30 Νοε 2009

Κύπρος- Καμπάνες σε δήμους για εικονικούς πολιτικούς γάμους


ΚΥΡΩΣΕΙΣ εναντίον των δήμων που τελούν εικονικούς γάμους και δεν συνεργάζονται με τις Αρχές, θα λαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το φαινόμενο που εκθέτει την Κύπρο στην Ευρώπη.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» έχει ετοιμασθεί νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την αφαίρεση της εξουσίας από δήμους να τελούν πολιτικούς γάμους, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι συστηματικά παρανομούν.
Οι αρμόδιες Αρχές έχουν διαπιστώσει ότι ορισμένοι δήμοι αρνούνται να συνεργαστούν κατά τη διερεύνηση καταγγελιών ή υποψιών για τέλεση εικονικών γάμων, με αποτέλεσμα κάποιοι να εκμεταλλεύονται την ανοχή τους.
Σύμφωνα με το τροποποιητικό νομοσχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεννόηση με την Ένωση Δήμων, θα καθίσταται απαραίτητη η προσκόμιση πρόσθετων εγγράφων σε σχέση με την ταυτότητα των ενδιαφερομένων, την ικανότητά τους να τελέσουν εικονικό γάμο, καθώς και το πιστοποιητικό που εκδίδεται από τον Ληξίαρχο Γάμων προς επιβεβαίωση ότι δεν έχουν τελέσει άλλο γάμο στη Δημοκρατία.
Επίσης θεσμοθετείται η προγαμιαία συνέντευξη με τον Ληξίαρχο Γάμων
, καθορίζεται ο τόπος τέλεσης γάμου και δίνεται η εξουσία στον υπ. Εσωτερικών να στερήσει από δήμο την αρμοδιότητα τέλεσης πολιτικών γάμων για συγκεκριμένο διάστημα, σε περίπτωση καταδίκης του δημάρχου ή αντιδημάρχου ή εξουσιοδοτημένου λειτουργού για οποιοδήποτε αδίκημα σε σχέση με εικονικούς γάμους.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε σε σεμινάριο της Ένωσης Δήμων η διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης Άννυ Σιακαλλή, από το 2003 μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί 376 γάμοι, από τους οποίους οι 163 κρίθηκαν ως εικονικοί, δηλαδή σε ποσοστό 44%. Κατά το 2008 τελέστηκαν 2.478 πολιτικοί γάμοι και μόνο οι 850 ήταν μεταξύ Κυπρίων και υπηκόων τρίτων χωρών, ενώ οι γάμοι μεταξύ κοινοτικών και υπηκόων τρίτων χωρών ήταν διπλάσιοι.
Από τη διερεύνηση περιπτώσεων εικονικών πολιτικών γάμων έχουν διαπιστωθεί και τα εξής συγκλονιστικά: Τελέστηκε γάμος μεταξύ αλλοδαπού και 14χρονης Κυπρίας, έγινε γάμος μεταξύ αλλοδαπού και διανοητικά ανίκανης Κυπρίας, τελέστηκε από δήμο γάμος μεταξύ Κύπριου και αλλοδαπής, η οποία δεν ήταν παρούσα αλλά εμφανίστηκε ο... αντιπρόσωπος της.
Επίσης, σύμφωνα με την κ. Σιακκαλή, πρόσφατα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, πολίτιδες από συγκεκριμένο Ευρωπαϊκό κράτος που έρχονται οργανωμένα στην Κύπρο για διακοπές, να τελούν επ’ αμοιβή πολιτικό γάμο κυρίως με αιτητές ασύλου που δεν εγκρίθηκαν και στη συνέχεια εγκαταλείπουν την Κύπρο.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗΣ
«Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» - 30/11/2009
ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΑΙ
-
Κύπρος - Συμφωνούν ότι διαφωνούν για τους πολιτικούς γάμους
-Κύπρος - Κατακόρυφη η μείωση των πολιτικών γάμων
-Κύπρος, Οι δήμοι προβάλλουν τους πολιτικούς γάμους και τους τελούν σε μουσεία, ξενοδοχεία και σε σημεία με πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com