26 Νοε 2020

Πανελλαδική έρευνα με ερώτημα την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ (Οκτώβριος 2020).

Πανελλαδική έρευνα με ερώτημα την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ (Οκτώβριος 2020).

π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος

Πόση εμπιστοσύνη  έχει ο λαός μας στην Εκκλησία (του); 

Όταν η Εκκλησία αυτοακυρώνεται, μην περιμένουμε να μας εμπιστεύεται και να μας υπολήπτεται ο λαός. Ακόμα, ούτε και οι πιστοί μας...  

Ας μην ανησυχούμε! 

Κοντά είναι ο πάτος. Μόνο 4 θέσεις μας μένουν. 

Θα τα καταφέρουμε..... 

Ασφαλώς, τηρώντας με ευλάβεια και επιβάλλοντας με αυστηρότητα τα υγειονομικά μέτρα που μας προτείνουν αποκλειστικά και μόνο ο Καίσαρας και οι "ειδικοί" του...

Τα δικά μας (τα εκκλησιαστικά) είναι, προφανώς, αναποτελεσματικά έως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και γι' αυτό απαγορεύτηκαν (lockdown σε λιτανείες, σαρανταλείτουργα, εκκλησιασμό λαού κοκ) 

Ο Θεός να μας ελεήσει...

Καλά Χριστούγεννα.

11 σχόλια:

Ιωάννης Τσιλιμιγκάκης είπε...

Εταιρεία φύλαξης προβάτων "ΛΥΚΟΣ ΑΕ"...

Φρικτή η διαπίστωση. Το ποίμνιο εγκαταλείφθηκε από τους Ποιμένες. Εκεί έγκειται κυρίως η θεοεγκατάλειψη που βιώνουμε. Εξέλιπον οι Αυγουστίνοι, οι Παΐσιοι, οι Επιφάνιοι...

Ιωάννης Τσιλιμιγκάκης είπε...

Το σύνθημα "Covid-Jesus:1-0" αποτυπώνει το ασεβές μήνυμα που εξέπεμψε η θεσμική Εκκλησία. Συκοφαντείται ο αρχηγός της ζωής και νικητής του θανάτου ως υποκείμενος στη φθορά. Άγιον και κοινόν καθίστανται όμοια. In other words η χάρις ουκέτι γίνεται χάρις. Μακάριος όποιος δεν θροείται και δεν συνευδοκεί στην ασέβεια.

π. Θεολόγος Παντελής είπε...

Μία ερώτηση. Πότε, πού και από ποιον απαγορεύτηκαν τα Σαρανταλείτουργα; π. Θεολόγος, Ι.Μ. Κυθήρων

Ανώνυμος είπε...

Στον Ι. Ν. Αγ. Νικολαου Πατρων.
π. Αναστάσιος Γκοτσοπουλος
Εφημεριος

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση στον π. Θεολόγο Παντελή, 6.45 μμ. Οπως γνωρίζετε την περίοδο προ των Χριστουγέννων και από 15 Νοεμβρίου, τελούνται στις Εκκλησίες τα Σαρανταλείτουργα των Χριστουγέννων. Με τη κρατική διαταγή του κλεισίματος των Ναών, τα Σαρανταλείτουργα αυτά δεν μπορούν να τελεστούν με την ανεμπόδιστη και ελεύθερη προσέλευση και παρουσία των μελών της Εκκλησίας παρά περιοριστικά μόνον από τους ιερείς και τους ψάλτες. Όμως, δεν μπορεί να γίνει Θεία Λειτουργία, άρα και Σαρανταλείτουργο, χωρίς την σύναξη των πιστών, χωρίς την παρουσία της Εκκλησίας. Η τέλεσή τους μόνον από ιερείς είναι η διακωμώδηση του Μυστηρίου, αφού λείπει η Εκκλησία και παρεμποδίζεται η σύναξή της. Διότι, το Ευχαριστιακό Σώμα, η όλη Εκκλησία τελεί τα Μυστήρια κι όχι μόνον ο κλήρος. Τα Σαρανταλείτουργα γίνονται μεν τυπικά κατά άνθρωπον και κατά τις επιβολές της πολιτικής και εκκλησιαστικής εξουσίας, όμως, ως τελετές κι όχι ως Μυστήρια κατά Θεόν. Άρα, τα νομίζουμε μεν αλλά στην ουσία τους δεν είναι πράγματικά τα Σαρανταλείτουργα. Όπως ορθώς γράφεται και στο άρθρο, το κλείσιμο των Ναών, κατήργησε και τα Σαρανταλείτουργα και όλα τα υπόλοιπα της μυστηριακής λατρείας μας. Εκκλησία χωρίς Ναό, δηλ. τόπο σύναξής της, δεν φανερώνεται στον κόσμο και δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και Ναός-Οίκος Θεού χωρίς Εκκλησία δηλ. χωρίς σύναξη πιστών και χωρίς Μυστήρια.

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΕ Π. ΘΕΟΛΟΓΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ,. ΑΥΤΟ ΒΡΗΚΑΤΕ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΤΕ?ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ.ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΛΕΕΙ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ Π.ΑΝΑΣΤΑΣΙΕ.ΑΝΑΣΑΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ ΕΧΕΙ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ

D είπε...

Αυτό που άλλοτε τις πιστεύετε τις δημοσκοπήσεις και άλλοτε όχι είναι πραγματικά για γέλια.

Ανώνυμος είπε...

Ο λαός δεν εμπιστεύεται την Εκκλησία διότι εκκοσμικεύεται. Έχει χάσει τη φωνή της και συνεργάζεται με το κράτος στην εκκοσμίκευση, καθώς και στα πολιτικά παιχνίδια εντός και εκτός Ελλάδος.

Αντιθέτως, την εποχή του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ο ελληνικός λαός εμπιστευόταν πρώτα την Εκκλησία. Αυτό δε σημαίνει ότι τότε δεν έγιναν λάθη. Αλλά η Εκκλησία είχε φωνή αισθητή στον κόσμο και δεν τον άφηνε χωρίς προσανατολισμό στον Θεό και στα ιδανικά της πατρίδας μας.

Τώρα το καράβι μοιάζει ακυβέρνητο. Όλοι κυνηγούν τα ΕΣΠΑ. Ο Τόπος χάνεται και οι εκκλησιαστικοί ηγέτες εκτός εξαιρέσεων έχουν το στόμα τους κλειστό, διότι πείσθηκαν πως είναι πιο πολιτισμένοι αν δεν μιλούν όπως ο Χριστόδουλος (ο οποίος ξύπναγε τις συνειδήσεις των Ελλήνων και χάλαγε τα σχέδια σε όσους θέλουν να βάλουν χέρι στον Τόπο και την Εκκλησία).

Αν οι εκκλησιαστικοί άρχοντες συνεχίσουν την εκκοσμικευμένη αυτή πορεία, κάποια στιγμή θα χαθεί εντελώς όχι μόνο η εμπιστοσύνη προς την Εκκλησία, αλλά και το κριτήριο του να είσαι χριστιανός.

Βασίλειος Παπασπυρόπουλος είπε...

Ναι οι Εκκλησίες είναι κλειστές σε όλη την Ελλάδα. Στα Κύθηρα δεν έχετε καταλάβει μάλλον τι γίνεται στις υπόλοιπες Μητροπόλεις. Καλό είναι αυτό... να ανάβετε κάθε μέρα κερί για τον Μητροπολίτη σας.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου D 10:22
Πολύ θα ήθελα και εγώ να μην πιστέψω σε αυτή τη δημοσκόπηση και να είμαι ήσυχος ότι ο λαός μας μας εμπιστεύεται.
Δες όμως ένα πραγματικό γεγονός: Σε κεντρικότατη ενορία ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ έγινε Αγιασμός επί τη ενάρξει της νέας εκκλησιαστικής χρονιάς παρουσία του επισκόπου.
Ξέρεις πόσα άτομα ήσαν; 11 γυναίκες και 13 άνδρες! Συμπεριλαμβανομένων επιτρόπων, των 5 ψαλτών της ενορίας, κυριών του Φιλοπτώχου, μέλη διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου!
Αυτό δεν σε συγκλονίζει για να πεις Θεέ μου που πάμε, πού καταντήσαμε;;;
π. Αναστάσιος

Ανώνυμος είπε...

Αν με ρωτούσαν εμένα, το πιθανότερο θα ήμουν με τους δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Την Εκκλησία του Χριστού την εμπιστεύομαι απόλυτα, κατά πάντα. Δεν υπάρχει επιλογή "απόλυτα" στη δημοσκόπηση, άρα δε θα μπορούσα να δώσω αυτή την απάντηση.

Τη διοικούσα Εκκλησία της Ελλάδος δεν την εμπιστεύομαι καθόλου για κανένα θέμα. Άρα αν θεωρήσω ότι η ερώτηση αφορά την εκκλησιαστική διοίκηση, θα έπρεπε να πάω με τους "καθόλου".

Τον παπά του τόπου μου τον αγαπάω. Μου έχει δώσει λόγους να τον αγαπάω, και στην πρώτη καραντίνα και τώρα. Και δε θα πω άλλα, γιατί η ανωνυμία του διαδικτύου μόνο ανωνυμία δεν είναι. Η τοπική μου Εκκλησία αυτή είναι, ο παπάς μου, οι αδελφοί και οι αδελφές μου εδώ γύρω.

Επειδή λοιπόν ο όρος Εκκλησία όπως παρουσιάζεται στη δημοσκόπηση δεν είναι σαφής, γι' αυτό εγώ μάλλον στο ΔΞ/ΔΑ θα ήμουν.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com