29 Ιουν 2013

«Ο χορός των Αγίων Αποστόλων»



            Η αγία μας Εκκλησία τιμά και εορτάζει την Κυριακή αυτή την μνήμη των δώδεκα Αποστόλων. Των ανθρώπων εκείνων οι οποίοι έλαβαν την κλήση από τον Κύριο, άφησαν πίσω τους σπίτια, γυναίκες, παιδιά και εργασία και ακολούθησαν τον Σωτήρα Χριστό. Επί τρία χρόνια υπήρξαν η σκιά του Ιησού. Ήταν οι αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες όλων των θαυμαστών γεγονότων και των διδασκαλιών Του. Απλοί, αγράμματοι, άσημοι και πτωχοί. Και όμως αυτοί έμελλε να γίνουν μεγάλοι διδάσκαλοι και συνεχιστές της διδασκαλίας του Ιησού Χριστού. Αυτοί πού έκαναν γνωστή τη νέα θρησκεία, που έφεραν το φως σε όλο τον γνωστό κόσμο που ζούσε στο σκοτάδι της ειδωλολατρείας και οδήγησαν σε σωτηρία τους ανθρώπους και τελικά θυσιάστηκαν για την αγάπη τους στο Χριστό.
            Ο πρωτοκορυφαίος Πέτρος μαρτύρησε στη Ρώμη με σταυρικό θάνατο, με την κεφαλή προς τη γη. Ο Πρωτόκλητος Ανδρέας σταυρώθηκε στην Πάτρα, σε σταυρό σε σχήμα Χ. Ο Ιάκωβος, ο αδελφός του αγίου Ιωάννου, θανατώθ­ηκε, πρώτος από όλους τους Αποστόλους, από τον Ηρώδη τον Αγρίππα με αποκεφαλισμό στα Ιεροσόλυμα. Ο Ιωάννης, ο Ευαγγελιστής, εξορίσθηκε στην Πάτμο και πέθανε στην Έφεσο. Ο Φίλιππος σταυρώθηκε στην Ιεράπολη της Συρίας. Ο Θωμάς θανατώθηκε λογχευθείς στη χώρα των Ινδών. Ο Βαρθολομαίος σταυρώθηκε στην Ουρβανούπολη της Ινδίας. Ο Ματθαίος μαρτύρησε διά λιθοβολισμού και πυρός στην Ιεράπολη της Συρίας. Ο Ιάκωβος, ο του Αλφαίου, κρεμάστηκε σ’ ένα σταυρό. Ο Σίμων, ο Ζηλωτής και Κανανίτης, σταυρώθηκε στη Μαυριτανία της Αφρικής. Ο Ιούδας, ο Θαδδαίος, θανατώθηκε στη Μεσοποταμία κρεμασμένος σ’ ένα δέντρο. Τέλος, ο Ματθίας, ο οποίος συμπλήρωσε τη θέση που άφησε κενή ο προδότης Ιούδας, παρέδωσε την ψυχή του με φρικτά βασανιστήρια στην Αιθιοπία.

            Ανάμεσά τους, ιδιαιτέρως εμείς οι απόγονοι των Φιλιππησίων τιμούμε και εορτάζουμε την μνήμη του «πρώτου μετά τον ένα», του «Αποστόλου των Εθνών», του πρωτοκορυφαίου Αποστόλου Παύλου. Του φωτιστή και ιδρυτή της εκκλησίας των Φιλίππων. Από φοβερός διώκτης του Χριστού γίνεται Απόστολός Του και μεταβαίνει, μετά από όραμα, στη Νεάπολη και από εκεί στους Φιλίππους. Βαπτίζει την πρώτη ελληνίδα χριστιανή, την Λυδία την πορφυροπώλιδα, βασανίζεται από τους διώκτες του, φυλακίζεται και με θαυμαστό τρόπο απελευθερώνεται. Η αγάπη του για τους προγόνους μας Φιλιππήσιους εκφράζεται χαρακτηριστικά στην προς Φιλιππησίους επιστολή του, όπου εκεί τους χαρακτηρίζει «τέκνα αγαπητά και επιπόθητα» και «χαρά και στέφανό» του. Τελικά μεταβαίνει στη Ρώμη όπου και κατά παράδοση αποκεφαλίζεται.
            Αυτών την μνήμη τιμώντας, οφείλουμε να μιμηθούμε τον βίο τους και αδιάκοπα, χωρίς διασταγμούς, να κηρύττουμε τον Χριστό σε κάθε ευκαιρία. Με το άγιο Βάπτισμα λάβαμε και εμείς την κλήση. Ας μη μείνουμε σ' αυτήν. Ας την αξιοποιήσουμε, όπως οι Άγιοι Απόστολοι, για να γίνουμε και εμείς οι εκλεκτοί του Κυρίου μας και συνεχιστές του Ευαγγελίου του Χριστού.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων  Νεαπόλεως & Θάσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com