17 Απρ 2023

Έλεος πια, με τις αυθαίρετες, άσχετες, ανάρμοστες και ασεβείς ερμηνείες του εορτασμού της ΕΟΡΤΗΣ των εορτών, του Αγίου Πάσχα, δηλαδή της Αναστάσεως του Χριστού, μέσα από τις απαράδεκτες ευχές των Ελλήνων Πολιτικών.

Έλεος πια, με τις αυθαίρετες, άσχετες, ανάρμοστες και ασεβείς ερμηνείες του εορτασμού της ΕΟΡΤΗΣ των εορτών, του Αγίου Πάσχα, δηλαδή της Αναστάσεως του Χριστού, μέσα από τις απαράδεκτες ευχές των Ελλήνων Πολιτικών.

του κ. Δημ. Κ. Αναγνώστου, Θεολόγου

* Πάσχα = Η Ανάσταση του Χριστού! 

* Ορθόδοξο Πάσχα των Ελλήνων δεν σημαίνει ούτε γιορτή της Άνοιξης, ούτε αναγέννηση της φύσης, ούτε νίκη ενός κάποιου φωτός εναντίον κάποιου σκότους, ούτε της ζωής, γενικώς και αορίστως, κατά του θανάτου. 

"Η Ανάσταση είναι ταυτισμένη στη συλλογική συνείδηση του λαού μας με την ελπίδα, την άνοιξη, την αλλαγή. Συμβολίζει το φως που νικάει πάντα το σκοτάδι. Τη ζωή που ξεπερνά το Γολγοθά και τη Σταύρωση.

Μέρες ελπίδας είναι και οι σημερινές για το λαό μας, που προσδοκά Ανάσταση συλλογική. Για μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο αύριο.

Εύχομαι από καρδιάς σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες, χρόνια πολλά, με υγεία, δύναμη και δικαιοσύνη.

                                      Αλέξης Τσίπρας"

Αγαπητέ κ. Τσίπρα, 

Σεβαστή η δυσκολία σας, ως μη πιστεύοντος κατά δήλωσή σας, να κάνετε αναφορά στον πραγματικό πυρήνα και την αδιαμφισβήτητη ουσία της ΕΟΡΤΗΣ της Αναστάσεως που αποδίδεται με μόλις δύο λέξεις: 

Χριστός Ανέστη!

Όμως, δεν είναι αποδεκτό, ούτε έντιμο να παραποιείτε το πνευματικό περιεχόμενο της ΕΟΡΤΗΣ αλλά και της ευσέβειας των Ελλήνων πιστών με δικές σας αθεο-λόγητες και αυθαίρετες ερμηνείες, οπως είναι οι παραπάνω δηλώσεις σας. Γι' αυτό και προς εσάς ο δικός μας χαιρετισμός είναι ο μοναδικός αυτών των ημερών, έστω κι αν αδυνατείτε να τον απαντήσετε καταλλήλως : Χριστός Ανέστη!

Βεβαίως, για την δικαιοσύνη και την ακρίβεια των πραγμάτων, πρέπει να δηλώσουμε ότι και για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτικών, όλων των αποχρώσεων, καθώς και πολιτειακών προσώπων (για να μην αναφερθούμε και στους ανεκδιήγητους τηλεοπτικούς δημισιογράφους), δυστυχώς, οι ευχές τους για την Εορτή της Αναστάσεως ήταν για άλλη μια χρονιά, όσον αφορά την "καταλληλότητά" τους, άσχετες και ανάρμοστες, αν όχι προκλητικές, κυριολεκτικώς ειπώθηκαν "άλλα αντ' άλλων", με πρώτη περίπτωση την κυρία Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και μία πρακτικής αξίας υπενθύμιση:

Το "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ" είναι άγγελμα, χαρμόσυνη είδηση και ομολογία που αντικαθιστά για σαράντα ημέρες στη ζωή των Χριστιανών κάθε άλλον χαιρετισμό, ο οποίος σχετίζεται με τον ημερήσιο κύκλο του χρόνου (καλημέρα, καλησπέρα, κοκ). Δεν είναι τυπική ευχή, ούτε βεβαίως απαντάται με το "επίσης" ή το "ευχαριστούμε", γιατί κι αυτά τα τραγελαφικά έχουν ακουστεί. Μοναδική απάντησή του είναι το : ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ! Το οποίο αντιστοίχως αποτελεί επιβεβαίωση, αποδοχή και μαρτυρία πίστεως. 

Βεβαίως, αυτά αφορούν στους ορθοδόξους Χριστιανούς και, ως γνωστόν, η αλήθεια απλά  υπάρχει και δεν επιβάλλεται σε κανέναν που δεν την δέχεται οικειοθελώς.

Η Ανάσταση του Χριστού δέν συμβολίζει κάτι, όπως πολλοί αναφέρουν, ατυχώς ακόμη και αρκετοί θρησκευόμενοι. Η Ανάσταση απλά ΕΙΝΑΙ! Είναι γεγονός, είναι θεμελιώδες περιεχόμενο της Πίστεως, είναι μυστήριο. Ωστόσο κανείς, ούτε εκείνος που δεν πιστεύει, δεν δικαιούται να παραποιεί την Πίστη ή να την παρερμηνεύει και κυρίως να την εκμεταλλεύεται.

Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει, αντιθέτως τιμά και τον άθεο και τον άθρησκο, ο οποίος έτσι σέβεται πρωτίστως τον εαυτό του. Η Ορθοδοξία, ως Εκκλησία του Χριστού, επί είκοσι αιώνες τώρα πανδοχεύει τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ και πολλά άλλα έθνη και λαούς με τις άγιες Εορτές Της. Επιβεβαιώνει δε των αρχαίων προγόνων μας τη ρήση ότι "βίος ανεόρταστος, οδός απανδόχευτος"! 

Όσοι, λοιπόν, καίτοι δεν πιστεύουν, απολαμβάνουν σε κοινωνικό και συλλογικό επίπεδο τόσες χαρές, ομορφιές και παραδόσεις που συνδυάζονται μαζί τους και εν πολλοίς προέρχονται από αυτές (τις άγιες Εορτές), τουλάχιστον ας μην τις προσβάλλουν και τις  αλλοιώνουν. 

Εκείνη, η Ορθόδοξη Πίστη, πρόσφερε και προσφέρει, δημιούργησε και παρηγορεί, κράτα δε σαν συνεκτικός δεσμός σε μία ενωτική αναφορά εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο, με μια, αν μη τι άλλο, αξιοθαύμαστη αντοχή και διαχρονικότητα. 

Άραγε οι περιφρονητές της έχουν να επιδείξουν ή να προτείνουν κάποια άλλη εναλλακτική, για να μην είναι η ζωή μας, όπως τείνει να διαμορφωθεί με τη σύγχρονη υλιστική άποψη και μονοδιάστατη προσέγγισή της, "οδός απανδόχευτος" ; 

                                        Χριστός Ανέστη!

                                       Δ. Κ. Αναγνώστου

                                                Θεολόγος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικο κ λιαν ευστοχο!!! Χριστος Ανεστη! ΑληθωςωΑνεστη!

ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΛΛΑΣ είπε...

Νομίζω ότι οι Τσίπρες, οι Μητσοτάκηδες και οι Σακελαροπούλες είναι η κορυφή του παγόβουνου γιατί ένας λαός από κάτω, στην συντριπτική πλειοψηφία είναι ακατήχητος και απαίδευτος.
Τέτοιος λαός, τέτοιοι πολιτικοί.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com