23 Φεβ 2020

«Όχι» και από την Αντιόχεια για τη Σύναξη στο Αμάν

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Αποδυναμώνεται καθημερινά η συμμετοχή των Εκκλησιών στη Σύναξη των Προκαθημένων ή στην «Αδελφική Συνάντηση» όπως χαρακτηρίστηκε πριν από λίγες ημέρες που θα λάβει χώρα στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Χθες ήταν η σειρά του Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννου να δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει στην εν λόγω συνάντηση. «Η Εκκλησία της Αντιόχειας, καθώς αντιλαμβάνεται το ενεργό ενδιαφέρον των Προκαθημένων των Εκκλησιών και τις πρωτοβουλίες τους σε ό, τι θα μπορούσε να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων για τη σοβαρή κρίση, στην οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται αντιμέτωπη σήμερα, δεν συμμετέχει στη συνάντηση αυτή, με βάση τα στοιχεία που κατέχει και εξαιτίας της προσοχής της να αποφευχθεί καθετί που αυξάνει το χάσμα μεταξύ των αδελφών και τις αποκλίσεις τους» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην εν λόγω ανακοίνωση.
Ως εκ τούτου οι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι που αναμένεται να συμμετάσχουν είναι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος και ο Αρχιεπίσκοπος Πρέσοβ και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Ραστισλάβ, ενώ οι Εκκλησίες Ρουμανίας και Πολωνίας θα αποστείλουν αντιπροσωπεία.
Ακολουθεί αυτούσιο το Ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής:
«Με την ευγενική πρόσκληση που έλαβε προηγουμένως ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ιωάννης Χ ‘, από τον Μακαριότατο Θεόφιλο Γ ‘, Πατριάρχη Ιεροσολύμων, για να συμμετάσχει σε συμβουλευτική συνάντηση των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Αμάν – Ιορδανία, στις 25 του τρέχοντος μηνός, η Εκκλησία της Αντιόχειας δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στην εν λόγω συνάντηση.
Η Εκκλησία της Αντιόχειας, καθώς αντιλαμβάνεται το ενεργό ενδιαφέρον των Προκαθημένων των Εκκλησιών και τις πρωτοβουλίες τους σε ό, τι θα μπορούσε να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων για τη σοβαρή κρίση, στην οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται αντιμέτωπος σήμερα , δεν συμμετέχει στη συνάντηση αυτή, με βάση των στοιχείων που κατέχει και της προσοχής της να αποφευχθεί καθετί που αυξάνει το χάσμα μεταξύ των αδελφών και τις αποκλίσεις τους. Είναι επίσης βέβαιο ότι το Πατριαρχείο δεν παραβλέπει την προθυμία του να επιταχύνει την εξεύρεση των αναγκαίων λύσεων για τους λόγους που οδήγησαν στη διακοπή της κοινωνίας μεταξύ της Εκκλησίας της Αντιόχειας και της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, καθώς η Εκκλησία της Αντιόχειας έδειξε την ετοιμότητά της να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να διευκολύνει αυτές τις λύσεις.
Με την ευκαιρία αυτή, η Εκκλησία της Αντιόχειας επαναλαμβάνει τη σταθερή της θέση ότι η «ομοφωνία» μεταξύ των Εκκλησιών, η οποία βασίζεται στην Αγία Γραφή και την αγία Παράδοση, είναι ο βασικός κανόνας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, όσον αφορά γενικές αποφάσεις στο Πανορθόδοξο επίπεδο καθώς, αλλά και την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων. Επιβεβαιώνει επίσης την προσπάθειά της, μέσω της συνεχούς επικοινωνίας με τις Εκκλησίες, σε αυτό που εμβαθύνει την αγάπη και την ομόνοια μεταξύ των αδελφών και στην επιστροφή στη διαβούλευση, ώστε να είναι έτσι πιστή στο μήνυμα της χαράς, της ειρήνης και της ενότητας που ο Κύριος μας αναμένει από την Εκκλησία Του.
Η Εκκλησία της Αντιόχειας καλεί όλα τα τέκνα της να συμμετέχουν στην προσευχή και να εργάζονται υπέρ της ειρήνη στην Εκκλησία και σε όλον τον κόσμο».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΡ ΦΤΑΙΕΙ.ΚΑΚΩΣ ΒΕΒΑΙΑ ΑΦΟΥ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ.

Διονύσιος είπε...

Η αφόρητη πίεση από την Π.Ν.Τ.Π, αποδίδει καρπούς για την ενδυνάμωση της Πανθρησκειας, καί στον διχασμό των ορθοδόξων Πατριαρχείων Ρωσίας και Κων/πολεως.

ΣΚΛΗΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ είπε...

Πλήθος ομιλιών, απουσία παρουσιών(προτάσεων πράξεων),απόδειξη μοναχικών πρακτικών που δεν χαρακτηρίζονται από πνεύμα ενότητας, δεν πείθουν,δεν έχουν ευλογία...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com