28 Οκτ 2024

Ο επικεφαλής γιατρός του νοσοκομείου Τσερκάσι διέταξε να μην νοσηλευθούν πιστοί της UOC

 

Στους ασθενείς με σοβαρά τραύματα αρνήθηκαν όχι μόνο τις πρώτες βοήθειες αλλά και την καταγραφή και πιστοποίηση των τραυματισμών τους.

Όπως ανέφερε ο Artem Dmytruk στο κανάλι του στο Telegram , μετά την κατάληψη του καθεδρικού ναού του Αγίου Μιχαήλ στο Cherkasy, περίπου 20 άτομα αναζήτησαν ιατρική βοήθεια στο City Hospital No. 3 με σοβαρά τραύματα, μεταξύ των οποίων διάσειση και κατάγματα.

To Έπος του 1940

To Έπος του 1940

Αλέξανδρος Τρομπούκης, Υποστράτηγος ε.α

Στο θρίαμβο της Ελλάδας του 1940 θα αναφερθώ για να επισημάνω για μια ακόμη φορά κάποια γεγονότα μεγαλείου της φυλής μας, όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων αξιών χωρίς υπολογισμούς θυσιών.

Κωνσταντῖνος Δαβάκης (1897-1943) ἐκ τοῦ χωρίου Κεχριάνικα Ἀν. Μάνης

davakisstratigos

Κωνσταντῖνος Δαβάκης (1897-1943) ἐκ τοῦ χωρίου Κεχριάνικα Ἀν. Μάνης

 - Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ'

Ὁ συνταγματάρχης Κων/νος Δαβάκης ὑπῆρξε μία ἀπό τίς ἡρωϊκότερες μορφές τοῦ ἑλληνοϊταλικοῦ πολέμου κατά τήν ἐποποιΐα τοῦ 1940, ἰδιαίτερα στά βουνά τῆς Πίνδου. Εἰδικότερα, παρακάτω παραθέτουμε ἕνα μικρό κείμενο ἀπό βιογράφο συνάδελφό του Ἰωάννη Βερνάρδο πού κάμνει λόγο γιά τήν πίστη τοῦ ἥρωα Δαβάκη.

28η Οκτωβρίου: «Ο φασισμός βαδίζει προς τον θάνατο κι εμείς οι Έλληνες σκάβουμε τον τάφο του – Η Ελλάδα πολεμά για τη μοίρα του κόσμου»

28η Οκτωβρίου: «Ο φασισμός βαδίζει προς τον θάνατο κι εμείς οι Έλληνες σκάβουμε τον τάφο του – Η Ελλάδα πολεμά για τη μοίρα του κόσμου»

Το ελληνικό πνεύμα είναι προαιώνιος εχθρός του φασισμού, αλλά σήμερα οι νεοταξίτες έχουν βαλθεί να ταυτίσουν το ένα με το άλλο

Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

(†) Ἐπίσκοπος Αὐγουστίνος Καντιώτης: Τῆς Ἁγίας Σκέπης - 28η Ὀκτωβρίου. Στενὸς ὁ σύνδεσμος πατρίδος καὶ θρησκείας.

    

 Ἐθνικὴ ἑορτή, ἀγαπητοί μου, ἀνάμνησις μεγάλων γεγονότων τῆς νεωτέρας ἱστορίας μας ποὺ ἐδόξασαν τὸ ὄνομα τῆς πατρίδος μας στὸν κόσμο. Ἐνῷ μικρὰ καὶ μεγάλα ἔθνη ἔτρεμαν κάτω ἀπὸ τὴν ἀπειλὴ τῶν δυνάμεων τοῦ Ἄξονος καὶ ὁ φόβος κυριαρχοῦσε στὶς ψυχές, ἡ μικρή μας χώρα ἀξιώθηκε ἀπὸ τὸ Θεὸ διὰ τοῦ στόματος τοῦ πρωθυπουργοῦ της νὰ πῇ τὸ ἱστορικὸ «Ὄχι», τὸ ὁποῖο δὲν εἶνε τίποτε ἄλλο παρὰ μία ἐπανάληψις τοῦ «Μολὼν λαβέ» στὰ στενὰ τῶν Θερμοπυλῶν.

Αὐτὰ διὰ τὰ ὁποῖα δὲν τολμοῦν νὰ ὁμιλήσουν οἱ “ἀπολογηταὶ” τῆς Συνόδου τῆς Κρήτης

 Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΚΤΙΝΕΣ

Αὐτὰ διὰ τὰ ὁποῖα δὲν τολμοῦν νὰ ὁμιλήσουν οἱ “ἀπολογηταὶ” τῆς Συνόδου τῆς Κρήτης

Τοῦ κ. Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

  Τὸν σκόπελο τοῦ ὀνόματος «ἐκκλησίες» ποὺ προσδόθηκε σὲ αἱρετικὲς κοινότητες, οἱ “ἀπολογητὲς” τῆς Συνόδου τῆς Κρήτης προσπέρασαν μὲ τὴν διαφυγή, περὶ δῆθεν ὀνομασίας ἡ ὁποία ἔχει διπλωματικὴ χροιά.

Τὰ «κονκορδᾶτα» τοῦ Βατικανοῦ μὲ τὸν φασισμὸν καὶ τὸν ναζισμόν!

 

ΟΤΑΝ ὁλόκληρος ὁ πολιτισμένος κόσμος ἀγωνιοῦ­σε καὶ ἀγωνιζόταν κατὰ τοῦ φασισμοῦ – ναζισμοῦ – μιλιταρισμοῦ, ποὺ ἀπειλοῦσε τὴν ἀνθρωπότητα, τὸ Βατικανὸ ἔσπευσε νὰ ἐπωφεληθεῖ ἀπὸ τὴν τότε «Νέα Τάξη Πραγμάτων», ὑπογράφοντας «μνημόνια», τὰ διαβόητα «κονκορδᾶτα», γιὰ τὴν διασφάλιση τῶν συμφερόντων του!

27 Οκτ 2024

ΞΕΝΟΦΕΡΤΕΣ ΕΟΡΤΕΣ - H A L L O W E E N

+Ο Μητροπολίτης Αντινόης Παντελεήμων Λαμπαδάριος

ΞΕΝΟΦΕΡΤΕΣ ΕΟΡΤΕΣ

   Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η εισβολή ξενόφερτων εορτών, που δεν έχουν καμία σχέση με την Ορθόδοξο Παράδοση.

Εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου- Ερμηνεία της Αποστολικής περικοπής από τον Ιερό Χρυσόστομο

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ [:Εβρ.9,1-7]

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΡΙΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

              [:Υπομνηματισμός των εδαφίων Εβρ.9,1-14]

    «Εἶχε μὲν οὖν καὶ ἡ πρώτη σκηνὴ δικαιώματα λατρείας τό τε Ἅγιον κοσμικόν· σκηνὴ γὰρ κατεσκευάσθη ἡ πρώτη, ἐν ᾗ ἥ τε λυχνία καὶ ἡ τράπεζα καὶ ἡ πρόθεσις τῶν ἄρτων, ἥτις λέγεται Ἅγια. μετὰ δὲ τὸ δεύτερον καταπέτασμα σκηνὴ ἡ λεγομένη Ἅγια Ἁγίων, χρυσοῦν ἔχουσα θυμιατήριον καὶ τὴν κιβωτὸν τῆς διαθήκης περικεκαλυμμένην πάντοθεν χρυσίῳ, ἐν ᾗ στάμνος χρυσῆ ἔχουσα τὸ μάννα καὶ ἡ ῥάβδος Ἀαρὼν ἡ βλαστήσασα καὶ αἱ πλάκες τῆς διαθήκης, ὑπεράνω δὲ αὐτῆς Χερουβὶμ δόξης κατασκιάζοντα τὸ ἱλαστήριον· περὶ ὧν οὐκ ἔστι νῦν λέγειν κατὰ μέρος

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος: Επέτειος 28ης Οκτωβρίου. Το ηρωικό ΟΧΙ

ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

    Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου με θέμα: 

«ΤΟ ΗΡΩΙΚΟ ΟΧΙ»

[εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 28-10-2001] 

    Όσο περισσότερο ο χρόνος απομακρύνει τα γεγονότα, αγαπητοί μου, τόσο περισσότερο σφαιρικά φαντάζουν στα μάτια μας. Έτσι, από την απόσταση 61 ολοκλήρων χρόνων, δηλαδή δύο τριακονταετίες, βλέπουμε τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 καλύτερα. Αλήθεια, πέρασαν έξι δεκαετίες… Πόσο γρήγορα πέρασαν… Για ‘κείνους μάλιστα που τότε έζησαν τα γεγονότα και σήμερα έχουν κάποια ηλικία.

     28η Οκτωβρίου 1940… Μια χρονολογία που τη χαρακτηρίζει ένα ηρωικό ΟΧΙ. Ένα ΟΧΙ στο τελεσίγραφο του εχθρού για παράδοση. Είναι στο αίμα του Έλληνος να μη θέλει να παραδοθεί στον εχθρό. Σε όποιας μορφής εχθρό. Και το βλέπει κανείς αυτό ιστορικά. Και οι πρόγονοί μας είπαν εκείνο το περίφημο «Μολών λαβέ». Δηλαδή, «αφού έρθεις, πάρε τα αυτά που ζητάς. Εμείς δεν σου τα δίνουμε»· όταν ο τελευταίος αυτοκράτωρ, μαχόμενος, έπεσε στα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως, λέγοντας ότι του ήταν αδύνατον να παραδώσει την πόλη στον εχθρό, γιατί δεν του ανήκε· όταν το ’40 μας ζήτησαν οι εχθροί να παραδώσουμε την πατρίδα μας στα χέρια τους, εμείς τους είπαμε ΟΧΙ!

Δαμασκηνέ Κιαμέτη ακούς;

Δαμασκηνέ Κιαμέτη ακούς; Μας οδηγείς προς την Μόσχα

Γράφει ο Βασίλειος Ξεσφίγγης

 Κάθε νέος Μητροπολίτης δίνει μια διαβεβαίωση λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα ενώπιον του Προέδρου ή της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος

Η διαβεβαίωση αυτή λέει τα εξής.

Αρχιμ. Ειρηναίος Βαϊόπουλος: Το μαρτυρικό φρόνημα του Αγίου Δημητρίου

 

Λίγα λόγια του  Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής  Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Πυργετού Λαρίσης, Αρχιμανδρίτου Ειρηναίου Βαϊοπούλου, στο τέλος της Ιεράς Αγρυπνίας του Αγίου Δημητρίου (26/10/24).

Δύο Εθνικές Επέτειοι - Πολλές παρερμηνείες

 

Δύο Εθνικές Επέτειοι - Πολλές παρερμηνείες

Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων – Αρθρογράφος 

Γιορτάζουμε δύο Εθνικές Επετείους. Όμως λίγοι τις συνειδητοποιούν, ενώ αρκετοί τις παρερμηνεύουν.

Γιορτάζουμε στις 26 Οκτωβρίου την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον Ελληνικό Στρατό κατά τον νικηφόρο Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο του 1912. Είναι ευκαιρία να τιμήσουμε εκείνους που θυσιάσθηκαν για να μεγαλώσουν την Ελλάδα και να απαλλάξουν από τον τουρκικό ζυγό εκατομμύρια Ελλήνων. Συμβολική η ημερομηνία: Οι πρώτοι Έλληνες στρατιώτες εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη ανήμερα της εορτής του Πολιούχου της Αγίου Δημητρίου.

Γιορτάζουμε και το ΟΧΙ του 1940. Τον αγώνα του Στρατού και του λαού εναντίον της θρασείας ιταλικής εισβολής. Γίνεται μερικές φορές λόγος για το «αλβανικό έπος». Θεωρώ λανθασμένη την ορολογία. Η Αλβανία δεν έγραψε κανένα έπος. Ήταν σύμμαχος και δορυφόρος του Μουσολίνι με απόφαση του Αλβανικού Κοινοβουλίου. Το έπος ανήκει στους Έλληνες στρατιώτες και εγράφη επάνω στα βουνά της Ηπείρου. Τα εδάφη που ελευθέρωσε ο Στρατός μας από την 28η Οκτωβρίου μέχρι και την απόκρουση της εαρινής επίθεσης του 1941 ήταν εδάφη κατοικούμενα κυρίως από Έλληνες. Στην Κορυτσά οι Βορειοηπειρώτες υποδέχθηκαν τον Ελληνικό Στρατό με πολυάριθμες ελληνικές σημαίες. Άρα πρέπει να μιλούμε για το Ελληνικό Έπος των Βορειοηπειρωτικών Βουνών.

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος: Εθνική Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940 – Επιλεγόμενα εις την 28ην Οκτωβρίου

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

  Απόσπασμα απομαγνητοφωνημένης ομιλίας  του μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου με θέμα:

«ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΕΙΣ ΤΗΝ 28ην ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ»

   [εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 27-10-1985]           [Β145]

      Αγαπητοί μου, η αγρυπνία που επιτελούμε απόψε, είναι στη μεγάλη εκείνη ευεργεσία του Θεού, που έδωσε τη νίκη και την ελευθερία στον ελληνικό μας Έθνος. Όλοι τότε νόμισαν ότι η Ελλάς θα πέθαινε, υποκύπτουσα στον κατακτητή. Εκείνη η μικρή Ελλάς των επτά εκατομμυρίων· ότι θα συνετρίβετο μπροστά σε έναν όγκο σαράντα εκατομμυρίων. Για να προστεθεί ύστερα από λίγους μήνες ένας άλλος όγκος άλλων σαράντα εκατομμυρίων, μπροστά στη μικρή μας Ελλάδα. Η Ελλάδα όμως δεν απέθανε. Ο Κύριος που ανέστησε την κόρη του Ιαείρου, Εκείνος είπε και δια την Ελλάδα: «Οὐκ ἀπέθανεν, ἀλλὰ καθεύδει». Δεν πέθανε, αλλά κοιμάται. Μόνος αγαπητοί μου, ο Χριστός είναι Εκείνος που όταν απλώνει το ζωογόνο χέρι Του, όλα τα σώζει και όλα τα ζωοποιεί. Τότε είμεθα εγγύς βαράθρου, εγγύς θανάτου. Κι όμως ο Κύριος, ο Θεός μάς έβγαλε από εκείνα τα βάραθρα της εθνικής αλλά και της πνευματικής μας απωλείας, παρά τους γέλωτας των αντιφρονούντων. Γελούσαν οι εχθροί. Κι έλεγαν: «Είναι δυνατόν;». Κι όμως δείξαμε στον κόσμον το θαύμα του Θεού και της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η προδομένη νίκη του ’40

Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι τρανή απόδειξη των δυνατοτήτων που έχει το ελληνικό έθνος, όποτε είναι ενωμένο, αποφασισμένο, προετοιμασμένο για δυσκολίες και έχει άξια ηγεσία. Το ’40 η πατρίδα ήταν προετοιμασμένη για το δύσκολο έργο που επιτέλεσαν ηγεσία και λαός. Η κυρίαρχη ιδεολογία ήταν ο πατριωτισμός, η ευλάβεια προς τα θεία θεωρείτο αυτονόητη και το πηδάλιο του εθνικού σκάφους κρατούσε ο ικανότατος και ενάρετος ηγέτης που άκουγε στο όνομα Ιωάννης Μεταξάς. Πολύτιμος αρωγός και στήριγμά του σε κάθε μεγάλη πρόκληση, ο βασιλεύς Γεώργιος Β΄.

Η νίκη επί των Ιταλών δεν ήρθε μόνη της. Ήταν ένα θαύμα που έκανε για χάρη μας ο Θεός, επειδή είδε ότι στ’ αλήθεια το επιδιώκαμε και εργαζόμασταν γι’ αυτό. Άλλωστε, το «συν Αθηνά και χείρα κίνει» είναι γνωστό στον λαό μας εδώ και χιλιετίες. Όποτε το εφαρμόζουμε και κινούμεθα προς την κατεύθυνση των επιδιώξεών μας, ο Παντοδύναμος μας προστατεύει και στέφει τα όπλα μας με τον αγέραστο έπαινο της νίκης.

Να απολογηθή ο Πατριάρχης Κων/λεως Βαρθολομαίος.

 

Μακαριστός Καθηγούμενος της Ι. Μ. Δοχειαρίου Αρχιμ. Γρηγόριος: «Πιο καλό είναι να συναντάς μια γιαγιά στο χωριό πού πιστεύει, από ένα Καθηγητή Πανεπιστημίου και από ένα Πατριάρχη, που φιλάει την παντόφλα του Πάπα».

Ἐνέργειαι καί δηλώσεις τοῦ Πατρ. Βαρθολομαίου σκανδαλίζουν δεινῶς τόν λαόν  τοῦ Θεοῦ

ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΗ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ  ΚΩΝ/ΛΕΩΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

Ἄλλην Σύνοδον Φερράρας-Φλωρεντίας ὁ εὐσεβής λαός τοῦ Θεοῦ οὔτε ἀποδέχεται οὔτε ἀκολουθεί οὔτε πρόκειται νά ἀναγνωρίση!

Τοῦ Δημητρίου Κ. Ἀναγνώστου, Θεολόγου

26 Οκτ 2024

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Κυριακή Ζ΄ Λουκά

Τό Μήνυμα τῆς Κυριακῆς ἀπό τό Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ .ΣΕΡΑΦΕΙΜ -ΚΥΡΙΑΚH Ζ' ΛΟΥΚΑ (27-10-2024) 

Τριάντα χρόνια ἀπό τήν κοίμησιν τοῦ Ἁγίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου

 

Τριάντα χρόνια ἀπό τήν κοίμησιν τοῦ Ἁγίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου

Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση

  Τὸ λυχνάρι τοῦ ἁγίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου παραμένει ἀναμμένο τριάντα χρόνια ἀπὸ τὴν κοίμησή του (1994-2014) καὶ φωτίζει τὸν κόσμο. Ὅσο περνοῦν τὰ χρόνια ἡ λάμψη τοῦ φωτὸς τοῦ ἁγίου δυναμώνει καὶ ἡ πνευματικὴ δίψα τῶν καλοπροαίρετων χριστιανῶν μεγαλώνει. Εἶναι χιλιάδες ἐκεῖνοι ποὺ ἐπιθυμοῦν νὰ μάθουν περισσότερα γιὰ τὶς θεόσοφες διδαχές του, γιὰ νὰ τὶς ἔχουν ὁδηγὸ στὴ ζωή τους.

  Στὸ χρονικὸ διάστημα ἀπὸ τὴν κοίμηση τοῦ ἁγίου μέχρι σήμερα, ἔχουν γραφτεῖ πολλὰ βιβλία ἀπὸ ἄνθρωπους ποὺ τὸν εἶχαν γνωρίσει ἀπὸ κοντὰ καὶ εἶχαν ἀκούσει τὶς διδαχές του στὸ ὑπαίθριο ἀρχονταρίκι τοῦ Τιμίου Σταυροῦ ἀρχικὰ καὶ στὸ ὑπαίθριο ἀρχονταρίκι τῆς Παναγούδας μετά, ὅπου ἡ κοσμοσυρροὴ ἦταν ἐντυπωσιακὴ καὶ ἡ ἀντοχὴ τοῦ ἁγίου Παϊσίου ἀξιοθαύμαστη. Ἔγραψαν ἐπίσης καὶ πολλοὶ ποὺ εἶχαν ἐπικοινωνία μαζί του μὲ ἀλληλογραφία ἀλλὰ καὶ μὲ τὶς προσευχές του, οἱ ὁποῖες εἶχαν θαυματουργικὲς ἐπεμβάσεις στὴ ζωή τους. Ἄξιοι ἰδιαίτερης προσοχῆς εἶναι καὶ οἱ τόμοι μὲ λόγους τοῦ ἁγίου, ποὺ ἐπιμελήθηκαν οἱ μοναχές τοῦ Ἱεροῦ Ἡσυχαστηρίου τοῦ ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου στὴ Σουρωτή, ὅπου βρίσκεται καὶ ὁ ἀπέριττος τάφος του.

Γιατί μέ… Greeκlish;

Γιατί μέ… Greeκlish; – A’

Κ. Γ. Παπαδημητρακόπουλος

Α΄ ΜΕΡΟΣ

  Μία ἔρευνα ποὺ ἔγινε τελευταῖα, καλοί μου φίλοι, καὶ μάλιστα ἀπὸ μαθητὲς τοῦ Α΄ Πειραματικοῦ Λυκείου Ἀμαρουσίου στοὺς συνομηλίκους τους ὑπὸ τὴν ἐποπτεία καὶ τὴν καθοδήγηση τῶν καθηγητῶν τους σχετικὰ μὲ τὰ greeκlish, ἔφερε τὸ πρόβλημα αὐτὸ στὴν ἐπιφάνεια. Ἕνα πολὺ μεγάλο θέμα, τὸ ὁποῖο ἀξίζει νὰ τὸ δοῦμε. Κι ἂς  πάρουμε  τὰ  πρά­γματα μὲ τὴ σειρά τους …

Κυριακή Ζ΄ Λουκά

ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ’ ΛΟΥΚΑ

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ

 Ὁ Ἰησοῦς εἶπε: «Ἔχε θάρρος κόρη μου». Ἡ πεποίθησις πού εἶχες ὅτι θά ἔβρισκες τήν ὑγεία σου, αὐτή ἡ πίστις σοῦ χαρίζει τώρα πού μέ ἀγγίζεις, τήν θεραπεία. Ἐγώ ἔδωκα τήν ἰατρική ἐπιστήμη καί τούς ἰατρούς εἰς τόν κόσμον.

Ἐν τούτοις οἱ δυνατότητες οἱ ἀνθρώπινες, εἶναι περιορισμένες-πεπερασμένες. Γι’ αὐτό οἱ ἰατροί-ἐρευνητές, προσπαθοῦν πάντοτε νά εὕρουν καινούρια φάρμακα, καινούριες μεθόδους θεραπείας. Καθίσταται λοιπόν προφανές, ὅτι μόνον Ἐγώ εἶμαι ὁ  αἰώνιος ἰατρός ψυχῶν καί σωμάτων.

Θεός Ἀληθινός, εὐδοκῶ ἤ παραχωρῶ, ὥστε νά δύνανται οἱ ἄνθρωποι νά ἐπιτύχουν κάποια πράγματα, ἀνάλογα μέ τήν πίστη ἤ τήν ταπείνωσή τους. Ἡ ἴδια ἀπάντηση ἐδόθη ἀπό τόν Μεσσία καί στόν Ἀρχισυνάγωγο· ὅταν ἀγγελιοφόροι τοῦ διεμήνυαν: «Πέθανε ἡ θυγάτηρ σου· μήν ἐνοχλεῖς τόν Διδάσκαλο». Ἀπεκρίθη ὁ Ἰησοῦς: «Μή φοβοῦ, μόνον πίστευε καί σωθήσεται».

Πλῆθος περιστατικῶν παραβατικότητας ἀνηλίκων σὲ τρία χρόνια

 

Σὲ 35.559 ἀνέρχονται οἱ ὑποθέσεις, στὶς ὁποῖες ἔχουν κατηγορηθεῖ ἀνήλικοι γιὰ ποινικὰ ἀδικήματα ἀπὸ τὸ 2021 ἕως καὶ τὸ α΄ ἑξάμηνο τοῦ 2024 καὶ τοὺς ἔχουν ἀπαγγελθεῖ κατηγορίες. Τὰ στοιχεῖα αὐτὰ διαβίβασε στὴ Βουλὴ ὁ ὑπουργὸς Δικαιοσύνης Γιῶργος Φλωρίδης, στὸ πλαίσιο τοῦ κοινοβουλευτικοῦ ἐλέγχου. 

Κυριακή Ζ΄ Λουκά - Ερμηνεία της Ευαγγελικής περικοπής από τον άγιο Κύριλλο Αλεξανδρείας

 

ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ΄ΛΟΥΚΑ [:Λουκά 8,41-56]

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΡΡΟΟΥΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΟΣ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΙΑΕΙΡΟΥ

     «Καὶ γυνὴ οὖσα ἐν ῥύσει αἵματος ἀπὸ ἐτῶν δώδεκα, ἥτις ἰατροῖς προσαναλώσασα ὅλον τὸν βίον οὐκ ἴσχυσεν ὑπ᾿ οὐδενὸς θεραπευθῆναι, προσελθοῦσα ὄπισθεν ἥψατο τοῦ κρασπέδου τοῦ ἱματίου αὐτοῦ, καὶ παραχρῆμα ἔστη ἡ ῥύσις τοῦ αἵματος αὐτῆς.Καὶ εἶπεν ὁ Ἰησοῦς· τίς ὁ ἁψάμενός μου;

Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου - Δώστε μου έναν άγιο! (+Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου)

agios dhmhtrios 01


Τοῦ ἁγίου Δημητρίου τοῦ μυροβλήτου
Δῶστε μου ἕναν ἅγιο!
«Ἅγιοι γίνεσθε, ὅτι ἐγὼ ἅγιός εἰμι» (Λευϊτ. 20,7,26 = Α΄ Πέτρ. 1,16)
Εορτὴ σήμερα, ἀγαπητοί μου, ἄντρες γυναῖκες καὶ παιδιά. Ἡ ἁγία μας Ἐκκλησία ἔχει κάθε μέρα ἑορτή, κάποιον ἅγιο ἑορτάζει. Τριακόσες ἑξήντα πέντε μέρες ἔχει τὸ ἔτος, τριακόσες ἑξήντα πέντε ἑορτὲς ὑπάρχουν.
Καὶ ἄλλοτε μὲν ἑορτάζει ἕνας ἅγιος, ἄλλοτε ἑορτάζουν δύο, ἄλλοτε τρεῖς, ἄλλοτε σαράντα, ἄλλοτε ἑκατό, ἄλλοτε χίλιοι, ἄλλοτε δυὸ χιλιάδες- τρεῖς χιλιάδες ἅγιοι τῆς πίστεώς μας. Εἶ νεδηλαδὴ ἀμέτρητοι σὰν τὰ ἄστρα τ᾽ οὐρανοῦ.Μεταξὺ τῶν ἁγίων, σὰν ἀστέρι πρώτου με-γέθους, λάμπει στὸ στερέωμα τῆς Ἐκκλησίας μας σημερινὸς ἅγιος, ἅγιος Δημήτριος. Ἀλλὰ προτοῦ νὰ ποῦμε γιὰ τὸν ἅγιο Δημήτριο ἂς ἀπαντήσουμε στὸ ἐρώτημα, τί εἶνε ἅγιος;
Ἅγιος θὰ πῇ καθαρός, καθαρὸς ἀπὸ κάθε μολυσμό, μολυσμὸ ἁμαρτίας, γιατὶ αὐτή εἶνε ἡ πιὸ μεγάλη ἀκαθαρσία. Οἱ ἅγιοι εἶνε καθαροὶ ἀπὸ ἁμαρτία σὲ σχετικὸ βαθμό· στὸν ἀπόλυτο βαθμὸ ἕνας μόνο εἶ νε καὶ λέγεται ἅγιος ἐπὶ τῆς γῆς, Θεάνθρωπος Ἰησοῦς Χριστός.

Αγίων Ορέων Αρσένιος: ''Προσεύχομαι να τελειώσει αυτή η δοκιμασία''

Ο Μητροπολίτης Αρσένιος, Hγούμενος της Λαύρας Αγίων Ορέων, ενός από τα μεγαλύτερα Oυκρανικά μοναστήρια, σε συνέντευξή του στη βρετανική έκδοση "The Independent", κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο και τον πρωθυπουργό Keir Starmer να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να σταματήσουν τη δίωξη της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Κωνσταντίνος Κατσίφας. Για την Σημαία γεννήθηκε, για την Σημαία ζούσε και για την Σημαία πέθανε!

 Έξι χρόνια από την δολοφονία του Ήρωα Κωνσταντίνου Κατσίφα:  Τιμή και Δόξα σε όσους φυλάττουν Θερμοπύλες στην ελληνική γη της Βορείου Ηπείρου!

Της Άννας Νότη*, Νέα Υόρκη

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας στο Μνημείο πεσόντων στην Κλεισούρα

25 Οκτ 2024

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος: Κυριακή Ζ΄ Λουκά – Κάποιες πτυχές του μυστηρίου του θανάτου

 


ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ΄ΛΟΥΚΑ[:Λουκά 8, 40-56]

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου με θέμα:

«ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ»

 [εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 9-11-1997]    (Β 365)

     Ο Κύριος, αγαπητοί μου, επιστρέφει από την Γαλιλαία στην Ιουδαία. Και ο λαός Τον υποδέχεται με ενθουσιασμό, γιατί «ἦσαν», όπως σημειώνει ο ευαγγελιστής Λουκάς, « ἦσαν πάντες προσδοκῶντες αὐτόν». Τον περίμεναν με χαρά -το «προσδοκῶ», επί αγαθών πραγμάτων. Τον περίμεναν με χαρά. Τα πλήθη είχαν αναγνωρίσει την αξία της παρουσίας του Χριστού, έστω κι αν ακόμη δεν εγνώριζαν του Ποιος ήταν ο Ιησούς ως ο Ενανθρωπήσας Θεός Λόγος.

       Ανάμεσα στο πλήθος ήταν κι ένας αρχισυνάγωγος, που το όνομά του ήταν Ιάειρος. Αυτός ήλθε, αφού γονάτισε μπροστά εις τον Ιησούν, και Τον παρακαλούσε να θεραπεύσει την δωδεκαετή θυγατέρα του, μονογενές παιδί, δεν είχε άλλο παιδί, που εκινδύνευε να πεθάνει. Κι ενώ ο Κύριος επορεύετο προς το σπίτι του Ιαείρου, κάποιος υπηρέτης του φθάνει λέγοντας ότι «Τέθνηκεν ἡ θυγάτηρ σου, μή σκύλλε τόν διδάσκαλον». «Η κόρη σου πέθανε. Μην ενοχλείς περισσότερο τον διδάσκαλον». Δηλαδή «να μην έρθει στο σπίτι, μην τον ενοχλείς».

Τί θέλει νά συμβολίσει ἡ εἰκόνα τοῦ ἁγίου Δημητρίου ὡς ἀρματωμένου καβαλάρη;

Τί θέλει νά συμβολίσει ἡ εἰκόνα τοῦ ἁγίου Δημητρίου ὡς ἀρματωμένου καβαλάρη;

Του μακαριστού Στέργιου Ν. Σάκκου, καθηγητού Εισαγωγής και Ερμηνείας Καινής Διαθήκης Α. Π. Θ

• Πρῶτον, ἡ ἀρματωσιά εἶναι σύμβολο τῆς πνευματικῆς πανοπλίας, τῆς «πανοπλίας τοῦ Θεοῦ» (Ἐφ 6,10-18), μέ τήν ὁποία καλεῖται ὁ κάθε πιστός νά ἀντιμετωπίζει τίς ἐπιθέσεις τοῦ ἐχθροῦ διαβόλου. Οἱ ἅγιοι χρησιμοποίησαν μ᾿ ἐπιτυχία τά ὅπλα τοῦ Πνεύματος, γι᾿ αὐτό πολλοί ἀπ᾿ αὐτούς -μεταξύ τῶν ὁποίων καί ὁ ἅγιος Δημήτριος- εἰκονίζονται ἐξοπλισμένοι.

• Ἔπειτα, ἡ λαχτάρα τοῦ λαοῦ, πού ζήτησε καί ἔλαβε ἀμέριστη τή βοήθεια τοῦ ἁγί­ου σέ ποικίλες δύσκολες περιστάσεις, ἀρμάτωσε τόν Δημήτριο μέ στρατιωτική πανοπλί­α, διότι τόν νιώθει ὡς ἰσχυρό προστάτη της. Καβάλα στό κόκκινο ἄλογό του τρέχει κάθε φορά, γιά νά συνδράμει ὅσους τόν ἐπικαλοῦνται καί μάλιστα τούς συμπατριῶτες του Θεσσαλονικεῖς.

• Ὅταν στίφη ἐχθρῶν κυκλώ­νουν τή Θεσσαλονίκη, ὁ ἅγιος τήν ὑπερασπίζεται.

• Τή σώζει ἀπό τίς βαρβαρικές ἐπιδρομές.

• Καταπαύει τίς τρικυμίες πού ταράσσουν τή θάλασσά της.

«Ἐκεῖ ψηλὰ ὑπάρχει ἕνα ὅπλο»

 

ΠΑΤΕΡΙΚΑΙ ΔΙΔΑΧΑΙ

«Ἐκεῖ ψηλὰ ὑπάρχει ἕνα ὅπλο»

     «ὅτι ἔλεγον ὑµῖν ὅτι ἐν ἐσχάτῳ χρόνῳ ἔσονται ἐµπαῖκται κατὰ τὰς ἑαυτῶν ἐπιθυµίας πορευόµενοι τῶν ἀσεβειῶν. Οὗτοί εἰσιν οἱ ἀποδιορίζοντες, ψυχικοί, Πνεῦµα µὴ ἔχοντες» (Ἰούδ. 18, 19). (Δηλ.: 18 Ἐνθυµηθῆτε ὅτι σᾶς ἔλεγον οἱ ἀπόστολοι, ὅτι κατὰ τὸν πρὸ τῆς δευτέρας παρουσίας χρόνον θὰ ὑπάρχουν ἄνθρωποι, ποὺ θὰ ἐµπαίζουν τὰ ἱερώτατα, οἱ ὁποῖοι θὰ πορεύωνται κατὰ τὰς αἰσχράς των ἐπιθυµίας, ποὺ θὰ τοὺς παρασύρουν εἰς ἀσεβείας. Αὐτοὶ εἶναι οἰ δηµιουργοῦντες τὰ σχίσµατα καὶ τὰς διαιρέσεις εἰς τὴν Ἐκκλησίαν· ἄνθρωποι φυσικοί, οἱ ὁποῖοι σύρονται ὑπὸ τῆς ζωώδους φύσεως καὶ δὲν ἔχουν ἀναγεγεννηµένας ὑπό τοῦ Ἁγίου Πνεύµατος τὰς ἀνωτέρας ψυχικάς των δυνάµεις).

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος: Κυριακή Ζ΄ Λουκά -«Θεὸς ἐγγίζων ἐγώ εἰμί»

 

ΚΥΡΙΑΚΗ Ζ΄ΛΟΥΚΑ[: Λουκά 8,41-56]

    Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου

      σχετικά με την ευαγγελική περικοπή της Κυριακής Ζ΄ Λουκά με θέμα:

«Θεὸς ἐγγίζων ἐγώ εἰμί»[Ιερεμ.23,23]

                     [εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 9-11-1986]

      Η σημερινή ευαγγελική περικοπή, αγαπητοί μου, μας διηγείται πώς ο Κύριος ανέστησε την θυγατέρα του Ιαείρου. Ενώ όμως ο Κύριος πήγαινε προς το σπίτι του Ιαείρου, συνέβη ένα άλλο θαυμαστό περιστατικό, που ήταν η θεραπεία μιας αιμορροούσης γυναικός.

Μαυροβουνίου σε Τσερκάσι: ''Είστε παράδειγμα γνήσιας θυσιαστικότητας''

Επιστολή συμπαράσταση προς τον Μητροπολίτη Τσερκάσι κ. Θεοδόσιο, απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος με αφορμή τον πρόσφατο ξυλοδαρμό που υπέστη από οπαδούς της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η επιστολή του Σεβασμιωτάτου έχει ως εξής:

ΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΤΗΝ ΠΑΣΑ ΣΩΤΗΡΙΩΔΗ ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ;

ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

ΓΝΩΡΙΖΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΤΗΝ ΠΑΣΑ ΣΩΤΗΡΙΩΔΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Ή ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ;

ΠΟΙΑ Η ΟΡΘΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΙΜ. 4:18;

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ

ΕΦΟΣΟΝ ΑΥΤΟ ΕΚΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’70;

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com