28 Δεκ 2019

"Nova Radist Stala" (Χαρούμενα Νέα Μας Ήρθαν)

Μεταξύ της εκστρατείας του εναντίον του Προέδρου Gerald Ford το 1975-76 και του αγώνα του ενάντια στον Τζίμι Καρτέρ, ο Ρόναλντ Ρήγκαν έκανε περισσότερες από 1.000 ραδιοφωνικές εκπομπές, μεταξύ των οποίων και σε μία στην οποία μοιράστηκε μια ιστορία για τα Χριστούγεννα στην Ουκρανία πριν και μετά τον κομμουνισμό.

Σε μια προσπάθεια να αντισταθούν στους χριστιανούς, οι κομμουνιστές ηγέτες εκκοσμίκευσαν τα αγαπημένα ουκρανικά χριστουγεννιάτικα κάλαντα, "Nova Radist Stala" (Χαρούμενα Νέα Μας Ήρθαν). Το αρχικό τραγούδι ξεκινούσε με αυτά τα λόγια: «Ήρθαν τα χαρούμενα νέα που ποτέ πριν δεν είχαν έρθει. Σε ένα σπήλαιο πάνω από μια φάτνη ένα λαμπρό αστέρι φώτισε στον κόσμο, όπου ο Ιησούς γεννήθηκε από μια Παρθένο...». Οι κομμουνιστές φοβήθηκαν τη δημόσια κατακραυγή που θα ακολουθούσε μια πλήρη απαγόρευση των Χριστουγέννων, έτσι άρχισαν αργά να εκκοσμικεύουν (απογυμνώνουν από κάθε θρησκευτικότητα) την εορτή. Η πρώτη «επανέκδοση» του τραγουδιού ξεκινούσε: "Ήρθαν τα χαρούμενα νέα που ποτέ πριν δεν είχαν έρθει, ένα κόκκινο αστέρι με πέντε ακτίνες φώτισε τον κόσμο". Η δεύτερη «επανέκδοση» το προχώρησε περαιτέρω: «Ήρθαν τα χαρούμενα νέα που ποτέ πριν δεν είχαν έρθει. Ο από καιρό αναμενόμενος αστέρας της ελευθερίας φώτισε τον ουρανό τον Οκτώβριο [τον μήνα της «Επανάστασης»]. Εκεί όπου ζούσαν πριν οι βασιλιάδες και είχαν ριζώσει οι ευγενείς τους, εκεί τώρα ο απλός λαός και η δόξα του Λένιν επικρέμονται". 
Η Σοβιετική Ένωση άρχισε τελικά να απαγορεύει τις χριστουγεννιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις. Ο Αγ. Βασίλειος αντικαταστάθηκε με το "Did Moroz", ή τον «Παππού Πάγο». Αυτό το σταλινικής έμπνευσης δημιούργημα είχε ένα κόκκινο σκούφο και μια μακρά λευκή γενειάδα σαν του Άγιου Βασίλη, αλλά έδινε δώρα στα παιδιά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Τα χριστουγεννιάτικα δέντρα επίσης απαγορεύτηκαν, αλλά οι άνθρωποι συνέχισαν να κόβουν δέντρα για να τα στολίσουν. Ο κομμουνισμός μετέτρεψε όλους τους εορτασμούς των Χριστουγέννων σε εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς.
Οι χριστιανοί στην πρώην Σοβιετική Ένωση επέδειξαν γενναιότητα και θάρρος στην αντιμετώπιση της αντι-Χριστουγεννιάτικης εκστρατείας του κομμουνισμού. Ένας άνθρωπος θυμάται πως οι νέοι έβγαιναν στους δρόμους και τραγουδούσαν τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα, γνωρίζοντας ότι αν τους ακούσει η αστυνομία, θα τους συνελάμβανε. Στην κομμουνιστική Ρουμανία, ο Geza Palffy, ρωμαιοκαθολικός ιερέας, έκανε ένα κήρυγμα το 1983, διαμαρτυρόμενος για το γεγονός ότι η 25η Δεκεμβρίου είχε κηρυχθεί εργάσιμη ημέρα αντί για αργία. Την επόμενη μέρα συνελήφθη από την μυστική αστυνομία, ξυλοκοπήθηκε, φυλακίστηκε και πέθανε. Μέσα και έξω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, οι Ουκρανοί δεν σταμάτησαν ποτέ να τραγουδούν: «Σας ικετεύουμε Κύριέ μας, προσευχόμαστε σε Σένα σήμερα. Δώστε μας ελευθερία, επέστρεψε την δόξα στη Μητέρα μας την Ουκρανία». Ο Ρήγκαν ολοκλήρωσε την εκπομπή του: "Υποθέτω ότι όλοι ελπίζουμε η προσευχή τους να απαντηθεί". Και όντως απαντήθηκε.
Η εκκοσμίκευση των Χριστουγέννων δεν είναι κάτι νέο. Το 2002, σύμφωνα με αναφορά του Christianity Today, στην βιετναμέζικη επαρχία Dak Lak απαγορεύτηκε στις παιδικές χορωδίες να τραγουδήσουν το "Silent Night" (Άγια Νύχτα). Από το 1969 έως το 1997, τα Χριστούγεννα ήταν απαγορευμένα στην Κούβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com