25 Νοε 2021

Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος - Άγιος Νεκτάριος: Βίοι παράλληλοι (βίντεο)

Οι άνθρωποι εντός και εκτός Κρήτης τον εκτίμησαν και τον αγάπησαν πολύ από την πρώτη στιγμή. Του το έδειξαν και το δείχνουν μέχρι σήμερα

Γράφει ο Εμμανουήλ Μουλακάκης, εκπαιδευτικός

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ. Ιερώνυμος στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, (από όπου και η φωτογραφία), τον χαρακτήρισε «δάσκαλο της ταπείνωσης, της συναίνεσης, της σωστής σκέψεως και άξιο για παραδειγματισμό». 

Και όχι άδικα. Η γαλήνη του προσώπου του, η ευγένειά του, το κύμα αγάπης που σε πλημμυρίζει όταν τον βλέπεις, η σεμνότητα, το φως και η χάρη που εκπέμπει αυτός ο άνθρωπος, τον κάνουν μοναδικό στις συνειδήσεις των πιστών. Όλη του η ζωή αδιάκοπη προσευχή και εργασία, με ελάχιστη ή μηδαμινή ξεκούραση προκειμένου: να απαντά στα αμέτρητα τηλεφωνήματα και προβλήματα των ανθρώπων, να ενστερνίζεται τον πόνο του κάθε ανθρώπου, να μεταβαίνει παντού, να μοιράζει αυτοπροσώπως ολόκληρο τον μισθό του στην Αρχιεπισκοπή σε πλήθος ανθρώπων, να εργάζεται όπως ένας απλός εργάτης σε δράσεις και έργα της Αρχιεπισκοπής, να φυτεύει λουλούδια και δέντρα για παιδιά, να εμπνέει και να καθοδηγεί νέους, να συμμετέχει σε εκπομπές εώς μετά τα μεσάνυχτα, και με λίγα λόγια να προσφέρει όλο του τον εαυτό σε όλους. Ψηλά το κεφάλι, αναντρανιστά, τα συνήθη λόγια του...

Οι άνθρωποι εντός και εκτός Κρήτης τον εκτίμησαν και τον αγάπησαν πολύ από την πρώτη στιγμή. Του το έδειξαν και το δείχνουν μέχρι σήμερα, όπου συχνά βγαίνει στο μπαλκόνι της Αρχιεπισκοπής να χαιρετίσει και να δώσει θάρρος σε περαστικούς γνωστούς και μη της πλατείας Αγίου Μηνά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αγάπης των ανθρώπων, αυτό της Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011,  όπου στην παρέλαση του Ηράκλειου, οι πολίτες απαίτησαν να αποχωρήσουν όλοι οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και να παραμείνει στην εξέδρα των επισήμων μόνο ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Τα λόγια περιττεύουν...

Τις τελευταίες ημέρες πολύς λόγος γίνεται για μεγάλη ανάγκη διαδοχής, μετά από την ενός έτους περίπου επιβάρυνση της υγείας του... Από ότι καταλαβαίνω αυτό έχει λυπήσει βαθιά τους περισσότερους πιστούς, οι οποίοι ακούνε από τα ΜΜΕ διάφορα. Το ενδεχόμενο οι Κρητικοί να χάσουν τον πρωθιεράρχη τους, την ελπίδα και τον στηριγμό τους είναι ορατό.

Θα ήθελα, λοιπόν, να εστιαστώ σε μερικά από τα επιχειρήματα, που ακούγονται σχετικά με την επιτακτική ανάγκη διαδοχής. Εστιάζομαι και έχει νόημα να εστιαστώ στην νοοτροπία, και όχι σε οποιουσδήποτε και να το λένε (κληρικούς, απλούς πιστούς ή δημοσιογράφους). Κατά αυτήν την έννοια, παραθέτουμε εδώ 4 επιχειρήματα:

  1. Ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος δεν μπορεί να λειτουργεί και να κηρύττει.

Θέλω να ρωτήσω: Υπάρχει άραγε μεγαλύτερο κήρυγμα από αυτό του Αρχιεπίσκοπου Κρήτης; Ο ίδιος αποτελεί πρότυπο παραδείγματος για τους πονεμένους και μη ανθρώπους, Όσο για τις λειτουργίες, για αυτό υπάρχει ο Βοηθός Επίσκοπος. Ο ίδιος ο απόστολος Παύλος δεν βάπτιζε κανέναν και  έδινε το έργο αυτό στους βοηθούς του.

  1. Δεν μπορεί να διοικεί. Υπάρχουν διοικητικά προβλήματα.

Δεν υπάρχουν διοικητικά θέματα. Όλες οι υπηρεσίες και οι δράσεις της Αρχιεπισκοπής λειτουργούν. Σε όλα τα συμβούλια, όπως εξάλλου προβλέπει ο νόμος, υπάρχει ο αναπληρωτής. Στην Αρχιεπισκοπή ο Πρωτοσύγκελος, στην Σύνοδο ο Προεδρεύων.

Έχω την αίσθηση το πρόβλημα είναι αρκετά πιο βαθύ, κατά την ταπεινή μου γνώμη, και λέγεται εκκοσμίκευση. Νομίζουμε η Εκκλησία είναι κοσμικού είδους οργάνωση,  τύπου Unisef;  Ο αρχηγός και κυβερνήτης της Εκκλησίας δεν είναι ο ίδιος ο Χριστός, που είναι πάνω στο σταυρό; Θα του λέγαμε ποτέ "Δεν σε θέλουμε για αρχηγό της Εκκλησίας, γιατί δεν μπορείς να διοικείς πάνω στο σταυρό, ή εν προκειμένω στην ασθένειά σου";  Τί πιο ιερό και άγιο πράγμα από το σήκωμα ενός σταυρού - ασθένειας, και μάλιστα χαρούμενος, από τον πρωθιεράρχη της Εκκλησίας, όπως επεικονίζεται σε φωτογραφίες ο Σεβασμιώτατος;

  1. Δεν πειράζει να απομακρυνθεί παρά την επιθυμία του, χωρίς να παραιτείται. Είναι μεγάλος στην ηλικία.

Δεν είναι αυτό μια αγνώμονα συμπεριφορά; Τον πατέρα που θυσιάζει όλη του την ζωή για τα παιδιά του, μόλις αρρωστήσει, τον περιφρονούν μη σεβόμενοι την επιθυμία του και τον βγάζουν από την θέση του; Ο Σεβαμιώτατος στην ζωή του έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους. Ποιος δεν του το αναγνωρίζει; Δεν είναι σαν να του γυρίσουμε την πλάτη τουλάχιστον;

  1. Δεν πειράζει που δεν απομακρύνθηκαν άλλοι Αρχιεπίσκοποι σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ο προκάτοχος του Αρχιεπίσκοπου Κρήτης, κ. Τιμόθεος (+2006) και ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, κ. Στυλιανός (+2019), παρέμειναν στις θέσεις τους για πολλά έτη παρά την σωματική τους αδυναμία. Όμως, καμία επιτροπή ιατρών δεν κλήθηκε να αποφανθεί για την απομάκρυνσή τους. Έχουμε, λοιπόν, δύο μέτρα και δύο σταθμά στον Αρχιεπίσκοπο Ειρηναίο; Δεν είναι άξιος, τουλάχιστον του ίδιου σεβασμού;

Στην τόσο δύσκολη και ταραγμένη εποχή μας, νιώθω έντονα πως έχουμε ανάγκη από αγίους ανθρώπους, όχι από διοικητές. Από ανθρώπους που με ένα βλέμμα τους, σου μεταδίδουν την ειρήνη στα κατάβαθα της ψυχή σου, και όχι από εξυπνάδα και σπουδαία λόγια. Από ζωντανό άγιο παράδειγμα, φορτωμένο με καρπούς ουράνιας γλυκύτητας στο πρόσωπό του, και όχι από κηρύγματα ωραία, αλλά στην ουσία ανεφάρμοστα από τον ομιλητή. Η αλήθεια του κηρύγματος φαίνεται στο πρόσωπο.

Φθάνοντας στο τέλος, νομίζω άξιο προβληματισμού είναι το συγκλονιστικό ερώτημα του δημοσιογράφου Μιχάλη Στρατάκη σε σχετικό άρθρο του: «Αν ο καλός Θεός δεν ήθελε τον Ειρηναίο, Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, δεν θα τον είχε πάρει κοντά του;».

Αν θέλουμε, ας λάβουμε σοβαρά υπόψιν τα παραπάνω, όσο έχουμε καιρό. Πάντως, αν δεν αντιλαμβανόμαστε την χάρη του Θεού αυτού του ανθρώπου και συνεχίζουμε έτσι, έχω την αίσθηση θα καταλήξουμε να έχουμε έναν νέον διωκόμενο Άγιο Νεκτάριο στην Εκκλησίας μας, που ο Θεός θα τον δοξάσει μετά από χρόνια.

Κλείνοντας, νομίζω ταιριάζει συγκλονιστικά στην περίπτωση Αρχιεπισκόπου Κρήτης, Ειρηναίου, το ακόλουθο βίντεο, το οποίο λέει:

«Αυτός που πάει τη ζωή

λιγάκι παραπέρα,

Ειν’ ο πιο μοναχός στη γη (σημ: τον εγκαταλείπουν)

όταν τελειώνει η μέρα (σημ: στα τέλη της επίγειας ζωής)

Λένε πως μες στους ουρανούς

οι άγγελοι πετάνε,

Μα εγώ τους βλέπω ζωντανούς

στη γη να περπατάνε»

neakriti.gr

Δείτε και

-Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος Κρήτης: Ομόφωνη απόφαση για την απαλλαγή του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου από τα καθήκοντά του

-Για τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ειρηναίο Αθανασιάδη

-"Τρέχουν" οι εξελίξεις για την επόμενη ημέρα στην Εκκλησία της Κρήτης

-Ἐνῷ «ἀποκεφαλίζουν» τὸν Ἀρχιεπίσκοπον Κρήτης ἀτάραχοι ἐγκαινιάζουν κέντρα εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατριάρχου Βαρθολομαίου!

-Κρήτη: Άνοιξε το αρχιεπισκοπικό «καζάνι»!

-Με την έγκριση του Οικουμενικού Πατριάρχη ορίζεται 3μελής επιτροπή ιατρών για την υγεία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης


6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απαράδεκτος παντελώς ο παραλληλισμός του Αγίου Νεκταρίου και του σημερινού αρχιεπισκόπου Ειρηναίου. Είναι και ασεβής, άσχετα απο τις προθέσεις του αρθρογράφου.
Ο Άγιος Νεκτάριος ποτέ δεν θα πήγαινε να τιμήσει τον πελώρια βλάσφημο Καζαντζάκη, όπως έκανε ο Ειρηναίος, αλλά και μάλλον θα τον αφόριζε.


Να η τιμή προς τον Καζαντζάκη από τον Ειρηναίο.
Ταξίδεψε και μάγεψε την Κρήτη ο «Καζαντζάκης» παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας
https://www.ellines.com/good-news/35483-taxidepse-kai-magepse-tin-kriti-o-kazantzakis-parousia-tou-proedrou-tis-dimokratias/

Ορθόδοξος Αντιβλασφημικός Παρατηρητής

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός να με συγχωρέσει, αλλά είναι ύβρις τέτοιοι παραλληλισμοί.

Ανώνυμος είπε...

Την αχαριστία δεν την θέλει ο Θεός.

Ανώνυμος είπε...

Δε γνωρίζω τα εκκλησιαστικά της Κρήτης ούτε τα πεπραγμένα της θητείας του αρχιεπισκόπου. Γενικά όμως νομίζω θα ήταν καλή ιδέα το όριο ηλικίας των αρχιερέων, ανεξαρτήτου υγείας. Γιατί τώρα αναρωτιέμαι κιόλας μήπως αυτές οι τριμελείς επιτροπές των γιατρών και των καθηγητών μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν μέσο πίεσης. "Κάτσε καλά, μην αντιδράσεις στο ένα ή στο άλλο, γιατί θα σου στείλουμε επιτροπή και θα σε διώξουμε".

Ανώνυμος είπε...

Στο Γεροντικό φαίνεται ότι οι Γέροντες-πνευματικοί πατέρες είναι Γέροντες εώς τέλους.
Δεν τους παρατάμε, τους σεβόμαστε.
Εάν και εφόσον τα πάντα λειτουργούν, όπως ορίζει ο νόμος σε μια μητρόπολη/αρχιεπισκοπή, παραμένει όσο κρίνει.
Δεν λέμε: είμαστε πιο ικανοί από σένα, φύγε!
Πέραν τούτου, από γνωστούς μου γνωρίζω, ότι είναι πολύ αγαπητός στους ανθρώπους, με αποτέλεσμα να έχουν σκανδαλισθεί οι πιο πολλοί με αυτή τη συμπεριφορά. Λένε: Αν αρχιερείς κάνουν έτσι για μια καρέκλα, εμείς τι πρέπει να κάνουμε;

Ανώνυμος είπε...

Ανεξάρτητα από την ευστοχία ή μη του άρθρου να συγκρίνει τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης με τον άγιο Νεκτάριο, το κρίσιμο ερώτημα είναι ΠΟΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΟΔΗΓΗΣΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΝΑ ΕΥΤΕΛΙΣΕΙ ΕΤΣΙ έναν άνθρωπο ο οποίος κατά γενική ομολογία είναι υπέρ το δέον σεβαστός και αγαπητός, ένας επί γης άγγελος, "ένας άγιος" όπως πολλοί τον αποκαλούν.
https://www.youtube.com/watch?v=pmLOOoRU0oI&ab_channel=neakriti.gr

https://www.cretalive.gr/polites/o-arhiepiskopos-kai-synthima

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης με τον ευτελισμό αυτού του ανθρώπου ξέπεσε πολύ στα μάτια του κόσμου και ήρθε σε αντίθεση με τη φωνή και την εκτίμηση του λαού και μάλιστα αδικαιολόγητα, διότι όλα λειτουργούν στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης. Τι είναι εκείνο που δεν λειτουργεί;
Προς χάριν λοιπόν των υποψηφίων να αναρριχηθούν στον αρχιεπισκοπικό θρόνο δε δίστασε να χρησιμοποιήσει το Καταστατικό (που ποτέ για άλλον δεν χρησιμοποιήθηκε) και τους γιατρούς. Αυτή είναι η τιμή σε έναν τόσο ξεχωριστό συνεπίσκοπό τους; Τον τιμούν ευτελίζοντας και προσβάλλοντας τον ως άνθρωπο; Αυτό που δε σκέφτηκαν είναι ότι με τις ενέργειές τους αυτές πρόσβαλαν τον εαυτό τους.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com