31 Ιουλ 2017

Ο γόρδιος δεσμός του καπνίσματος

Όχι στο κάπνισμα
Το 1856, σαν σήμερα, με βασιλικό διάταγμα που υπέγραφε ο Οθων απαγορευόταν το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Στόχος του διατάγματος ήταν να περιοριστεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Από τότε ως σήμερα άλλαξαν σχεδόν τα πάντα στο ελληνικό κράτος: τα σύνορά του, το πολίτευμα, η ίδια η γλώσσα στην οποία συντάσσονται τα κρατικά έγγραφα. Μόνο οι νοοτροπίες έχουν μείνει ίδιες και τίποτα δεν φαίνεται να απειλεί τη... μακροημέρευσή τους. Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν...

Μοναχός Παΐσιος Καρεώτης, Η απολογία του αγίου Ιωσήφ, Πατριάρχου Κων/πόλεως, περί της ενώσεως των Εκκλησιών- Ιούνιος 1273

Αποτέλεσμα εικόνας για  ΙΩΣΗΦ  Α ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΣΗΦ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΩΝ/ΛΕΩΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ- ΙΟΥΝΙΟΣ 1273
Μοναχός Παΐσιος Καρεώτης, Καθηγητής Ἀθωνιάδος Σχολῆς
Στὴν δική μας ἐποχή, ἀπολογία τοῦ Ἁγίου Πατριάρχου Ἰωσήφ ἔχει πολλὰ νὰ μᾶς διδάξη καθὼς τά προβλήματα πού ἔκαναν ἀναγκαῖα τήν σύνταξίν της εἶναι παρόμοια πρὸς τά δικά μας. Οἱ ἐνδοεκκλησιαστικές ἀντιπαλότητες, ἡ ὀξύτητα τῶν ἀντιπαραθέσεων, ἡ ἀφόρητη πίεσι ἐξωεκκλησιαστικῶν παραγόντων, τά ἐπιχειρήματα περί λόγων οἰκονομίας διά μίαν κοινὴν ἑνότητα, εἶναι λίγα ἀπό τά κοινά σημεῖα τῶν δύο ἐποχῶν.

Αρχιμ. Δανιήλ Γούβαλη, Το ζήτημα του φόνου και της στρατεύσεως και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά


Σχετική εικόνα

Το ζήτημα του φόνου και της στρατεύσεως και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά
Αρχιμ. Δανιήλ Γούβαλη (1940-2009)
Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά καυχώνται ότι βρίσκονται στην αλήθεια και ότι εφαρμόζουν επακριβώς τις εντολές του Θεού. Καυχώνται ότι τηρούν το «ου φονεύσεις». Την στρατιωτική θητεία, την εξάσκηση στα όπλα, τον πόλεμο, τους φόνους κατά την διάρκεια του πολέμου, όλα αυτά τα αποκηρύττουν. Στα βιβλία τους προσπαθούν να βρουν ιστορικές μαρτυρίες ότι οι πρώτοι χριστιανοί δεν στρατεύονταν ή αν σαν στρατιώτες γίνονταν Χριστιανοί δεν παρέμεναν στην στρατιωτική υπηρεσία. Δίνουν την εντύπωση ότι είναι ειρηνιστές. Δημιουργούν γύρω από το όνομά τους μία φαντασμαγορία αγιότητας.
Οι απλοί άνθρωποι σου λένε; «Αυτοί είναι οι πραγματικοί Χριστιανοί. Αυτοί δεν πιάνουν όπλο, δεν σκοτώνουν».
Ας δούμε λοιπόν πως έχει το ζήτημα του φόνου σε σχέση με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά.

30 Ιουλ 2017

π. Αθανάσιος Μυτιληναίος – Τα όργανα του Αντιχρίστου στην Εκκλησία, η τρίτη διαθήκη και ο έσχατος πειρασμός.

σ.σ Ας έχουν υπόψιν τους αυτήν την ομιλία του μακαριστού πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου οι οικουμενιστέςμετα-πατεριστές και οι διάφοροι νεωτεριστές. Να καταλάβουν ποιανού όργανα είναι και να επιστρέψουν στην αγκαλιά της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας του Χριστού.
Μακαριστός Γέροντας π. Αθανάσιος Μυτιληναίος (1927 – 2006)
Η ομιλία έγινε προ 35 ετών στις 21-11 του 1982.

Ο μακαριστός Καβάλας Προκόπιος στην τελευταία Ιεραρχία για το μάθημα των Θρησκευτικών


Αποτέλεσμα εικόνας για Καβάλας Προκόπιος

«…….Για την Εκκλησία μας στενοχωριέμαι, γιατί αυτοί καθώς φαίνεται έχουν άσχημα σχέδια και δυστυχώς βρήκαν τον κατάλληλο…. Δούρειο Ίππο».
Απόσπασμα από άρθρο του Σωτήρη Τζούμα στον “Εξάψαλμο” για τον μακαριστό μητροπολίτη Καβάλας Προκόπιο
…………….Το ίδιο μεγαλείο που σε έκανε να σιωπήσεις μέσα στην τελευταία Ιεραρχία για το μάθημα των Θρησκευτικών, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για να μην «στενοχωρέσει» τον Υπουργό Παιδείας κ. Γιαβρόγλου, με αυτά που είπες και τα οποία θα πυροδοτούσαν το κλίμα και θα συνέχιζαν μετά και οι άλλοι Ιεράρχες, σου φέρθηκε σκαιότατα και σου μίλησε απαξιωτικά, σχεδόν υποτιμητικά, όταν εσύ τόλμησες να τον ρωτήσεις ευθέως και ευθαρσώς εντός του Ιερού Σώματος της ΙΣΙ, ότι θεωρείς ότι πέρα των επισήμων συνομιλιών και συνεδριάσεων των μελών της Επιτροπής υπάρχει και άλλος δίαυλος επικοινωνίας με το Υπουργείο όπως φαίνεται από όλα εκείνα που πρόκυψαν και συζητούνταν στην Ιεραρχία εκείνη τη μέρα!

Η Τουρκία και οι ρωσικοί S-400Η Τουρκία και οι ρωσικοί S-400
Οι στρατηγικές συνέπειες της προμήθειας 
του αντιαεροπορικού συστήματος
Σάββας Καλεντερίδης
Σε συνέχεια του άρθρου της Παρασκευής για το μείζον ζήτημα της προμήθειας του πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και αναφερόμενοι στον προβληματισμό που επικρατεί στην Τουρκία αλλά και στο ΝΑΤΟ για το θέμα, ο Τούρκος αρθρογράφος Ντενίζ Ζεϊρέκ αναφέρει ότι στο παρελθόν, σε άλλους διαγωνισμούς που είχε προκηρύξει η Τουρκία, είχαν απορριφθεί τα συστήματα S-400 και το κινεζικής κατασκευής FD2000, επειδή κατασκευάζονται από χώρες που θεωρούνται «απειλή» από το ΝΑΤΟ. Το σκεπτικό ήταν το εξής: Οι κωδικοί που θα δοθούν για την ενσωμάτωση του συστήματος S-400 στο νατοϊκό LINK 16 εκ των πραγμάτων θα περάσουν στα χέρια της Ρωσίας, η οποία έτσι θα αποκτήσει τον έλεγχο του πιο κρίσιμου συστήματος άμυνας του ΝΑΤΟ.

Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Μνήμη Μητροπολίτου Φιλίππων ΠροκοπίουΜνήμη Μητροπολίτου Φιλίππων Προκοπίου
            Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κυρός Προκόπιος αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της προσφοράς του στην Ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Αξιότεροι και εμπειρότεροι του υπογράφοντος θα γράψουν και θα περιγράψουν το σημαντικότατο ποιμαντικό, πνευματικό, εκκλησιαστικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και ιεραποστολικό έργο του απελθόντος στας αιωνίους Μονάς Μητροπολίτου. Για εκείνο που μπορώ να μαρτυρήσω, από προσωπική εμπειρία, είναι ότι αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην Ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος στο θέμα της υπεράσπισης της εκκλησιαστικής περιουσίας.
            Σε χαλεπούς καιρούς για την Εκκλησία και κατόπιν αναθέσεως από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο αείμνηστος Μητροπολίτης, ανέλαβε, μαζί με δύο ακόμη Μητροπολίτες, το δύσκολο έργο να  Την ενημερώσει για τη διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας. Ο αείμνηστος είχε τη γνώση, την ευφυΐα, την  ικανότητα, την αφοσίωση στο έργο, που του ανατέθηκε, το πνεύμα επιμέλειας και το εκκλησιαστικό ήθος για την αντικειμενική παρουσίαση των πραγμάτων και συνετέλεσε αποφασιστικά στο να κατατεθεί στη Σύνοδο η σχετική ιστορική Έκθεση – ντοκουμέντο.

Γερμανία - Οικουμενιστική “διεκκλησιαστική” τελετή με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατο του Όθωνα

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Η Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας διοργάνωσε ελληνοβαυαρική Ημέρα Μνήμης για τον Βασιλέα Όθωνα της Ελλάδος, με αφορμή τα 150 χρόνια από το θάνατό του
Στον ιερό ρωμαιοκαθολικό ναό, την Τεατίνερκιρχε Μονάχου βρίσκονται οι σαρκοφάγοι των μελών του βασιλικού Οίκου Βίττελσμπαχ, που από το 1180 μέχρι το 1918 βασίλευαν στη Βαυαρία. Μετά την κατάργηση της βασιλείας το 1918 ο αρχηγός του βασιλικού Οίκου φέρει πλέον τον τίτλο: „Η Αυτού Βασιλική Υψηλότης Δούκας της Βαυαρίας“.

Ποιος θα τους μαζέψει; O ηγούμενος της Ι. Μονής Παναχράντου Άνδρου, Ευδόκιμος, μαγείρεψε σε εκπομπή της Μενεγάκη.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ποιος θα τους μαζέψει; O ηγούμενος της Ι. Μονής Παναχράντου Άνδρου, Ευδόκιμος, μαγείρεψε σε εκπομπή της Μενεγάκη.
«....Και βέβαια δεν είναι επιλήψιμο να διαλαμβάνονται σε γαστρονομικά βιβλία και περιοδικά οι συνταγές παρασκευής φαγητών και λοιπών τερψιλαρυγγίων, όμως η παρουσία μοναχών σε κοσμικά κέντρα (και τηλεοπτικές εκπομπές) προς επίδειξη αυτοπροσώπως της μαγειρικής τους μαεστρίας απάδει, προς το πνεύμα και την ασκητικότητα της Ορθόδοξης παράδοσης.....» (εδώ)
Η σχιζοφρένεια της ελληνικής κουλτούρας

Αρχιμ. Δανιήλ Γούβαλη: Η Παραβολή του κόκκου του σινάπεως (Ματθ. 13, 31-32)


Αποτέλεσμα εικόνας για Αρχιμ. Δανιήλ Γούβαλη

Η Παραβολή του κόκκου του σινάπεως (Ματθ. 13, 31-32)
Αρχιμ. Δανιήλ Γούβαλη (1940-2009)
Ο Χριστός καθόταν σε πλοίο, και ο κόσμος στην παραλία, και μιλούσε από τον πρωτότυπο αυτό άμβωνα για την βασιλεία των ουρανών. Ο λόγος επλέκετο από διάφορες παραβολές. Ανάμεσα σ’ αυτές ακούσθηκε και εκείνη του κόκκου του σινάπεως:
«Η βασιλεία των ουρανών είναι όμοια με σπόρο σιναπιού, που τον πήρε κάποιος άνθρωπος και τον έσπειρε στο χωράφι του. Αυτός ο σπόρος, αν και μικρότερος από όλα τα σπέρματα, όταν βλαστήση και μεγαλώση γίνεται φυτό μεγαλύτερο από όλα τα λαχανικά, σωστό δένδρο, όπου μπορούν να έρχωνται τα πτηνά του ουρανού και να κατοικούν στα κλαδιά του» (Ματθ. 13, 31).

Στην ίδια φιλοσοφία με τους Φακέλους Μαθήματος τα νέα βιβλία Θρησκευτικών που ετοιμάζονται


29s9mathim

Η νέα φιλοσοφία των Θρησκευτικών
Απόστολος Λακασάς
Με τους στίχους του Φοίβου Δεληβοριά για το τραγούδι του «Ενας ίσον Κανένας» ξεκινά η πρώτη θεματική ενότητα –με τίτλο «Ζούμε μαζί»– των Φακέλων για το μάθημα των Θρησκευτικών της Γ΄ Δημοτικού. Η αρχή αυτή σηματοδοτεί και τη φιλοσοφία των νέων προγραμμάτων σπουδών για το μάθημα, τα οποία πέρασαν από... χίλια κύματα –Εκκλησίας, πολιτικών και θεολόγων– μέχρι που να εκδοθούν στην τελική τους μορφή, που παρουσιάζει σήμερα η «Κ».

29 Ιουλ 2017

Αρχιμ. Δανιήλ Γούβαλη: Τα αποκομμένα κλαδιά της "Καλλιελαίου"


Αποτέλεσμα εικόνας για Αρχιμ. Δανιήλ Γούβαλη

Τα αποκομμένα κλαδιά της "Καλλιελαίου" (Ρωμ. 11, 11-36)
Αρχιμ. Δανιήλ Γούβαλη
Ας αφήσουμε την σκέψι μας να φαντασθή μία ελαία πολύ ωραία, με γερό και υψηλό κορμό, με μεγάλα και ακμαία κλωνάρια, με πλούσια και θαλερή φυλλωσιά. Ο ήλιος της χαμογελάει. Και τα φύλλα της λου­σμένα στο φως του σκορπίζουν ασημένιες λάμψεις. Οι ρίζες της είναι χωμένες βαθειά σε γονιμώτατο έδαφος. Κάθε χρόνο δίνει το πιο εκλε­κτό λάδι. Είναι γεμάτη χάρες. «Ελαία ευπρεπής εν πεδίω», όπως θα έ­λεγε ο σοφός Σειράχ. Πιο όμορφη, πιο καμαρωτή, πιο γόνιμη δεν συναντάς άλλου. Χαίρεσαι που την βλέπεις. Λες και την φροντίζει αυ­τοπροσώπως ο ίδιος ο Θεός.
Στην συνέχεια το θέαμα εμφανίζεται λυπηρό. Τα κλωνάρια της το ένα μετά το άλλο κόβονται και πέφτουν στο έδαφος. Σχεδόν όλα έχουν αποκοπή. Πω, πω, τι άσχημη που είναι τώρα! Τόσες εύχυμες ουσίες ανεβαίνουν από την εύφορη γη και δεν βρίσκουν κλωνάρια να θρέ­ψουν.

Μείζον ζήτημα για το μέλλον της Ελλάδος και την Ελληνορθόδοξη Παιδεία τα νέα προγράμματα σπουδών και τα νέα βιβλία ΘρησκευτικώνΜείζον ζήτημα για το μέλλον της Ελλάδος και την Ελληνορθόδοξη Παιδεία τα νέα προγράμματα σπουδών (στην Ελλάδα) και τα νέα βιβλ. Θρησκευτικών
Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα οι αντιδράσεις δεν έχουν κοπάσει
Γράφει ο Αλέξανδρος Στεφανόπουλος
Σε «λυδία λίθο», πολλαπλών εξελίξεων αναταράξεων, εκτροπών αλλά  ίσως και ανατροπής του υφιστάμενου stautus  qvo στην πάσχουσα ελληνική  κοινωνία,   φαίνεται πως οδεύει η υπόθεση του ζητήματος των νέων προγραμμάτων σπουδών στα οποία αντιδρά σε μεγάλη κλίμακα η ελληνική κοινωνία. Αντιδράσεις,   όχι μόνο για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που θα λάβουν μορφή χιονοστιβάδας το αμέσως προσεχές διάστημα,   αλλά και για τον ίδιο τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Ελλαδικής Εκκλησίας κ. Ιερώνυμο τον Β’…  Η υπόθεση  του  ζητήματος της διδασκαλίας του νέου προγράμματος σπουδών με επίκεντρο τα νέα προγράμματα διδασκαλίας για τα θρησκευτικά σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, τείνει να εξελιχθεί και σε μείζων πολιτικό πρόβλημα…

Η αποεθνικοποίηση της Ελληνικής Παράδοσης – Για το μάθημα των θρησκευτικών

Αποτέλεσμα εικόνας για νεα προγράμματα θρησκευτικα
Η αποεθνικοποίηση της Ελληνικής Παράδοσης – Για το μάθημα των θρησκευτικών
Χρήστος Χαλαζιάς, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας
Το θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών στην μέση εκπαίδευση έχει δυο όψεις για την ελληνική κοινωνία, όχι μόνο ως μάθημα, αλλά για την εθνική πολιτιστική παράδοση του Ελληνισμού.

Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, Λόγος Έβδομος: Η ένδεια είναι ευεργεσία του Θεού

Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου - Λόγος Έβδομος
Η ένδεια είναι ευεργεσία του Θεού
α.   Ότι δια την υπερβολικήν αγάπην όπου έχει ο Θεός εις τους ανθρώπους έβαλεν αυτούς εις πολλά, και διάφορα περιστατικά.

Κυριακή Η΄ Ματθαίου - Ποιοὺς χορταίνει ὁ Θεὸς

artoi_psaria_1
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ: Α΄ Κορ. α΄ 10-17
ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΝ: Ματθ. ιδ΄ 14-22
Ποιοὺς χορταίνει ὁ Θεὸς
Στὸ σημερινὸ εὐαγγελικὸ ἀνάγνωσμα ἀ­κούσαμε ὅτι ὁ Κύριος μὲ πέν­τε ψωμιὰ καὶ δύο ψάρια ἔθρεψε πλῆθος ἀνθρώπων, ἀ­πὸ τοὺς ὁποίους μόνο οἱ ἄνδρες ἦταν πέν­τε χιλιάδες! Ἔφαγαν ὅλοι καὶ χόρτασαν καὶ μάλιστα περίσσεψαν δώδεκα κοφίνι­α γεμάτα μέχρι πάνω! Ἡ περικοπὴ αὐτὴ εἶναι κατ᾿ ἐξοχὴν ἐπίκαιρη στὴν ἐποχή μας, ἐποχὴ οἰκονομικῆς κρίσεως, κατὰ τὴν ὁποία πολλοὶ συνάνθρωποί μας στεροῦνται ἀκόμη καὶ τὰ ἀναγκαῖα. Ὡστόσο, γιὰ νὰ κατανοήσουμε τὸ θαῦμα, θὰ πρέπει νὰ δοῦμε ποιὰ ἦταν ἡ περίσταση στὴν ὁποία ὁ Κύριος τὸ ἐνήργησε, καὶ κατόπιν τί σημαίνει αὐτὸ γιὰ τὴ ζωή μας.

28 Ιουλ 2017

Υπόθεση παιδικής κακοποίησης σε κοινότητα μαρτύρων του Ιεχωβά ταράζει την βρετανική κοινωνία

CHILD SEXUAL ABUSE
Μια υπόθεση παιδεραστίας ταλανίζει την εκκλησία Μαρτύρων Ιεχωβά του Μάντσεστερ εδώ και 3 χρόνια, όταν το 2014 η τοπική Επιτροπή Ανθρωπιστικών Υποθέσεων έφερε στο φως καταγγελίες για παιδική σεξουαλική κακοποίηση από υψηλά ιστάμενο στέλεχος της κοινότητας σε βάρος ανηλίκων Μαρτύρων.

Πέρασε η διάταξη για δημιουργία αποτεφρωτηρίων και από ιδιώτες

Παρά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας και μεγάλου μέρους του κόσμου, η καύση νεκρών στη χώρα μας είναι πλέον γεγονός. Οι δήμοι που είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν αποτεφρωτήρια δεν το έκαναν, κι έτσι ο Π. Σκουρλέτης (φωτό) αποφάσισε να βάλει και τους ιδιώτες στο παιχνίδι. 

Κυκλοφορεῖ τὸ φύλλον 28.7.17 τοῦ «Ὀρθοδόξου Τύπου»

Μερικά ἀπό τά περιεχόμενά του:
100.000 Εὐρὼ δι’ ἐξαγορὰν Ἀρχιερατικῶν Συνειδήσεων; Ποῖοι Ἐπίσκοποι τῆς Σερβικῆς Ἐκκλησίας εἶναι κάτοχοι τοῦ παπικοῦ δακτυλιδίου. Γράφει ὁ Ἀρχιμ. Συμεὼν (Βιλόφσκυ).
Δολλάριον, διαδοχὴ καὶ Κολυμβάριον. Τοῦ κ. Νικολάου Λαμπροπούλου.
Διεφθαρμέναι αἱ ἡγεσίαι: ὅταν ἡ εὐσέβεια γίνεται ἐπάγγελμα.

Ολίγα για το άγιο Βάπτισμα (Μητροπολίτου Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως Ιερεμία)

IEΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΟΡΤΥΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ
1. Στό σημερινό μου κήρυγμα, ἀδελφοί χριστιανοί, θά σᾶς μιλήσω γιά τό βάπτισμα. Τό βάπτισμα εἶναι τό πρῶτο καί τό κύριο μυστήριο, γιατί χωρίς αὐτό δέν εἴμαστε χριστιανοί. Ἡ πόρτα ἀπό τήν ὁποία περνᾶμε γιά νά μποῦμε στήν ἱερή Οἰκογένειά μας, πού λέγεται «Ἐκκλησία», εἶναι τό βάπτισμα. Ὁ βαπτισμένος εἶναι παιδί τοῦ Θεοῦ καί μόνο μέ τό βάπτισμα ἔχει τό δικαίωμα νά λέγει τόν Θεό «Πατέρα». Γι᾽ αὐτό τό βάπτισμα τό λέγουμε «υἱοθεσία» μας μέ τόν Θεό.

27 Ιουλ 2017

Ζήτημα ή άλυτο πρόβλημα το «Πρωτείο του Επισκόπου Ρώμης»; (Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 27η Ιουλίου 2017
            Είναι πασίγνωστο πως οι θιασώτες της λεγομένης οικουμενικής κινήσεως προωθούν πυρετωδώς και δυστυχώς απροϋπόθετα, την «ένωση των εκκλησιών», κυρίως της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας και της θρησκευτικής κοινότητας του Βατικανού, η οποία γι’ αυτούς και με τη «βούλα» της «Συνόδου» της Κρήτης είναι «εκκλησία» και με την οποία, απλά, η Ορθόδοξη Εκκλησία δε βρίσκεται σε κοινωνία. Άλλωστε οι «ετερόδοξοι» γι’ αυτούς είναι ορθόδοξοι, οι οποίοι απλώς έχουν άλλη άποψη. Το μεγάλο εμπόδιο όμως είναι ο τρόπος αυτής της «ένωσης», καθ’ ότι, και αυτοί το γνωρίζουν, δεν θα πρόκειται για πραγματική ένωση, αλλά για αφύσικη «συγκόλληση».

Ἄγνωστοι δρόμοι

Ὅποιος δοκίμασε νὰ περπατήσει σὲ δάσος – ὄχι δάσος μὲ δένδρα μεγάλα (πεῦκα, ἔλατα, ὀξιὲς κ.τ.λ.), ἀλλὰ δάσος μὲ χαμηλὴ βλάστηση (πουρνάρια, θάμνους καὶ παρόμοια) – γνωρίζει πόσο δύσκολο εἶναι νὰ διασχίσει αὐτὸ τὸ τελευταῖο.

26 Ιουλ 2017

Μία ἀνθοδέσμη ἀπὸ τὴ ζωὴ τοῦ ἁγίου Παντελεήμονος (+Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου)

Μία ἀνθοδέσμη ἀπὸ τὴ ζωὴ τοῦ ἁγ. Παντελεήμονος
Ἡ ζωὴ τοῦ ἁγίου Παντελεήμονος μοιάζει, ἀγαπητοί μου μὲ ἕνα κῆπο. Σᾶς καλῶ λοιπὸν νὰ ἐπισκεφθοῦμε τὸν κῆπο αὐτόν, κ᾿ ἐγὼ θὰ προσπαθήσω νὰ σᾶς φτειάξω ἀπὸ τὰ ἄνθη του μία ἀνθοδέσμη ἐπιλέγοντας ὡρισμένα σημεῖα ἀπὸ τὸν βίο τοῦ ἁγίου. Παρακαλῶ προσέξτε.
Τὸ σπίτι του. Τὸ σπίτι ποὺ γεννήθηκε ὁ ἅγιος Παντελεήμων δὲν ἦταν ταιριασμένο. Εἶχε διχόνοια· καὶ μάλιστα στὸ σπουδαιότερο ζήτημα, στὴ θρησκεία. Ὁ πατέρας ἄρχοντας καὶ ἐπίσημος, ἐγωιστὴς καὶ ὑπερήφανος, ἦταν εἰδωλολάτρης. Ἡ μητέρα, μιὰ ἁγία γυναίκα, ἦταν πιστὴ καὶ ἀφωσιωμένη στὸν ἐσταυρωμένο Λυτρωτή. Στὴν ψυχὴ τοῦ παιδιοῦ ἔγινε πάλη. Ποιόν ἀπὸ τοὺς δυὸ ν᾿ ἀκολουθήσῃ; Τὸ ἔλυσε τὸ πρόβλημα· ἀκολούθησε τὴ μητέρα. Καὶ αὐτὴ σὰν κηπουρὸς φύτεψε μέσ᾿ στὰ στήθη τοῦ παιδιοῦ της τὴν πίστι στὸν ἀληθινὸ Θεὸ καὶ τὴν ἀγάπη στὸν Κύριο ἡμῶν Ἰησοῦν Χριστόν. Καὶ ὅ,τι φυτεύει ἡ μάνα, δὲν μποροῦν νὰ τὸ ξερριζώσουν ὅλοι οἱ δαίμονες.

Βολαί του «ΚΑΙΡΟΥ» με κάλυψιν Ιεραρχών;

Εδημοσιεύθη την 11ην Ιουλίου 2017 εις την ιστοσελίδα amen.gr «ανακοίνωση των εμπειρογνωμόνων για την εκπόνηση των προγραμμάτων σπουδών στα θρησκευτικά». Την ανακοίνωσι την υπογράφουν μόλις 23 άτομα, μεταξύ των οποίων οι κύριοι Σταύρος Γιαγκάζογλου, Δημήτρης Μόσχος, Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης, Παντελεήμων Καλαϊτζίδης, Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γιώργος Στριλιγκάς κ.α. Όλοι αυτοί είναι οι γνωστοί άγνωστοι που είναι μέλη η φίλα προσ­κείμενοι εις τον «ΚΑΙΡΟ», υπεστήριξαν το Κολυμβάριον, ετάχθησαν υπέρ του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών, ενισχύουν την Ακαδημία του Βόλου κ.λπ. Προφανώς απουσιάζει το όνομα του κ. Αγγ. Βαλλιανάτου, διότι θα απετέλει σκάνδαλον, εφ’ όσον συμφώνως προς τας δηλώσεις του Σεβ. Μεσογαίας εκθέσεις του ιδίου εδόθησαν εις τους τρεις Αρχιερείς ως αξιολόγησις του νέου προγράμματος. Επομένως ως πρώτον συμπέρασμα είναι ότι συνεχώς έχομεν να κάνωμεν με τους ιδίους και τους ιδίους, οι οποίοι αν και μειοψηφία έχουν ανελιχθή εις θέσεις, αι οποίαι τους επιτρέπουν να ορίζουν τα πράγματα, καθώς στηρίζονται από τον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών, τον Σεβ. Δημητριάδος κ.α.

Τὸ ἅγιο βουνὸ ἐγκαταλελειμμένο (Καθηγουμένου Ι.Μ Δοχειαρίου Γέροντα Γρηγορίου)


Αποτέλεσμα εικόνας για Γρηγόριος ὁ Ἀρχιπελαγίτης

Τὸ ἅγιο βουνὸ ἐγκαταλελειμμένο
Καθηγουμένου της Ι.Μ Δοχειαρίου Γέροντα Γρηγορίου
Ὅταν ἐλευθερώθηκε ἡ πολυθρύλητη Μακεδονία ἀπὸ τὸν ὀθωμανικὸ ζυγό, οἱ Ἁγιορεῖτες, Ἕλληνες ἀληθινοί, ἔβγαλαν ἀπὸ τὰ μπαοῦλα τους τὶς σκοροφαγωμένες σημαῖες τῆς πονεμένης Ἑλλάδος καὶ τὶς ὕψωσαν παντοῦ. Τὸ ἅγιο βουνὸ εἶναι τὸ μόνο κομμάτι τῆς ἁγιασμένης αὐτῆς χώρας γιὰ τὸ ὁποῖο ὁ Ἐλευθέριος Βενιζέλος ἔδειξε εὐαισθησία καὶ συνέστησε στοὺς Ἁγιορεῖτες νὰ κάνουν δικό τους κρατίδιο καὶ νὰ μὴν εἶναι κάτω ἀπὸ τὴν ἑλληνικὴ ἐπικράτεια, γιατὶ θὰ τὸ μετανοιώσουν. Οἱ θερμοὶ Ἕλληνες καλόγεροι τὸ ἀρνήθηκαν καὶ δέχθηκαν τὴν ἑλληνικὴ ἐπικράτεια σὰν εὐλογία τῆς Παναγίας. Ὅλα αὐτὰ τὰ λησμόνησαν οἱ ἑκάστοτε κρατοῦντες καὶ τὸ ἅγιο αὐτὸ βουνὸ βρίσκεται σήμερα σὲ μιὰ πλήρη ἐγκατάλειψη.

Ι.Μ. Φιλίππων: Διδασκαλία θεατρικής τέχνης με διαλογισμό;

Αποτέλεσμα εικόνας για Ι.Μ. Φιλίππων
Διδασκαλία θεατρικής τέχνης με διαλογισμό;
Διαβάσαμε, στον καθημερινό τύπο της πόλης μας, για την εβδομάδα θεατρικής κατασκήνωσης που οργανώνεται στην Θάσο, αυτήν την περίοδο, και μας εξέπληξε το γεγονός ότι κάθε μέρα της εβδομάδος ξεκινά με «ασκήσεις γιόγκα και διαλογισμού». 

Bασίλης Kερμενιώτης, Μερικά ερωτήματα προς τους 26 ιερείς της Εορδαίας

Αποτέλεσμα εικόνας για ι.μ. αγιας παρασκευης εορδαίας
ΜΕΡΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ 26 ΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΡΜΕΝΙΩΤΗΣ
ΜΕΡΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ 26 ΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ. .
1. ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΚΑΛΕΣΘΗΚΑΤΕ ΤΟΝ Π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ; Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΑΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ.
Σεβαστοί πατέρες, χαίρετε.
Διάβασα χθες την ανακοίνωσή σας, στα «Νέα της Πτολεμαΐδας»1. Θα μου επιτρέψετε να κάνω κάποιες επισημάνσεις.

Επεισόδια στην πανήγυρη της Ι.Μ. Αγ. Παρασκευής Μηλοχωρίου (Βίντεο)

Αποτέλεσμα εικόνας για Επεισόδια στην Ι.Μ. Αγ. Παρασκευής Μηλοχωρίου
ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ I.M ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΜΗΛΟΧΩΡΙΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ – MONAXOI KAI ΠΙΣΤΟΙ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ ΤΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (ΠΟΥ ΟΡΙΣΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ) ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

25 Ιουλ 2017

Λυκούργος Νάνης, Προτιμότερη η άγνοια και η έλλειψη κατηχήσεως παρά η στρεβλή και προβληματική διδαχή και "διαφώτιση", γράφε δια-σκότιση.


Σχετική εικόνα

Προτιμότερη η άγνοια και η έλλειψη κατηχήσεως παρά η στρεβλή και προβληματική διδαχή και "διαφώτιση", γράφε δια-σκότιση.
Οι ποιμένες, απάντων των βαθμών της ιερωσύνης, πλην επαινετέων, φυσικά, εξαιρέσεων "διακρίνονται" , στην πλειονότητά τους, για τη βοώσα και κράζουσα αφωνία και απραξία τους επί κρισίμων  και  υψίστων για την Ορθοδοξία και ζωτικών για το Έθνος και την κοινωνία θεμάτων και ζητημάτων. Αρκετοί εξ αυτών, ιδιαιτέρως επίσκοποι, εξαντλούν μεγάλο μέρος της  "ποιμαντικής" τους παρουσίας και δραστηριότητας  στη συμμετοχή τους, συχνάκις σε ηγετικό και ηγεμονικό ρόλο, σε πανηγυρικά, πολυαρχιερατικά συλλείτουργα, συνευωχούμενοι "ιεροπρεπέστατα" βεβαίως-βεβαίως...,  και αλληλολιβανίζοντες και αλληλολιβανιζόμενοι προς δόξαν του αρχιποίμενος Χριστού και των τιμωμένων αγίων κατά τα άλλα...), τα οποία διά του τρόπου με τον οποίο πραγματοποιούνται  αλλά και προβάλλονται από κάποια περιοδικά ιερών μητροπόλεων και μερικά, γνωστά και μη εξαιρετέα, "πρακτορεία εκκλησιαστικών ειδήσεων", αποτελούν αιτία και αφορμή εντόνου, αρνητικού προβληματισμού και συνακόλουθου επικριτικού σχολιασμού, αγανακτήσεως, κατακρίσεως αλλά και δεινού σκανδαλισμού από την πλευρά τόσο των πιστών όσο και εκείνη των ψυχρών και αδιαφόρων αλλά και των απίστων.

Πρωτοπρ. Ἀναστάσιος Γκοτσόπουλος, Τὸ Ἅγιο Ὅρος καὶ ἡ Σύνοδος τῆς Κρήτης. Παρατηρήσεις στό ἀπό 17/30.6.2017 «Μήνυμα τοῦ Ἁγίου Ὄρους περὶ τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης ἐν Κρήτῃ Συνόδου»

Αποτέλεσμα εικόνας για Ἀναστάσιος Γκοτσόπουλος
Πάτρα  25.7.2017
Τὸ Ἅγιο Ὅρος καὶ  ἡ  Σύνοδος τῆς  Κρήτης
Παρατηρήσεις στό  ἀπό  17/30.6.2017
«Μήνυμα τοῦ Ἁγίου Ὄρους  περὶ τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης ἐν Κρήτῃ Συνόδου»
Πρωτοπρεσβύτερος  Ἀναστάσιος Γκοτσόπουλος, Ἐφημέριος Ἱ. Ν. Ἁγ. Νικολάου Πατρῶν
Δημοσιεύθηκε στὶς 17/30.6.17 μετὰ ἀπὸ πολύμηνη κυοφορία κείμενο τῆς Ἐκτάκτου Διπλῆς Ἱερᾶς Συνάξεως τοῦ Ἁγ. Ὄρους ποὺ ἀναφέρεται στὴ Σύνοδο τῆς Κρήτης καὶ ἐπιγράφεται «Μήνυμα τοῦ Ἁγίου Ὄρους περὶ τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης ἐν Κρήτῃ Συνόδου»[1].
Τὸ κείμενο αὐτὸ ἔτυχε ποικίλης ἀντιμετωπίσεως: Ἀπὸ θετικὰ σχόλια, μέχρι αὐστηρὴ καὶ τεκμηριωμένη κριτική, ἐνῶ δὲν ἦσαν λίγοι ποὺ τὸ προσπέρασαν ἀδιάφορα, ὡς μὴ ἀνταποκρινόμενο στὶς ἀπαιτήσεις τῆς ἐκκλησιαστικῆς πραγματικότητας[2].
Α. Νομίζουμε ὅτι εἶναι ἀπαραίτητη μία σύντομη ἀναφορὰ στὴν προϊστορία τοῦ κειμένου:

Ιρακινός Αντιπρόεδρος: Οι ΗΠΑ δημιούργησαν το Ισλαμικό Κράτος και τώρα το πολεμούν!

Ο Ιρακινός Αντιπρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως προσπαθούν να κλέψουν τη δόξα της νίκης κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Μοσούλη από τον Ιρακινό στρατό, ενώ κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως δημιούργησαν το Ισλαμικό Κράτος για να πλήξουν το Ιράκ που εναντιώθηκε στις προθέσεις των ΗΠΑ στη Συρία!
Η απελευθέρωση της Μοσούλης είναι επίτευγμα των Ιρακινών, ενώ οι ΗΠΑ προσπαθούν να κλέψουν την δόξα, διαδίδοντας πως αυτοί «οδηγούν τον πόλεμο» δήλωσε ο Ιρακινός Αντιπρόεδρος Nouri al-Maliki στο Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti και αναμεταδίδει το RT.
«Πράγματι, μας υποστήριξαν με την αεροπορία, αλλά τα εύσημα ανήκουν στους Ιρακινούς στρατιώτες και την Ιρακινή αεροπορία» είπε ο Ιρακινός Αντιπρόεδρος και πρόσθεσε ότι δεν αποδέχεται πως η νίκη στην Μοσούλη είναι επίτευγμα των Αμερικανών.
Ο Nouri al-Maliki είπε πως κατά την απελευθέρωση της Μοσούλης τουλάχιστον 20.000 Ιρακινοί στρατιώτες και αστυνομικοί σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν.

Bασίλης Kερμενιώτης, Είναι «θλιβερές συκοφαντίες» όσα γράφονται για τον Οικουμενικό Πατριάρχη;

Αποτέλεσμα εικόνας για οικουμενικοσ πατριαρχησ βαρθολομαιοσ
ΕΙΝΑΙ «ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ» ΟΣΑ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ;
. ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΡΜΕΝΙΩΤΗΣ
1. ΑΒΑΣΙΜΗ Η ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ.
Προχθές, «Τα νέα της Πτολεμαΐδας» αναδημοσίευσαν ένα άρθρο από το Οικουμενιστικό ιστολόγιο «Φως Φαναρίου». Συντάκτης του άρθρου ο κ. Αριστείδης Βικέτος, γνωστός φιλοπατριαρχικός δημοσιογράφος. Αν μου ζητούσαν να περιγράψω με μία φράση αυτό το άρθρο, θα έλεγα τη γνωστή λαϊκή παροιμία: «Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα»: 

Ούγγρος Πρωθυπουργός: Ο Σόρος και η ΕΕ προσπαθούν να δημιουργήσουν μια μικτή και μουσουλμανοποιημένη Ευρώπη

Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτωρ Όρμπαν επιτέθηκε φραστικά στον Τζώρτζ  Σόρος και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς κλιμακώνεται η ένταση με τον δισεκατομμυριούχο.
Κατά την επίσκεψή στου στη Ρουμανία, ο Όρμπαν κατηγόρησε τον Τζώρτζ Σόρος πως χρησιμοποιεί την ΕΕ ώστε να δημιουργήσει μια νέα μικτή και Μουσουλμανοποιημένη Ευρώπη.
Η Ουγγαρία αρνείται να δεχτεί στο έδαφός της μετανάστες «που θα μπορούσαν να αλλάξουν την πολιτιστική και πολιτισμική ταυτότητα της χώρας» και ο Βίκτωρ Όρμπαν υποστηρίζει πως κατά την πρωθυπουργία του η Ουγγαρία θα παραμείνει ένας τόπος όπου «οι Δυτικοί Χριστιανοί Ευρωπαίοι θα μπορούν πάντα να βρίσκουν ασφάλεια».

24 Ιουλ 2017

Σπάζοντας τα δεσμά της αιχμαλωσίας από μια Σέκτα.


Σχετική εικόνα

Σπάζοντας τα δεσμά της αιχμαλωσίας από μια Σέκτα.
Toυ Βασίλειου Ευσταθίου, Δρ. Φυσικού, πτ. ΕΚΠΑ Κ.Θεολογίας  
Ο εφιάλτης της αιχμαλωσίας ενός μέλους μιας οικογένειας σε μια Σέκτα είναι μια πραγματικότητα που βασανίζει πολλές οικογένειες στις μέρες μας, όπου πλήθος αιρέσεων και παραθρησκευτικών κινήσεων έχει εμφανιστεί. Χαρακτηριστικό της εισόδου ενός ατόμου σε μια Σέκτα και παγίδευσής του σε αυτή είναι η πλύση εγκεφάλου και ο διανοητικός έλεγχος που του ασκείται. Αυτό σημαίνει ότι το θύμα βγαίνει εκτός εαυτού, δεν ελέγχει τον εαυτό του και τις πράξεις του, καθώς έχει ψυχολογικά καταπιεστεί και η προσωπικότητά του έχει αποδυναμωθεί και καταχωνιαστεί, με την κρίση του να έχει παραλύσει, ενώ δεν καταλαβαίνει τι πράττει και γιατί το πράττει. Πρώτα πρώτα αυτό έχει αντίκτυπο στη στάση του θύματος απέναντι στους οικείους του, που μεταβάλλεται ριζικά, δίνοντας προτεραιότητα στις σχέσεις του με τα μέλη της Σέκτας, ενώ οποιαδήποτε άμεση προσπάθειά τους να τον μεταστρέψουν οδηγεί μάλλον σε αντίθετα αποτελέσματα, με την απόσταση μεταξύ τους, δηλαδή του θύματος με τους οικείους του να αυξάνει, και ταυτόχρονα η σχέση με τα μέλη της Σέκτας να επιβεβαιώνεται και να ενισχύεται. Και αυτό ακριβώς είναι που αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο από την επιρροή της Σέκτας στην ζωή του θύματος, την οποία και μπορεί ουσιαστικά να την καταστρέψει.

Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ἱερόθεος: Tὸ ἱστορικὸ τῆς 6ης παραγράφου τοῦ κειμένου «Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία καὶ ὁ λοιπὸς Χριστιανικὸς κόσμος»

Σχετική εικόνα
Τό ἱστορικό τῆς 6ης παραγράφου τοῦ κειµένου «Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία καί ὁ λοιπός Χριστιανικός κόσµος» *
 Τό κείµενο µέ τίτλο «Σχέσεις τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας πρός τόν λοιπόν Χριστιανικόν κόσµον», ὅπως ὑπογράφηκε ἀπό τούς Προκαθηµένους τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν στήν Γενεύη (Ἰανουάριο 2016), κυρίως οἱ πρῶτες ἑνότητες, ἀπό τήν 1η µέχρι τήν 6η ἑνότητα, ἰδιαιτέρως δέ ἡ τελευταία αὐτή ἑνότητα (6η), ἦταν ἐκεῖνο πού προκάλεσε ἔντονες συζητήσεις στήν «Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδο», πού πραγµατοποιήθηκε τόν Ἰούνιο τοῦ 2016 στό Κολυµπάρι τῆς Κρήτης. Οἱ ἑνότητες αὐτές ἀποτελοῦν τό προοίµιο τοῦ κειµένου, πάνω στό ὁποῖο στηρίζεται ἡ ὅλη κατεύθυνσή του.
Στό προοίµιο αὐτό γράφεται ὅτι ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία εἶναι Μία, Ἁγία, Καθολική καί Ἀποστολική Ἐκκλησία, θεµελιώνει τήν ἑνότητά της στήν ἵδρυσή της ἀπό τόν Κύριον ἡµῶν Ἰησοῦν Χριστό καί τήν κοινωνία στήν Ἁγία Τριάδα καί τά Μυστήριά της. Ἡ ἑνότητα αὐτή ἐκφράζεται διά τῆς ἀποστολικῆς διαδοχῆς καί τῆς πατερικῆς παραδόσεως καί βιώνεται µέχρι σήµερα. Οἱ Οἰκουµενικές Σύνοδοι προέβαλαν τόν ὑφιστάµενο δεσµό µεταξύ τῆς ὀρθῆς πίστεως καί τῆς µυστηριακῆς κοινωνίας καί ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία ἔχει εὐθύνη γιά τήν ἑνότητα καί τήν οἰκουµενική της ἀποστολή. Ἔτσι, ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία καλλιεργοῦσε πάντοτε τόν διάλογο «ὑπέρ τῆς τῶν πάντων ἑνώσεως» «µετά τῶν ἐξ αὐτῆς διεστώτων».

Απόπειρα αθωώσεως του «Αρχιεπισκόπου της Γενοκτονίας» Α. Στέπινατς, με τη συμμετοχή και Ορθοδόξων; (Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ
Εν Πειραιεί τη 24η Ιουλίου 2017
      Μας είναι πολύ δύσκολο να μπούμε στη λογική των συγχρόνων μας θιασωτών του οικουμενιστικού συγκρητισμού, με τις πραγματικά εξωφρενικές ενέργειές τους. Σύρονται κυριολεκτικά «από τη μύτη» σε πράξεις, οι οποίες όχι μόνο βλάβη προξενούν στο ορθόδοξο πλήρωμα, αλλά εκθέτουν σοβαρά και τους ιδίους.

Το συγγραφικό έργο των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου

ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΥ
Το καλοκαίρι του 862 μ.Χ. έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη πρεσβευτές μιας ομάδας Σλάβων, των Μοραβών, που είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή της σημερινής Σλοβακίας. Σκοπός της επίσκεψής τους ήταν ένα αίτημα προς τον τότε αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μιχαήλ, το οποίο και εξέθεσαν σ’ αυτόν: να στείλει στη μακρινή χώρα τους κατάλληλους ανθρώπους, για να τους διδάξουν στη δική τους γλώσσα – τη σλαβική – την ορθόδοξη πίστη, για την οποία οι Μοραβοί είχαν ακούσει και ενδιαφέρονταν πολύ...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com