22 Μαρ 2024

Ρόμπερτ Άμστερνταμ: ''O νόμος 8371 μαχαιριά στην ελευθερία του θρησκεύεσθαι''

robert1 

Ο διάσημος Αμερικανός δικηγόρος και λομπίστας Ρόμπερτ Άμστερνταμ ο οποίος υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και τελεί διεθνής νομικός σύμβουλός της απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Βερχόβνα Ράντα (Βουλή) της Ουκρανίας Ρ. Στεφαντσιούκ και τους βουλευτές με επίσημη επιστολή, όπου τους απαιτεί να αρνηθούν την υιοθέτηση του υπ’αριθμ. 8371 νομοσχεδίου «Περί προστασίας της εθνικής και κοινωνικής ασφάλειας, των δικαιωμάτων και ελευθεριών του ανθρώπου στον τομέα των θρησκευτικών οργανώσεων», που αποβλέπει στην απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Κατά τα λεγόμενά του «η νέα έκδοση του κειμένου εντείνει την επίθεσή σας κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και ως συνέπεια φέρνει μπροστά στη νομική ευθύνη τον καθένα από σας προσωπικά στις χώρες ανά τον υφήλιο».

Κατά τη γνώμη του νομικού το νομοσχέδιο αποτελεί «κραυγαλέα καταπάτηση των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων...βαριά κρατική ανάμειξη στις υποθέσεις των θρησκευτικών οραγανώσεων, που διέποντια από το κανονικό δίκαιο. Σε περίπτωση εάν η Βερχόβνα Ράντα υιοθετήσει το εν λόγω νομοσχέδιο, όλοι οι βουλετές οι οποίοι θα το υπερψηφίσουν θα επωμίζονται την προσωπική ευθύνη, δυναμικά συμπεριλαμβανομένης και της επιβολής κυρώσεων στο πλαίσιο του Παγκοσμίου προγράμματος κυρώσεων των ΗΠΑ, που είναι γνωστές ως Πράξη του Σεργκέι Μαγκνίτσκι, καθώς και ενδεχομένων ποινικών διώξεων».

Ο δικηγόρος υποδεικνύει τις δύο κορυφαίες παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εκκλσηιών και του ανθρώπου στον νόμο:

«Πρώτον, ο νόμος υποχρεώνει την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία να ξαναγράψει την κανονική της ιστορία, κάτι που δεν δικαιούται να πράξει ουδεμία Εκκλησία ή ένας θρήσκος. Το κανονικό δίκαιο και μι οργάνωση δεν δύναται να ακυρωθούν ή να μεταβληθούν με κυβερνητικές διατάξεις».

«Δεύτερον, ο νόμος καθιερώνει άπειρο πλήθος κριτηρίων ελέγχου του «συνδέσμου» των ουκρανικών θρησκευτικών οργανώσεων με τις απαγορευμένες στην Ουκρανία ξένες εκκλησίες. Αυτά τα κριτήρια είναι αυθαίρετα και ασυνεπή, δεν ανταποκρίνονται στους σαφώς καθορισμένους από τα διεθνή νομικά πρότυπα περιορισμούς στον τομέα της θρησκείας. Περιφρονούν το καθεστώς του αυτοδιοικήτου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και την υποστήριξή της προς την Ουκρανία στον σημερινό πόλεμο».

«Τέλος, ο νόμος προβλέπει τη νομιμοποίηση της αρπαγής όλης της περιουσίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Εγκρίνει την απαλλοτρίωση των τόπων λατρείας, κυριλεκτικά κλέβει βωμούς από τον ουκρανικό λαό και τους μετατρέπει στην ιδιοκτησία του κράτους ή ενδεχομένως των ιδιωτών. Αυτός ο νόμος βάζει το μαχαίρι στην ελευθερία του θρησκεύεσθαι του δικού σας λαού και ως σκοπό θέτει την καθιέρωση της αδιανόητης πράξεως της διαφθοράς και κλοπής».

Ο δικηγόρας τονίζει ότι οι απόπειρες των συντακτών του νόμου «να συγκαλύψουν αυτή την τρομερή βία με την ορολογία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν είναι πειστικές».

Οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον νέο νόμο «δεν πληρούν τις βασικές διαδικαστικές απαιτήσεις για μια δημοκρατική κοινωνία.

Αυτές οι ψευδείς διαδικασίες εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι η ουκρανική κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην εθνικιστική πολιτική έναντι του κράτους δικαίου».

Ο Ρόμπερτ Άμστερνταμ επίσης αναφέρεται σε πολλαπλά περιστατικά παραβιάσεων των δικαιωμάτων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και της βίας σε βάρος των κληρικών και των πιστών της:

«Η εταιρεία μας κατέγραψε πολλαπλές περιπτώσεις ανακρίσεων και συλλήψεων των επισκόπων και ενοριτών για ανυπόστατες ή πλαστές κατηγορίες. Ένας επίσκοπος τελεί υπό κατ’οίκον περιορισμό επειδή έδωσε παραδώσεις με θέμα τη θεολογία πριν από δέκα χρόνια. Στο σπίτι ενός άλλου διενεργήθηκε έρευνα την επομένη της συναντήσεώς μας.

Σε περιπτώσεις για τις οποίες είμαι ενήμερος, η νομική διαδικασία και το κράτος δικαίου απουσίαζαν εντελώς.

Συντελώντας σε αυτή την εκστρατεία του τρόμου η κυβέρνησή σας έχει ήδη αρπάξει χιλιάδες εκκλησίες της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, καταναγκάζοντας τις ενοριακές κοινότητες να εκκλησιάζονται στα ιδιόκτητα σπίτια.

Σε μερικές περιοχές της Ουκρανίας οι μυστικές υπηρεσίες διαλύον ακόμη και τέτοιες ιδιωτικές συνελεύσεις. Όπως μου εκμυστηρεύτηκε ένας επίσκοπος: «Λες και έχει επανέλθει η σταλινιστική εποχή».

Ο Άμστερνταμ υπενθυμίζει ότι «το πολιτικό πλαίσιο στη Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο είναι ευμετάβλητο» και ότι «έχουν παρέλθει οι ημέρες της πλήρους ατιμωρησίας και εθελοτυφλίας στα περιστατικά της διαφθοράς.

Από τη συμπεριφορά της Ουκρανίας αναμένουν περισσότερο. Πρέπει να είναι ένας έθνος, το οποίο διέπεται από το κράτος του δικαίου. Το υπ'αριθμ. 8371 νομοσχέδιο εξευτελίζει αυτά τα πρότυπα».

Προειδοποιώντας για τις νομικές συνέπειες σε περίπτωση υιοθετήσεως αυτού του νόμου, ο Αμερικανός δικηγόρας ερωτά: «Έχετε επιλογή. Θέλετε να ενταχθείτε στην κατηγορία των σκληροτάτων διωκτών της θρησκείας ή θέλετε να μείνετε στο πλευρό των δικαιωμάτων του Ουκρανικού λαού; Aν το νομοσχέδιο υπερψηφισθεί, η ιστορία θα το θυμηθεί και θα ακολουθήσει η ευθύνη ενώπιον του διεθνούς δικαίου».

romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com