30 Μαρ 2020

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ένας Πρόεδρος προσκυνά την Παναγία

Covid19 : le président prie la Vierge Marie de protéger son pays
Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα ταξίδεψε μέχρι τη Γιάσνα Γκόρα και συμμετείχε σε Παράκληση στην Παναγία της Τσεστόσοβα (ή Μαύρης Παναγίας) να προστατέψει τη χώρα του από τον κορωνοϊό. Στην θαυματουργή εικόνα – καταφύγιο των Πολωνών στις δύσκολες περιστάσεις – ο Πρόεδρος αφιέρωσε ένα κομποσχοίνι με έναν κεχριμπαρένιο Σταυρό. Στην αφιέρωση έγραψε: «Στη μνήμη της κοινής προσευχής για την πατρίδα και τους συμπατριώτες όλου του κόσμου στο παρεκκλήσι της Παναγίας της Τσεστόσοβα στη Γιάσνα Γκόρα ».

Οι ιστορικοί της τέχνης υποστηρίζουν ότι η αρχική Εικόνα της Παναγίας της Τσεστόσοβα – τύπου Οδηγήτριας, 121,8 x 81,3 εκ., – εικονογραφήθηκε στο Βυζάντιο μεταξύ 6ου και 9ου αιώνα. Η πιθανότερη διαδρομή της είναι ότι δόθηκε ως δώρο σε μια βυζαντινή πριγκίπισσα κατά το γάμο της με κάποιο Ρώσο πρίγκιπα της Νοτιοανατολικής Ρωσίας, και με τις επιγαμίες μεταξύ βασιλικών οίκων Πολωνίας και Ρωσίας κατέληξε στην Πολωνία. Στο μοναστήρι την αφιέρωσε ο πρίγκιπας Βλαδισλάβος Γιαγκάελλο τον 14ο αιώνα. Λόγω ζημιών που υπέστη κατά το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα - στο δεξιό μάγουλο και στο λαιμό της Παναγίας υπάρχουν ορατές χαρακτηριστικές ουλές - ένας ζωγράφος από τη Σχολή της Σιένα έκανε μια νέα Εικόνα ιταλικού-βυζαντινού ρυθμού πάνω στα υπολείμματα της παλιάς, σεβόμενος το αρχικό σχέδιο.
Litanies de Notre Dame de Czestochowa - images saintes
Η Eικόνα της Παναγίας της Τσεστόσοβα συγκεντρώνει περισσότερους από 5 εκατομμύρια προσκυνητές κάθε χρόνο και σ’ αυτήν έχει αφιερώσει το βραβείο Νόμπελ ο Λεχ Βαλέσα. (https://www.lesalonbeige.fr/covid19-le-president-prie-la-vierge-marie-de-proteger-son-pays/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com