31 Δεκ 2018

Ανοιχτή επιστολή λαϊκών προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Φλωρίνης Θεόκλητο για τη μνημόνευση του Επιφάνιου ως «Αρχιεπισκόπου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας»

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΛΑΪΚΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟ
Μητροπολίτης Φλωρίνης: «…,Επιφανίου Κιέβου» 
Αναγνωρίζετε Σχισματικούς, Σεβασμιότατε;

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ 30/12/2018

Σεβασμιότατε κ. Θεόκλητε, Χριστός ετέχθη.

Γίναμε όλοι μάρτυρες (μέσω διαδικτύου) της μνημονεύσεως του Επιφάνιου, ως «Αρχιεπισκόπου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας» στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Πτολεμαΐδας, ανήμερα της εορτής του. Ευλόγως, έρχονται κάποια ερωτήματα στο μυαλό μας:

1ο) Σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τους προκαθημένους των Εκκλησιών τους μνημονεύουν οι προκαθήμενοι της κάθε αυτοκέφαλης Εκκλησίας. Έτσι, από την Εκκλησία της Ελλάδος τους μνημονεύει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος, όμως, ΔΕΝ μνημόνευσε τον Επιφάνιο, στην προχθεσινή Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία. Εσείς γιατί τον μνημονεύσατε;

2ο) Επισήμως δεν έχει δοθεί ακόμη Τόμος Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία. Προς τι, λοιπόν, η μνημόνευση;

3ο) Αναμένεται στις 6 Ιανουαρίου 2019 να γίνει συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη Κων/πόλεως κ. Βαρθολομαίου με τον Επιφάνιο στο Φανάρι. Η επίσκεψη του Επιφάνιου αναμένεται να συνδυαστεί με την εκχώρηση Τόμου Αυτοκεφαλίας εκ μέρους του Πατριάρχη. Ερωτούμε: Δύναται ο Πατριάρχης να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια χωρίς να ρωτήσει: α) την Κανονική και αναγνωρισμένη από όλες τις τοπικές Εκκλησίες και Πατριαρχεία, Αρχιεπισκοπή Κιέβου; β) το Πατριαρχείο Ρωσίας όπου υπάγεται, εκκλησιαστικά, η Ουκρανία; και γ) τα υπόλοιπα Πατριαρχεία και τις τοπικές Εκκλησίες παγκοσμίως; Από ποιους Ιερούς Κανόνες προκύπτει ότι αυτές είναι υποχρεωμένες να δεχτούν και να κοινωνήσουν με τη νέα εκκλησιαστική δομή; Αναγνωρίζετε, Σεβασμιότατε, Πρωτείο εξουσίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στη Σύνοδο του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης; Το Πρωτείο εξουσίας δεν περιλαμβάνεται στις κύριες αιρέσεις του Παπισμού;

4ο) Αυτή τη στιγμή η Εκκλησία της Ελλάδος αναγνωρίζει επίσημα, ως Αρχιεπίσκοπο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας τον κ. Ονούφριο. Πότε, Σεβασμιότατε, έπαυσε να ισχύει αυτό και ποια Σύνοδος στην Ελλάδα το αποφάσισε; Μήπως με την πρόσφατη ενέργειά σας κάνετε ανυπακοή στην Εκκλησία της Ελλάδος, στην οποία ανήκετε;

5ο) Ο Επιφάνιος είναι πνευματικό τέκνο και χειροτονία του καθηρημένου και αναθεματισμένου (από το Πατριαρχείο Ρωσίας, το 1992) Φιλάρετου, τέως Αρχιεπισκόπου Κιέβου. Την ενέργεια αυτή του Πατριαρχείου Ρωσίας την είχαν αναγνωρίσει όχι μόνο όλες οι τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, αλλά κι ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος! Σας ερωτούμε, λοιπόν, Σεβασμιότατε: α) Έχει Ιερωσύνη ο Επιφάνιος; β) Δεν θεωρείται κι αυτός ακοινώνητος αφού κοινωνεί με τον αναθεματισμένο Φιλάρετο, σύμφωνα με τους Κανόνες της Εκκλησίας μας;

6ο) Μήπως και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εμπίπτει σ’ αυτόν τον Κανόνα; (Κατά το: «ὁ κοινωνῶν ἀκοινωνήτω, ἀκοινώνητος ἔσται»)

7ο) Σεβασμιότατε, ο Φιλάρετος καθαιρέθηκε και αναθεματίστηκε από τη Μόσχα, καθώς αποκόπηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία για λόγους διοικητικούς. Δημιούργησε δε τη δική του ψευδοεκκλησία προκαλώντας σχίσμα στην Ουκρανία. Θεωρείτε άδικη την καθαίρεση και τον αναθεματισμό του;

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν είχε κανένα Κανονικό δικαίωμα να αποκαταστήσει εκκλησιαστικά τους Σχισματικούς της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες, τους κληρικούς στους οποίους η οικεία Εκκλησία τούς επέβαλε κάποιες ποινές, δεν επιτρέπεται να τους απαλλάξει απ’ αυτές μία άλλη τοπική Εκκλησία. Κατά συνέπεια, ο κ. Βαρθολομαίος διέπραξε το Κανονικό Παράπτωμα της «εισπήδησης» σε άλλη εκκλησιαστική δικαιοδοσία!

Σεβασμιότατε, θα μπορούσαμε να επεκταθούμε περισσότερο στο ζήτημα αυτό, αλλά δεν θέλουμε να σας κουράσουμε. Δεν θεωρείτε λογικά τα ερωτήματα που σας απευθύνουμε; Επιτέλους, γιατί τόση υποτέλεια απέναντι στο Πατριαρχείο; Στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ανήκετε και ΟΧΙ στη Σύνοδο του Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως! Μη διχάζετε την Εκκλησία της Ελλάδος! Είναι ξεκάθαρο ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την ενέργειά του αυτή απέδειξε ότι υπηρετεί τα πολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας. Η τοπική μας Εκκλησία γιατί ανακατεύεται; Αυτή η υπόθεση είναι αρμοδιότητα των τοπικών Εκκλησιών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ή μιάς Πανορθόδοξης Συνόδου.

Πάντως, είναι πολύ λυπηρό, Σεβασμιότατε, το γεγονός ότι, ενώ εσείς κάνετε ευθεία ανυπακοή στην Ιερά Σύνοδο στην οποία ανήκετε, όλο αυτό το διάστημα κατηγορούσατε κάποιους αδελφούς μας που διαμαρτύρονται ενάντια στον Οικουμενισμό ότι έκαναν, τάχα, «ανυπακοή στην Εκκλησία». Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώσατε ότι εσείς είστε αυτός που κάνει ανυπακοή στην Εκκλησία.

 Το χειρότερο απ’ όλα, όμως, είναι ότι προκαλείτε σοβαρότατο εκκλησιαστικό πρόβλημα στην τοπική μας Εκκλησία, την Μητρόπολη Φλωρίνης –την οποία σας ανέθεσε ο Θεός να διαποιμάνετε–, διότι την αναγκάζετε, πλέον, να έχει κοινό Ποτήριο με Σχισματικούς, δηλαδή με ανθρώπους που είναι εκτός Εκκλησίας! Αυτό είναι ανήκουστο. Από αλλού το περιμέναμε και από αλλού μάς ήρθε! Φοβόμασταν, όλ’ αυτά τα χρόνια, μήπως, μέσω του Πατριαρχείου, «ενωθούμε» με τους αναθεματισμένους Παπικούς και αποκτήσουμε κοινό Ποτήριο μαζί τους, και τώρα βλέπουμε ότι έχουμε κοινό Ποτήριο με άλλους αναθεματισμένους Σχισματικούς! Έχετε αντιληφθεί, π. Θεόκλητε, έχετε συνειδητοποιήσει τι έχετε κάνει; Καθίστασθε πλέον κι εσείς ακοινώνητος, αφού κοινωνείτε με ακοινώνητους! («ὁ κοινωνῶν ἀκοινωνήτω, ἀκοινώνητος ἔσται»)

Σεβασμιότατε, σας παρακαλούμε θερμά: ανακρούσατε πρύμναν! Μην οδηγείτε στο γκρεμό την τοπική μας Εκκλησία! Σκεφτείτε ότι δεν είστε μόνος σας: η Μητρόπολη Φλωρίνης δεν ταυτίζεται με το πρόσωπό σας· είναι σώμα Χριστού, δηλαδή είναι κλήρος και λαός. Μην παίρνετε λοιπόν το ποίμνιο στο λαιμό σας! Σας παρακαλούμε πολύ, πράξτε τα θεάρεστα!

Με βαθύτατη θλίψη, οι υπογράφοντες:

Ευάγγελος Βλάσης

Αντώνιος Χατζηπαναγιωτίδης

Δημήτριος Εμμανουήλ

Βασίλειος Κερμενιώτης

Γεώργιος Ασανάκης

Σωκράτης Βασιλειάδης

Ζήκος Παπάζογλου

Χρήστος Ελευθεριάδης

Παναγιώτα Παναγιωτίδου

Σταυρούλα Βλάση

12 σχόλια:

Δημήτριος είπε...

Μπράβο στους υπογράψαντες.

Ανώνυμος είπε...

Έσει χαθεί το μέτρο...έλεος κ. Θεόκλητε! Που είσαι Καντιώτη να δεις και να καμαρωσεις την κατάντια...

Αντιοικουμενιστής είπε...

Αδελφοί, Έτη Πολλά, Ορθόδοξα και Ευλογημένα! Δια των ενεργειών του ο εν λόγω, πάλαι ποτέ "τέκνον" του μακαριστού μητροπολίτου Φλωρίνης, Αυγουστίνου, αποδεικνύεται κατάλληλος δια δούλος του Φαναρίου, δια να προσφέρει το παραδοσιακόν γλυκόν "υποβρύχιον" εις τους "εκλεκτούς" καλεσμένους του Φαναρίου. Η Ιστορία επιφυλάσσει εις αυτούς "εξαιρετικήν" θέσιν εις τας μελανοτέρας σελίδας της, ανάλογον με την υποβρυχίαν των Αιγυπτίων, οίοι κατεδίωξαν τον Προφήτην Μωυσήν και τους συν αυτώ κατά την Έξοδον, ως διώκται και διασπάσται των Ορθοδόξων και της Ορθοδοξίας, εν γένει, και των δούλων αυτών. Αδελφοί, εύχομαι εκ καρδίας Καλόν, Ευλογημένον και Ορθόδοξον Ενιαυτόν με πλείονα Χριστόν και Ελλάδαν! Αδελφοί, φεύγετε των οικουμενιστών, των φιλοοικουμενιστών, των κρυφοοικουμενιστών, των κολυμπαριστών και των διασπαστών των Ορθοδόξων, ως τις φεύγη εκ του όφεως, γρηγορείτε και προσεύχεσθε...

Ανώνυμος είπε...

Να δώση εξηγήσεις πάραυτα ο μητροπολίτης και οι διαμαρτυρόμενοι να καταγγείλουν το γεγονός στην Ιερά Σύνοδο.
Ο μητροπολίτης Φλωρίνης ανήκει στην Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος και όχι στο σβησμένο Φανάρι.

Ανώνυμος είπε...

Παραιτηθείτε καλύτερα σεβασμιώτατε Φλωρίνης!

Ανώνυμος είπε...

Υπερβολικές οι ελάχιστες αντιδράσεις κατά του ορθόδοξου μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Θεοκλήτου. Και απαράδεκτες!

Ανώνυμος είπε...

Σπεύσει να "βεβαιώνει" τα αισχρά του Φαναρίου και την αστεία ψευδό-εκκλησία του στην Ουκρανία με το "επίτιμο πατριαρχη"! Καλά έπραξαν όλοι αυτοί που από καιρό σταμάτησαν να τον μνημονεύουν.

Ανώνυμος είπε...

"Υπερβολικές" οι αντιδράσεις κατά τον ανώνυμο 31/12 12:22 μ.μ.
Όταν μνημονεύει ένας επίσκοπος ένα σχισματικό κληρικό που δεν τον μνημονεύει ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και διαμαρτύρονται οι πιστοί τότε είναι "υπερβολικές" οι αντιδράσεις τους!
Και να ήταν το μόνο άτοπο που έχει διαπράξει ο συγκεκριμένος επίσκοπος εδώ και 18 χρόνια!
Καθόλου "υπερβολικές" δεν είναι οι αντιδράσεις αλλά εκφράζουν τη δικαιλογημένη απορία και αγανάκτηση των πιστών!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί αδελφοί, "το ξεχειλώσατε"...

Κρίνετε με τα πιο αυστηρά μέτρα (αλλά όχι, αναγκαστικά, και ακριβοδίκαια)
έναν από τους παραδοσιακούς Μητροπολίτες,
που εργάζεται με αυταπάρνηση και αγάπη στον Χριστό,
που δεν ξέρει τι θα πει ανάπαυση,
που μοχθεί άοκνα στον αμπελώνα δεκαετίες τώρα...

Και είναι και πνευματικός σας πατέρας, και τον βγάζετε "στα μανταλάκια"...
(και λάθη να είχε κάνει -σαν άνθρωπος που είναι- δεν θα του άξιζε τέτοια συμπεριφορά)

ΥΓ: προς αυτόν που τον προτρέπει να παραιτηθεί: θα τον ψάχνετε...
("προφήτης δεν είμαι, αλλά προφητεύω", που έλεγε και ο πατήρ...)

ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΛΑΣΗΣ είπε...

Κάποιοι εδώ,βλέπω να λένε ότι το "παρακάναμε".Δύο πράγματα θα πω:
1ο)Ανήκουμε στη Μητρόπολη Φλωρίνης κι επιτρέψτε μας να γνωρίζουμε "πρόσωπα και πράγματα" και
2ο)Φοβάμαι ότι το ίδιο θα μας έλεγαν αν ο Μητροπολίτης μνημόνευε τον αιρετικό Πάπα Ρώμης.Ελπίζω να κάνω λάθος.
Όπως και να έχει,καλή χρονιά σε όλους.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον 8,18 μ.μ.!
Πολλά μπράβο του!
Επιτέλους με τους εμπαθείς ανώνυμους κατήγορους του καλοκάγαθου μητροπολίτη Φλωρίνης Θεόκλητου!
Το παράκαναν!

Ανώνυμος είπε...

Τελικά υπάρχει και ποίμνιο που είναι ενωμένο, με γνήσιο ενδιαφέρον και αγάπη προς την εκκλησία και τον μητροπολίτη του.
Που προσπαθεί να τον στηρίξει κ να τον προστατέψει από επιβλαβείς για την ψυχή του, αλλά και για το σώμα της εκκλησίας, ενέργειες.
Ο σεβασμιότατος π. Θεόκλητος θα πρέπει να είναι περήφανος για σας που του γράφετε με ενδιαφέρον, ανιδιοτέλεια και αντικειμενική τεκμηρίωση μια εύστοχη επιστολή που μας θέτει όλους σε προβληματισμούς.
Όταν το ποίμνιο στηρίζει τον ποιμένα, ο ποιμένας δεν έχει να φοβάται τίποτα.
Καλή χρονιά!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com