27 Δεκ 2019

Μαυροβούνιο: Ψηφίστηκε ο νόμος για τις θρησκείες. Ανάθεμα από τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο

Μαυροβούνιο: Ψηφίστηκε ο νόμος για τις θρησκείες
Ένταση επικρατεί από χθες στο Μαυροβούνιο, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις θρησκευτικές ελευθερίες, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα για να εκφράσουν την αντίθεσή τους.

Όπως μεταδίδει η σερβική Politika αλλά και το διεθνές πρακτορείο Bloomberg πραγματοποιήθηκαν αρκετές προσαγωγές και συλλήψεις.
Σύμφωνα με τον νόμο το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας (ιστορικές μονές και εκκλησίες) που υπάγονται σήμερα στη Μητρόπολη Μαυρουβουνίου και Παραθαλασσίας του Πατριαρχείου της Σερβίας περνούν στον έλεγχο τους κράτους.
Η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017 παρά την αντίθεση της Ρωσίας, αγνόησε τις αντιρρήσεις της Μόσχας αλλά και της πρώην συμμάχου της Σερβίας, και υιοθέτησε το νόμο, ο οποίος απαιτεί από τις θρησκευτικές κοινότητες να αποδείξουν την κυριότητα στους ναούς και τις εκτάσεις που κατέχουν.
Περισσότερο από το 70% του πληθυσμού του Μαυροβουνίου είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
Отац Радомир Никчевић: Ми бранимо и волимо Црну Гору
Ανάθεμα από τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο (ΒΙΝΤΕΟ)
Του Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημητρίου  romfea.gr
Η επιχειρούμενη κρατικοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αυτή τη στιγμή έχει το Μαυροβούνιο έτοιμο για εμφύλιο πόλεμο.
Η αριστερών πεποιθήσεων κυβέρνηση σήμερα, 26.12.2019, είναι έτοιμη στην Βουλή προς ψήφιση νόμου με το οποίο περιέρχεται η περιουσία της εκκλησίας που αυτή κατείχε πριν το 1920, στο κράτος, ως εθνική κληρονομιά του Κράτους και με αυτό να περιλαμβάνει ακόμα και τα ιερά λείψανα.
Η μητρόπολη Μαυροβουνίου και οι επισκοπές της Σερβικής Εκκλησίας εντός του κράτους, αντιδρούν με τη συμπαράσταση της Σερβικής Εκκλησίας.
Το πρωί ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασίας Αμφιλόχιος άνοιξε την Λάρνακα του αγίου Πέτρου πρώτου Δούκα και επισκόπου Μαυροβουνίου και έριξε ανάθεμα στους πολιτικούς που θα τολμήσουν.
«Σήμερα χαιρετώ όλον τον λαό του Μαυροβουνίου εδώ, μπροστά στην λάρνακα του αγίου Πέτρου του Μαυροβουνίου στο Όνομα του Θεού, του Δίκαιου και Σωτήρα, οποίος σηκωθεί ενάντια στο όνομα του Θεού και την Εκκλησία Του, προκαλεί στον εαυτό του το ανάθεμα του Θεού, του αγίου Πέτρου και του αγίου Βασιλείου και δεν θα είμαι εγώ αυτός που θα εμποδίσει τον λαό να επέμβει αν το κράτος προχωρήσει μονομερώς».
Πλέον έξω από τη Βουλή με χιλιάδες ανθρώπους κοντά του, ο μητροπολίτης περιμένει την είσοδο του στην Βουλή για διαβουλεύσεις διαμαρτυρόμενος για την επέμβαση του κράτους στην εκκλησία.
Εντός του κοινοβουλίου 17 βουλευτές της αντιπολίτευσής, μέσα σε θυελλώδη συνεδρία, απαίτησαν και πέτυχαν δίωρη αναβολή της συνεδριάσεως για να γίνει συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αμφιλόχιο.
Η αντιπολίτευση διαβεβαίωσε πως θα στηρίξει την απόφαση της κυβέρνησης αν σε αυτήν έχει ληφθεί η θετική γνώμη της κανονικής εκκλησίας.
Η κυβέρνηση υποχώρησε και δέχθηκε συνάντηση και αυτή την στιγμή βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τον μητροπολίτη και τους επισκόπους .
Έχει προηγηθεί πριν λίγες μέρες θεία λειτουργία για το θέμα με συγκέντρωση σε αυτήν 100.000 λαού. Ο κόσμος αυτός υπέγραψε εναντίον των προθέσεων της κυβερνήσεως.
Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου υποστηρίζει την θρησκευτική δομή του Μiras Dedeic, καθηρημένου ιερέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ιταλία, που εμφανίζεται ως μητροπολίτης Μαυροβουνίου Μιχαήλ.
Αυτός παρουσιάζει την δομή του ως «Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου» με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να ζουν έναν πραγματικό πόλεμο και αντιπάλους την κανονική εκκλησία του Μαυροβουνίου και την κυβέρνηση της χώρας.
Η Σερβική Εκκλησιά σε σημερινή ανακοίνωση της λέει: «Όπως αναφέρθηκε ήδη στην επίσημη δήλωση της Ιεράς Συνέλευσης των Επισκόπων, επαναλαμβάνουμε τώρα ότι είμαστε εναντίον του νομοσχεδίου με το οποίο οι εκπρόσωποι των αρχών του Μαυροβουνίου θέλουν να πάρουν βίαια τις εκκλησίες και τα μοναστήρια και τις συναφείς ιδιοκτησίες από τη Μητροπολιτική και τις Επισκοπές της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των οποίων οι διατάξεις θα καταργήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ατόμου στην ελευθερία της θρησκείας και της συνείδησης.
Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις συνέπειες της υιοθέτησης ενός τέτοιου Νόμου, απευθύνουμε έκκληση στα μέλη του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου να ακούσουν τη φωνή των επισκόπων και των πιστών της Εκκλησίας μας, που εκφράστηκε με σαφήνεια σε δύο συνελεύσεις του πιστού λαού, και να μην ψηφίσουνε υπέρ αυτού του νομοσχεδίου.
Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία της πρότασης που έκανε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασίας Αμφιλοχίας και έστειλε στην Νομοθετική Επιτροπή και το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου για να αποσύρει τον προτεινόμενο νόμο από τη κοινοβουλευτική διαδικασία, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την προετοιμασία ενός νέου που θα ανταποκρινόταν στα πρότυπα των σύγχρονων δημοκρατικών κρατών και θα ήταν αποδεκτό από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία».
Ολοθύμως συμπαραστάθηκε στο πρόσφατο παρελθόν και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να έχει στείλει επιστολή στις αρχές του Μαυροβουνίου, υποστηρίζοντας τις θέσεις της τοπικής εκκλησίας.
Η κατάσταση είναι έκρυθμη, με την αστυνομία να έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε ιστορικά μοναστήρια και εκκλησίες, εν όψη της ψήφισης του νόμου ώστε να καταληφθούν από το κράτος, Αντίστοιχα οι πιστοί έχουν καταλάβει κεντρικούς δρόμους στο Βόρειο Μαυροβούνιο αποκλείοντας την κυκλοφορία και δημιουργούντας οδική παράλυση στο μικρό κράτος της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Το Μαυροβούνιο δημιουργήθηκε ως κράτος από την εκκλησία. Οι πρώτοι Μονάρχες του ήταν ταυτόχρονα και επίσκοποι.
Με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να εφαρμόσει μια αριστερή κυβέρνηση και μάλιστα υποστηριζόμενη από εξωγενείς αντορθόδοξους παράγοντες, κρατικοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας σε ένα κράτος που υπάρχει βασισμένο στα θεμέλια της τοπικής εκκλησίας, με ότι αυτό σημαίνει.
Δείτε στο παρακάτω βίντεο το ανάθεμα του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου
maurobouniou2
maurobouniou2
maurobounioy7
maurobounioy7
maurobouniou2
maurobouniou2
........................................
ΔΗΛΩΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
Саопштење Митрополије црногорско-приморске
Саопштење за јавност у вези са усвајањем Закона о слободи вјероисповијести
Скупштина Црне Горе је, у ноћи између 26. и 27. децембра 2019. године, усвојила дискриминаторан и неуставан Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, претходно одбивши три амандмана, које је преко посланика Демократског фронта, доставила Митрополија црногорско-приморска. Амандмане је претходно одбила и Влада Црне Горе на својој ванредној сједници.
Митрополија црногорско-приморска и остале епархије Српске Православне Цркве су имале још низ примједби на Предлог закона, на које им никад није одговорено, а вечерас су, ради мира и братске слоге, предложили само три.
Достављени амандмани су представљали минимум минимума који је Влади и Скупштини понуђен од Цркве, како би се допринијело смиривању друштвених тензија и предуприједиле тешке посљедице које могу настати доношењем оваквог Закона.
Амандман на чланове 62, 63 и 64, који су били најпроблематичнији, гласио је:
Чланови 62, 63 и 64 Предлога закона бришу се и додаје нови члан 62 који гласи:
„Имовинско-правни спорови између Црне Горе и вјерских заједница у погледу вјерских објеката и земљишту који су настали до 1. децембра 1918. године искључиво се могу рјешавати пред надлежним судовима у парничним поступцима у складу са ратификованим међународним уговорима, Уставом Црне Горе, Законом о својинско-правним односима, Законом о државном премјеру и катастру непокретности и другим релевантним прописима. Поступке ће у име Црне Горе водити Заштитник имовинско-правних интереса Црне Горе”.
Црногорски режим је одбијањем ових амандмана, који су представљали часни излаз за све у овој нечасној работи, у суштини одбио да се о својинско-правним односима расправља пред судовима ове земље у редовним поступцима, у складу са препорукама Венецијанске комисије. На тај начин су јасно потврђене сумње наше Цркве да се овај Закон, прије и изнад свега, доноси, не да би се обезбједила слобода вјере већ да би се приступило отимачини имовине Православне Цркве и тиме започела реализација циља из програма владајуће партије, који је прокламовао предсједник те партије и предсједник Црне Горе – стварању/“обнови“ нове, државне, подобне и послушне режиму “аутокефалне Црногорске Православне Цркве“.
Сву одговорност за посљедице доношења оваквог Закона сносе директно посланици који су гласали за његово усвајање, Влада Црне Горе, која га је предложила, и Мило Ђукановић, предсједник Црне Горе, изазивајући, нарочито хапшењем опозиционих посланика и насиљем према окупљеним грађанима широм наше земље, нечувене диобе и мржњу и уводећи Црну Гору у ситуацију која никоме добра донијети не може.
Захваљујући овоме, православни вјерници у Црној Гори дочекују један од најтужнијих Божића у новијој историји.
Из Митрополије црногорско-приморске
Δείτε και:
(Δείτε σχετικά με το θέμα  ΕΔΩΕΔΩΕΔΩ - ΕΔΩ -ΕΔΩ -ΕΔΩ- ΕΔΩ-ΕΔΩ -ΕΔΩ -ΕΔΩ-ΕΔΩ και ΕΔΩ)

1 σχόλιο:

Αναστάσιος είπε...

Καλή δύναμη αδελφοί! Οι προσευχές μας είναι μαζί σας.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com