28 Φεβ 2022

Η αξία της ελληνικής γλώσσας

Η αξία της ελληνικής γλώσσας

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

            Η ελληνική γλώσσα τιμάται παγκοσμίως. Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου, το 1857, του εθνικού ποιητού μας Διονυσίου  Σολωμού καθιερώθηκε ως παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας. Περιοδικά είχαν αφιερώματα για τη σπουδαιότητά της και φιλόλογοι, ελληνιστές και ελληνίστριες από όλο τον κόσμο, έπλεξαν το εγκώμιό της. Εμείς, ως Κράτος και ως λαός, δεν έχουμε εκτιμήσει την αξία της και πολλές φορές την υποτιμάμε, την περιφρονούμε, την κακοποιούμε.

Αθανάσιος Διάκος: ο Εθνομάρτυς και αγωνιστής της Ελευθερίας της Ελλάδος και της Ορθοδοξίας

Αθανάσιος  Διάκος:

 ο Εθνομάρτυς και αγωνιστής  της Ελευθερίας της Ελλάδος και της  Ορθοδοξίας

       Μυργιώτης  Παναγιώτης, Μαθηματικός

       Αθανάσιος Διάκος, γνωστός ήρωας της επανάστασης του 1821 με μαρτυρικό τέλος. Κοιμήθηκε ως Έλληνας ήρωας και γενναίος χριστιανός. Δεν απαρνήθηκε την πίστη του, ούτε και την ελληνικότητά του. Ανδρείος στο φρόνημα ως ελληνορθόδοξος μαχητής. Τον κατέγραψε η ιστορική και λαϊκή μνήμη στις χρυσές σελίδες που (πρέπει να) εμπνέουν και (να) καθοδηγούν τις μετέπειτα γενεές.

Όταν η γερμανική τηλεόραση αποκάλυπτε την ναζιστική Αζόφ που σήμερα εντάσσεται στον Ουκρανικό στρατό

Σβάστικες και ναζιστικά κράνη που φέρουν οι ουκρανοί «υπερασπιστές»

Το γερμανικό κανάλι ZDF, ήταν από τα πρώτα ευρωπαϊκά μέσα που είχε αποκαλύψει την αλήθεια για την διαβόητη ταξιαρχία Αζόφ, η οποία πρωτοστατεί στις θηριωδίες από το 2014. Σε ένα εκτενές ρεπορτάζ του αναφορικά με τα γεγονότα του 2014, η γερμανική τηλεόραση προσπάθησε να αναλύσει το προφίλ όσων έκαναν την λεγόμενη «ευρωπαΐκή επανάσταση». Τότε οι δημοσιογράφοι βρέθηκαν μπροστά σε μία οδυνηρή έκπληξη.

Οφειλόμενη απάντηση στον Σεβ. Μητροπολίτη Καμερούν κ. Γρηγόριο

  

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Εν Πειραιεί τη 28η Φεβρουαρίου 2022

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΜΕΡΟΥΝ κ. ΓΡΗΓΟΡΙΟ

Σεβασμιώτατε ευλογείτε, την ευχή σας, καλό Τριώδιο και καλή Σαρακοστή.

    Πολύ θα θέλαμε να δώσουμε ένα τέλος, εν όψει μάλιστα της εισόδου μας στην κατανυκτική περίοδο του Τριώδιου, στην, ως μη όφειλε, δημιουργηθείσα θλιβερή αντιπαράθεση με διαδοχικές δημοσιεύσεις, μεταξύ Υμών και της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Μετά από πολλή περίσκεψη καταλήξαμε, ότι δεν έχουμε δικαίωμα να σιωπήσουμε, γι’ αυτό και θεωρήσαμε αναγκαίο να επανέλθουμε, διότι με πολύ θλίψη διαπιστώσαμε από τα δημοσιεύματά σας, ότι δίδετε μια παραπλανητική εικόνα της λειτουργίας του Γραφείου μας, ενώ πολλά από όσα εγράφησαν, τόσο από το Γραφείο μας, όσο και από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, είτε αγνοήθηκαν, είτε διαστρεβλώθηκαν.

    Πιο συγκεκριμένα:  

27 Φεβ 2022

Η ψευδοπροφητεία των "Μαρτύρων του Ιεχωβά" για το έτος 1914 και τι θα επακολουθούσε μετά το 1914; Ο Αρμαγεδώνας!

 

Η ψευδοπροφητεία των "Μαρτύρων του Ιεχωβά" για το έτος 1914 και τι θα επακολουθούσε μετά το 1914; Ο Αρμαγεδώνας!

Του Γεωργίου Διαμαντίδη

Αγαπητοί αναγνώστες, στο παρόν άρθρο, θα ασχοληθούμε λίγο για το έτος 1914 και μετέπειτα. Θα παραθέσουμε αποσπάσματα μέσα από τα ίδια βιβλία των "Μαρτύρων του Ιεχωβά".

Τα ντοκουμέντα που θα παρουσιάσουμε είναι πέρα για πέρα αληθινά για να δείτε τι ακριβώς πραγματικά θα συνέβαινε το έτος εκείνο!

Αὐστηρός ἀλλὰ καὶ δίκαιος Κριτὴς

Αὐστηρός ἀλλὰ καὶ δίκαιος Κριτὴς

Σοφία Μπεκρῆ, φιλόλογος-θεολόγος

Τὴν «φοβεράν ἡμέραν» τῆς Κρίσεως προβάλλει σήμερα, τρίτη Κυριακή τοῦ Τριωδίου, ἡ Ἐκκλησία μας. Πράγματι, ἡ ὑμνολογία εἶναι γεμάτη ἀπὸ λέξεις καὶ φράσεις ποὺ παραπέμπουν στὸ καθοριστικὸ αὐτὸ γεγονὸς τῆς μελλούσης κρίσεως. «Ὅταν μέλλῃς ἔρχεσθαι, κριτά δικαιότατε, ποταμός πύρινος πρὸ τοῦ σοῦ βήματος ἕλκει ἅπαντας…», «διηχήσει δὲ ἡ κοιλὰς ἅπασα φοβερῷ βρύγματι τοῦ κλαυθμῶνος», «ἠχήσουσι σάλπιγγες, κενωθήσονται τάφοι καὶ ἐξαναστήσεται τῶν ἀνθρώπων τρέμουσα φύσις ἅπασα». Σὲ ἕνα μάλιστα ἀπὸ τὰ Ἐξαποστειλάρια ὁ ὑμνωδός ἀναφωνεῖ μὲ δέος: «καὶ τίς ὑποίσει (=ὑποφέρει) τὸν φόβον τῆς παρουσίας εκείνου; ἡμέρα γὰρ θυμοῦ ἐστι καὶ κλίβανος καιόμενος…».

Ερμαφρόδιτες πεταλούδες στα σχολεία & η πονηρία του «Ι» στο ΛΟΑΤΚΙ+

 

Ερμαφρόδιτες πεταλούδες στα σχολεία & η πονηρία του «Ι» στο ΛΟΑΤΚΙ+

του Δημήτρη Μπούσμπουρα, βιολόγου

Το «Πολύχρωμο Σχολείο» είναι μια οργάνωση που επιδιώκει την «Συμπεριληπτική Ολοκληρωμένη Σεξουαλική Εκπαίδευση» στα σχολεία και ειδικότερα «μια συμπεριληπτική εκπαίδευση σε ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας», για «την προάσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών των οποίων τα εξωτερικά χαρακτηριστικά ή/και η συμπεριφορά δεν εναρμονίζονται με τα έμφυλα στερεότυπα, με αποτέλεσμα να υφίστανται ομοφοβικό σχολικό εκφοβισμό και κοινωνικό αποκλεισμό».

Ἐκκλησία Κρήτης: Νέος Ἀρχιεπίσκοπος. Μπορεῖ νὰ ἀλλάξῃ κάτι; ( Γ΄)

 

Ἐκκλησία Κρήτης: Νέος Ἀρχιεπίσκοπος. Μπορεῖ νὰ ἀλλάξῃ κάτι; ( Γ΄)

Γεώργιος Κ. Τζανάκης. Ἀκρωτήρι Χανίων.

Ἐνθρονιστήριος λόγος (ΕΛ)[1]

 «Οἱ ὑποθῆκες τοῦ ἀποστόλου Παῦλου διὰ τῆς πρὸς αὐτὸν ἐπιστολῆς του ἀποτελοῦν ὑποθῆκες καὶ γιὰ τὴν δική μου ἀναξιότητα.» Ὁ Κρήτης Εὐγένιος (ΕΛ).

Λέγοντας ὁ νέος ἀρχιεπίσκοπος ὅτι οἱ ὑποθῆκες τοῦ ἀποστόλου Παύλου ἀποτελοῦν καὶ ὑποθῆκες γι᾿ αὐτὸν τὸν ἴδιο μᾶς χαροποιεῖ ἀφ᾿ ἑνὸς, ἀλλὰ μᾶς δίνει τὸ δικαίωμα -καὶ μᾶς ὑποχρεώνει ταυτοχρόνως- νὰ συγκρίνουμε τὰ ὅσα λέγει καὶ πράττει μὲ ὅσα διδάσκει ὁ ἀπόστολος Παῦλος.

Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία Αθηνών: Δελτίο Τύπου ενάντια στην καμπάνια υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ στο Δημόσιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

25 Φεβρουαρίου 2022

Τα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία των Αθηνών πληροφορούμενα την εξαγγελία επιμόρφωσης του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας σε θέματα που αφορούν  την ΛΟΑΤΚΙ+ ατζέντα, όπως ανακοίνωσε ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, κ. Αλέξης Πατέλης, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας.  Εντύπωση, επίσης, προκαλεί η δήλωση πως δεν θα υπάρξει μόνο επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα, αλλά έχουν ήδη αποφασισθεί και συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Η αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών έγινε βάσει μακρόπνοου σχεδίου

 

Μητροπολίτης Θεοδόσιος: «Η αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών έγινε βάσει μακρόπνοου σχεδίου»

Ο Μητροπολίτης Τσερκασί και Κανέβ Θεοδόσιος της Κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας καλεσμένος στην εκπομπή «Το δικαίωμα στην πίστη» στο κανάλι Перший Козацький ανέφερε ότι η αναγνώριση των Ουκρανών σχισματικών έγινε βάσει μακρόπνοου σχεδίου. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επέβαλε την αναγνώριση των σχισματικών της Ουκρανίας, γιατί θέλει να ανακόψει όλους τους αντίθετους με την ενότητα μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών. 

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Αν μιλάμε για την διολίσθηση προς το Βατικανό εκείνου του τμήματος του ακόμα Ορθόδοξου κόσμου, το οποίο όμως έχει ήδη πάρει το δρόμο του σχίσματος, τότε ο λόγος είναι προφανής σε όλους.

Νικήτας Τσακίρογλου, Ηταν σοβαρό λάθος η απόπειρα κάποιων υπουργών να καταργήσουν το μάθημα των Θρησκευτικών

Τα σχολεία οφείλουν να δώσουν πολύ μεγάλη σημασία στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ηταν σοβαρό λάθος η απόπειρα κάποιων υπουργών να το καταργήσουν. Εάν συνέβαινε αυτό, τότε θα μιλούσαμε για θανάσιμο λάθος.

Ο κορυφαίος ηθοποιός μιλά για τον ρόλο του αγίου Αρσενίου του Καππαδόκη, τον οποίο και υποδύεται στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά

26 Φεβ 2022

"Αὐτοκτονία" τῆς Ὀρθοδοξίας ἡ ἐπιχειρουμένη "ἕνωσις τῶν Ἐκκλησιῶν"!

"Αὐτοκτονία" τῆς Ὀρθοδοξίας ἡ ἐπιχειρουμένη "ἕνωσις τῶν Ἐκκλησιῶν"!

●" Ἐάν τολμηθεῖ θά ἐπιφέρει μεγάλες διαστάσεις, χωρισμούς καί σχίσματα"

τοῦ Δημ. Κ. Ἀναγνώστου, Θεολόγου

Στό πλαίσιο τῆς Διαδικτυακῆς Συνάξεως «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» τῆς Πανελληνίου Ἑνώσεως Θεολόγων (Π.Ε.Θ.), μέ θέμα: «Ἡ παιδαγωγία τοῦ Τριωδίου καί τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς», μέ ὁμιλητή τόν Πανοσιολογιώτατο Ἀρχιμανδρίτη π. Μάξιμο Κυρίτση, Καθηγούμενο τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Διονυσίου τοῦ ἐν Ὀλύμπῳ, πού πραγματοποιήθηκε τήν Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022 καί ὥρα 19:30, ὁ ὁμιλητής μετά τό πέρας τῆς πολύ ἐνδιαφέρουσας καί ἐποικοδομητικῆς ὁμιλίας του, ἀπήντησε σέ διάφορα ἐρωτήματα τῶν ἀκροατῶν της.

Μακριά και... αγαπημένοι! (όσιος Παῒσιος αγιορείτης)

 

«Ο άνθρωπος που σου ζητάει ειλικρινή συγχώρεση, όταν σφάλλη, να τον συγχωράς, κάθε φορά που σφάλλει, με καλοσύνη, και να τον αγαπάς και από κοντά. Τον δε πονηρό που σου ζητάει δήθεν συγχώρεση, για να κάνη τη δουλειά του και συνέχεια να σε μπλέκη στις υποθέσεις του, που βλάπτουν ψυχικά και άλλους ανθρώπους, συγχώρεσέ τον εβδομήντα επτά φορές μαζεμένες, και στο εξής να τον αγαπάς από μακριά και να εύχεσαι γι’ αυτόν» (όσιος Παῒσιος αγιορείτης).

Ο άγιος Παῒσιος, ο μεγάλος όσιος της εποχής μας, ζούσε στο ανώτερο δυνατό για τον άνθρωπο την αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Κι αυτό που ζούσε αυτό και δίδασκε είτε προφορικά είτε με τις επιστολές του, μαρτυρώντας στην πραγματικότητα ό,τι διακηρύσσει η Αγία Γραφή και όλη η Πατερική εκκλησιαστική παράδοση. Η αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο δεν είναι η βασική εντολή του ίδιου του Θεού και στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη; Και μάλιστα η προς τον συνάνθρωπο αγάπη αποτελεί και την απόδειξη για την ύπαρξη της αγάπης και προς τον Θεό. Ποτέ δεν αυτονομείται η μία από την άλλη, σαν το νόμισμα που έχει δύο πλευρές. Θα πει σε κάποια άλλη αποστροφή λόγου του ο όσιος: «Αν ο άνθρωπος αγαπά τον Θεό, μετά αγαπάει και το σπίτι του, και τον γείτονά του, και τον γείτονα στο σύνορο και τον πάρα πέρα γείτονα. Αν δεν αγαπά τον Θεό, δεν αγαπάει ούτε τον γείτονα ούτε κανέναν. Μετά, αρχίζει ο άνθρωπος να κινείται από συμφέρον».

Έκφραση της γνήσιας αγάπης προς τον συνάνθρωπο, όπως το ζητάει  ο ίδιος ο Κύριος, είναι η απόλυτη ετοιμότητα του πιστού να προσφέρει τη συγγνώμη του σ'  εκείνον που σφάλλει απέναντί του, δηλαδή η ανεξικακία και η συγχωρητικότητά του. Κι όχι όταν σφάλλει μόνο μία φορά, αλλά απειράκις. Στο ερώτημα των μαθητών του Χριστού μέχρι πόσες φορές πρέπει να συγχωρούν τον συνάνθρωπό τους όταν σφάλλει απέναντί τους, λέγοντας και το κατ’ αυτούς όριο: μέχρι επτά, ο Χριστός απάντησε: «Όχι επτάκις, αλλ’ έως εβδομηκοντάκις επτά», δηλαδή διαρκώς και χωρίς όριο. Κι εδώ έχουμε τη συνεισφορά του αγίου Παϊσίου, εδραζομένη βεβαίως και αυτή στο ίδιο το παράδειγμα του Ιησού Χριστού: η αγάπη και η συγγνώμη πρέπει να υπάρχει πάντοτε στον χριστιανό – δεν υπάρχει χριστιανός που να κρατάει κακία και πικρία μέσα στην καρδιά του, όταν μάλιστα καλείται όχι μόνο να συγχωρεί αλλά και να αγαπάει μέχρι θυσίας και τον ίδιο τον εχθρό του – αλλά η αγάπη του να συνοδεύεται με διάκριση. Η διακριτική αγάπη είναι εκείνο που αποκαλύπτει την καθαρή συνείδηση του πιστού ανθρώπου.

25 Φεβ 2022

Η ‘’αρωγή’’ του άλατος εις τον λεγόμενον αγιασμόν των Παπικών

Η ‘’αρωγή’’ του άλατος εις τον λεγόμενον αγιασμόν των Παπικών

Του   Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Ενθυμούμαι τον μακαριστό π. Γεώργιο Μεταλληνό σε μια διήγησή του όταν ήταν στην Γερμανία, αναφέρθηκε στην παραδοχή ενός παπικού ιερέα, ότι ο Αγιασμός που τελούν οι Ορθόδοξοι Ιερείς δεν χαλά, ενώ των Παπικών χρειάζεται την αρωγή άλατος.

Αγία Φωτεινή η Ισαπόστολος και η αγία οικογένειά της

ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ Η ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ
      Τα βιβλικά πρόσωπα της Καινής Διαθήκης έχουν ιδιαίτερη θέση στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας. Κι’ αυτό, διότι είναι εκείνοι, οι οποίοι έζησαν στην εποχή που έζησε στη γη ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός και οι περισσότεροι σχετίστηκαν με Αυτόν. Ένα από αυτά τα πρόσωπα υπήρξε και η αγία Φωτεινή η Ισαπόστολος και Μεγαλομάρτυρας, η γνωστή μας Σαμαρείτιδα.

Οἰκουμενιστικὲς ἐκτροπὲς

 

Εἶναι ἀλήθεια ὅτι ἡ ἀχαλίνωτη ἐφιαλτικὴ ἐπέλαση τοῦ αἱρετικοῦ Οἰκουμενισμοῦ, ὁ ὁποῖος μα­στίζει τὴν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία ἐδῶ καὶ ἕναν αἰώνα περίπου, ἔδειχνε νὰ ἔχει κατασταλεῖ τὸ τελευταῖο διάστημα ἐξαιτίας τοῦ ἐνδοορθόδοξου διχασμοῦ. Ἐκ τῶν πραγμάτων οἱ ἀτέρμονοι θεολογικοὶ διάλογοι ἔχουν σταματήσει ἢ κάποιοι ἀπ᾿ αὐτοὺς συνεχίζονται πολὺ ὑποτονικά.

Πατριάρχη Βαρθολομαίε, αυτά τα παιδιά που υποφέρουν εδώ και 8 χρόνια δεν έχουν ψυχή;

Ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος έβγαλε μία ανακοίνωση ντροπής, η οποία θα στέκει ως μαύρη κηλίδα στην ιστορία του οικουμενικού πατριαρχείου Κωσταντινουπόλεως.

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ, Κυριακή της Απόκρεω

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Άγιος Ταράσιος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Ομολογητής

ΑΓΙΟΣ ΤΑΡΑΣΙΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ  Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ
        Η μεγάλη εικονομαχική έριδα στο Βυζάντιο (726-842) ανέδειξε μεγάλους Πατέρες και ομολογητές, οι οποίοι έδωσαν τιτάνιους αγώνες για την υπεράσπιση της ορθοδόξου πίστεως. Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Ταράσιος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο Ομολογητής, ο οποίος έβαλε τη δική του σφραγίδα στην διάσωση της σώζουσας ορθόδοξης πίστης την ταραγμένη εκείνη εποχή.
        Γεννήθηκε περί το 730 στην Κωνσταντινούπολη από ευγενείς γονείς. Ο πατέρας του ονομάζονταν Γεώργιος, ο οποίος ήταν πατρίκιος και υπηρέτησε ως έπαρχος της Βασιλεύουσας και δικαστής. Η μητέρα του ονομάζονταν Ευκρατία και ήταν πολύ ευσεβής. Αυτή μετέδωσε στον Ταράσιο βαθιά πίστη στο Θεό και ευσέβεια. Έκανε λαμπρές σπουδές και αναδείχτηκε ανώτερος κρατικός υπάλληλος. Υπηρέτησε ως ύπατος και πρωτασηκρήτης. Ανέβηκε στο αξίωμα των υπάτων. Έγινε ύπατος και τον εξέλεξαν ως πρώτο γραμματέα των μυστικών του αυτοκράτορα.

Τα «Στενά» και πάλι στο προσκήνιο

 

ΤΑ  «ΣΤΕΝΑ»  ΚΑΙ   ΠΑΛΙ  ΣΤΟ  ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Νίκος Παπανικολόπουλος, Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)  

Η  γεωγραφία  των Στενών  

   Όταν αναφερόμαστε στα «Στενά» και ειδικά στο νομικό καθεστώς τους, εννοούμε τα Στενά των Δαρδανελίων (Ελλήσποντος), τα Στενά του Βοσπόρου και τη Θάλασσα του Μαρμαρά (Προποντίδα).

   Το συνολικό τους μήκος είναι περίπου 330 χιλιόμετρα και, λόγω της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής τους θέσης, είναι μια από τις νευραλγικότερες περιοχές της ευρύτερης Βαλκανικής Χερσονήσου.

Άγιος Ιερομάρτυς Ρηγίνος Επίσκοπος Σκοπέλου

ΑΓΙΟΣ ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ ΡΗΓΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

       Η παρουσία των Πατέρων του ταραγμένου 4ου μ. Χ. αιώνα είναι πολύ σημαντική, διότι κατόρθωσαν να αναδείξουν την Εκκλησία του Χριστού, μέσα από την ιστορική εκείνη καμπή, ως το νέο πνευματικό σχήμα της ανθρωπότητας, το οποίο διαδέχτηκε τον καταρρέοντα εθνισμό. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο άγιος Ρηγίνος, επίσκοπος Σκοπέλου, ο οποίος υπήρξε ένα από τα τελευταία θύματα της ειδωλολατρίας.

Ο άγιος Ρηγίνος επίσκοπος Σκοπέλου (25 Φεβρουαρίου)

Ο Άγιος Ρηγίνος επίσκοπος Σκοπέλου
ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ: Ο Άγιος, που γεννήθηκε στο τέλος του 3ου μ.Χ. αιώνα, καταγόταν από τη Λιβαδειά και ήταν από τη νεότητά του πιστός Χριστιανός, ασκητικός στους τρόπους και ζούσε καθαρή και αγνή ζωή. Ήταν συγγενής του Αγίου Αχιλλίου και βρέθηκε, ως παρατηρητής, καθόσον δεν είχε ακόμα χειροτονηθεί, στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο (Νίκαια).
 Έζησε την εποχή που βασίλευσαν οι δύο υιοί του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο Κωνστάντιος στην Ανατολή και ο Κώνστας στη Δύση. Ο Κωνστάντιος είχε αποδεχθεί τις αιρετικές αρχές του Αρειανισμού, ενώ ο Κώνστας παρέμεινε πιστός στις αποφάσεις της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου. Και οι δύο είχαν ως κοινά χαρακτηριστικά της θρησκευτικής τους πολιτικής την καταπολέμηση των ειδώλων και την υπεράσπιση της ενότητας της Εκκλησίας. Αυτή η πολιτική είχε ως συνέπεια τη διεύρυνση της εκκλησιαστικής διάσπασης μεταξύ οπαδών και αντιπάλων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου. Οι παρεμβάσεις στα εκκλησιαστικά πράγματα υπήρξαν πηγή εντάσεως στις αρειανικές έριδες του 4ου αιώνα. Έτσι ο Άγιος απεστάλη στη Σκόπελο από τον Άγιο Αχίλλιο (Επίσκοπο Λαρίσης), για να ενισχύσει τους εκεί εξόριστους εχθρούς του αρειανιστή Κωνστάντιου και να τους στερεώσει στην ορθόδοξη πίστη.

24 Φεβ 2022

Μπροστά στο «Τριώδιο»

Μπροστά στο «Τριώδιο»

Δημήτριος Παναγόπουλος

Πολύς λόγος γίνεται κάθε χρόνο κατά τις ημέρες που ανοίγει το Τριώδιο, τόσο από τους λεγόμενους πιστούς, όσο και από τους άπιστους, τους αδιάφορους, και μάλιστα κυρίως από αυτούς.

Υπάρχει όμως μία παρανόηση αναφορικά με το τι ερμηνεία έχουν οι λέξεις «ανοίγει το Τριώδιο».

Διότι βλέπουμε οι άπιστοι, οι ψυχροί, οι αδιάφοροι ως προς τα θέματα της θρησκείας, αλλά και πολλοί από τους κατ’ όνομα χριστιανούς, να ερμηνεύουν τις λέξεις «ανοίγει το Τριώδιο» με το ότι ήρθε περίοδος γλεντιού, μασκαρέματος, ξεφαντώματος, κραιπάλης, διαφθοράς ψυχής και σώματος. Γι’ αυτό βλέπουμε τόσα και τόσα παράξενα να λαμβάνουν χώρα κατά τις ημέρες αυτές.

Πατριάρχης Ρουμανίας: Τερματίστε τον πόλεμο στην Ουκρανία – Έκκληση να επικρατήσει η ειρήνη

“Η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και τα άλλα σημαντικά θεσμικά όργανα στη Ρουμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζει τη μεγάλη της ανησυχία για την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, έναν πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία εναντίον ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καταδικάζει την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Συγκλονισμένος από την εισβολή των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο έδαφος της Δημοκρατίας της Ουκρανίας σήμερα τα ξημερώματα, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, εκφράζοντας τη βαθειά του θλίψη γι᾽ αυτή την κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας, καθώς και την συμπαράστασή του στον αγωνιζόμενο υπέρ βωμών και εστιών Ουκρανικό λαό και στις οικογένειες των αθώων θυμάτων.

Η Κωνσταντινούπολη προτρέπει τους Ορθοδόξους να ενωθούν με τους Καθολικούς.

 papas oikoumenikos

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιθυμεί να έρθει η ημέρα της ενότητας με την Καθολική Εκκλησία το συντομότερο δυνατόν. Σε συνάντηση με τον Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο του Σάλτσμπουργκ, Φραντς Λάκνερ, στις 16 Φεβρουαρίου, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως διαβεβαίωσε τελευταία ότι προσεύχεται καθημερινά για την ενότητα με τους Καθολικούς[1].

Οι μόνιμοι και οι μετακλητοί υπονομευτές και η νίκη της αλήθειας

 
Θεοφάνης Μαλκίδης

Οι μόνιμοι και οι μετακλητοί υπονομευτές και η νίκη της αλήθειας

Στις 24 Φεβρουαρίου του 1994, εικοσιοκτώ  χρόνια πριν, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, για να υλοποιήσει την τελευταία και πιο σκληρή φάση της Γενοκτονίας.

«Υπέρ του ρυσθήναι ημάς από πάσης θλίψεως, οργής, κινδύνου καιι ανάγκης…”

«Υπέρ του ρυσθήναι ημάς από πάσης θλίψεως, οργής, κινδύνου καιι ανάγκης…”

Μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος Τράμπας

Ο Κύριος είχε  προειδοποιήσει τους Μαθητές Του: «Στον κόσμον αυτόν θα έχετε θλίψεις· αλλά εσείς να έχετε θάρρος, γιατί εγώ έχω νικήσει τον κόσμο» (Ιωάν. 16:33). Με έμφαση μιλάει για το θέμα των θλίψεων και ο απόστολος Παύλος: «Διά πολλῶν θλίψεων δεῖ ἡμᾶς εἰσελθεῖν εἰς τήν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν» (Πράξ.14:22) Προειδοποιούσε τους χριστιανούς, για να μή ξαφνιάζονται. 

23 Φεβ 2022

Ἥρωες τοῦ 1821 πολύτεκνοι

Ἥρωες τοῦ 1821 πολύτεκνοι

Ἀρχιμ. Δανιήλ Ἀεράκη

Τήν 25η Μαρτίου καλούμεθα καὶ πάλι νὰ τιμήσουμε τούς ἥρωες τοῦ 1821, ποὺ ἀγωνίστηκαν ὑπεράνθρωπα γιὰ τὴν ἀποτίναξι τοῦ ζυγοῦ τῆς δουλείας καὶ τὴν ἐλευθερία τοῦ τόπου μας. Αὐτὸς ὅμως ὁ τόπος, ἡ ἔνδοξη πατρίδα μας, ἡ Ἑλλάδα, κινδυνεύει ν᾽  ἀφανισθῆ. Καλὰ κάνουμε καὶ ἐξοπλιζόμαστε καὶ μὲ νέα ὅπλα μπροστὰ στὴν ἀπειλὴ ἀπὸ τοὺς προαιώνιους ἐχθροὺς ἐξ Ἀνατολῶν. Ἀλλὰ πολλοὶ εἶναι ἐκεῖνοι, πού ἀπεργάζονται τὸν ἀφανισμὸ τῆς Ἑλλάδας ὄχι ἀπ᾽ ἔξω, ἀλλ᾽ ἀπὸ μέσα. Εἶναι ὅσοι ἄμεσα καὶ ἔμμεσα ἀντιστρατεύονται στὴν παιδοποιία.

Διαπιστώσεις χωρίς ευθύνες;

                                                                Διαπιστώσεις χωρίς ευθύνες;

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

            Προ ημερών ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος σε άρθρο του στηλίτευσε την άγνοια και την ημιμάθεια που κυριαρχεί σε πιστούς και σε αθέους για τα της Εκκλησίας. Έγραψε χαρακτηριστικά: «Οι μεν πιστοί πιστεύουν (;) κάτι που δεν γνωρίζουν. Οι δε άθεοι αρνούνται κάτι που και αυτοί δεν γνωρίζουν. Και όταν συζητούν, οι θέσεις και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν είναι πολύ χαμηλού επιπέδου».

Ο "Πολύκαρπος" άνθρωπος μέσα στην ακαρπία της εποχής

 

Ο "Πολύκαρπος" άνθρωπος μέσα στην ακαρπία της εποχής

π. Ιωάννου Αν. Γκιάφη, Πολιτικού Επιστήμονος- Θεολόγου 

Από αρχαιοτάτων χρόνων ιδιαιτέρως φημισμένο δέντρο υπήρξε το "ελαιόδεντρο". Ως πατρίδα του θεωρείται η περιώνυμος Αθήνα. Σύμφωνα πάντοτε με την αρχαία ελληνική ιστορία η θεά Αθηνά φύτεψε την πρώτη ελιά στην Ακρόπολη. Έκτοτε μέχρι και σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο βασικών προϊόντων παραγωγής της χώρας μας. Μάλιστα από την αρχαιότητα οι Έλληνες εξήγαγαν το "ελαιόλαδο" στις διάφορες αποικίες τους. Η ελιά καθίσταται γνωστή σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο, αποκτώντας σήμερα παγκόσμια διάσταση. Αποτελεί δε σημαντικό μέρος της ανθρώπινης διατροφής και της οικονομικής ζωής. Εξάλλου συν τοις άλλοις η "ελιά" έχει και συμβολικό χαρακτήρα, καθότι το κλαδί της συμβολίζει την ειρήνη σ' έναν τόπο. Δικαίως ο Κωστής Παλαμάς σ' ένα ποίημά του θα την χαρακτηρίσει ως: "ευλογημένη απ' το Θεό" και "γεμάτη προκοπή".

Άραγε τι σχέση υπάρχει μεταξύ της ελιάς και της σημερινής εορτής της Αγίας μας Εκκλησίας; Καταρχάς είναι εγνωσμένο ότι το "λάδι" συνδέεται άρρηκτα με την λατρευτική ζωή. Παντού χρησιμοποιείται στην εκκλησιαστική λατρεία, παραπέμποντας σε κάποιο συμβολισμό. Όμως ως "ελαία κατάκαρπος" παρομοιάζεται από τον ιερό υμνογράφο και ο σήμερα τιμώμενος άγιος. Ως "ελιά γεμάτη καρπό" χαρακτηρίζεται ο αποστολικός πατέρας της Εκκλησίας μας, ο άγιος Πολύκαρπος, επίσκοπος Σμύρνης. Και πως να μην του αποδίδεται αυτός ο χαρακτηρισμός, όταν "εκ νεότητός" του καρποφόρησε ποικιλοτρόπως στη ζωή του.

Η εμπειρία μου από την επαφή με το Δίκτυο Ελληνισμού

Η εμπειρία μου από την επαφή με το Δίκτυο Ελληνισμού

Σπυρίδων Ζορμπαλάς

Το τελευταίο διάστημα ήρθα σε επαφή μέσω κάποιων φίλων με το Δίκτυο Ελληνισμού (ΔΕ). Αρχικά μέσα από ομιλίες του καθηγητή Γεωργίου Παύλου και κατόπιν μέσα από μία συντονιστική ομάδα που συγκροτήθηκε στην πόλη μου.

Άυλο διαζύγιο (με ένα κλικ)

 

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (Β΄6390/31.12.2021) η απόφαση σχετικά με την ηλεκτρονική υπηρεσία έκδοσης άυλου συναινετικού διαζυγίου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ). Η Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφηκε από τους υπουργούς Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος σε Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο: Ή μαζεύεις τον “Έξαρχο” Κλιν ή θα τον καθαιρέσω


Επιστολή προς τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο απέστειλε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, με την οποία σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο του διαμηνύει ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι εάν δεν αποσύρει από την Αφρική τον “Έξαρχο” Μητροπολίτη Κλιν και δεν άρει τον σχετικό διορισμό του, θα προχωρήσει στην καθαίρεσή του.

22 Φεβ 2022

Ο εθνικός παραμυθατζής Τατσόπουλος, αποκάλεσε «παραμύθια» τα συγκλονιστικά θαύματα του Αγίου Παϊσίου!

Τι ειρωνεία: Ο εθνικός παραμυθατζής Τατσόπουλος, αποκάλεσε «παραμύθια» τα συγκλονιστικά θαύματα του Αγίου Παϊσίου!

Ελευθέριος Ανδρώνης

Ο εκφωνητής της ανθελληνικής προπαγάνδας για το 1821 Πέτρος Τατσόπουλος, που κατέκλυσε με ιστορικά παραμύθια τον λαό, τώρα... ενοχλείται από τον βίο του Αγίου Παϊσίου.

Ο Θεός θέλει να τον παρακαλούμε για να επεμβαίνει (Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης).

 

«Πολύ συγκινείται ο Θεός, όταν πονάμε για τον πλησίον μας και Τον παρακαλούμε να βοηθήση, διότι τότε επεμβαίνει ο Θεός, χωρίς να παραβιάζεται το αυτεξούσιο. Εδώ βλέπει κανείς και τη μεγάλη Πνευματική Αρχοντιά του Θεού, που ούτε στον διάβολο δίνει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθή. Γι’  αυτό θέλει να Τον παρακαλούμε, για να επεμβαίνη – και θέλει να επεμβαίνη αμέσως ο Θεός, για να βοηθάη το πλάσμα Του. Φυσικά, εάν θέλη ο Θεός, και τώρα τον μαζεύει κουβάρι στην κόλαση τον διάβολο, αλλά μας τον αφήνει πάλι για το καλό μας, διότι με το χτύπημα της κακίας του που μας κάνει, διώχνει και όλες τις σκόνες μας» (όσιος Παΐσιος ο αγιορείτης, Επιστολές, έκδ. Ι. Ησυχαστηρίου «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος», Σουρωτή Θεσσαλονίκης, σελ. 23-24).

Την άπειρη Αγάπη του Θεού απέναντι στον άνθρωπο, τονίζει ο αγαπημένος φίλος Του όσιος Παΐσιος ο αγιορείτης, μέσα από μία επιστολή του. Κι είναι η Αγάπη του Θεού τέτοια που εκφράζει, κατά τον όσιο, «τη μεγάλη Πνευματική Αρχοντιά του Θεού», που θα πει ότι ο Θεός δεν «κρατάει» κρατούμενα ούτε και στον διάβολο. Γιατί τι είναι ο διάβολος; Ξεπεσμένο πλάσμα του Ίδιου, το οποίο το αγαπά και θα ήθελε διακαώς να μετανοήσει κι αυτό για να μπορεί να δέχεται ευεργετικά την Αγάπη Του. Ο διάβολος είναι αυτός όμως που αρνητικά πεισματικά, δηλαδή υπερήφανα και αλαζονικά, την αγάπη αυτή του Δημιουργού του, γι’ αυτό και κείται αιωνίως υπό την οργή Αυτού, περιμένοντας την τιμωρία που ήδη του είναι ετοιμασμένη (η αγάπη του Θεού συναντώντας την άρνηση κάθε πλάσματός Του μεταποιείται λόγω της άρνησης σε οργή, κάτι που συνιστά και την ίδια την κόλαση).

Ένα μεγάλο "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"…. στον Σεβάσμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας π. Κοσμά

Το βίντεο επιμελήθηκαν πνευματικά παιδιά του Μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κυρού Κοσμά.

Γκιουρούμτζε-Τραπεζούντα-Αδριανούπολη-Σμύρνη-Άουσβιτς-Δίστομο-Καλάβρυτα-Κουρδιστάν- Αιγαίο- Κύπρος.

 

Θεοφάνης Μαλκίδης

Γκιουρούμτζε-Τραπεζούντα-Αδριανούπολη-Σμύρνη-Άουσβιτς-Δίστομο-Καλάβρυτα-Κουρδιστάν- Αιγαίο- Κύπρος.

Στις 22 Φεβρουαρίου 1923 στον οικισμό Γκιουρούμτζε (Ουρούμκιοι - Ρωμιοχώρι) ,  85 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καισάρειας Καππαδοκίας , οι Κεμαλικοί, δάσκαλοι των Ναζί, τέλεσαν ένα ακόμη έγκλημα εναντίον του Ελληνισμού, εναντίον της ανθρωπότητας.

O Άγιος Ιερομάρτυς Πολύκαρπος

Αποτέλεσμα εικόνας για O Άγιος Ιερομάρτυς Πολύκαρπος
O Άγιος Ιερομάρτυς Πολύκαρπος
Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ: Ο Άγιος Πολύκαρπος γεννήθηκε γύρω στο 80 μ.Χ. από ευσεβείς γονείς, τον Παγκράτιο και τη Θεοδώρα, που είχαν μάλιστα φυλακιστεί για την πίστη του Χριστού. Ο Άγιος βαπτίσθηκε Χριστιανός σε νεαρή ηλικία. Υπήρξε μαζί με τον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο μαθητής του Ευαγγελιστή Ιωάννη. Αργότερα, ο Άγιος Βουκόλος, Επίσκοπος Σμύρνης, μαζί με Αποστόλους χειροτόνησαν ως διάδοχό του στον επισκοπικό θρόνο, τον Άγιο Πολύκαρπο. Ο Άγιος παρακολούθησε με αγωνία και προσευχή τη σύλληψη του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, Επισκόπου Αντιοχείας, τον οποίο και επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του ενώ του συμπαραστάθηκε και στα μαρτύριά του. Η αγάπη του προς τον θεοφόρο Πατέρα μαρτυρείται και από την Επιστολή την οποία έγραψε προς τους Φιλιππησίους. Σε αυτή την επιστολή τους συγχαίρει για την φιλοξενία, την οποία παρείχαν στον Άγιο Ιγνάτιο, όταν αυτός διήλθε από την πόλη τους. Το κείμενο αυτό του Αγίου Πολυκάρπου διακρίνεται για τον αποστολικό, θεολογικό και ποιμαντικό χαρακτήρα του.

Οι θέσεις του π.προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρήστου Σαρτζετάκη για το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου

Οι θέσεις του π.προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρήστου Σαρτζετάκη για το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου

Φιλόθεος Κεμεντζετζίδης

Ο εκλιπών Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Χρήστος Σαρτζετάκης, οι θέσεις του για το Βορειοηπειρωτικό Ζήτημα και η σχέση του με τον μητροπολίτη Σεβαστιανό.

Άγιος Μαρκιανός. Ένας σθεναρός υπερασπιστής της Ορθοδοξίας στον Βυζαντινό θρόνο.

%ce%86%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%9c%ce%b1%cf%81%ce%ba%ce%b9%ce%b1%ce%bd%cf%8c%cf%82-10-%ce%99%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%bf%cf%85-1

                                              Άγιος Μαρκιανός.

Ένας σθεναρός υπερασπιστής της Ορθοδοξίας στον Βυζαντινό θρόνο.

Βασίλειος Γ. Βοξάκης, Θεολόγος καθηγητής

            Ανάμεσα στους ογδόντα επτά αυτοκράτορες της ελληνοχριστιανικής αυτοκρατορίας του Βυζαντίου και σχεδόν τις άλλες τόσες αυτοκράτειρες υπήρξαν αρκετοί που δεν καταχράσθηκαν την εξουσία που τους εμπιστεύθηκε ο Θεός και δεν υποδουλώθηκαν στις εγκόσμιες απολαύσεις. Αντιμετώπισαν το αξίωμά τους ως έργο διακονίας προς χάριν των συνανθρώπων τους και προς δόξαν Κυρίου και της Εκκλησίας Του. Κατανόησαν και βίωσαν τον λόγο του Κυρίου: «Εἴ τις θέλει πρῶτος εἶναι, ἔσται πάντων ἔσχατος καὶ πάντων διάκονος»1. Δεν υπήρξαν πάντοτε άμεμπτοι ούτε φυσικά αλάθητοι. Συνέβησαν πτώσεις και χύθηκαν γι’ αυτές αμέτρητα δάκρυα μετάνοιας. Σ’ αυτούς όμως υπήρξε και προσευχή, νηστεία, λατρευτική ζωή, καλλιέργεια αρετών και καρποφορία αγαθών έργων, υγιής πίστη, ορθόδοξο φρόνημα και πνευματική άνοδος. Όσοι από αυτούς ανέβηκαν υψηλότερα στην πνευματική κλίμακα των αρετών αξιώθηκαν ενός απείρως σημαντικότερου από το στέμμα του κόσμου τούτου, τον «στέφανο» της αγιότητος. Ένας από αυτούς υπήρξε και ο αυτοκράτωρ Μαρκιανός (350 – 457).

21 Φεβ 2022

Η Χάρη του Θεού δεν εξαιρεί κανέναν! (Γέρων Εφραίμ Φιλοθεΐτης).

 

«Και μέσα στον κόσμο, όταν ο χριστιανός αναλάβει προαιρετικό αγώνα, η Χάρη του Θεού δεν εξαιρεί κανέναν. Αλλά «προφάσεις προφασιζόμενοι», λέμε ότι είμεθα στον κόσμο και δεν μπορούμε. Μας νικάει η επιθυμία. Τι χρειαζόμεθα; Τον αγώνα αυτόν όχι μόνο τον σωματικό, αλλά και τον ψυχικό. Δηλαδή τις σκέψεις να κυβερνήσουμε. Έρχονται οι σκέψεις, οι φαντασίες της αμαρτίες, οι εικόνες, τα πρόσωπα, τα είδωλα και οι σκηνές. Να τα καταδιώκουμε αμέσως με το «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με». Όταν προσέχει ο νους να μη τα δέχεται όλα αυτά και έχει το θείο όπλο, το Όνομα του Χριστού, τότε σκοτώνεται κάθε ενάντιος εχθρός της ψυχής μας, που λέγεται διάβολος, που λέγεται αισχρή φαντασία, που λέγεται αισχρός λογισμός. Τότε, όταν έτσι φυλάγουμε την ψυχή μας, τον νου και την καρδιά μας, το εσωτερικό μας θα διατηρηθεί καθαρό κι αγνό» (Γέρων Εφραίμ Φιλοθεΐτης, από το βιβλίο «Η Τέχνη της Σωτηρίας, Ομιλίαι, τόμ. Β΄, σελ. 56).

Πατριάρχης… κατώτερος των περιστάσεων

 

Όσο κι αν μας βολεύει να το ξεχνάμε, η κρίση στην Ουκρανία δεν είναι καθόλου άσχετη με τη διχαστική και έξωθεν επιβληθείσα πρωτοβουλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να αναγνωρίσει το Αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας, συντείνοντας στην αποξένωση του πολυπληθούς ρωσικού στοιχείου από τις θρησκευτικές δομές της χώρας αυτής.

·        Από τον Γιώργο Χαρβαλιά

ΓΑΛΛΙΑ: O «Άνθρωπος του Θεού» στο Παρίσι

Σε αυτούς τους καιρούς διωγμού τμήματος Καθολικών από το Βατικανό λόγω της προσκόλλησης στο παλιό λειτουργικό τυπικό, η SAJE Distribution κυκλοφορεί, από τις 7 Μαρτίου, στη Γαλλία μια ταινία της Yelena Popovic για τον Άγιο Νεκτάριο της Αίγινας (1846-1920), έναν ορθόδοξο επίσκοπο που εξορίστηκε άδικα. καταδικάστηκε χωρίς δίκη, συκοφαντήθηκε χωρίς αιτία, από την ιεραρχία του. Πρωταγωνιστούν οι Άρης Σερβετάλης ( The Waiter ) , Alexander Petrov ( War Zone ), Mickey Rourke ( Iron Man 2 , The Immortals ) & Τόνια Σωτηροπούλου ( Skyfall , Hercules ).

Ο Άνθρωπος του Θεού, σε σκηνοθεσία και σενάριο της Σερβίδας Yelena Popovic βασίζεται στην ιστορία του Αγίου Νεκταρίου, ενός ανθρώπου που αποκαλείται «ιερέας των απλών ανθρώπων», ο οποίος, παρά τις πολυάριθμες διώξεις, έμεινε πιστός στις πεποιθήσεις του μέχρι το τέλος. Η ταινία γυρίστηκε σε μέρη όπου όντως έζησε και εργάστηκε ο Άγιος Νεκτάριος, στην Αττική και στην Αίγινα, όπου ίδρυσε το περίφημο μοναστήρι του, τόπο προσκυνήματος πιστών από όλο τον κόσμο. Ο Άγιος Νεκτάριος ήταν Έλληνας θαυματουργός, αλλά και σπουδαίος θεολόγος και συγγραφέας. Η Ελλάδα είναι γεμάτη εκκλησίες αφιερωμένες στη μνήμη του και η εικόνα του βρίσκεται σχεδόν σε κάθε σπίτι Ορθοδόξων πιστών. Πολλά βιβλία αφηγούνται τη ζωή και τα έργα του. Εκδόσεις των δικών του γραπτών ανατυπώνονται συνεχώς, μαζί με αφηγήσεις για τα πολλά θαύματά του. Από τον θάνατό του, τα λείψανά του σκορπίζουν συνεχώς μια γλυκιά μυρωδιά μύρου. Η φήμη και η λατρεία του έχουν πάρει πανορθόδοξο χαρακτήρα αφού πολλοί πιστοί από άλλες χώρες έρχονται να προσευχηθούν σε αυτόν και να επικαλεστούν την προστασία του. Η Μονή της Αγίας Τριάδας στην Αίγινα έγινε πανορθόδοξος τόπος προσκυνήματος.

Παπισμός και ομοφυλοφιλία: σχέση ανοχής ή αποδοχής;

 

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΩΝ

Εν Πειραιεί τη 21 Φεβρουαρίου 2022

ΠΑΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ: ΣΧΕΣΗ ΑΝΟΧΗΣ Ή ΑΠΟΔΟΧΗΣ;

    Ο άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς είχε πει πως «στην ιστορία της ανθρωπότητος υπάρχουν τρεις πτώσεις: του Αδάμ, του Ιούδα και του Πάπα». Ο θεοφώτιστος Γέροντας ακριβολογούσε, διότι μελετώντας κανείς την ιστορία του Παπισμού τα τελευταία χίλια χρόνια, διαπιστώνει ακριβώς αυτή την τραγική αλήθεια. Η ιστορία του Παπισμού μετά το σχίσμα του 1054 είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ηθική διαφθορά και το έγκλημα με «πρωταγωνιστές» κυρίως τους «Πάπες». 

Ο Bernard Nathanson έκανε 75.000 εκτρώσεις… Μετά ήλθε η Μετάνοια.

 

Από τον Jerry Newcombe,

19 Νοεμβρίου, 2021,

LifeNews.com, Washington, DC.

Ο κάποτε διαβόητος γιατρός- εκτελεστής αμβλώσεων και βασικός αρχιτέκτονας του κινήματος υπέρ των εκτρώσεων,  ο Dr. Bernard Nathanson, M.D. μιλάει και από τον τάφο. Και το μήνυμά του: Αγκαλιάστε τη ζωή.

Περιστερίου Γρηγόριος – μακαριστός Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Βλαδίμηρος· ένας απ’ τους δύο λέει ψέματα.

 

Στην εξοργιστικά παραπλανητική συνέντευξη του Μητροπολίτη Περιστερίου Γρηγορίου στον Ανδρέα Λουδάρο, ο Μητροπολίτης ισχυρίστηκε ότι από τους καταστατικούς χάρτες της Ρωσσικής Εκκλησίας προκύπτει ότι εδώ και 30 χρόνια η Ρωσσία έχει σχέδιο να εξαπλωθεί σε όλον τον πλανήτη! Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες και να εξηγήσει πώς αυτό προκύπτει. Η Ουκρανία, είπε, ήταν μία ευκαιρία για να υλοποιηθούν αυτοί οι σχεδιασμοί!

20 Φεβ 2022

Ας δώσουμε πρότυπα στα παιδιά μας για να μην γίνονται χούλιγκαν

 

Ας δώσουμε πρότυπα στα παιδιά μας για να μην γίνονται χούλιγκαν

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Μας απασχολεί η νεανική βία είτε αφορά «οπαδούς» ομάδων είτε αφορά συμμορίες ανηλίκων. Το ερώτημα είναι ποια πρότυπα είχαν αυτά τα παιδιά. Τι πρότυπα τους προσφέρουν η κοινωνία, η εκπαίδευση, τα ΜΜΕ;

30 ΧΡΟΝΙΑ MAASTRICHT (2): Οταν εκχωρήσαμε την εθνική μας κυριαρχία !...

Μάαστριχ 1992: Οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ σε αναμνηστική φωτογραφία μετά την υπογραφή της Συνθήκης. Διακρίνονται, ο πρόεδρος της Γαλλίας Μιτεράν, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Μέιτζορ, Ισπανίας Γκοντσάλες, Ελλάδας Μητσοτάκης και πρώτος, αριστερά, ο καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ να δείχνει το δρόμο... Στο βάθος, δεύτερος από δεξιά, στην προτελευταία σειρά, ο αρχιτέκτονας της Συνθήκης, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1985-1995) Ζακ Ντελόρ...

30 ΧΡΟΝΙΑ MAASTRICHT (2): Οταν εκχωρήσαμε την εθνική μας κυριαρχία !...

Συνέντευξη των Christophe Bouillaud και Sébastien Cochard*

Είμαι γη και σποδός! (Όσιος Ιάκωβος ο εν Ευβοία).

«Ιδικόν μου ποτέ μου δεν επεθύμησα, μόνον λόγω της ασθενείας μου, διά τας ανάγκας, είχα αυτά τα πράγματα (σημ.: κάποια βιβλία και λίγα χρήματα). Ποτέ μου δεν εσκέφθην κάτι να το επιθυμήσω και έχω για τον εαυτό μου, γνωρίζοντας ότι είμαι γη και σποδός» (Όσιος Ιάκωβος ο εν Ευβοία).

Τα λόγια αυτά αποτελούν μέρος ενός μικρού σημειώματος που έγραψε ο σύγχρονος μεγάλος όσιος Ιάκωβος (Τσαλίκης), τον Μάιο του 1977, όταν θεώρησε ότι εγγίζει το τέλος του μετά από βαριά αρρώστια. Και αποκαλύπτουν αυτό που ήταν ολόκληρη η εν Χριστώ βιοτή του: την άκρα ακτημοσύνη του και τη βαθειά ταπείνωσή του. Όταν βεβαίως έχει κανείς υπ’ όψιν του το πόσα χρήματα πέρναγαν διαρκώς από τα χέρια του αγίου ηγουμένου Ιακώβου όσο ζούσε, τα οποία του έδιναν οι διάφοροι ευεργετημένοι από αυτόν προσκυνητές, τότε καταλαβαίνει πληρέστερα το σημείωμα του οσίου. Διότι δεν ήταν ακτήμων επειδή απλώς δεν είχε τίποτε, αλλά ήταν και παρέμενε ακτήμων την ώρα που πακτωλός χρημάτων γέμιζαν το «ταγαράκι» του. Και τι γίνονταν όλα αυτά τα χρήματα; Τα έδινε αμέσως μόλις τα έπαιρνε σε αναγκεμένους και πτωχούς ανθρώπους, των οποίων γνώριζε το δύσκολο ιστορικό. «Το ταγαράκι στεκότανε πάντοτε στη θέση του, πάντα γεμάτο» σημειώνει ο μακαριστός καθηγητής Πανεπιστημίου Στυλιανός (μοναχός Γεράσιμος) Παπαδόπουλος, που τον είχε γνωρίσει πολύ καλά. Ο ίδιος ο άγιος μάλιστα έλεγε: «Έρχονται οι φτωχοί μου και λέω και τους δίνω. Και κείνο, (το ταγαράκι), δεν αδειάζει. Γυρίζω και το βρίσκω ξεχειλισμένο».  

Τα λόγια του δίνουν επαρκή εξήγηση της αφιλαργυρίας του: προέκρινε πάντοτε την προσφορά και την ελεημοσύνη, κατά τον λόγο του Κυρίου: «μακάριόν εστι διδόναι μάλλον ή λαμβάνειν», είναι ευλογία και μακαριότητα για τον άνθρωπο να δίνει μάλλον παρά να παίρνει, διότι όχι μόνον δεν επιθυμούσε χρήματα και ό,τι άλλο υλικό αγαθό, αλλ’  ούτε καν ως σκέψη δεν περνούσε τέτοιος λογισμός από το μυαλό του. Κι είναι ευνόητο πότε μπορεί να συμβαίνει μία τέτοια υπερφυής κατάσταση: όταν η διάνοια του ανθρώπου και η καρδιά του και όλη η ψυχή του είναι στραμμένα προς τον Θεό και την αγάπη Του.

Σεβ. Περιστερίου Γρηγόριος: «Στην Αθήνα έχουμε τρεις Αρχιεπισκόπους»

 

Οἱ Καθηγηταὶ τοῦ ΕΚΠΑ κ. Στ. Γιαγκάζογλου, Ἀπ. Νικολαΐδης, Ἀρχιμ. Γρ. Παπαθωμᾶς καὶ Κ. Κορναράκης μὲ τὸν Πατριάρχην Βαρθολομαῖον (Μάϊος 2020).

Ἐκτίθεται ἀνεπανόρθωτα ἡ Ἱεραρχία καὶ ἡ Θεολογικὴ Σχολὴ ΕΚΠΑ δι’ ὑποθάλψεως «ἀκροσφαλοῦς διπλωμάτου»!

ΣΕΒ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: «ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΕΙΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ»

Δίκην Ἀμερικανοῦ ἐκπροσώπου ὁ Σεβ. Περιστερίου ὄχι μόνον ζητεῖ τὴν ὑπαγωγὴν τῶν Ἐπισκόπων τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ρωσίας εἰς τὸ Φανάρι, ἀλλὰ ἀπεφάνθη ὅτι ὅλας τὰς Αὐτοκεφαλίας θὰ «κρίνη» ὁ Πάπας Ρώμης!

Γράφει ὁ κ. Παναγιώτης Κατραμάδος, θεολόγος

Άγιος Λέων Επίσκοπος Κατάνης ο θαυματουργός

Άγιος Λέων ο Θαυματουργός Επίσκοπος Κατάνης
ΑΓΙΟΣ ΛΕΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΤΑΝΗΣ Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ
      Μια πλειάδα αγίων της αρχαίας Εκκλησίας προέρχεται από τη Δύση, η οποία την πρώτη μ. Χ. χιλιετία ήταν ορθόδοξη. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς ανήκουν στους μεγάλους Πατέρες και διδασκάλους της Εκκλησίας. Ένας από αυτούς είναι και ο άγιος Λέων επίσκοπος Κατάνης, ο θαυματουργός.
       Γεννήθηκε στην Ραβέννα της Ιταλίας περί το 700, από ευγενείς και ευσεβείς γονείς. Έζησε σε περιβάλλον ευλάβειας, όπου γαλουχήθηκε με την βαθειά πίστη στο Θεό και την αγία αγνή και ηθική ζωή. Ως εύποροι οι γονείς του μπόρεσαν και του πρόσφεραν λαμπρές σπουδές. Σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία. Από την εφηβική του ηλικία έδειξε την ισχυρή κλίση του στη διακονία της Εκκλησίας, αφού η πιο αγαπημένη του ενασχόληση ήταν η συμμετοχή του στις ιερές ακολουθίες.
       Δεν μας έχουν διασωθεί περισσότερες πληροφορίες για την πρότερη ζωή του. Γνωρίζουμε όμως ότι όταν ενηλικιώθηκε είχε καταξιωθεί στην συνείδηση των πιστών ως μια ξεχωριστή πνευματική και ηθική προσωπικότητα. Όλοι τον εκτιμούσαν και τον υπολήπτονταν. Την καθαρότητα του βίου του εξετίμησαν οι επίσκοποι της Ιταλίας, οι οποίοι τον παρότρυναν να ενδυθεί το ιερατικό σχήμα και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Εκκλησία. Χειροτονήθηκε διάκονος, στη συνέχεια πρεσβύτερος και όταν χήρεψε η επισκοπή Κατάνης της Σικελίας εξελέγη επίσκοπός της.

19 Φεβ 2022

Πως αποφεύγουμε την κατάθλιψη!

 

«Σε νέα χήρα που ήταν πολύ λυπημένη, ο όσιος Γέροντας Πορφύριος έδωσε οδηγίες να εργάζεται εντατικά, για να μπορέσει να αποφύγει την κατάθλιψη που την απειλούσε. Με την εργασιοθεραπεία και την προσευχή, που της συνέστησε ο όσιος, είχε εκπληκτικά αποτελέσματα. Η θλίψη της μεταβλήθηκε σε εσωτερική γαλήνη και χαρά, μέχρι σημείου που να διερωτάται μήπως παραφρόνησε. Ο Γέροντας την καθησύχασε και την διαβεβαίωσε ότι η πνευματική χαρά της προέρχεται από τη χάρη του Χριστού που έλαβε» (Όσιος Πορφύριος καυσοκαλυβίτης, από βιβλίο: Ανθολόγιο Συμβουλών, έκδ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Μήλεσι Αττικής).

Είναι από τα «τέρατα» της εποχής μας, και όχι μόνο. Στέκει βαριά η σκιά της ιδίως στις πιο ευαίσθητες ψυχές και απειλεί όχι μόνο την ψυχική αλλά και τη σωματική διάσταση του ανθρώπου. Στις βαρύτερες περιπτώσεις χρειάζεται η καταφυγή στην ιατρική επιστήμη και η λήψη των αναλόγων φαρμάκων. Κι είναι ένας «τέρας» που ανά πάσα στιγμή μπορεί να κτυπήσει την πόρτα του καθενός! Πολλοί άγιοι αντιμετώπισαν τον πειρασμό αυτόν και πάλεψαν μέχρι την τελευταία τους στιγμή. Κι έγινε ο πειρασμός αυτός τελικώς το σκαλοπάτι για να οδηγηθούν σε μεγαλύτερα ύψη αγιότητας. Να θυμηθούμε μεταξύ άλλων την αγία Ολυμπιάδα, τη βασική συνεργάτιδα του αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, ή τον νεώτερο όσιο Παναγή τον Μπασιά. Και μιλάμε όπως καταλαβαίνουμε για την κατάθλιψη. Όχι απλώς τη θλίψη που αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητας του κάθε ανθρώπου - τόσο που χωρίς αυτήν ή καλύτερα χωρίς αυτές, γιατί είναι πολλές, δεν μπορεί κανείς να εισέλθει, κατά τον Κύριο, στη Βασιλεία του Θεού – αλλά την πολλαπλασιασμένη θλίψη που λειτουργεί συντριπτικά για την ψυχοσωματική υπόστασή μας.

Κι είναι αλήθεια ότι η ιατρική επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ στη διάγνωση της ψυχικής αυτής νόσου όπως και στη θεραπευτική αντιμετώπισή της. Ανίχνευση των αιτίων που οδηγούν στο «βάραθρό» της, πρακτικές που αντιστέκονται στη ροπή προς τη «μαύρη αυτή τρύπα» της ψυχής, φάρμακα που στοχεύουν στην απάλυνση της σκιάς της στον εγκέφαλο του ανθρώπου. Και κυρίως: η προτροπή να μη μείνει ο άνθρωπος αργός μέσα στα σύννεφα των λογισμών του. Εργασία που κάνει τον άνθρωπο να κινητοποιήσει όλες τις υγιείς δυνάμεις του και να ισορροπήσει τους λογισμούς του. Με αποτελέσματα πράγματι θετικά και ενθαρρυντικά. Πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας μπόρεσαν να απεγκλωβιστούν από το «τέρας» αυτό και να ελέγξουν και πάλι τη ζωή τους.

Ο θλιβερός κ. Τατσόπουλος

Ο θλιβερός κ. Τατσόπουλος

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

Πώς γίνεται όταν υπάρχει κάτι ποιοτικό, θρησκευτικό ή εθνικό, που τυγχάνει καθολικής αποδοχής και αγκαλιάζεται από τον λαό μας, να λοιδωρείται από κάτι ψευδοαριστεροκουλτουριάρηδες; Από κάτι σαπρόφυτους που για το μόνο που νοιάζονται είναι ο εαυτούλης τους και η προβολή τους;

Η συγχωρεμένη η μάνα μου θα έλεγε «όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια»!

Βρυχήθηκε μια απολιθωμένη και καπνισμένη κεφαλή και έβγαλε πικρόχολα σχόλια για την τηλεοπτική παραγωγή σχετικά με τον βίο του Αγίου Παϊσίου.

Πατούν σαν τους αναστενάρηδες σε αναμένα κάρβουνα, μερικοί όταν μαθαίνουν τα ποσοστά τηλεθέασης που αγγίζουν αυτές οι σειρές! Παθαίνουν δυσπεψία όταν αντιλαμβάνονται ότι ο λαός μας λαχταρά και εγκολπώνεται τα υψηλά ιδανικά. Η σειρά  αυτή προβάλλει τρεις μεγάλες αγάπες που κάποτε χαρακτήριζαν την ζωή του Έλληνα, ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Το τρίπτυχο Θρησκεία-Πατρίδα-Οικογένεια. Και ο λαός μας, δόξα τω Θεώ, την αγκάλιασε. Της έδωσε υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Παρήγορο!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com