15 Ιαν 2022

Διαψεύδουν οι Εκκλησίες Ελλάδος και Κρήτης φήμες για οικονομική συναλλαγή με το κράτος για το κλείσιμο των ναών

 

Η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνήλθε επί τριήμερο, από την Τρίτη 11 έως και την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022, μέσω τηλεδιασκέψεως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ. αρχικά επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Κατόπιν ανεγνώσθησαν τα δύο ευχαριστήρια Γράμματα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου σχετικώς προς: α) τις πραγματοποιηθείσες, τον Νοέμβριο του έτους 2021, τιμητικές εκδηλώσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την συμπλήρωση τριακονταετίας από την εκλογή του στον Πατριαρχικό Θρόνο και β) το αμέριστο ενδιαφέρον και την συμπαράσταση της Ιεράς Συνόδου αναφορικώς προς την περιπέτεια της υγείας αυτού.

Επίσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος:

– Ενέκρινε το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο θα αποσταλεί κατ’ έθος προς τους Μαθητές και τις Μαθήτριες των Σχολείων της Πατρίδος μας για τον φετινό εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Ελληνικής Παιδείας.

– Έθεσε υπό την αιγίδα Της την Εκδήλωση «Φεστιβάλ Μικρασιατικού Πολιτισμού», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Στάδιο Νέας Ιωνίας, από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου 2022, και θα διοργανωθεί από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Ν. Χαλκηδόνος.

– Ενέκρινε τον οικονομικό Απολογισμό παρελθόντος οικονομικού έτους και τον Προϋπολογισμό του ήδη αρξαμένου οικονομικού έτους του Νομικού Προσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τους οποίους υπέβαλε αρμοδίως η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.).

– Ενέκρινε τον Προϋπολογισμό Εσόδων – Εξόδων διαχειρίσεως οικονομικού έτους 2022 του Πανελληνίου Ιερού Προσκυνήματος «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ».

– Ενημερώθηκε περί της υποβληθείσης εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, Μητροπολίτου Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, περί των νέων Προγραμμάτων Σπουδών του Μαθήματος των Θρησκευτικών στα Σχολεία της Πρωτοβαθμίου και Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως.

– Ενέκρινε την πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος περί διοργανώσεως Εκδηλώσεως Απολογισμού του έργου της Επιτροπής για το έτος 2021, κατά τον μήνα Μάρτιο του έτους 2022.

– Ενημερώθηκε από την αναφορά του Σεβασμιωτάτου Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, περί του πραγματοποιηθέντος, στις 4 Δεκεμβρίου 2021 στην Λαμία, Πανελληνίου Συνεδρίου Κατηχητών της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την επέτειο της συμπληρώσεως 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως και απεφάσισε την αποστολή συγχαρητηρίων Γραμμάτων προς τα μέλη της Επιτροπής, τους εισηγητές, καθώς και την φιλοξενήσασα το Συνέδριο Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

– Έκανε δεκτή την υποβληθείσα παραίτηση του Ομοτίμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγορίου Στάθη από την Διεύθυνση του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Ιεράς Συνόδου, ύστερα από 50 χρόνια υπηρεσίας και προσφοράς αυτού, και απεφάσισε να του απονείμει το Παράσημο του Αποστόλου Παύλου, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς. Στην κενωθείσα θέση του Διευθυντού του Ιδρύματος διόρισε τον άχρι τούδε Επιστημονικό Συνεργάτη του κ. Γρηγόριο Αναστασίου, δρα Βυζαντινής Μουσικολογίας, πρωτοψάλτη και θεολόγο.

– Πληροφορηθείσα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο την απονομή προς αυτόν της Ανωτάτης Τιμητικής Διακρίσεως του Δήμου Κορινθίων με αφορμή την συμπλήρωση δεκαπενταετίας ευκλεούς ποιμαντορίας του, απεφάσισε την αποστολή συγχαρητηρίου Συνοδικού Γράμματος.

– Ενέκρινε τον διορισμό του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου κ. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλου, ως Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Η Ιερά Σύνοδος εξ αφορμής ενός ακόμη συκοφαντικού δημοσιεύματος κατά της Εκκλησίας, το οποίο δήθεν αποκαλύπτει μαρτυρία ιερωμένου ετέρας εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας εν Ελλάδι ότι κατά την πρώτη καραντίνα του Μαρτίου 2020 οι Ιερές Μητροπόλεις αποδέχθηκαν επί δίμηνο το «κλείσιμο» των Ιερών Ναών λόγω οικονομικής εξαρτήσεως από το Κράτος, δηλώνει ότι καμία συκοφαντία δεν θα μεταβάλει την συμπαράστασή Της στην εθνική προσπάθεια κατά της πανδημίας και προτίθεται να προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προς υπεράσπιση του κύρους Αυτής και των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

Επίσης, διαπιστώσασα ότι διάφοροι Κληρικοί καθυβρίζουν δημοσίως την Ιερά Σύνοδο και τους Ιεράρχες εξ αιτίας της στερράς στάσεως υπέρ της χρήσεως μάσκας, του εμβολιασμού και της τηρήσεως των υγειονομικών μέτρων εν γένει, προτρέπει τον λαό του Θεού να μην παρασύρεται από τις κάθε είδους ύβρεις, ακόμη και ρασοφόρων.

Τονίζει ότι την επίσημη θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει το συλλογικό Της όργανο, δηλαδή η Ιερά Σύνοδος των Μητροπολιτών Αυτής, το οποίο αποφασίζει συνοδικώς, δηλαδή δημοκρατικώς, με βάση την αρχή της πλειοψηφίας, και όχι η ατομική άποψη οποιουδήποτε κληρικού, που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και οδηγεί σε παραχάραξη του Ευαγγελικού μηνύματος, δημιουργία φατριών και διάσπαση της εκκλησιαστικής ενότητος.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. κατήρτισε τον Προκαταρκτικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφή στον Κατάλογο των προς Αρχιερατεία εκλογίμων, ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και Συνοδικών Επιτροπών, καθώς και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Δι­αρ­κούς Ιε­ράς Συνόδου
της Εκκλησίας της Ελλάδος

………………………………………………………………..

Η ανακοίνωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, εξ αφορμής πρόσφατης ανυπόστατης καί εξόχως συκοφαντικής δημόσιας αναφοράς κληρικού της Κρήτης, περί οικονομικής συναλλαγής της Εκκλησίας με το Κράτος, γιά το κλείσιμο των Ιερών Ναών κατά την περίοδο της πανδημίας, διαψεύδει κατηγορηματικά τις εν λόγω αναληθείς καί απαράδεκτες αναφορές καί καθιστά σαφές ότι, γιά τη συμπεριφορά τού εν λόγω κληρικού, θα ακολουθηθούν τα προβλεπόμενα από τα αρμόδια Εκκλησιαστικά Όργανα.

Η Εκκλησία Κρήτης καλεί, γιά άλλη μία φορά, όλους τούς ανθρώπους να μην παρασύρονται από αναληθείς, ανυπόστατες καί ανεύθυνες φήμες καί τοποθετήσεις, με αναφορά στην πανδημία καί τούς τρόπους αντιμετώπισής της, οι οποίες δημιουργούν σύγχυση καί διχασμό, εις βάρος της υγείας των ανθρώπων.

Η θέση της Εκκλησίας Κρήτης γιά τα θέματα της πανδημίας είναι γνωστή έχει δε υπεύθυνα εκφρασθεί πολλές φορές καί διατυπώνεται μόνον από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης.

Ηράκλειον, 14 Ιανουαρίου 2022

Εκ της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης

6 σχόλια:

Γιώργος είπε...

Να σχολιάσω ή να μην σχολιάσω; Είμαι σε αναμονή ανάρτησης σχολιασμού μου σε άλλο άρθρο του ιστιολογίου και δεν γνωρίζω αν αναρτηθεί ή όχι και αυτός ο σχολιασμός μου.
Τέλος πάντων , θα σχολιάσω. Θα καταφύγω σε κατηχητική ομιλία του μακαριστού Πατρός Αθανασίου Μυτιληναίου , ο οποίος τόνισε ότι στην Μασονία ανήκουν και Ιερωμένοι οποιασδήποτε βαθμίδας! Στο 97% των χριστιανών ορθοδόξων που προσκυνούν το αντίχριστο πνεύμα της κάθε εποχής, άρα και του ερχόμενου μεγάλου ηγέτη των αντίχριστων , είναι Πατριάρχες, Αρχιεπίσκοποι, Επίσκοποι, Ηγούμενοι, Μοναχοί, Μοναχές, Ιερείς , Διάκονοι κλπ! Όλα αυτά σύμφωνα με τον μακαριστό πνευματικό ποιμένα Αθανάσιο Μυτιληναίο. Λέω εγώ, και γιατί να μην είναι έτσι; Ας γίνει οικονομικός έλεγχος σε κάθε Μητρόπολη από μια ανεξάρτητη αρχή!(εδώ πέφτει πολύ γέλιο! "Ανεξάρτητη") Το σίγουρο είναι ότι οι Ιεροί Ναοί κλείσανε, πλέον υπολειτουργούν και μάλιστα ως καρναβάλια!!!

Ανώνυμος είπε...

ΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ
ότι είναι ήττα για την "ποιμαίνουσα"
και μόνο το ότι χρειάστηκε να βγει τέτοια ανακοίνωση;
ΧΑΘΗΚΕ Η ΝΤΡΟΠΗ;

Ανώνυμος είπε...

κι εγώ ακόμα περιμένω ανακοίνωση για το ΣΚΑΣΙΛΑ ΜΟΥ
το έπος αυτό που διέφυγε το έρκος οδόντων οιακοστρόφου τινός

Ανώνυμος είπε...

Βλέπουμε πολύ κοσμικό φρόνημα,
το οποίο δεν το έχουν ανάγκη
οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι της εποχής μας...
Ενίοτε η χαρά των "ευσυνείδητων" εκκλησιαστικών, συναγωνίζεται την τρελλή χαρά των "ασυνείδητων" πολιτικών...
Αυτά τα ολίγα για τα εκκλησιαστικά πράγματα της εποχής μας, γενικώς...
Το χρήμα και τα μεγαλεία του Βυζαντινού τύπου βολέματος, αλλοίωσαν το γνήσιο Αποστολικό ήθος της εκουσίας πτωχείας και κακοπαθείας, υπόκαθιστώντας τα με πολύ μπλα μπλα, πολλή θεωρία, πολλή ξιπασιά και δυσανάλογα καλοζωισμένη εθιμοτυπία...Νομίζω...

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία το εκατομμύριο. Αν παρακολουθεί κανείς τις εκκλησιαστικές ιστοσελίδες, κάθε βδομάδα διαβάζει για επιμορφωτικά σεμινάρια, για ΕΣΠΑ, για επιδιορθώσεις ερειπωμένων ναών, για δωρεές από καναλάρχες, όλο για τέτοια βλέπεις - εντός ή εκτός εισαγωγικών όλα αυτά, στη διακριτική ευχέρεια του αναγνώστη! Μα τα πράγματα είναι απλά. Το εκκλησίασμα μετά τα γεγονότα του Πάσχα του '20 μειώθηκε στο 1/3. Τα 2/3 δεν ξαναήρθαν ποτέ. Και μετά τα τελευταία μέτρα του Νοεμβρίου, έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο. Ανήμερα των Θεοφανείων, μέχρι το ευαγγέλιο εδώ στη γειτονιά μου από την πλευρά των ανδρών ήταν ένας ηλικιωμένος. Ένας, μετρημένος! Αργότερα ήρθαν αρκετοί για να πάρουν Αγιασμό, έκατσαν έξω οι περισσότεροι, δεν ξέρω μήπως ούτε κερί δεν άναψαν. Μ' αυτές τις συνθήκες, προφανώς τα παγκάρια και τα φιλόπτωχα είναι άδεια. Δε χρειάζεται να είσαι και πολύ έξυπνος για να το καταλάβεις αυτό! Για να συντηρηθεί λοιπόν ο οργανισμός που έδιωξε με την πορεία που πήρε αυτούς που τον στήριζαν, από κάπου αλλού πρέπει να έχει κάποιους πόρους. Στοιχειώδες. Αν είναι εκατομμύριο, τι είναι, πώς βαφτίστηκε, ούτε μπορούμε να ξέρουμε ούτε και καμιά ουσιαστική σημασία έχει.

Ανώνυμος είπε...

Προφανως αποκρυπτουν αυτα. Ντροπη τους.

"Επιχορήγηση στην Εκκλησία λόγω πανδημίας"
https://www.kathimerini.gr/society/561313795/epichorigisi-stin-ekklisia-logo-pandimias/

"Εκτακτη επιχορήγηση σε Εκκλησία και Μητροπόλεις λόγω πανδημίας"
https://www.euro2day.gr/news/politics/article/2072100/voylh-ektakth-epihorhghsh-se-thrhskeytikoys-foreis.html

"Χρηματοδότηση 80.000 ευρώ στις Μητροπόλεις από την Περιφέρεια Πελοποννήσου"
https://kalamatajournal.gr/messinia/perifereia-peloponnisou/item/25015-chrhmatodothsh-80-000-eyrw-stis-mhtropoleis-apo-thn-perifereia-peloponnhsoy

"Στήριξη ακόμη δύο Μητροπόλεων στην κατάθεση προγραμμάτων για χρηματοδότηση σε έργα ΕΣΠΑ"
https://cityconnectnews.gr/stirixi-akomi-dyo-mitropoleon-stin-katathesi-programmaton-gia-chrimatodotisi-se-erga-espa/

Το να πληρωσω με δικα μου χρηματα το rapid-test για να μου επιτραπει να κοινωνησω το Σωμα και του Αιμα του Κυριου, δηλωνει σιμωνια...
Γ.Θ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com