6 Δεκ 2023

Στικ νικοτίνης: Η νέα μόδα «εφιάλτης» για γονείς και παιδιά

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση ότι στικάκια νικοτίνης, είχαν σαν αποτέλεσμα τρεις μαθητές Γυμνασίου στην Κρήτη να καταλήξουν ημιλιπόθυμοι στις τουαλέτες. Τι επισημαίνουν οι ειδικοί.

Σάλος στην Κύπρο: Ελληνικής έκδοσης βιβλίο δημοτικού παρέπεμπε σε ιστοσελίδα που αντί για ζώα διαφήμιζε σεξουαλικό περιεχόμενο!

Αναστάτωση επικρατεί σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές στην Κύπρο, καθώς όπως διαπιστώθηκε (από τον Μάιο έγινε η πρώτη κρούση προς το κυπριακό Υπουργείο Παιδείας), το βιβλίο γλώσσας της Ε’ δημοτικού («Της γλώσσας ρόδι και ροδάνι») περιέχει παραπομπή σε ιστοσελίδα με σεξουαλικό περιεχόμενο, στο κεφάλαιο που αφορά τα ζώα και τα χαρακτηριστικά τους!

Η πολυτέλεια των ενδυμάτων είναι αιτία πολλών κακών – Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

 

Η πολυτέλεια των ενδυμάτων είναι αιτία πολλών κακών και γι’ αυτό όλοι οι κληρικοί δεν πρέπει να ντύνονται πολυτελώς.

π. Γεώργιος Μεταλληνός – Η Εκκλησία δια των Αγίων Της αγωνίζεται να σώσει έναν τρόπο ζωής που οδηγεί στην θέωση. (βίντεο)

Είπατε ότι οι Πατέρες όταν συνέρχονται, ας πούμε σε Συνόδους, σε Οικουμενικές Συνόδους ή οπουδήποτε σε οποιαδήποτε Σύνοδο, κυρίως όμως στις Οικουμενικές, δεν αγωνίζονται να βρουν την αλήθεια, διότι πολύ σωστά ελέχθη η αλήθεια δεν είναι κάποια ιδεολογία.

5 Δεκ 2023

Η πρόεδρος της Live Action προς τον ΟΗΕ: «Η άμβλωση είναι παραβίαση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος»

Live Action

Από τη Nancy Flanders, 20 Νοεμβρίου 2023

Η πρόεδρος και ιδρύτρια της οργάνωσης υπέρ του αγέννητου παιδιού “Live Action”, Lila Rose, μίλησε στη Διατλαντική Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών, σε τιμητική εκδήλωση για την 75η  επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (UDHR).

Πατριαρχικὰ Σταυροπήγια τῆς Κρήτης καὶ Ἐκκλησία τῆς Κρήτης. Πραγματικότητες καὶ φαντασιώσεις.

Πατριαρχικὰ Σταυροπήγια τῆς Κρήτης  καὶ Ἐκκλησία τῆς Κρήτης

Πραγματικότητες καὶ φαντασιώσεις.

Γεώργιος Κ. Τζανάκης. Ἀκρωτήρι Χανίων

Μιὰ ποὺ δὲν ὑπάρχει περίπτωσις οἱ ἐμπλεκόμενοι στὰ ὅσα διαδραματίζονται στὴν Κρήτη νὰ ἀπαντήσουν στὶς ἀπορίες ποὺ ἔχουν δημιουργηθῇ, ἄς προσπαθήσουμε νὰ δοῦμε τί ἰσχύει, ὄχι μόνο γιὰ τὰ λεγόμενα Σταυροπήγια μοναστήρια τῆς Κρήτης, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν ἴδια τὴν Ἐκκλησία τῆς Κρήτης.

Πανορθόδοξη συνεργασία για τήν παύση τοῦ διωγμοῦ τῆς Οὐκρανικῆς Ἐκκλησίας

ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΕΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Θέσπιδος 11  ΜΑΡΟΥΣΙ
ΤΗΛ.  210 8025211 estiapm@gmail.com

Οἱ Ὀρθόδοξοι Οὐκρανοί ἀδελφοί μας, πέρα ἀπό τά δεινά τοῦ πολέμου πού ὑφίστανται, βιώνουν και τον ἐκκλησιαστικό διωγμό, ὁ ὁποῖος ἀποκρύπτεται ἀπό τά στρατευμένα ΜΜΕ τῆς Δύσης. Μετά την ἁρπαγή ἱστορικῶν ναῶν και μονῶν τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας ἀπό την οὐκρανική κυβέρνηση, ἦλθε καί ἡ κρατική ἀπαγόρευση τῆς Οὐκρανικῆς Ἐκκλησίας[i], καταπατώντας κάθε ἔννοια δικαίου και θρησκευτικῆς ἐλευθερίας.

Τὰ ἀποίμαντα τῆς Ἐκκλησίας

Τὰ ἀποίμαντα τῆς Ἐκκλησίας

Τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου π. Διονυσίου Τάτση

    Συχνά ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος γνωστοποιεῖ στὸ λαὸ τὴ συμβολή της στὴ λύση πολλῶν κοινωνικῶν προβλημάτων. Καὶ εἶναι ἀλήθεια ὅτι βοηθάει μὲ τὰ ἱδρύματά της. Γι’ αὐτὸ καὶ ἐπαινεῖται ἀκόμα καὶ ἀπὸ τοὺς θρησκευτικὰ ἀδιάφορους.

Στικ κάνναβης και η καταστροφή της νεολαίας σε «προσφορά» στα περίπτερα – Ναρκωτικά, πορνεία και τζόγος θερίζουν την κοινωνία!

Στικ κάνναβης και η καταστροφή της νεολαίας σε «προσφορά» στα περίπτερα – Ναρκωτικά, πορνεία και τζόγος θερίζουν την κοινωνία!

Κανναβινοειδή ψυχοτρόπα έχουν γίνει «παιχνιδάκι» στα χέρια ανηλίκων και ουδείς ασχολείται - Ναρκωτικά, σεξ και εύκολο χρήμα ισοπεδώνουν τα παιδιά μας

Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

4 Δεκ 2023

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Αυτό είναι πρόγραμμα προστασίας της οικογένειας

Μόλις είδε τους γάμους να μειώνονται και τον δείκτη γονιμότητας να πέφτει, η ουγγρική κυβέρνηση εξήγγειλε ένα πρόγραμμα στέγασης των οικογενειών  με ευνοϊκούς όρους που επαυξάνονται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Αυτό είναι πρόγραμμα προστασίας της οικογένειας

«Νομιμοποιούν» την υιοθεσία ομοφύλων ζευγαριών στην εκπαιδευτική ύλη των δημοτικών σχολείων!

«Νομιμοποιούν» την υιοθεσία ομοφύλων ζευγαριών στην εκπαιδευτική ύλη των δημοτικών σχολείων!

Οδηγίες στους δασκάλους να αποφεύγουν τους όρους «μητέρα» και «πατέρας»!

Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος

Αποτέλεσμα εικόνας για Όσιος Σάββας ο Ηγιασμένος
ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ Ο ΗΓΙΑΣΜΕΝΟΣ
      Ανάμεσα στους μεγάλους αγίους της Εκκλησίας μας σημαντική θέση κατέχουν οι μεγάλες ασκητικές και μοναχικές μορφές. Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος.
      Γεννήθηκε  το έτος 439 στο χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας. Οι γονείς του ονομάζονταν Ιωάννης και Σοφία, οι οποίοι ήταν πλούσιοι και ευσεβείς. Ο πατέρας ήταν στρατιωτικός και κατά συνέπεια ήταν αναγκασμένος να μεταναστεύει. Όταν ο Σάββας ήταν μικρός, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει με τη σύζυγό του στην Αλεξάνδρεια, αφήνοντας το παιδί του στην ανατροφή σε κάποιον συγγενή του ονόματι Ερμία. Αλλά ενωρίς τον εγκατέλειψε λόγω της κακής συμπεριφοράς της συζύγου του προς αυτόν. Αποφάσισε να απαρνηθεί τα εγκόσμια, καταφεύγοντας στη Μονή Φλαβιανών, όπου, παρά το νεαρό της ηλικίας του έδειξε ασυνήθιστο ζήλο για τη μοναχική ζωή και την άσκηση.  Σε μικρό χρονικό διάστημα ξεπέρασε σε αρετές τους μοναχούς. Μάλιστα άρχισαν να φαίνονται τα σημάδια της αγιότητάς του. Κάποτε κάνοντας το σημείο του σταυρού μπήκε μέσα σε πυρακτωμένο φούρνο, για να σώσει τα ενδύματα των μοναχών, τα οποία είχε λησμονήσει ο φούρναρης,  χωρίς να υποστεί την παραμικρή φθορά.

Χιλιάδες νέοι μετανιώνουν για τη «μετάβαση φύλου» τους και οι ιστορίες τους είναι απελπιστικές

Τι κάναμε σε αυτά τα παιδιά; Σε τί τα έμπλεξε η κοινωνία μας;  Νά ποια είναι η πραγματικότητα του τρανς κινήματος: Δεκάδες χιλιάδες ζωές καταστράφηκαν – και το μέτρημα συνεχίζεται.

Από Jonathon Van Maren,

Παρ 27 Οκτωβρίου 2023

Τι είναι ο θάνατος; Aπάντηση προς τα παιδιά και τους νέους

 ΑΚΤΙΝΕΣ: Ηρακλής Ρεράκης, Η περιπέτεια του σεβασμού του «διαφορετικού»

Ηρακλής Ρεράκης

Καθηγητής Θεολογικής του ΑΠΘ

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων

«Τι είναι ο θάνατος; Aπάντηση προς τα παιδιά και τους νέους»

Ο θάνατος είναι κυρίως ένα θεολογικό θέμα, γι’ αυτό και σχετίζεται με την Εκκλησία. Η θεολογική ερμηνεία της Εκκλησίας για τον θάνατο, βοηθά τους ορθόδοξους μαθητές να τον προσεγγίζουν βαθύτερα και να μαθαίνουν πώς αντιμετωπίζεται, ως γεγονός.

Η περί του θανάτου διδασκαλία στην αναπτυξιακή φάση της ζωής των παιδιών και των εφήβων, έρχεται να μεταφέρει στις ψυχές τους, από πολύ ενωρίς, την ελπίδα που έφερε η λύση, που έδωσε ο Χριστός στο μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Ανάμεσα στις βασικές γνώσεις, που χρειάζεται  να μάθουν οι νέοι/ες για το μέλλον τους, σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης καταστάσεων ή επίλυσης προβλημάτων, συγκαταλέγεται και  ο τρόπος αντιμετώπισης του θανάτου.

Κριτικός σχολιασμός του βιβλίου -Η Γερόντισσα της χαράς (μοναχή Γαβριηλία Παπαγιάννη) της μοναχής Φιλοθέης, Ηγουμένης Ι. Ησυχαστηρίου “Παναγία των Βρυούλων”

Κριτικός σχολιασμός του βιβλίου

Η Γερόντισσα της χαράς  (μοναχή Γαβριηλία Παπαγιάννη) της μοναχής Φιλοθέης, Ηγουμένης  Ι. Ησυχαστηρίου “Παναγία των Βρυούλων”[i]

Ευαγγελία Παπανικολάου, Δρ. Θεολογίας

30 Σεπτεμβρίου 2023: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συμμετέχει σε Οικουμενιστική Ολονυχτία Προσευχής στη Ρώμη.

3 Οκτωβρίου 2023: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγιοκατατάσσει τη μοναχή Γαβριηλία Παπαγιάννη.

Πολύ κοντινές οι ημερομηνίες για να μας αφήσουν αδιάφορους ως προς τον συσχετισμό τους.

Αγιοκατατάσσεται, λοιπόν, η Γερόντισσα Γαβριηλία παρά τις πάμπολλες αιρετικές πλάνες, που της αποδίδονται μέσα από τα δύο βιβλία, που γράφτηκαν γι’ αυτήν. Είναι λοιπόν αγία; Μπορεί μια πατριαρχική πράξη να τοποθετήσει κάποιον στο βάθρο των αγίων και να του βάλει φωτοστέφανο; Εμείς δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε κάποιον και να αποφανθούμε περί της σωτηρίας ή της αγιότητας κάποιου προσώπου. Αυτό μόνο ο Θεός είναι σε θέση να το κρίνει. Λογικά όμως ρωτάμε: Αποκήρυξε τις πλάνες της; Ήδη στο 1ο βιβλίο «Ασκητική της αγάπης» της Γαβριηλίας μοναχής περνούν ήπια, μέσα από το συναίσθημα, αλλότριες με την Ορθοδοξία διδασκαλίες, τις οποίες πολύ σωστά επισημαίνει στην κριτική του ο π. Βασίλειος Σπηλιόπουλος[ii], όπως: συγκρητιστικά στοιχεία,  έμμεση προβολή του Ινδουισμού και του Γκουρουϊσμού, γλωσσολαλιά προτεσταντικού τύπου, χορτοφαγία, ολιστική θεώρηση του κόσμου, Yama (η πεποίθηση της γερόντισσας ότι το σεξ, ακόμα και μέσα στον γάμο, είναι ἀντιθεϊκό), ανυπαρξία και νέκρωση, διαλογισμός, θετική σκέψη, δεισιδαιμονίες, διαφήμιση ινδουιστών δασκάλων, ψευδοοράματα της Γαβριηλίας, “ιαματικό χάρισμα”, “εναλλακτικές θεραπείες”. Με τον ίδιο τρόπο κάνοντας έκκληση στο συναίσθημα και με έναν υπερτονισμό μιας κακώς νοούμενης αγάπης, που μεταβάλλεται σε αγαπολογία, αφού αποσυνδέεται από την εν Χριστώ αλήθεια, συναντώνται και στο 2ο βιβλίο, «Η Γερόντισσα της χαράς», άλλες αλλότριες διδασκαλίες, όπως πολύ σωστά επισήμανε ο π. Βασίλειος Κοκολάκης στη δική του κριτική[iii].

Άγιος Ιερομάρτυς Σεραφείμ Επίσκοπος Φαναρίου

ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

      Τους ποταμούς αιμάτων, τα οποία χύθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια των τετρακοσίων χρόνων της τουρκικής δουλείας, είναι εμπλουτισμένα και με το αίμα χιλιάδων κληρικών, όλων των βαθμών. Ένας από αυτούς ο οποίος έδωσε τη ζωή του στην υπηρεσία της ελεθερίας και της ποιμαντικής του συνέπειας είναι και ο άγιος Ιερομάρτυς Σεραφείμ, επίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου. Ένας αληθινός και αφοσιωμένος Ιεράρχης και συνάμα ένας φλογερός πατριώτης.

Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός : Ο μεγάλος θεολόγος και υμνογράφος της Εκκλησίας


ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ: Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
    Οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας έβαλαν τη δική τους σφραγίδα ο καθένας στη διατύπωση της  αποκαλυμμένης και σώζουσας αλήθειας. Είναι όντως θαυμαστό το γεγονός ότι ουδέποτε υπήρξε χρόνος στη δισχιλιόχρονη πορεία της Εκκλησίας μας να μην υπάρχουν Πατέρες και διδάσκαλοι, οι οποίοι εκφράζουν την αυτοσυνειδησία Της.

Πώς υπονομεύθηκε από το Βατικανό και το Οικουμενικό Πατριαρχείο η καταδίκη της Ουνίας, στην οποία συνετέλεσε τα μέγιστα ο π. Θεόδωρος Ζήσης. (βίντεο Α’ μέρος)

Όταν λοιπόν καταδικάστηκε η Ουνία στο Φράιζινγκ του Μονάχου το 1991, το Βατικανό έγινε άνω κάτω. Και σας το έχω πει και άλλη φορά, ήλθε τότε ο πρόεδρος του διαλόγου, ο Αυστραλίας Στυλιανός στο σπίτι μου, καλοκαίρι παρούσης της πρεσβυτέρας, και με παρακάλεσε να αποσύρουμε και να αποκρύψουμε το υπογραφέν κείμενο.

Φανταστείτε αν εγώ υποχωρούσα. Το Bατικανό δεν δέχεται. Και τί είμαστε εμείς; Υπάλληλοι του Βατικανού; Φανταστείτε ένας άνθρωπος που ζει τώρα τί γίνεται μέσα στον οικουμενισμό. Εγώ λέω, Άγιε Αυστραλίας δεν μπορώ να συμφωνήσω και να συμμαχήσω σε μία τέτοια πράξη. Αυτό το κείμενο αποτελεί νίκη της Ορθοδοξίας. Αναγκάστηκαν και οι ρωμαιοκαθολικοί να υπογράψουν τις δικές μας τις θέσεις. Αυτό λοιπόν το κείμενο που είναι σημαία δική μας εναντίον της Ουνίας, θα το αποσύρουμε;

Το Βατικανό το εξαφάνισε. Δεν το παρουσίασε πουθενά. Δεν κάνει τσιμουδιά το Βατικανό για το κείμενο αυτό της καταδίκης της Ουνίας.

3 Δεκ 2023

Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ Η ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ
       Ορισμένοι άγιοι της Εκκλησίας μας έχουν την προσωνυμία Μεγαλομάρτυρες, διότι υπέστησαν ιδιαίτερα σκληρά βασανιστήρια, κατά την ομολογία τους στο Χριστό και την άρνησή τους να ασπασθούν αλλότριους ψεύτικους «θεούς» και να θυσιάσουν στα άψυχα είδωλα. Ανάμεσα σ’ αυτούς συγκαταλέγεται η Μεγαλομάρτυς Βαρβάρα, μια ηρωική κόρη, η οποία αντάλλαξε τις δόξες του κόσμου με την πίστη της και την προσήλωσή τους στο Σωτήρα Χριστό.
       Γεννήθηκε και έζησε σε καιρούς, στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286-305), όπου είχε λάβει χώρα ο μεγαλύτερος και σκληρότερος διωγμός κατά των Χριστιανών, από το αντίχριστο και δαιμονικό Ρωμαϊκό Κράτος. Ήταν κόρη ενός φανατικού ειδωλολάτρη, ονόματι Διοσκούρου, ο οποίος συγκαταλέγονταν στους ευγενείς, πλουσίους και αξιωματούχους της μεγάλης πόλεως Ηλιουπόλεως της Αιγύπτου. Ο Διόσκουρος φρόντισε να την μεγαλώσει με την ευσέβεια στα δαιμονικά είδωλα και τους ανύπαρκτους, διεφθαρμένους «θεούς», οι οποίοι υπαγόρευαν στους άτυχους λατρευτές τους κάθε ανηθικότητα και κακουργία. Να τους μοιάζουν οι άνθρωποι, να γίνουν μιμητές τους. Φρόντισε επίσης να της δώσει την πιο μεγάλη εκπαίδευση, στέλνοντάς την στις ονομαστές σχολές της Αλεξάνδρειας. Είχε αναδειχθεί ως μία από τις σπουδαιότερες κόρες της περιοχής.

Ο Παρθενώνας και η Αγία Σοφία είναι τα θεμέλια της Παιδείας μας

 

Ο Παρθενώνας και η Αγία Σοφία είναι τα θεμέλια της Παιδείας μας

Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων – Αρθρογράφος

  Διεκδικούμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα και έχουμε δίκιο. Ανησυχούμε για την Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, την οποία μετέτρεψε σε ισλαμικό τέμενος ο Ερντογάν και καλά κάνουμε. Ο Παρθενώνας και η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς σύμβολα πολιτισμού, ελληνικού και οικουμενικού. Είναι και πρέπει να είναι τα θεμέλια της Παιδείας μας.

Μίμησις τῶν Ἁγίων

 

Μίμησις τῶν Ἁγίων

† Μητροπολίτης Ἀντινόης Παντελεήμων

Μίμηση τῆς ζωῆς τῶν Ἁγίων, ἀποτελεῖ τὴν μέγιστη τιμὴ προσφορᾶς σ’ αὐτούς.

Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΔ’ ΛΟΥΚΑ

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ

«Φῶς Χριστοῦ φαίνει πᾶσι». Ὁ Χριστός εἶναι τοῖς τυφλοῖς, ἡ ἀνάβλεψις. Ἐρωτηθείς ὁ τυφλός, ἀπήντησε: «Κύριε, ἵνα ἀναβλέψω». Ἔκτοτε, οἱ ζητοῦντες Αὐτόν, φωνάζουν ἐκ μέσης καρδίας, «Κύριε, Ἰησοῦ, φώτισόν μου τό σκότος». «…Ἰησοῦ, Υἱέ Δαβίδ ἐλέησόν με».

Θεωροῦμε, σεβαστή γερόντισσα, ὅτι μπροστά στήν καθαρότητα τοῦ ὀπτικοῦ τῆς ψυχῆς, τά ὑπόλοιπα σ’ αὐτή τή ζωή, ἔχουν σχετική ἀξία. Ὁ φωτισμός τοῦ νοός, σώζει τόν ἄνθρωπο, ἀπό τά σκοτάδια τῆς εἰδωλολατρείας καί ὁδηγεῖ ἀπλανῶς στά ἀχνάρια τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ, τοῦ Θεοῦ. Ἡ νικητήριος δύναμις, ἡ νικήσασα τόν κόσμον, εἶναι ἡ πίστη στόν Ἰησοῦν, χωρίς ἐκπτώσεις.

Ἐν τούτοις, οἱ ἁμαρτωλές συνήθειες τῶν κοσμικῶν ἀνθρώπων, προσπαθοῦν νά ἐμποδίσουν τήν πληγωμένη ψυχήν καί καρδίαν, ὅπως πλησιάσει τόν Ἰησοῦν. Νομίζουν ἀνόητα ὅτι οἱ κραυγές τῶν πονεμένων, πού ἀπευθύνονται στόν Μεσσίαν, ἐνοχλοῦν· « καί οἱ προάγοντες ἐπετίμουν αὐτῷ ἵνα σιωπήσῃ».

Φρονοῦμε ὅμως ἀδελφοί, ὅτι ὅταν ὁ πόθος γιά τήν ἴαση, ξεχειλίσει καί ἡ λαχτάρα γιά τήν σωτηρία εἶναι ἐγγύς, τότε ὁ πιστός περισσότερο βοᾶ: «Υἱέ Δαβίδ, ἐλέησόν με». Καί λοιπόν, διακόπτει ὁ Χριστός τήν πορεία στήν Ἱεριχώ· σταματᾶ, ἀφουγκράζεται τούς στεναγμούς τοῦ τυφλοῦ· ρίχνει τήν γλυκιά ματιά του καί ρωτᾶ τό πλάσμα Του, μέ εὐγένεια: «· τί σύ θέλεις ποιήσω»;

Συνεπῶς ἀδελφοί μου, μακάριοι οἱ ἄνθρωποι, ὅπου στήν ἐρώτηση τοῦ Θεανθρώπου, ἀπαντοῦν πνευματικά: «Κύριε, ἵνα ἀναβλέψω»· καθ’ ὅτι ὁ Ἰησοῦς   αὐτό ἀκριβῶς ἐπιθυμεῖ.

2 Δεκ 2023

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά

Τό Μήνυμα τῆς Κυριακῆς ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ  -ΚΥΡΙΑΚH ΙΔ' ΛΟΥΚΑ (3-12-2023) 

Δράσεις και αντιδράσεις

 

Δράσεις και αντιδράσεις

Α. Παπαγιάννης,ιατρός

    Παραδοσιακά θεωρούσαμε φυσικό ότι οι άνδρες πρέπει να συμπεριφέρονται σαν άνδρες και οι γυναίκες σαν γυναίκες. Αυτό με τη σειρά του προϋπέθετε ότι σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης, από την βρεφονηπιακή μέχρι την ώριμη ηλικία, η όλη παιδεία και η καλλιέργεια της συμπεριφοράς των δυο φύλων ήταν ανάλογη με τον τελικό σκοπό. Πρόχειρο παράδειγμα: τα αγόρια έπαιζαν με στρατιωτάκια και τα κορίτσια με κούκλες. Αυτή ήταν η παραδοσιακή εικόνα και ‘νόρμα’ της κοινωνίας, έστω κι αν δεν της είχαμε δώσει ποτέ ιδιαίτερο όνομα. Έτσι μεγαλώσαμε επί πολλές γενεές, και δεν πάθαμε και τίποτε.

Νέα Ζηλανδία: Θα απαγορευτούν για τους μαθητές τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία

Την ίδια ημέρα που στην Ελλάδα η κοινωνία έχει σοκαριστεί από τις αποκαλύψεις για μαθητές γυμνασίου που αντάλασσαν γυμνές φωτογραφίες συμμαθητριών τους στα κινητά τους τηλέφωνα, η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε την πλήρη απαγόρευση των συσκευών στα σχολεία της χώρας.

Με σπασμένα φρένα στη διαφθορά οι νέοι μας: Μαθητές Γυμνασίου διακινούσαν ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες συμμαθητριών τους!

Με σπασμένα φρένα στη διαφθορά οι νέοι μας: Μαθητές Γυμνασίου διακινούσαν ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες συμμαθητριών τους!

Ναύπακτος: Δημιουργούσαν γυμνές φωτογραφίες κοριτσιών αφαιρώντας τους τα ρούχα - Η ανεξέλεγκτη χρήση τεχνολογίας παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις

Συντάκτης: Αλέξανδρος Ορφανίδης

Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά- Ο Ιερός Χρυσόστομος για τη θεραπεία των τυφλών της Ιεριχούς

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΔ΄ΛΟΥΚΑ [Λουκ. 18,35-43]

Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΙΧΟΥΣ

      (από το «Υπόμνημα εις το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον», ομιλία ΞΣΤ΄)

    «Καὶ ἐκπορευομένων αὐτῶν ἀπὸ Ἱεριχὼ ἠκολούθησεν αὐτῷ ὄχλος πολύς.  καὶ ἰδοὺ δύο τυφλοὶ καθήμενοι παρὰ τὴν ὁδόν, ἀκούσαντες ὅτι Ἰησοῦς παράγει, ἔκραξαν λέγοντες· ἐλέησον ἡμᾶς, Κύριε, υἱὸς Δαυΐδ.  ὁ δὲ ὄχλος ἐπετίμησεν αὐτοῖς ἵνα σιωπήσωσιν· οἱ δὲ μεῖζον ἔκραζον λέγοντες· ἐλέησον ἡμᾶς, Κύριε, υἱὸς Δαυΐδ(: και ενώ αυτοί έβγαιναν από την Ιεριχώ, Τον ακολούθησε πλήθος λαού πολύ. Και ιδού δύο τυφλοί που κάθονταν κοντά στο δρόμο, όταν άκουσαν ότι ο Ιησούς περνά, άρχισαν να φωνάζουν και να λένε:  “Ελέησέ μας, Κύριε, ένδοξε απόγονε του Δαβίδ, που για σένα μίλησαν οι προφήτες”. Το πλήθος όμως του λαού τούς μάλωσε για να σιωπήσουν, για να μην ενοχληθεί ο Ιησούς με τις φωνές τους. Αυτοί όμως πιο πολύ φώναζαν και έλεγαν: “Ελέησέ μας, Κύριε, απόγονε του Δαβίδ”)»[Ματθ.20,29-34].

Κυριακή ΙΔ΄ Λουκά – Ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας για τη θεραπεία του τυφλού της Ιεριχούς

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΔ΄ΛΟΥΚΑ[:Λουκ. 18,35-43]

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΙΧΟΥΣ

«Ἰησοῦ υἱὲ Δαυΐδ, ἐλέησόν με (:Ιησού, υιέ του Δαβίδ, ελέησέ με)»[Λουκ.18,38].

      Προσήλθε λοιπόν αυτός ο τυφλός με την πεποίθηση ότι προσερχόταν στον Θεό που είναι σε όλα ισχυρός· και αποκαλεί τον Ιησού «υἱόν Δαυΐδ», διότι έχοντας ανατραφεί μέσα στον ιουδαϊσμό και έχοντας γεννηθεί εκεί ως εντόπιος, δεν αγνόησε όσα είχαν ειπωθεί εκ των προτέρων γι’ Αυτόν μέσω του νόμου βέβαια και των αγίων προφητών και ότι κατά σάρκα προερχόταν από τη γενιά του Δαβίδ. Επομένως, επειδή ήδη είχε πιστέψει ότι, όντας Θεός ο Λόγος, υπέμεινε με τη θέλησή Του την κατά σάρκα γέννησή Του, εννοώ από την αγία Παρθένο, πλησιάζει τον Ιησού ως Θεό, λέγοντάς Του: «Ἰησοῦ υἱὲ Δαυΐδ, ἐλέησόν με». Πράγματι, μια πρόσθετη μαρτυρία ότι απηύθυνε αυτήν την ικεσία στον Κύριο, έχοντας αυτήν την πεποίθηση, αποτελούν τα ίδια τα λόγια του Χριστού: «ἡ πίστις σου σέσωκέ σε(:Η πίστη σου σε έχει σώσει)».

Η μονομέρεια άλλην ‘’ειρήνην’’ καταδεικνύει

Η  μονομέρεια άλλην ‘’ειρήνην’’ καταδεικνύει

Του   Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Σε άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στη Romfea.gr στις 13/11/2023, με τίτλο ‘’Ο Κύπρου Γεώργιος στο Λονδίνο – Βολές κατά της Τουρκίας’’, καταγράφεται με σχετική αναφορά, η πραγματική κατακτητική πρόθεση της Τουρκίας. 

 Για μια ακόμη φορά ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, με τη φιλοπατρία που τον διακρίνει, είπε  τα πράγματα με το όνομά τους, επισημαίνοντας τις βλέψεις της κατοχικής Τουρκίας και τονίζοντας ότι, ‘’κινδυνεύει η πατρίδα μας.  Το χρέος είναι δικό μας’’. 

1 Δεκ 2023

Η ΑΑΔΕ διέρρευσε κατά λάθος στοιχεία πολιτών μέσω e-mail! – Έτσι θα «προστατεύουν» τα προσωπικά δεδομένα και με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες;

Η ΑΑΔΕ διέρρευσε κατά λάθος στοιχεία πολιτών μέσω e-mail! – Έτσι θα «προστατεύουν» τα προσωπικά δεδομένα και με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες;

Μια απίστευτη διαρροή από την ΑΑΔΕ, σε έναν καιρό που προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι τα δεδομένα τους είναι ασφαλή με τις ηλεκτρονικές ταυτότητες

Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

ΑΛΛΑΓΗ ΦΥΛΟΥ: Δικαιώθηκε δασκάλα που κατέκρινε το περιεχόμενο σχολικών βιβλίων

 

«Αυτό που συνέβη δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί σε μια δημοκρατική κοινωνία» δήλωσε ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Οντάριο για τη δασκάλα Carolyn Burjoski, που απολύθηκε από το σχολείο επειδή επέκρινε ως προπαγανδιστικά τα βιβλία για μετάβαση φύλου.

ΑΛΛΑΓΗ ΦΥΛΟΥ: Δικαιώθηκε δασκάλα  που κατέκρινε το περιεχόμενο σχολικών βιβλίων

 «Νίκη στο δικαστήριο για μια φιμωμένη δασκάλα επειδή άσκησε κριτική σε ένα βιβλίο για τρανς άτομα»: την είδηση δημοσιοποίησε η National Post επισημαίνοντας ότι αυτή η υπόθεση είχε περάσει απαρατήρητη στο Κεμπέκ. Θα έπρεπε να είχε κάνει πολύ περισσότερο θόρυβο, καθώς αυτή η ιστορία είναι τόσο αποκαλυπτική για την εποχή μας.

Ἀρτύσιμον εἰς περίοδον νηστείας

 

ΠΑΤΕΡΙΚΑΙ ΔΙΔΑΧΑΙ

Ἀρτύσιμον εἰς περίοδον νηστείας

  Ὁ Εὐαγγελιστὴς Λουκᾶς στὶς «Πράξεις» (ιγ΄, 2) ἀναφέρει γιὰ τὴν νηστεία:

  «Λειτουργούντων δὲ αὐτῶν τῷ Κυρίῳ καὶ νηστευόντων εἶπε τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον· ἀφορίσατε δή μοι τὸν Βαρνάβαν καὶ τὸν Σαῦλον εἰς τὸ ἔργον ὃ προσκέκλημαι αὐτούς». (: Ἐνῷ δὲ αὐτοὶ ἐπετέλουν ὡς κύριόν τους ἔργον τὴν πρὸς τὸν Κύριον κοινὴν λατρείαν καὶ τὸ κήρυγμα, καὶ ἐνῷ ἐνήστευον, εἶπε τὸ Πνεῦμα τὸ Ἅγιον διὰ προφητῶν ἢ ἄλλων ἐξ ἐκείνων τῶν Χριστιανῶν, ποὺ εἶχον χαρίσματα· Ξεχωρίσατέ μου ἀμέσως τὸν Βαρνάβαν καὶ τὸν Σαῦλον διὰ τὸ ἔργον, διὰ τὸ ὁποῖον τοὺς προσεκάλεσα μὲ ἔμπνευσιν, τὴν ὁποίαν μετέδωκα ἐγὼ εἰς τὸ ἐσωτερικὸν τῶν καρδιῶν των).

Νέοι μητροπολίτες: οὔτε περιμένουμε τίποτε, οὔτε τρέφουμε αὐταπᾶτες…

Νέοι μητροπολίτες: οὔτε περιμένουμε τίποτε, οὔτε τρέφουμε αὐταπᾶτες…

τοῦ Νεκτάριου Δαπέργολα, Διδάκτορος Βυζαντινῆς Ἱστορίας 

      Δὲν γίναμε φυσικὰ σὲ τίποτε σοφότεροι μετὰ τὶς πρόσφατες ἐνθρονίσεις τῶν νέων μητροπολιτῶν. Λυπηρὸ πραγματικά το ὅτι κάποιοι θαμπώθηκαν ἀπὸ μερικὰ ὡραῖα λόγια, ἀγνοῶντας (ἢ ἔστω ξεχνῶντας προσωρινὰ) τὴν εὐκολία καὶ τὴ δεινότητα μὲ τὴν ὁποία οἱ ποιμένες τῶν σημερινῶν χρόνων ἐφαρμόζουν τὴ ρήση τοῦ Χριστοῦ γιὰ τοὺς Φαρισαίους «ὅσα ἐὰν εἴπωσιν ὑμῖν τηρεῖν, τηρεῖτε καὶ ποιεῖτε, κατὰ δὲ τὰ ἔργα αὐτῶν μὴ ποιεῖτε· λέγουσι γάρ καὶ οὐ ποιοῦσι» (Μάτθ. κγ΄ 3).

Η προσφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς την Ρωμαιοκαθολική Αντιπροσωπεία κατά την Θρονική Εορτή (30/11/2023)

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τον ιδρυτή του Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος - Ένα κορυφαίον αίτημα (Κυριακή ΙΔ' Λουκά)

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΔ΄ΛΟΥΚΑ[:Λουκά 18, 35-43]

 Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου με θέμα:

«ΕΝΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟΝ ΑΙΤΗΜΑ»

           [εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 23-1-1994]  (Β 291)

      Εκπληκτικό, όντως, αγαπητοί μου, το θαύμα της θεραπείας του τυφλού της Ιεριχούς. Και η έκπληξις προέρχεται τόσο από τον Κύριον, όσο και από τον τυφλόν. Και οι δύο πλευρές εκπλήσσουν. Παρατηρούμε τον Κύριον, με πόσην ευκολία δίδει αυτό που του ζητείται. Λέγει ένας ερμηνευτής: «Ὅρα τήν ἐξουσίαν». «Δες», λέγει, «την εξουσίαν». «’’Ἀνάβλεψον’’. Τίς γάρ τῶν προφητῶν οὕτως ἐθεράπευσεν, ἐν τοσαύτῃ, φημί, ἐξουσίᾳ;». Τι είπε; «Ἀνάβλεψον». Δηλαδή «Να δεις».  «Ποιος», λέγει, «από τους προφήτας ποτέ εθεράπευσε με τόσην εξουσίαν;».

Γιά τά Γλυπτά μπράβο Γιά τήν Ἁγία Σοφία τίποτε;

Νά θέσει τό ζήτημα ὁ κ. Μητσοτάκης στήν συνάντησή του μέ τόν Πρόεδρο Ἐρντογάν – Καταρρέει ὁ τροῦλλος της, ἀπαιτεῖται ἄμεσος ἀποκατάστασις, ὑπάρχει κίνδυνος καταστροφῆς τοῦ Μνημείου, ὁμολογοῦν οἱ Τοῦρκοι

30 Νοε 2023

Χριστιανοφοβικά φασιστοειδή στην ΑΣΟΕΕ ξυλοκόπησαν 26χρονο γιατί είχε στην τσάντα του την ελληνική σημαία και την Παναγία!

Χριστιανοφοβικά φασιστοειδή στην ΑΣΟΕΕ ξυλοκόπησαν 26χρονο γιατί είχε στην τσάντα του την ελληνική σημαία και την Παναγία!

Ρατσιστική επίθεση στην ΑΣΟΕΕ γιατί ο χριστιανισμός «ενοχλεί» - Όποιος ομολογεί τα ελληνορθόδοξα πιστεύω του, στοχοποιείται από τραμπούκους!

Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης

ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ: Πώς oι Βρετανοί «έφαγαν» 100 εκ. Ινδούς σε 40 χρόνια!

Η αποικιοκρατική πολιτική των Βρετανών στην Ινδία προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστο 100 εκ. ανθρώπων, όσων δεν προκάλεσαν όλοι οι λιμοί μαζί στη Σοβιετική Ένωση, τη μαοϊκή Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, την Καμπότζη του Πολ Ποτ και την Αιθιοπία του Μενγκίστου.

ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΑ: Πώς oι Βρετανοί «έφαγαν» 100 εκ. Ινδούς σε 40 χρόνια!

του Dylan Sullivan

Τὰ παράθυρα τῆς ζωῆς μας

 

Τὰ παράθυρα τῆς ζωῆς μας

Κ. Γ. Παπαδημητρακόπουλος

Ἔχετε φανταστεῖ, καλοί μου φίλοι, τὸ σπίτι μας χωρὶς παράθυρα; Θὰ ἦταν κόλαση πραγματική! Ἔξω, ἂς ποῦμε, νὰ εἶναι ἡμέρα, χαρὰ Θεοῦ, ὁ οὐρανὸς νὰ εἶναι καταγάλανος καὶ ὁ ἥλιος νὰ καταλάμπει καὶ μέσα στὰ σπίτια μας νὰ ὑπῆρχε τὸ ἀπόλυτο σκοτάδι. Θὰ ἦταν χειρότερα καὶ ἀπ’ τὰ κελλιὰ μιᾶς φυλακῆς!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com