27 Μαΐ 2012

Επιδιώκουν την σύνταξη νέων βιβλίων Θρησκευτικών για την εφαρμογή του νέου Προγράμματος Σπουδών


Οι συντάκτες του νέου Προγράμματος Σπουδών για τα Θρησκευτικά Δημοτικού και Γυμνασίου που μετατρέπουν το μάθημα από ορθόδοξο χριστιανικό σε θρησκειολογικό προωθούν τώρα την σύνταξη νέων βιβλίων Θρησκευτικών στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Ως γνωστόν η σύνταξη του νέου Προγράμματος Σπουδών χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Δεν χρηματοδοτήθηκε όμως, σε πρώτη φάση, η έκδοση νέων βιβλίων που θα συνόδευαν το νέο Πρόγραμμα Σπουδών. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα γίνει άμεσα μόλις οι συντάκτες του Προγράμματος κατορθώσουν να εντάξουν σε κάποιο πρόγραμμα και να χρηματοδοτήσουν την έκδοση νέων σχολικών βιβλίων. Η πρώτη σαφής αποκάλυψη της επιδίωξή τους αυτής έγινε από τον Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων της Κρήτης Γεώργιο Στριλιγκά κατά τη συνεδρίαση της ΔΙΣ που ασχολήθηκε με το μάθημα των Θρησκευτικών. Στην εισήγησή του, πουδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των Θεολόγων της Κρήτης, ο Σύμβουλος ανέφερε σχετικά: «Επισημαίνουμε ότι άλλο είναι η ετοιμασία και παραγωγή του Προγράμματος Σπουδών και άλλο η εφαρμογή του στην εκπαιδευτική πράξη..
Για την αποτελεσματική εφαρμογή, επιπλέον απαιτείται:

1. Ουσιαστική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
2. Παραγωγή κατάλληλου εκπαιδευτικού και διδακτικού υλικού (νέα βιβλία - διδακτικά πακέτα).
3. Επαρκής διοικητική υποστήριξη τόσο της πιλοτικής όσο και της γενικευμένης εφαρμογής. Με αφορμή τις μεγάλες δυσκολίες της κοινωνίας μας κατά την τρέχουσα περίοδο, είναι σώφρον να συνεχιστεί η πιλοτική εφαρμογή και κατά το επόμενο σχολικό έτος και στη συνέχεια να ακολουθήσει η καθολική εφαρμογή».
Όσοι λοιπόν πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν να έχουν πάντοτε προς χρήσιν κατά τη διδασκαλία του θρησκευτικού μαθήματος τα σημερινά σχολικά βιβλία, ας ετοιμάζονται να υποδεχτούν νέα βιβλία που θα ενσωματώνουν όλη την «ανοιχτότητα» του θρησκευτικού μαθήματος σε ξένες θρησκείες και ετερόδοξες ομολογίες, όλη τη «θεολογία της πολυπολιτισμικότητας» και θα εξοστρακίζουν οριστικά την ανάλυση της Αγίας Γραφής και την πατερική θεολογία από το θρησκευτικό μάθημα. Εκτός κι αν εργαστούμε για την απόσυρση του νέου προγράμματος σπουδών και την διατήρηση του ορθόδοξου χριστιανικού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com