24 Οκτ 2021

Κρήτη: Άνοιξε το αρχιεπισκοπικό «καζάνι»!

Ποιοι δρομολογούν την αντικατάσταση του Ειρηναίου. Το παρασκήνιο, οι συμμαχίες και οι κρυφές ομάδες στο Φανάρι

Τα ρακοκάζανα στην Κρήτη ανοίγουν κάθε χρόνο τον μήνα Νοέμβριο. Το λέω για εκείνους που δεν είναι γνώστες της τέχνης των αποστάξεων και της λατρεμένης ρακής. Ή τσικουδιάς, όπως λένε το απόσταγμα στα δυτικά μέρη της λεβεντογέννας κρητικής γης.

·        Από την εφημερίδα Ορθόδοξη ΑΛΗΘΕΙΑ

Οι αρχιερατικές αποστάξεις και ζυμώσεις άρχισαν, εντούτοις, νωρίτερα. Από τον Αύγουστο έχουμε ανακατέματα, τα οποία πρόκειται να κορυφωθούν σύντομα. Συζητήσεις στο παρασκήνιο και συμμαχίες άλλοτε άσπονδων εχθρών και φίλων, που προέρχονται από το Φανάρι, γίνονται καθημερινά. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο -επισήμως- παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Εκκλησία της Κρήτης. Πιέζει κιόλας να λυθεί το θέμα της «ακέφαλης» Αρχιεπισκοπής εδώ και τώρα. Να λάβει η οκταμελής σύνοδος αποφάσεις, να απαλλάξει των καθηκόντων του τον Αρχιεπίσκοπο και να ξεκινήσει τη διαδικασία εκλογής. Αυτές οι διαδικασίες δρομολογήθηκαν.

Ο κ. Ειρηναίος μήνες τώρα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις διοικητικές του υποχρεώσεις και πρέπει να βρεθεί λύση. Να σημειώσουμε εδώ ότι μιλάμε για έναν Αρχιεπίσκοπο διαμάντι. Άνθρωπο σπάνιο. Ιεράρχη πρότυπο. Όμως τα χρόνια, δυστυχώς, πέρασαν.

Κρυφίως υπάρχουν ομάδες εντός του Φαναρίου που θέλουν άλλοι τον τάδε υποψήφιο και άλλοι τον δείνα. Ο Πατριάρχης έχει τον δικό του και ο «νούμερο δύο» προωθεί άλλον, πληροφορούμαι. Διαρροές γίνονται απ’ όλες τις πλευρές στον τοπικό Τύπο του νησιού. Ενα σενάριο που ακούστηκε ήταν πως ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος παρενέβη και «σε μυστικό δείπνο» πρότεινε σε υποψήφιο «να κινήσει τις διαδικασίες αντικατάστασης με τη χρήση επιτροπής υγείας, όπως κάνουν και στην Εκκλησία της Ελλάδος». Ο υποψήφιος που κυκλοφόρησε το σενάριο δεν είχε σωστή πληροφόρηση όμως. Ο Ιερώνυμος πράγματι προσεκλήθη σε δείπνο από Μητροπολίτη. Δεν πήγε όμως ποτέ, γιατί επέστρεψε στην Αθήνα. Καμία κουβέντα σχετική δεν έγινε. Όμως στον τοπικό Τύπο έχει διαρρεύσει από υποψήφιο η δήθεν δυσφορία του Φαναρίου για μία ανύπαρκτη συνάντηση, για να καεί η μία υποψηφιότητα. Κι όλα γίνονται, μου λένε, από Μητροπολίτη που βρίσκεται πέριξ του Πατριάρχη και έχει αναλάβει προσωπικά να δει Αρχιεπίσκοπο τον εκλεκτό του.

Μακρύς και δύσβατος ο δρόμος για την αλλαγή

Η εκλογή του Αρχιεπισκόπου Κρήτης έχει δρόμο μεγάλο και δύσβατο, όπως ο ΒΟΑΚ που ολημερίς τον χτίζουν και ακόμη να τον δούμε. Από τη μία έχει λόγο το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αρχιερείς εκτιμούν πως, αν τραβήξει πολύ το σκοινί και ο χρόνος, τότε ίσως η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου γίνει με άμεση εμπλοκή του Πατριαρχείου, ίσως και στο Φανάρι! Επιδιώκεται να δοθεί και δικαίωμα ψήφου σε Επισκόπους της Κρήτης. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση.

Στην κυβέρνηση μόλις και μετά βίας αποφασίζουν για τα θρησκευτικά και τις οργανικές θέσεις, έχουν τον πονοκέφαλο της πανδημίας, επομένως δύσκολο να βάλουν τα χέρια στα κάρβουνα γι’ αυτό το θέμα. Το ζήτημα ίσως τεθεί στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο όταν έρθει στην Αθήνα στα τέλη Νοεμβρίου.

newsbreak,24-10-2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com