ' όλα έχει το μενού της στημένης προπαγάνδας για τη ΝΙΚΗ

Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης

Ἡ Θεία Πρόνοια καὶ αἱ καταιγίδες τῆς ζωῆς

Ἡ Θεία Πρόνοια καὶ αἱ καταιγίδες τῆς ζωῆς

Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση

        Οἱ ἄνθρωποι τῆς Ἐκκλησίας, ὅταν λένε ὅτι ὁ κόσμος ἔχει ἀπομακρυνθεῖ ἀπὸ τὸ Θεό, ἐννοοῦν κάτι πολὺ δυσάρεστο καὶ ἐπικίνδυνο. Βλέπουν ὅτι ἔχει χαθεῖ πιὰ τὸ πνευματικό τους στήριγμα καὶ ψάχνουν νὰ βροῦν ἄλλο. Στὴν ἀρχὴ οἱ ἄνθρωποι δὲν ἐπιθυμοῦν τὴ στήριξη τῶν γνωστῶν τους. Ὑπερήφανοι καθὼς εἶναι, νομίζουν ὅτι ὅλα ὅσα παρουσιάζονται στὴ ζωὴ τους μποροῦν μόνοι τους νὰ τὰ ἀντιμετωπίζουν, γιατί ἔχουν γνώσεις καὶ χαρίσματα καὶ πάντα θὰ ἀναδεικνύονται νικητές. Ζοῦν μὲ αὐτὴ τὴν ψευδαίσθηση. 

Άγιος Παναγής Μπασιάς: Ένας σύγχρονος δια Χριστόν Σαλός


ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ ΜΠΑΣΙΑΣ: ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΣΑΛΟΣ
         Τα Επτάνησα είναι κοιτίδα πολλών αγίων της Εκκλησίας μας. Ένας από αυτούς υπήρξε ο νεοφανής άγιος Παναγής Μπασιάς από το Ληξούρι της Κεφαλονιάς. Έζησε στην εποχή, όταν τα Επτάνησα άλλαζαν συνεχώς κατακτητές και η Εκκλησία μας στέναζε κάτω από τις αφόρητες πιέσεις των αιρετικών παπικών, οι οποίοι για ολόκληρες εκατονταετίες συνεργάζονταν στενά με τους κατακτητές δυτικούς για τον αφελληνισμό των κατοίκων και την υποταγή στον αιρεσιάρχη πάπα.  
        Γεννήθηκε  στο Ληξούρι το 1801. Γονείς ήταν ο Μιχαήλ Τυπάλδος Μπασιάς και η Ρεγγίνα το γένος Δελλαπόρτα, ευσεβείς και ευκατάστατοι. Έλαβε σοβαρή γραμματική μόρφωση. Γνώριζε επίσης την Ιταλική, Γαλλική και Λατινική γλώσσα.
       Αρχικά διορίστηκε γραμματοδιδάσκαλος και εξάσκησε το λειτούργημα του διδασκάλου, αλλά σύντομα εμπνεύστηκε από τα ριζοσπαστικά κηρύγματα των Κοσμά Φλαμιάτου και Ευσεβίου Πανά, μεγάλων εκκλησιαστικών αναστημάτων της εποχής, οι οποίοι υπεράσπιζαν την Ελλάδα και την Ορθοδοξία και συντάχτηκε μαζί τους. Οι άγγλοι (κυρίαρχοι της Επτανήσου) υποτιθέμενοι προστάτες, τυραννούσαν το λαό και επιβουλεύονταν το ορθόδοξο φρόνημά του. Άφησε λοιπόν το δημόσιο σχολείο, το οποίο προπαγάνδιζε την αγγλική κυριαρχία, και άρχισε να παραδίδει μαθήματα κατ’ οίκον.

5 Ιουν 2023

Ο δρόμος προς το «καινοτόμο σύνταγμα» του κ. Γεραπετρίτη περνάει μέσα από την κάλπη της 25ης Ιουνίου

Ο δρόμος προς το «καινοτόμο σύνταγμα» του κ. Γεραπετρίτη περνάει μέσα από την κάλπη της 25ης Ιουνίου

Γράφει ο Χαράλαμπος Άνδραλης, δικηγόρος

Ο Εσταυρωμένος στο Ιερό Βήμα (ε).

 

Ὁ Ἐσταυρωμένος στὸ Ἱερὸ Βῆμα (ε)

μελέτημα περὶ τῆς ἐπιχειρούμενης ἀποβολῆς Του

Ιωάννης Λίτινας

Δείτε το πρώτο μέρος ΕΔΩ    Το δεύτερο μέρος ΕΔΩ    Το τρίτο μέρος ΕΔΩ   Το τέταρτο μέρος ΕΔΩ

7. Ἱεροκανονικός ἔλεγχος τῆς ἀποβολῆς τοῡ Ἐσταυρωμένου.

Η επιδημία της μοναξιάς

Ας ανατρέξουμε στις ρίζες μας και ας οικοδομήσουμε τις οικογενειακές μας σχέσεις, την χριστιανική πίστη και τις φιλίες που χάσαμε.

Ἡ δυνατότητα γνώσεως τῆς αἰωνίου ἀληθείας, τῆς ὀντολογικῆς ἀγάπης καὶ τῆς ἀληθινῆς ἑνότητος

Ἡ δυνατότητα γνώσεως τῆς αἰωνίου ἀληθείας, τῆς ὀντολογικῆς ἀγάπης καὶ τῆς ἀληθινῆς ἑνότητος

Ἀρχιμ. Κυρίλλου Κωστοπούλου, Ἱεροκήρυκος Ἱ. Μ. Πατρῶν -Δρος Θεολογίας

       Ἑορτάζει σήμερα πανηγυρίζουσα ἡ Ἁγία μας Ἐκκλησία τὴν κάθοδο τοῦ Παναγίου Πνεύματος. Δὲν εἶναι, βεβαίως, ἡ ἡμέρα τῆς Πεντηκοστῆς ἡ γενέθλιος ἡμέρα της. Καὶ τοῦτο διότι δὲν γεννᾶται κατὰ τὴν ἡμέρα αὐτή ἡ Ἐκκλησία, ἀφοῦ οἱ ρίζες της εἶναι βαθειές. Εὑρίσκονται μέσα στὸν χῶρο τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ, μέσα στὴν κοινωνία Αὐτοῦ μετὰ τῶν Ἁγίων Ἀγγέλων καὶ τοῦ πρώτου δημιουργηθέντος ἀνθρώπου ἀπὸ τὸν Τριαδικὸ Θεό. Ὅμως, διὰ τῆς παρακοῆς τοῦ ἀνθρώπου διεσπάσθη ἡ πρώτη Ἐκκλησία καὶ ἔτσι ἔχουμε κατόπιν τὴν στροφὴ τοῦ ἀνθρώπου καὶ τῆς κτίσεως ὁλοκλήρου κατὰ τοῦ Θεοῦ. Γιὰ τὸν λόγο αὐτό, ὅταν λέγη καὶ ὑπόσχεται ὁ Θεὸς στὸν ἄνθρωπο ὅτι θὰ κατέλθη ὁ Υἱὸς καὶ Λόγος τοῦ Θεοῦ Πατρός, γιὰ νὰ σώση καὶ λυτρώση τὸν ἄνθρωπο, τίθενται καὶ πάλι τὰ θεμέλια τῆς νέας Ἐκκλησίας. Καὶ ὄντως κατέβηκε ὁ Υἱὸς καὶ Λόγος τοῦ Θεοῦ Πατρός, γιὰ νὰ σώση καὶ νὰ λυτρώση τὸν πεπτωκότα ἄνθρωπο. Πάνω σὲ αὐτὴ τὴν βάση τῆς Ἐνανθρωπήσεώς Του ἔφτιαξε καὶ πάλι τὸ σκάφος τῆς Ἐκκλησίας, τὸ ὁποῖο ὁδήγησε στὸν χῶρο τῆς σωτηρίας καὶ λυτρώσεως, ἀφοῦ κατὰ τὴν ἡμέρα τῆς Πεντηκοστῆς ἔρχεται τὸ τρίτο Πρόσωπο τῆς Ἁγίας Τριάδος, τὸ Πανάγιο Πνεῦμα, τὸ ἐκπορευόμενο ἐκ τοῦ Πατρὸς καὶ ἀποστελλόμενο ὑπὸ τοῦ Υἱοῦ καὶ Λόγου τοῦ Θεοῦ Πατρὸς καὶ γίνεται ἡ ψυχὴ τοῦ μυστικοῦ Σώματος τοῦ Χριστοῦ, τῆς Ἐκκλησίας.

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος, Το Πνεύμα το Άγιον, χορηγός των πάντων

 

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου με θέμα:

«ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ, ΧΟΡΗΓΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ»

 [εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 8-6-1998] (Έκδοσις Β΄)[Β377]                                     

     Η Εκκλησία μας, αγαπητοί μου, έφθασε στην 50ήν ημέρα από της εορτής του Πάσχα. Και η εορτή του Πάσχα ήταν εκείνη που έδωσε μετά την Πεντηκοστήν. Και η Πεντηκοστή ήταν η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος εις την Εκκλησίαν. Και είναι καρπός της Ενανθρωπήσεως του Υιού, της Σταυρώσεώς Του, της Αναστάσεώς Του και της Αναλήψεώς Του.

     Σήμερα οι πιστοί, δεύτερη μέρα της Πεντηκοστής, συνεκεντρώθησαν δια να τιμήσουν το τρίτον Πρόσωπον της Αγίας Τριάδος, που είναι το Πνεύμα το Άγιον. Εάν ο Υιός δεν κατήρχετο ως Θεός και δεν ανήρχετο ως Θεάνθρωπος, το Πνεύμα το Άγιον δεν θα ήρχετο ποτέ εις τον κόσμον. Και το Πνεύμα το Άγιον κατήλθε την ημέρα της Πεντηκοστής, για να μένει πάντοτε εις την Εκκλησίαν. Το Πνεύμα το Άγιον είναι η ζωή μας και μας χορηγεί ό,τι συνιστά τη ζωή μας. Γι'αυτό και χορηγός ονομάζεται, παντός αγαθού.

     Απ’ ό,τι μας χορηγεί, ελάχιστα σημεία θα μπορούσαμε να αναφέρομε, στην αγάπη σας. Λέγει ο άγιος Κύριλλος Ιεροσολύμων εις την 16ην Κατήχησή του, που αναφέρεται εις το Πνεύμα το Άγιον ότι «ἔρχεται γὰρ σῶσαι καὶ ἰάσασθαι, διδάξαι, νουθετῆσαι, ἐνισχῦσαι, παρακαλέσαι, φωτίσαι τὴν διάνοιαν» κ.λπ. Δηλαδή το Πνεύμα το Άγιον έρχεται να μας σώσει, να μας θεραπεύσει, να μας διδάξει, να μας νουθετήσει, να μας ενισχύσει, να μας παρακαλέσει, δηλαδή παρηγορήσει και να μας φωτίσει την διάνοιαν.

4 Ιουν 2023

Γι΄αυτήν την Ελλάδα αγωνιζόμαστε….

Γι΄αυτήν την Ελλάδα αγωνιζόμαστε….

  Δημήτρης Νατσιός, δάσκαλος-Κιλκίς

Δημοσιεύω ένα παλιότερο κειμενό μου… Αυτοί που πρωταγωνιστούν στις οκτώ παραπομπές «κρύβονται» από πίσω μας…

Αγίου Κυρίλλου Ιεροσολύμων - Περί του Αγίου Πνεύματος - Κατήχηση ΙΖ΄(παράγραφοι Ε΄- ΛΗ΄)

 Ioan Popa 1

Αγίου Κυρίλλου Ιεροσολύμων

                   ΚΑΤΗΧΗΣΗ ΙΖ΄(παράγραφοι Ε΄- ΛΗ΄)

                             «Καί εἰς τό Πνεῦμα τό Ἅγιον»:

     ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ  ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ

     Ε΄.Το Άγιο Πνεύμα έχει βέβαια διάφορες ονομασίες, Ένα όμως και το Αυτό είναι το Πνεύμα το Άγιο, αυτοζωή, αυθυπόστατο και πάντοτε παρευρίσκεται με τον Πατέρα και τον Υιό. Και όχι πως από το στόμα και τα χείλη του Πατέρα ή του Υιού λαλείται ή αναπνέεται, ούτε πως στον αέρα διαχέεται, αλλά είναι ενυπόστατο. Λαλεί και Αυτό και ενεργεί και διακυβερνά πάνσοφα και αγιάζει ταυτισμένο βουλητικά και ενεργητικά με τον Πατέρα και τον Υιό, αλλά χωρίς να χάνει τη δική Του ξεχωριστή υπόσταση. Δηλαδή η σωτήρια οικονομία προς εμάς είναι συνεχής, σύμφωνη και μία. Και προέρχεται από τον Πατέρα, τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα, όπως ήδη έχουμε εξηγήσει. Θέλω δηλαδή να θυμάστε όσα τελευταία είπαμε. Και εκείνο να ξέρετε καλά, ότι δεν είναι άλλο το Πνεύμα στον μωσαϊκό Νόμο και στους Προφήτες και άλλο στα Ευαγγέλια και στους Αποστόλους, αλλά είναι Ένα και το Αυτό το Πνεύμα το Άγιο και στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη, το Οποίο μίλησε στις θείες Γραφές.

Πως συνδέεται η Χειμάρρα με το Κόσσοβο;

Πως συνδέεται η Χειμάρρα με το Κόσσοβο;

Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων – Αρθρογράφος

     Στη Χειμάρρα ο Έλληνας εκλεγμένος δήμαρχος Φρέντυ Μπελέρης παραμένει φυλακισμένος, ενώ την 1.6.2023 αποφασίσθηκε η αποφυλάκιση του συνεργάτη του Παντελή Κοκκαβέση που έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η πολιτική του Έντι Ράμα συνεχίζει να είναι επιθετική κατά των Χειμαρριωτών. 

Καρπὸς τῆς Ἀναστάσεως τὸ Ἅγιο Πνεῦμα

Καρπὸς τῆς Ἀναστάσεως τὸ Ἅγιο Πνεῦμα

Σοφία Μπεκρῆ, φιλόλογος-θεολόγος

     Ἀνάμεσα στοὺς πολλοὺς καὶ ἐκλεκτοὺς καρποὺς τῆς Ἀναστάσεως κορυφαία θέση κατέχει τὸ Ἅγιο Πνεῦμα. Αὐτὸ κατέρχεται, κατὰ τὴν ἡμέρα τῆς Πεντηκοστῆς, καὶ φωτίζει ὁλοκληρωτικὰ πλέον τοὺς μαθητὲς τοῦ Κυρίου, ὥστε νὰ γίνουν ἀπόστολοι τῆς εἰρήνης καὶ τῆς χαρᾶς, ποὺ βίωσαν κοντὰ Του, καὶ σὰν περιστέρια τοῦ οὐρανοῦ νὰ φέρουν τὸ μήνυμά Του στὰ πέρατα τῆς γῆς. «Ἐκ τοῦ πληρώματος αὐτοῦ (τοῦ Χριστοῦ) ἡμεῖς πάντες ἐλάβομεν καὶ χάριν ἀντὶ χάριτος … ὅτι ἡ χάρις καὶ ἡ ἀλήθεια διὰ Ἰησοῦ Χριστοῦ ἐγένετο», λέει ὁ εὐαγγελιστὴς Ἰωάννης (Α’, 16).

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας σε Παπική Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης Αλεξανδρείας

Παρέστη και ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος στον διάλογο Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών  Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ Ρ/ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Το απόγευμα του Σαββάτου, 3ης Ιουνίου 2023, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της τοπικής Ρ/Καθολικής Εκκλησίας της Αιγύπτου παρέστη στην τελεσθείσα στον Ρ/Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης Αλεξανδρείας Θεία Λειτουργία, της οποίας πρόεστη ο Εκλαμπρότατος Καρδινάλιος κ.Kurt Kuch, Πρόεδρος της Ποντιφικής Επιτροπής για την ενότητα των Χριστιανών, στα πλαίσια των διεξαγομένων εργασιών της διεθνούς Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξου και Ρ/Καθολικής Εκκλησίας στην Μ.Πόλη.

Ἡ ἡμέρα πού ντυθήκαμε τό Φῶς…

Ἡ ἡμέρα πού ντυθήκαμε τό Φῶς…

Νεκτάριος Δαπέργολας

    «Παράδοξα σήμερον εἶδον τὰ ἔθνη πάντα, ὅτε τὸ Πνεῦμα κατῆλθε τὸ Ἅγιον ἐν πυρίναις γλώσσαις». Ἔφτασε λοιπόν καί πάλι ἡ περίλαμπρη ἡμέρα τῶν γενεθλίων μας. Ἡ ἡμέρα πού ντυθήκαμε τό Φῶς καί πού ὅλη ἡ ἀνθρώπινη Ἱστορία μεταβλήθηκε σέ καινή κτίση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: « Οι μετανάστες θα γίνουν πλειοψηφία σε λίγο»!!!

Τη σοβαρότητα του μεταναστευτικού προβλήματος στη Γερμανία φανερώνει το ότι ασχολήθηκε μ’ αυτό η Die Zeit, η εφημερίδα της γερμανικής αλλά και της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: « Οι μετανάστες θα γίνουν πλειοψηφία σε λίγο»!!!

    Η Die Zeit αφαίρεσε τον σύνδεσμο προς το άρθρο, με θέμα τη μετανάστευση στη Γερμανία, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού αρκετοί χρήστες εξέφρασαν την οργή τους για το ύφος, αν και πολλοί άλλοι επαίνεσαν την ανάρτηση.

3 Ιουν 2023

Η Περί Θεού Ορθόδοξη Πίστη μας

Ιησούς Χριστός_Jesus-Christ_Господне Иисус-Христос-Byzantine Orthodox Icon_xristoss3

Η ΠΕΡΙ ΘΕΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ

   ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου - Καθηγητού

      Η εορτή της του Αγίου Πνεύματος  αποτελεί έναν ξεχωριστό σταθμό στο εορτολόγιο του ενιαυτού της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Την αγία αυτή ημέρα τιμούμε και προσκυνούμε το Πανάγιο Πνεύμα, το Οποίο την προηγούμενη ημέρα ως «γλώσσαι ωσεί πυρός»(πράξ.2:2) κατέβηκε στο υπερώο της Ιερουσαλήμ και φώτισε του αγίους Αποστόλους και από τότε μένει στην Εκκλησία και τον κόσμο μέχρι τη συντέλεια της ιστορίας ως σωτήρας της ανθρωπότητας και ολοκλήρου της δημιουργίας. Όμως μαζί με το Άγιο Πνεύμα προσκυνούμε και ολόκληρη την Αγία Τριάδα, διότι ο Θεός σύμφωνα με την ορθόδοξη χριστιανική μας πίστη, ως προς την ουσία Του είναι αμέριστος. 

Στον βωμό της προπαγάνδας κατά της ΝΙΚΗΣ, «Καθημερινή» και «LIFO» συκοφαντούν ακόμα και επιστήμονες!

Κόμμα ΝΙΚΗ: Στον βωμό της προπαγάνδας κατά της ΝΙΚΗΣ, «Καθημερινή» και «LIFO» συκοφαντούν ακόμα και επιστήμονες!

Γρανάζια στη συστημική προπαγάνδα, η LIFO και η Καθημερινή - Με κακοήθειες και παραπληροφόρηση επιτίθενται στον Δημήτρη Χιωτακάκο και τη ΝΙΚΗ

Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης

Ο "σκοταδισμός" και το πραγματικό σκότος

Ο "σκοταδισμός" και το πραγματικό σκότος

Γράφει ο Χαράλαμπος Μηνάογλου

     Μέσα στα πολλά δυστοπικά και ατοπικά (εκτός τόπου δηλαδή) που ακούγονται στην παρούσα προεκλογική περίοδο, ιδίως μετά τις πρώτες εκλογές και την εμφάνιση της Νίκης του Νατσιού, είναι και ο όρος "σκοταδισμός" και ο χαρακτηρισμός "σκοταδιστής". Μάλιστα, εσχάτως ο όρος χρησιμοποιήθηκε και από τον πρωθυπουργό, που τόσο ήθελε να μεταβεί στο Άγιον Όρος για να ζητήσει την βοήθεια της Παναγίας, αλλά δεν τα κατάφερε.

     Η όλη σχετική συζήτηση μου έφερε στο μυαλό το βιβλίο ενός από τους δασκάλους μου, του π. Γεωργίου, Φώτα και Φως. Σε αυτό ο Μεταλληνός επισήμαινε την θεμελιώδη αντίστιξη ανάμεσα στα κοσμικά φώτα της καμπαλιστικής νεωτερικότητας, τα Φώτα του Διαφωτισμού και στο ΦΩΣ, δηλαδή τον Ιησού Χριστό.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com