21 Δεκ 2009

Οδός Σατρατζάμ Αλί Πασά


«Οι ελπίδες μας χάνονται η μια μετά την άλλη»

Σε σχετικό άρθρο γνώμης στην τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ, η Ασλί Αϊντιντασμπάς με τίτλο «Λέει ότι έχει σταυρωθεί λόγω της Χάλκης», γράφει ότι απόρησε με τη δήλωση του οικουμενικού πατριάρχη αλλά, προσθέτει, ότι γνωρίζει γιατί μίλησε με αυτό τον τρόπο.
«Πριν από αρκετές εβδομάδες συνάντησα τον πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον ρώτησα τι κάνει. Μου απάντησε “Πώς μπορώ να είμαι; Οι ελπίδες μας χάνονται η μια μετά την άλλη”. Ηταν απαισιόδοξος. Αισθανόταν ανήσυχος επειδή η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εξακολουθεί να είναι κλειστή», αναφέρει.
«Παρά τις αναρίθμητες υποσχέσεις, διεθνείς πιέσεις και γραφειοκρατικές φόρμουλες, η Σχολή δεν έχει ανοίξει ακόμη», επισημαίνει η αρθρογράφος της Μιλιέτ.
Οι αντιδράσεις κατά του οικουμενικού πατριάρχη για τη συνέντευξή του έχουν προκαλέσει την ανησυχία φίλων του Πατριαρχείου, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της δικηγόρου Κezban Ηatemi, η οποία χθες σημείωσε ότι «δεν έχει ακόμα μεταδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλωστε είναι ένα πρόγραμμα που ετοιμάστηκε πολλούς μήνες πριν, με προβληματίζει η επιλογή της στιγμής που γίνονται αυτές οι διαρροές».
Ωστόσο, παρατήρησε ότι η «σταύρωση» δεν απέχει από την πραγματικότητα. Η κα Χατεμί θύμισε ότι ο δρόμος στο Φανάρι, όπου βρίσκεται ο Πατριαρχικός Οίκος, φέρει το όνομα Σατρατζάμ Αλί Πασά, του οθωμανού «πρωθυπουργού» που διέταξε τον απαγχονισμό του πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄. «Εσείς δεν θα είσασταν στα “καρφιά” καθημερινά, αν βλέπατε το όνομα αυτό στον τοίχο του Πατριαρχείου;» είπε στον τουρκικό Τύπο.
«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» - 21/12/2009

1 σχόλιο:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Οι αιώνιοι Τούρκοι! Αυτοί με τους οποίους κάνουμε κουμπαριές, χορεύουμε τσάμικο, κάνουμε τεράστιες επενδύσεις, τους αφήνουμε ανενόχλητους να αλωνίζουν στο Αιγαίο, στη Θράκη και στην Κύπρο.

Και τι παίρνουμε με τη σειρά μας; Την καθημερινή σταύρωση του πατριαρχείου και των ελάχιστων ελεύθερων πολιορκημένων της Βασιλεύουσας.

Και αυτά την ώρα που η "φίλη" και "σύμμαχος" Τουρκία εξαρτά απόλυτα από τις υπογραφές της Ελλάδας και της Κύπρου την ενταξιακή της πορεία στην Ευρώπη.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com