11 Μαΐ 2022

Ποιοι αποφάσισαν να δεχθούν σε εκκλησιαστική κοινωνία τη σχισματική Αρχιεπισκοπή Σκοπίων

Κεραυνός εν αιθρία: το Οικουμενικό Πατριαρχείο “αναγνώρισε” την Εκκλησία των Σκοπίων!!!

Στην αναγνώριση της Εκκλησίας των Σκοπίων με το όνομα Εκκλησίας Αχρίδος προέβη το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το Πατριαρχείο δέχεται επίσης «εις ευχαριστιακή κοινωνία την Ιεραρχία, τον κλήρο και τον λαό» του μέχρι πρότινος σχισματικού Αρχιεπισκόπου κ. Στεφάνου.

Δίνει τέλος δηλαδή στο σχίσμα και τους δέχεται σε κοινωνία με το πλήρωμα της καθόλου Ορθοδοξίας.Με λίγα λόγια προχώρησε και η Εκκλησία μας σε μια συμφωνία που δεν απέχει από την πολιτική συμφωνία των Πρεσπών!

Η απόφαση αυτή δεν ξέρουμε αν θα ρίξει «έλαιον και οίνον», όπως λέει το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου ή αν θα ρίξει τελικά… λάδι στην φωτιά!

Το βέβαιο είναι ότι εγείρονται πολλά ερωτηματικά. Και δημιουργούνται πολλές απορίες!

Γιατί τόση σπουδή; Τι κρύβεται πίσω από αυτήν την βιαστική απόφαση; Ποιά κέντρα… επηρεάζουν το Κέντρο;

 Ο Πατριάρχης είχε υποσχεθεί στους Σεβ. Μητροπολίτες των Νέων Χωρών -και μάλιστα μετά από ερώτημα του μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου- ότι δεν θα προβεί σε αναγνώριση αν δεν συνομιλήσει πρώτα με τους ιεράρχες της Μακεδονίας.Τώρα επικαλέστηκε λέει εν Συνόδω τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Μα ο Αρχιεπίσκοπος δεν εκφράζει την όλη Εκκλησία της Ελλάδος  και πολύ περισσότερο τους Ιεράρχες της Μακεδονίας μας. Πως θα αντιμετωπίσουν τώρα τα ποίμνια τους; Πώς θα απαντήσουν στις ανησυχίες του λαού της Μακεδονίας μας; Γιατί το κάνατε αυτό Παναγιώτατε; Θαρρείς πέθανε ο βιγλάτορας Δράμας Παύλος (τον οποίο αναφέρει το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου – οποία ειρωνεία!) και «έδωσε» έτσι την ευκαιρία να προχωρήσουν! Παναγιώτατε δεν είναι έγκλημα, είναι λάθος!

Θα ασχοληθούμε διεξοδικά με το θέμα. Τα μέλη της  Συνόδου που κατέληξαν σε αυτή την απόφαση, ταυτιζόμενοι πλήρως με την πρόταση του Πατριάρχη είναι: 

Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος

Σεβαστείας κ. Σεραφείμ

Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος

Μύρων κ. Χρυσόστομος

Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας

Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος

Ιταλίας κ. Πολύκαρπος

Κρήνης κ. Κύριλλος

Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος

Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος

Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος

Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας

Δεν έχουμε μάθει το παρασκήνιο ούτε αν υπήρξαν διαφορετικές φωνές εντός της Συνόδου οι οποίες δεν κατάφεραν να φρενάρουν τον Πατριάρχη σε μία ακόμη βιαστική απόφαση! 

Σ.Μ.Τ. 

exapsalmos,9 Μαΐου 2022

Δείτε σχετικά και

-Μόλις το Πάσχα ο Σκοπιανός Αρχιεπίσκοπος στο μήνυμά του προχώρησε σε ανθελληνική προπαγάνδα, μιλώντας για τα δίκαια των «Μακεδόνων»!

-Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δέχθηκε σε εκκλησιαστική κοινωνία την σχισματική Αρχιεπισκοπή Σκοπίων

-Τὸ ἐπίσημον περιοδικὸν τῆς Ἐκκλησίας ὑπὲρ τῆς Αὐτοκεφαλίας τῶν Σκοπίων;

-Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει αποφασίσει να δώσει άμεσα Αυτοκεφαλία στην σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων ακολουθώντας την διαιρετική για την Ορθοδοξία πρακτική που εφάρμοσε στην Ουκρανία.

-Γιατί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέλει να παρουσιάζεται ως αναξιόπιστος εκκλησιαστικός ηγέτης; Τι έλεγε το 2016 για τον Αρχιεπ. Αχρίδος;

-Πάει γιά ἀναγνὠρισι κι᾿ἄλλης Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας ὁ Βαρθολομαῖος ;

-Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε Επίσκοπο της λεγόμενης ''Μακεδονικής Εκκλησίας''

-Δημήτριος Τσελεγγίδης: Γιατί ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγνωρίζει ένα μόρφωμα το οποίο ο ίδιος είχε καταδικάσει;

-Δεμένα τα χέρια του Ιερώνυμου μπροστά στην «ανεξάρτητη Μακεδονική Εκκλησία»

-Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «την στιγμήν αυτήν δεν τίθεται θέμα αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας των Σκοπίων….». Νέα πρόσκληση στην Εκκλησία της Σερβίας

-Ο Ζάεφ ζητάει αυτοκεφαλία για την σχισματική Σκοπιανή Εκκλησία

-Βολοκολάμσκ: Η Ρωσική Εκκλησία γνωρίζει καλώς ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συνεχίσει τη διαδικασία αναγνώρισης της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδος MOC-OA»

-Σκοπιανός Μητροπολίτης Αγαθάγγελος: "Αυτοκεφαλία στην "Μακεδονική Εκκλησία" και ένωση των Μακεδόνων για την εθνική τους ταυτότητα"

-Δράμας Παύλος: «Σύνοδος Ιεραρχίας στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας Θεσσαλονίκη και να συζητηθεί εκτάκτως και προ ημερησίας διατάξεως το Αυτοκέφαλο των Σκοπίων»

-ΥΠΕΞ Σερβίας Ντάτσιτς: Ο Πατριάρχης να απορρίψει την Αυτοκεφαλία της πΓΔΜ όπως έχει αρνηθεί και για Μαυροβούνιο

Ο Σκοπιανός Πρόεδρος ζητά ''Αυτοκεφαλία'' από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΙ ΟΣΩΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ;ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ,ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΣ!ΑΥΤΟ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ!

Ανώνυμος είπε...

Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος από ετών βαρύνεται με εγκλήματα προδοσίας της Ορθόδοξου Πίστεως και τυγχάνει ένοχος για το γεγονός ότι κατέλιπε ανεξέλεγκτους τους γνωστούς και μη εξαιρετέους Ιωάννη Ζηζιούλα και Ελπιδοφόρο Λαμπρυνιάδη να περιφέρουν τα πνευματοκτόνα αιρεσιολογήματα και ληρήματά τους εντός του εκκλησιαστικού σώματος.
Επιπλέον, ο φαναριώτικος ηγεμονισμός έχει επανειλημμένως τορπιλίσει και τραυματίσει την πανορθόδοξη ενότητα.
Το θέμα είναι τι πρόκειται να πράξουν εν προκειμένω οι ιεράρχες των λεγόμενων " Νέων Χωρών".
Ως πότε θαανέχονται τη νοσηρή αυτή κατάσταση;
Λ. Ν.

Ανώνυμος είπε...

Ο πατριαρχης θα μεινει στην ιστορια ως ο ταραχοποιος της Εκκλησίας. Μαζι με τους λοιπους δικους του συνακουθους. Τωρα που εκοιμηθη ηθη κ ο Δραμας Παυλος του λυθηκαν τα χερια. Που εισαι Παύλε να δεις τα εργα του Βαρθολομαιουα

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω ότι κρατούσε δεμένο τον πατριάρχη ο μακαριστός Παύλος, φίλτατε.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com