2 Μαρ 2024

H EE επιζητεί την επανεγγραφή της Ιστορίας υπό μια πιο «αφυπνισμένη» (woke) και υπερεθνική εκδοχή

H EE επιζητεί την επανεγγραφή της Ιστορίας υπό μια πιο «αφυπνισμένη» (woke) και υπερεθνική εκδοχή

Γράφει ο Καλλιντέρης Νικόδημος

    Φωνές ακαδημαϊκών σε όλη την Ευρώπη προειδοποιούν ότι η ΕΕ σχεδιάζει μια επανεπεξεργασία της ιστορικής ύλης υπό ένα πιο «σύγχρονο» και «προοδευτικό» κάτοπτρο!

    Στις 17 Ιανουαρίου 2024 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε Ψήφισμα με το οποίο καλεί τους λαούς προς μία επί το ευρωπαϊκότερον αντίληψη των ιστορικών γεγονότων, που θα κρατά αποστάσεις από τις εθνικές ταυτότητες ώστε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση σε μια υπερεθνική κατανόηση της Ιστορίας (“with a view to shifting focus from national towards European and global history and in order to allow for more emphasis on a supranational historical understanding”).

Mε το Ψήφισμα αυτό οι Ευρωβουλευτές ζητούν να διδάσκονται τα παιδιά λεπτομερώς τις φρικαλεότητες του παρελθόντος (κομμουνισμός, φασισμός, ναζισμός, κ.λπ.) ώστε να λειτουργήσουν ως αρνητικοί θεμελιώδεις μύθοι και θα παράσχουν μια ισχυρή αίσθηση του σκοπού του ευρωπαϊκού ειρηνευτικού προγράμματος. Επιπλέον, ως στόχος τίθεται η προσέγγιση της ιστορίας υπό πολυπολιτισμικό πρίσμα με την ανάδειξη των στερεοτύπων για τα φύλα και την εντονότερη εστίαση σε υποεκπροσωπούμενες κοινωνικές ομάδες…

Επί της ουσίας γίνεται προσπάθεια δια της ιδεολογικοποιημένης διδασκαλίας της Ιστορίας να δομηθεί η αντίληψη περί μιας «κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης»! Αυτή όμως η ευρωπαϊκή συνείδηση δεν φαίνεται να έχει ερείσματα στους λαούς της Ευρώπης αλλά αποτελεί φαντασιακό κατασκεύασμα των ανθρώπων που κινούνται στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο και πουθενά αλλού!

Πρόκειται με άλλα λόγια για κοσμοθεωρία που περιορίζεται στα στενά όρια των τεχνοκρατών της ΕΕ αλλά δεν λέει απολύτως τίποτε στις κοινωνίες των εθνών-κρατών!

https://www.europarl.europa.eu/.../TA-9-2024-0030_EN.html

Καλλιντέρης Νικόδημος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com