31 Ιουλ 2012

Μαθήματα ελληνικής ιστορίας επιχειρούν να παραδώσουν οι αυτοαποκαλούμενοι ως …Τούρκοι της Θράκης


ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΘΡΑΣΥΤΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Και μαθήματα ελληνικής ιστορίας από τους…Τούρκους της Θράκης!
-Τους ενοχλεί η αναφορά σε σχολικό εγχειρίδιο ότι «Οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη και πυρπόλησαν την Ελληνική και την Αρμενική συνοικία»…
-Στείλαν κι έγγραφη διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας
Μαθήματα ελληνικής ιστορίας επιχειρούν να παραδώσουν οι αυτοαποκαλούμενοι ως …Τούρκοι της Θράκης, όσοι δηλαδή συνθέτουν την άτυπη «Συμβουλευτική Επιτροπή της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης» στην οποία προεδρεύει ο δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ. Αναπαραγάγουν δημοσιεύματα του Τύπου που αφορούν στο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ’ τάξης του δημοτικού και δηλώνουν ενοχλημένοι από αναφορές του τύπου «Οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη. Πυρπόλησαν την Ελληνική και την Αρμενική συνοικία». Μάλιστα δε διστάζουν να στείλουν έγγραφη διαμαρτυρία στο υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων την οποία κοινοποιούν και στον Τύπο. 
Το επίμαχο δημοσίευμα που επικαλούνται αποτελεί άρθρο της Καθημερινής που  δημοσιεύτηκε στις 25-4-2012. Σε αυτό γίνεται αναφορά στο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ τάξης όπου επισημαίνονται ιστορικά αδιαμφισβήτητα στοιχεία επί λέξη: «Οι Τούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη. Πυρπόλησαν την ελληνική και την αρμενική συνοικία, ενώ ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος παραδόθηκε στο μουσουλμανικό πλήθος και θανατώθηκε.» …«Σφαγές χριστιανών και λεηλασίες ολοκλήρωσαν την καταστροφή. Ήταν το δραματικό τέλος της μακραίωνης ελληνικής παρουσίας στην περιοχή». 

Επιστολή Μητροπολίτου Σπάρτης στον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων


Ἐν Σπάρτῃ τῇ 17ῃ Ἰουλίου 2012
Ἀξιότιμον
Κύριον Γεώργιον Καλαντζῆν
Γενικόν Γραμματέα Θρησκευμάτων
Εἰς Ἀθήνας
Ἀγαπητέ μου κ. Γενικέ,
Πρόσεξα ἀπό τό διαδίκτυο ὅσα εἴπατε στά «ΝΕΑ» γιά τήν πρόταση τοῦ ΚΕΠΕ πού ἀφορᾶ στήν περικοπή τῆς μισθοδοσίας τῶν κληρικῶν, τήν ὁποία χαρακτηρίσατε ὡς ἀσύμφορη.
Θά μοῦ ἐπιτρέψετε νά καταγράψω ἐδῶ κάποιες προσωπικές μου παρατηρήσεις γιά τό ἴδιο θέμα, ἀλλά ἀπό ἄλλη ὀπτική γωνία.
α) Τό φιλανθρωπικό καί κοινωνικό ἔργο πού ἐπιτελεῖ ἡ Ἐκκλησία μέ τρόπο ἀξιοθαύμαστο δέν πρέπει νά τό συσχετίζουμε μέ τή μισθοδοσία τοῦ κλήρου. Εἶναι δυνατό οἱ κληρικοί μας, οἱ γενναῖοι αὐτοί συμπαραστάτες στόν πόνο καί στή δοκιμασία τοῦ λαοῦ μας, νά σκεφτοῦν ἐκδικητικά καί νά ἀποφασίσουν νά ἀναστείλουν τήν ὅποια προσφορά τους, ἐπειδή ἡ Πολιτεία μέ ἐνδεχόμενη – ἀχαρακτήριστη – ἀπόφασή της θά κόψει τόν μισθό τους; Εἶναι δυνατό νά φανταστοῦμε ἕναν πατέρα νά στερεῖ ἀπό τό παιδί του κάθε ὑλική καί ἠθική βοήθεια, ἐπειδή τό παιδί του συμπεριφέρθηκε μέ σκληρότητα ἀπέναντί του; Ἄν αὐτό δέ γίνεται μέ ὁποιονδήποτε πατέρα καί ὁποιοδήποτε παιδί, ἐκτός ἐλαχίστων ἐξαιρέσεων, πῶς εἶναι δυνατό νά τό διανοηθεῖ καί νά τό κάνει ἡ πνευματική τροφός τοῦ λαοῦ μας καί στοργική Μητέρα του, ἡ Ἐκκλησία; Τό ἀκόμη χειρότερο εἶναι νά στερήσει ἀπό τά παιδιά της τή συμπαράστασή της χωρίς αὐτά νά φταῖνε σέ τίποτε, γιατί ἡ Πολιτεία ἔδειξε τό σκληρό πρόσωπό της πρός τούς ἐκπροσώπους τῆς Ἐκκλησίας.

Λάμπρος Σκόντζος, Δημοκρατία και Ορθοδοξία


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
(Ιστορική και απολογητική μελέτη)
       Οι άνθρωποι του σκότους και της ανομίας μεταχειρίζονται και χαλκεύουν οποιαδήποτε συκοφαντία, προκριμένου να πλήξουν την Εκκλησία του Χριστού. Είναι άλλωστε παλιά η «συνταγή» αυτή.  Στην αρχαία Εκκλησία πρώτοι οι Ιουδαίοι σκάρωναν και διέδιδαν τερατώδεις συκοφαντικές φήμες για το πρόσωπο του Χριστού και για τους Χριστιανούς. Στη συνέχεια οι ειδωλολάτρες, με προεξάρχοντα τα σκοτεινά ειδωλολατρικά ιερατεία, διέδιδαν επίσης απίστευτα τερατώδεις συκοφαντικές φήμες στους δεισιδαίμονες όχλους, ώστε να εγείρουν φανατισμό και να επιτίθενται κατά των Χριστιανών.

Λυκούργος Νάνης, Μνήμη Λαρίσης Θεολόγου


ΜΝΗΜΗ ΛΑΡΙΣΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥ
Σαν σήμερα,στις 31 Ιουλίου 1996,μετέστη  εκ των λυπηροτέρων επί τα θυμηδέστερα ο αείμνηστος μητροπολίτης Λαρίσης  κυρός Θεολόγος Πασχαλίδης.Ένας πολύεδρος αδάμας  ορθοδόξου εκκλησιαστικού ήθους και αρετής.Ενσάρκωνε στο πρόσωπό του το πρότυπο του ιδεώδους ευαγγελικού ποιμένος που έθεσε την αγία ψυχή του υπέρ των λογικών προβάτων της Λαρισαικής ποίμνης κυρίως αλλά όχι μόνο αυτής.Γι αυτόν ακριβώς το λόγο και αγαπήθηκε με πάθος απ τον πιστό λαό που ΣΥΣΣΩΜΟΣ αντέδρασε όταν η επισκοπική μισαδελφία και εμπάθεια τον στέρησε ετσιθελικά και παρά πάσαν έννοιαν ηθικής και δικαίου απ το ποίμνιό του.
Ο αοίδιμος επίσκοπος ευτύχησε να ποδηγετηθεί πνευματικά απ το σέμνωμα της Ελλαδικής Εκκλησίας,θεμελιωτή της αναγέννησης του μοναχισμού των Μετεώρων,κρατούμενο του Νταχάου,αγωνιστή της Εθνικής Αντιστάσεως και του κυπριακού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα,οραματιστή μιας Εκκλησίας που θα εμπνέει με την πνευματικότητα που  εκπέμπουν οι ταγοί της μακαριστό μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κυρό Διονύσιο Χαραλάμπους.
Ο Διονύσιος επέλεξε σαν στενούς και έμπιστους συνεργάτες,αρχικά στη Λήμνο και κατόπιν στα Τρίκαλα όπου και θεοφιλώς κατά την αψευδή μαρτυρία πλήθους επαιόντων διακόνησε, τους μακαριστούς Πολύκαρπο Βαγενά μετέπειτα μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών και Θεολόγο Πασχαλίδη μετέπειτα μητροπολίτη Λαρίσης,Πλαταμώνος και Τυρνάβου.Και η συγκεκριμένη επιλογή του αποδείχθηκε απόλυτα επιτυχής όπως κατεδείχθη απ την πολιτεία των δύο αυτών κληρικών που σαγήνεψαν και μάγεψαν με την αρετή της κατά Χριστόν βιοτής τους τα ποίμνιά τους. Δε θα ξεχάσω που μικρό παιδάκι βρέθηκα στην Κέρκυρα στον Άγιο Σπυρίδωνα περί το 1981.Μετά τη Θεία Λειτουργία την οποία τέλεσε ο μακαριστός Πολύκαρπος όλο το εκκλησίασμα,πολυπληθέστατο,περίμενε υπομονετικά να πάρει την ευχή και να ασπαστεί τη δεξιά χείρα του ποιμενάρχου του.

Κωνσταντίνος Χολέβας, Ο Γκρούεφσκι και οι πολιτικοί πρόσφυγες του 1946-49


Ο Γκρούεφσκι και οι πολιτικοί πρόσφυγες του 1946-49
Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων
Ο κατά κανόνα προκλητικός Πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολα Γκρούεφσκι δήλωσε προ ημερών ότι θα αποφύγει να εκφράζει δημοσίως απόψεις, οι οποίες πιθανόν να δίνουν άλλοθι στην Ελλάδα και να αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση για το όνομα. Όμως η δήθεν καλή του διάθεση διανθίσθηκε από τις συνήθεις εθνικιστικές κορώνες της σκοπιανής προπαγάνδας περί «μακεδονικής μειονότητος» στην Ελλάδα και για το δικαίωμα επιστροφής των «πολιτικών προσφύγων του Ελληνικού Εμφυλίου», όπως ακριβώς είπε. Ας θυμηθούμε ποιούς εννοεί.

Ευχάριστες στιγμές με τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ Ρόουαν Ουίλιαμς


Ο Αρχιεπίσκοπος στο Hop, Μεταφορά & Μετάβαση κέντρο
20 Ιουλίου 2012 -Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ Ρόουαν Ουίλιαμς 

Τι κάνει ένας ψευδοπροφήτης όταν διαψεύδεται;Ο Αμερικανός προφήτης (!) Ζουρούμπαμπελ στις Σέρρες
Τα δημοσιεύματα τον εφημερίδων είναι χαρακτηριστικά.
Αφού λοιπόν διαψεύστηκε ο προφήτης Ζουρ(λ)ούμπαμπελ των Σερρών για τον ερχομό της  Δευτέρας Παρουσίας την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012, εξαφανίστηκε από την Φαιά Πέτρα , όπου είχε στήσει τον τελευταίο 1,5 χρόνο ένα ιδιόρρυθμο κοινόβιο, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογενείας του.
Δείτε και:

Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος, "Η τελική έξοδος των δειλών"


"Η τελική έξοδος των δειλών" Άρθρο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου (28.7.2012)
«Πληρώνω για όσους, καθώς εγώ, δεν έβλεπαν κανένα ιδανικό στη ζωή κι ένιωθαν όλους να τους κοροϊδεύουν. Φεύγω από ένα κόσμο φαρισαϊκό που μόνο άγχος με γέμιζε και ούτε μια φορά δεν άνοιξε την αγκαλιά του να με ζεστάνει. Δεν αντέχω άλλο την ζωή. Αγαπώ τον θάνατο».
Αυτά τα λόγια έγραφε σ’ ένα απλό χαρτί λίγο πριν αυτοκτονήσει ένας νέος 25 ετών. Ύστερα ανέβηκε στον 7ο όροφο της πολυκατοικίας που έμενε και ρίφθηκε στο κενό. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος. Ένας νέος με τόσες προοπτικές έθεσε τέρμα στην ζωή του μ’ αυτό τον ατιμωτικό θάνατο.
Αλματωδώς αυξάνονται και στον τόπο μας οι αυτοκτονίες νέων και ηλικιωμένων. Άνθρωποι κάθε τάξεως, μορφώσεως, ηλικίας, ιδεολογίας οδηγούνται για πολλούς λόγους στην αυτοκτονία. Στις ανεπτυγμένες χώρες το φαινόμενο αυτό έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Στην Γαλλία πρόσφατες έρευνες απέδειξαν, ότι η αυτοκτονία προκαλεί περισσότερους θανάτους από τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Για το ίδιο θέμα διοργανώνονται επιστημονικά συνέδρια, γίνονται έρευνες, γράφονται βιβλία. Στην Αμερική τελευταία κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο «τελική έξοδος» στο οποίο προτείνονται διάφοροι τρόποι για να τελειώσει κανείς την ζωή του «αξιοπρεπώς». Ως εκεί έφθασε το εφευρετικό δαιμόνιο του χωρίς Θεό ανθρώπου της εποχής μας.

30 Ιουλ 2012

Λυκούργος Νάνης, Μηνύματα από την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου στη Φλώρινα


Τελευταία ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος μας εξέπληξε ευχάριστα.Απ την ακριτική Φλώρινα εκτός των πνευματικότατων κηρυγμάτων που εκφώνησε τόσο κατά τον εσπερινό όσο και και ανήμερα της εορτής του πολιούχου Αγίου Παντελεήμονα εντός του εορτάζοντος ιερού ναού εξέπεμψε επιπλέον και αγωνιστικά εθνοκεντρικά μηνύματα τα οποία κατά τη γνώμη μου περιποιούν ιδιαίτερη τιμή στο πρόσωπό του και που αντικειμενικά χαροποίησαν τον ευσεβή λαό της Φλώρινας και όχι μόνο.
Περιμένουμε όμως απ το μακαριότατο συνέχεια και συνέπεια. Και συγκεκριμένα περιμένουμε συνοδική αποδοκιμασία της πολιτικής που ακολουθεί η διαβόητη ακαδημία του Βόλου,ακύρωση της απόφασης με την οποία ανατέθηκε εκ νέου η εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στους διαλόγους στον κατασκανδαλίσαντα τις ορθόδοξες συνειδήσεις μητροπολίτη Μεσσηνίας και αποδοκιμασία από μέρους του της γνωστής φράξιας του θεολογικού κόσμου που ακούει στο όνομα ΚΑΙΡΟΣ και που προωθεί τη μετεξέλιξη του μαθήματος των Θρησκευτικών από ομολογιακό-ορθόδοξο σε θρησκειολογικό.

Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, Ορθόδοξος κρίση και φόβος Θεού. Ερμηνεία στις Παροιμίες του Σολομώντος (1)

Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος - Ομιλία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Βατικανό - Πνευματική καθοδήγηση ανάμεσα στα εκθέματα


Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) φωτογραφία / Giuseppe Cacace
Οι 20.000 και πλέον επισκέπτες την ημέρα που έρχονται στο Βατικανό από όλο τον κόσμο θα έχουν ακόμα ένα λόγο να επισκέπτονται τα μουσεία του. Τον Αύγουστο, όσοι επισκέπτονται τα μουσεία του Βατικανό, θα μπορούν να επωφελούνται και από την πνευματική καθοδήγηση που θα προσφέρουν μέσα σε αυτά ιερείς!
Οι ιερείς θα κάθονται σε δύο τραπέζια και θα προσκαλούν τους επισκέπτες να τους προσεγγίσουν εάν επιθυμούν να συζητήσουν για διάφορα πνευματικά θέματα, όπως η αιωνιότητα, ή να τους προσφερθεί ηθική υποστήριξη, και μάλιστα σε μια ποικιλία γλωσσών.
Ο Γενικός Γραμματέας του κρατιδίου της πόλης του Βατικανό, Επίσκοπος Giuseppe Sciacca, πρόσφατα ανακοίνωσε την καινούρια αυτή πολιτική στο L’ Osservatore Romano.

Νεαρή πομακοπούλα ξεσκεπάζει τους εγκληματίες της Άγκυρας και τους άθλιους "προοδευτικούς" έγχρωμους -συνοδοιπόρους τους στην Αθήνα

Αίσχος και καταισχύνη σε όσους συμβάλλουν με οποιοδήποτε τρόπο σ' αυτό το έγκλημα. Η συγκλονιστική ομιλία της Πομάκας Μολλά Νουρσέλ, στην ιδρυτική εκδήλωση του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων, στις 23.05.2009, στην Κομοτηνή. Η κα Μολλά κατάγεται από το Πομακοχώρι Κάρδαμος ν. Ροδόπης. (zagalisa.gr - infognomonpolitics)

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Ας μας φέρουν πίσω τα κλεμμένα και ας κάνουμε τότε τους λογαριασμούς μας.»


29/07/2012
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έδωσε το βράδυ της Κυριακής το έναυσμα για το ξεκίνημα του εορτασμού στην πόλη της Φλώρινας. Ο Μακαριώτατος, μιλώντας στους Φλωρινιώτες, αναρωτήθηκε αν η Ευρώπη σήμερα απηχεί αυτό που οραματίστηκαν οι πρώτοι ευρωπαϊστές ή έχει καταντήσει τραπεζική τοκογλυφία. "Θα πρέπει να ζητήσουμε "τεφτέρι", να δούμε τί ακριβώς χρωστάμε και με όρους ισοτιμίας να ξεπληρώσουμε ό,τι χρωστάμε. Αλλιώς, μια Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη και σεβασμό σε όλα της τα μέλη, τί είναι αλήθεια;"
Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την επιτακτική ανάγκη να "ανασταλούν" οι ιδεολογίες, να πεσουν μια για πάντα οι πολιτικές ιδεοληψίες. "Μόνο αν στρατευθούμε μαζί, αν γίνουμε ένα, μόνο τότε θα ορθώσουμε ανάστημα και θα καταφέρουμε κάτι. Η μακραίωνη ιστορία μας αυτό έχει δείξει και τα πρότυπα που έχουμε είναι πολλά. Το ιστορικό παράδειγμα των Φλωρινιωτών και όλων των ηρώων Ελλήνων είναι δίπλα μας. Το ζούμε, το ψηλαφίζουμε μέσα από τα μνημεία μας, τον πολιτισμό μας. Αυτόν τον πολιτισμό δώσαμε στην Ευρώπη και γι' αυτόν αγωνιστήκαμε ανά τους αιώνες...για όλα αυτά που εκλάπησαν και είναι στα μεγάλα Μουσεία της Ευρώπης. Ας μας φέρουν πίσω τα κλεμμένα και ας κάνουμε τότε τους λογαριασμούς μας".

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ για Μ. Ρεπούση : «Πώς συμπίπτουν οι απόψεις του βιβλίου της, ….μέ την χρηματοδοτηθείσα καί κατευθυνόμενη από το Ίδρυμα του … George Soros τετράτομη Ιστορία των Βαλκανίων;»


᾿Εν Πειραιεῖ τῇ 30ῃ Ἰουλίου 2012
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν
Ἡ ἐντιμοτάτη κυρία Μαρία Ρεπούση, Βουλευτής τῆς ΔΗΜΑΡ στήν Α΄ Περιφέρεια Πειραιῶς, ἐκπροσωποῦσα 1629 ψηφοφόρους ἐπί συνόλου 120.000 τοῦ ἐκλογικοῦ σώματος, ὑπέβαλε πρόταση στό Κοινοβούλιο γιά τήν κατάργηση τοῦ ἐκκλησιασμοῦ τῶν μαθητῶν ὡς δῆθεν ἀντικειμένου στόν εὐρωπαϊκό προσανατολισμό τῆς σχολικῆς κοινότητας. Ἀπό τήν πρόταση τῆς κ. Βουλευτοῦ, πού ἐξελέγη καί στήν Μητροπολιτική μου Περιφέρεια προκύπτουν τά ἀκόλουθα:
1. Ἡ ἐντιμοτάτη κ. Ρεπούση συλλαμβάνεται ἀγνοοῦσα ὅτι Νόμος δέν ἔχει  ἰσχύ καταργήσεως τοῦ Συντάγματος, τοῦ θεμελιώδους Νόμου τοῦ Κράτους, τό ὁποῖο προβλέπει στό ἄρθρο 16 ὅτι: «2. Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες». Ὅπως δέ προβλέπει ἡ νομολογία τοῦ ΣτΕ μέ δύο ἀποφάσεις της, ἡ ἀνάπτυξις τῆς θρησκευτικῆς συνειδήσεως συνάπτεται ἀρρήκτως μετά τῆς ἐπικρατούσης ἐν Ἑλλάδι θρησκευτικῆς παραδοχῆς τοῦ ἄρθρου 3 τοῦ Συντάγματος.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Κυριακή Η' Ματθαίου- Ανάλυση Αποστολικού αναγνώσματος κατά τον Άγιο Ιωάννη τoν Χρυσόστομο

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης, Κυριακή Η' Ματθαίου - Αποστολικό ανάγνωσμα (Α΄ Κορ. α΄ 10-17) - Εκφων. (29/7/2012) 

Υπουργός Παιδείας,Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, «Ανασυγκροτούμε το ΙΕΠ με στόχο την επαναξιολόγηση όλων σχολικών εγχειριδίων.»


Δελτίο Τύπου
Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού στο ραδιόφωνο του Alpha 989
O Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 989» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλφιέρη, δήλωσε τα εξής:
Πλήρης εφαρμογή και υλοποίηση  του Νόμου  για την Ανωτάτη Εκπαίδευση:
Διασφαλίζεται ολοκλήρωση  της εφαρμογής του Νόμου, στο σκέλος της διοίκησης με την εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης έως 31/12 2012.

Εκδήλωση για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό στην Ηγουμενίτσα


 
Πραγματοποιήθηκε μέ μεγάλη ἐπιτυχία τό Σάββατο 28 Ἰουλίου 2012 στήν Ἠγουμενίτσα ἡ παρουσίαση τοῦ Ὀπτικουακουστικοῦ Δίσκου γιά τόν Ἐθναπόστολο ἅγιο Κοσμᾶ τόν Αἰτωλό. Τήν ἐκδήλωση συνδιοργάνωσαν ἡ Ἱερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Γηρομερίου καί τό σωματεῖο «Ἑνωμένη Ρωμηοσύνη» στό πολιτιστικό κέντρο τοῦ Δήμου Ἠγουμενίτσας «Πάνθεον». Στήν ἐκδήλωση παρέστησαν ὁ Δήμαρχος Ἠγουμενίτσας κ. Γεώργιος Κάτσινος, ὁ ὁποῖος ἀπηύθυνεκαί χαιρετισμό, ὁ Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Ἠπείρου, Κέρκυρας καί Λευκάδος κ. Τριαντάφυλλος Σιούλης καί πλῆθος κόσμου πού κατέκλυσε τήν αἴθουσα.
Ὁ Ἀρχιμανδρίτης Μεθόδιος Ντελλῆς, Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Γηρομερίου ἀνέπτυξε τό θέμα «Ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ὡς Προφήτης». Ἀρχικά ἀνέλυσε τήν ἔννοια τῆς προφητείας καί τοῦ προφήτη καί ἔπειτα ἀναφέρθηκε συνοπτικά σέ προφητεῖες τοῦ ἁγίου Κοσμᾶ πού ἐκπληρώθηκαν καί σέ ἄλλες πού ἀκόμη δέν ἔχουν πραγματοποιηθεῖ. Κατέληξε δε, λέγοντας ὅτι ἡ προφητεία ἑνός ἁγίου δέν προξενεῖ στόν χριστιανό οὔτε φόβο οὖτε  ἐναγώνια ἀναζήτηση τοῦ τί θά γίνει στό μέλλον ἀλλά πνευματική ἐγρήγορση καί προσήλωση στήν πνευματική ζωή.

Για το Τέμενος της Ρόδου «λεφτά υπάρχουν», για χειροτονίες κληρικών όχι


ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ: Τι ζητούν οι Τούρκοι στη Ρόδο;

Ἐν μέσῳ βαθυτάτης κρίσεως διατίθεται ἕν ἑκατομμύριον εὐρώ
ΔΙΑ ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ», ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΟΧΙ
Ὡς γνωστόν τό Κράτος, ὡς μᾶς λέγουν οἱ πολιτικοί δέν ἔχει χρήματα καί δι᾽ αὐτό ἀπαγορεύει τάς χειροτονίας κληρικῶν, ἀπαγορεύει τούς διορισμούς θεολόγων καί ἀξιώνει πολλαπλασίως μεγαλυτέρα φορολόγησιν τῆς Ἐκκλησίας, ἄλλως θά διακόψη τήν μισθοδοσίαν τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου. Μέ τήν βοήθειαν δέ τῆς προπαγάνδας, μέσῳ τῶν ΜΜΕ οἱ πολιτικοι στρέφουν ἕν σημαντικόν τμῆμα τοῦ λαοῦ ἐναντίον τῆς Ἐκκλησίας. Ὅμως, ἐν μέσῳ κρίσεως ἐνέκριναν τήν ἀνέγερσιν, μέ ἔξοδα τοῦ Ἑλληνικοῦ Κράτους (τό ὁποῖον δέν ἔχει χρηματοδοτήσει ποτέ τήν ἀνέγερσιν ἔστω καί μίας μικρῆς Ἐκκλησίας), τοῦ Μουσουλμανικοῦ Τεμένους εἰς τό Βοτανικόν. Εἰς τήν ἀνέγερσιν δέν ἀντέδρασε δυστυχῶς ἡ Διοικοῦσα Ἐκκλησία μέ ἐξαίρεσιν ὡρισμένους Σεβ. Μητροπολίτας.

29 Ιουλ 2012

Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, Δίκασον Κύριε τους εμπρηστάς


Δίκασον Κύριε τους εμπρηστάς
τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Πατρῶν κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
Πρίν ἀπό λίγες ἡμέρες ἡ πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε ἀνελέητα τό φυσικό κάλλος μιᾶς ἀπό τίς ὡραιότερες περιοχές πάνω ἀπό τήν πόλη τῶν Πατρῶν. Ἐπί ὧρες καί ἡμέρες, τό πράσινο στίς περιοχές Καστριτσίου, Ἀργυρῶν, Σελλῶν, Πλατανίου, πάλευε μέ τήν φωτιά χωρίς νά μπορῇ νά ἀντισταθῇ στήν καταστροφική της μανία.
Κινδύνευσαν οἰκισμοί, καταστράφηκαν περιουσίες. Ἀνθρώπινες ζωές ἀπειλήθηκαν, τήν ὥρα πού πάλευαν μέ τίς φλόγες, προκειμένου νά μή ἐπεκταθῇ ἡ μανία τῆς πυρκαϊᾶς σέ κατωκημένες περιοχές. Ἐκτός ἀπό τόν τρόμο καί τήν οἰκολογική καταστροφή, ἡ ὁποία εἶναι πολύ μεγάλη καί δημιουργεῖ θλίψη στήν καρδιά, ἕνα πυκνό σύννεφο καπνοῦ μέ ἄσχημα ἀποτελέσματα γιά τήν ὑγεία τῶν ἀνθρώπων καί κυρίως ἐκείνων πού ἔχουν προβλήματα, ὅπως ἀναπνευστικά κ.λ.π., ἐσκέπασε τόν οὐρανό τῆς πόλεως, δημιουργώντας καί ἀνάλογα συναισθήματα.

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος, Αθλιότητες στο Λονδίνο


Αθλιότητες στο Λονδίνο
            Στο Λονδίνο και κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων συνέβησαν αθλιότητες σε βάρος της Ελλάδος, που παραδόξως (;) δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Οι περισσότερες περιγραφές και τα διάφορα σχόλια έμειναν στην κακουγουστιά της «παράστασης», ή στην εκ μέρους των διοργανωτών προπαγανδιστική επιχείρηση εξιδανίκευσης της αποικιοκρατικής  χώρας τους. Ορισμένοι στην Ελλάδα επιχείρησαν να εκμεταλλευθούν πολιτικά μόνο μία από τις πολλές αθλιότητες που συνέβησαν. Αυτή ήταν όταν ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ζακ Ρογκ ξέχασε τους ύμνους για την Ελλάδα  στην Αθήνα, κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, και προχθές με θράσος ανακοίνωσε ότι «οι Αγώνες γύρισαν στο σπίτι τους...». Δηλαδή ότι το «σπίτι» των  Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι η Αρχαία Ολυμπία, η Αθήνα και η Ελλάδα, αλλά ...το Λονδίνο!!!
            Πέραν όμως από την αθλιότητα αυτή υπήρξαν κι άλλες πιο σοβαρές:

Γουαχαμπιστές του Μαυροβουνίου


Στη πόλη του Μαυροβουνίου Πλάβ, υπάρχουν τα τελευταία 2 έτη αρκετές αναφορές από τη τοπική Αλβανική μειονότητα για δράση Γουαχαμπιστών Μουσουλμάνων. Η ανησυχία αυτή έχει ενεργοποιήσει τα θεσμικά όργανα του Μαυροβουνίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συνεχιζόμενη δραστηριοποίηση των ατόμων αυτών συνίσταται στην ίδρυση δικό τους θρησκευτικού κέντρο και στην διεξάγωγη μυστικών συναντήσεων.
Το Υπουργείο Εσωτερικών του Μαυροβουνίου ‘εχει μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες ενεργοποιήσει ειδική μονάδα παρακολουθησής τους. Σύμφωνα με τις εκθέσεις τους που βρήκαν το φως της δημοσιότητας αναφέρεται ότι οι ομάδες αυτές  λειτουργούν καλά και είναι συνδεδεμένες με δίκτυα Βαχαμπιστών της Σερβίας, της Βοσνίας, της  FYROM, το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία.

Σε Μουσουλμανικό δείπνο (Ιφτάρ) παραβρέθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

 
Κωνσταντινούπολη- Ιούλιος 2012-Μουσουλμανικό δείπνο (Ιφτάρ) για την αρχή της νηστείας του Ραμαζανίου παρέθεσαν οι ομοσπονδίες των Αλεβίδων και Μπεκτασίδων της Τουρκίας στο ξενοδοχείο Polat Renaissance. 
Στο δείπνο, παρέστησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, διάφοροι θρησκευτικοί ηγέτες των μειονοτήτων ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, βουλευτές, ο Νομάρχης της Πόλης, o  Πρόξενος των Η.Π.Α. και Πρόξενοι άλλων χωρών.

Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης, Η πολυμήχανη βία


Η πολυμήχανη βία
Γράφει ο μοναχός ΜΩΥΣΗΣ, Αγιορείτης
Θεόρατα κύματα πολυποίκιλης βίας ταράζουν καθημερινά τη ζωή των ταλαίπωρων ανθρώπων. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, αλλά και ελληνικό δυστυχώς. Ο Νεοέλληνας μαθητεύει στο σχολείο του εύκολου κέρδους, της πλούσιας και ηδονικής ζωής, της κακουργίας, της ληστείας, ακόμη και του εγκλήματος. Καταλύεται η ιερότητα, η μοναδικότητα, το ανεπανάληπτο του ανθρώπινου προσώπου. Χάθηκε η ντροπή, η αναστολή, η αθωότητα, το απονήρευτο, το άδολο, το διαφανές και αληθινό. Επικρατεί ασυδοσία, βαρβαρότητα, σκληρότητα και τραχύτητα. Βιαστές απαγωγείς, ληστές, φονιάδες, βομβιστές, τρομοκράτες παρελαύνουν καθημερινά με το κεφάλι ψηλά. Ένα πλήθος σιωπά, φοβάται, παρατηρεί από μακριά, κρύβεται και απορεί.

Κωνσταντίνος Χολέβας, Ορθοδοξία και ΠαιδείαΟρθοδοξία και Παιδεία
Ακούγονται κατά καιρούς απόψεις στελεχών της Αριστεράς κατά του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών και κατά του εκκλησιασμού στα σχολεία. Επειδή όλοι αυτοί επικαλούνται αορίστως και ασαφώς το Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ή κάποιες άλλες αξίες, κρίνω σκόπιμο να θυμίσω ότι το 1995 το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας μας, δηλαδή το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ασχολήθηκε με το ζήτημα της ορθόδοξης αγωγής στην ελληνική στοιχειώδη και μέση παιδεία. 

Αξιολόγηση από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και δυνατότητα ριζικής αναμόρφωσης των νέων Προγραμμάτων Σπουδών, προβλέπει έγγραφο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου


Στην «Διαύγεια» αναρτήθηκε σήμερα (27/7/2012) με μεγάλη χρονική καθυστέρηση έγγραφο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου με ημερομηνία 20/2/2012. Το έγγραφο (δημοσιεύεται ολόκληρο στο τέλος της ανάρτησης αυτής) αφορά στην υλοποίηση του έργου εκπόνησης των νέων Προγραμμάτων Σπουδών. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό είναι σημαντικές και αφορούν τόσο στις αμοιβές (καθόλου ευκαταφρόνητες!) όσων εμπλέκονται στην εκπόνηση των Προγραμμάτων Σπουδών όσο και στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την υλοποίηση του έργου αυτού, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Το πιο σημαντικό ωστόσο στοιχείο του εγγράφου αφορά στην αξιολόγηση των Προγραμμάτων Σπουδών από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και στη δυνατότητα ριζικής αναμόρφωσης των Προγραμμάτων Σπουδών κατά τη διάρκεια ή μετά την πιλοτική εφαρμογή τους.

Aγίου Mάρτυρος Kαλλινίκου


Bληθείς ο Kαλλίνικος εν τη καμίνω,
Tο νικοκαλλές εύρε και θείον στέφος.
Eικάδι αμφ’ ενάτη φλόξ Kαλλίνικον κατέδαψεν.
Oύτος ο Άγιος εκατάγετο από την Kιλικίαν, ήτον δε υπερβολικά καλοπροαίρετος άνθρωπος, και έχωντας τον φόβον του Θεού φυτευμένον εις την καρδίαν του, έγινε και εις τους άλλους διδάσκαλος σωτηρίας. Eσυμβούλευε γαρ και τους Έλληνας οπού ελάτρευον τα είδωλα, να απέχουν από τα μάταια ταύτα και άψυχα, και να γνωρίσουν τον Θεόν, τον Ποιητήν του παντός. Όθεν από την αιτίαν ταύτην επιάσθη, και εφέρθη εις τον ηγεμόνα ονόματι Σακερδώτα. Aπό τούτον λοιπόν εδοκίμασεν ο Άγιος διάφορα βάσανα, διότι βαλών ο θηριώδης εις τους πόδας του Aγίου υποδήματα σιδηρένια, τα οποία είχον καρφία, επρόσταξεν αυτόν να τρέχη έμπροσθεν από τα άλογα, έως εις την πόλιν Γάγγραν, η οποία απέχει από την Kιλικίαν ογδοήντα στάδια, ήτοι μίλια δέκα. Aφ’ ου δε ο Άγιος διεπέρασε τα επτά στάδια, ήτοι ένα μίλιον παρ’ ολίγον, εδίψησαν οι στρατιώται οπού τον επήγαιναν, και δεν εδύνοντο να περιπατήσουν πλέον από την δίψαν. Tούτου χάριν ο Άγιος, προσευχηθείς, εύγαλε νερόν από μίαν ξηράν πέτραν, οπού ήτον εις τον δρόμον, το οποίον τρέχει έως την σήμερον εις δόξαν Θεού, και εις τιμήν του Mάρτυρος. Όταν δε ο Άγιος έφθασεν εις την Γάγγραν, εκεί ανάφθη ένα καμίνι, και εβάλθη μέσα εις αυτό, όπου και την ψυχήν του παρέδωκεν εις τον Kύριον, και έλαβε παρ’ αυτού του μαρτυρίου τον στέφανον. Tελείται δε η αυτού Σύναξις και εορτή κοντά εις την γέφυραν του Iουστινιανού, και κοντά εις τόπον καλούμενον Πετρίον.

Το σχέδιο «Αθηνά» για λουκέτο σε εκατόν πενήντα σχολές ΑΕΙ - ΤΕΙ


Στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης υπάρχουν δύο χωριστά τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής (ένα στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στις Σέρρες).

ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ
Τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια και δεκάδες σχολές χαμηλής έως ανύπαρκτης ζήτησης από τους υποψηφίους βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάργησή τους. Πρώτα στη λίστα τοποθετούνται τα ΑΕΙ Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Μα­κεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας. Το πρόσταγμα δίνει άμεσα ο υπ. Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Σχέδιο με την κωδική ονομασία «Αθηνά» έρχεται να σαρώσει ΑΕΙ και ΤΕΙ, από την επόμενη κιόλας ακαδημαϊκή χρονιά. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», η «Αθηνά» θα κλείσει άμεσα, τουλάχιστον τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια, και περισσότερες από 150 σχολές ανώτατης και ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης.

28 Ιουλ 2012

Κυριακὴ Η΄ Ματθαίου –«Ο δε Ἰησοῦς είπεν αυτοίς• οὐ χρείαν έχουσιν απελθείν• δότε υμεῖς αυτοίς φαγείν.»


Αποστολικό Ανάγνωσμα: Α΄Κορ. α' 10 - 17
Ευαγγελικό Ανάγνωσμα:  Ματθ. ιδ΄ 14 – 22
«Ὁ δέ Ἰησοῦς εἶπεν αὐτοῖς· οὐ χρείαν ἔχουσιν ἀπελθεῖν· δότε ὑμεῖς αὐτοῖς φαγεῖν.»
Όταν ο Κύριος είδε το πλήθος του κόσμου, «ἦσαν ἄνδρες ὡσεί πεντακισχίλιοι χωρίς γυναικῶν και παιδίων», σημειώνει ο ευαγγελιστής Ματθαίος στη σημερινή περικοπή. Ο Ιησούς βρισκόταν με τους μαθητές Του. Πλήθος μεγάλο, «πεντακισχίλιοι άνδρες», που αν υπολογίσουμε και τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους, ίσως να ήταν παραπάνω από είκοσι με εικοσιπέντα χιλιάδες. Με πέντε ψωμιά και δύο ψάρια, αγαπητοί μου αδελφοί, ήταν αδύνατο, όχι να χορτάσει, όπως σημειώνει ο ευαγγελιστής, αλλά ούτε να γευτεί θα προλάβαινε αυτό το, συγκεντρωμένο στην εξοχή πλήθος. Θαύμα τερατώδες και ασύλληπτο για την ανθρώπινη πεπερασμένη  συλλογιστική. Εγινε ωστόσο. Έφαγαν και χόρτασαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, αφού πρώτα ικανοποίησαν την πνευματική τους πείνα ακούοντας τον θείο Διδάσκαλο. «Δότε ὑμεῖς αὐτοῖς φαγεῖν». Και θα κληθούν αργότερα οι μαθητές Του και οι μαθητές των μαθητών Του μέχρι και σήμερα, να χορτάσουν την πνευματική δίψα εκατομμυρίων ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο. «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τά ἔθνη». Να πάτε παντού  και να διδάξετε όλους τους ανθρώπους, θα πει αργότερα ο Κύριος στέλνοντας τους μαθητές Του.

Κυριακὴ Η΄ Ματθαίου – Η έρημος περιβόλι του Χριστού. (+Μητροπολίτου Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτου)


Ἡ ἔρημος περιβόλι τοῦ Χριστοῦ
Ηταν ἐρημιὰ κ᾽ ἡ ὥρα εἶχε περάσει, λέει τὸ εὐαγγέλιο. Ἀρχίζω, ἀγαπητοί μου, μὲ μιὰ ὑπόθεσι. Πέστε, ὅτι ἐκεῖ ποὺ μένετε παρουσιάζεται κάποιος καὶ φωνάζει, ὅτι πρέπει, μέσα σὲ μία ὥρα, ν᾽ ἀδειάσουν σπίτια καὶ καταστήματα,νὰ φύγουν ὅλοι, νὰ πᾶνε ἔξω στὰ βουνὰ καὶ νὰ κατοικήσουν σὲ σπηλιές. Ὅποιος τὸν ἀκούσῃ θὰ πῇ πὼς τρελλάθηκε. Ποιός ἀφήνει τὸ σπίτι του νὰ πάῃ στὴν ἐρημιά; Καὶ ὅμως τὴν παράξενη φωνὴ « Ἀδειάστε τὶς πόλεις καὶ κατοικῆστε σὲ σπηλιές» θὰ τὴν ἀκούσουμε. Εἶνε γραμμένο στὴν Ἀποκάλυψι. Θὰ ἔρθῃ, λέει, μέρα ποὺ οἱ ἄνθρωποι θὰ λένε στὰ βουνὰ καὶ τὶς σπηλιές· «Ἀνοῖξτε τὰ σπλάχνα σας καὶ σκεπάστε μας ἀπ᾽ τὴν ὀργὴ τοῦ Θεοῦ ποὺ ἔρχεται»(βλ. Ἀπ. 6,15-17).

Μιχαήλ Χούλης, Η αποστολικότητα της Εκκλησίας και ο χορτασμός των πέντε χιλιάδων (Ματθ. 14,14-22)


Η αποστολικότητα της Εκκλησίας
και ο χορτασμός των πέντε χιλιάδων (Ματθ. 14,14-22)
Κάποια στιγμή κάλεσε ο Ιησούς τους δώδεκα αποστόλους του και ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΤΑ ΠΟΝΗΡΑ ΠΝΕΥΜΑΤΑ, καθώς και τη δύναμη ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ ασθένειες (Μάρκ. 6,7-13 & Λουκ. 9,1). Αλλά και οι εβδομήκοντα μαθητές που έστειλε σε περιοδεία στις πόλεις του Ισραήλ (πριν εκείνος τις επισκεφθεί), όταν επέστρεψαν του είπαν γεμάτοι χαρά: «Κύριε, ακόμη και τα δαιμόνια μάς υπακούνε, όταν τα προστάζουμε ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ» (Λουκ. 10,17). Την εξουσία από το Θεό να «κυριαρχεί πάνω σ’ όλη τη δύναμη του Εχθρού» (Λουκ. 10.19) έχει επομένως η Εκκλησία (το ίδιο το σώμα του Χριστού δηλαδή) και όχι τα μέντιουμ, οι μάγοι και οι αποκρυφιστές, όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι, για να κερδίσουν πελάτες και να φθείρουν ψυχές. Πράγματι, στις αίθουσες όπου δέχονται τους πελάτες τους, έχουν τοποθετήσει οι πνευματιστές αρκετές εικόνες αγίων της Εκκλησίας για να φανούν ότι είναι χριστιανοί ή ότι δεν εχθρεύονται το Θεό. Αλλά και οι «λευκοί» υποτίθεται μάγοι (Λευκή και μαύρη μαγεία έχουν την ίδια δαιμονική πηγή) ψευδώς δηλώνουν πως συνεργάζονται με αγνά πνεύματα και αγγέλους για την εξυπηρέτηση των παθόντων, εύρεση κλαπέντων αντικειμένων, για διάφορες θεραπείες κ.α. Τόσο λοιπόν οι μάγοι όσο και τα μέντιουμ (κανάλια αποκρυφιστικής ενέργειας), εκεί που δεν εξαπατούν ταχυδακτυλουργικά, συνεργάζονται με τον μοχθηρό αόρατο κόσμο, παρουσιάζοντας τα κατορθώματά τους δήθεν ως αντίπραξη στα έργα του διαβόλου για να παραπλανήσουν τους αδαείς και ιδέαν μη έχοντες περί της σωτηρίου δυνάμεως του Χριστού, που επιτελείται δια των μυστηρίων και της αγιαστικής χάριτός του εν τη Εκκλησία του.

Αγίας Μάρτυρος Θεοδότης (29 Ιουλίου)


ΑΓΙΑ_ΘΕΟΔΟΤΗ
Η τιμητική προσκύνηση των Ιερών Εικόνων
  Στην τραυματική, για την ενότητα της Εκκλησίας, περίοδο της  Εικονομαχίας, μάς μεταφέρει η μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Θεοδότης και των τέκνων της, τους οποίους εορτάζει η Εκκλησία μας σήμερα, αδελφοί μου. Η αγία Θεοδότη καταγόταν από τη Νίκαια της  Βιθυνίας και διακρινόταν για τη θερμότητα της ευσέβειάς της. Έμεινε χήρα σε νεαρή ηλικία και αφοσιώθηκε στην ανατροφή των τριών παιδιών της. Με τη φιλόστοργη φροντίδα της μεγάλωσαν οι γιοι της και αναδείχθηκαν παιδιά πιστά και με μεγάλη φρόνηση.  Τα χρόνια, όμως, εκείνα ήταν δύσκολα και επικίνδυνα. Η εικονομαχία ήταν στο  αποκορύφωμά της. Η αγία Θεοδότη με τους γιους της ήταν στην πρώτη  τάξη των υπέρμαχων αθλητών της Ορθοδοξίας. Εκείνη μεταξύ του  γυναικείου κόσμου, αυτοί μεταξύ των συνομηλίκων τους,  συμβούλευαν υπέρ της τιμητικής προσκύνησης των Ιερών Εικόνων  και έβαλαν κατά των ασεβών προσταγμάτων των εικονομάχων  βασιλέων. Η  στάση τους αυτή οδήγησε μητέρα και γιους στο μαρτύριο,  που το υπέστησαν με αξιοθαύμαστη καρτερία.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Όταν, η Πολιτεία αλυσοδένει την Εκκλησία…... Για ποιο χωρισμό λοιπόν, μιλάμε;


"Ο Χριστιανισμός είναι του Αποστόλου Παύλου και όχι της Μέρκελ"
28/7/2012
Σε μια νέα εποχή, που θα επέλθει με την αλλαγή νοοτροπίας και στη βάση νέων προτύπων από τις παραδόσεις και τη Χριστιανική διδασκαλία, έκανε λόγο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Φλωρίνης. Ευχαριστώντας τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Βοσκόπουλο και το Δημοτικό συμβούλιο για την τιμή που του έγινε, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: 
[...]Υπάρχουν ακόμη στα χωριά και στις κοινότητες οι μικρές εκκλησίες, που ήταν πυρήνες κοινοτικής έκφρασης, μια ζωτική μορφή αυτοδιοίκησης, που έσωσε τον τόπο. Κατά το ιστορικό αυτό παράδειγμα Εκκλησίας -Πολιτείας, θα ήθελα να εκφράσω κάποιες προσωπικές σκέψεις, που απηχούν τη δική μου και μόνο άποψη. Στο διάβα των αιώνων η Εκκλησία έπαιξε ρόλο. Πολλοί το αμφισβητούν αυτό, αλλά εμάς δε μας ενοχλεί. Ο καθένας μπορεί ελεύθερα να εκφράζεται. Όταν, όμως, η Πολιτεία αλυσοδένει την Εκκλησία, δεν την αφήνει να προχωρήσει, να επιτελέσει δηλαδή αυτό που μπορεί:να συνδράμει. Για ποιο χωρισμό λοιπόν, μιλάμε; Αναρωτιέμαι πώς μπορεί να γίνει αυτό στην πράξη; Το μήνυμα της ιστορίας, όμως, λέει ξεκάθαρα: Παράλληλες σχέσεις Εκκλησίας -Πολιτείας: καθένας στο χώρο του με αλληλοβοήθεια και αλληλοκατανόηση. 

Περί ονείρων και οραμάτων


ΠΕΡΙ ΟΝΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΩΝ
Γράφει ο Πρωτοπρ. Γεώργιος Δορμπαράκης
Ένα θέμα που δημιουργεί αρκετή σύγχυση σε πολλούς συνανθρώπους μας, ακόμη και σε βαπτισμένους χριστιανούς, είναι το θέμα των ονείρων και των οραμάτων. Δεν είναι εύκολο τις περισσότερες φορές να διακρίνει κανείς αν τα όνειρα ή τα οράματα προέρχονται από τον Θεό, από δαιμονική ενέργεια ή είναι απλώς φυσικά γεγονότα. Γι᾽ αυτό και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αποδοχή τους ή όχι, κάτι που μας έχουν επισημάνει οι περισσότεροι νηπτικοί και ασκητικοί διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας.
Έτσι, κατά τους πατέρες αυτούς, το όνειρο, το όραμα ή και το θαύμα ακόμη, δεν παρουσιάζονται με καθαρότητα ενώπιόν μας, μάλλον η ερμηνεία και η αξιολόγησή τους δεν γίνονται αφ᾽ εαυτών, αλλ᾽ εξαρτώνται από τις δικές μας προϋποθέσεις: ανάλογα μέ τον βαθμό διακρίσεως που διαθέτουμε προβαίνουμε και στην εκτίμηση των παραπάνω φαινομένων. Αυτό σημαίνει ότι η ερμηνεία που θα δώσουμε μπορεί να γίνει αφορμή για πρόοδο ή οπισθοδρόμηση στην πνευματική μας ζωή, αφού η ερμηνεία θα χρωματιστεί από το περιεχόμενο της καρδιάς μας. Έτσι δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιο όραμα για παράδειγμα θεωρείται ως εκ Θεού προερχόμενο, ενώ στην πραγματικότητα είναι δαιμονικής εμπνεύσεως, όπως πιθανόν και το αντίστροφο. Τον πρώτο λόγο λοιπόν στα θέματα αυτά τον έχει, καθώς είπαμε, η αρετή της διακρίσως.

Μπορεί η αραβική άνοιξη να έχει αρνητικό αντίκτυπο για τη μουσουλμανική αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν; (Μέρος Β’)


Ο Saidi Kurdi (1878-1960) η Σαΐντ Νουρσί,
ο Κούρδος στοχαστής εμπνευστής του Γκιουλέν

Dr. Aland Mizell 
Μέρος Β’, ας δούμε πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτός ο μήνας του μέλιτος μεταξύ του Γκιουλέν και της Αμερικής
Γιατί, λοιπόν, έγινε το κίνημα Γκιουλέν τόσο ισχυρό, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς; Γιατί και τι έκανε τον Γκιουλέν τόσο ισχυρό και όχι άλλες ομάδες; Και πώς αυτό το σχέδιο της νέας Ευρύτερης Μέσης Ανατολής θα επηρεάσει τους ιεραποστόλους του Γκιουλέν; 
Ο λόγος που οι οπαδοί του είναι επιτυχημένοι σε σύγκριση με άλλες μουσουλμανικές ομάδες στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο είναι η μέθοδος και ο τρόπος εκπροσώπησης του Ισλάμ, με άλλα λόγια, οι μέθοδοι Γκιουλέν που χρησιμοποιούνται για να εξαπλωθεί και να εκπροσωπηθεί το Ισλάμ. 

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com