20 Μαΐ 2020

Για σχέδιο εκδίωξης του σερβικού στοιχείου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Μαυροβούνιο κάνουν λόγο ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος και ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Παρέμβαση Πατριάρχη και Προέδρου Σερβίας για τον διωγμό της Ορθοδοξίας στο Μαυροβούνιο
Για σχέδιο εκδίωξης του σερβικού στοιχείου και της Ορθόδοξης Εκκλησίας από το Μαυροβούνιο κάνουν λόγο με παρέμβασή τους ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος και ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, οι οποίοι συναντήθηκαν νωρίτερα σήμερα 20 Μαίου 2020, προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη γειτονική χώρα. Αφορμή για τη νέα ένταση, στάθηκαν οι δηλώσεις του προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, περί δημιουργίας «Εκκλησίας του Μαυροβουνίου»
«Είναι πλέον σαφές ότι στο σχέδιο του προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς για το μέλλον του Μαυροβουνίου, δεν έχουν θέση οι Ορθόδοξοι Σέρβοι» υπογράμμισε ο Πατριάρχης Σερβίας, ενώ ο πρόεδρος Βούτσιτς μιλά ανοικτά για προσπάθεια να υποβαθμίσουν τον ρόλο των Σέρβων στη χώρα.
Το σχέδιο είναι να μην υπάρχει Ορθοδοξία στο Μαυροβούνιο
«Το σχέδιο είναι να μη υπάρχει εκεί η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, και ο τελικός σκοπός να μη υπάρχει ορθόδοξος λαός και Ορθοδοξία», δήλωσε ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Μαυροβούνιο και πρόσθεσε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα είναι η χειρότερη στην ιστορία: «Αυτό δεν γινόταν ούτε στην Οθωμανική περίοδο, ούτε στην περίοδο κομμουνισμού, οι οποίοι είχαν περισσότερη κατανόηση προς την εκκλησία» υπογράμμισε.
«Η δημιουργία ανεξάρτητης εκκλησίας στο Μαυροβούνιο είναι ένα παλιό σχέδιο και μια παλιά πρόθεση, η οποία τώρα αναβιώνει.
«Σεβόμαστε το Μαυροβούνιο ως κράτος», λέει ο Πατριάρχης. «Δυστυχώς, η ύπαρξη του σερβικού λαού στο Μαυροβούνιο δεν έγινε αποδεκτή και με πόνο στην ψυχή μου, καλώ τον Τζουκάνοβιτς να σκεφτεί τι κάνει», είπε.
Ο Πατριάρχης ζήτησε επίσης από τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς να προστατεύσει το σερβικό λαό και την σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο.
«Απειλούν τον λαό μας. Δεν πρέπει να υπάρξουν νέες καταιγίδες και διώξεις του σερβικού πληθυσμού στα Βαλκάνια»
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Σερβίας κατηγόρησε την εξουσία στο Μαυροβούνιο ότι παρεμβαίνει στην εκκλησιαστική οργάνωση.
«Κατανοούμε τη θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, δεν θα κάνουμε αυτό που μας έκαναν», δήλωσε ο Πρόεδρος Βούτσιτς.
Υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου είπε ότι η Σερβία παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του, ξεχνώντας ότι παρενέβησαν άμεσα αναγνωρίζοντας το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.
«Για εμάς, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι η πολιτική παρεμβαίνει στην οργάνωση της εκκλησίας, ακόμη και στην ίδρυση μιας νέας εκκλησίας», δήλωσε ο Βούτσιτς.
Τόνισε ότι σχεδόν το 30 τοις εκατό του πληθυσμού του Μαυροβουνίου είναι Σέρβοι.
«Απειλούν τον λαό μας. Δεν πρέπει υπάρξουν νέες καταιγίδες και διώξεις του σερβικού πληθυσμού στα Βαλκάνια», υπογράμμισε ο Βούτσιτς.
«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την κατάσταση και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας. Δεν θα σας θέσουμε σε κίνδυνο με κανέναν τρόπο», τόνισε ο Πρόεδρος και κατέληξε λέγοντας:
«Τον επόμενο χρόνο, θα προσπαθήσουν να μειώσουν τον αριθμό των Σέρβων στο Μαυροβούνιο. Το 2021 είναι το έτος της απογραφής, στο οποίο πολλοί θα προσπαθήσουν να «μειώσουν» τον αριθμό και το ποσοστό των Σέρβων στο Μαυροβούνιο. Αυτή είναι η πρόθεση, έτσι ώστε οι Σέρβοι να μην είναι σημαντικοί παράγοντες στο μέλλον»
Ο Σέρβος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι η σερβική γλώσσα δεν είναι ακόμη η επίσημη γλώσσα στο Μαυροβούνιο και ότι κινδυνεύει το σερβικό αλφάβητο.
Η ένταση και οι διώξεις στο Μαυροβούνιο
Η ένταση στις σχέσεις της Εκκλησίας με την κυβέρνηση ξεκίνησε με την ψήφιση του νόμου για τις θρησκευτικές ελευθερίες, σύμφωνα με τον οποίο περιέρχεται στο κράτος η ιδιοκτησία της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, μεταξύ των οποίων ιστορικά μοναστήρια και ναοί. Ο νόμος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να πραγματοποιούν ειρηνικές διαδηλώσεις δύο φορές την εβδομάδα ζητώντας την κατάργηση του νόμου.
Τα πράγματα εντάθηκαν ακόμα περισσότερα με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, όταν οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην προσαγωγή του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιου και εν συνεχεία στη σύλληψη και κράτηση του Μητροπολίτη Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννίκιο, κι άλλων  επτά ιερέων.
Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν η τελευταία δήλωση του Προέδρου Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς περί δημιουργίας «Ορθόδοξης Εκκλησιάς των Μαυροβουνίων». Μάλιστα τον περασμένο Φεβρουάριο, ο κ. Τζουκάνοβιτς είχε υποστηρίζει ότι η χώρα του χρειάζεται τη δική της ανεξάρτητη εκκλησία προκειμένου να απαγκιστρωθεί από «τον σερβικό εθνικισμό»
Αντιδράσεις
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλ. Μπέτσιτς σχολιάζοντας τον πρόεδρο Τζουκάνοβιτς υπογράμμισε: «Η πολιτική διχασμού της εξουσίας σήμερα φτάνει στο αποκορύφωμά της με την ανακοίνωση του προέδρου σχετικά με την δημιουργία των εκκλησιών βάση της εθνικότητας, έτσι ώστε οι διαιρέσεις που έσπειρε στο Μαυροβούνιο εδώ και 30 χρόνια της εξουσίας του να αποκτούν την πιο ριζοσπαστική, ταυτόχρονα και την πιο παράλογη μορφή. »
Στο θέμα παρενέβη και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Όλιβερ Βαρέλι. Ο Ευρωπαίος  Επίτροπος υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί μια ειρηνική και ευρωπαϊκή λύση στο Μαυροβούνιο όσον αφορά την ελευθερία της θρησκείας, προσθέτοντας ότι το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το μέλος του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου, Thierry Marin, ρώτησε τον Επίτροπο σχετικά με «επιθέσεις κατά της θρησκευτικής ελευθερίας στο Μαυροβούνιο».
«Είναι πρόβλημα αυτή τη στιγμή, αλλά και επαναλαμβανόμενο πρόβλημα. Επισκέφτηκα το Μαυροβούνιο όταν κλιμακώθηκε η κρίση και προσπάθησα να μεσολαβήσω μεταξύ του κράτους και της Εκκλησίας για την εξεύρεση λύσης αποδεκτής από όλους», δήλωσε ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Όλιβερ Βαρχέλτζι, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια να ηρεμήσει την κατάσταση και να βρει μια ευρωπαϊκή λύση για τις σχέσεις μεταξύ του κράτους και της Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο.
Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου θέλει να μετατρέψει το Μαυροβούνιο σε δαιμονική, σατανική κοινότητα
Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Τζουκάνοβιτς ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος, μετά τη Θεία Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου στο Τσετίνιε είπε: «Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου κηρύττει τη Σατανική Εκκλησία και θέλει να μετατρέψει το Μαυροβούνιο σε δαιμονική, σατανική κοινότητα».
Ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση στρέφεται εκ νέου στον άθεο, σατανικό δρόμο, που είναι αντίθετος από τον δρόμο των αγίων και ενδόξων πατέρων τον Άγιο Σάββα και τον Άγιο Πέτρο μητροπολίτη Μαυροβουνίου.
«Αυτό κάνει σήμερα η κυβέρνηση, βασίζοντας το μέλλον του Μαυροβουνίου στη θεοκτονία και την αδελφοκτονία, σε εκείνο δηλαδή που έγινε εδώ κατά τη διάρκεια και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόνο κάποιος που έχει χάσει το μυαλό του, που είναι σατανικός, μπορεί να βασίσει το μέλλον του Μαυροβουνίου σε αυτό», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι Πρόεδρος της χώρας θέτει το Μαυροβούνιο εκ νέου σε αδιέξοδο, ακολουθώντας το μονοπάτι του θανάτου.
«Το αληθινό Μαυροβούνιο είναι το Μαυροβούνιο του Αγίου Πέτρου του Θαυματουργού, του οποίου τα λείψανα φιλάμε εδώ. Αυτό το Μαυροβούνιο δεν έχει ακολουθήσει ποτέ το μονοπάτι που οδηγεί στην αδιέξοδο, στο πουθενά, αλλά την οδό που οδηγεί στην αιώνια ζωή και μας μαρτυρεί εκείνη την οδό και την αλήθεια, εκείνη τη ζωή και τη δικαιοσύνη, των οποίων οι μάρτυρες είναι οι θαυμάσιοι άγιοί μας. », κατέληξε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, μιλώντας στο AFP κατηγόρησε τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ότι υπονόμευε τις προσπάθειές του για εδραίωση της 14χρονης ανεξαρτησίας της χώρας.
«Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μεταξύ αυτών που προωθούν την εθνικιστική ιδέα της Μεγάλης Σερβίας, ενάντια στην ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου, στην εθνική, πολιτιστική και θρησκευτική του ταυτότητα» υποστήριξε τότε και ζήτησε τη δημιουργία αυτόνομης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο, όμοια με αυτή της Ουκρανίας.
Τι είχε δηλώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης
Τον περασμένη Δεκέμβριο η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο να αποδοθεί αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην χώρα και το νόμο που ψήφισε, σύμφωνα με τον οποίο η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία χάνει ουσιαστικά την ακίνητη περιουσία της.
Ο κ. Βαρθολομαίος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kurir» του Βελιγραδίου, κατέστησε σαφές ότι για το Φανάρι το Μαυροβούνιο ανήκει στην δικαιοδοσία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) και διαβεβαίωσε ότι η θέση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει.
«Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο η μοναδική κανονική Εκκλησία στο Μαυροβούνιο είναι η μητρόπολη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με επικεφαλής τον μητροπολίτη Αμφιλόχιο. […] Επαναλαμβάνω ποτέ δεν θα αποδώσουμε αυτοκεφαλία στην αποκαλούμενη Εκκλησία του Μαυροβουνίου», δήλωσε κατηγορηματικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Αναφερόμενος στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη βουλή του Μαυροβουνίου για τις θρησκευτικές κοινότητες, ο οποίος προκάλεσε την αντίδραση της SPC, τόνισε ότι και ο ίδιος έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Μίλο Τζουκάνοβιτς από τον οποίο ζητούσε να αποτρέψει την ψήφιση του νόμου.
Σχολιάζοντας την προσπάθεια κάποιων Σέρβων επισκόπων να προκαλέσουν κρίση στις σχέσεις της σερβικής εκκλησίας με το Φανάρι εξαιτίας του θέματος της Ουκρανίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι «όλα τα τέκνα της μητρός Εκκλησίας αντιμετωπίζονται με στοργή και αγάπη ακόμη και εκείνα που είναι αγνώμονες».
Εν τω μεταξύ, συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία για την περιουσία της Σερβικής Εκκλησίας σημειώθηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα.
Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς έχει κατηγορήσει τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία πως προωθεί φιλοσερβικές πολιτικές για να υπονομεύσει το Μαυροβούνιο, μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφιο για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Μαυροβούνιο αποσπάσθηκε από τη Σερβία το 2006.
Председник са Патријархом: У Црној Гори политика се меша у унутрашње уређење Цркве
Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј је, после састанка са председником г. Александром Вучићем, рекао да је јасно да је план Мила Ђукановића да у Црној Гори више нема Српске Православне Цркве, нити српског православног народа. Председник Вучић истиче да се у Црној Гори политика меша у унутрашње црквено уређење и суштински духовне ствари и чак оснива и нову цркву.
Председник Александар Вучић и Патријарх српски Иринеј разговарали су о ситуацији са српским народом и Српском Православном Црквом у Црној Гори. Патријарх Иринеј је рекао да је да је стање у Црној Гори теже него икада у историји.
„То није било за време Отоманске империје и за време комунизма, који су имали више респекта према Цркви", истакао је Патријарх на конференцији за новинаре. Према његовим речима, циљ је да се примени метод које су некада усташе примениле у Хрватској да се протера српски народ и да се тамо уништи Српска Православна Црква.
„Питам себе и све друге, да ли Ђукановић има у виду свој народ и стање које је мање-више он створио у Црној Гори, план је да тамо нема Српске Православне Цркве нити православног народа", каже патријарх Иринеј. Патријарх каже да се ствара нова нација црногорска, која треба да истисне све што се зове српско. „Ми поштујемо Црну Гору као државу", каже Патријарх. „Нажалост, није прихваћено постојање српског народа у Црној Гори, са болом у души позивам Ђукановића да размисли шта ради", рекао је Патријарх.
Његова Светост Патријарх је, такође, замолио, председника Србије Александра Вучића да заштити српски народ у Црној Гори који тамо живи откада живи и Црна Гора и да заштитимо српски народ и Српску Православну Цркву у Црној Гори и њене светиње, које су све српске светиње.
„Ми поштујемо Црну Гору као државу и ја никада нисам чуо да је неко уперио неку реч против црногорске државе", истакао је патријарх Иринеј.
Вучић: Политика се меша у црквено уређење
Председник Србије Александар Вучић рекао је да разуме став Српске Православне Цркве, али да морамо бити обазриви. „Ми разумемо став Српске Православне Цркве, али ми морамо да будемо обазривији, ми нећемо да радимо оно што су они нама радили", рекао је председник Вучић.
Подсетио је да је црногорски министар рекао да се Србија меша у унутрашње ствари Црне Горе, заборављајући да су се они директно умешали признајући Косово и Метохију. „Уз то и данас дају себи за право да коментаришу односе Срба и Албанаца, говорећи какво потенцијално решење би смело да буде, као да то има везе с њима. За нас је посебно интересантна чињеница да се политика меша у црквено уређење, чак оснива и нову цркву. Као што ми то не радимо, сматрам да то није у реду и ни у Црној Гори", рекао је Вучић.  
„Борићемо се свим правним средствима да докажемо међународној јавности да неко у Црној Гори покушава да створи нову цркву, са једним разлогом, а то је да се зове православна, пошто црногорска не може да добије никакву популарност, а све са циљем нестанка српског народа и како се не би чула реч српска", рекао је Вучић.
Указао је да су готово 30 одсто становништва Црне Горе Срби, да нису део власти, не могу да добију своја права, и не могу да утич на политиче и друге значајније ствари у Црној Гори. 
Србија ће поштовати захтев патријарха Иринеја
Вучић је рекао да ће Србија поштовати захтев патријарха Иринеја да помогне српском народу, нагласивши да Србија воли и поштује свој народ. „Инсистираћемо на јединству српског народа, нећемо дозволити кидање националног српског ткива, јер неко помислио да могу да се асимилују. Надам се да Патријарх није у праву када говори о протеривању Срба, али сам већ више пута рекао ми никада никоме не претимо, само прете нашем народу, и да ћемо само бити уз свој народ, а нових 'Олуја' и прогона српског живља на балканским просторима неће бити", подвукао је Вучић. 
Истакао је да Србија и Црна Гора морају да буду најближе државе. „Не постоји нико ближи и желимо да не постоји у Црној Гори нико ближи од Србије. Морају да разумеју колико је ово болно питање за нас. Ако себи дајете за право да се мешају у уунтрашње уређење Србије, немојте молим вас да забраните да исказујемо забринутост за стање и поштовање људских права нашег народа. Ничим вас нећемо угрозити", нагласио је председник Вучић.
Председник је рекао да је са Патријархом разговарао и о завршетку изградње храма Светог Саве после више од 100 година. „Верујем да ћемо ове године то да урадимо, ми ћемо максимално да помогнемо да и 100 година уједињења Цркве у другој половини октобра, као и све велике јубилеје дочкамо заједно, као велики празник, уз светске лидере који су већ најавили долазак", рекао је Вучић.  
Следеће године ће покушати да "спусте" број Срба у Црној Гори
Председник је оценио да је наредна година у Црној Гори кључна с гледишта интереса српског народа, јер је то година пописа становништва у којој ће многи покушавати са „спусте" број и проценат Срба у Црној Гори.
„То је намера како Срби не би били важан фактор у будућности и како никада не би могли да буду консититутивни фактор", рекао је Вучић у обраћању после разговора с патријархом Иринејом.
Председник је подсетио да српски језик још увек није службени језик у Црној Гори, а да је српско писмо угрожено. Вучић је поручио да ће се Србија борити за право свог народа демократским средствима, правним, путем, али да никоме неће дозволити да спроводи насиље над Србима. „Имаћемо довољно политичког легитимитета и снаге да се за то изборимо", подвукао је Вучић у изјави новинарима након састанка са патријархом Иринејем.
Он је поновио да разуме речи патријарха Иринеја, који је, каже, показао велику бригу и таржио још снажније да се Србија укључи, али и указао да су држави руке прелично везане, али да ће и тако дати све од себе да помогне српском народу у Црној Гори.
На питање какви су механизми помоћи, Вучић је подсетио да Србија већ много помаже и подржава српска удружења, научну, културну заједницу... и то, каже, више него икада, те да је за Српску кућу у Подгорици издвојено више од три милиона евра.
Помоћ ће се наставити, поручио је и истакао да та помоћ никада није била тајна, као и да никада није била условљавана било чиме, односно да је он сам неретко био на мети критика људи којима помажемо.
„Наставићемо то да радимо, и одговараћемо на њихове лажи. А, посебно ћемо, ја или Никола Селаковић, да напишемо писмо америчким медијима у којима се појавио текст како иза свега стоје великосрпски и великоруски апетити на Балкану, па ће људи да се изненаде од кога су они заправо тражили аутокефалност 2009/2010. године. Са све именима људи који су долазили у Црну Гору, када је Србија била слаба. Па ће можда многима да буде непријатно и многи у свету ће да открију другачије истине од оних на које су навикли", рекао је Вучић. 
Претходни разговор Вучића и Патријарха био је пре недељу дана поводом хапшења владике Јоаникија и свештеника Српске православне цркве у Црној Гори.
Тада су упутили подршку верницима и свештенству у Црној Гори и изразили забринутост поводом хапшења и статуса Српске Православне Цркве.
Патријарх: Не знам с ким је Ђукановић разговарао 
Патријарх Иринеј каже да не зна с којим представником Српске Цркве је председник Црне Горе Мило Ђукановић разговарао о формирању православне цркве у тој земљи, наводећи да је можда реч о људима из Црне Горе или окружења. „Не знам, вероватно са људима из Црне Горе или људима изван Црне Горе, можда са нашим комшијама, да не помињем којим", рекао је Патријарх... Патријарх Иринеј је рекао да је то стари план и стара намера која сада оживљава.
Извор: РТС
Δείτε και:
(Δείτε σχετικά με το θέμα  ΕΔΩΕΔΩΕΔΩ - ΕΔΩ -ΕΔΩ -ΕΔΩ- ΕΔΩ-ΕΔΩ -ΕΔΩ -ΕΔΩ-ΕΔΩ και ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com