28 Ιουν 2016

Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Αρχιμανδρίτης Ευγένιος Θεοδοσιάδης, Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Σταγών & Μετεώρων.

Εκοιμήθη εν Κυρίω το απόγευμα της Τρίτης, σε ηλικία 78 ετών, ο πολυσέβαστος και αγαπητός μας «γέροντας», ο Αρχιμανδρίτης Ευγένιος Θεοδοσιάδης, Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Σταγών & Μετεώρων.

Κηδεύεται στις 11.30 π.μ. της Πέμπτης εκ του Ιερού Ναού Παναγίας Επισκέψεως στα Τρίκαλα, ενώ η ταφή του θα πραγματοποιηθεί στο Α΄ Νεκροταφείο, όπως ο ίδιος επιθυμούσε.
Το σκήνωμά μου θα τεθεί εις προσκύνηση από τις 7 π.μ. της Πέμπτης.
Ο πατέρας Ευγένιος ήταν μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της τοπικής μας Εκκλησίας, κληρικός με αγάπη προς τον Χριστό και κυρίως με «φόβο Θεού». Ανεξίκακος και ανιδιοτελής, αληθινός και με δίψα για την αλήθεια του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, αφιέρωσε τη ζωή του όλη στην Εκκλησία.
Ο κατά κόσμον Ευστράτιος Θεοδοσιάδης γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1938, από προσφυγική οικογένεια η οποία είχε φτάσει από τη Μικρά Ασία. Από τα παιδικά του χρόνια είχε κλίση προς την Εκκλησία και μεγάλωσε κοντά σε αγίες μορφές, Αρχιερείς και κληρικούς της επαρχίας μας.
Εκάρη μοναχός παίρνοντας το μοναχικό όνομα «Ευγένιος» υπό του Μακαριστού Μητροπολίτου Τρίκκκης & Σταγών κυρού Διονυσίου (σ.σ. μια από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες της Ελλαδικής Εκκλησίας) και χειροτονήθηκε Διάκος υπό του ιδίου την Πρωτομαγιά του 1962 στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Βαρουσίου. Διακόνησε με πολύ αγάπη τον κυρό Διονύσιο έως ότου αναχώρησε για σπουδές στη Θεολογική Σχολή στην Αθήνα. Εκεί διακόνησε στον Ιερό Ναό Τιμίας Ζώνης Κυψέλης, κοντά σε ανθρώπους όπως ο Μακαριστός Νικόδημος Βαλινδράς (μετέπειτα Μητροπολίτης Πατρών). Με το πέρας των σπουδών του επέστρεψε στα Τρίκαλα και χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος την 11η Ιουνίου του 1972 υπό του τότε Μητροπολίτη Τρίκκης & Σταγών (σήμερα Σταγών & Μετεώρων) κ. Σεραφείμ ο οποίος και του απένειμε τα οφίκια του Αρχιμανδρίτου και της «πνευματικής πατρότητας».
Στα μέσα της δεκαετίας του ΄70, με τη δίψα της νιότης, μαζί με τον Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Πούτο (σημερινό Ηγούμενο της Ι.Μ. Αγίου Βησσαρίωνος Δουσίκου) ανέλαβαν να αναστηλώσουν το σχεδόν ερειπωμένο Μοναστήρι, δίνοντάς του τη σημερινή του μορφή και αίγλη.Παράλληλα εργάστηκε ως Ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Τρίκκης & Σταγών οργώνοντας όλα τα χωριά, κηρύττοντας το Θείο Λόγο και εξομολογώντας ψυχές. Διετέλεσε διευθυντής του Οικοτροφείου της Μητροπόλεως Τρίκκης & Σταγών, στους Αγίους Αναργύρους και από κοντά του πέρασαν παιδιά τα οποία εξελίχθηκαν και αναδείχθηκαν και τα ίδια ως Λειτουργοί του Υψίστου. Υπηρέτησε κοντά και στον Μακαριστό Μητροπολίτη Τρίκκης & Σταγών κυρό Στέφανο, αλλά και στον πρώην Τρίκκης & Σταγών κ. Αλέξιο.
Το 1991 με την αποκατάσταση του κ. Σεραφείμ στη Μητρόπολη Σταγών & Μετεώρων τον ακολούθησε, ως είχε ηθικό χρέος και μέχρι και πριν μερικούς μήνες υπηρετούσε ως Ιεροκήρυκας εκεί εξυπηρετώντας κυρίως τις πολλές Ιερές Μονές της Μητροπόλεως.
Στις 29 Νοεμβρίου του περασμένου έτους υποδέχθηκε μαζί με κληρικούς της Μητροπόλεως Τρίκκης & Σταγών την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Γοργοεπηκόου στον Μητροπολιτικό Ναό των Τρικάλων. Εκεί διακρίνεται, στη φωτό, με τον Ηγούμενο της Ι.Μ. Δουσίκου, Αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Πούτο και τον πρώην Τρίκκης & Σταγών κ. Αλέξιο.
Λίγη ώρα αργότερα ένα κάταγμα στο πόδι έφερνε τις περιπέτειες στην υγεία του, τις οποίες υπέμενε πάντως καρτερικά, με εκείνο το χαμόγελό του και τη γλυκύτητα του προσώπου του, λέγοντας συνεχώς στα (εκατοντάδες) πνευματικά του παιδιά «γεννηθήτω το θέλημά Του».
Μια προσωπική αναφορά
Ο πατέρας Ευγένιος αναχωρεί για τη Βασιλεία των Ουρανών, αφήνοντας πίσω καλλιεργημένες ψυχές. Ταπεινός, φιλάνθρωπος, είχε μια αγκαλιά και έναν καλό λόγο για όλους και είχε λόγους παρηγορίας για τους πονεμένους. Έζησε στον κόσμο αυτό δίνοντάς μας το παράδειγμα του καλού Χριστιανού, που αγαπά ανιδιοτελώς, που δεν κακολογεί, που δεν μεμψιμοιρεί και που σε κάθε βήμα της ζωής του, ακόμη και μέσα στις δυσκολίες και τα προβλήματα «θυμάται» να πει «Δόξα τω Θεώ», με όλη τη καρδία και όλη τη διανοία του.
Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται.
Ο Θεός να σε αναπαύει γέροντά μου. Καλό παράδεισο.
Βασίλης Αλεξίου

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο μακαριστός π.Ευγένιος Θεοδοσιάδης ανέπαυσε στο επιτραχήλιό του μεγάλο αριθμό ψυχών.
Κήρυξε απερίτμητο και ατόφιο το λόγο του Θεού. Δεν "έριχνε νερό στο κρασί του".
Υπήρξε υπέρμαχος της δεινώς τρωθείσης κανονικής τάξεως στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Διακόνησε επαξίως στον αμπελώνα του Κυρίου.
Εμείς που μεγαλώσαμε στη μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών και Σταγών και Μετεώρων θα τον θυμόμαστε πάντα με νοσταλγία.
Είθε ο Κύριος να αναπαύσει την ψυχή του εν σκηναίς δικαίων!
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

σοβαρος σεμνος με ασκητικη ζωη και παρουσια
μακαρη να του μιοαζαμε εμεις οι συγρονοι κληρικοι η εμφανισις του με ηλεγχε
τον ενθυμουμαι απο την θεολογικη των αθηνων
ας εχουμε την ευχητου

Ανώνυμος είπε...

ΑΜΗΝ!

Ανώνυμος είπε...

Ήταν 1η Αυγούστου του 1996 ..στην Λάρισα είχε κοιμηθεί ο Μητροπολίτης Λαρίσης Θεολόγος... το ιερό σκήνωμα του βρισκόταν σε λαϊκό προσκύνημα στον Άγιο Αχίλλιο... ο π. Ευγένιος αγαπούσε πάρα πολύ τον Μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης Θεολόγο... πήγαινε στην Λάρισα συχνά.. διέκρινε την αγιότητα στο πρόσωπο του...εκείνη την μέρα ένα παλικάρι - 18 χρόνων τότε- πνιγόταν στο κλάμα για την απώλεια του Αγίου Ιεράρχη ... ο π. Ευγένιος βρέθηκε δίπλα του... " μην κλαις έχετε μεγάλη ευλογία εσείς που τον διακονήσατε και μείνατε κοντά του..." του είπε με τη χαρακτηριστική γλυκιά φωνή του.... και του ακούμπησε πατρικά το κεφάλι... πόσο τον παρηγόρησε;
Είκοσι χρόνια μετά και ο γέροντας μεταβαίνει στον ουρανό ως συμπολίτης Αγίων.... να εύχεσαι παπούλη και για εμάς.... Καλό Παράδεισο και καλό ταξίδι για την Βασιλεία του Θεού!

Ανώνυμος είπε...

Και στο μακαριστό, σφαγιασθέντα υπό του επαράτου σεραφειμισμού Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημο είχε συμαπρασταθεί ο κοιμηθείς εν Κυρίω αγαπητός μας π.Ευγένιος!
Λ.Ν.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com