28 Μαΐ 2012

Θέλουν τζαμί την Αγια-Σοφιά!


Θέλουν τζαμί την Αγια-Σοφιά!
Τρεις χιλιάδες φανατικοί ισλαμιστές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από τον ναό στην Κωνσταντινούπολη
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Άννα Ανδρέου
Τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί απαίτησαν περίπου τρεις χιλιάδες φανατικοί ισλαμιστές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από τον ναό και προσευχήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τον νόμο του 1934 που απαγορεύει να τελούνται εκεί θρησκευτικές τελετές. «Μακάρι η Αγια-Σοφιά να ελευθερωθεί από τα δεσμά», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ισλαμικού Κόμματος Ευδαιμονίας Μουσταφά Καμαλάκ, ενώ ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Σινάν Αϊγκιούν είχε αναφέρει ότι πρόκειται να θέσει το θέμα στη Βουλή.

Οι ισλαμιστές άρχισαν να συγκεντρώνονται μπροστά από την Αγια-Σοφιά το μεσημέρι του Σαββάτου. «Η Αγια-Σοφιά είναι τζαμί και τζαμί θα παραμείνει», «Να κοπούν οι αλυσίδες, να ανοίξει η Αγια-Σοφιά», ήταν μερικά από τα συνθήματά τους, που ήταν γραμμένα και σε πανό. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και γυναίκες με μαντίλες καθώς και γυναίκες καλυμμένες με μαύρο τσαρσάφι (σεντόνι), το οποίο δηλώνει ακραίο ισλαμισμό. Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 559η επέτειο της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης από τον Μωάμεθ τον Πορθητή.
Στην πλατεία μπροστά από την Αγια-Σοφιά πήρε τον λόγο και ο πρόεδρος της ισλαμικής Ενωσης Νέων Ανατολής Σαλίχ Τουρχάν, ο οποίος επίσης επέκρινε το σημερινό καθεστώς υπό το οποίο λειτουργεί η Αγια-Σοφιά. Υπενθύμισε επίσης πως είχε μετατραπεί σε τζαμί αμέσως μετά την Αλωση και πρόσθεσε ότι το πρώτο κήρυγμα στην προσευχή της Παρασκευής στην Αγια-Σοφιά τότε το είχε αναγνώσει ο Μωάμεθ ο Πορθητής. «Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 1934 μετατράπηκε σε μουσείο και σταμάτησε η προσευχή», είπε ο Τουρχάν. «Το να μην λειτουργεί σήμερα ως τζαμί αποτελεί προσβολή για τα 75 εκατομμύρια μουσουλμάνους Τούρκους», πρόσθεσε, «και συμβολίζει τον άθλιο τρόπο με τον οποίο μας συμπεριφέρεται η Δύση». Επειτα από τις ομιλίες ακολούθησε προσευχή, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη βρισκόταν συνεχώς στην περιοχή. Τελικά, μόλις τελείωσε η προσευχή οι διαμαρτυρόμενοι αποχώρησαν χωρίς να προκληθούν επεισόδια.
Πάντως πριν ακόμη κινητοποιηθούν οι ακραίοι ισλαμιστές, ο βουλευτής του CHP Σινάν Αϊγκιούν είχε καλέσει προ ημερών την κυβέρνηση να ανοίξει για προσευχή στους μουσουλμάνους την Αγια-Σοφιά, η οποία ήταν τζαμί για 481 χρόνια, όπως τόνισε. Μάλιστα υπέβαλε σχετικό ερώτημα και στον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας Ερτουγρούλ Γκιουνάι καλώντας τον να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, ενώ από τηλεοπτικό πρόγραμμα απευθύνθηκε και στον τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας: «Αν στο θέμα των τζαμιών είναι ειλικρινής και ανοίξει την Αγια-Σοφιά για μουσουλμανική προσευχή θα του φιλήσω το χέρι!».
Υπό τη διακυβέρνηση Ερντογάν, τονίζεται ιδιαίτερα το αυτοκρατορικό οθωμανικό παρελθόν της χώρας και έχουν αρχίσει να αμφισβητούνται έντονα οι μεταρρυθμίσεις του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους Μουσταφά Κεμάλ. Η αλλαγή αυτή συμπίπτει με την καθυστέρηση των ενταξιακών συζητήσεων της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις μέσα στην Τουρκία και καταγγελίες κάποιων ακραίων ότι η ΕΕ αποτελεί «χριστιανικό κλαμπ».
Τα Νέα/ 28/05/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com