31 Δεκ 2018

Βασίλειος ο Μέγας (Ἀρσένιος μοναχὸς -Σκήτη Κουτλουμουσίου-Ἅγιον Ὄρος)

Αποτέλεσμα εικόνας για μεγασ βασιλειος
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ
            Όντως, ανεξιχνίαστες είναι οι βουλές του Θεού, διότι μας λέει η Αγία Γραφή: «τίς ἔγνω νουν Κυρίου; (Προς Ρωμαίους ια΄ 34)». Δηλαδή, ποιος μπορεί να γνωρίσει το πνεύμα του Θεού και να μας πει πως και για ποιον λόγο, ενεργεί αναλόγως ο Θεός; Βλέπουμε, να δίνει τεράστια διάνοια, ακόμη και σε εχθρούς του ο Θεός! Εγώ όμως ο πτωχός, θα αναφέρω λίγα λόγια σε έναν από τους εκλεκτούς Αγίους του Θεού, που είναι ο Μέγας Βασίλειος.

Αλήθεια, ποιος μπορεί να εξιστορήσει επάξια, τα ανδραγαθήματα αυτού του Μεγάλου; Αυτός, πριν ακόμη λάβει το Άγιον Βάπτισμα, ήταν ήδη «τέλειος». Πράγμα, εντελώς παράδοξο, αφού η τελειότητα, κατορθώνεται μόνον, εκεί που υπάρχει πρώτα το Άγιον Βάπτισμα. Ήταν όμως, τέτοιος ο ζήλος και η θέλησή του να ευαρεστήσει στον Χριστό, που κατά παράδοξο τρόπο η Θεία Χάρις τον είχε επισκιάσει, πριν ακόμη λάβει το Άγιον Βάπτισμα. Να σημειώσουμε, ότι εκείνη την εποχή δεν είχε ακόμη καθιερωθεί ο νηπιοβαπτισμός, με αποτέλεσμα να βαπτίζονται μετά το πέρας της ενηλικιώσεως και την ολοκλήρωση της Κατηχήσεως. Μέγας, λοιπόν, ήταν και πριν ακόμη λάβει το ποθούμενον Άγιον Βάπτισμα. Μέγας μάλιστα, σε όλες τις επιστήμες που σπούδασε, μέχρι που απογοητεύθηκε, όταν έφθασε στην Αθήνα, στην έδρα των γραμμάτων, του φωτός, της φιλοσοφίας και όλων των επιστημών. Ναι, όντως απογοητεύτηκε, διότι αυτά που τον δίδασκε ο δάσκαλός του, ήδη αυτός τα ήξερε από πριν και δυστυχώς έφυγε από την Αθήνα, χωρίς να πάρει αυτά που ονειρευότανε. Αλλά τί λέω; Αυτά που ονειρευότανε, τα είχε όλα μέσα στην μεγάλη διάνοιά του. Δεν είχε μόνο τεράστια διάνοια ο Άγιος, αλλά ήταν και πολύ ταπεινός, διότι την μεγάλη διάνοια που του έδωσε ο Θεός, φρόντισε αμέσως να την αγιάσει, έτσι ώστε να ωφελήσει πρώτα τον ίδιο τον εαυτό του, αλλά και τον πλησίον του. Ώστε, αγαπητοί μου, αν δεν αγιάσει ο άνθρωπος, την μεγάλη διάνοια που του έδωσε ως δώρο ο Θεός, δυστυχώς αυτό το δώρο θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευθεί ο διάβολος, για το κακό της ανθρωπότητος. Άλλωστε, αν ερευνήσουμε την ιστορία, θα δούμε πολλούς που αξιώθηκαν από τον Θεό να έχουν μεγάλο μυαλό, αλλά όμως δεν έκαναν καλό στην ανθρωπότητα, επειδή δεν ήθελαν να έχουν άμεση σύνδεση με τον χορηγό της σοφίας, τον Χριστό.
            Μέγας Βασίλειος. Το ταμείον των αρετών, ο ακριβής τηρητής των δογμάτων της Ορθοδόξου Πίστεως και ήταν τόσο ακέραιος, που ο απεσταλμένος Μόδεστος του αυτοκράτορος Ουάλη, εξεπλάγη όταν του ανήγγειλε τις κρατικές τιμωρίες και άκουσε τα σοφά λόγια του Αγίου λέγοντας: «Πρώτη φορά ακούω τέτοια λόγια από επίσκοπο» και ο Άγιος του απάντησε: «Φαίνεται, πως πρώτη φορά συναντάς αληθινό επίσκοπο». Να σημειώσουμε, πως εκείνη την εποχή ο αρειανισμός ήταν στην ακμή του και λίγοι επίσκοποι είχαν μείνει χωρίς να ασπαστούν την φοβερή πλάνη του Αρείου.
            Αλήθεια, σήμερα τί έχουμε να πούμε; Βρίσκουμε άραγε αληθινό επίσκοπο, που να μην έχει υποταχθεί στην φοβερή αίρεση του Οικουμενισμού, που ξεπερνάει κατά πολύ αυτήν του Αρειανισμού; Υπάρχει επίσκοπος, που να αντιστέκεται στους ανόμους κρατικούς όπως ο Μέγας Βασίλειος; Πάντως, από αυτά που βλέπουμε μέχρι τώρα από τους επισκόπους, είναι πλήρη απογοήτευση. Δυστυχώς, πάρα πολλοί από αυτούς, είναι αγκαλιά με τον Οικουμενισμό και με τους αθέους προδότες κυβερνώντες μας. Το αγνό πνεύμα του Μεγάλου Βασιλείου για την Ορθόδοξη Πίστη, δεν το βλέπουμε σχεδόν σε κανένα επίσκοπο και αυτό μας γεμίζει θλίψη πολύ. Όμως, ελπίζουμε και πάντα θα ελπίζουμε, με την πεποίθηση πως ο Χριστός μας, έστω και αργά, θα δώσει το ποθούμενο που είναι η λύτρωση της ΕλληνοΟρθοδοξίας από τους φοβερούς εχθρούς. Είναι φοβεροί αυτοί οι εχθροί, διότι ονομάζονται «Έλληνες κυβερνώντες».
Ἅγιον Ὄρος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΤΕΡ ΑΡΣΕΝΙΕ..!

Διονύσιος είπε...

Η αποστασία ξεκίνησε το 2016, με τις αιρετικές αποφάσεις της ληστρικής ψευδοσυνόδου στο Κολυμβάρι της Κρήτης,που ονομάσθηκε απο τον οργανωτή αιρεσιαρχη Πατριάρχη Βαρθολομαίο και απο τους συμμετέχοντες Πατριάρχες,Επισκόπους και απο τον έκπρόσωπο Ηγούμενο Αγίου Ορους,:"Αγία και Μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδος"και άς μην,δεν συμμετείχαν τέσσερα Πατριαρχεία(Ρωσίας,Γεωργίας,Αντιοχείας,Βουλγαρίας).

Στήν σύνοδο αυτή έγιναν πολλές παρατυπίες που επισήμως σχολιασθηκαν απο Πατριαρχές,Επισκόπους,Μοναχούς και Θεολόγους,ότι αυτή η σύνοδος δεν έχει καμία μα καμία σχέση με της προηγούμενες Αγιόπνευματικές εννέα Συνόδους των Αγίων Πατέρων.

Στην σύνοδο αυτή οι χριστιανικές οργανώσεις(παπισμός,προτεσταντισμός,μονοφυσιτισμός)ονομάσθηκαν ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΕΝΩ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΓΙΕΣ ΕΝΝΕΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ,ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΑΝ ΑΙΡΕΣΕΙΣ,ΧΩΡΙΣ ΙΕΡΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com