31 Ιαν 2024

Η μισή αλήθεια είναι ψέμα. Η Εκκλησία αγαπά εν αληθεία. Η Ιεραρχία;

 

Η ΜΙΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΑΠΑ ΕΝ ΑΛΗΘΕΙΑ. Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ;

π. Παύλος Καλλίκας

Με την φράση «… διότι ἡ Ἐκκλησία «ἀληθεύει ἐν ἀγάπῃ» (Ἐφ. δ΄, 15) και «ἀγαπᾶ ἐν ἀληθείᾳ» (Β΄ Ἰω. α΄, 1)» η Ιεραρχία κατακλείει την πρόσφατη Εγκύκλιό της. Στο Εγκύκλιο δε σημείωμά της, αναφέρει «… παρακαλούντες όπως αναγνωσθεί επ΄ Εκκλησίαις την προσεχή Κυριακή…».

Βλάσφημη απεικόνιση της Παναγίας από Σχολείο στο Επισκοπείο της Ι.Μ.Περιστερίου

Βλάσφημη απεικόνιση της Παναγίας από Σχολείο στο Επισκοπείο της Ι.Μ.Περιστερίου

     Στη γιορτή της Ι.Μητροπόλεως για τους Τρεις Ιεράρχες, που έλαβε χώρα στο Επισκοπείο της με τη συμμετοχή ορισμένων σχολείων του Περιστερίου, συνέβη το ακόλουθο τραγικό γεγονός, παρόντος του μητροπολίτου. Ανάμεσα στα εκτεθέντα εορταστικά κείμενα ενεφανίσθη απαράδεκτη και βλάσφημη παραποίηση της ιεράς εικόνας της Παναγίας της επικαλουμένης «του Χάρου», κατά την οποία η Παναγία αντί να κρατά τον Εσταυρωμένο όπως είναι στο Πρωτότυπο, κρατά και παίζει βιολί! Η εικόνα δε, συνοδεύεται από τους στίχους του τραγουδιού «Τι μ’ οφελούν οι Άνοιξες» του Μάρκου Βαμβακάρη και στο τέλος παρουσιάσθη και βίντεο με την ενορχήστρωση του τραγουδιού. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί έτσι θεώρησαν ότι θα τιμήσουν τους Τρείς Ιεράρχες και τα παιδιά θα διδαχθούν από το παράδειγμά τους…

Το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί και οι μητροπολίτες θα εξακολουθήσουν να χαριεντίζονται με τους βουλευτές που θα το ψηφίσουν σαν να μη συμβαίνει τίποτε.

 ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ: Σε εξέλιξη η Ιεραρχία για τα ομόφυλα ζευγάρια – Το μήνυμα  της: «Η πολιτεία νομοθετεί, η Εκκλησία νουθετεί» - Crash.gr 

Το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί και αυτοί θα εξακολουθήσουν να χαριεντίζονται με τους βουλευτές που θα το ψηφίσουν σαν να μη συμβαίνει τίποτε.

Λυκούργος Νάνης, ιατρός

Οι μητροπολίτες, απ'όσο τουλάχιστον έχει φανεί μέχρι στιγμής, δεν πρόκειται να προβούν σε κάποια δυναμική ενέργεια.

Πειραιώς Σεραφείμ: "Να μην ξαναέρθουν στην Εκκλησία όσοι ψηφίσουν το νομοσχέδιο"

 Συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ στον Ρ/Σ “989 ALPHA RADIO” και τον Δημοσιογράφο κ.Δήμο Βερύκιο.

"Δεν μπορείς να είσαι μέλος της Εκκλησίας και ομοφυλόφιλος"

Τι είπε ο Μητροπολίτης Πειραιώς αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

"Λάβρος" κατά όσων ψηφίσουν το νομοσχέδιο εμφανίστηκε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης και αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, είπε να μην ξαναέρθουν στην Εκκλησία όσοι το ψηφίσουν. «Ο ομοφυλόφιλος θέτει τον εαυτό του εκτός Εκκλησίας από μόνος του», τόνισε χαρακτηριστικά.

Άγιος Αναστάσιος ο Νεομάρτυρας «ο πολιούχος του Ναυπλίου» (1η Φεβρουαρίου 1655)

Άγιος Αναστάσιος ο Νεομάρτυρας «ο πολιούχος του Ναυπλίου» (1η Φεβρουαρίου 1655)

Κωνσταντίνος Αθ. Οικονόμου, δάσκαλος. 

   Ο ΝΕΟΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ: Ο Αναστάσιος γεννήθηκε στο Ναύπλιο κατά την εποχή της τουρκοκρατίας, στις αρχές του 17ου αιώνα. Ήταν έξυπνος και ταλαντούχος, με ιδιαίτερο χάρισμα στη ζωγραφική. Κι επειδή από μικρός αγαπούσε πολύ τον Χριστό και τους Αγίους της Εκκλησίας, θέλησε να ασχοληθεί με την Αγιογραφία. Μαθήτευσε κοντά σε σπουδαίους δασκάλους της αγιογραφίας, όπως ήταν οι αδελφοί Δημήτριος και Γεώργιος Μόσχου, ενώ επισκέφθηκε και το Άγιον Όρος, για να μελετήσει τις τοιχογραφίες σε διάφορες Ιερές Μονές και να βελτιώσει την τεχνική του. Εκείνο τον καιρό ξέσπασε ο Ενετο-τουρκικός πόλεμος στην Κρήτη (1645-1669), γεγονός που πυροδότησε το φανατισμό των Οθωμανών, ο οποίος μεταδόθηκε και στο Ναύπλιο, λιμάνι σε καίρια θέση που χρησίμευε ως βάση για ανεφοδιασμό των τούρκων.

Άγιος μάρτυς Τρύφων: Ο προστάτης άγιος των αμπελουργών


ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΥΣ ΤΡΥΦΩΝ: Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ
       Ένας από τους ηρωικότερους μάρτυρες της αρχαίας Εκκλησίας είναι και ο άγιος Τρύφωνας ο ιαματικός. Μάλιστα για την απλότητά του και την ενασχόλησή του με την κτηνοτροφία και τη γεωργία, θεωρείται ο προστάτης άγιος των γεωργών και ιδιαίτερα των αμπελουργών.

Αντιδράσεις για το «ημερολόγιο ΛΟΑΤΚΙ» που μοιράστηκε σε βουλευτές!

 Αντιδράσεις για το «ημερολόγιο ΛΟΑΤΚΙ» που μοιράστηκε σε βουλευτές!

Αντιδράσεις για το «ημερολόγιο ΛΟΑΤΚΙ» που μοιράστηκε σε βουλευτές!

Προειδοποίησαν ότι θα διαμαρτυρηθούν στον πρόεδρο της Βουλής

Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο εσωτερικό της κυβέρνησης το ημερολόγιο που μοιράστηκε σε βουλευτές στο πλαίσιο των πιέσεων και των… φροντιστηριακών μαθημάτων για να πειστούν και να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών.

Ἐγκύκλιος τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος περί τοῦ Γάμου

 ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ: Σε εξέλιξη η Ιεραρχία για τα ομόφυλα ζευγάρια – Το μήνυμα  της: «Η πολιτεία νομοθετεί, η Εκκλησία νουθετεί» - Crash.gr 

Ὅπως ἔχετε ἐνημερωθῆ, μόλις πρίν ἀπό λίγες ἡμέρες, δηλαδή τήν 23η Ἰανουαρίου 2024, συνῆλθε ἡ Ἱεραρχία τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, πού εἶναι ἡ Ἀνωτάτη Ἀρχή τῆς Ἐκκλησίας μας, γιά νά μελετήση τό θέμα πού ἀνέκυψε στίς ἡμέρες μας, δηλαδή τήν θέσπιση τοῦ «πολιτικοῦ γάμου» τῶν ὁμοφυλοφίλων, μέ ὅλες τίς συνέπειες πού ἐπιφέρει αὐτό στό οἰκογενειακό δίκαιο.

Οι Τρεις Ιεράρχες: Τα 3 αιώνια κοσμήματα των Γραμμάτων και της Θεολογίας

Οι Τρεις Ιεράρχες: Τα 3 αιώνια κοσμήματα των Γραμμάτων και της Θεολογίας

Όσο και αν πολεμούνται από το άθεο σημερινό κατεστημένο, οι Τρεις Ιεράρχες ακτινοβολούν σαν ένας κοινός πνευματικός ήλιος

Συντάκτης: Ελευθέριος Ανδρώνης

30 Ιαν 2024

ΚΑΚΗ ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Καμμία Ὀρθόδοξη χώρα δὲν νομοθέτησε ὑπὲρ τοῦ γάμου τῶν Ὁμοφυλοφίλων

 Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΝΘΙΜΟΣ  ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΖΗΣΗΣ

Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης

Ὁμότιμος Καθηγητὴς Θεολογικῆς Σχολῆς Α.Π.Θ.

ΚΑΚΗ ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Καμμία Ὀρθόδοξη χώρα δὲν νομοθέτησε ὑπὲρ τοῦ γάμου τῶν Ὁμοφυλοφίλων

1. Ἡ αὐτοκέφαλη ἐκκλησία τῆς Οὐκρανίας δὲν ἔχει πανορθόδοξη ἀναγνώριση.

Ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία ἔχει διαχρονικὰ τὴν συνείδηση ὅτι μόνον αὐτὴ εἶναι ἡ Μία, Ἁγία, Καθολικὴ καὶ Ἀποστολικὴ Ἐκκλησία τοῦ Συμβόλου τῆς Πίστεως, καὶ ὅτι ὅλες οἱ ἄλλες χριστιανικὲς κοινότητες, ἐκτός αὐτῆς, εἶναι αἱρέσεις καὶ σχίσματα. Καὶ αὐτὴ ἡ βεβαιότητα στηρίζεται εἰς τὸ ὅτι μόνον αὐτὴ ἐκράτησε καὶ διετήρησε διαχρονικὰ τὸν καθολικὸ κανόνα τῆς Πίστεως, ὅπως πραδόθηκε ἀπὸ τοὺς Ἁγίους Ἀποστόλους, χωρὶς προσθῆκες, ἀφαιρέσεις καὶ ἀλοιώσεις. Μέχρι καὶ τὸν 19ο αἰώνα, μετὰ καὶ τὴν ἀπόσχιση τοῦ Παπισμοῦ ἀπὸ τὸ σῶμα τῆς Μιᾶς Ἐκκλησίας τὸν 11ο αἰώνα καὶ την χειρότερη ἀπόσχιση τῶν Προτεσταντῶν ἀπὸ τὸν Παπισμὸ τὸν 16ο αἰώνα, ἡ Ἐκκλησία τῆς Κωνσταντινουπόλεως, ὡς ἔχουσα τὰ πρεσβεῖα τιμῆς ἀνάμεσα στὶς λοιπὲς τοπικὲς ἐκκλησίες, πρωτοστατοῦσε στοὺς ἀγῶνες γιὰ τὴν ἑδραίωση καὶ ἐξάπλωση τῆς Ὀρθοδοξίας. Ἀπό τίς ἀρχές τοῦ 20ου αἰώνα εἶναι συνδιαμορφώτρια καὶ κήρυκας τῆς παναίρεσης τοῦ Οἰκουμενισμοῦ καὶ τοῦ Συγκρητισμοῦ.

Η αγωγή των σύγχρονων νέων, κατά του Τρεις Ιεράρχες

 Αποτέλεσμα εικόνας για ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

Ηρακλής Ρεράκης, Καθηγητής ΑΠΘ,

Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενώσεως Θεολόγων

Η αγωγή των σύγχρονων νέων, κατά του Τρεις Ιεράρχες

Η ανάγκη θερμής και λεπτής αντιμετώπισης των νέων, εκ μέρους των γονέων και των παιδαγωγών υπήρχε πάντοτε. Αυτό που έχει αλλάξει στη σύγχρονη εποχή, είναι ο τρόπος προσέγγισής τους.

Η Καράγιωργα και ο Σαραντάρης

 Καλοκαίρι στη Λέρο, στο φώς το χρυσαφί της Ολυμπίας Καράγιωργα

Η Καράγιωργα και ο Σαραντάρης

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

            Η ποιήτρια και με πολλά ακόμη ταλέντα Ολυμπία Καράγιωργα απεβίωσε στην αγαπημένη της Λέρο, ιδιαίτερη πατρίδα της μητέρας της, στις 5 Ιανουαρίου 2024. Σύμπτωση: ακριβώς πριν τριάντα χρόνια, στις 4 Ιανουαρίου 1994, τελείωσε το γράψιμο του πρωτότυπου στην ιδέα και μεγάλου ενδιαφέροντος βιβλίου της για τον χριστιανό ποιητή και στοχαστή Γιώργο Σαραντάρη. Στον πρόλογό του σημειώνει: «Πρωί 4.1.94…Έτοιμο το βιβλίο και τέλειο πια, έτοιμος και τέλειος ο καινούργιος απρόσμενος εκδότης…».

H δυτικοευρωπαϊκή παιδεία και οι τρεις Ιεράρχες

 

H δυτικοευρωπαϊκή παιδεία και οι τρεις Ιεράρχες

Αρχιμ. Κύριλλος Κωστόπουλος, Ιεροκήρυξ  Ι. Μ. Πατρών-Δρ Θεολογίας

Η Ελληνορθόδοξη Παιδεία των Τριών Ιεραρχών είναι η Παιδεία των Αρχαίων Ελλήνων, η οποία διηθείται μέσα από την Αποκαλυφθείσα από τον Θεάνθρωπο Αλήθεια, μεταμορφώνεται και καθίσταται «πεπληρωμένη» από πάσης πλευράς Παιδεία με σκοπό την ολοκλήρωση του ανθρώπου” .

29 Ιαν 2024

Η υποκρισία της προστασίας των παιδιών

 Η υποκρισία της προστασίας των παιδιών

Η υποκρισία της προστασίας των παιδιών

Με αφορμή το νομοσχέδιο για τους γκέι γάμους, αναδύθηκαν η πολιτική και η κοινωνική βαρβαρότητα, καθώς και η υποκρισία της δήθεν προστασίας των πλέον ευάλωτων μελών της κοινωνίας

Αλκιβιάδης Κ. Κεφαλάς

ΓΑΛΛΙΑ: Αγρότες και σχολείο στο στόχο της νεωτερικότητας

Από τα συνθήματα των Γάλλων αγροτών: «Χωρίς χωρικούς δεν θα υπάρχει χώρα».

ΓΑΛΛΙΑ: Αγρότες και σχολείο στο στόχο της νεωτερικότητας

του καθηγητή φιλοσοφίας Robert Redeker

     Η αγροτική κρίση δεν είναι μόνο η κρίση της αγροτικής οικονομίας, είναι πάνω απ' όλα, όπως η σχολική κρίση, μια κρίση πολιτισμού. Το σχολείο και η γεωργία είναι τα θεμέλια της κοινωνίας. Εξασφαλίζουν τη συνέχισή της: μετάδοση πολιτισμού, με το σχολείο, μετάδοση βιολογικής ζωής, με τη γεωργία. Αλλά, μεταδίδοντας τη ζωή, η γεωργία, όπως και το σχολείο, μεταδίδει ταυτόχρονα αξίες, μια ιδέα της Γαλλίας, μια συλλογική ψυχή. Αυτό που έχει κοινό σχολείο και γεωργία είναι την αναδίφηση του παρελθόντος. 

Νομοθετούν τον θρησκευτικό γάμο ομοφύλων και τον Γονέα 1-2!

 Νομοθετούν τον θρησκευτικό γάμο ομοφύλων και τον Γονέα 1-2!

Νομοθετούν τον θρησκευτικό γάμο ομοφύλων και τον Γονέα 1-2!

Καταργείται ο όρος «πατέρας» και αντικαθίσταται από τον όρο «δυο γονείς» – Παρένθετη μητρότης από το «παράθυρο»

·        Του Μανώλη Κοττάκη

ΠΑΠΙΚΗ ΣΥΝΟΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΗ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Εν Πειραιεί τη 29η Ιανουαρίου 2024

ΠΑΠΙΚΗ ΣΥΝΟΔΙΚΟΤΗΤΑ: ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΗ ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Έχουμε αναφερθεί και άλλοτε στην αλλοτριωμένη «Συνοδικότητα» του Παπισμού, η οποία ουδεμία σχέση έχει με την γνήσια Συνοδικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, με το ευλογημένο Συνοδικό Σύστημα και Πολίτευμά της.

Ἀπελπίστηκες; Δόξα σοι ὁ Θεός!

 

Ἀπελπίστηκες; Δόξα σοι ὁ Θεός!

Κ. Γ. Παπαδημητρακόπουλος

Εἶναι πολλοὶ οἱ δρόμοι, καλοί μου φίλοι, ποὺ ὁδηγοῦν στὴ λύτρωση καὶ στὴ σωτηρία. Ἕνας ἀπ’ αὐτοὺς εἶναι καὶ ὁ δρόμος τῆς … ἀπελπισίας! Ὁ Θεὸς σεβόμενος τὴν ἐλευθερία ποὺ μᾶς ἔδωσε, ἐπιτρέπει κάποτε νὰ βαδίσουμε ἀκόμη κι αὐτὸ τὸν δρόμο, προκειμένου νὰ Τὸν γνωρίσουμε! Νὰ τί θέλουμε νὰ ποῦμε …

Η Νομική Θέση της ΝΙΚΗΣ περί «γάμου» ομοφυλοφίλων και υιοθεσίας από ομοφυλόφιλους

 Η Νομική Θέση της ΝΙΚΗΣ περί «γάμου» ομοφυλοφίλων και υιοθεσίας από  ομοφυλόφιλους - NIKH

  1. Η διαφορά φύλου είναι θεμελιώδης προϋπόθεση τέλεσης γάμου στο Δίκαιό μας. Η έλλειψη διαφοράς φύλου καθιστά τον γάμο ανυπόστατο και αντισυνταγματικό.

Παρασκήνιο

 ΗΠΑ : Στο Ανώτατο Δικαστήριο τα εργασιακά δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας  - ΤΑ ΝΕΑ

Παρασκήνιο

   Α. Παπαγιάννης, ιατρός

 Τις μέρες αυτές έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το προωθούμενο νομοσχέδιο για τον γάμο ομοφυλοφίλων [ΕΔΩ]. Σε κάποιο σχόλιο διάβασα τα εξής ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα:  «Η προβολή του γάμου ομόφυλων ξεκίνησε μετά την αναγγελία μνημονίου του 46ου προέδρου των ΗΠΑ Τζό Μπάϊντεν στις 04-02-2021 στο οποίο οι ΗΠΑ αυτοανακηρύχθηκαν σε προστάτιδα δύναμη των ΛΟΑΤΚΙ+ σε όλο τον κόσμο, και προειδοποιούσαν τα κράτη που δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα νομοθετικής προστασίας με κυρώσεις. Πιθανώς ο φόβος κυρώσεων αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου το σύνδρομο του «καλού μαθητή» των ΗΠΑ και των παγκοσμιοποιητών, οδηγεί την εσπευσμένη θεσμοθέτηση γάμου ομόφυλων από τον σημερινό μας πρωθυπουργό».

Γιατί πολεμάνε τον χριστιανισμό

 Υπό διωγμό ο Χριστιανισμός στην Ευρώπη: Απίστευτα κρούσματα σε Σουηδία και  Ισπανία – Pronews.gr

Γιατί πολεμάνε τον χριστιανισμό

Του Μανώλη Κοττάκη

Λίγο έξω από την πόλης της Καβάλας βρίσκεται η κοινότητα της Λυδίας. Εκεί βάπτισε ο Απόστολος Παύλος την πρώτη Ευρωπαία χριστιανή. Τη Λυδία. Λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, στην Άνω Πόλη, βρίσκεται η Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, η οποία ανήκει στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και είναι η μόνη βυζαντινή εκκλησία που σώζεται εν λειτουργία. Δίπλα από το τέμπλο του Ιερού, το οποίο είναι ζωγραφισμένο στο κάτω μέρος του με ελληνικές σημαίες, ευρίσκεται ο χώρος όπου κήρυξε το Ευαγγέλιο ο Απόστολος Παύλος. Σε αυτό το σημείο κτίστηκε η μονή.

28 Ιαν 2024

Γιατί συζητά η Εκκλησία;

 Η άδεια Βουλή και η οδηγία του Μαξίμου - DailyPost.gr

Γιατί συζητά η Εκκλησία;

Δημήτρης Κοσκινιώτης

Όταν η εκάστοτε Κυβέρνηση της Χώρας μας, αλλά και κάθε χώρας, αποφασίζει να εισαγάγει ένα νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο, είναι βέβαιη ότι έχει εξασφαλίσει την ψήφισή του, αλλιώς διακινδυνεύει να υποστεί ήττα με δική της πρωτοβουλία. Χωρίς τέτοια βεβαιότητα πρόκειται για πολιτική αυτοκτονία.

Ἄφαντος ὁ μητρ. Περιστερίου στὴν προκαθορισμένη συνάντηση ποὺ ὑποσχέθηκε γιὰ διάλογο μὲ τοὺς πιστοὺς

 Stefanos Damianidis on X: "Πρίν απο λίγο εντονότατες διαμαρτυρίες πιστών  στον Μητροπολίτη Περιστερίου για την απόφασή του να απομακρύνει τον  Εσταυρωμένο από το Ιερό! #stefanosdamianidis #περιστέρι #ορθοδοξια  https://t.co/S9fhKVazOx" / X

Ἄφαντος ὁ μητρ. Περιστερίου στὴν προκαθορισμένη συνάντηση ποὺ ὑποσχέθηκε γιὰ διάλογο μὲ τοὺς πιστοὺς

Μὲ ἀφορμὴ τὴν ἔντονη ἀντίδραση τοῦ πιστοῦ λαοῦ γιὰ τὴν ἀφαίρεση τοῦ Ἐσταυρωμένου καὶ τοῦ Σταυροῦ ἀπὸ Ἱερὸ Βῆμα τῶν ναῶν τοῦ Περιστερίου, ὁ τοπικὸς μητροπολίτης κ.Γρηγόριος εἶχε ἀπευθύνει πρὸ 12ημέρου δημοσίως κάλεσμα γιὰ διάλογο[1], προγραμματισμένος νὰ λάβει χώρα στὸν Ι.Ν. Ἁγίου Ιεροθέου τὴν Κυριακὴ 28/1/2024 στὶς 11:00.

Ὡστόσο, ἐνῶ ὑπῆρξε προσέλευση πλήθους πιστῶν στὸ ναό, ἀναζητούντων ἱκανὲς ἐξηγήσεις γιὰ τὴν προκλητικὴ ἐπιμονὴ τοῦ ἀρχιερέως νὰ μὴν ἐπιστρέφει τὸν Ἐσταυρωμένο καὶ τὸν Σταυρὸ παρὰ τὶς ἐπανειλημμένες ἐκκλήσεις τους, ἐκεῖνος δὲν παρευρέθη καὶ δὲν ἀπηύθυνε μέσω κάποιου ἐντεταλμένου ἱερέως κανέναν λόγο ποὺ νὰ δικαιολογοῦσε τὴν ἀπουσία του.

Οἱ πιστοὶ ἐξέλαβαν τὴν στάση αὐτὴ ὡς περιφρόνηση ἀπέναντι τους καὶ ἀθέτηση λόγου γιὰ δεύτερη φορὰ ἀπὸ τὸν μητροπολίτη.

Τὴν  πρώτη φορά, σὲ ἀνοικτὴ ὁμιλία του[2], ὅπου προσπάθησε ἀνεπιτυχῶς νὰ δικαιολογήσει «θεολογικὰ» τὴν εἰκονομαχικὴ του δράση[3] (μὲ πλῆθος ἀτεκμηρίωτων, ἀντιπατερικών καὶ ἀντορθοδόξων ἐπιχειρημάτων), θεωρώντας τὸ μέγεθος τῆς ἀντίθετης βούλησης τοῦ πιστοῦ λαοῦ, ἀναγκάστηκε νὰ πεῖ ἀρκετὲς φορὲς ὅτι εἶναι «ἐλεύθερος νὰ κάνει ὅ,τι θέλει» σχετικὰ μὲ τὸν Ἐσταυρωμένο, πρᾶγμα ποὺ δὲν τήρησε ποτέ. Σήμερα (28/01/2024), δευτέρωσε τὴν ἀσυνέπεια λόγου, φανερώνοντας μὲ αὐτὸ τὴν ἄκαμπτη στάση του, παρὰ τὸν τεράστιο σκανδαλισμὸ ποὺ ἔχει ἐπιφέρει ὄχι μόνο στὸ ποίμνιο του ἀλλὰ καὶ στὸν ὑπόλοιπο ὀρθόδοξο κόσμο.

Τα μεγάλα ψεύδη του Πρωθυπουργού

 

Πρὸ ἑβδομάδων, στὶς 10 τοῦ μηνὸς Ἰανουαρίου, ὁ Πρωθυπουργὸς ἔδωσε συνέντευξη στὴν ΕΡΤ, στὴν ὁποία μεταξὺ ἄλλων ἀναφέρθηκε καὶ στὸ θέμα τοῦ πολιτικοῦ γάμου τῶν ὁμόφυλων ζευγαριῶν. Ἐπιχειρηματολόγησε ἀρκετὰ καὶ μὲ ἐπιμονὴ γιὰ τὴν ὑποτιθέμενη ἀναγκαιότητα ἑνὸς νομοθετήματος, μὲ τὸ ὁποῖο θὰ ἀναγνωρίζεται πολιτικὸς γάμος γιὰ τὰ ὁμόφυλα ζευγάρια καὶ θὰ δίνεται σ᾿ αὐτὰ ἡ δυνατότητα υἱοθεσίας παιδιῶν. Ἐπισήμανε ὅμως ὅτι δὲν θὰ ἐπιτρέπεται ἡ ἀπόκτηση τέκνου μέσῳ παρένθετης μητέρας.

Παπα-Δημήτρης Γκαγκαστάθης. Ὁ ὅσιος καί ἅγιος λευΐτης τοῦ Πλατάνου Τρικάλων

Παπα-Δημήτρης Γκαγκαστάθης
Ὁ ὅσιος καί ἅγιος λευΐτης τοῦ Πλατάνου Τρικάλων
Tοῦ κ. Γεωργίου Θ. Μηλίτση, διδασκάλου
Στίς μέρες μας πού «ἐπλεόνασεν ἡ ἁμαρτία», ὅπως γράφει ὁ Ἀπόστολος Παῦλος (Ρωμ. ε´, 20), ὁ Θεὸς ἀνέδειξε μεγάλους ἁγίους, οἱ ὁποῖοι ἀποτελοῦν καταφύγιο τῶν πονεμένων καί δυσκολεμένων χριστιανῶν, δηλαδή ἔγινε αὐτό πού στή συνέχεια σημειώνει ὁ Ἀπόστολος «ὑπερ­επερίσσευσεν ἡ χάρις».

Τα ενήλικα παιδιά λεσβιών «γονέων» είναι λιγότερο πιθανό να αυτοπροσδιοριστούν ως ετεροφυλόφιλα, σύμφωνα με ευρήματα μελέτης

Είναι «πολύ πιθανότερο να αναφέρουν έλξη προς το ίδιο φύλο, σεξουαλική ταυτότητα κάποιας μειοψηφίας και εμπειρία σχέσεων με άτομα του ίδιου φύλου» από ότι παιδιά που προέρχονται από τον γενικό πληθυσμό.

Από την Julie Moreau,

Γιατί αμφισβητούν το δικαίωμα της Εκκλησίας να εκφράζει άποψη;

Γιατί αμφισβητούν το δικαίωμα της Εκκλησίας να εκφράζει άποψη;

Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων – Αρθρογράφος

    Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος εξέφρασε με σοβαρά επιχειρήματα την αντίθεσή της στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο, το οποίο εισάγει αμφιλεγόμενες απόψεις περί οικογενείας. Η Κυβέρνηση δήλωσε ότι σέβεται και δεν σχολιάζει τις απόψεις της Εκκλησίας. Μέχρι εδώ όλα ήταν αναμενόμενα. Εκείνο που προβληματίζει είναι ο φανατισμός, η ειρωνεία και η ανιστόρητη αντιμετώπιση της Εκκλησίας από μία μερίδα σχολιαστών στα ΜΜΕ. Αντί να απαντήσουν με δικά τους επιχειρήματα κάνουν λόγο για “Αγιατολλάχ” και γενικώς καταφεύγουν στην υπερβολή.

Το παρά φύσιν ενάντια στο κατά φύσιν

 Ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων γιορτάζει την 20η επέτειο του

ΤΟ ΠΑΡΑ ΦΥΣΙΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑ ΦΥΣΙΝ

Αποστόλου Β. Νικολαΐδη, Ομότιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ και Προέδρου του Ινστιτούτου «Ο άγιος Μάξιμος ο Γραικός»

     Ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο «υπέρ φύσιν» με την έννοια ότι δεν υπόκειτο στη φυσική αναγκαιότητα ως κύριος και βασιλεύς της κτίσεως, επομένως και στο θάνατο. Πλάστηκε ώστε να είναι απαθής και αθάνατος, δηλαδή άφθαρτος. Στην κατάσταση αυτή επανέρχονται οι ένθεοι, οι απαθείς, οι κατά Θεόν άγαμοι, λαϊκοί και μοναχοί, και όσοι μετέρχονται τρόπους που υπερβαίνουν την μεταπτωτική εγωιστική λογική, όπως για παράδειγμα η αγάπη και ό,τι άλλο στρέφεται κατά του εγώ χάρη του Θεού και του πλησίον.    

Δὲν εἶναι πρέπον νὰ δίδεται ὡς δῶρον εἰς αἱρετικὸν ἐπιτραχήλιον ἢ ἀρχιερατικὸν ἐγκόλπιον

 

Δὲν εἶναι πρέπον νὰ δίδεται ὡς δῶρον εἰς αἱρετικὸν ἐπιτραχήλιον ἢ ἀρχιερατικὸν ἐγκόλπιον

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

 Τὸ ἐπιτραχήλιο δίνεται σὲ Ἱερεῖς καὶ Ἀρχιερεῖς τῆς Ἐκκλησίας καὶ δὲν δωρίζεται σὲ λαϊκοὺς αἱρετικούς, οἱ ὁποῖοι καλοῦνται “ἐπίσκοποι”. Ἐκτὸς Ἐκκλησίας δὲν χειροτονοῦνται Ἱερεῖς καὶ Ἐπίσκοποι.

Κυριακή Ζακχαίου

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΖΑΚΧΑΙΟΥ

ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΗΝΑ

 «Οἱ τελῶνες καί οἱ πόρνοι καί οἱ πόρνες προάγουσιν ὑμᾶς εἰς τήν βασιλεία τοῦ Θεοῦ». Ὄντως παράδοξον τό κήρυγμα τοῦ Ἰησοῦ, σεβαστή γερόντισσα. Γνωστόν, ἐδείχθη Χριστέ τό ἔλεος, τό ὑπέρ νοῦν τῆς Σῆς φιλανθρωπίας, ἐν τοῖς ἔθνεσιν. Βοᾶ ὁ Ἡσαΐας, ὁ προφήτης.

Όσιος Εφραίμ ο Σύρος: Ο άγιος της μετάνοιας και των δακρύων

ΟΣΙΟΣ ΕΦΡΑΙΜ Ο ΣΥΡΟΣ: Ο ΑΓΙΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΑΚΡΥΩΝ
      Η Συρία υπήρξε η αρχέγονη κοιτίδα του Χριστιανισμού. Άλλωστε εκεί καθιερώθηκε και η ονομασία των Χριστιανών, από το όνομα του Χριστού (Παρξ.11,25). Μυριάδες άνδρες και γυναίκες άγιοι Σύριοι λαμπρύνουν την αγία μας Εκκλησία. Ένας από αυτούς είναι και ο Όσιος Εφραίμ ο Σύρος, ο οποίος διακρίθηκε για την ασκητική του βιωτή και τους αγώνες του για την Ορθοδοξία. Συγκαταλέγεται δε στους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας.

27 Ιαν 2024

Ο Αετός και ο Πετεινός

 Πετεινοί | Οι παραμυθάδες

Σωκράτης Π., δάσκαλος

Ο Αετός και ο Πετεινός

Τον τελευταίο καιρό μόνιμο θέμα στην καθημερινή ατζέντα των ενημερωτικών- ψυχαγωγικών! εκπομπών αλλά και των ειδήσεων ,φυσικά, της τηλε-κόλασης είναι το φλέγον θέμα του επικείμενου νομοσχεδίου. Κι αυτό γιατί όχι τόσο επειδή μονοπωλεί το ενδιαφέρον των τηλεθεατών αλλά με αυτού του είδους τον ‘βομβαρδισμό’ προσπαθούν να μας πείσουν για το τι είναι ορθό σύμφωνα με τα δικά τους μέτρα και σταθμά, θυμίζοντας άλλες εποχές (όχι πολύ μακρινές) όπου από το πρωί ως το βράδυ άκουγες μόνο αυτά που θέλανε να πούνε μονομερώς, χωρίς να υπάρχει άλλη γνώμη.

Αρχιμ. Ειρηναίος Βαϊόπουλος, Ο Όσιος Μακάριος και οι διαστροφές του διαβόλου

 Ο Όσιος Μακάριος και οι διαστροφές του διαβόλου - YouTube

Λίγα λόγια του  Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής  Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου Πυργετού Λαρίσης, Αρχιμανδρίτου Ειρηναίου Βαϊοπούλου στο τέλος της Θείας Λειτουργίας των Οσίων Μακαρίων (19/1/24).

ΥΠΕΞ: Ἡ ΝΔ θά ψηφίσει τό ὄνομα «Βόρειος Μακεδονία»!

Πολιτικό «δῶρο» στό κυβερνῶν κόμμα τῶν Σκοπίων γιά νά μήν κερδίσει τίς ἐκλογές τό VMRO-DPMNE – Πιέσεις ἀπό ΗΠΑ – Συντόμως πρός κύρωσιν στό Κοινοβούλιο τά τρία μνημόνια συνεργασίας – Νέο μέτωπο μέ τόν Ἀντώνη Σαμαρᾶ – Πολιτικό ἀντιστάθμισμα ἡ ἐπέκτασις τῶν 12 μιλίων νοτίως τῆς Κρήτης

Ἱ. Μονή Καρακάλλου: Δέν προέβη εἰς ἐπίσημον ἐκκλησιαστικήν ὑποδοχήν τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἀμερικῆς

Ἱ. Μονή Καρακάλλου: Δέν προέβη εἰς ἐπίσημον ἐκκλησιαστικήν ὑποδοχήν τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἀμερικῆς

Ἐγκώμιον εἰς τόν Ἱερόν Χρυσόστομον.

ΕΓΚΩΜΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ ΙΕΡΟΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΝ

- Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’

Ποιός εἶναι ἱκανός ν’ ἀρθρώσει λόγον γιά νά ὁμιλήσει μέ ἐπαινετικά ρήματα γιά τόν μεγάλο Πατέρα τῆς Ἐκκλησίας, τόν «χρυσοῦν τήν γλῶτταν», Ἅγιον Ἰωάννη, τόν Χρυσόστομο; Μέ ποιά χρυσά ἐγκώμια νά στεφανώσουμε τήν ἱερά καί δοξασμένη στούς αἰῶνες κεφαλή τοῦ θεοφόρου ἁγίου πατρός; Ἤ, ποιά γραφίδα μπορεῖ νά περιγράψει τόν βίον τοῦ ἀκαταπόνητου ἀγωνιστοῦ τῆς ἀλήθειας; Καί πόσα βιβλία μποροῦν νά γραφοῦν καί νά ἑρμηνεύσουν τήν διδασκαλία, τοῦ, κατ’ ἐξοχήν, ἑρμηνευτοῦ τῶν θείων Γραφῶν;

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά (Ζακχαίου)

Τό Μήνυμα τῆς Κυριακῆς ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ -ΚΥΡΙΑΚH ΙΕ' ΛΟΥΚΑ (28-1-2024)

Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τους μαθητές για την εορτή των Τριών Ιεραρχών 2024

 

Αγαπητά μας παιδιά,

Εἶναι κοινῶς παραδεκτό ὅτι ζοῦμε σέ μιά κοινωνία, ἡ ὁποία ἀντιμετωπίζει ποικιλόμορφα προβλήματα καί δύσκολες καταστάσεις. Γι’ αὐτό ἔχουμε ἀνάγκη ἀπό πρότυπα καί φωτεινά παραδείγματα, τά ὁποῖα θά εἶναι γιά ὅλους ἐμᾶς πολύτιμος ἐπιστηριγμός.

Σκέψεις για το θεσμό του γάμου

 Τὸ Ἱερὸ Μυστήριο τοῦ Ὀρθοδόξου Ἐκκλησιαστικοῦ Γάμου Τὸ Ἱερὸ Μυσ

ΣΚΕΨΕΙΣ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΘΕΣΜΟ  ΤΟΥ  ΓΑΜΟΥ

Νίκος ΠαπανικολόπουλοςΥποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)   

   Όπως είναι γνωστό, από 24 Ιανουαρίου 2024 μέχρι και 31 Ιανουαρίου 2024,  έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του Υπουργού Επικρατείας με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα». Το νομοσχέδιο αυτό, θεσμοθετεί στην ελληνική έννομη τάξη το γάμο μεταξύ δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους, προκειμένου να επιτευχθούν η ισότητα στον γάμο και η νομική προστασία οικογενειών. http://www.opengov.gr/ypep/?p=848

                                                        ***

   Με αφορμή τα παραπάνω, καταγράφω μερικές σκέψεις για το θεσμό του γάμου.

Βάναυση καταστρατήγηση της αρχής της ισότητας η υιοθεσία από ομοφυλόφιλους

 Κοινωνικό βέτο στην υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Βάναυση καταστρατήγηση της αρχής της ισότητας η υιοθεσία από ομοφυλόφιλους

Χαράλαμπος Άνδραλης, Δικηγόρος

Είναι «θέμα ισότητας ο γάμος των ομοφυλοφίλων», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, επιχείρημα που αναπαράγουν ατυχώς, όλοι οι υποστηρικτές του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

Περί ενσωμάτωσης και Ισλάμ

 

Περί ενσωμάτωσης και Ισλάμ

Του Κώστα Στούπα

Η είδηση πως μουσουλμάνοι μαθητές ζήτησαν να εφαρμοστούν οι κανόνες της Σαρία, σε ένα σχολείο στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, συμπεριλαμβανομένης της μαντήλας για τα κορίτσια και του διαχωρισμού σε θηλέων και αρρένων, πέρασε ως συνήθως στα μονόστηλα.

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος: Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά -Παρεκτροπές της γλώσσας

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΕ΄ΛΟΥΚΑ[: Α΄Τιμ. 4,9-15]

    Απομαγνητοφωνημένη ομιλία μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου με θέμα:

«ΠΑΡΕΚΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ»

[εκφωνήθηκε στην Ιερά Μονή Κομνηνείου Λαρίσης στις 28-1-1990]                               

     Ο Απόστολος Παύλος, αγαπητοί μου, στέλνοντας την πρώτη του επιστολή στον πολύ αγαπημένο του μαθητή, τον Τιμόθεο, του σημειώνει και του γράφει: «Πιστὸς ὁ λόγος καὶ πάσης ἀποδοχῆς ἄξιος». «Ο λόγος του Θεού», λέγει, «είναι πιστός, αξιόπιστος. Και συνεπώς, αφού είναι αξιόπιστος, είναι άξιος κάθε αποδοχής».  «εἰς τοῦτο γὰρ καὶ κοπιῶμεν καὶ ὀνειδιζόμεθα, ὅτι ἠλπίκαμεν ἐπὶ Θεῷ ζῶντι, ὅς ἐστι σωτὴρ πάντων ἀνθρώπων, μάλιστα πιστῶν». Γι’ αυτόν τον λόγο κουραζόμαστε και κοπιάζουμε και υφιστάμεθα ονειδισμούς, γιατί έχουμε ελπίσει σε Θεό ζωντανό, ο Οποίος είναι σωτήρας όλων των ανθρώπων, ιδιαίτερα δε, σωτήρας των πιστών. «Παράγγελλε ταῦτα καὶ δίδασκε». Αυτά που σου γράφω να τα παραγγέλλεις και στους άλλους και να τα διδάσκεις. «Μηδείς σου τῆς νεότητος καταφρονείτω». Κανείς να μην πει ότι είσαι νέος στην ηλικία και συνεπώς να μην σε προσέξει. Αντιθέτως θα σε προσέξουν όταν θα γίνεις τύπος των πιστών.

     «Τύπος γίνου τῶν πιστῶν ἐν λόγῳ, ἐν ἀναστροφῇ, ἐν ἀγάπῃ, ἐν πνεύματι, ἐν πίστει, ἐν ἁγνείᾳ». Να γίνεις υπόδειγμα των πιστών στον λόγο, στη συναναστροφή σου, στην αγάπη σου, στην πνευματική σου όλη ζωή, στην πίστη, στην αγνεία. «ἕως ἔρχομαι πρόσεχε τῇ ἀναγνώσει, τῇ παρακλήσει, τῇ διδασκαλίᾳ»· έως ότου σε συναντήσω, να προσέχεις εις τη μελέτην του λόγου του Θεού, εις την παρηγορία του λαού, εις την διδασκαλία του λαού. «Μὴ ἀμέλει τοῦ ἐν σοὶ χαρίσματος, ὃ ἐδόθη σοι διὰ προφητείας μετὰ ἐπιθέσεως τῶν χειρῶν τοῦ πρεσβυτερίου». Μην αφήνεις να μένει ανενέργητο το χάρισμα που πήρες, το χάρισμα της ιερωσύνης· μην το αφήνεις ανενέργητο, αυτό που πήρες, δια των χειρών ολοκλήρου του πρεσβυτερίου, δηλαδή όλων των πρεσβυτέρων, εννοείται στην Έφεσο, τότε. «Ταῦτα μελέτα, ἐν τούτοις ἴσθι, ἵνα σου ἡ προκοπὴ φανερὰ ᾖ ἐν πᾶσιν». Αυτά να τα μελετάς, σε αυτά να βρίσκεσαι, σε αυτά να είσαι, αυτά να ζεις, για να είναι η προκοπή σου φανερή σε όλα και σε όλους. «ἔπεχε σεαυτῷ». Πρόσεχε τον εαυτό σου· «καὶ τῇ διδασκαλίᾳ, ἐπίμενε αὐτοῖς». Να επιμένεις εις αυτούς· «τοῦτο γὰρ ποιῶν καὶ σεαυτὸν σώσεις καὶ τοὺς ἀκούοντάς σου». Γιατί κάνοντας αυτό και τον εαυτό σου θα σώσεις, αλλά κι εκείνους οι οποίοι σε ακούουν.

Δημήτρης Νατσιός: «Δεν μπορούμε να βαφτίζουμε δικαίωμα μια σεξουαλική παρέκκλιση»

 Δημήτρης Νατσιός: «Δεν μπορούμε να βαφτίζουμε δικαίωμα μια σεξουαλική  παρέκκλιση»

Δήλωσε ότι θα επικρατήσει το «Γονέας 1 και Γονέας 2» και ότι τα παιδιά ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού «δεν έχουν ένα υγιές πρότυπο οικογένειας»

Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά – Ομιλία αγίου Ιωάννου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, «Εἰς τὸν Ζακχαῖον τὸν τελώνην»

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΕ΄ΛΟΥΚΑ [:Λουκ. 19,1-10]

Ομιλία αγίου Ιωάννου, αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου,

«Εἰς τὸν Ζακχαῖον τὸν τελώνην»

     Όσοι ποθούν έντονα καθετί καλό, καθόλου δεν διαφέρουν από όσους αισθάνονται δίψα, αγαπητοί μου. Όσο πιο πολύ δεν βρίσκουν αυτό που η ψυχή τους επιζητεί, τόσο περισσότερο ανάβει η δίψα τους για αυτά που ποθούν· και τη νύχτα ονειρεύονται σαν διψασμένοι τις πηγές των όσων ποθούν να βρουν· και όταν ξημερώσει, περιερχόμενοι από τόπο σε τόπο, με αεικίνητα μάτια κοιτάζοντας ερευνητικά γύρω, αναζητούν αυτά που ποθεί η καρδιά τους· και είναι όπως ακριβώς οι οδοιπόροι που σε ώρα μεσημεριάτικου καύσωνα διασχίζουν την άνυδρη γη, πιεσμένοι από τη δίψα, και που εξετάζουν γύρω τους να βρουν πηγές να δροσιστούν και να ξεδιψάσουν και πολλές φορές θα τους δεις να ανεβαίνουν αυτοί ακόμη και βουνά, για να φτάσουν όπου υπάρχει κάποια πηγή· κι όταν από μακριά τη δουν, χαίρονται και σπεύδουν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν την πορεία τους προς αυτήν· έπειτα φθάνουν στην πηγή και σβήνουν με το νερό τη δίψα τους· τέτοιοι είναι και οι άνθρωποι που είναι φίλοι του Χριστού. Την ημέρα αναζητούν τον ποθούμενό τους Χριστό με καλά έργα και τη νύχτα συνομιλούν μαζί Του με την προσευχή και όταν κοιμούνται βλέπουν στο όνειρό τους ότι περπατούν μαζί Του· όταν στα οράματά τους Τον δουν από μακριά, χαίρονται και αναγαλλιάζουν, όπως ακριβώς οι διψασμένοι, όταν βρουν τις πηγές που ποθούν· και πάλι όταν ξυπνήσουν, θέλουν να ξανακοιμηθούν, για να αντικρύσουν στον ύπνο τους την ίδια πάλι οπτασία.

Ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Ειρηναίος για τον ψευτογάμο των ομοφυλοφίλων.

 

*Θέλουν να δημιουργήσουνε ένα νομικό πλαίσιο στο παρά φύσιν.

Ψηφιακός Ολοκληρωτισμός

Δημήτριος Χιωτακάκος, Δρ. Ηλεκτρονικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Manchester

"Ξεκινώντας από την Ηλεκτρονική Ταυτότητα και την Αχρήματη Κοινωνία" ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ   Ἱ. Ν. Ὑψώσεως Τιμίου Σταυροῦ Χολαργοῦ .

Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά – Ο άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας για τη συνάντηση του Κυρίου με τον Ζακχαίο

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΕ΄ΛΟΥΚΑ[:Λουκ.19,1-10]                                   

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΚΧΑΙΟ

  «Καὶ εἰσελθὼν διήρχετο τὴν Ἱεριχώ·καὶ ἰδοὺ ἀνὴρ ὀνόματι καλούμενος Ζακχαῖος καὶ αὐτὸς ἦν ἀρχιτελώνης, καὶ οὗτος ἦν πλούσιος, καὶ ἐζήτει ἰδεῖν τὸν Ἰησοῦν τίς ἐστι, καὶ οὐκ ἠδύνατο ἀπὸ τοῦ ὄχλου, ὅτι τῇ ἡλικίᾳ μικρὸς ἦν. καὶ προδραμὼν ἔμπροσθεν ἀνέβη ἐπὶ συκομορέαν, ἵνα ἴδῃ αὐτόν, ὅτι ἐκείνης ἤμελλε διέρχεσθαι (:Έπειτα από λίγο ο Ιησούς μπήκε στην Ιεριχώ, και περνούσε μέσα από την πόλη. Εκεί υπήρχε ένας άνθρωπος που ονομαζόταν Ζακχαίος. Αυτός ήταν αρχιτελώνης και πολύ πλούσιος. Και προσπαθούσε να δει τον Ιησού ποιος είναι, αλλά δεν μπορούσε·διότι υπήρχε μεγάλη συρροή λαού, και αυτός ήταν κοντός στο ανάστημα και σκεπαζόταν από το πλήθος. Έτρεξε λοιπόν μπροστά από το πλήθος που συνόδευε τον Ιησού και ανέβηκε σαν να ήταν μικρό παιδί σε μία συκομουριά για να Τον δει, διότι από τον δρόμο εκείνο, στον οποίο βρισκόταν το δέντρο αυτό, θα περνούσε ο Ιησούς)»[Λουκ.19,1-4].

Κυριακή ΙΕ΄ Λουκά - Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς για τη διόρθωση και τη σωτηρία του αρχιτελώνη Ζακχαίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΕ΄ΛΟΥΚΑ[:Λουκ. 19,1-10]

Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΠΑΛΑΜΑΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΛΩΝΗ ΖΑΚΧΑΙΟΥ

  Για προηγούμενες ομιλίες πνευματικού περιεχομένου που απευθύναμε προς τη δική σας αγάπη πήραμε αφορμή από όσα εξιστορεί ο ευαγγελιστής Λουκάς σχετικά με τη θεραπεία ανθρώπων που ήταν ως προς το σώμα λεπροί και τυφλοί. Σήμερα, ωστόσο, ως θέμα της ομιλίας μας θα έχουμε τον κάτοικο της Ιεριχούς Ζακχαίο, που ήταν τυφλός ως προς την ψυχή και την ανάβλεψή του ως προς αυτήν .

Μνημόσυνο στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

Μνημόσυνο στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

            Μεθαύριο Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2024, συμπληρώνονται 16 χρόνια από την κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου. Στο Α΄ Κοιμητήριο των Αθηνών θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή Αρχιερέων και θα ακολουθήσει ιερό Μνημόσυνο στη μνήμη του και Τρισάγιο επί του τάφου του.

Άνοιξε η πλατφόρμα διαβούλευσης για το επάρατο νομοσχέδιο.

Ας τους απαντήσουμε κατάλληλα  ΕΔΩ

«Ὁ Θεὸς τὸ ἐπέτρεψε, γιὰ τὸ καλό μας»

 

ΠΑΤΕΡΙΚΑΙ ΔΙΔΑΧΑΙ

«Ὁ Θεὸς τὸ ἐπέτρεψε, γιὰ τὸ καλό μας»

 «Ἡ δὲ ὄντως χήρα καὶ µεµονωµένη ἤλπικεν ἐπὶ τὸν Θεὸν καὶ προσµένει ταῖς δεήσεσι καὶ ταῖς προσευχαῖς νυκτὸς καὶ ἡµέρας·» (Α΄ Τιμ. 5, 5). (δηλ.: Ἡ δὲ πραγµατικὴ χήρα, ἡ σώφρων δηλαδὴ καὶ ἁγνή, ποὺ εἶναι συγχρόνως καὶ ἔρηµος ἀπὸ συγγενεῖς, ἔχει στηρίξει τὰς ἐλπίδας της εἰς τὸν Θεόν καὶ καταγίνεται µὲ ἐπιµονὴν εἰς τὰς δεήσεις καὶ προσευχὰς νύκτα καὶ ἡµέραν).

Τα βήματα της σωτηρίας, με βάση την περικοπή του Ζακχαίου!

Τὰ βήματα τῆς σωτηρίας

Σοφία Μπεκρῆ, φιλόλογος - θεολόγος

Μιὰ θαυμάσια πνευματικὴ εὐκαιρία μᾶς προσφέρει ἡ Ἐκκλησία μας τὴν Κυριακὴ ΙΕ’ Λουκᾶ, ὁπότε ἀναγιγνώσκεται ἡ περικοπὴ τοῦ Ζακχαίου. Εἶναι θαυμάσια ἡ εὐκαιρία γιὰ δύο κυρίως λόγους: Πρῶτον, γιατὶ μᾶς δείχνει τὴν δύναμη τῆς ψυχῆς τοῦ ἀνθρώπου ποὺ ἀποφασίζει νὰ ἀναζητήσῃ τὴν σωτηρία του, καί, δεύτερον, διότι παρουσιάζει παράλληλα τὸ ἔλεος καὶ τὴν εὐσπλαγχνία τοῦ ἀγαθοῦ Θεοῦ, ὁ Ὁποῖος διὰ τοῦ Υἱοῦ του προσφέρει τὴν σωτηρία σὲ κάθε ἀπολωλὸς ποὺ τὴν ἐπιζητεῖ μὲ πόθο.

Ἀλλὰ ἂς ἔλθωμε στὴν περικοπή: Ὁ Κύριος, στὸν δρόμο πρὸς τὰ Ἱεροσόλυμα, «εἰσελθὼν διήρχετο εἰς τὴν Ἱεριχώκαὶ ἰδοὺ ἀνὴρ ὀνόματι καλούμενος Ζακχαῖος καὶ αὐτὸς ἦν ἀρχιτελώνης καὶ οὗτος ἦν πλούσιος» (Λουκ. ιθ’ 1-2). Ὁ Κύριος, ἀσφαλῶς, οὐδέποτε βαδίζει τυχαίως, ἀλλὰ ἐπιλέγει ἐκεῖνον τὸν δρόμο ποὺ θὰ τὸν ὁδηγήσῃ σὲ συνάντηση μὲ ἀνθρώπους ποὺ γνωρίζει ὅτι τὸν ἀναζητοῦν. Αὐτὴν τὴν φορὰ ὁ στόχος Του εἶναι ὁ Ζακχαῖος, ὁ ὁποῖος ὅμως ἐμποδίζεται γι’ αὐτὴν τὴν συνάντηση ἀπὸ τὸ γεγονὸς ὅτι εἶναι «ἀρχιτελώνης» καὶ «πλούσιος», εἶναι δηλαδὴ πλεονέκτης καὶ ἅρπαγας. Οἱ τελῶνες, ποὺ εἰσέπρατταν τοὺς φόρους γιὰ λογαριασμὸ τῶν Ῥωμαίων, ἐπέβαλλαν ὑψηλότερη φορολογία στὸν λαὸ καὶ τὸν ἐκμεταλλεύονταν αἰσχρὰ πρὸς ὄφελός τους. Τοῦτος ὅμως ἐδῶ ὁ τελώνης, παρὰ τὰ ἐμπόδιά του, «ἐζήτει ἰδεῖν τὸν Κύριον τίς ἐστιν» (ὅ. π. 3).

26 Ιαν 2024

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος : Μνήμη αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία του μακαριστού γέροντος Αθανασίου Μυτιληναίου με θέμα:

ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ:

       α) Η απόδοση τιμής προς τον Χρυσορρήμονα Πατέρα της Εκκλησίας μας

β)Ερμηνεία της προτάσεως της Θείας Λειτουργίας του Ιερού Χρυσοστόμου: «Μετὰ φόβου Θεοῦ, πίστεως καὶ ἀγάπης προσέλθετε»

[εκφωνήθηκε στις 13-11-2000]       

    Σήμερα, αγαπητοί μου, η Εκκλησία μας τιμά και γιορτάζει τη μνήμη του μεγάλου διδασκάλου της, του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Ό,τι να πει κανείς ή να εγκωμιάσει, πάντα θα έμενε φτωχό μπροστά σε μία τόσο μεγάλη μορφή του λόγου της εκκλησιαστικής διακονίας και της αγιότητος που ήτο ο Ιερός Χρυσόστομος. Αλλ΄έστω και ελλιπώς, κάτι θα μπορούσαμε να πούμε.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com