31 Δεκ 2017

Διαθρησκειακό φόρουμ στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν

Το Διεθνές φόρουμ ‘Το 2017 είναι έτος της Ισλαμικής αλληλεγγύης: Ο Διαθρησκειακός και διαπολιτιστικός διάλογος’ πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2017 στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν με οργανωτή την Πνευματική Διεύθυνση των Μουσουλμάνων Καυκάσου και την υποστήριξη των αρχών της χώρας.

Με το συνέδριο ολοκληρώθκε το Έτος της Ισλαμικής Αλληλεγγύης, το οποίο κήρυξε το Αζερμπαϊτζάν και στα πλαίσια του οποίου σε διάφορες χώρες παγκοσμίως διεξήχθησαν αντιπροσωπευτικά φόρα. Έτσι οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν στην Αγία Πετρούπολη, την Τασκένδη, τη Μαδρίτη και αλλαχού.
Στο Μπακού στην εκδήλωση συμμετείχαν θρησκευτικές κοινότητες, πολιτειακοί και κοινωνικοί παράγοντες, διπλωμάτες και επιστήμονες από δεκάδες χώρες του κόσμου. Με την ευλογία του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Μόσχας ετέθη ο Μητροπολίτης Νόβγκοροντ και Στάραγια Ρούσσα Λέων. Την Εκκλησία επίσης εκπροσώπησαν ο Μητροπολίτης Ζαοπορόζιε και Μελιτουπόλεως Λουκάς, ο Αρχιεπίσκοπος Μπακού και Αζερμπαϊτζάν Αλέξανδρος, ο Επίσκοπος Μπομπορουΐσκ και Μπύχοφ Σεραφείμ, ο Πρωθιερέας Νικόλαος Ντανιλέβιτς, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο Πρωτοσύγκελος της επαρχίας Μπακού Πρωθιερέας Μεθόδιος Εφενδίεφ, ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανούλ (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο Μητροπολίτης Ἀχαλτσίχης καί Ταο-Κλαρδζέτης Θεόδωρος (Πατριαρχείο Γεωργίας), στέλεχος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας κ. Η. Κασίτσιν.
Ακόμη παραβρέθηκαν ο Πατριάρχης Αντιοχείας και πάση Ανατολής Μαρ Ιγνάτιος Εφραίμ Β’(Συροϊακωβιτική Εκκλησία), ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών Μπεσάρα Μπούτρος αρ-Ραΐ κα. Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι των ιουδαϊκών και βουδιστικών κοινοτήτων.
Η επίσημη τελετή του φόρουμ πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Heydar Aliev στο Μπακού. Τους μετάσχοντες καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κ. Ιλχάμ Aliev. Ο Μητροπολίτης Νόβγκοροντ και Στάραγια Ρούσσα Λέων ανέγνωσε το Μήνυμα του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου. Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ προσφώνησε τους παρόντες εκ μέρους του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ενώ το Μήνυμα του Αγιωτάτου και Μακαριωτάτου Καθολικού Πατριάρχη πάσης Γεωργίας Ηλία Β’ ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Ἀχαλτσίχης καί Ταο-Κλαρδζέτης Θεόδωρος.
Επίσης αναγνώσθηκαν μηνύματα των Προέδρων της Τουρκίας, του Ουζμπεκιστάν του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου. Την πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Σεΐχη ουλ Ισλάμ Αλλαχσουκιούρ Πασά ζαντέ, Προέδρου της Διευθύνσεως των Μουσουλμάνων Καυκάσου.
Το συνέδριο έληξε με την υπογραφή Διακηρύξεως, όπου οι μετάσχοντες επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στο ειρηνευτικό διάλογο μεταξύ των θρησκειών και των λαών, καταδίκασαν τον εξτρεμισμό και κάλεσαν σε δίκαιη διευθέτηση των συγκρούσεων.
Μετά το πέρας των συνεδριών ο Σεΐχης ουλ Ισλάμ Αλλαχσουκιούρ Πασά ζαντέ παρέθεσε δεξίωση προς τιμή των προσκεκλημένων του φόρουμ.

Τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Πατριαρχείου Μόσχας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com