31 Ιαν 2020

ΔΑΚΕ Καθηγητών: Για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών

Η Δ.Α.Κ.Ε. Καθηγητών Δ.Ε. εκφράζει την αντίθεσή της στην υποβάθμιση της εορτής των Τριών Ιεραρχών. Η απόφαση να καταργηθεί η αργία για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  μειώνει τη σημασία της μεγάλης αυτής εορτής για την ελληνική παιδεία. Η ατυχέστατη δήλωση του Αρχιεπισκόπου ότι «η αργία είναι για τους τεμπέληδες» μας βρίσκει βεβαίως εντελώς αντίθετους. Με αυτήν τη λογική η αργία της Κυριακής δε χρειάζεται και είναι τεμπέληδες όσοι πηγαίνουν στην Εκκλησία και όχι στη δουλειά τους.

Η 30η Ιανουαρίου εδώ και 176 χρόνια έχει ταυτιστεί με την ημέρα της Παιδείας καθώς τιμάται το έργο των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων στα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι Τρεις Ιεράρχες συμβόλιζαν και συμβολίζουν το έργο αυτό. Είναι εκείνοι που έμπρακτα απέδειξαν ότι ο συνδυασμός του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και της Ορθοδοξίας οδηγεί στη δημιουργία ενός υψηλού πολιτισμού. Είναι αναγκαίο λοιπόν η 30η Ιανουαρίου να αφιερώνεται αποκλειστικά σε εκκλησιασμό και εκδηλώσεις που θα αποσκοπούν στο να κατανοήσουν οι μαθητές την αξία του πολιτισμού αυτού.
Ο περιορισμός ωστόσο της εορτής τους σε δυνητικό εκκλησιασμό και δυνητικές εκδηλώσεις μέσα στα πλαίσια του ωρολογίου προγράμματος, αναπόφευκτα οδηγεί στη σταδιακή ακύρωσή της.
 Όμως, οι Τρεις Ιεράρχες ανήκουν στους στύλους της ελληνικής παιδείας και όταν οι στύλοι υποσκάπτονται, το οικοδόμημα ολόκληρο κινδυνεύει.

            Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γενικός Γραμματέας
       Νίκος Παπαχρήστος                                     Νικηφόρος Κωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com