26 Δεκ 2023

Ζελένσκι : «Γιορτάζουμε όλοι μαζί τα Χριστούγεννα. Την ίδια ημερομηνία, ως μια μεγάλη οικογένεια…».

Φωτ. Reuters

Πρώτα Χριστούγεννα στην Ουκρανία την 25η Δεκεμβρίου

Πολλοί Ουκρανοί ορθόδοξοι χριστιανοί θα γιορτάσουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σήμερα τα Χριστούγεννα, την ίδια ημερομηνία με τον δυτικό κόσμο, σε μία ένδειξη ότι αψηφούν τη Μόσχα

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί παραδοσιακά το Ιουλιανό ημερολόγιο, σε αρμονία με τη Ρωσία, σύμφωνα με το οποίο τα Χριστούγεννα πέφτουν στις 7 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, φέτος, σε μια περαιτέρω μετατόπιση από τη Μόσχα, τα Χριστούγεννα θα γιορταστούν σύμφωνα με το δυτικό -ή γρηγοριανό- ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί και στην καθημερινότητά τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι άλλαξε τον νόμο τον Ιούλιο, λέγοντας ότι επιτρέπει στους Ουκρανούς να «εγκαταλείψουν τη ρωσική κληρονομιά» του εορτασμού των Χριστουγέννων τον Ιανουάριο.

Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμα του που μεταδόθηκε το απόγευμα της Κυριακής, ο κ. Ζελένσκι είπε ότι όλοι οι Ουκρανοί είναι πλέον μαζί.

«Γιορτάζουμε όλοι μαζί τα Χριστούγεννα. Την ίδια ημερομηνία, ως μια μεγάλη οικογένεια, ως ένα έθνος, ως μια ενωμένη χώρα».

Η επίθεση της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022 συσπείρωσε το έθνος και ώθησε πολλούς Ουκρανούς να απορρίψουν μεταξύ άλλων τη ρωσική γλώσσα και τον πολιτισμό.
«Ό,τι σχετιζόταν με τη Ρωσία, και ό,τι έκανε η Ρωσία με τον ίδιο τρόπο που κάναμε εμείς, προκάλεσε αποτροπιασμό στους ανθρώπους», είπε ο Μιχαίλο Ομελιάν, ένας ορθόδοξος ιερέας στο Κίεβο.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU), μια νεοσύστατη ανεξάρτητη εκκλησία που πραγματοποίησε την πρώτη της λειτουργία το 2019, άλλαξε επίσης την ημερομηνία των Χριστουγέννων σε 25 Δεκεμβρίου.

Ο κόσμος προσευχήθηκε και άναψε κεριά σε όλη τη χώρα την Κυριακή.

Στη δυτική πόλη Λβιβ, που έχει υποστεί ελάχιστες ζημιές από τον πόλεμο, παιδιά με παραδοσιακές φορεσιές τραγούδησαν τα κάλαντα και συμμετείχαν σε εορτασμούς στους δρόμους.

Πηγή: BBC  kathimerini.gr 25.12.2023

Δείτε σχετικά και -Ουκρανία: Ψηφίστηκε o νόμος για τον εορτασμό των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου με το Νέο Ημερολόγιο

1 σχόλιο:

Δημήτριος Ἰ. Κάτσουρας είπε...

Ο Ζελένσκι αλλά και ο επικεφαλής της νέας Εκκλησίας της Ουκρανίας δεν απομακρύνουν, με όλες αυτές τις θλιβερές αποφάσεις τους, τον Ουκρανικό λαό από την Ρωσική Παράδοση, όπως νομίζουν, ή μάλλον όπως δηλώνουν ότι νομίζουν. Απομακρύνονται οι ίδιοι καί όσοι τους εμπιστεύονται από την Ορθόδοξη Παράδοση. Γι αυτό άλλωστε τους συγχαίρουν οι Παπικοί και οι Ουνίτες της χώρας τους για τις πρωτοβουλίες τους αυτές και όχι μόνο. Στην Ουκρανία διαδραματίζεται η τραγωδία της απο-ορθοδοξοποιήσεως ενός λαού που σταδιακά γίνεται αγνώριστος μέσω του εκδυτικισμού του, κυρίως του πνευματικού. Κρίμα!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com