Πού θα κοιμηθεί ο Πάπας Βενέδικτος, πόσα βράδια και ποιος αναλαμβάνει το πρόγραμμά του
Σφραγίδα του Πάπα και στην Κύπρο
Σύμφωνα με έγκυρη πηγή από το Δημαρχείο Λευκωσίας άρχισαν να γίνονται έργα επί των οδών όπου θα διαμένει ο Ποντίφικας.
Τέσσερεις θα είναι στο σύνολο οι επισκέψεις του Πάπα Βενέδικτου του ΙΣΤ΄ ανά τον κόσμο για τη φετινή χρονιά. Θα επισκεφτεί τη Μάλτα τον Απρίλιο, την Πορτογαλία το Μάιο, την Κύπρο τον Ιούνιο και την Αγγλία το Σεπτέμβριο.
Όπως πληροφορηθήκαμε ο Ποντίφικας θα επισκεφθεί τη χώρα μας από τις 4 μέχρι τις 6 Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο Πάπας θα παρουσιάσει το έγγραφο εργασίας για τη Σύνοδο των Επισκόπων της Μέσης Ανατολής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βατικανό από τις 10-24 Οκτωβρίου.
Τι θα κάνει ο Ποντίφικας στην Κύπρο; Πού θα κοιμηθεί τα δύο βράδια που θα μείνει; Γιατί το Δημαρχείο Λευκωσίας βρίσκεται επί ποδός και στο τέλος, γιατί οι πληροφορίες για το τι θα κάνει στην νήσο έρχονται με το σταγονόμετρο;
Σιγή ιχθύος για το πρόγραμμα του Πάπα. Προς το παρόν τουλάχιστον. Καταρχήν τίποτα δεν θα ανακοινωθεί επίσημα εάν δεν κατέβει από το Βατικανό στο νησί μας μια ομάδα η οποία θα συζητήσει τα του προγράμματος της επίσκεψης του Πάπα, με μια επιτροπή την εποπτεία της οποίας θα έχει ο Αρχιεπίσκοπος των Μαρωνιτών Μονσινιόρ Γιούσεφ Αντουάν Σιουέηφ, ο οποίος ευλογήθηκε και ανακηρύχτηκε Αρχιεπίσκοπος στις 29 Σεπτεμβρίου του 2008 στο Βατινανό από τον Πάπα Βενέδικτο.
Η επίσκεψη
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Η επίσκεψη του Ποντίφικα γίνεται έπειτα από πρόσκληση του Δημήτρη Χριστόφια, προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σημειώνεται ότι ο Πάπας θα επισκεφθεί την Κύπρο με την ιδιότητα του αρχηγού κράτους, αποδεχθείς την πρόσκληση του προέδρου Χριστόφια, και όχι με την ιδιότητα του αρχηγού Εκκλησίας.
Ο αρχηγός των εκατομμυρίων Ρωμαιοκαθολικών θα βρίσκεται στη Λευκωσία τον προσεχή Ιούνιο, ανταποδίδοντας την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο πρόεδρος Χριστόφιας στο Βατικανό τον περασμένο Μάρτιο. Στην επίσκεψή του κ. Χριστόφια στο Βατικανό ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε προσφέρει στον Πάπα Βενέδικτο ένα βιβλίο στο οποίο περιγράφονταν οι καταστροφές στα μνημεία, όχι μόνο στα ορθόδοξα μοναστήρια, αλλά και στις εκκλησίες των Μαρωνιτών.
Οι ετοιμασίες
Σύμφωνα με έγκυρη πηγή από το Δημαρχείο Λευκωσίας, άρχισαν να εκτελούνται έργα επί των οδών όπου θα διαμένει ο Ποντίφικάς. «Θα προχωρήσουμε στη βελτίωση των δρόμων, θα μπουν σημάνσεις και άλλα πολλά», μας αναφέρει η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο ο εκάστοτε Ποντίφικας δεν μπορεί να μένει σε ξενοδοχεία κατά τις επισκέψεις του στο εξωτερικό, παρά μόνο σε πρεσβείες ή μοναστήρια.
Στην Πύλη Πάφου όπου βρίσκεται μια από τις δύο αρχιεπισκοπές των καθολικών είναι ο πιθανός χώρος διαμονής του Ποντίφικα. Είναι ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Χαρίτων. Ακόμη και αν αυτή η πληροφορία είναι διασταυρωμένη δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί από έγκυρη πηγή. «Δύο είναι τα πιθανά σενάρια για τη διαμονή του Πάπα. Αλλά δεν μπορώ να σας πω τίποτα ακόμη. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και μετά θα τις κοινοποιήσουμε στα ΜΜΕ, αναφέρει πηγή. Στο ερώτημα αν άρχισαν κάποιες προετοιμασίες του χώρου, η απάντηση ήταν θετική, εννοώντας, βεβαίως, ότι άρχισαν να ανακαινίζουν το χώρο.
Για την ιστορία να πούμε ότι σήμερα στην Κύπρο μένουν 5.500 χιλιάδες Μαρωνίτες, 2.000 Κύπριοι Λατίνοι, 4.000 Ευρωπαίοι Λατίνοι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, 8.000 Φιλιπινέζες καθολικές και 1.000 Σρι Λανκέζες καθολικές.
Ο πατέρας του ήταν αστυνομικός και ο ίδιος υπηρέτησε στο Τρίτο Ράιχ
Ο Γιόζεφ Ράτσιγκερ (αυτό είναι το κοσμικό του όνομα) γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1927 στο Μαρκτλ αμ Ινν, στη Βαυαρία της Γερμανίας, και ο πατέρας του ήταν αστυνομικός.
Τα αδέρφια του ήταν η Μαρία και ο Γκέοργκ Ράτσιγκερ. Όταν έκλεισε τα 14 έγινε, όπως του επέβαλλε ο νόμος, υποχρεωτικά μέλος της χιτλερικής νεολαίας. Από την αρχή όμως δεν πήγαινε στις συναντήσεις και έκανε αίτηση για να παραιτηθεί από μέλος. Το 1943, σε ηλικία 16 ετών, υποχρεώθηκε από το Τρίτο Ράιχ να υπηρετήσει με τους υπόλοιπους συμμαθητές του στα αντιαεροπορικά πυροβόλα για την υπεράσπιση ενός εργοστασίου της BMW, έξω από το Μόναχο. Έκανε τη βασική εκπαίδευση και στάλθηκε στην Ουγγαρία, από όπου το 1944 ρισκάροντας τη θανατική ποινή κατάφερε να διαφύγει.
Μετά το θάνατο του Ιωάννη Παύλου του Β', ο Ράτσιγκερ εξελέγη από το συμβούλιο των καρδιναλίων (κονκλάβιο) στις 19 Απριλίου 2005, και έγινε μετά τον Αδριανό ΣΤ' ο πρώτος γερμανός Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας μετά από 482 χρόνια. Τρεις μέρες πριν εκλεγεί Πάπας έκλεισε τα 78. Έτσι από το 1730 και μετά είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία εκλεγμένος Πάπας. Το όνομα που επέλεξε για την ενθρόνισή του ήταν Βενέδικτος ΙΣΤ'.
«ΑΛΗΘΕΙΑ» - Τρίτη, 02 Μαρτίου 2010
Μπανάνες
-
*Οι δημοπρασίες έργων ‘τέχνης’ και άλλων παραδόξων αντικειμένων μας έχουν
δώσει κατά καιρούς τροφή για σχολιασμό και περίσκεψη σχετικά με το
αισθητικό γο...
Πριν από 1 ημέρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου